Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Igiena alimentatiei VARA 26 Jul 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 4 vizitatori online

Igiena alimentatiei VARA

Imprimare E-mail
joi, 13 iulie 2000

          Vara, mai mult ca oricând, alimentele, pastrate in conditii necorespunzatoare, pot deveni un pericol major pentru sanatate. Temperatura crescuta din timpul zilei, dar si al noptii, favorizeaza alterarea rapida a acestora iar, in cazul ca sunt consumate in aceasta stare, produc toxiinfectii alimentare.
          Vara, mai mult ca oricând, alimentele, pastrate in conditii necorespunzatoare, pot deveni un pericol major pentru sanatate. Temperatura crescuta din timpul zilei, dar si al noptii, favorizeaza alterarea rapida a acestora iar, in cazul ca sunt consumate in aceasta stare, produc toxiinfectii alimentare.
          Care sunt alimentele cele mai vulnerabile in fata caldurii, implicit cele mai perisabile si deci cu un grad mare de pericol pentru sanatate? Vom prezenta câteva dintre acestea, inclusiv masurile de igiena absolut necesare pentru pastrarea lor in conditii de siguranta.
          
          CARNEA reprezinta mediul cel mai prielnic de dezvoltare a microbilor. De aceea, acest aliment, in cazul in care nu poate fi pastrat la rece (gheata, pivnita rece, frigider, congelator), trebuie consumat chiar in aceeasi zi când a fost cumparata. Chiar si in aceste conditii, evident ca numai congelatorul asigura o pastrare de lunga durata.
          MEZELURILE si PESTELE, in schimb, nu sunt in siguranta nici macar 24 de ore daca nu sunt depozitate la rece. Pestele conservat prin sarare si desarat trebuie, de asemenea, consumat rapid. Mirosul fetid ori acru, culoarea vânata sau roz-pal, mâzga lipicioasa sunt semne clare de alterare. In ceea ce priveste carnea congelata, aceasta trebuie gatita cel mult dupa patru ore de la cumparare, in caz ca e tinuta la temperatura camerei, sau dupa 24 de ore daca se pastreaza la gheata ori in frigider.
          LAPTELE, ca si carnea, reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea microbilor. De aceea se recomanda sa fie consumat fiert la 100 grade C sau pasteurizat. Desi pare inatacabil pentru ca, oricum gustul lui este acrisor, si laptele batut este usor alterabil, ca de altfel si frisca, brânza de vaci si smântâna. De fapt, aceste alimente trebuie consumate destul de repede chiar si atunci când sunt pastrate la rece.
          OUALE crude pot fi deopotriva cauza multor neplaceri, mai ales când sunt folosite in compozitii culinare – maioneze, carne tocata, creme etc. si nu sunt consumate imediat. Fierte insa pot fi consumate chiar de pe o zi pe alta, daca sunt foarte proaspete. De evitat sunt ouale de rata care reprezinta cel mai prielnic mediu de cultura pentru slamonele, microbi ce produc toxiinfectii alimentare foarte grave. Ouale se pot recunoaste daca sunt vechi sau alterate deoarece, in coaja si nefierte, plutesc deasupra apei, iar când sunt sparte au miros neplacut.
          ZARZAVATURILE si LEGUMELE PREPARATE (fierte, calite etc.) si implicit mâncarurile care le contin se altereaza si ele foarte repede daca nu sunt pastrate la rece. Desigur, inainte de a fi preparate, trebuie sa fie bine curatate si spalate pentru a se inlatura microbii mai numerosi in anotimpul cald.
          FRUCTELE, chiar daca provin din gradina proprie, necesita sa fie spalate sub jet de apa curata, mai ales cele culese de pe jos sau usor lovite.
          Uneori, aceste reguli minime de igiena a alimentelor consumate in timpul verii sunt incalcate in propria gospodarie, dar, mai cu seama in timpul concediului de odihna, in tabere, excursii, când conditiile de pastrare a hranei sunt mai precare, iar regulile se mai incalca pentru ca... asa e in vacanta. Totusi, când e vorba de alimente, regulile de igiena se impun a fi chiar mai severe ca de obicei, pentru ca riscul de a rata... vacanta prin aparitia unei probleme de sanatate e mai mare.
          
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Calatorie in creierul unei mumii egiptene
» Razboi pentru insorita Californie
» Acei vizitatori inalti
» Valentele mentei
» Ficatei de pui cu vin
» Pitagora si flexitarismul
» Manastirea Golia
» Mesterul si „sfantul Nicu”
» Catedrala de Cristal
» Infarctul miocardic acut si primele reactii
» Visinele previn bolile cardiovasculare
» V, de la Vanessa si Virginia
» Harrison Ford – eternul aventurier
» Horoscopul saptamanii: 17-23 iulie 2017
» 13 iulie 100 i.Ch. – S-a nascut Gaius Iulius Caesar
» Tema: „SURORI”
» Leaganul omenirii s-a mutat in Europa
» Independenta cantoanelor din Alpi
» Urmarind si mama, si fiica
» Cum va recapatati aspectul seducator?
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9