Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Igiena alimentatiei VARA
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 10 vizitatori online

Igiena alimentatiei VARA

Imprimare E-mail
joi, 13 iulie 2000

          Vara, mai mult ca oricānd, alimentele, pastrate in conditii necorespunzatoare, pot deveni un pericol major pentru sanatate. Temperatura crescuta din timpul zilei, dar si al noptii, favorizeaza alterarea rapida a acestora iar, in cazul ca sunt consumate in aceasta stare, produc toxiinfectii alimentare.
          Vara, mai mult ca oricānd, alimentele, pastrate in conditii necorespunzatoare, pot deveni un pericol major pentru sanatate. Temperatura crescuta din timpul zilei, dar si al noptii, favorizeaza alterarea rapida a acestora iar, in cazul ca sunt consumate in aceasta stare, produc toxiinfectii alimentare.
          Care sunt alimentele cele mai vulnerabile in fata caldurii, implicit cele mai perisabile si deci cu un grad mare de pericol pentru sanatate? Vom prezenta cāteva dintre acestea, inclusiv masurile de igiena absolut necesare pentru pastrarea lor in conditii de siguranta.
          
          CARNEA reprezinta mediul cel mai prielnic de dezvoltare a microbilor. De aceea, acest aliment, in cazul in care nu poate fi pastrat la rece (gheata, pivnita rece, frigider, congelator), trebuie consumat chiar in aceeasi zi cānd a fost cumparata. Chiar si in aceste conditii, evident ca numai congelatorul asigura o pastrare de lunga durata.
          MEZELURILE si PESTELE, in schimb, nu sunt in siguranta nici macar 24 de ore daca nu sunt depozitate la rece. Pestele conservat prin sarare si desarat trebuie, de asemenea, consumat rapid. Mirosul fetid ori acru, culoarea vānata sau roz-pal, māzga lipicioasa sunt semne clare de alterare. In ceea ce priveste carnea congelata, aceasta trebuie gatita cel mult dupa patru ore de la cumparare, in caz ca e tinuta la temperatura camerei, sau dupa 24 de ore daca se pastreaza la gheata ori in frigider.
          LAPTELE, ca si carnea, reprezinta un mediu ideal pentru dezvoltarea microbilor. De aceea se recomanda sa fie consumat fiert la 100 grade C sau pasteurizat. Desi pare inatacabil pentru ca, oricum gustul lui este acrisor, si laptele batut este usor alterabil, ca de altfel si frisca, brānza de vaci si smāntāna. De fapt, aceste alimente trebuie consumate destul de repede chiar si atunci cānd sunt pastrate la rece.
          OUALE crude pot fi deopotriva cauza multor neplaceri, mai ales cānd sunt folosite in compozitii culinare – maioneze, carne tocata, creme etc. si nu sunt consumate imediat. Fierte insa pot fi consumate chiar de pe o zi pe alta, daca sunt foarte proaspete. De evitat sunt ouale de rata care reprezinta cel mai prielnic mediu de cultura pentru slamonele, microbi ce produc toxiinfectii alimentare foarte grave. Ouale se pot recunoaste daca sunt vechi sau alterate deoarece, in coaja si nefierte, plutesc deasupra apei, iar cānd sunt sparte au miros neplacut.
          ZARZAVATURILE si LEGUMELE PREPARATE (fierte, calite etc.) si implicit māncarurile care le contin se altereaza si ele foarte repede daca nu sunt pastrate la rece. Desigur, inainte de a fi preparate, trebuie sa fie bine curatate si spalate pentru a se inlatura microbii mai numerosi in anotimpul cald.
          FRUCTELE, chiar daca provin din gradina proprie, necesita sa fie spalate sub jet de apa curata, mai ales cele culese de pe jos sau usor lovite.
          Uneori, aceste reguli minime de igiena a alimentelor consumate in timpul verii sunt incalcate in propria gospodarie, dar, mai cu seama in timpul concediului de odihna, in tabere, excursii, cānd conditiile de pastrare a hranei sunt mai precare, iar regulile se mai incalca pentru ca... asa e in vacanta. Totusi, cānd e vorba de alimente, regulile de igiena se impun a fi chiar mai severe ca de obicei, pentru ca riscul de a rata... vacanta prin aparitia unei probleme de sanatate e mai mare.
          
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Zaharul, dusmanul din farfurie
» Lunetistii, arma secreta contra Wehrmacht
» Dezvaluirile unui senator despre OZN-uri
» Cartofi cu branza
» Cuburi ā€žmagiceā€
» Cainele care nu latra...
» Biserica Sfantul Nicolae ā€“ Fagaras
» Optimism si rococo
» Sarcofagul unor suverani ā€žvitregiā€
» O grava complicatie a diabetului
» Cand agonia devine romanul vietii
» Filme mari, prestatii actoricesti slabe
» Horoscopul saptamanii: 16-22 iulie 2018
» 12 iulie 1943 ā€“ Batalia de la Prohorovka
» Tema: ā€žBANIIā€
» Demonul stirilor false
» Stalin, rublele si bolsevicii
» Noutati privind proiectul OZN al Pentagonului
» Mamaliguta la cuptor
» Reguli surprinzatoare
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9