Prima pagina arrow STAREA DE VEGHE arrow Misterul „satelor fantoma" 25 Apr 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 6 vizitatori online

Misterul „satelor fantoma"

Imprimare E-mail
miercuri, 28 iunie 2000

          Străvechi focar de civilizatie, nucleu al regatului Seleucid, Siria s-a dezvoltat în strânsă legătură cu civilizatia mesopotamiană si cea egipteană. Provincie romană, apoi bizantină, cucerită de arabi, centru al lumii arabe prin stabilirea orasului Damasc drept capitală a Califatului Omeiad, stăpânită o vreme de mamelucii egipteni si apoi provincie a Imperiului Otoman, ocupată de trupe britanice si franceze în timpul celui de-al doilea război mondial, este astăzi un stat care păstrează încă vii urmele unui trecut care cunoaste alternativ perioade de mare strălucire si altele de durere.
          Străvechi focar de civilizatie, nucleu al regatului Seleucid, Siria s-a dezvoltat în strânsă legătură cu civilizatia mesopotamiană si cea egipteană. Provincie romană, apoi bizantină, cucerită de arabi, centru al lumii arabe prin stabilirea orasului Damasc drept capitală a Califatului Omeiad, stăpânită o vreme de mamelucii egipteni si apoi provincie a Imperiului Otoman, ocupată de trupe britanice si franceze în timpul celui de-al doilea război mondial, este astăzi un stat care păstrează încă vii urmele unui trecut care cunoaste alternativ perioade de mare strălucire si altele de durere.
           Ţinuturile străbătute de amoriti, de cananieni, de babilonieni si caldeeni, de arameici, de persi, de egipteni, de hititi, de selencizi si de multi, multi altii ascund încă o multime de taine nedezlegate. Una dintre acestea este, fără îndoială, cea a satelor părăsite, a „satelor fantomă" cum le numesc locuitorii si cercetătorii istorici.
           Mai putin cunoscute decât cele din Vestul Îndepărtat, acestea sunt mult mai vechi si mai numeroase - în jur de 700. În nordul tării, o mare parte din ele se află într-o excelentă stare de conservare, după cum observă George Tate, director adjunct la Departamentul de stiinte ale omului si societătii. Aceste sate au fost fondate între secolele II î.Ch. si I d.Ch., cu toate că cea mai mare parte dintre ruine, incluzându-le si pe cele ale unor biserici apartin secolelor IV-VI d.Ch. În epoca respectivă Siria de Nord era centrul uneia dintre cele mai urbanizate regiuni din lume. Alături de case, s-au găsit, de asemenea, vestigiile unor hanuri, terme, saune, ca si un andron - o constructie publică în care se întâlneau notabilii localitătii. De fapt aici pot fi întâlnite ruinele a tot ceea ce constituia viata unei comunităti cu 1500 de ani în urmă.
           După cât s-a putut constata parterele clădirilor erau folosite pentru uz casnic servind de multe ori drept staule pentru animale. Locuintele propriu-zise se aflau sus si, pentru că aceste case erau destul de scumpe, se poate spune că sătenii aveau un nivel de trai suficient de ridicat. Oameni muncitori si întreprinzători, ei mergeau în orase unde vindeau produsele muncii lor: untdelemn de măsline, vin, vite, realizând profituri substantiale. Există texte străvechi care trasează imaginea acestor sate prospere, fremătând de activitate. Toată această activitate febrilă a fost întreruptă spre anii 250 datorită unei înfricosătoare epidemii de ciumă, cunoscută sub numele de „Febra Sfântului Ciprian". Spre anii 335 populatia a început din nou să crească, dublându-se în jurul anilor 550, pentru ca să înceapă din nou să se diminueze.
           Satele au cunoscut, ca întreaga tară, perioade de înflorire si de criză. La toate necazurile locuitorilor s-au adăugat cutremurele devastatoare din secolul al VI-lea, incursiunile persane din secolele al VII-lea si al VIII-lea, invazia arabă. Epidemiile, perioadele de foamete, care au urmat unor secete, au dus la părăsirea acestor asezări. La începutul secolului al X-lea, întregul ansamblu de constructii era absolut gol. În jurul acestor sate pluteste încă misterul. Ce i-a făcut pe locuitori să plece pentru a nu mai reveni niciodată, de ce, de secole, nu s-a mai găsit nimeni care să caute adăpost lângă aceste ziduri impunătoare si, mai ales, de ce s-au ridicat alte locuinte la numai câtiva kilometri de aceste sate uitate?
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
» Spaghete cu carne
» Filiera columbiana
» Manastirea Parincea
» Urias talent venetian
» Platoul Bolurilor, un misterios sit arheologic
» Poveste adevarata despre zaharul „ascuns”
» „Usturoiul salbatic” – un tezaur de sanatate
» Duel intre sculpturi
» Filme celebre, dar... niciodata facute
» Horoscopul saptamanii: 24-30 aprilie 2017
» 20 aprilie 1808 – S-a nascut Napoleon al III-lea
» Tema: „COCOSUL”
» Supercomputerele ne pot prelungi viata
» Tronul si puterea
» OZN-urile interesate de instalatiile militare
» Secrete ale machiajului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» "Teapa" gripei aviare
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9