Prima pagina arrow STAREA DE VEGHE arrow Un remorcher in Cosmos 23 Jan 2018
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Un remorcher in Cosmos

Imprimare E-mail
duminică, 23 aprilie 2000

          Într-un articol precedent am prezentat conditiile în care, urmând să găzduiască un film de anticipatie, statia orbitală MIR îsi va prelungi „viata" operatională anul acesta. Fondurile astfel obtinute nu vor putea să compenseze cheltuielile ocazionate de periodica aducere la bordul statiei MIR, a rezervelor de carburanti etc.
          Într-un articol precedent am prezentat conditiile în care, urmând să găzduiască un film de anticipatie, statia orbitală MIR îsi va prelungi „viata" operatională anul acesta. Fondurile astfel obtinute nu vor putea să compenseze cheltuielile ocazionate de periodica aducere la bordul statiei MIR, a rezervelor de carburanti etc. ceruti de mentinerea statiei pe aceeasi orbită. Iată însă că, la initiativa conducerii unei fundatii americane non-profit (Rick Tumlinson), firma Gold & Apple condusă de financiarul Walt Anderson, a perfectat cu operatorul rus al statiei MIR, consortiul ENERGIA, înfiintarea unei firme de tip „joint-venture" denumită MirCorp, având scopul de a revitaliza în continuare statia MIR si a-i aduce chiar beneficiari... comerciali! Principala actiune care a fost deja demarată de MirCorp, cu fonduri de la fundatia FINDS si de la Gold & Apple, este de a dota statia MIR cu un sistem de remorcare electrodinamică (!), care va fi construit, se pare, de firma americană Tether Applications din San Diego, si remorcat de modulul Kvant-2 al statiei, de cosmonautii rusi care sosesc la bordul statiei, pentru a o pregăti pentru... film, dar si pentru noul experiment...
          În ce constă experimentul si de ce remorcaj spatial?! Agregatul care va „atârna" de statia MIR, remorcat prin spatiu printr-un cablu lung de... 7 km(!), are rolul nu doar să tină cablul întins, ci el poate, periodic, să dirijeze forta electromotoare care apare în acel cablu parcurs de o parte din electricitatea furnizată în exces de panourile solare ale statiei MIR, către aceasta din urmă, pentru a o „ajuta" să contracareze fortele care uzual îi deformează orbita, reducând altitudinea acesteia. Atât practic cât si teoretic, problema nu este deloc nouă: în primii ani ai deceniului 1990-2000, o navetă americană a fost implicată în remorcarea unui satelit italian, care urma să „atârne" de un cablu lung de 20 km (!); prin „tragerea" acestui satelit, în cablu urma să apară o fortă electromotoare datorită miscării conductorului respectiv prin câmpul magnetic terestru... Toate au fost „bune si frumoase" până când s-au demarat operatiile de lansare apoi de recuperare a cablului; atunci s-a constatat că dinamica remorcajului spatial este nelineară si poate fi solutionată folosind doar automatica neconventională, lucru pentru care NASA a acceptat foarte greu demararea experimentului. După încercări nereusite - cablul nu a putut fi lansat decât pe o lungime mult mai mică, iar recuperarea satelitului era o adevărată aventură... (!) - s-a concluzionat necesitatea folosirii unui automat de control capabil să „stăpânească" miscările cu autooscilatii ale cablului, iar automatul trebuia construit folosind logica fuzzy! După ce au demonstrat că un astfel de „automat-fuzzy" poate mentine erorile sub o limită de ordinul a 1 - 2 metri, matematicienii au ajuns la concluzia că experimentul poate fi reluat doar dacă se va dispune de un automat hibrid, care să îmbine capabilitătile logicii fuzzy cu cele ale unei retele neuronale (!), singurul capabil să „recunoască" si să controleze fenomenul... Oare cei de la Tether Applications cunosc si aplică aceste concluzii?!...(Va urma)
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Botii inteligenti si manipularea energetica
» Marea confruntare Kennedy-Hrusciov
» Fisiere OZN ale oficialitatilor din Noua Zeelanda
» Pastravi cu ghimbir la cuptor
» Sani mai fermi
» Supervulcanul care ne ameninta planeta
» Manastirea Moisei
» Nudul clasic si realist
» Primele tatuaje figurative ale omenirii
» Tusea este de mai multe feluri
» Leguma si leac pentru toata lumea
» Corespondenta unor amanti celebri
» Actori trisori la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 22-28 ianuarie 2018
» 18 ianuarie 1701 – Frederick I devine regele Prusiei
» Tema: „MUZE”
» Egiptenii au vazut o eclipsa de soare acum 3225 de ani
» Cetatea Caral si arhitectura moderna
» Italia, de la imperiu la republica
» Regulamente militare americane pentru OZN-uri
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9