Prima pagina arrow TERRA X arrow Brebu 23 Nov 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 7 vizitatori online

Brebu

Imprimare E-mail
duminică, 31 octombrie 1999
    
     Majoritatea manastirilor ridicate în secolul al XVII-lea au continuat sa fie, cel putin partial, întarite. Ele constituiau locuri preferate de retragere, uneori chiar de petrecere, importante centre de propagare a credintei, atragând multimi de pelerini, având ateliere mestesugaresti si fiind, nu în ultimul rând, focare de cultura.     
     Majoritatea manastirilor ridicate în secolul al XVII-lea au continuat sa fie, cel putin partial, întarite. Ele constituiau locuri preferate de retragere, uneori chiar de petrecere, importante centre de propagare a credintei, atragând multimi de pelerini, având ateliere mestesugaresti si fiind, nu în ultimul rând, focare de cultura.    
     O asemenea constructie este manastirea Brebu, ctitorie a lui Matei Basarab (1632-1654), înaltata între 1641-1650 în comuna cu acelasi nume. Ea a functionat ca manastire pâna în anul 1863, fiind apoi transformata în biserica de mir. Vechiul complex, aflat în centrul satului, pastreaza înca zidurile înalte de incinta cu metereze de tragere, turnul clopotnita de la intrare, biserica din mijloc si casa domneasca din nord-vest.    
     Biserica, începuta de Matei Basarab - pisania mentioneaza data de 27 ianuarie 1650 -, a fost terminata în timpul lui Constantin Brâncoveanu. A fost construita din caramida, cu ziduri groase, atingând în unele locuri doi metri, dupa un plan trilobat, având un altar cu tâmpla de zid, naos cu doua abside laterale si un pronaos alungit împartit în doua de un perete. Deasupra naosului, pe acoperis, se afla o turla înalta cu 12 laturi. Peste pronaos, pe o baza comuna, sunt asezate doua turle mai mici, hexagonale. Fatadele prezinta, între soclu si cornisa, un brâu, împodobit cu o retea de ciubuce de caramida scoase în relief. Ferestrele si portalul intrarii au ancadramente din piatra cu elemente gotice, frecvente în epoca lui Matei Basarab. Tencuiala si pictura interioara au fost executate între anii 1838-1841. Pictura interioara nu prezinta o valoare deosebita, cu exceptia unor portiuni de pe glafurile ferestrelor din pronaos si cea din altar, executata de Sava Hentia.    
     Un loc de seama în arhitectura munteneasca a vremii îl ocupa turnul clopotnita ridicat, dupa cât se pare, în 1650. Este o constructie monumentala cu parter si trei etaje si fatade lucrate din caramida aparenta. Prin parter, mai exact prin gangul intrarii se patrunde în incinta. Primele doua etaje erau folosite pentru aparare, având numeroase metereze pentru arme de foc, iar la ultimul etaj, de plan octogonal, se afla clopotele. Fatadele sunt ornamentate cu ciubuce formând diferite figuri geometrice, etajele fiind despartite prin brâuri cu zimti. Curtea domneasca, din care se pastreaza integral pivnita, gârliciul de acces si o parte din ziduri, având un foisor deasupra scarii de coborâre, a fost construita în timpul lui Matei Basarab si refacuta la începutul secolului al XIX-lea.    
     Între anii 1957-1959 au fost executate serioase lucrari de restaurare când au fost refacute turlele în zidarie din caramida aparenta, cornisa si ancadramentele ferestrelor.    
     Întregul ansamblu este dominat de spiritul de ordine, specific Renasterii, legat nu numai de credinta, caracteristica neamului nostru, ci si de cautarea unei simetrii proprii epocii respective.
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» LCHF, o alimentatie revolutionara
» In urma lui Napoleon al III-lea
» Sa renuntam la ipoteza extraterestra?
» Cotlete cu ciuperci
» Efect natural
» Halucinatiile olfactive
» Manastirea Lacuri
» Arta si paradox
» A 8-a minune naturala a lumii
» Cea mai mare forta a omului: MENTALUL
» Vanilia – un medicament pentru mai multe boli
» O muza misterioasa
» Actori si regizori cu nabadai
» Horoscopul saptamanii: 20-26 noiembrie 2017
» 16 noiembrie anul 42 i.Ch – S-a nascut imparatul Tiberius
» Tema: „CU PLUTA...”
» Saturn este cubul negru sau planeta Nibiru?
» Insulele Galapagos in doliu
» Noi detalii privind cazul Pascagoula
» Ciuperci cu piept de curcan
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9