Prima pagina arrow BLITZ arrow Vinurile romanesti la masa de Paste 26 Jul 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 5 vizitatori online

Vinurile romanesti la masa de Paste

Imprimare E-mail
joi, 05 aprilie 2007

 Pastele - Sarbatoarea anuala a Învierii Domnului - este cea mai de seama dintre praznicele împaratesti, adica dintre sarbatorile religioase închinate Mantuitorului, Sfintei Treimi si Maicii Domnului. Alaturi de traditionalele mancaruri specifice sarbatorii Pastelui, vinul a fost întotdeauna prezent pe mesele crestinilor, contribuind la aura divina a acestui eveniment.

      Pentru a întelege de ce crestinismul a acceptat vinul înca de la începuturile sale, trebuie amintit faptul ca însusi Iisus Hristos, întemeietorul Credintei Crestine si al Bisericii, participand la Cina cea de Taina, a instituit Sfanta Euharistie (Taina Sfintei Împartasanii) - folosind doua produse alimentare de baza: paine si vin.

      În acest sens, Evanghelistul Marcu confirma: „Iisus a luat paine si binecuvantand, a frant si le-a dat lor (ucenicilor) si a zis: Luati, mancati acesta este Trupul Meu; si luand paharul (cu vin), multumind, le-a dat si au baut din el toti; si le-a zis lor: Acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, carele pentru multi se varsa”...

      Deci Sfanta Euharistie înseamna, cu alte cuvinte, Taina Sfintei Împartasanii, adica Trupul si Sangele lui Hristos date credinciosilor sub forma painii si a vinului.

      Tot legat de consumul vinului, înca de la începuturile crestinismului, trebuie sa amintim si faptul ca Iisus Hristos (dupa cum arata Ioan în Evanghelia sa), a participat la o nunta în localitatea Cana Galileii, unde a înmultit vinul necesar ceremoniei si a baut vin împreuna cu mesenii.

      Poporul roman a fost, înca de la formarea sa, un popor crestin, numarandu-se printre putinele popoare ale lumii care s-au crestinat odata cu formarea lor. De atunci si pana astazi, nu exista la romani sarbatoare, ceremonie, aniversare, etc., în care vinul sa nu participe.

      Am putea spune, poetic vorbind, ca romanul a fost si este frate bun cu vita de vie atat la bine, cat si la rau. Si de data aceasta, cu ocazia Pastelui, vinurile noastre vor acompania din plin bucatele preparate special pentru aceasta mare sarbatoare religioasa.

      Desigur, se pot consuma dupa dorinta si vinuri obtinute în alte tari viticole, dar pentru faptul ca Romania este la randul ei o tara cu o veche traditie viticola, eu as recomanda ca la aceasta mare sarbatoare sa se consume vinurile romanesti, vinuri ce poarta în ele mireasma plaiurilor mioritice precum si marturia locurilor încarcate de istorie.

      - Ouale rosii - dupa ce le-am ciocnit si am zis crestinescul „Hristos a înviat!” - se asociaza perfect cu vinurile albe seci. As recomanda vinuri tinere, obtinute din soiurile Zghihara, Plavaie, Galbena de Odobesti, Mustoasa de Maderat, Creata, Iordana, Ardeleanca sau Francusa. Aceste vinuri zvelte si racoritoare, cu multa prospetime si fructuozitate, lasa în cavitatea bucala o senzatie placuta de proaspat si racoare asemanatoare parca cu aerul curat al unei dimineti de toamna romaneasca.

      - Casul si urda, asa numitele „branzeturi romanesti de primavara”, pot fi acompaniate de vinuri albe romanesti, usor aromate. Astfel, vinul de Cramposie, vin ce vine adanc din istorie, dezvolta o aroma caracterististica, specifica soiului, sugerand parfumul cel degaja un cos de fructe culese în plina vara. Sa nu uitam ca, secole de-a randul, vechea Cramposie romaneasca era singurul strugure ce rezista peste iarna, putand fi consumat de romani si ca fruct, la masa de Paste. Feteasca alba, unul din cele mai cunoscute vinuri autohtone, prezinta o aroma fina si delicata asemanatoare parca, cu parfumul îmbietor degajat de vita de vie aflata în plina floare. Iar vinul de Feteasca Regala, emblema Romaniei moderne, se remarca printr-o savoare si eleganta distincta, dificil de exprimat, dezvoltand în acelas timp o aroma florala destul de expresiva, foarte interesanta. Toate aceste vinuri: Cramposie, Feteasca alba, Feteasca Regala se pot consuma fie tinere, fie putin mai vechi (2-3 ani).

      - Drobul de miel si stufatul de miel - la aceste preparate se recomanda a se consuma vinuri rosii, seci, mai putin corpolente (mai putin extractive). De exemplu, Babeasca neagra - vin cu multa fructuozitate si prospetime, prezinta o interesanta aroma rustica, naturala amintind de parfumul pajistilor romanesti de altadata.

      - Friptura de miel la tava - la acest fel de mancare, ce constituie „coloana vertebrala a mesei de Pasti”, se serveste un vin rosu mai corpolent (mai extractiv) si de aceea as recomanda vinul sec provenit din soiul romanesc Feteasca neagra. Acest vin de mare finete, cu o fructuozitate deosebita, dezvolta o aroma surprinzator de placuta, complexa si originala, ce aminteste de cea a coacazelor negre sau sugereaza mirosul de prune uscate. Poate fi consumat tanar, dar este de preferat ca acest vin sa fie ceva mai vechi, adica de 3-5 ani. Daca se mai gaseste as recomanda la mielul romanesc si soiul Negru de Causani - ruda buna cu Feteasca Neagra, precum si vinurile obtinute din Negru moale si Negru vartos, vinuri rosii, bine echilibrate, corpolente si intens colorate.

      - Cozonacul de Paste - desertul traditional romanesc se serveste cu vinuri albe dulci asa-zise „vinuri seducatoare”. Cel mai bine acesta se acompaniaza cu Grasa de Cotnari, vin cu gust foarte complex ce pare a fi compus din cel al miezului de nuca împletit parca cu dulceata stafidelor, peste care se suprapune discret o nuanta fina de migdale dulci. Ce potrivire superba, ce arome! Deasemenea, cozonacul merge bine si cu Tamaioasa romaneasca, ce este un vin dulce, cu o aroma florala puternica ce sugereaza pe cea a unui amestec de flori de tei si de salcam aflate într-un bol mare de sticla. Aceste doua vinuri romanesti, daca au minimum 5 ani învechire la sticla, încheie masa de Paste într-o nota de rafinament si eleganta. Desigur, ar cadea foarte bine, dar se gaseste din ce în ce mai rar, si un pahar de Tamaioasa (Busuioaca) de Bohotin, vin cu o culoare placuta, ce variaza de la roz la rosu deschis, si cu aroma intensa, ce pare ca a adunat în ea parfumul trandafirilor romanesti din podgorii.

*

      La acest meniu nu trebuie uitate nici vinurile spumante romanesti obtinute traditional în podgoriile Panciu, Iasi, Tarnave, Alba, Sebes-Apold si Simleul Silvaniei. Aceste vinuri spumante se servesc, de obicei, daca sunt seci, ca aperitiv, cu oua rosii sau cu branzeturi proaspete. Vinurile spumante demiseci sau demidulci se servesc împreuna cu cozonacul.

*

      V-am oferit doar cateva sugestii privind vinurile romanesti, cele mai potrivite pentru masa marii sarbatori de Paste. Mai sunt, desigur, si altele... Dar nu uitati: vinul bun romanesc este o bucurie a Vietii, ca si cea cantata în triumfalul vers crestin „cu moartea pre Moarte calcand”.

Pentru toti romanii, la vremea potrivita: Hristos a înviat!

Dr. Ing. Ec. ION PUSCA - oenolog, „Casa Vinului - Dr. Pusca”, Bucuresti

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Calatorie in creierul unei mumii egiptene
» Razboi pentru insorita Californie
» Acei vizitatori inalti
» Valentele mentei
» Ficatei de pui cu vin
» Pitagora si flexitarismul
» Manastirea Golia
» Mesterul si „sfantul Nicu”
» Catedrala de Cristal
» Infarctul miocardic acut si primele reactii
» Visinele previn bolile cardiovasculare
» V, de la Vanessa si Virginia
» Harrison Ford – eternul aventurier
» Horoscopul saptamanii: 17-23 iulie 2017
» 13 iulie 100 i.Ch. – S-a nascut Gaius Iulius Caesar
» Tema: „SURORI”
» Leaganul omenirii s-a mutat in Europa
» Independenta cantoanelor din Alpi
» Urmarind si mama, si fiica
» Cum va recapatati aspectul seducator?
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9