Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Analizele "vorbesc"... doar când sunt "întrebate"! 21 Nov 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 16 vizitatori online

Analizele "vorbesc"... doar când sunt "întrebate"!

Imprimare E-mail
luni, 13 septembrie 1999
    Este incomparabil mai comod pentru medic de a trimite un bolnav prezentând febra si un junghi toracic oarecare, la o radioscopie pulmonara, care este usor de efectuat si precisa, decât de a-i face acea suita de explorari clinice traditionale si de a sta de vorba cu el. Dar, a nu se uita ca explorarea radiologica, oricât de simpla si de comoda ar fi, incumba si un risc fie si minor pentru bolnav, risc amplificat când se trece de la uz la abuz, asa cum de regula stau lucrurile.     Este incomparabil mai comod pentru medic de a trimite un bolnav prezentând febra si un junghi toracic oarecare, la o radioscopie pulmonara, care este usor de efectuat si precisa, decât de a-i face acea suita de explorari clinice traditionale si de a sta de vorba cu el. Dar, a nu se uita ca explorarea radiologica, oricât de simpla si de comoda ar fi, incumba si un risc fie si minor pentru bolnav, risc amplificat când se trece de la uz la abuz, asa cum de regula stau lucrurile.
         Notiunea de colectie de analize - de baterie de analize, de bilant biologic sau de "check-up", cum îi spun autorii de limba engleza, (check-up însemnând în aceasta limba a controla, a verifica), notiuni foarte la moda în lumea contemporana, care presupun efectuarea periodica a principalelor analize, în scopul depistarii, prevenirii sau urmaririi bolilor - nu confera totusi decât o falsa securitate, atâta vreme cât se abdica de la principiile gândirii clinice si - în special - de la principiul sfânt al medicinii, formulat în cuvintele: "Primum non nocere" (ceea ce înseamna înainte de orice sa nu vatami, sa nu faci mai rau).
         Este indiscutabil mult mai utila o depistare "orientata", ca sa-i zicem asa, în locul explorarilor haotice, caracterizând "check-up-ul", ca si toata aceasta "mitraliere" a bolnavului cu analize si explorari de tot felul. Prin aceasta conduita, prin apelul sistematic la aceste analize si explorari, practicam în mod aparent numai o medicina bine intentionata si sistematizata, care însa, în realitate, este grevata doar de exhaustivitate, medicina însa cu totul opusa aceleia traditionale.
         "Raspunsul" pe care îl dau analizele si, implicit celelalte explorari, nu are înteles decât daca o problema a fost pusa. Examenele de laborator si, implicit analizele, nu "vorbesc" ca sa spunem asa, decât daca sunt "întrebate". Acesta este punctul de vedere al medicilor constiinciosi. Este vorba însa în acest caz de un punct de vedere contrariu de cel al bolnavilor, care, în enorma lor majoritate, nutresc convingerea ca acei medici care le solicita un numar cât mai mare de analize si de explorari de tot felul, sunt de fapt cei mai bine pregatiti profesional, ca si cei mai bine intentionati.
         Astfel stând lucrurile, este întru totul justificata via miscare de idei iscata în lumea medicala contemporana pe seama reabilitarii examenului clinic, în sensul folosirii analizelor ca si a explorarilor de tot felul în mod orientat si nu în mod aleatoriu si haotic. "Fara îndoiala, laboratorul este departe de a ne da diagnostice gata facute - ne avertizeaza în acest sens marele clinician francez Guy Laroche - si ar fi o mare greseala de a i le cere. El nu înlocuieste si nu va înlocui niciodata studiul direct al bolnavului, dar îl completeaza, îl clarifica si îl rectifica adeseori".
         Un alt mare clinician, de data aceasta german, H. Burger, comandând acest "diagnostic cu harponul", cum denumeste el procedeul "mitralierii" bolnavului cu analize si explorari adeseori dintre cele mai traumatizante, adauga si el la rândul sau, si tot pe aceasta tema urmatoarele: "Daca vrem sa apreciem justetea unui diagnostic, nu vom acorda desigur premiul întâi aceluia stabilit cu lux de metode complicate, ci vom spune ca cel mai bun diagnostic este acela care se apropie cât mai mult de adevar, si care este stabilit cu mijloacele cele mai simple, mai putin obositoare si traumatizante pentru bolnav". Analizele si explorarile, oricare ar fi ele, nu au un scop în sine. Ele nu reprezinta decât un mijloc, pentru a ajunge la diagnostic.
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» LCHF, o alimentatie revolutionara
» In urma lui Napoleon al III-lea
» Sa renuntam la ipoteza extraterestra?
» Cotlete cu ciuperci
» Efect natural
» Halucinatiile olfactive
» Manastirea Lacuri
» Arta si paradox
» A 8-a minune naturala a lumii
» Cea mai mare forta a omului: MENTALUL
» Vanilia – un medicament pentru mai multe boli
» O muza misterioasa
» Actori si regizori cu nabadai
» Horoscopul saptamanii: 20-26 noiembrie 2017
» 16 noiembrie anul 42 i.Ch – S-a nascut imparatul Tiberius
» Tema: „CU PLUTA...”
» Saturn este cubul negru sau planeta Nibiru?
» Insulele Galapagos in doliu
» Noi detalii privind cazul Pascagoula
» Ciuperci cu piept de curcan
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9