Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Analiza... analizelor 26 Jul 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 2 vizitatori online

Analiza... analizelor

Imprimare E-mail
luni, 06 septembrie 1999
    În repetate rânduri, diversi cititori ne-au întrebat în ce masura, daca îsi fac cu regularitate analizele, se pun la adapost de agresiunea diverselor boli si în ce masura aceasta practica, la moda în tarile civilizate, reprezinta o masura cu caracter preventiv, deci profilactic, în lupta pentru sanatate. Pe parcursul a doua articole sa tratam aceasta tema.     În repetate rânduri, diversi cititori ne-au întrebat în ce masura, daca îsi fac cu regularitate analizele, se pun la adapost de agresiunea diverselor boli si în ce masura aceasta practica, la moda în tarile civilizate, reprezinta o masura cu caracter preventiv, deci profilactic, în lupta pentru sanatate. Pe parcursul a doua articole sa tratam aceasta tema. Trebuie, într-adevar, sa recunoastem din capul
     locului ca, pe marginea efectuarii periodice a analizelor, s-a creat în ultimele decenii o autentica psihoza sociala, pozitiva de altfel, dar, din nefericire, ea s-a transformat într-o autentica fetisizare a acestor practici de laborator care pot ascunde multe lucruri, cu influente negative asupra sanatatii. Medicii, din pacate, nu sunt straini de aceasta realitate care a dus adeseori la birocratizarea exercitiului medical, birocratizare ce se constituie într-o autentica criza a medicinii moderne, constând printre altele, din faptul ca se pune pedala cum se spune, deci accentul, pe analize, în dauna dialogului clinic medic-bolnav. Analizele aduc, desigur, elemente hotarâtoare în stabilirea diagnosticului, motiv pentru care apelul la ele este pe deplin justificat si logic. Exista însa, din nefericire, si o alta motivatie a acestui apel, motivatie foarte putin cunoscuta, si care tine de asa-numita dubla finalitate a analizelor si a retetelor, documentele cele mai frecvent folosite în practica medicala si care în esenta, se constituie într-un limbaj propriu dialogului medic-bolnav.
         Iata despre ce este vorba. Medicii au, dupa cum se stie, obiceiul - putem spune chiar principiul - de a introduce un obiect, mai bine zis un element intermediar, între ei si bolnavii pe care îi consulta si îngrijesc, si asta mai ales când dialogul clinic este din multiple motive, pauper,
     deficitar. Acest obiect, acest element intermediar este reprezentat cel mai adesea de reteta sau de retetele, precum si de analiza sau analizele recomandate respectivului bolnav. Merita sa stim însa ca, asa cum am mai spus, analizele si retetele au o dubla finalitate si aceasta pentru urmatoarele doua motive. Unu: de a prescrie bolnavului anumite analize si explorari, ca si anumite medicamente considerate a-i fi necesare. Doi: de a proceda astfel si pentru faptul ca analizele ca si retetele în cauza se substituie în cele din urma dialogului clinic medic-bolnav, substitutie impusa fie din considerente de comoditate, fie din faptul ca medicul este prin definitie suprasolicitat si aceasta mai întotdeauna. Într-o asemenea optica si conceptie, analizele si retetele îndeplinesc implicit si roluri securizante, protectoare, dar, în mod cu totul paradoxal, nu pentru bolnav, cum am fi tentati a crede, ci pentru medic. Mai este demonstrat, de asemenea, si tot de pe pozitiile psihologiei medicale ca, daca un medic introduce în circuitul sau lucrativ profesional prea multe analize si prea multe explorari, sau prea multe retete si tratamente de tot felul, el o face, cel mai adesea, nu spre a veni în ajutorul bolnavului, asa cum am fi tentati a crede la prima vedere, ci a se disculpa fata de sine însusi pentru faptul ca n-a fost în stare, iar uneori chiar n-a vrut, sa lege o relatie autentica si fructuoasa între el si bolnavul pe care îl consulta. Din acest motiv, când un medic trimite de îndata bolnavul care îi vine pentru o radioscopie cardio-pulmonara sau alta explorare de acest gen el face desigur aceasta din mai multe motive: pentru faptul ca este pe deplin convins de valoarea acestei explorari, dar si pentru a se scuti pe sine de efectuarea unei anamneze, (adica de culegerea, de la bolnav, a acelor informatii necesare pentru orientarea consultului si a stabilirii diagnosticului), ca si de introducerea în circuitul functional a unui dialog constructiv si ultranecesar ca si de efectuarea inspectiei, palpatiei, percutiei si ascultatiei, metode traditionale de explorare, care au trecut de Proba Aspra a Timpului.
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Calatorie in creierul unei mumii egiptene
» Razboi pentru insorita Californie
» Acei vizitatori inalti
» Valentele mentei
» Ficatei de pui cu vin
» Pitagora si flexitarismul
» Manastirea Golia
» Mesterul si „sfantul Nicu”
» Catedrala de Cristal
» Infarctul miocardic acut si primele reactii
» Visinele previn bolile cardiovasculare
» V, de la Vanessa si Virginia
» Harrison Ford – eternul aventurier
» Horoscopul saptamanii: 17-23 iulie 2017
» 13 iulie 100 i.Ch. – S-a nascut Gaius Iulius Caesar
» Tema: „SURORI”
» Leaganul omenirii s-a mutat in Europa
» Independenta cantoanelor din Alpi
» Urmarind si mama, si fiica
» Cum va recapatati aspectul seducator?
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9