Prima pagina arrow TERAPII COMPLEMENTARE arrow Mitul oului-medicament 26 Sep 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 12 vizitatori online

Mitul oului-medicament

Imprimare E-mail
miercuri, 22 noiembrie 2006

 Ca aliment, oul de pasare este consumat de om, probabil, dintotdeauna. Astazi se stie ca gaina e principala noastra furnizoare a acestui produs deosebit de nutritiv, dar exista si alte inaripate ale caror oua au calitatea de a confirma veritabilul mit al valorii lor universale si in acelasi timp de a stinge prejudecatile referitoare la anumite insusiri daunatoare. In continuare, va prezentam câteva asemenea repere, se pare, mai putin sau deloc cunoscute.

Riscul cardio-vascular

      Continutul ridicat de colesterol a iscat multa vreme temerea ca oul (si in special galbenusul), folosit ca aliment, are efecte nefaste asupra inimii. In realitate, potrivit unor studii recente, un om sanatos care manânca un ou pe zi nu suporta cresterea riscurilor de boli sau de accidente cardio-vasculare. In schimb, diabeticii care consuma câte sapte oua pe saptamâna sau chiar mai multe risca destul de mult sa sufere si de probleme amintite. De asemenea, persoanele cu un nivel al colesterolului oricum ridicat trebuie sa fie foarte atente la consumul de oua, un singur astfel de aliment acoperind in mod normal necesarul de colesterol al organismului pentru o zi intreaga.

Temeri pentru ficat

      O alta parere preconceputa, referitoare la presupusul caracter daunator al oului pentru organismul uman, este aceea ca ficatul ar suferi considerabil, la consumul acestui produs. Ceea ce - spun iarasi specialistii - nu e adevarat. Aceasta, datorita cholinei, o cvasi-vitamina din familia fosfolipidelor, care constituie pâna la 80% din materialul component al membranelor celulare. Galbenusul oului este format din doua treimi trigliceride si o treime fosfolipide. Iar cholina reprezinta 70% din acestea din urma: in total, circa 2,3 grame in 100 grame de oua.

Cholina ajuta ficatul sa exporte trigliceridele si impiedica acumularea de colesterol in artere. De asemenea, se preconizeaza ca ea sa se foloseasca in tratarea cirozelor si a hepatitelor. Totodata, este precursorul acetilcholinei, un mesager chimic al creierului, foarte important, deoarece serveste drept suport al memoriei. In fine, cholina exercita si un rol protector impotriva anumitor forme de cancer.

„Ochiul” si ochii

      Galbenusul de ou isi ia culoarea de la pigmentii vegetali ingerati de gaina, numiti xantofile (carotenoide). Potrivit unui studiu german recent, 100 grame de galbenus contin intre 1274 si 2478 micrograme de luteina si 775-1288 micrograme de zeaxantina. Or, potrivit cercetarilor, aceste doua carotenoide joaca un rol protector impotriva cataractei si a degenerescentei maculare legate de inaintarea in vârsta (DMLV). Mentionam ca DMLV altereaza o mica zona situata in centrul retinei, antrenând pierderea progresiva a vederii centrale, iar cataracta reprezinta opacizarea cristalinului, provocând scaderea acuitatii vizuale.

Nivelul ridicat de carotenoide (pigmenti care dau fructelor si legumelor culorile rosu, portocaliu si galben, efectele lor antioxidante protejând organismul impotriva deteriorarii celulelor, cauzata de radiatiile ultraviolete) din galbenusul de ou diminueaza riscul de DMLV cu 79%, zeoxantina singura reducând riscul de cataracta cu 47%.

Si totusi, infectiile alimentare...

      Oul constituie singura sursa de proteine care se poate conserva timp de mai multe saptamâni la temperatura ambianta non-excesiva (sub 20sC). Totusi, daca el beneficiaza de o protectie naturala impotriva bacteriilor, fizica si chimica (coaja dura, doua membrane, proprietati antimicrobiene), ramâne totodata responsabil de imbolnavirea a numeroase persoane, in fiecare an, de diverse tipuri de salmoneloza. Jumatate din aceste toxiinfectii inregistrate provin din ouale vechi consumate sub diverse forme.

Inmultirea Salmonellelor in ou este minima la o temperatura joasa, in schimb creste rapid la o temperatura ridicata, mai ales patrunzând in galbenus. Pentru a se evita orice risc (in special pentru femeile insarcinate) e important sa nu se foloseasca decât oua foarte proaspete (mai putin de opt zile de „viata”) in preparatele pe baza de oua crude si cele mai vechi sa fie tinute mult timp la fiert.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Identitatea de gen, dezbatuta de societate si de stiinta
» Terorism in Rusia
» Cum abordam fenomenul OZN?
» Mancare de bame cu carne de vita
» Masti cu fructe de sezon
» Fa-mi o insula!
» Fantana Trevi, simbol al Cetatii Eterne
» Ratacitorul s-a oprit
» Proteze ortopedice multimilenare
» Mutatiile genetice cauzatoare de cancer
» Sanatate in lacrimi...
» Un rar spirit enciclopedist
» Cand geniul se imbina cu sadismul...
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2017
» 21 septembrie 1415 – S-a nascut imparatul Frederick al III-lea
» Tema: „SOARELE”
» Cu ochii pe cer si pe Pamant
» Hitler umilit de Stalin
» Hipercivilizatiile cosmice
» Rulada de carne cu sos de iaurt
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9