Prima pagina arrow TERAPII COMPLEMENTARE arrow Orezul - cereala care hraneste omenirea 25 May 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 1 vizitator online

Orezul - cereala care hraneste omenirea

Imprimare E-mail
vineri, 27 octombrie 2006

 Este probabil planta cu cea mai larga folosire in alimentatie, el hranind o mare parte din populatia globului. Insa nu doar calitatile sale nutritive il fac atat de apreciat, in special de asiaticii din rasa galbena, ci si efectele pozitive asupra sanatatii organismului uman. El constituie o importanta sursa de vitamine, ofera corpului o cantitate de energie considerabila, iar ultimele cercetari arata ca poate actiona favorabil chiar impotriva unor maladii grave. Daca vreti, orezul confirma astfel remarca savantului rus Pavlov, care spunea ca „Alimentul este cel mai important factor al mediului extern care influenteaza organismul."

Diabeticii si orezul

      Exista parerea falsa ca persoanelor diagnosticate cu diabet le-ar face rau consumul de orez. Efectele acestuia asupra zaharului din sange sunt complexe. Ele variaza in functie de cantitatea de amiloza - una dintre cele doua molecule constitutive ale amidonului (cu cat e mai putina, cu atat glicemia creste), in functie de gradul de prelucrare (glicemia creste direct proportional cu cresterea gradului de transformare a orezului) si in functie de procedeul prepararii pentru mancat.

In mod oarecum paradoxal pentru noi, cel mai periculos pentru diabetici este orezul din localurile cu specific chinezesc, japonez sau thai: sarac in amiloza, rafinat si fiert pentru a favoriza digestia amidonului, face sa creasca si nivelul de zaharuri din sange. Cel mai indicat orez pentru diabetici este cel integral, datorita fibrelor insolubile pe care le contine. Anumiti fabricanti realizeaza asa-numitul orez expandat, la care indexul glicemic este scazut. In ce priveste bobul destinat „fierberii rapide”, acesta mareste glicemia in general, insa exista si exceptii.

Inlocuitor al laptelui matern

      Oarecum ciudata, legatura dintre hrana primordiala a individului uman (am numit astfel laptele matern) si ceea ce se cheama „lapte de orez”, totusi exista. Atunci cand se pune problema inlocuirii laptelui de la sanul mamei cu ceva similar, dar natural - deci nu cu lapte praf - principalii doi substituenti invocati sunt laptele de vaca si cel de soia. Numai ca anumiti copii sunt alergici la ambele tipuri. In shimb, orezul e mai bine tolerat, de unde si ideea realizarii din el a unui lapte imbogatit cu doi aminoacizi naturali necesari nou-nascutului, dar putin prezenti in orez. Originala formula a reprezentat de altfel si subiectul unui studiu pe nou-nascuti, fara ca medicii sa cunoasca precis lotul-tinta si lotul-martor. Rezultatul a fost ca in markerii sangvini nu s-a observat nici o diferenta (cu exceptia continutului de aminoacizi), cresterea copiilor a fost normala si toleranta buna.

Leac contra cancerului

      Avand in vedere gravitatea extrema a acestei boli devastatoare, ideea de a atribui unui aliment cum este orezul calitati anticancerigene pare de-a dreptul senzationala. S-a pornit de la constatarea ca riscul de cancer la colon si la san (doua dintre principalele cauze de deces mentionate de oncologi) este mai scazut in tarile mari consumatoare de orez. Cercetatorii britanici care au realizat studii in acest sens au aratat recent ca tarata de orez contine mai multi compusi care inhiba cresterea tumorilor maligne pe zonele mentionate ale organismului. }inand cont de acest element, se recomanda consumul de orez integral sau brun, in locul celui alb, din care au fost indepartate, prin procedee industriale, anumite elemente favorabile unui bun echilibru al corpului nostru.

Fiert sau expandat?

      In comparatie cu orezul integral, cel alb contine de doua-trei ori mai putina vitamina B3, de trei-patru ori mai putin magneziu, de doua ori mai putin mangan, de peste doua ori mai putin calciu, de sase ori mai putina vitamina E si lista poate continua; in schimb, are un procent mai ridicat de glucide. In general, este mai putin nutritiv. In plus, rafinarea si decorticarea fac sa dispara aproape total vitamina B1. In tarile unde orezul alb este aliment de baza, anumite carente alimentare ameninta populatia.

De exemplu, boala asociata unei carente de vitamina B1 este beri-beri, ea provocand insuficienta cardiaca si tulburari neurologice. Pentru contracararea unor asemenea neajunsuri, cercetatorii au dezvoltat o tehnologie care permite ca o parte din vitaminele si mineralele continute de tarata de orez sa treaca in bob; este vorba despre orezul expandat sau convertit. Astfel tratat, orezul alb retine 80% din vitaminele si mineralele existente in bobul integral, fata de numai 5%, cat raman in orezul prelucrat industrial. Asadar, aceasta cereala inseamna hrana si sanatate deopotriva, cu conditia sa alegem si sortimentul cel mai potrivit.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la Sherlock Holmes, la nano-detectivii de mâine
» Violenta si puterea absoluta
» Doru Davidovici si colegii sai
» Trei masti naturale
» Spaghete picante cu ton
» „Ursul” unificator al yakuza
» Loreta, manastirea unei legende
» Aventura si talent
» Cea mai mare galerie de arta în aer liber
» Buzele uscate, un calvar în orice sezon
» De la o dilema straveche la galopul de sanatate
» Softistii români, în elita mondiala
» Cinefili, vi se pregateste ceva!
» Horoscopul saptamanii: 1-7 mai 2017
» 27 aprilie 1822 – S-a nascut Ulysses Grant
» Tema: „IOANA D’ARC”
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9