Prima pagina arrow TERAPII COMPLEMENTARE arrow Batranete in haine de primavara 30 Mar 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Batranete in haine de primavara

Imprimare E-mail
joi, 12 octombrie 2006

 Pentru lumea de azi, „tineretea fara batranete” ramane o formula de basm. Exista totusi destul de multe metode de mentinere, pe tot parcursul vietii, a unui tonus ridicat, a unui organism viguros, a gandirii pozitive si a linistii interioare - elemente echivalente cu aerul, apa si hrana fara de care nu am putea trai. Doamna Elena Constantin din Ploiesti, veche cititoare a „Magazinului”, ne marturiseste intr-o scrisoare ca a adunat de-a lungul anilor numeroase insemnari legate de sanatatea fiintei umane. Din manuscrisul respectiv, ne-a trimis un fragment care considera ca „ar putea constitui un tipar de viata nturista pentru cei ce vor sa traiasca multi ani sanatosi sau pentru cei cu sanatatea subreda, care doresc sa o consolideze”.

A trai impreuna cu natura

Doamna Constantin isi intituleaza manuscrisul oferit spre folosul ctitorilor nostri, foarte sugestiv, Trai naturist - Tinerete sanatoasa - Batranete linistita. Fara a interveni in esenta materialului, ne-am permis sa operam mici reordonari, pentru a facilita mai mult accesul la informatiile respective al oricarei persoane doritoare sa le utilizeze. Tratarea subiectului porneste de la cateva intrebari carora li se da raspuns in ordinea formularii lor, ceea ce vom face si noi in continuare, cu precizarea ca, textul fiind foarte dens, l-am impartit in doua „episoade”. Pentru inceput, cititoarea noastra incearca sa defineasca ceea ce numeste modul de viata naturist, care insumeaza respectarea unor norme si reguli de hranire naturala, a unor precepte de medicina complementara (acupunctura, presopunctura, fitoterapie, automasaj, bai de plante), precum si a unor precepte yoghine de autosugestie si respiratie.

Reversul medaliei in alimentatie

Elementul asupra caruia insista doamna Constantin intr-o prima etapa este regimul alimentar, evocand faptul ca, la inceputurile existentei sale, omul s-a hranit foarte simplu, natura oferindu-i cu generozitate ceea ce constituia alimentatia sa de fiecare zi: fructe salbatice, plante, radacini, oua de pasari, insecte, miere din scorburile unde traiau albine salbatice, nuci, alune si asa mai departe. Din toate acestea organismul lua toate principiile alimentare de baza ale unei hraniri simple si naturale suta la suta.

O data cu evolutia societatii omenesti, s-au inventat si s-au diversificat tehnici de preparare si de rafinare, pe parcursul carora se pierd multe dintre elementele nutritive ale alimentelor. De exemplu, prin fierbere, uscare, prajire, afumare, cele 25% proteine din carnea proaspata se reduc la jumatate (12,5%), iar daca produsul respectiv este tinut in congelator sau nu este consumat intr-un timp suficient de scurt, acestea ajung la aproximativ 7%. La fel se petrec lucrurile si cu vitaminele, enzimele, aminoacizii, astfel ca organismul nostru nu profita, din cantitatea de alimente initiala, decat de o mica parte.

Crud si/sau gatit

Un exemplu la indemana oferit de doamna Constantin se refera la „o farfurie rasa cu macaroane cu branza, scoase din cuptor si mancate cu pofta. Ele abia daca ii asigura bietului organism cateva miligrame de calciu si hidrati de carbon, ceva lipide si zaharuri, iar in rest - reziduuri pentru care organismul face un efort deosebit sa secrete sucurile necesare pentru a le digera, sa le absoarba la nivelul intestinului si sa metabolizeze ceea ce a absorbit, incarcand insa ficatul cu produsi neutilizabili”. In schimb, o cana cu lapte de vaca sau de capra contine calciu, magneziu, lactoza naturala, vitamine si anticorpi necesari organismului, fara ca acesta sa faca un efort atat de mare pentru digestie si pentru metabolizare.

„S-a constatat, prin determinari detaliate realizate in laborator ca alimentele pierd prin fierbere mai mult de jumatate din cantitatea de elemente nutritive: proteine, vitamine, aminoacizi. Pierd uneori si saruri minerale, pentru ca, in timpul fierberii, unele dintre acestea precipita cu altele si nu mai pot fi absorbite la nivelul intestinului”. La fel, fructele si legumele, prin preparare la cald pierd cea mai mare parte din vitaminele si enzimele de care au nevoie celulele corpului nostru si in special globulele albe din sange, adevarati aparatori ai organismului, in fata microbilor si a celuelor canceroase aparute - in cazuri totalmente nedorite, fireste - in fluxul sangvin si in tesuturi”. Dar despre acest subiect, in numarul viitor vom prezenta analiza detaliata a cititoarei noastre din Ploiesti.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Atac cibernetic pe toate fronturile!
» Razboi în vazduh
» Caruselul luminos de la Nanesti
» 6 masti valoroase
» Vinete cu masline
» Bunele maniere din farfurie
» Cambridge, oras universitar
» Lumina si candoare
» Aborigenii si ciocnirea civilizatiilor
» Incoerenta anunta dementa
» Leacuri din... simbolurile primaverii
» Alejandro Jodorowsky, un „parinte” al filmului avangardist
» Recunostinta e floare rara... si când e vorba de Oscaruri!
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2017
» 23 martie 1801 – Tarul Pavel I este asasinat
» Tema: „INGERI”
» Sfidarea robotilor: oamenii sa devina cyborgi!
» Gloriosul William al Angliei
» Revista RUFOR (1994-1996)
» Lifting natural
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» "Teapa" gripei aviare
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9