Sunteti trista si surmenata? Va urmareste o stare de anxietate? Dr. Jean-Paul Curtay, specialist francez in nutritie, ne ofera câteva retete pentru a vedea viata in roz. Scaderea procentului de serotonina, o substanta hormonala, provoaca agitatie, neliniste, frica, obsesii si suspiciuni.
Antidotul il reprezinta zaharurile lente. Prezente in paste fainoase, pâine, orez, cereale, leguminoase, acestea furnizeaza creierului un acid aminat, care favorizeaza sinteza serotoninei. Mai mult, glucoza care il contine constituie, cu oxigenul, unicul "carburant" al creierului. La fel de importante sunt magneziul, prezent in fructe si legume uscate, apa minerala, care creste procentul de serotonina, sau lithiul (lactate, cereale, legume verzi, oua). Vitaminele B3 (carne alba, peste gras), B6 (cereale complete), B9 (salate, legume verzi) si B12 (produse de origine animala) participa la sinteza unor neurotransmitatori ca serotonina. Pentru a lupta impotriva stresului, rontaiti migdale, ne sfatuieste dr. Jean-Paul Curtay. Fata de surmenaj, organismul stresat reactioneaza printr-o crestere a tensiunii in musculatura si in organele interne, care genereaza dureri de spate, tulburari digestive, tahicardie. Antidotul il reprezinta magneziul, care joaca un rol important asupra ritmului cardiac, contractiei musculare si transmiterii informatiilor neuronale. Cu cât carenta in magneziu este mai accentuata, cu atât persoana este mai expusa stresului. Continutul in magneziu oscileaza intre 250mg/ 100g in migdale, de exemplu, 160mg/100g in nuci si alune, 340mg/100g in cerealele complete sau 50-60mg/100g in fructe si legume uscate. Pentru a scapa de starile depresive, consumati ciocolata. Tristetea, ideile negre, pierderea formei fizice sunt legate de scaderea procentului de noradrenalina, responsabila de trezirea din somn si de apetitul sexual, si a procentului de dopamina, molecula care conditioneaza starea de fericire, placere, motivatie, emotie. Ciocolata reprezinta antidotul ideal. Si aceasta pentru ca alimentul contine substante stimulente, precum cafeina, theobromina, un cardiotonic si serotonina. Sa nu uitam savoarea sa deosebita. Tirosina, prezenta in carne si brânzeturi, regleaza productia de dopamina si noradrenalina. Vitamina C are si ea virtuti dinamizante. Ceaiul si cafeaua, in doze mici, echilibreaza dopamina. Cu argumente stiintifice puternice am demonstrat cum fericirea dv. poate "atârna" de un pumn de migdale sau o tableta de ciocolata...
|