Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow LAPTELE un aliment negru in cerul gurii 26 Jul 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 5 vizitatori online

LAPTELE un aliment negru in cerul gurii

Imprimare E-mail
miercuri, 09 iulie 2003

          Pentru unele persoane, e un adevarat "rau"! Câteva înghitituri de lapte si imediat organismul se revolta: dureri abdominale, diaree, flatulenta..
          Pentru unele persoane, e un adevarat "rau"! Câteva înghitituri de lapte si imediat organismul se revolta: dureri abdominale, diaree, flatulenta... Cei care nu reusesc sa digere normal laptele ajung ca treptat sa respinga orice produs lactat, de teama ca le-ar putea face rau. Pe de-o parte, se priveaza de o sursa importanta de elemente nutritive, importante pentru buna functionare a organismului, iar pe de alta renunta la placerea gustativa pe care o ofera aceasta familie de alimente.
          
          Care-i vina laptelui?
          
          De fapt, nu laptele în sine este "de vina", ci o substanta pe care o contine - lactoza, adica, un fel de zahar format din alte doua categorii de... "zahar": glucoza si galactoza. Aceste doua substante sunt prezente în orice lapte provenit de la mamifere. Laptele matern, de exemplu, le contine în procent de aproximativ 7%, cel de vaca în procent de 5%, în timp ce derivatele din lapte (brânza proaspata, iaurtul, frisca...) în procent de 3-6%. În plus, în functie de "reteta" si de procesul tehnologic, unele produse alimentare preparate industrial, cum ar fi biscuitii, chiar si unele mezeluri sau diverse produse culinare semipreparate contin lactoza (pentru a le da gustul usor dulce, pentru fermentatie, cristalizare, omogenizare etc.). Industria farmaceutica foloseste si ea lactoza ca excipient; 20% dintre medicamente contin acest ingredient.
          
          Cum se digera?
          
          Pentru a fi digerata de intestin, lactoza are nevoie de ajutorul unei enzime: lactaza. La om, ca de altfel la majoritatea mamiferelor, activitatea acestei enzime este maxima la nastere. Ramâne la o cota foarte ridicata în perioada alaptatului, apoi intra într-un proces de descrestere, pâna se stabilizeaza la un anumit nivel, cel normal. Este asadar un fenomen fiziologic "prestabilit". În unele cazuri, se întâmpla însa ca lactaza sa se stabilizeze la un nivel insuficient pentru digerarea unei cantitati mari de lactoza, ceea ce duce la asa-numita intoleranta la lapte (de fapt, la lactoza).
          
          Care sunt simptomele intolerantei?
          
          Semnele clasice se traduc prin diaree si acumularea de gaze în cavitatea abdominala, care, la rândul lor, provoaca balonare, flatulenta, dureri de stomac...
          
          De ce, când si cum apare?
          
          La toate aceste întrebari, raspunsul nu este tintit. Intoleranta la lactoza difera de la un individ la altul, în functie de mai multi factori; sunt incriminati factorii genetici, chiar si cei de mediu, ca si vârsta, sexul, intestin iritabil, factori psihologici etc. Statisticile arata ca adevarata intoleranta la lactoza, în forma severa, este rara si ca majoritatea oamenilor care considera ca nu suporta laptele pot de fapt sa consume cel putin o cana pe zi, fara sa apara simptomele specifice "bolii".
          
          Alergicii pot consuma produse lactate?
          
          Chiar si la persoanele foarte sensibile, consumul de lapte si derivate ale acestuia ramâne posibil în urmatoarele conditii:
          sa evite consumul de lapte pe stomacul gol si în mari cantitati
          sa împarta cantitatea de lapte pe o zi (o cana, de exemplu) în doze mici, care sa se bea cu pauze între ele
          sa manânce si alte alimente atunci când beau lapte (cereale, sandviciuri)
          sa introduca lapte în diferite preparate culinare (piureuri, orez, gris, paste, sucuri de fructe etc)
          sa consume în loc de lapte (în cazurile severe) iaurt, care este produsul lactat cel mai bine tolerat de organism, ramâne timp mai îndelungat în stomac, ca o emulsie, si e bogat în bacterii care ajuta la pre-digerarea lactozei.
          sa încerce si brânzeturile usoare, care au capacitatea de a elimina o parte din lactoza.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Calatorie in creierul unei mumii egiptene
» Razboi pentru insorita Californie
» Acei vizitatori inalti
» Valentele mentei
» Ficatei de pui cu vin
» Pitagora si flexitarismul
» Manastirea Golia
» Mesterul si „sfantul Nicu”
» Catedrala de Cristal
» Infarctul miocardic acut si primele reactii
» Visinele previn bolile cardiovasculare
» V, de la Vanessa si Virginia
» Harrison Ford – eternul aventurier
» Horoscopul saptamanii: 17-23 iulie 2017
» 13 iulie 100 i.Ch. – S-a nascut Gaius Iulius Caesar
» Tema: „SURORI”
» Leaganul omenirii s-a mutat in Europa
» Independenta cantoanelor din Alpi
» Urmarind si mama, si fiica
» Cum va recapatati aspectul seducator?
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9