Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Necunoscutele din alergia alimentară
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 16 vizitatori online

Necunoscutele din alergia alimentară

Imprimare E-mail
miercuri, 07 mai 2003

          Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta chiar si de catre medici. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce înseamna alergia alimentara.
          Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta chiar si de catre medici. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce înseamna alergia alimentara. Multe alimente pot genera reactii de intoleranta sau intoxicatii, care doar imita alergia.
          Manifestarile alergiei alimentare se exprima prin: greata, varsaturi, tulburari digestive, dar si umflarea si uscarea buzelor, precum si colorarea rosiatica a zonei din jurul gurii. Uneori, dupa ingestia alimentului alergizant apare si senzatia de rinita.
          Se poate întâmpla si un fenomen bizar prin care unele alimente sunt "confundate" de catre organism cu alte substante alergizante (e vorba de asa-numita alergie încrucisata); de exemplu, alergicii la polenul gramineelor reactioneaza adesea în mod similar la pepene sau kiwi, în timp ce alergicii la acarieni reactioneaza la crustacee sau creveti. În aceste cazuri reactia organismului se poate manifesta doar prin urticarie, dar si prin criza acuta de astm, edem Quincke sau chiar soc anafilactic, cu potential letal.
          Alimentele cele mai alergizante sunt nucile, piersicile, ciresele, capsunele, zmeura, bananele, kiwi, pepenii, morcovii, feniculul, patrunjelul, crustaceele, ouale, laptele, pestele.
          La adult, simptomele sunt foarte clare: ingestia alimentului este imediat urmata de umflarea buzelor, voma, urticarie si, în cazurile grave, edem sau soc anafilactic, cu potential mortal.
          La copii, cele mai alergizante alimente sunt tocmai cele de baza în alimentatia lor: lapte, oua, cacao... Cercul rosu în jurul buzelor, urticaria, voma în jet a unui aliment, crizele de astm chiar în timpul mesei, toate acestea sunt semne ale unei posibile alergii alimentare, motiv pentru care trebuie consultat neîntârziat un specialist în alergologie.
          Alergia alimentara se declanseaza cu atât mai usor cu cât i se deschid portile de catre o boala pre-existenta cum ar fi ulcerul gastric, consumul abuziv de alcooluri tari sau de sucuri acide, obiceiul de a mânca alimente deosebit de picante.
          
          Alergii false, dar multe necazuri
          
          Unele alimente pot provoca o serie de neplaceri, nu neaparat alergii reale. Iata câteva situatii:
          Intoleranta la lapte. Sunt destul de multe persoane care declara ca au probleme cu laptele si derivatele acestuia. Este cazul persoanelor care au un deficit de lactaza în organism (lactaza este o enzima care are rolul de a descompune lactoza din lapte). Este o disfunctie genetica, se manifesta de cele mai multe ori chiar de la nastere, populatia cel mai frecvent afectata de aceasta boala fiind cea din Africa si Asia. Medicii considera ca intoleranta la lapte nu este deosebit de periculoasa, ci doar dezagreabila. S-a constatat ca intoleranta este mai putin pregnanta în cazul consumului de lapte integral decât de lapte degresat. Explicatia ar fi ca grasimea din lapte "îmbraca" moleculele de lactoza, facându-le mai putin iritante pentru tubul digestiv.
          Intoleranta fata de aditivi, coloranti, excipienti. Acesti produsi, care se adauga în special alimentelor preparate industrial, pot declansa la unele persoane reactii iritante, însa fara sa duca la alergii autentice. Prudenta fata de consumul de preparate care au înscrise pe etichete o serie de aditivi alimentari este recomandata în special celor care manifesta o sensibilitate fata de aceste componente, fie ele naturale sau de sinteza.
          Intoleranta fata de glutamat. Glutamatul este un conservant foarte mult folosit în bucataria asiatica (atentie asadar la restaurantele si fast-food-urile care servesc mâncaruri asiatice). Cercetarile au demonstrat deja ca glutamatul este cauza multor simptome, cum ar fi arsurile gastrice, durerile de stomac, durerile de cap, greturile, varsaturile, instalate imediat dupa ingestia preparatelor culinare de acest tip.
          Intoleranta la gluten. Glutenul este o proteina din cereale, care la unele persoane poate crea probleme grave de intoleranta, mergând pâna la deteriorarea tubului digestiv, ca urmare a unei inflamatii cronice intense.
          
          Ce alimente produc false alergii?
          Cele care contin prea multe histamine: bauturi fermentate, alimente fermentate, mezeluri, cârnati, conserve, peste, tomate.
          Cele care elibereaza histamina: oua, ciocolata, fragi, ananas, peste, tomate, alcool, ceai, cafea.
          Cele care contin mult tiramin: afumaturi (brânzeturi, peste, carne, mezeluri etc.), ciocolata, vin alb, tomate, varza, struguri.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocari pentru 2018
» James Bond, variante feminine nefericite
» Pentagonul investigheaza fenomenul OZN
» Pastravi prajiti, cu sos de smantana
» Ochii va tradeaza varsta
» Cine se sperie de orasele-fantoma?
» Un mausoleu pentru eternitate
» Socant, prea scump si cubist
» Vanatorii de miere
» Cum combatem arahnofobia
» Banana – fructul antistres
» Poveste despre Caliban
» Miturile false ale Oscarurilor
» Horoscopul saptamanii: 26 februarie – 4 martie 2018
» 22 februarie 1732 – S-a nascut George Washington
» Tema: „MASCA”
» La granita dintre doua lumi
» Roma bantuita de Nero
» O intalnire in provincia Saskatchewan
» Friptura inabusita de vaca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9