Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Dusul natural al dintilor 24 Mar 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 12 vizitatori online

Dusul natural al dintilor

Imprimare E-mail
miercuri, 15 ianuarie 2003


          Saliva este un incredibil protector al sanatatii dintilor. Prima sa functie este de a lubrifia bolul alimentar, pentru a usura masticatia si ingestia alimentelor.


         În plus, în scurtul timp cât alimentele sunt maruntite cu dintii, saliva realizeaza un proces de pre-digestie a unor substante. Si nu în ultimul rând, având în compozitia sa numeroase elemente minerale, saliva consolideaza dantura si o apara de îmbolnaviri. Doar noaptea, în timpului somnului, glandele salivare aproape ca îsi întrerup activitatea de producere a salivei, asa ca acea curatire naturala si binefacatoare a dintilor nu mai are loc. Dimpotriva, bacteriile, nestânjenite, prolifereaza în cavitatea bucala, victima lor numarul 1 fiind dintii.
          Secretia de saliva poate fi perturbata de fumat sau de unele medicamente - cum ar fi antidepresivele - precum si de tratamentele de radioterapie efectuate în sfera cervico-faciala, deoarece toate acestea inhiba glandele salivare. De asemenea, o data cu înaintarea în vârsta, glandele salivare "se lenevesc", productia de saliva diminueaza si, nu întâmplator, problemele buco-dentare sunt mai numeroase (senzatia de gura uscata, rani ale mucoasei si gingiilor, carii, fragilizarea dintilor etc.
          Pornind de la rolul pe care saliva îl are în apararea danturii, Herve Caron, specialist în chirurgia dentara din Paris, sustine ca pe baza observatiilor si experimentelor efectuate de el, saliva are capacitatea de a remineraliza unele carii în faza de debut. Experimentul efectuat de amintitul medic a constat în curatarea perfecta a partii de dinte cu un început de carie, apoi în stimularea abundenta a secretiei salivare.
          
          Copiii centenarilor au o sanatate de fier
          
          Pentru orice om, a ajunge la o vârsta avansata este un mare privilegiu pentru ca se poate bucura mai mult timp de copiii sai care, surprinzator, sunt în general foarte sanatosi. Cel putin aceasta este concluzia unui grup de cercetatori de la Universitatea din Boston (S.U.A.).
          Cercetatorii nu au precizat daca urmasii longevivilor dovedesc o sanatate mai buna în comparatie cu a majoritatii oamenilor tocmai pentru ca beneficiaza de o zestre ereditara "puternica" sau pentru ca traiesc într-un mediu favorabil si duc o viata "ca la carte". Cert este însa ca echipa de cercetatori a constatat ca descendentii centenarilor înregistreaza mai putine boli cardiace sau alte probleme de sanatate decât cei cu parinti decedati între 70 si 80 de ani.
          În rândul urmasilor centenarilor, specialistii au detectat numai 26% probleme de tensiune arteriala si 13% boli cardio-vasculare în comparatie cu 52% si 27% în cazul descendentilor ai caror parinti au decedat mai tineri.
          
          Alimentele contra oxidarii
          
          Oxigenul care ne ataca!
          Oxigenul pe care îl respiram este transferat din plamâni în sânge si transportat apoi la fiecare celula din corp. Odata ajuns în interiorul celulei, declanseaza numeroase reactii chimice, inclusiv cele de ardere, proces cunoscut sub numele de oxidare. În organism, asta inseamna atacarea membranelor unei celule sau substanta din interiorul ei. Daca este pradata, celula ramâne vatamata, bolnava. Împotriva acestor invadatori liberi (produsi ai metabolismului) organismul dispune de un sistem de aparare sub forma antioxidantilor - substante capabile sa cedeze unul dintre electronii proprii fara consecinte daunatoare.
          Unii dintre cei mai importanti antioxidanti se gasesc în alimente si bautura. Vitaminele C, E si betacarotenul sunt cei mai cunoscuti antioxidanti si se gasesc în fructe si legume. Cercetarile din ultimii ani demonstreaza ca alimentele bogate în antioxidanti contin pigment verde (luteolina) sau pigment rosu (licopen). Asadar, spanacul, tomatele, ceaiul, vinul rosu, merele, morcovii... au puternice efecte antioxidante si pot proteja organismul împotriva bolilor.
          
          Iarna nu-i ca vara...
          
          ...dar asta nu înseamna ca sezonul rece ne limiteaza posibilitatea de a face loc, în meniul zilnic, legumelor si fructelor.u Chiar daca nu mai e timpul cireselor, caiselor si capsunelor, merele, portocalele, mandarinele, bananele sunt de gasit si reprezinta o sursa excelenta de vitamina C si nu numai.
          Daca legumele specifice verii sunt aproape imposibil de procurat acum în stare proaspata, acestea pot fi înlocuite de radacinoasele care se pastreaza bine iarna - morcovi, sfecla rosie, telina, pastârnac.
          Desi nu-si mai pastreaza intacte toate calitatile, legumele si fructele congelate corect sunt o sursa rezonabila de vitamine si substante nutritive.
          
          Vom mânca morcovi mov!
          
          Cercetatorii si cultivatorii britanici promit sa lanseze pe piata o oferta de morcovi multicolori, de toate culorile curcubeului. Pâna una-alta, s-au ocupat de cultivarea unei specii de morcov violet, care nu este o inventie de ultima ora a geneticienilor, ci prima varianta a acestei radacinoase, asa cum se cultiva ea în urma cu 4000 de ani. În templele egiptene, reprezentarile grafice ale morcovului erau de culoare mov. Exista dovezi ca pâna în secolul X î.Ch. morcovii violeti înca erau cultivati în Afganistan, Pakistan si Iran. Ulterior, în Europa, varietatea s-a diversificat, aparând morcovi albi, galbeni, rosii, verzi si chiar negri. Soiul de morcovi portocalii, asa cum îi stim noi, a fost obtinut în Olanda si treptat s-a impus în întreaga lume. Culoarea portocalie este data de un pigment natural, beta-caroten, pe care organismul îl transforma în vitamina A, foarte importanta pentru structura pielii si acuitatea vizuala. De ce si-au amintit britanicii de morcovul violet? Deoarece cercetarile au dovedit ca aceasta noua (sau veche!) varietate de morcovi protejeaza organismul împotriva unor forme de cancer si a unor boli de inima, tocmai datorita pigmentului violet. În plus, englezii sunt mari consumatori ai acestei legume (dupa cartofi, morcovii se afla pe locul 2). Si, dupa cum asigura cercetatorii pe toata lumea, nu-i de neglijat faptul ca aceasta varietate de morcovi violeti este mult mai dulce si mai savuroasa. De dragul artei culinare, dar mai ales al sanatatii, si celelalte varietati de morcovi (de diverse culori) constituie subiectul unor cercetari si culturi pe loturi experimentale.
          

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Sfidarea robotilor: oamenii sa devina cyborgi!
» Gloriosul William al Angliei
» Revista RUFOR (1994-1996)
» Lifting natural
» Supa de spanac
» Mafioti fara frontiere
» Schitul Pietreni
» Nudul ca vocatie
» Paradisul cormoranilor pescari
» Prematurii si riscul pentru sanatatea lor viitoare
» Spuneti adio oboselii!
» Eseuri despre „facerea” literaturii
» Kurt Russell – triumful modestiei
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2017
» 16 martie 1815 – Printul Willem devine rege al olandezilor
» Tema: „PRINTI SI PRINTESE”
» Ce s-ar intampla daca am ramane 24 de ore fara Internet?
» Terorism „rosu” japonez
» Exista o baza secreta OZN in Lacul Vidraru?
» Ten de star
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9