Sfântul Proroc Ioan Botezatorul – panteon crestin

Astăzi, pe 29 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este ultimul și cel mai important dintre profeții Legii Vechi, căruia biserica noastră îi dedică mai multe zile de sărbătoare. Părinții săi au fost Sfântul Proroc Zaharia și Elisabeta, fiica lui Aaron. Deși făceau parte din ceata preoțească a lui Abia și petreceau mult timp rugându-se pentru un copil, căsnicia lor a rămas mult timp fără urmași. În timpul slujirii sale la templu, Zaharia i-a fost arătat de Arhanghelul Gavril, care i-a vestit că soția sa a rămas însărcinată, cu toate că era stearpă. Deși inițial a fost sceptic, fiul lor a fost numit Sfântul Ioan și sărbătorit de noi la data de 24 iunie, în timp ce data de 23 septembrie este denumită Zamislirea Sfântului Ioan în biserica noastră.

În tradiția românească, această zi reprezintă și sărbătoarea Sânzienelor. Sfântul Ioan a petrecut o mare parte a copilăriei sale în pustie, lângă apa Iordanului, petrecându-și timpul în post și rugăciune. Conform preotului Nicolae Barbu, Zaharia a fost înjunghiat de calaii lui Irod, iar Sfântul Ioan, propovăduind credința și oferind sfaturi morale celor care veneau la el, îi boteza pe cei credincioși și pe cei care își mărturiseau păcatele.

În același timp, era aspru cu cei care continuau să păcătuiască. Devenit faimos, mulțimile începuseră să creadă că el era Mesia, dar el a negat acest lucru, menționând că este doar „glasul celui care strigă în pustie”. Misiunea sa a atins punctul culminant în momentul botezului Domnului, când Sfânta Treime s-a arătat la Iordan. Sub îndemnul Sfântului Ioan, mulți dintre ucenicii săi l-au urmat pe Hristos, în timp ce el a rămas să predice și să se opună ferm nedreptăților.

Dintre sărbătorile dedicate lui, cea mai importantă este cea de pe 7 ianuarie, numită Soborul Sfântului Ioan, stabilită la o zi după Sfânta Bobotează – botezul Domnului. Sfântul Ioan s-a ridicat cu curaj împotriva tetrarhului Galileei, Irod Agripa.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost urât de o femeie și închis în temniță. La petrecerea de ziua lui Irod, fiica Irodiadei, Salomeea, a dansat și a primit ca dorință capul lui Ioan. Dorința i-a fost îndeplinită, iar Ioan a fost decapitat în 29 august 32. Calaii lui au avut parte de un sfârșit tragic, iar Irod și Irodiada au murit în sărăcie. Moaștele Sfântului Ioan se găsesc în Franța, Damasc și alte orașe și sunt considerate miraculoase. Salomeea a fost ucisă de un sloi de gheață în timp ce încerca să scape de pirati.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Granada – ultima fortareata maura

Armata si muzica: cum s-au folosit instrumentele muzicale in lupta

1907 Jaf Bancar Din Tiflis

Transnistria – Războiul de pe Nistru

Pacatele Proconsulului Crassus – Ce Este Necesar să știm despre timpul său de domnie?

Rapirea Sabinelor

Cele trei zile care au schimbat istoria Germaniei: 3 octombrie 1990 – Reunificarea Germaniei

Novgorod, orașul cupolelor aurite: Explorând bogata istorie a zonei

Sfântul Haralambie: O Istorie de Devotament și Credință.

Blocada Berlinului: O Privire asupra Crizei Sovietice

Moara din Sanssouci – O încântare arhitecturală și o parte importantă a patrimoniului Prusiei

Istoria Ucrainei pe Scurt.