Prima pagina arrow PARANORMAL arrow SFIDARILE PARAPSIHOLOGIEI 29 Apr 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 11 vizitatori online

SFIDARILE PARAPSIHOLOGIEI

Imprimare E-mail
miercuri, 12 iunie 2002

          Unde se afla universurile paralele?
          
          În ciuda unor laborioase activitati depuse pentru explicarea fenomenelor paranormale, incertitudinile teoretice continua sa persiste. Ipotezele emise pâna în prezent pot fi clasificate în sase grupe principale: teoriile sceptice, care considera ca aceste fenomene de fapt.
          Unde se afla universurile paralele?
          
          În ciuda unor laborioase activitati depuse pentru explicarea fenomenelor paranormale, incertitudinile teoretice continua sa persiste. Ipotezele emise pâna în prezent pot fi clasificate în sase grupe principale: teoriile sceptice, care considera ca aceste fenomene de fapt... nu au loc, ele putând fi explicate în mod natural, sau fiind fraude; explicatii bazate pe posibilitatea reîntoarcerii în timp, în cadrul teoriei einsteiniene; explicatii bazate pe transmiterea unor semnale în ambele sensuri, în timp; existenta unor procese nelocale, guvernate de parametri ascunsi, ca rezultat al unor procese cuantice; teorii fundamentate pe aspecte neuropsihologice ale indivizilor si, în fine, teorii fundamentate pe existenta unei forte vitale, relevând posibilitatea supravietuirii sufletului dupa moarte. Toate acestea nu pot însa elimina o serie de...
          
          Contradictii
          
          În primul rând, o teorie unitara, verificabila experimental, înca nu exista, desi la ora actuala posibilitatea unor viteze supraluminice nu mai este privita ca o imposibilitate. S-a vorbit despre "interactiunea la distanta" ca baza a fenomenelor parapsihologice. Ar putea de pilda exista "un fel" de telepatie si în cadrul lumii inanimate? Ipoteza aceasta nu mai pare chiar atât de hazardata, de vreme ce, începând din a doua jumatate a secolului XX s-au pus în evidenta asemenea interactiuni si în domeniul particulelor subatomice! S-ar putea oare ca legile care guverneaza efectele cuantice sa-si impuna prezenta si într-un univers al fenomenelor paranormale?
          
          Spatiul fenomenelor psi
          
          Se poate într-adevar vorbi de un spatiu "special", de un domeniu guvernat de legi proprii, în care se desfasoara aceste fenomene. Multe dintre aceste legi sunt necunoscute sau, mai complicat, cunoscute partial si deformat, din cauza "apropierilor" nu totdeauna oportune pe care le facem cu legile ce stau la baza teoriilor care apartin predominant domeniului fizicii.
          Apare astfel o discrepanta evidenta, ca urmare a inadecvarilor impuse de o metodologie stiintifica în esenta, dar nepotrivita sau potrivita doar partial, în cazul aplicarii sale într-un domeniu complet diferit. În plus, unele limitari sunt derivate nu din legi cunoscute ale stiintei la un moment dat, ci din prejudecati restrictive, elaborate în scopul demonstrarii imposibilitatii producerii unor asemenea fenomene. Iar misterul devine si mai greu de explicat atunci când se încearca discreditarea unor fapte experimentale cel putin ciudate, cum ar fi modificarea valorii câmpului geomagnetic sau anihilarea unei raze laser de catre persoane cu astfel de capacitati, cum este cazul celebrei Nina Kulaghina.
          
          O paralela surprinzatoare
          
          Unul dintre aspectele esentiale ale fenomenelor psi este legat de distorsiunile înregistrate în perceptia spatiala si temporala. Dar teoriile fizicii cuantic-relativiste deschid perspectiva existentei reale a unei alte fete a Universului, ascunsa vederii noastre si aparent contradictorie cu lumea universului newtonian, cu care ne-au obisnuit bunul simt, logica si fizica nerelativista. De altfel, o mai atenta privire aruncata asupra universului psihologic si a celui parapsihologic ne face sa constatam o surprinzatoare paralela cu cealalta pereche - universul newtonian si cel einsteinian. Astfel, primul, generat pe o treapta de structura macroscopica, este guvernat si raspunde legilor universului newtonian, în schimb universul parapsihologic, care îl include pe primul ca un caz particular, ar putea fi supus si raspunde legilor cuantic-relativiste. În fapt, aceasta ipoteza deriva din viziunea a doua universuri paralele si concomitente într-o serie de ipostaze pe care structura noastra le încorporeaza dual, sub forma a doua spatiotemporalitati: cea newtoniana, în cazul manifestarilor psihologice si cea cuantic-relativista, în cazul manifestarilor parapsihologice.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la Sherlock Holmes, la nano-detectivii de mâine
» Violenta si puterea absoluta
» Doru Davidovici si colegii sai
» Trei masti naturale
» Spaghete picante cu ton
» „Ursul” unificator al yakuza
» Loreta, manastirea unei legende
» Aventura si talent
» Cea mai mare galerie de arta în aer liber
» Buzele uscate, un calvar în orice sezon
» De la o dilema straveche la galopul de sanatate
» Softistii români, în elita mondiala
» Cinefili, vi se pregateste ceva!
» Horoscopul saptamanii: 1-7 mai 2017
» 27 aprilie 1822 – S-a nascut Ulysses Grant
» Tema: „IOANA D’ARC”
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9