Prima pagina arrow PARANORMAL arrow SFIDARILE PARAPSIHOLOGIEI 18 Dec 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 12 vizitatori online

SFIDARILE PARAPSIHOLOGIEI

Imprimare E-mail
miercuri, 10 aprilie 2002

          Strania actiune la distanta
          
          Este interesant de observat ca practic întreg evantaiul de teorii invocate pentru a fundamenta fenomene parapsihologice sau a le gasi o explicatie este dat în prezent tocmai de domeniul (aparent) cel mai materialist al stiintei: fizica. Se poate astfel constata ca în cvasitotalitatea lor, teoriile si modelele care formeaza tezaurul de explicatii al parapsihologiei sunt preluate din fizica relativista si cea cuantica.
          Strania actiune la distanta
          
          Este interesant de observat ca practic întreg evantaiul de teorii invocate pentru a fundamenta fenomene parapsihologice sau a le gasi o explicatie este dat în prezent tocmai de domeniul (aparent) cel mai materialist al stiintei: fizica. Se poate astfel constata ca în cvasitotalitatea lor, teoriile si modelele care formeaza tezaurul de explicatii al parapsihologiei sunt preluate din fizica relativista si cea cuantica. Fiind descrise în termenii lor necontradictorii, ele opereaza o jonctiune evidenta între ceea ce s-a dorit atât de mult -într-un spatiu de o anumita culoare ideologica- sa reprezinte termenii ultimi si ireconciliabili: materialismul si idealismul. O evidenta pe care ne-o ofera însesi descoperirile recente sau mai putin recente ale biologiei si fizicii. Iar în extrem de multe din aspectele fenomenologiei, pe care parapsihologia cauta sa o înteleaga, elementul care se regaseste cu precadere este actiunea la distanta.
          
          Materie. Energie. Câmp
          
          În afara acestora trei, argumentatia obisnuita considera ca nu se poate stabili o legatura biunivoca între un emitator si un receptor. Chiar daca o bogata experienta, mai mult intuitiva si empirica poate sugera contrariul. Chiar daca si telepatia sau telekinezia, pe de o parte si chiar descoperiri recente ale fizicii experimentale sau teoretice furnizau argumente puternice în favoarea unor interactii la distanta. Realitatea fizica a acesteia avea sa fie demonstrata în final de cercetarile lui Aharonov si Bohm, publicate initial într-un umar din 1959 al faimoasei The Physical Review. În esenta, experimentul demonstra ca o particula emisa într-o directie aflata în vecinatatea unui câmp electric sau magnetic, îsi modifica dinamica (lucru sesizat de masuratori directe) fara a interactiona cu acestea. Concluzia autorilor este ca asupra particulei nu actioneaza câmpul direct, ci potentialul acestuia. Confirmându-le rezultatele, cercetatori de la universitatile din Missouri, Columbia si Melbourne propun existenta unui asa numit câmp de potential, responsabil de producerea fenomenului.
          
          O alta controversa majora: clarviziunea
          
          Ambele aspecte ale clarviziunii, retro- si pre-cognitia, au constituit mereu subiect de disputa. Studiile stiintifice asupra precognitiei încep în 1934, cu Prof. Rhine la Universitatea Duke. El a studiat printre altele aspectul sau statistic, observând capacitatea unor persoane de a prezice, cu un coeficient statistic semnificativ, seriile de numere aleatorii produse de un generator de astfel de numere.
          Unul din cazurile cele mai interesante este cel al cunoscutei bulgaroaice Vanga Dimitrova. Capacitatea acestei femei, oarba fiind, de a descrie evenimente care s-au produs sau care vor avea loc, fara ca ea personal sa fi avut cunostinta de persoanele implicate, a impresionat totdeauna prin marele procent de confirmare a predictiilor sau retrodictiilor. O celebritate poate si mai mare a cunoscut-o francezul G. Croiset, la serviciile caruia au apelat personalitati si politii din mai multe state, informatiile pe care el le furniza ajutând la elucidarea multor cazuri si clarificarea multor mistere.
          
          Valul necunoasterii
          
          Exista indiscutabil un asemenea val, dar fenomene ca cele descrise, aparent în contradictie cu legile naturale comune, fac sa se ridice totusi macar câte un coltisor. Chiar daca uneori rezultatele par a introduce în realitatea obiectiva aspecte cu caracter stiintifico-fantastic, cum s-a întâmplat cu observatiile lui N.A.Kozârev si W. Nasonov, publicate în 1980 sub egida Academiei de stiinte a URSS (!) si efectuate la Observatorul astronomic din Crimeea. Cele doua lucrari se numeau "Despre unele proprietati ale timpului gasite prin cercetari astronomice" si "Demonstrarea astronomica a realitatii geometrice cvadridimensionale Minkowski". Ceea ce ele examinau erau observatii astronomice total inedite, venind în sprijinul ipotezelor si teoriilor stiintifice care sustin ca în continuum-ul spatiotemporal cvadridimensional al lui Minkowski, unele aspecte ale cauzalitatii permit implicarea posibilei legaturi prin timp a trecutului cu viitorul!
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la imprimanta 3D la nemurire
» Sabotaj de elita contra lui Hitler
» Va fi ridicat oare valul?
» Creveti in sos iute
» Masti pentru tenul gras
» Pregatiti-va sa nu mai muriti!
» Grotele Longmen
» Dictatura zeitelor
» Biserica de oase
» Cand sistemul imunitar pune la colt cancerul
» „Vitamina marinarilor” nimiceste raceala
» Femei albe pentru linistea planetei
» Metamorfoze socante, de dragul artei
» Horoscopul saptamanii: 18-24 decembrie 2017
» 14 decembrie 1542 – Mary Stuart devine regina Scotiei
» Tema: „EVANTAIUL”
» Despre secretarele digitale, cu dragoste
» Stalin si apetitul pentru arta
» O „Academie” pentru OZN-uri
» Plachie de macrou
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9