|
Amprente ale spiritualitatii noastre
|
|
|
miercuri, 07 noiembrie 2001 |
Catedrala Episcopala - Râmnicu Vâlcea
Impresionanta prin armonia proportiilor, Catedrala Episcopala din Râmnicu Vâlcea, având hramul Sfântul Nicolae, a fost înaltata între anii 1850-1856 prin eforturile Sfântului Ierarh Calinic, Episcop al Râmnicului Noul Severin..
Catedrala Episcopala - Râmnicu Vâlcea
Impresionanta prin armonia proportiilor, Catedrala Episcopala din Râmnicu Vâlcea, având hramul Sfântul Nicolae, a fost înaltata între anii 1850-1856 prin eforturile Sfântului Ierarh Calinic, Episcop al Râmnicului Noul Severin... Acesta a facut planurile bisericii fiind ajutat cu fonduri de domnitorul de atunci al Tarii Românesti, Barbu Dimitrie Stirbey.
Catedrala a fost construita pe temeliile altor biserici, mai vechi. Una dintre ele a fost, dupa cât se pare, ctitoria Voievodului Dan I (1383-1386), fratele lui Mircea cel Batrân, alta, zidita în acelasi loc de Episcopul Mihai al II-lea între 1576-1586, refacuta de Matei Basarab (1632-1634) si arsa de turci în 1737, si, în sfârsit o alta, refacuta de Episcopul Climent între 1737-1745 si arsa în anul 1847. Cel mai important dintre mesterii ucenici ai Episcopului Calinic a fost Costache, care a zidit si alte locasuri, ca Pasarea, Cernica, Frasinei.
Biserica de la Râmnicu Vâlcea este construita din ziduri masive si are trei turle, dintre care una centrala mare - si doua frontale mai mici. Are forma de cruce, altar larg, bolti semicalotate, ferestre mari, acoperis din tabla de arama si pardoseala de ciment mozaicat. Cu toata vechimea ei, constructia nu a necesitat interventii majore, iar exteriorul este unul dintre cele obisnuite, zugravit în alb.
Pictura interioara apartine lui Gheorghe Tattarescu si ucenicilor sai dar, din nefericire, restaurarile din 1889 au fost în mare parte necorespunzatoare, fiind realizate de un pictor mai putin talentat. Cu toate acestea, pot fi admirate medalioane plasate într-un cadru decorativ. În pronaos, în partea stânga, este pictat Sf. Episcop Calinic, iar în partea dreapta, domnitorul Barbu Stirbey.
Deosebit de frumos realizate sunt vitraliile. Usile de la intrare sunt si ele elegant sculptate, împodobite cu inscriptii si stema tarii din vremea respectiva.
Catapeteasma de lemn este si ea sculptata în stil gotic, aurita si împodobita cu icoane realizate de ucenicii lui Tattarescu.
Dupa restaurarile din 1889, în 1958 s-a refacut instalatia de lumina, în 1959 s-a introdus încalzirea centrala, iar în 1968 picturile au fost restaurate de pictorul Traian Trestioreanu.
Catedrala detine câteva carti religioase de mare pret, frumos legate si un rând de vase sfinte lucrate în filigran.
Biserica Bolnita, zidita de Episcopul Climent în 1745 este realizata în stil românesc, având si ea icoane deosebit de valoroase. Întregul ansamblu al Catedralei este întregit de Paraclisul cu hramul Sfântul Grigorie Bogoslovul, de clopotnita si alte cladiri bisericesti, facând din Catedrala Episcopala un loc de reculegere dar si de o importanta clericala deosebita.
|
|
Cauta in arhiva magazin.ro |
|
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN |
Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.
Nu ezitati sa va abonati!
Abonamentul se poate face direct la redactie prin: - expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos; - plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838): 1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac 2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R. - la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).
PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele: - 1 luna: 6,00 lei - 2 luni: 12,00 lei - 3 luni: 18,00 lei - 4 luni: 24,00 lei - 5 luni: 30,00 lei - 6 luni: 36,00 lei
Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.
CONTACT Telefon: 0722. 625. 622 021. 317. 89. 65 Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.
|
Aboneaza-te la newsletter |
|
Cele mai populare articole... |
|
|