Prima pagina arrow PARANORMAL arrow Cultura si religie 21 Nov 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Cultura si religie

Imprimare E-mail
miercuri, 17 ianuarie 2001

           Problemele existentiale au reactii imediate, omul contemporan este mai revendicativ fata de semenul sau din trecut, aspiratiile individuale devin mai repede azi colective, si astfel tabloul nelinistii lumii arata imagini accelerate, imposibil de temperat. Nelinistile personale devin nelinisti ale istoriei.
           Problemele existentiale au reactii imediate, omul contemporan este mai revendicativ fata de semenul sau din trecut, aspiratiile individuale devin mai repede azi colective, si astfel tabloul nelinistii lumii arata imagini accelerate, imposibil de temperat. Nelinistile personale devin nelinisti ale istoriei. Omul cultural este din ce în ce mai capricios, iar damnarea, ca sentiment al frustrarii, exclude spiritul catalizator, concentrarea optiunilor pentru trairi înalte, îndeobste integrate naturii religioase a omului. S-a vorbit mult despre un iminent razboi al religiilor. Descrierea acestui potential front deschis s-a facut cu ochii la acelasi Dumnezeu al tuturor oamenilor, compartimentat în functie de interesele religioase ale fiecarui compartiment. Se pare ca oamenii si-l împart pe Dumnezeu convocându-l în scopuri partinitoare când de o parte, când de alta. Divinitatea fragmentata este, din punct de vedere teologic traditional, o imprudenta a gândirii culturale. Dumnezeu-Unic-Unul nu poate fi atras, ca idee mistica, în jocul unor interese, de fapt nici unui interes, deoarece este inacceptabila ipoteza umanizarii Divinitatii în raport cu legea sacra a îndumnezeirii omului...
           În ultimul deceniu, într-o clipa din istoria contemporana, au aparut mii de sinoptice religioase, mii de doctrine ce se revendica de la Evanghelii sau de la învataturile biblice. Aceasta euforie schismatica echivaleaza cu cea mai spectaculoasa distructie a echilibrului religios. Din punct de vedere politic, doctrinarismul religios diversificat subiectiv si „revolutionar” prepara psihologia confruntarii. Mii de ideologii spirituale au început sa functioneze având în subsidiar ideea de „corectie” în chiar interiorul Cartii Sfin-te. S-a ajuns pâna la sugerarea unei noi religii, care îsi împrumuta exercitiul „canonic” de la suma stiintelor contemporane. O religie scientista exclude meditatia, interiorizarea, recunoasterea intuitiva a puterii divi-ne. Asistam astfel la „confectionarea” unei alte di-vinitati, la profilul careia iau parte elementele cos-mice si legile naturale ca manifestari ale unei forte ce se identifica cu un savant universal care patroneaza un laborator expansionist si infinit!
           Nu stim cât din aceste ideologii religioase au în ele un continut nu doar vulnerabil, ci chiar caricatu-ral, dar vedem cu ochiul liber ca se încearca ruinarea altarelor clasice pentru a se construi în locul lor altele discutabile, în care e greu sa recunoastem revelatiile dumnezeiesti. Lor le-a luat locul „revelatia” omeneasca, ce încearca sa-l corecteze pe Dumnezeu. Asa începe criza religiilor. Primul efect al acestei manifestari entropice este labilizarea naturii religioase si subminarea la om a fibrei mistice...
           Religiile fundamentale ale actualei civilizatii sunt marcate de aparitia unor escrescente doctrinare care au o capacitate rapida, de proliferare pentru ca mai toate propun un nou umanism mai putin dependent de rigorile religioase traditionale. Se vorbeste si se scrie enorm despre „Maestrul Iisus Christos” si nu despre Mântuitorul Iisus din constiinta crestinilor; se vorbeste despre un Dumnezeu care, în administrarea vietii si a Cosmosului, este „vazut” ambivalent, pe jumatate bun si pe jumatate rau! Se neaga însemnele simbolice ale crestinatatii si se propun mantre si simboluri noi, care ar contine adevaratul har divin. În felul acesta logistica este evidenta, pentru ca aceasta conduce mai întâi la confuzii si imediat confuziilor li se cer optiuni. De-a lungul a doua milenii cultura a fost aproape de religie. Azi nu mai putem spune la fel. Nici liberii cugetatori nu mai sunt chiar liberi iar cugetarea religioasa devine conflictuala si recruteaza fantezii spirituale puse la motorul care apare pe frontul religios. Daca vrei sa distrugi o religie, construieste-i amendamentele conflictuale si un cât mai dens plan de confuzii.
           Religia a evoluat având aliat cultura. Azi confuzia religioasa nu mai are nevoie de sprijinul culturii pentru ca mai puternice par doctrinele. Iar doctrinele nu pot sfârsi decât pe front!
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» LCHF, o alimentatie revolutionara
» In urma lui Napoleon al III-lea
» Sa renuntam la ipoteza extraterestra?
» Cotlete cu ciuperci
» Efect natural
» Halucinatiile olfactive
» Manastirea Lacuri
» Arta si paradox
» A 8-a minune naturala a lumii
» Cea mai mare forta a omului: MENTALUL
» Vanilia – un medicament pentru mai multe boli
» O muza misterioasa
» Actori si regizori cu nabadai
» Horoscopul saptamanii: 20-26 noiembrie 2017
» 16 noiembrie anul 42 i.Ch – S-a nascut imparatul Tiberius
» Tema: „CU PLUTA...”
» Saturn este cubul negru sau planeta Nibiru?
» Insulele Galapagos in doliu
» Noi detalii privind cazul Pascagoula
» Ciuperci cu piept de curcan
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9