|
Biserica din Cehei
|
|
|
miercuri, 08 august 2001 |
Având hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", Biserica din Cehei dateaza dupa cât se pare de la începutul secolului al XVIII-lea. De fapt în stânga ancadramentului de la portal, a fost crestat anul 1765.
Având hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", Biserica din Cehei dateaza dupa cât se pare de la începutul secolului al XVIII-lea. De fapt în stânga ancadramentului de la portal, a fost crestat anul 1765. Sub el apare anul 1763 cu cifre arabe. Diferenta între cele doua date ar putea proveni dintr-o greseala, dar, în acelasi timp se presupune ca acest sfânt locas a fost adus din satul Câmpia si ca primul an reprezinta data stramutarii, fenomenul fiind des întâlnit în tara Crisurilor. Cea de a doua data este însa, conform traditiei locale, ulterioara si ea înaltarii bisericii, construita cu câtiva buni ani înainte.
Ceea ce impresioneaza la acest monument este eleganta discreta, armonia proportiilor si nu în ultimul rând amplasamentul. Asezata pe culmea unui deal, cel mai mic dintr-o succesiune, biserica pare o prima treapta spre cer. Edificiul este compus, ca toate de acest gen, din pronaos, naos si altarul aflat într-o absida poligonala. Prispa, aflata pe latura sudica se remarca printr-un sir de arcade, iar învelisul exterior al acoperisului, care a fost refacut în 1974, da senzatia unei uriase scoarte de copac, încadrând si mai bine locasul în natura înconjuratoare. În partea de vest, deasupra tindei femeilor, se afla turnul cu coif dominând galeria. Biserica prezinta si un sistem de boltire întâlnit foarte rar în zona. Acesta este însa prezent si în vecinatate la Camar, de unde se trage concluzia ca bisericile au fost înaltate în aceeasi perioada si poate de aceiasi mesteri.
Pictura se înscrie programului iconografic cunoscut, compozitia fiind asemanatoare cu cea a icoanelor de la Nicula, în care fizionomia personajelor pastreaza doar esentialul, iar culorile vii sunt o ipostaza a stralucirilor naturii.
Remarcabil este însa caracterul moralizator al picturii din pronaos. „Judecata de apoi" înfiereaza astfel cu verva caustica intriga, lacomia, vrajba, desfrânarea, copiii care nu-si asculta parintii, morarii care fura, de unde caracterul documentar al operei. Numele artistului nu este cunoscut, opera sa nefiind semnata, dar prin analizele si analogiile facute se pare ca este vorba de zugravul Nichita.
Trebuie mentionate de asemenea, ca veritabile opere de arta, masa altarului cu un picior splendid sculptat si usile împaratesti din lemn de tei, traforate, cu motive vegetale.Biserica „Sfiintii Arhangheli Mihail si Gavril" apare astfel ca o oaza de liniste, de credinta, de frumusete.
|
|
Cauta in arhiva magazin.ro |
|
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN |
Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.
Nu ezitati sa va abonati!
Abonamentul se poate face direct la redactie prin: - expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos; - plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838): 1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac 2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R. - la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).
PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele: - 1 luna: 6,00 lei - 2 luni: 12,00 lei - 3 luni: 18,00 lei - 4 luni: 24,00 lei - 5 luni: 30,00 lei - 6 luni: 36,00 lei
Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.
CONTACT Telefon: 0722. 625. 622 021. 317. 89. 65 Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.
|
Aboneaza-te la newsletter |
|
Cele mai populare articole... |
|
|