Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Toxiinfectiile alimentare un pericol in sezonul cald 22 Jul 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Toxiinfectiile alimentare un pericol in sezonul cald

Imprimare E-mail
sâmbătă, 27 ianuarie 2001

          Toxiinfectiile alimentare se înscriu printre afectiunile acute digestive cu o incidenta deosebit de crescuta în timpul verii. Având în vedere ca boala apare în urma consumului de alimente contaminate cu anumite specii bacteriene sau cu toxinele generate de acestea si ca temperatura ridicata este un factor favorizant al multiplicarii germenilor patogeni, e de înteles de ce vara trebuie sa avem mult mai multa grija sa ne ferim de pericolul contaminarii.
          Toxiinfectiile alimentare se înscriu printre afectiunile acute digestive cu o incidenta deosebit de crescuta în timpul verii. Având în vedere ca boala apare în urma consumului de alimente contaminate cu anumite specii bacteriene sau cu toxinele generate de acestea si ca temperatura ridicata este un factor favorizant al multiplicarii germenilor patogeni, e de înteles de ce vara trebuie sa avem mult mai multa grija sa ne ferim de pericolul contaminarii.
          
           Armata” microorganismelor capabile sa declanseze o toxiinfectie alimentara are destui reprezentanti: fie Salmonella (implicata, în întreaga lume ca si în tara noastra, în majoritatea cazurilor de toxiinfectii alimentare – peste 60%), Proteus, Escherichia coli, Stafilococul enterotoxic, Clostridium botulinum etc.
           Sursa de infectie este constituita atât de animale, cât si de om. În toxiinfectiile alimentare cu salmonele (deci cele mai frecvente) principalul izvor de infectie este reprezentat de animale, mai exact de produsele alimentare de origine animala, evident contaminate. Alimentele pot fi contaminate de la origine (cum ar fi laptele provenit de la vaci cu mastita stafilococica ori carnea rezultata prin sacrificarea animalelor cu salmoneloze) sau se pot contamina pe parcursul diferitelor etape de manipulare, depozitare sau preparare. Pentru ca alimentul contaminat sa poata provoca o toxiinfectie alimentara trebuie sa contina un numar mare de germeni (între 1 si 10 milioane de germeni pe gram de aliment) sau o anumita cantitate de toxina fabricata de acestia, conditii care apar prin: u pastrarea alimentelor la o temperatura convenabila dezvoltarii bacteriei respective u trecerea unei durate între momentul contaminarii alimentului si momentul consumului u insuficienta prelucrare termica a alimentului respectiv, necesara pentru distrugerea germenului sau a toxinelor acestuia.
          
           Care sunt alimentele care produc cel mai frecvent toxiinfectii alimentare?
          
          - Carnea si preparatele de carne (carne tocata, parizer, sunca, salamuri crude, cârnati).
          - Pestele si produsele de peste, proaspete sau conservate în ulei.
          - Ouale si preparatele cu oua, îndeosebi ouale de rata, consumate incomplet fierte sau folosite crude la prepararea cremelor sau maionezei.
          - Laptele si produsele lactate (smântâna, brânza si casul proaspat), provenite de la animale contaminate.
          - Prajiturile, înghetata, cremele, frisca, budincile cu oua.
          
          Cum îsi semnaleaza prezenta o toxiinfectie alimentara?
          
           Debutul este brusc, brutal, alarmant si survine dupa 12-36 de ore de la consumarea alimentului infestat. Produce o stare de rau general cu senzatia de epuizare totala, însotita de dureri de cap, ameteala, frisoane, greturi, varsaturi, colici abdominale, paloare, sudori reci. Diareea este constituita din scaune apoase, galben-verzui, urât mirositoare, cu mucozitati si, uneori, cu striuri de sânge. Febra se instaleaza si ea înca de la debut, ridicându-se la 39-40 de grade si se mentine câteva zile (chiar sub tratament), ajungând la normal în 5-6 zile în formele mai usoare si în 7-10 zile în formele mai severe.
          
           Cum evolueaza?
          
           În formele mai usoare, comune, totul se normalizeaza în câteva zile. Eliminarea salmonelelor prin scaun înceteaza de asemenea în câteva zile si numai în 10-20 din cazuri se poate prelungi 10-14 zile. În formele severe, evolutia se poate prelungi 10-14 zile, cu tulburari digestive importante si alterarea starii generale a sanatatii. În formele de intoxicare masiva, în 48 de ore de la declansarea bolii, se poate produce chiar decesul. Copiii sunt cei care cad cel mai adesea victime ale acestor forme grave. Indiferent însa de vârsta, la declansarea primelor semne care anunta instalarea unei toxiinfectii alimentare, trebuie solicitata asistenta medicala. Formele mai usoare se pot trata si la domiciliu, dar, ideal este ca medicul sa fie cel care, în urma consultului clinic si pe baza examenelor de laborator, evalueaza gravitatea situatiei si riscurile aparitiei unor complicatii, tot acesta fiind în masura sa decida oportunitatea tratamentului la domiciliu sau în spital.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Calatorie in creierul unei mumii egiptene
» Razboi pentru insorita Californie
» Acei vizitatori inalti
» Valentele mentei
» Ficatei de pui cu vin
» Pitagora si flexitarismul
» Manastirea Golia
» Mesterul si „sfantul Nicu”
» Catedrala de Cristal
» Infarctul miocardic acut si primele reactii
» Visinele previn bolile cardiovasculare
» V, de la Vanessa si Virginia
» Harrison Ford – eternul aventurier
» Horoscopul saptamanii: 17-23 iulie 2017
» 13 iulie 100 i.Ch. – S-a nascut Gaius Iulius Caesar
» Tema: „SURORI”
» Leaganul omenirii s-a mutat in Europa
» Independenta cantoanelor din Alpi
» Urmarind si mama, si fiica
» Cum va recapatati aspectul seducator?
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9