Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Varza aliatul fidel al sanatatii 25 Apr 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 12 vizitatori online

Varza aliatul fidel al sanatatii

Imprimare E-mail
miercuri, 06 iunie 2001

           Varza este una din rarele legume indigene ale Europei, care creste de la Marea Nordului pâna la bazinul mediteranean. Stramosul verzei este planta salbatica „Brassica oleracea var silvestris”, care creste în mod spontan în jurul Marii Mediterane.
           Varza este una din rarele legume indigene ale Europei, care creste de la Marea Nordului pâna la bazinul mediteranean. Stramosul verzei este planta salbatica „Brassica oleracea var silvestris”, care creste în mod spontan în jurul Marii Mediterane. În mod deosebit a fost cultivata de catre greci, romani si chinezi si a constituit un aliment de baza pentru celti, romani si popoarele germanice.
          
           Sursa considerabila de vitamina C
          
           Din punct de vedere alimentar, varza este una dintre cele mai importante legume, putând fi consumata în orice perioada a anului, fie sub forma cruda, fie murata, congelata sau deshidratata. Alaturi de alte legume si fructe, varza este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C. Varza alba, dar si cea rosie, contin în jur de 40-60 mg vitamina C la suta de grame, ceea ce înseamna ca aceasta cantitate poate sa asigure 60-80 la suta din nevoia zilnica a organismului de vitamina C. În schimb, varietatile de varza creata contin 60-75 mg de vitamina C la suta de grame, iar varza de Bruxelles 75-100 mg, reusind sa acopere necesarul zilnic de vitamina al unui adult. Conservarea prin murare nu distruge bogatia de vitamina C, ci, dimpotriva, are capacitatea de a prelungi timpul de pastrare a vitaminei C. Nu întâmplator, zeama de varza nu prea sarata se recomanda sa fie bauta, fiind o sursa valoroasa de acid lactic, saruri minerale si vitamine.
          
           Rezervor natural de minerale
          
           În ceea ce priveste continutul în substante minerale, varza constituie un valoros rezervor natural; în doar 100 de grame de varza se gasesc între 250-450 mg natriu, 30 mg sodiu, 55-65 mg calciu, 17-20 mg magneziu, 1-2 mg fier, 35-60 mg fosfor etc. Foarte bogata în apa, (72-95 la suta), varza contine o cantitate redusa de substante proteice si grasimi, ceea ce-i confera o valoare scazuta în calorii (25-59 calorii la suta de grame de produs consumat).
          
           Inegalabila valoare terapeutica
          
           În afara faptului ca are o multime de calitati culinare, varza figureaza în rândul plantelor medicinale ale caror virtuti terapeutice sunt recunoscute de secole. Unii fitoterapeuti o considera „cel mai medicinal si cel mai farmaceutic zarzavat”.
           Medicina moderna a demonstrat cu mijloacele specifice stiintei ca varza are într-adevar efecte aproape miraculoase în numeroase afectiuni. Un medic francez contemporan spunea ca varza poate fi considerata în terapeutica ceea ce pâinea este în alimentatia omului, adica un element de baza si, totodata, un adevarat laborator în miniatura. Datorita continutului sau bogat în sulf, natriu, potasiu, magneziu si fier, precum si în vitamine, varza este recomandata (în special în stare cruda, sub forma de suc ori simple cataplasme din frunze) cardiacilor, suferinzilor de guta sau reumatism, în ulcere varicoase, flebite, eczeme, arsuri, nevralgii, inflamatii de tot felul etc. Totodata, varza este apreciata pentru calitatile ei depurative. Bogata fiind în fibre, i se mai spune si „matura intestinelor”: faciliteaza tranzitul intestinal, combate constipatia si mareste diureza. Datorita continutului sau apreciabil în vitamina C, varza murata a constituit în evul mediu principalul aliment în combaterea unei temute boli – scorbutul – care facea ravagii pe ambarcatiunile ce strabateau marile si oceanele lumii. Cercetarile din ultimii ani au evidentiat si continutul ridicat în substante bactericide, fapt care explica vindecarile ranilor supurate, ale infectiilor, flegmoanelor, arsurilor, prin aplicarea de frunze de varza. Unii fitoterapeuti considera ca varza mai are înca secrete care, atunci când vor fi pe deplin descifrate, îi va da dreptul acestei legume sa intre în mod oficial pe lista „antibioticelor”.
          
           „Medicament” pentru bolile de stomac
          
           Cele mai multe controverse pe seama rolului terapeutic al verzei s-au iscat în privinta capacitatii acestei legume de a vindeca boli gastroenterologice. Mergând pe o idee preconceputa, multi suferinzi de stomac refuza categoric consumul de varza, indiferent sub ce forma ar fi pregatita. Dar, cercetarile de ultima ora nu exclud în mod automat varza din alimentatia acestei categorii de bolnavi, mai ales dupa ce, prin observatii si studii clinice, i s-au dovedit virtutile. De exemplu, s-a demonstrat ca, datorita substantelor pe care le contine, varza ajuta la deblocarea pilorului, îndepartând totodata starea de satietate si plenitudine suparatoare. De asemenea, s-a constatat ca varza are o actiune benefica asupra secretiilor gastrice, facilitând pe aceasta cale digestia mai lenesa. Un renumit gastroenterolog american a demonstrat ca sucul de varza cruda, proaspat preparat, reprezinta un remediu excelent în combaterea ulcerului gastric si duodenal. De altfel, numerosi medici renumiti sustin ca varza ar contine un principiu terapeutic, botezat „Vitamina U”, cu actiune curativa în ulcerele gastro-duodenale. Cert este ca ulcerele duodenale au reactionat aproape miraculos la sucul de varza, singura rezerva fiind legata de faptul ca acesta favorizeaza aparitia gazelor intestinale. Pentru atenuarea acestui efect neplacut, sucului de varza i se poate adauga suc de morcovi, la fel de bogat si el în vitamina C si substante minerale. Pentru a avea efectele scontate, cura de suc de varza trebuie facuta zilnic, timp de 2-3 saptamâni. Demn de precizat este faptul ca adaosul de sare duce la distrugerea totala a vitaminei C.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
» Spaghete cu carne
» Filiera columbiana
» Manastirea Parincea
» Urias talent venetian
» Platoul Bolurilor, un misterios sit arheologic
» Poveste adevarata despre zaharul „ascuns”
» „Usturoiul salbatic” – un tezaur de sanatate
» Duel intre sculpturi
» Filme celebre, dar... niciodata facute
» Horoscopul saptamanii: 24-30 aprilie 2017
» 20 aprilie 1808 – S-a nascut Napoleon al III-lea
» Tema: „COCOSUL”
» Supercomputerele ne pot prelungi viata
» Tronul si puterea
» OZN-urile interesate de instalatiile militare
» Secrete ale machiajului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» "Teapa" gripei aviare
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9