Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Ciupercile aliment si medicament 22 Jul 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Ciupercile aliment si medicament

Imprimare E-mail
miercuri, 02 mai 2001

          Alaturi de legume si fructe, ciupercile au o valoare nutritiva deosebita, asemanatoare sau chiar superioara multor altor alimente de origine vegetala sau animala. Pentru majoritatea oamenilor, ciupercile au si un gust placut, sau delicios!, preparatele culinare care folosesc aceasta vegetala putându-se realiza în zeci de variante.
          Alaturi de legume si fructe, ciupercile au o valoare nutritiva deosebita, asemanatoare sau chiar superioara multor altor alimente de origine vegetala sau animala. Pentru majoritatea oamenilor, ciupercile au si un gust placut, sau delicios!, preparatele culinare care folosesc aceasta vegetala putându-se realiza în zeci de variante. Interesant este faptul ca, pe lânga legume si fructe, ciupercile au fost cele dintâi surse de hrana ale omului si au reprezentat una dintre principalele surse de hrana pâna la cultivarea cerealelor.
          
          Un rezervor de sanatate
          
           Calitatile lor comestibile se datoreaza, în primul rând, continutului bogat si complex în elemente nutritive, capabil sa asigure în buna parte necesarul organismului uman: 3-6 grame la suta proteine, 0,2-0,4 grame la suta glucide, 3,6-5,1 grame la suta lipide, având o valoare calorica situata între 30-47 calorii la suta de grame. Contin, de asemenea, substante azotoase în cantitate mare (peste 60 la suta) si albumine peste 33 la suta. Albuminele din ciuperci se aseamana cu cele din carne, motiv pentru care ciupercile pot înlocui, din acest punct de vedere, carnea. De exemplu, 1kg de ciuperci uscate contine de doua ori mai multe albumine decât carnea de vita, de aproape trei ori mai multe decât carnea de porc sau decât ouale si de 11 ori mai multe decât laptele. De altfel, vegetarienii considera soia si ciupercile un fel de... carne vegetala. Organismul omului valorifica peste 90 la suta din albuminele ciupercilor. Dar, acest aliment este totodata si o sursa extrem de complexa de vitamine: A, B1, B2, C, D si, mai ales PP.
           Ciupercile comestibile obisnuite, cultivate în crescatorii în conditii speciale, contin mai multa vitamina B12 decât alte surse obisnuite cum ar de exemplu pestele alb sau brânza. Se apreciaza ca 25 de grame de ciuperci proaspete pot asigura zilnic cantitatea de vitamine din grupa B, necesare unui adult. Ele sunt bogate si în substante minerale ca potasiu, fosfor, siliciu etc., indispensabile organismului uman.
          
          Exista si un... top al ciupercilor
          
           Ciupercile comestibile se diferentiaza mult între ele ca forma, marime, culoare si gust. Pâna si calitatea nutritiva a acestora este diferita de la o varietate la alta, cele mai valoroase fiind manatarcile, champignionul si zbârciogul (ciuciuletele, în unele zone ale tarii), în timp ce buretii au o valoare mai scazuta.
           Prin aromele pe care le degaja, ciupercile au meritul de a stimula secretia sucurilor gastrice, care începe imediat dupa ingestia lor. Savoarea, gustul lor deosebit, precum si modul extrem de divers în care se pot prepara (de la folosirea lor crude, taiate în lamele fine, în salate pâna la tot felul de mâncaruri sofisticat pregatite) fac posibila consumarea permanenta a acestui aliment, fara sa produca senzatia de monotonie culinara. Evident, în cantitati mici, deoarece sunt foarte satioase. Calitatile nutritive, dar si cele medicale ale ciupercilor constituie teme de cercetare a mii de studii din întreaga lume si, nu întâmplator, se organizeaza chiar si congrese dedicate acestui subiect. Cu prilejul unei asemenea manifestari stiintifice, organizata si gazduita cu ani în urma la Sidney (Australia), specialistii reprezentând peste 30 de tari au ajuns la concluzia ca prin extinderea cultivarii acestei plante comestibile, s-ar putea rezolva în buna parte foametea în lume, aceasta constituind un potential enorm ca sursa alimentara, capabila sa hraneasca milioane de oameni.
          
          O palarie si-o... farmacie
          
           Cercetatorii au descoperit ca, pe lânga recunoscutele calitati nutritive, ciupercile au si unele „secrete” care, odata descifrate, pot ajuta la tratarea diferitelor boli. De pilda, ciuperca de balegar (Agaricus campestris) este folosita pentru virtutile sale antialergice iar Polyporus officinalis este folosita în combaterea astmului bronsic.
           De asemenea, s-a descoperit ca unele varietati de ciuperci comestibile contin o substanta denumita „ertadenina” care a dat rezultate promitatoare în combaterea hipoglicemiei si a colesterolului cu valori crescute. În Japonia, pe trunchiul unui stejar specific acelei zone, creste o ciuperca numita „shii-take”, din care cercetatorii au extras o substanta denumita „lentianina” cu calitati antivirale si anticanceroase. De multa vreme, medicina traditionala japoneza foloseste o infuzie de Polyporus obliquis, ciuperca cunoscuta si sub numele de „tchaga” în combaterea unor forme de cancer. În prezent, este recunoscut faptul ca foarte multe ciuperci superioare contin substante capabile sa întârzie la cobai si soareci aparitia unor tumori canceroase sau chiar sa încetineasca evolutia acestora.
           Multe alte ciuperci comestibile, cum ar fi ciuciuletele (Morchella esculenta) sau Aleuria vesiculosa, Tuber melanosporum etc. contin substante antibiotice. Având în vedere aceste lucruri, cercetarile medicale actuale si de viitor si-au propus sa identifice si, implicit, sa selectioneze varietatile de ciuperci cu un continut mare în substante care pot fi folosite cu succes în tratarea cancerului, diabetului, bolilor de piele, afectiunilor cardio-vasculare.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Calatorie in creierul unei mumii egiptene
» Razboi pentru insorita Californie
» Acei vizitatori inalti
» Valentele mentei
» Ficatei de pui cu vin
» Pitagora si flexitarismul
» Manastirea Golia
» Mesterul si „sfantul Nicu”
» Catedrala de Cristal
» Infarctul miocardic acut si primele reactii
» Visinele previn bolile cardiovasculare
» V, de la Vanessa si Virginia
» Harrison Ford – eternul aventurier
» Horoscopul saptamanii: 17-23 iulie 2017
» 13 iulie 100 i.Ch. – S-a nascut Gaius Iulius Caesar
» Tema: „SURORI”
» Leaganul omenirii s-a mutat in Europa
» Independenta cantoanelor din Alpi
» Urmarind si mama, si fiica
» Cum va recapatati aspectul seducator?
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9