Prima pagina arrow BLITZ arrow Eseuri despre „facerea” literaturii 30 Apr 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 11 vizitatori online

Eseuri despre „facerea” literaturii

Imprimare E-mail
marţi, 21 martie 2017

La editura Limes din Cluj-Napoca a aparut la sfârsitul anului trecut în colectia „Studii de literatura româna recenta” volumul I din lucrarea coordonata de Gheorghe Perian intitulata Teme si motive literare în proza scurta. În prefata care deschide aceasta colectie de eseuri semnate de o seama de critici si istorici literari, Gheorghe Perian, încercând sa faca lucrarea accesibila unui numar cât mai mare de cititori de literatura, explica: „Cititorul va gasi în cartea aceasta câteva secvente din repertoriul tematic al prozei scurte postbelice, cu precadere al prozei scurte postmoderniste, care beneficiaza înca de sansa actualitatii, nefiind pe deplin istoricizata. Demersul de-a face un inventar al temelor si motivelor literare cultivate de catre prozatorii contemporani vine sa acopere, fie si numai partial, o lipsa resimtita de mult timp de critica româneasca si de învatamântul filologic de toate gradele”.

 Autorii studiilor sunt selectati în acest prim volum pentru a acoperi intentia coordonatorului: aceea de a cuprinde un numar de proze contemporane care ataca teme literare cât mai diverse. Astfel, eseul Adrianei Stan vorbeste despre conceptul de Generatie în literatura româna, exemplele narative alese încercând sa acopere trei generatii distincte si neasemanabile din literatura noastra, cum au fost interbelicul, realismul socialist si optzecismul. Iar exemplele narative alese sunt trei proze scurte: Generatii, de Lucia Demetrius (publicata în volumul Destine, 1939), Singuri de D.R. Popescu (în Fuga, 1958) si Vila Maria de George Cusnarencu (din volumul Tratat de aparare permanenta, 1983). „Cei 20 de ani care separa textele selectate corespund unor „vârste” bine individualizate din punct de vedere ideologic, cultural, poetic” mentioneaza autoarea eseului.

 Calin Craciun, analizeaza în eseul Literatura si pedeapsa câteva proze apartinând literaturii Generatiei optzeciste „ivita din pozitionarea asumat subversiva fata de sistem, vorbind despre continua amenintare cu pedeapsa pentru cei obsedati de independenta spiritului”.

 Prozele analizate, diferite la nivelul formulei estetice, sunt Mera Maria de Vasile Gogea, Probleme cu identitatea de Mircea Nedelciu si Hora Marionetelor de George Cusnarencu. În eseul Elizei Deac intitulat Melodrama – cadere si înaltare, autoarea îsi ilustreaza ideea centrala cu analizarea a trei povestiri: Zaraza (din volumul De ce iubim femeile de Mircea Cartarescu), Un tânar frumos ca Ramon Navorro de Eugen Barbu (din volumul Miresele, 1975) si Deus vult! de George Cusnarencu (din volumul Colonia penitenciara oranj, 2001).

 Este discutat modul în care povestirile analizate „valorifica o categorie estetica a literaturii de consum – melodrama”. Cu mentiunea ca în cazul optzecistilor, acest gen literar „de consum” a capatat o substanta aparte în cadrul curentului postmodernist. Despre „neputinta de a scrie” a scriitorului obsedat de forma scrie Gheorghe Perian în eseul Crampa scriitorului, analizând proze de Radu Petrescu, Mircea Horia Simionescu si Alexandru Vlad, scriitori care au preluat o tema mai veche în cadrul unui curent postmodernist.

 În fine, Laurentiu Malomfalean analizeaza în eseul sau intitulat Ruleta, foamea si trenul trei povestiri: Ruletistul, de Mircea Cartarescu (pe care eu am ascultat-o prin 1974, student fiind, citita de autor la Cenaclul Junimea al Facultatii de Limba si Literatura Româna condus de Ov. S. Crohmalniceanu), Un artist al foamei de Franz Kafka si Trenul de noapte al lui Ioan Grosan. Ideea eseului se concentreaza în jurul modului în care autorii analizati trec de la „jocul de-a moartea la jocul cu moartea”, modul în care o tema majora este tratata ludic. Asadar, acest prim volum de eseuri coordonate de Gheorghe Perian, extrem de interesant, nu face decât sa ne provoace o asteptare întemeiata.

GEORGE CUSNARENCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la Sherlock Holmes, la nano-detectivii de mâine
» Violenta si puterea absoluta
» Doru Davidovici si colegii sai
» Trei masti naturale
» Spaghete picante cu ton
» „Ursul” unificator al yakuza
» Loreta, manastirea unei legende
» Aventura si talent
» Cea mai mare galerie de arta în aer liber
» Buzele uscate, un calvar în orice sezon
» De la o dilema straveche la galopul de sanatate
» Softistii români, în elita mondiala
» Cinefili, vi se pregateste ceva!
» Horoscopul saptamanii: 1-7 mai 2017
» 27 aprilie 1822 – S-a nascut Ulysses Grant
» Tema: „IOANA D’ARC”
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9