aparitia-OZN-ului-in-romania-1968

Apariția OZN-ului în august și septembrie 1968 în România

Întâlnirile cu OZN-urile din „valul” din 1968 din România au avut loc în luna august și septembrie. Pe 17 august 1968, un avion de linie IL-18 al companiei Tarom zburând între Constanța (Aeroportul Mihail Kogalniceanu) și Düsseldorf, Germania, la o altitudine de 7600 metri, a observat un obiect zburător neidentificat în apropiere de Oradea, în nord-vestul României.

Capitanul Beniamin Gabrian a declarat: „Am văzut brusc, la o distanță de aproximativ un kilometru și cu aproximativ 300 de metri mai sus, un obiect oval care se mișca cu o viteză mare și emitea o lumină verde. Am verificat ceasul și era ora 20:21. Am urmărit obiectul luminos pentru câteva secunde, care apoi a accelerat și a dispărut spre vest… Am observat obiectul pentru 10-15 secunde, dar a fost suficient pentru a aprecia dimensiunile sale. După cât am putut vedea, avea un diametru de 2,5-3 metri…”

aparitia OZN-ului in Romania 1968
Aparitia OZN-ului in Romania 1968

Capitanul a luat legătura cu turnul de control al aeroportului din Viena și a aflat că nu exista nicio aeronavă într-un raza de 400 de kilometri. La scurt timp după aceasta, Gabrian a fost anunțat de aeroportul din Budapesta că personalul unui avion ungar al companiei Malev a observat, la două minute și jumătate după semnalarea românească, un obiect asemănător, care se îndrepta cu mare viteză spre vest, în spațiul aerian al Austriei. Dacă era același obiect, viteza sa trebuia să fi fost de 14.000 de kilometri pe oră, ceea ce niciun avion nu putea atinge la această altitudine.

Într-un interviu acordat de comandantul Beniamin Gabrian, publicat în ediția din 18 august 1968 a ziarului Dobrogea Noua din Constanța, acesta a afirmat: „Consider că ceea ce am văzut este descris adesea în presa internațională ca OZN. Am avut șansa să îl observ pentru 10-15 secunde datorită faptului că obiectul a încetinit viteza până aproape că s-a egalat cu cea a noastră. Poate din cauza interesului echipajului extraterestru pentru aparatul nostru și conținutul său”.

În septembrie 1968 au mai fost raportate alte observații la fel de uimitoare. Profesorul de matematică superioră la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Miron Oprea, și președintele Societății de Științe Matematice pentru județul Prahova, i-a descris lui Ion Hobana experiența prin care a trecut în seara zilei de 15 septembrie 1968.

Era ora 22:00. Mergeam cu mașina din Valenii de Munte spre Ploiești, împreună cu soția și cei doi nepoți în vârstă de 14 și 12 ani. Chiar înainte de bariera din Blejoi, soția mea a văzut, în sud-est, un obiect strălucitor care se îndrepta încet spre vest, în direcția rafinariei de petrol Vega. Părea să planeze la o înălțime de aproximativ 100 de metri și, când am ajuns mai aproape de rafinarie, contururile sale deveneau din ce în ce mai clare. Era cilindric, cu un inel strălucitor sub el. Putea avea o înălțime de 2-3 metri și un diametru de aproximativ 3 metri. Emitea o lumină albastră extrem de puternică. Timp de aproximativ 40 de secunde, am avut impresia că obiectul stătea nemișcat în fața noastră, dar se pare că cobora încet. Când am ajuns la rafinarie, a dispărut în spatele clădirilor; poate a aterizat lângă instalații. Am vrut să mă opresc, dar soția și nepoții erau atât de înspăimântați, încât nu m-au lăsat. În acea seară, la aceeași oră și în același loc, o altă persoană a văzut un fenomen identic.

În data de 19 septembrie 1968, a fost din nou observat un fenomen straniu deasupra mai multor orașe din Transilvania. O sinteză a acestora a făcut-o inginerul Florin Gheorghiță în cărțile și articolele sale. La ora 15:30, deasupra centrului orașului Cluj „s-a fixat” un mare balon piramidal, de un model neobișnuit, care strălucea puternic în lumina razelor solare. Calculele ulterioare au demonstrat că baza acestuia avea un diametru de aproximativ 70 metri.

Pilozii avionului TAROM, care a ajuns în acea perioadă din București, au estimat înălțimea la care se afla obiectul aerian ca fiind de 8-9.000 de metri. Aceeași valoare a fost confirmată separat de inginerul topograf St. Mureșan din Cluj și tehnicianul Gh. Norodot din Apahida (la 10 km est de Cluj), folosind teodolite.

„Balonul” strălucitor a fost observat de către unii locuitori din oraș încă de la ora 15:15. Ei au fost intrigați de mai multe aspecte ciudate ale acestuia, inclusiv faptul că se deplasa extrem de rapid spre vest, în ciuda unui vânt puternic. Meteorologul D. Peligrad din Cluj a precizat: „La înălțimea de 8-9000 de metri, la care se presupune că s-a aflat obiectul observat, viteza vântului a atins 72-86 km/oră, iar direcția predominantă a fost din vest spre sud-vest.”

Locuitorii din Cluj au vazut un „balon” stralucitor la ora 15:15, care se deplasa rapid spre vest, desi era impotriva unui vant puternic. Pilotii cursei de avioane TAROM si inginerii topografi au apreciat inaltimea obiectului aerian la 8-9.000 m. Timp de aproape patru ore, „balonul” a stationat intr-un loc fix de pe cer, iar cei care l-au privit au observat variatii continue de lumina galben-portocalie din interiorul sau. La ora 19:15, „balonul” a disparut, acoperit de nori, dar unii locuitori din est au putut sesiza ca a plecat cu o viteza mare contra vantului.

Apariția neidentificată a fost filmată de o echipă de reporteri a Televiziunii Române. Filmul a fost prezentat ulterior în fața unui grup restrâns de experți, dar nu a adus nicio clarificare și obiectul rămâne încă un „caz ciudat”. Apariția din Cluj a fost doar unul din mai multe orașe și sate din Transilvania care au fost „vizitate” de către Obiecte Zburătoare Neidentificate. Martori au sesizat prezența obiectelor din Deva, Medias, Dumbraveni, Sighisoara, Brașov, Bistrița și din mai multe localități rurale.

Articolul din ziarul „Neuer Weg” relatează despre o apariție neidentificată în orașul Bistrița și localitățile învecinate. Corpul luminos era descris ca irizând lumini colorate și perturbând funcționarea televizoarelor. De asemenea, se menționează că oamenii din Sighișoara au putut urmări o stationare aeriană similară cu cea din Cluj. Învățătoarea Taisia Maftei relatează că obiectul era de culoare albastru strălucitor și că nu s-a observat nicio dâră de fum sau zgomot de motor în timp ce a privit obiectul timp de aproximativ o oră.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Afirmație șocantă: Sonde spațiale extraterestre ar fi aterizat pe Pământ, potrivit directorului Pentagonului

Cum va Evolua Omenirea Peste 200.000 de Ani?

Dacă bei apă ca un pește, poți să-ți dai ortul popii – Ce s-a întâmplat cu Brooke Shields ne dă de gândit

Reteta Simpla – Cum sa gatesti un piept de pui cu smantana delicios

După cei care neagă clima, iată-i pe cei care neagă căldura

Teoria Pământului gol pe dinauntru

Un asteroid periculos ar putea lovi în 2024 – ce spune NASA!

The Mandalorian devine film, iar Ahsoka își continuă seria

Cum afli ce mărime porți la inel. Sfaturi utile și tabel cu dimensiuni.

Safety Shot:Cum să bei fără să te îmbeți? Secretul băuturii care te scapă de alcool.

Misterul particulei Amaterasu: De unde vine și ce înseamnă?

De ce Capela Rosslyn si Misterele Sale Au Fascinat Oamenii De-a Lungul Secolelor?