Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow O istorie delicioasa: ciocolata 28 Mar 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 18 vizitatori online

O istorie delicioasa: ciocolata

Imprimare E-mail
joi, 02 februarie 2017

Primii cultivatori ai arborelui de cacao au fost mayasii din zona actualului Mexic. Vorbim despre un arbore sacru si, prin urmare, extrem de valoros: pastaile de cacao erau folosite deopotriva ca bautura extrem de energizanta si nutritiva, dar si ca moneda de schimb pentru alte tipuri de hrana. Credem ca ar fi cazul sa stim ca sus-amintita bautura – ce purta un nume nu foarte diferit de cel cunoscut de noi, Xocoatl – se afla, ce-i drept, la originile ciocolatei calde de azi, însa gustul si savoarea erau cu totul diferite.

 Fiindca Xocoatl, ciocolata mayasilor, foarte amara, se prepara din seminte macinate si fierte, piper, carora li se adaugau multe alte condimente. Ceva mai târziu, toltecii si aztecii au facut ca arborele de cacao sa devina o cultura curenta în America Centrala.

Tragica eroare care a distrus o civilizatie fabuloasa

 Quetzalcoatl, regele-preot al cetatii toltece antice Tollan, era venerat ca un zeu, sub numele faimos „sarpele-cu-Pene”, pentru ca le-a oferit oamenilor arborele de cacao si i-a învatat cum sa-l cultive. Legenda spune însa ca acesta era foarte orgolios si se credea nemuritor, motiv pentru care un vrajitor l-a determinat sa bea un filtru care l-a înnebunit. Drept urmare, suveranul a luat-o la goana catre un tarm, unde s-a urcat pe o pluta alcatuita dintr-o „împletitura” de serpi, lasând în urma predictia ca se va întoarce doar în „anul trestiei”.

 În calendarul aztec, 1519 este plasat sub semnul trestiei si atunci, Moctezuma, regele aztec, astepta cu nerabdare întoarcerea promisa a lui Quetzalcoatl. Din pacate, la vremea respectiva, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii din istoria omenirii. Pe continentul sud-american au debarcat conchistadorul spaniol Hernando Cortez împreuna cu sângerosii sai razboinici echipati cu platose lucitoare, asemanatoare solzilor de sarpe, si cu coifuri împodobite cu pene. Iar în mintea lui Moctezuma nu a existat niciun dubiu: nou-venitul nu era altul decât „sarpele-cu-Pene”! Iar inertia a fost totala. Aztecii si-au predat regatul în mâinile spaniolilor, oferindu-le totodata bautura sacra asortata cu ghimbir si miere. Si astfel, Cortez s-a întors în Spania ducând cu el, printre multe alte bogatii, un adevarat tezaur: arborele de cacao.

Totusi, Columb. Si Vaticanul...

 Daca e vorba sa tinem seama de cronicile vremii, trebuie sa precizam ca primul european care s-a delectat cu „bautura zeilor” a fost Cristofor Columb, dupa debarcarea sa pe Insula Guanaja, în 1502. Asadar, cu vreo 17 ani înainte de „conquista” lui Cortez. Dar cine mai tine cont astazi de asemenea detalii?! Sa remarcam ca miraculoasa bautura s-a raspândit, începând din anul 1521, în toata America Spaniola, din Cuba pâna în Venezuela. În Spania si în Occident a ajuns abia din 1527 si nu a devenit „interesanta” decât în mânastiri si în comunitatile religioase, însusi Vaticanul autorizând-o pentru consum în perioadele de post. Totusi, calitatile sale au fost recunoscute rapid, astfel ca diverse retete au fost adoptate cu mare generozitate. În Italia, ducele de Savoia a preluat-o în 1559, iar la Torino ciocolatierii au devenit adevarati experti, producând cam 350 de kilograme pe zi.

 Nu a fost însa usor pentru ciocolata sa cucereasca (si) „Batrânul continent”. Abia în 1615, Anna de Austria a introdus-o în Franta, dupa ce a ajuns la Curte însotita de o cohorta de specialisti în prepararea acesteia si seducând astfel multi nobili cu influenta (putem sa-i consideram si nitelus snobi!), datorita ideii de excentricitate pe care o presupunea insolita bautura, rezervata doar anumitor persoane!

 Apoi, însusi cardinalul Mazarin si-a angajat un ciocolatier recrutat din Italia, ulterior ciocolata devenind la mare moda: se servea în fiecare luni, miercuri si joi, în toate saloanele Curtii. Cât despre Anglia, prima tableta de ciocolata a aparut în 1847, într-o ciocolaterie din Londra. Bautura nobiliara, ce mai, asa ca va închipuiti ca despre patrunderea ei ca atare în spatiul românesc cam nimeni nu poate vorbi cu dovezile „pe masa”. Din pacate!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Atac cibernetic pe toate fronturile!
» Razboi în vazduh
» Caruselul luminos de la Nanesti
» 6 masti valoroase
» Vinete cu masline
» Bunele maniere din farfurie
» Cambridge, oras universitar
» Lumina si candoare
» Aborigenii si ciocnirea civilizatiilor
» Incoerenta anunta dementa
» Leacuri din... simbolurile primaverii
» Alejandro Jodorowsky, un „parinte” al filmului avangardist
» Recunostinta e floare rara... si când e vorba de Oscaruri!
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2017
» 23 martie 1801 – Tarul Pavel I este asasinat
» Tema: „INGERI”
» Sfidarea robotilor: oamenii sa devina cyborgi!
» Gloriosul William al Angliei
» Revista RUFOR (1994-1996)
» Lifting natural
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» "Teapa" gripei aviare
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9