Prima pagina arrow TERAPII COMPLEMENTARE arrow Un antioxidant subteran
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 5 vizitatori online

Un antioxidant subteran

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 Facem din nou o incursiune virtuala in spatiul terapeutic asiatic, in fabulosul spatiu indian, unde folosirea plantelor medicinale in tratamente are o traditie solida multimilenara. Vorbim despre un produs vegetal utilizat de obicei in gastronomie, a carui simpla denumire are o rezonanta exotica pentru noi: curcuma – un condiment extras din rizomii plantei Curcuma longa. I se mai spune turmeric si se cultiva in India si in Asia de Sud-Est de peste 4.000 de ani. Dupa ce sunt uscati si macinati, rizomii se transforma intr-o pudra de culoare galben-portocalie usor picanta, ce condimenteaza si coloreaza in acelasi timp. In India se consuma 1,5-2 g/persoana de curcuma, zilnic, in diverse feluri de mancare.

 Pentru ca nu are un gust foarte pronuntat, se foloseste mai ales in amestec cu alte condimente intr-un mix denumit curry, omniprezent in bucataria indiana. Chinezii si arabii intrebuinteaza si ei curcuma de mult timp. In schimb, occidentalii o utilizeaza in industria alimentara ca aditiv (E100) pentru colorarea naturala a unor produse ca untul, mustarul, prajituri, lichioruri, branzeturi, aluaturi, sosuri etc.

 Principalele virtuti ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanta cu o puternica actiune antioxidanta ce se gaseste in proportie mare in compozitia ei (peste 90%). Dupa cum se stie, antioxidantii sunt substante naturale cu proprietati benefice pentru organism, avand un rol protector in bolile cardiovasculare, in anumite cancere si alte boli legate de imbatranire. Intr-un top al alimentelor in functie de continutul lor in antioxidanti, curcuma se situeaza pe locul 5. Beneficiile curcumei?

 Se cunoaste faptul ca indienii au de 8 ori mai putine cancere de plamani decat occidentalii, de 9 ori mai putine cancere de colon, de 5 ori mai putine cancere de san si de 10 ori mai putine cancere de rinichi, iar asta in ciuda expunerii la agenti cancerigeni multipli, pe o scara probabil mai mare ca in Occident. Mai mult, unele studii epidemiologice au aratat ca prevalenta bolii Alzheimer este semnificativ mai mica la populatia indiana decat la alte populatii. Cu toate ca niciun studiu nu a demonstrat ca exista o legatura intre consumul de curcuma si incidenta scazuta a anumitor forme de cancer, se considera ca un aport zilnic de curcuma, de la o jumatate pana la o lingurita de pulbere, ar putea avea un efect preventiv.

 Avand capacitatea de a inhiba productia de citokine, compusi care stau la baza proceselor inflamatorii, curcumina este considerata cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut pana in prezent, cu o putere comparabila cu cea a cortizonului. In Europa curcumina se utilizeaza terapeutic in special ca antalgic, sub forma de suplimente alimentare pentru ingrijirea durerilor articulare, existente in farmacii sub diferite denumiri comerciale. Se pare ca eficienta curcumei in prevenirea si tratarea deficitelor cognitive asociate bolii Alzheimer, afectiune cu o puternica componenta inflamatorie, s-ar datora tocmai acestei insusiri a curcuminei.

 Curcuma se utilizeaza traditional pentru stimularea digestiei, in special pentru cresterea secretiei biliare si pentru tratarea unor afectiuni gastrointestinale inflamatorii. S-a demonstrat ca extractul de curcumina inhiba secretia acidului gastric, putand impiedica astfel aparitia ulcerului gastric. Curcuma prezinta totusi un dezavantaj: biodisponibilitatea scazuta (se asimileaza de organism in proportie de 5-60%, in functie de calitatea ei). Cercetatorii au descoperit ca ea isi poate dubla absorbtia in asociere cu piperina, substanta activa din piper, sau cu bromelina din ananas si ghimbir. De asemenea, biodisponibilitatea ei creste in prezenta grasimilor. De aceea, este bine sa o dizolvati in uleiul incins inainte de a o pune in mancare.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Un vis zadarnic: Tinerete fara batranete
» Regele muta, regina cade
» Un studiu secret britanic privind OZN-urile
» Fara arsuri solare
» Sparanghel la cuptor
» Furtuna de foc
» Manastirea Ieronimilor
» Desprafuind o inscriptie
» Misterul castii grecesti din Haifa
» Consumul excesiv de sare dauneaza grav?...
» Machiavelli, pe urmele familiei Borgia
» Cele mai „primejdioase” filme din lume
» Horoscopul saptamanii: 13-19 august 2018
» 9 august 1942 – Mahatma Gandhi este arestat
» Tema: „SOMNUL”
» Deseuri spatiale culese cu navodul
» Un glont cât un razboi mondial
» Cine crede in OZN-uri?
» Mici secrete
» Sufleu cu cârnaciori afumati
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9