Prima pagina arrow ISTORII UITATE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 5 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Cele mai mari farse si inscenari din istoria omenirii

Imprimare E-mail
miercuri, 27 decembrie 2006

 Expertii in farse, pentru ca si in acest domeniu trebuia sa existe exegeti, sunt de parere ca, pentru ca o pacaleala sa fie reusita, este necesar sa indeplineasca o serie de criterii. Ea trebuie sa fie, paradoxal, in acelasi timp, credibila si absurda, sa fie o minciuna gogonata, dar sa dea senzatia ca ar fi un adevar ce nu trebuie pus la indoiala. Realizarea unei astfel de "struto-camile" reprezinta un lucru dificil, si de aceea putine farse pot fi considerate astazi pe deplin reusite. Iar reusita in domeniul pacalelilor are si unitate de masura, anume numarul persoanelor care au muscat momeala. Cu cat acesta este mai mare, cu atat farsa este mai apreciata. Am incercat sa alcatuim, in cele ce urmeaza, o selectie a celor mai mari farse din istorie.

Citeste mai departe...
 

Craciunul de-a lungul secolelor

Imprimare E-mail
joi, 21 decembrie 2006

 Oricat ar parea de curios, celebrarea Sarbatorilor de iarna nu este un apanaj al crestinatatii, intrucat trecerea de la un an la altul, considerata in societatile stravechi ca o moarte si o inviere simbolica, a fost intotdeauna privita ca un eveniment remarcabil, un triumf al vietii asupra mortii. Este drept, crestinismul a dat acestor Sarbatori atmosfera de caldura si fiorul de mister specifice, pe care fiecare dintre noi le traim, an de an. O istorie a traditiilor ce au culminat cu aniversarea crestina a Craciunului, vom incerca sa alcatuim, in cele ce urmeaza.

Citeste mai departe...
 

Alexandr Nevski - aparatorul maicii Rusia

Imprimare E-mail
miercuri, 13 decembrie 2006

 Mare Print de Novogorod si Vladimir (incepand din 1252), Alexandru s-a nascut, daca este sa ne luam dupa scrierile stravechilor cronici rusesti, la 30 mai 1219, la Pereaslavl, ca fiu al cneazului Iaroslav Vsevolodici. Desi era sa cada de multe ori victima incursiunilor intreprinse de hraparetii urmasi ai lui Ginghiz-Han, soarta a vrut ca fiul lui Iaroslav sa scape cu viata. Nu intamplator, el a fost inca din frageda copilarie foarte credincios, petrecandu-si ore in sir in rugaciune si fiind convins ca pronia divina il apara de rau.

Citeste mai departe...
 

Teodoric - un rege got pentru Italia

Imprimare E-mail
miercuri, 06 decembrie 2006

 Neamul din care isi tragea obarsia Teodoric era una dintre cele doua ramuri ale puternicului trib al gotilor, populatie migratoare originara din stepele Ucrainei. Impinsi din spate de huni, ostrogotii au fost obligati sa se stabileasca in centrul Europei si, dupa distrugerea puterii lui Atilla, ei au devenit ei insisi o putere de seama pe harta Europei. Scoborator din neamul regal al lui Amal, Thiudimir si-a asumat conducerea ostrogotilor, alaturi de alti doi frati ai lui. Teodoric, fiul lui Thiudimir, s-a nascut la Carnuntum (azi, Petronell, pe Dunare, la 40 km est de Viena), pe la 451.

Citeste mai departe...
 

Barbarossa - imparatul fara de moarte

Imprimare E-mail
miercuri, 29 noiembrie 2006

 Unul dintre cei mai mari – si cu siguranta cel mai celebru – dintre imparatii Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, Frederic I a reprezentat in epoca simbolul suveranului de sorginte divina, adevarat urmas al Cezarilor Romei, prin maretia si carisma lui aproape legendara. Insasi prezenta sa fizica inspira respect si teama superstitioasa printre supusi. De o statura impresionanta, cu chipul impodobit de o barba prelunga, de culoarea aramei, Frederic parea aproape un personaj de basm.

Citeste mai departe...
 

Invincibilul general Nor de praf

Imprimare E-mail
miercuri, 22 noiembrie 2006

 Factorii naturali au reprezentat intotdeauna, in cursul istoriei, un element important, daca nu chiar decisiv, in desfasurarea luptelor, de multe ori ei influentand sau decizand soarta unei batalii. Desigur, intr-o epoca supertehnologizata, precum cea in care traim, cand razboaiele au ajuns sa se poarte din fata monitoarelor de computer, o asemenea situatie pare greu de imaginat. Si totusi nu trebuie uitat ca, nu mai departe de mijlocul secolului trecut, „generalul Iarna” si-a adus din plin contributia la esecul masinii de razboi naziste in Rusia, dupa ce, cu aproape un veac si jumatate in urma, ii daduse lovitura de gratie lui Napoleon... Nu trebuie neglijata insa importanta pe care un alt factor natural, norii de praf, a avut-o in desfasurarea unor batalii faimoase.

Citeste mai departe...
 

Narses - un eunuc in slujba Imperiului

Imprimare E-mail
miercuri, 15 noiembrie 2006

 Alaturi de Belizarie, dar nu mai celebru decit acesta, Narses a fost unul dintre cei doi generali cu ajutorul carora imparatul Justinian a incercat sa duca la bun sfirsit actiunea lui de „Reconquista” a imperiului Cezarilor. Primii ani ai vietii sale sunt invaluiti in mister – mister cultivat cu grija de altfel, de insusi Narses. Ajuns la maturitate, el si-a croit o genealogie pe masura faimei sale, pretinzind ca ar fi originar din familia Kamsarakan, descendenta a dinastiei Arsacide, ce domnise cindva peste Armenia. In tinerete, ar fi fost capturat, spunea el, de catre bizantini, in timpul unei lupte si, luat in robie, a ajuns in cele din urma in serviciul lui Justinian.

Citeste mai departe...
 

Soldatul care l-a iertat pe Hitler

Imprimare E-mail
miercuri, 08 noiembrie 2006

 In istorie exista momente pe care cunoscutul scriitor Stefan Zweig le numea, pe buna dreptate, „astrale”, momente cand soarta omenirii pare jucata la zaruri. O singura clipa si istoria ar putea lua o alta turnura. Oare ce s-ar fi intamplat, bunaoara, daca Alexandru Macedon n-ar fi murit, in floarea varstei? Daca Ioana d'Arc n-ar fi fost crezuta, atunci cand spunea ca este un mesager divin, daca glontul lui Gavril Princip l-ar fi ratat, la Sarajevo, pe arhiducele Franz Ferdinand? Cu siguranta istoria ar fi luat un curs cu totul diferit. Dupa cum probabil ororile celui de-al doilea razboi mondial n-ar mai fi existat daca un soldat englez l-ar fi ucis pe caporalul, pe atunci, Adolf Hitler, ce-i iesise in bataia pustii… Despre aceasta uimitoare poveste, cititi in randurile ce urmeaza.

Citeste mai departe...
 

Jan Ziska - uimitorul general orb

Imprimare E-mail
miercuri, 01 noiembrie 2006

 Razboaiele husite au reprezentat un capitol extrem de sangeros in istoria Europei. Declansate ca reactie la abuzurile Bisericii si ale nobilimii, de catre taranii cehi, ele au zguduit centrul Europei ani la rand. Desi pretextul initial a fost unul de natura religioasa - Jan Hus, primul conducator al rascoalei, era adept al reformatorului religios John Wycliff - curand, revendicarile au devenit politice si sociale. Moartea pe rug a lui Hus nu a dus la innabusirea razmeritei, asa cum sperau clasele superioare, ci dimpotriva, l-au transformat pe acesta intr-un martir. Rasculatii au inceput sa se numeasca „husiti” si l-au ales conducator pe Jan Ziska, unul dintre cei mai talentati razboinici din Evul Mediu.

Citeste mai departe...
 

Arthur - legendarul urs fioros al Britaniei

Imprimare E-mail
vineri, 27 octombrie 2006

 Intr-o epoca intunecata si plina de razboaie si tradari, un rege a adus prosperitatea si pacea tarii sale, a aparat-o de fiecare primejdie ce o ameninta si i-a marit hotarele, cum nici un alt inaintas al lui nu o mai facuse: Arthur Pendragon. De poruncile sale ascultau zeci de cavaleri, gata oricand sa-i protejeze pe cei slabi impotriva abuzurilor celor puternici si sa infrunte orice pericol in cautarea celei mai sacre relicve a crestinatatii - Sfantul Graal. Desi regina si cel mai bun dintre cavalerii sai ii vor insela asteptarile, desi insusi fiul sau il va ucide, desi regatul maret pe care-l faurise se va prabusi in ruina, modelul inspirat de Arthur va ramane cel dupa care se vor calauzi toti conducatorii lumii, vreme de multe secole...

Citeste mai departe...
 

Califul celor o mie si una de nopti

Imprimare E-mail
miercuri, 18 octombrie 2006


 Am fost cu totii fermecati, in copilarie, de splendidele povesti descrise in „O mie si una de nopti”, de peisajele de basm si aventurile miraculoase ale eroilor acestei lucrari de referinta ale literaturii universale. Dar, chiar daca descrie situatii ce doar in povesti se pot intampla, „O mie si una de nopti” reflecta si momente din vietile unor personaje autentice. Unul dintre acestea este faimosul calif Harun al-Rashid, iubitorul de intelepciune... Harun al-Rashid s-a nascut, dupa unele izvoare, pe 20 martie 763, dupa altele la 15 februarie 766, la Rhagae, ca fiu al califului al-Mahdi, al patrulea conducator din dinastia Abbasida si al unei frumoase sclave eliberate, al-Khayzuran.

Citeste mai departe...
 

Skanderbeg - vrednicul urmas al Macedoneanului

Imprimare E-mail
joi, 12 octombrie 2006

 Situat intre coastele stancoase ale muntilor Pirului si tarmurile domoale ale Adriaticii, regatul Epirului a fost candva locul unde principesa Olympia, mama faimosului Alexandru Macedon vedea lumina zilei. La multe secole de cand Alexandru pornea, din acest aspru colt de Balcani sa cucereasca lumea, un demn urmas de-al sau ridica stindardul luptei de eliberare a neamurilor din Epir si din intreaga Albanie, de sub jugul otoman: George Castriotul, ramas in istorie sub porecla de Skanderbeg - „domnul Alexandru”. Cand tatal sau, nobilul albanez Ioan Castriotul, care era vasal al Imperiului Otoman, s-a stins din viata, sultanul Murad al II-lea, in loc sa permita familiei acestuia sa conduca in continuare tara, l-a insarcinat pe guvernatorul de Kruja, Hasan-Beg, sa preia controlul tuturor cetatilor albaneze.

Citeste mai departe...
 

Clovis - barbarul care si-a ucis zeii

Imprimare E-mail
miercuri, 04 octombrie 2006

 Printre numeroasele neamuri ce populau la sfârsitul secolului al V-lea vestul Europei se numarau si francii, ocupând zona nordica a Galiei, pe teritoriul actual al Frantei. Intr-o epoca in care pagânismul nu fusese pe deplin alungat de crestinism, când superstitiile si sacrificiile umane erau inca o obisnuinta, mai ales in aceasta parte a continentului, francii au reprezentat cu adevarat ceea ce se poate numi un „popor ales”. Prin ei, noua religie a capatat solide radacini, facând din tarâmul druizilor de odinioara unul dintre cele mai puternice focare ale raspândirii crestinismului. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara Clovis - un lider carismatic care, in numele crestinismului, a reusit sa-i uneasca pe franci si sa-i transforme dintr-un neam salbatic intr-unul dintre cele mai civilizate, la inceputul Evului Mediu.

Citeste mai departe...
 

Gattamelata - „pisica mieroasa” care zgâria rau

Imprimare E-mail
joi, 28 septembrie 2006

 In perioada medievala, Italia a fost, precum se stie, farâmitata intr-o sumedenie de state si statulete, rivale intre ele, ramânând secole de-a rândul divizata intre tendintele expansioniste ale burgheziei in ascensiune si cele conservatoare ale aristocratiei, dornica sa nu imparta cu nimeni privilegiile sale sociale. Este perioada in care statele italiene si-au angajat propriile lor armate, conduse de asa-numitii condotieri (denumire provenita de la domeniile, condotta, pe care le primeau din partea stapânilor lor, pentru serviciile aduse). Printre acesti mercenari venali, ce nu aveau nici un fel de scrupule in a lupta impotriva celui ce-i platise regeste pâna mai ieri, se numara personalitati controversate, precum Muzio Attendolo Sforza, Bartolomeo Colleoni, Francesco Bussone da Carmagnola si chiar un englez, Sir John de Hawkwood, care a luptat in slujba Florentei. Dintre toti se detaseaza insa figura remarcabila a lui Erasmo da Narni, cel ramas in istorie cu porecla „Gattamelata” - pisica mieroasa.

Citeste mai departe...
 

Amazoanele” lui Napoleon

Imprimare E-mail
joi, 21 septembrie 2006

 Nimeni nu stie daca legendarele „amazoane”, pomenite de Herodot si de alti autori antici, au existat cu adevarat, dar este cert ca de-a lungul vremii femeile au constituit o prezenta constanta pe câmpurile de bataie. De la Ioana d'Arc la Ecaterina Teodoroiu, aceste vajnice reprezentante ale sexului pe nedrept numit „slab” au dat dovada adesea de un curaj extraordinar. Chiar si la Waterloo, cântecul de lebada al lui Napoleon, urmasele Evei s-au aflat in ambele tabere, acoperindu-se de glorie si luptând pâna la sacrificiul suprem.

Citeste mai departe...
 

Ultimul dintre vikingi - Harald Hardrada

Imprimare E-mail
miercuri, 13 septembrie 2006

 Stapâni de necontestat ai marilor, strabatând intinderile albastre si inspumate in formidabilele lor drakkare, vikingii au lasat o amprenta de nesters in istoria omenirii, furia lor razboinica nefiind intrecuta poate decât de cea a hunilor sau mongolilor. Navigatori innascuti, razboinici fara teama, ei au cutreierat indelung lumea, descoperind, poate, Lumea Noua, fara sa stie, cu sute de ani inaintea lui Columb. Dintre toti acesti oameni ai Nordului, cel mai reprezentativ, prin vitejia, barbatia si spiritul de aventura, ramâne Harald Sigurdson, rege al Norvegiei intre 1046 si 1066.

 

Citeste mai departe...
 

Heraclius - imparatul calugarilor-ostasi

Imprimare E-mail
miercuri, 06 septembrie 2006

 Unul dintre cei mai controversati imparati bizantini, demn urmas al lui Justinian si ca si acesta dornic de a restabili taria Imperiului Roman de odinioara, Heraclius, s-a nascut in anul 575, fiind fiul unui influent general bizantin al imparatului Mauriciu. Desi locul nasterii lui Heraclius nu este cunoscut, stim totusi ca el a copilarit in nordul Africii. In 608, generalul Heraclius cel Batrân a refuzat sa mai jure credinta noului imparat, Phocas, care-l rasturnase de la putere pe Mauriciu. Varul tânarului Heraclius, Nicetas, a lansat o invazie in Egipt, in 609, si a cucerit provincia. Intre timp, Heraclius cel Tânar, in fruntea ostasilor sai, s-a indreptat cu corabiile spre Rasarit, prin Sicilia si Cipru. Apropiindu-se de Constantinopol, el a luat legatura cu principalele familii aristocratice din oras si cu ajutorul lor a fost incoronat si aclamat ca imparat, in vara lui 510.

 

Discuss this article on the forums. (0 posts)

Citeste mai departe...
 

Hitler ar fi putut produce bomba atomica

Imprimare E-mail
joi, 31 august 2006

 Potrivit cercetarilor intreprinse in arhivele militare sovietice si occidentale de catre istoricul Rainer Karlsch, savantii nazisti ar fi testat arme nucleare in ultimele luni ale celui de-al doilea razboi mondial. Karlsch scrie, in lucrarea sa, „Bomba lui Hitler", ca daca razboiul s-ar mai fi prelungit cu o luna, dictatorul german ar fi putut lansa bombe atomice asupra Londrei sau Moscovei!

Citeste mai departe...
 

Eruptii care au schimbat soarta lumii

Imprimare E-mail
joi, 24 august 2006

 Omenirea a cunoscut cataclisme devastatoare, care i-au influentat soarta mai mult poate decât toate razboaiele si conflagratiile declansate vreodata de pamânteni. Fara sa luam in considerare evenimente ce tin mai degraba de mitologie, precum Potopul sau disparitia Atlantidei, se stie astfel ca epoca de aur a Atenei antice a fost intrerupta brusc de o epidemie de ciuma caruia i-a cazut victima insusi Pericle, ca puterea militara a Spartei a decazut in urma unui devastator cutremur, ca temuta „ciuma neagra” a secerat, intre 1347-1350 zeci de milioane de vieti, aruncând Europa in haos, ca si epidemia de gripa spaniola din timpul primului razboi mondial. Un capitol aparte in aceasta privinta il ocupa eruptiile vulcanice, responsabile si ele, dupa cum vom vedea in rândurile ce urmeaza, de trasformari profunde in viata si activitatea oamenilor de pe toate meridianele si din toate timpurile.

Citeste mai departe...
 

Un cavaler in slujba Florii de Crin: Bertrand du Guesclin

Imprimare E-mail
joi, 17 august 2006

 Printre figurile marcante ale „razboiului de o suta de ani” - conflict care a opus in Evul Mediu doua dintre marile puteri ale vremii, Franta si Anglia, se numara si Bertrand du Guesclin, conetabil (comandant suprem) al armatelor regale franceze. Viata lui, pusa in slujba patriei si a regelui sau, a insemnat un nesfarsit sir de batalii, asedii, dueluri, si, nu de putine ori, du Guesclin a cazut prizonier in mainile inamicilor sai. Nascut pe la 1320, la Motte-Broons, langa Dinan, in actuala provincie franceza Bretania, in familia lui Robert du Guesclin, un nobil scapatat, Bertrand a fost de mic ceea ce se poate numi „un copil-problema”. Vesnic pus pe harta, gata sa se incaiere nu doar cu copiii de seama lui, ci si cu flacaiandrii mai mari, el a fost un cosmar pentru parinti. „Niciodata nu s-a vazut un baiat mai rau, spunea mama lui. Este intotdeauna ranit, zgariat sau muscat, fata ii este stalcita de lovituri si gandul ii sta doar la bataie.”

Citeste mai departe...
 

Babur - salbaticul tigru mogul

Imprimare E-mail
miercuri, 09 august 2006

 Fondator al dinastiei Mogulilor, Babur, pe numele sau adevarat Zahir-ud-din Mohammad, a vazut lumina zilei la 14 februarie 1483, la Andijan, Uzbekistan. Inca de mic, a fost educat si crescut in spiritul Islamului, invatand sa fie curajos, marinimos cu cei umili si generos cu toata lumea. Mai tarziu, crescand, i-a uimit pe toti prin puterea sa fizica neobisnuita. Se spune ca in adolescenta distractia lui preferata era sa ia, pe fiecare umar, cate un om si astfel impovarat sa urce povarnisuri abrupte, fara sa dea nici cel mai mic semn de oboseala. De asemenea, era un inotator desavarsit si nu exista fluviu pe care sa nu-l poata strabate, inotand deseori impotriva curentului. Dupa cum sustinea, ascendenta lui era una stralucita: mama provenea din stirpea lui Gingis-Han, tatal din cea a lui Timur-Lenk. Ca si acesti mari inaintasi ai sai, nici Babur nu s-a nascut in purpura, ci a trebuit sa cucereasca puterea prin nenumarate lupte, dar si prin diplomatie si cuvinte mestesugit alese.

 

Discuss this article on the forums. (0 posts)

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 589 - 609 din 636

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Zaharul, dusmanul din farfurie
» Lunetistii, arma secreta contra Wehrmacht
» Dezvaluirile unui senator despre OZN-uri
» Cartofi cu branza
» Cuburi „magice”
» Cainele care nu latra...
» Biserica Sfantul Nicolae – Fagaras
» Optimism si rococo
» Sarcofagul unor suverani „vitregi”
» O grava complicatie a diabetului
» Cand agonia devine romanul vietii
» Filme mari, prestatii actoricesti slabe
» Horoscopul saptamanii: 16-22 iulie 2018
» 12 iulie 1943 – Batalia de la Prohorovka
» Tema: „BANII”
» Demonul stirilor false
» Stalin, rublele si bolsevicii
» Noutati privind proiectul OZN al Pentagonului
» Mamaliguta la cuptor
» Reguli surprinzatoare
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9