Prima pagina arrow ISTORII UITATE 18 Oct 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Lovituri de stat... in oglinda

Imprimare E-mail
miercuri, 15 ianuarie 2014

 In cadrul largului capitol istoric al loviturilor de stat, o atentie speciala este acordata asa-ziselor auto-lovituri de stat sau, altfel spus, "lovituri de stat in oglinda". Este vorba de situatia in care un lider de stat - venit la putere prin mijloace legale - isi aroga puteri exceptionale prin diminuarea puterii legistalive si preluarea unor functii interzise in mod normal. Partial (uneori total) constitutia este abolita, o parte a drepturilor civile sunt suspendate si presedintele este numit sef al guvernului. Cu alte cuvinte, fara a se decreta oficial, statul respectiv devine unul autocratic, deci cu o forma de conducere dictatoriala.

Citeste mai departe...
 

1962, la un pas de razboiul nuclear

Imprimare E-mail
joi, 09 ianuarie 2014

 Incordarea dintre cele doua mari puteri ale lumii, SUA si URSS, a atins apogeul in luna octombrie a anului 1962. Atunci s-a ajuns foarte aproape de declansarea unui conflict nuclear. Presedinte al SUA era J.F. Kennedy, iar premierul URSS era Nikita Hrusciov. Ce s-a intamplat atunci a reprezentat cel mai acut punct critic al "razboiului rece", caci in joc erau rachetele nucleare balistice cu raza medie de actiune. Circumstantele "Crizei rachetelor cubaneze" (cum a fost denumita situatia) puteau conduce catre cel de-al Treilea Razboi Mondial, au afirmat istoricii.

Citeste mai departe...
 

Patimasele iubiri imperiale

Imprimare E-mail
joi, 26 decembrie 2013

 Suveranii regatelor si imperiilor, acele capete încoronate care au decis soarta popoarelor lor o perioada foarte îndelungata, au avut în culisele vietilor lor publice slabiciuni omenesti ca si oricare om de rând. Cu toate ca s-au straduit permanent pentru a pastra discretia, cronicile vremii au scos la iveala legaturi amoroase dintre cele mai patimase. În privinta regilor din Europa, Ludovic al XIV-lea si Ludovic al XV-lea (Franta) sunt campionii metreselor regale (multe dintre ele oficiale), fiecare cu câte peste 15 favorite. Dar noi ne vom îndrepta atentia spre Curtile Imperiale, unde istoria la rang înalt a fost adesea pigmentata cu povesti de dragoste.

Citeste mai departe...
 

Bucuria Craciunului in transee

Imprimare E-mail
joi, 19 decembrie 2013

 La 28 iulie 1914 incepea Primul Razboi Mondial intre Puterile Aliate (Franta, Marea Britanie si Rusia) si Puterile Centrale (Imperiile German si Austro-Ungar) - ambelor forte combatante adaugandu-li-se ulterior si alte tari. Nimeni nu se astepta ca doar peste cateva luni, in decembrie 1914, sa se produca un fenomen uluitor: aproximativ 100.000 de militari din mai multe puncte ale frontului de vest (in special din Franta si Germania) au sarbatorit Craciunul 1914 nu numai prin incetarea focului, ci si prin atitudini tipice unei fraternizari temporare. Practic, s-au realizat incredibile mini-armistitii cu atitudini prietenesti intre francezi, britanici si nemti.

Citeste mai departe...
 

Suleiman Magnificul

Imprimare E-mail
miercuri, 11 decembrie 2013

 Sultanul cu domnia cea mai lunga din intreaga istorie a Imperiului Otoman a fost Suleiman I zis Magnificul, care a domnit intre 1520 si 1566. El a fost al zecelea suveran al acelui imperiu si una dintre cele mai proeminente personalitati ale secolului al XVI-lea. In perioada lui Suleiman Magnificul, tara sa a cunoscut o inflorire exceptionala in domeniile politic, economic si militar. Istoricii subliniaza si dezvoltarea culturala accentuata, normele de legi si organizarea administrativa din acea perioada de glorie.

Citeste mai departe...
 

Operatiunea "Razbunarea"

Imprimare E-mail
joi, 05 decembrie 2013

 Una dintre cele mai spectaculoase si mai precise actiuni militare din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost Operatiunea "Razbunarea" a fortelor aeriene ale SUA, desfasurata la data de 18 aprilie 1943. In acea zi se implinea exact un an de la o alta actiune de mare succes, si anume "Raidul Doolittle". Atunci, la 18 aprilie 1942, aviatia SUA a dat o lovitura foarte grea (in special in Insula Honshu) principalelor insule japoneze. Fusese o lovitura de moral, iar "Razbunarea" avea sa fie un si mai mare suport moral pentru SUA si aliati.

Citeste mai departe...
 

Razboiul care a nascut un imperiu

Imprimare E-mail
miercuri, 27 noiembrie 2013

 Conflictul militar care a opus Regatul Prusiei si aliatii sai, pe de o parte, si Al Doilea Imperiu Francez, pe de alta parte, s-a finalizat cu victoria fortelor germane si a avut urmari dintre cele mai importante pentru Europa. Imparatul Napoleon al III-lea este silit sa abdice si se naste A Treia Republica Franceza. Pentru invingatori a insemnat formarea Imperiului German, prin unificarea sub Coroana imperiala a lui Wilhelm I de Prusia.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Guadalcanal

Imprimare E-mail
miercuri, 20 noiembrie 2013

 Operatiunea codificata "Turnul de Control" a reprezentat o campanie militara prelungita a SUA si a aliatilor impotriva bazelor japoneze din sudul arhipelagului Solomon, din Pacific, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Principala tinta a americanilor era insula Guadalcanal (cea mai importanta, unde era situata si capitala Haniara). Batalia pentru Guadalcanal a durat de la 7 august 1942 si pana la 7 februarie 1943, cand fortele japoneze s-au retras complet din acea zona. A fost o victorie strategica a aliatilor care deschidea o larga perspectiva spre infrangerea totala a Imperiului japonez.

Citeste mai departe...
 

Anarhism si violenta

Imprimare E-mail
joi, 14 noiembrie 2013

 Teoriile anarhismului presupun o intoleranta la organizarea statala si la ierarhia acestuia, ca si la mijloacele de coercitie specifice statului. Dar aceasta opozitie a anarhistilor a fost in special una violenta, desi a existat si o gandire a protestelor nonviolente. Istoria consemneaza faptul ca cea mai periculoasa forma a fost cea numita "Propaganda prin fapte", care scotea in evidenta actele de agresiune fizica impotriva unor reprezentanti de seama ai puterii. Deseori, acest tip de anarhism este pus in legatura cu unul dintre cei mai importanti anarhisti italieni din SUA, Luigi Galleani.

Citeste mai departe...
 

Asasinarea unui prim-ministru

Imprimare E-mail
miercuri, 06 noiembrie 2013

 Opinia publica din intreaga lume a fost zguduita de vestea ca, la 9 mai 1978, trupul neinsufletit al prim-ministrului italian Aldo Moro a fost gasit in portbagajul unei masini, pe o strada din Roma. Democrat-crestinul, fost sef al guvernului, fusese rapit cu 55 de zile mai inainte, timp in care ministrul de interne Francesco Cossiga (liderul "Comitetului de criza") refuzase sa negocieze cu teroristii. Se stia ca autorii acestui act criminal sunt membri ai organizatiei paramilitare Brigazile Rosii (fondata in 1970, cu scopul principal de a scoate Italia din NATO).

Citeste mai departe...
 

Marele asediu al Gibraltarului

Imprimare E-mail
joi, 31 octombrie 2013

 Indelungata si acerba rivalitate maritima dintre Marea Britanie si Spania pentru controlul "coloniilor de peste mari" a cunoscut o etapa de profunda criza prin asediul Gibraltarului. Aceasta locatie din sud-estul extrem al Peninsulei Iberice permitea ocupantilor sa aiba un punct strategic al navigatiei pe Mediterana. De aceea a avut un istoric foarte agitat care, putem spune, a culminat cu ceea ce istoricii numesc "Marele asediu al Gibratarului" dintre 1778 si 1783.

Citeste mai departe...
 

Marea razbunare a lui Stalin

Imprimare E-mail
joi, 24 octombrie 2013

 Deviza "Cine nu-i cu noi, e impotriva noastra!" ascunde realitati infricosatoare petrecute pe timpul lui Stalin. Conducatorul sovietic stia ca politica sa nu poate fi agreata de toate paturile sociale, asa ca epurarile din motive politice (si nu numai) au fost intensificate in perioada 1936-1938. Eliminarile "suspectilor" si "sabotorilor" nu au incetat niciodata de la venirea lui Stalin la putere pana la moartea lui. Intreaga perioada stalinista (1922-1953) a fost caracterizata de neincredere si suspiciune, de procese dubioase si executii arbitrare.

Citeste mai departe...
 

Razboiul dintre SUA si Mexic

Imprimare E-mail
joi, 17 octombrie 2013

 Un conflict militar de amploare s-a desfasurat intre aprilie 1846 si februarie 1848 intre SUA si Mexic, finalizat cu importante anexari teritoriale pentru invingator, adica pentru americani. Acest razboi, uneori numit si "Invazia Mexicului", era previzibil in contextul in care principalele tinte ale americanilor erau statul Texas si exceptionalul teritoriu numit de mexicani "Alta California" (California Superioara), care permitea deschiderea la Oceanul Pacific pentru SUA. Razboiul SUA-Mexic s-a desfasurat in perioada mandatului presedintelui James K. Polk (1845-1849), care a murit in 1849, la 53 de ani.

Citeste mai departe...
 

Ultimul sah al Iranului

Imprimare E-mail
joi, 10 octombrie 2013

 Mohammad Reza Pahlavi (1919-1980) a fost al doilea si ultimul sah al Iranului. Domnia sa a inceput in 1941 si a durat pana la 11 februarie 1979. Intreaga sa viata a fost plina de evenimente politice dure, de la venirea la putere (prin inlaturarea tatalui sau) si pana la moartea in exil, culminand cu plecarea sa din Iran sub presiunea Revolutiei Islamice. In anul 1941, URSS era invadata de Germania nazista (Operatiunea Barbarossa), iar aliatii cautau o cale de aprovizionare strategica pentru Stalin. Sahul Reza (tatal lui Pahlavi) nu a aprobat "Coridorul persan" pentru sustinerea URSS, afirmand ca Iranul este neutru.

Citeste mai departe...
 

Colectie de atentate ratate in SUA

Imprimare E-mail
joi, 03 octombrie 2013

 Istoria presedintilor americani este inevitabil asociata cu un numar important de atentate nereusite, care pot forma un fel de „colectie pozitiva a presedintilor ocrotiti de soarta”. Din pacate, numarul de lideri ai SUA ucisi de criminali – identificati cu certitudine sau nu – este la fel de intristator. Oare libertatea constitutionala de a achizitiona arme de foc sa fie de vina? Raspunsul este inca „purtat de vant”.

Citeste mai departe...
 

Crimeea, Razboiul Imperiilor

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 Un mare conflict la care au participat patru imperii s-a desfasurat intre 1853 si 1856, avand drept motiv principal administrarea unor teritorii turcesti de catre alte puteri, in conditiile in care Imperiul Otoman era in declin. Beligerantii au fost Imperiul Rus pe de o parte, adversarul fiind reprezentat de o alianta intre Imperiile Britanic (UK), Francez, Otoman, la care s-a alaturat si Regatul Sardiniei. Evident, in culisele razboiului a existat si o problema religioasa, caci alaturarea crestinilor occidentali cu musulmanii contra unor crestini ortodocsi (rusii) pare „oarecum bizara”.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Olanda

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 La 9 octombrie 1939 Hitler planuise deja invaziile in Tarile de Jos, sub pretextul ca Franta si Anglia planuisera ocuparea "Zonei Ruhr" pentru minele sale de carbune. In realitate, führerul avea de gand sa invadeze Anglia din regiunea strategica a Olandei. Iar invazia Olandei contravenea legilor internationale, caci acea tara ducea o politica de neutralitate inca din Primul Razboi Mondial. Conducatorii olandezi se asteptau la o invazie germana, cu toate ca investitiile in industria militara nu erau la inaltime in acea perioada. Si asta pentru ca Hitler ocupase Tara Rinului (1936), anexase Austria si Regiunea Sudeta (1938), ocupase Boemia si Moravia (septembrie 1939), iar Italia (aliatul din Axa Berlin-Roma-Tokyo) invadase Albania (primavara 1939), apoi Germania si URSS invadasera Polonia. In zadar olandezii sperau sa li se respecte neutralitatea. Pe de alta parte, Winston Churchill se straduise sa convinga Belgia si Olanda sa se alature aliatilor, dar nu reusise (alaturarea insemna o declaratie de razboi contra lui Hitler).

Citeste mai departe...
 

Regina care l-a speriat pe Hitler

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 Nu exista prea multe informatii despre afirmatiile lui Hitler cu privire la suveranii Europei in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar cu certitudine a facut o afirmatie surprinzatoare, care a devenit celebra: "Asta-i cea mai periculoasa femeie din Europa". Criminalul dictator nazist se referea la Elizabeth, regina-consort a Marii Britanii, care ulterior decesului sotului sau, George al VI-lea, a fost denumita "Regina-mama". Care au fost motivele pentru care un personaj odios precum führerul a putut face o astfel de "apreciere"?

Citeste mai departe...
 

Stalin si Muzeul Ermitaj

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 O lovitura grea pentru patrimoniul cultural al Rusiei s-a produs in perioada cand Stalin era liderul URSS. Intre 1930 si 1931, din colectiile de arta ale Muzeului Ermitaj au fost vandute numeroase capodopere ale picturii clasice, achizitionate in primul rand de tarina Ecaterina a II-a, cat si de alti suverani. Liderii URSS de atunci nu au gasit alte mijloace de a procura valuta forte decat vanzand valori de nepretuit care interesau colectionarii din Occident. Si cumparatori s-au gasit foarte repede.

Citeste mai departe...
 

Spioni in fusta

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 Curajul, inteligenta si atasamentul pentru interesele tarilor lor le-au facut pe multe femei sa se înroleze în cercurile de spionaj si sa efectueze misiuni importante. Delicatetea si farmecul lor au învins de cele mai multe ori, dar exista si numeroase cazuri când femeile spion au cazut în mâinile inamicului împreuna cu membrii retelelor respective care au fost tradati sau  demascati întâmplator. Multe exemple de femei combatante, din diverse tari europene, s-au pus în slujba miscarilor de rezistenta din tabara aliatilor.

Citeste mai departe...
 

Regina fara coroana

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Un caz destul de rar în istoria monarhiilor europene îl reprezinta regina consort Henrietta Maria a Frantei, sotia regelui Charles I al Angliei, Scotiei si Irlandei. Ea a fost mama a doi regi, Charles al II-lea si James al II-lea, si bunica a altor trei: Mary al II-lea, William al II-lea si Anne. Aceasta suverana a avut însa o soarta ciudata. Din cauza religiei sale romano-catolice, autoritatile engleze nu au acceptat încoronarea ei. Pur si simplu, la încoronarea anglicana a sotului ei, ea a asistat de la o anumita distanta (13 iunie 1625). Când a cerut sa fie înconorata de un episcop francez, a fost refuzata.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 599

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Predictii despre viitorul omenirii in anul 2050?
» O invazie devastatoare
» Alte documente OZN desecretizate in Marea Britanie
» Salata cu sos de kefir
» Masti pentru tenul sensibil
» Cele sapte pacate capitale
» Dubrovnik – perla Adriaticei
» Suprarealist in Evul Mediu
» Miracole vii ale Terrei
» Cum tratam pietrele la rinichi
» Sa traiti mult si bine!
» Ce fotografii poti face cu telefonul mobil
» Descoperirea Americii... ca-n filme!
» Horoscopul saptamanii: 16-22 octombrie 2017
» 12 octombrie 1537 – S-a nascut Edward al VI-lea al Angliei
» Tema: „WILHELM TELL”
» Cat de adevarate sunt unele mituri istorice
» Un istoric proces incorect
» CIA pune pe internet dosarele sale OZN
» Mancare de vinete
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9