Prima pagina arrow ISTORII UITATE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 35 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!De ce a pierdut Zeppelin razboiul

Imprimare E-mail
joi, 12 iunie 2014

 Contele german Ferdinand Graf von Zeppelin (1838-1917) a fost un pionier al aviatie mondiale si numele sau a fost dat faimoaselor dirijabile, utilizate in misiuni civile si militare. Aparatul sau de zbor a participat in Primul Razboi Mondial, dar l-a pierdut o data cu Imperiul German. Apoi si-a dorit o glorie civila si aproape ca a obtinut-o, traversand Atlanticul cu mii de pasageri. Dar „Dezastrul Hindenburg” din 1937 a pus capat definitiv carierei sale.

Citeste mai departe...
 

Olga, trista Regina a grecilor

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iunie 2014

 Regele George I al Greciei s-a casatorit cu Marea Ducesa Olga Constantinova a Rusiei, pe când aceasta avea 16 ani. Ceremonia s-a desfasurat la Palatul de Iarna si ea devenea în acest mod regina-consort a Greciei sau „Regina grecilor”. Era anul 1867 si cei doi erau îndragostiti de un an, el având pe atunci 22 de ani. O remarcase pe fata timida cu ochi albastri înca de când avea 12 ani si vizitase Rusia. Casnicia lor a fost una excelenta si cei doi au avut opt copii. Primul fiu, Constantin, avea sa ajunga regele Greciei.

Citeste mai departe...
 

Brest-Litovsk tratat umilitor pentru Rusia

Imprimare E-mail
joi, 29 mai 2014

 In Primul Razboi Mondial, Imperiu Rus (condus de tarul Nicolae al II-lea) intrase in alianta cu Franta si Marea Britanie, formand Tripla Intelegere (sau „aliatii”). Adversara acesteia a fost Tripla Alianta sau Puterile Centrale, adica Imperiul German si Imperiul Austro-Ungar. Ambele aliante au primit noi membri pe parcursul evenimentelor: Bulgaria si Imperiul Otoman de partea Germaniei, iar SUA, Japonia, Romania si altii de partea aliatilor. Dar la 3 martie 1918, Rusia bolsevica a semnat Tratatul Brest-Litovsk, cu Puterile Centrale, iesind din razboi.

Citeste mai departe...
 

Trista victorie a lui Napoleon

Imprimare E-mail
joi, 22 mai 2014

 In cadrul interminabilelor razboaie napoleoniene, Batalia de la Borodino (aflat la aproximativ 125 de kilometri vest de Moscova) din 1812 a fost una cruciala din perspectiva destinului monarhic al lui Bonaparte. In urma unei decizii controversate, imparatul Frantei invadase Rusia la 16 iunie 1812, fiind convins ca fortele imperiale ruse ale tarului Alexandr I vor fi invinse de strategia si tehnica de lupta ale francezilor. Dar victoria lui Napoleon de la Borodino a fost o „victorie a la Pyrrus”, adica una care avea sa se intoarca impotriva victoriosilor.

Citeste mai departe...
 

Primul imparat al Braziliei

Imprimare E-mail
joi, 15 mai 2014

 Intre anii 1822 si 1889 a existat Imperiul Braziliei, care cuprindea largi teritorii din Brazilia moderna si din Uruguay. In acest imperiu a functionat o monarhie constitutionala, primul imparat fiind Dom Pedro I, succedat de fiul sau Dom Pedro al II-lea. In timpul domniei acestuia a fost declarata Republica Brazilia, la 15 noiembrie, in urma unei lovituri de stat desfasurate fara violenta. Istoria declararii Imperiului Braziliei a fost una foarte agitata, mai ales ca s-a desfasurat un conflict urias de interese intre tata si fiu. Regele Regatului Portugaliei era Joao al VI-lea (domnie 1816-1826), casatorit cu Carlota Joaquina de Spania.

Citeste mai departe...
 

Drama numita „Marea evadare”

Imprimare E-mail
duminică, 11 mai 2014

 In lagarul de prizonieri de razboi numit „Stalag Luft III” (din provincia germana Silezia Inferioara, lânga localitatea Sagan, la 160 kilometri sud-est de Berlin) s-a desfasurat una dintre cele mai ample actiuni de evadare în masa a detinutilor aliati. Dupa cum îi spune si numele, lagarul era dedicat militarilor aliati care activau în fortele aeriene, dar nu numai. În primavara anului 1944, 76 de prizonieri au reusit sa evadeze, însa în cele din urma soarta multora dintre ei a fost tragica.

Citeste mai departe...
 

Spionaj cu farmec si gratie

Imprimare E-mail
joi, 01 mai 2014

 Multe femei ambitioase si avand sentimente puternice de atasament pentru cauza patriei lor s-au inrolat – unele de foarte tinere – in randurile serviciilor secrete. Ele au fost primite intotdeauna cu speranta ca vor avea abilitatea, specific feminina, de a se descurca foarte bine in medii sociale ostile. Din pacate, istoria spionajului din perioada celor doua razboaie mondiale ne arata ca aceasta meserie a facut multe victime si-n randul femeilor. Nu putine si-au pierdut viata in fata plutonului de executie.

Citeste mai departe...
 

Imparatul si atacul nuclear

Imprimare E-mail
sâmbătă, 26 aprilie 2014

 Japonia imperiala a fost condusa timp de 63 de ani de imparatul Hirohito, din epoca Showa. El a domnit de la 25 decembrie 1926 si pana la moartea sa (la 87 de ani), la 7 ianuarie 1989. Aceasta indelungata perioada cuprinde cea mai dura perioada din istoria imperiala japoneza, si anume al Doilea Razboi Mondial. Pana la inceputul anului 1945, Hirohito a crezut in victoria tarii sale, insa in cele din urma a acceptat capitularea. El nu a fost judecat pentru crime de razboi, precum alti lideri ai „Axei” Berlin-Roma-Tokyo.

Citeste mai departe...
 

Sacrificiul „Trandafirului Alb”

Imprimare E-mail
duminică, 20 aprilie 2014

 Opozitia pasnica fata de militarismul si atrocitatile nazismului a cunoscut numeroase forme de manifestare in randul populatiei germane din acea perioada, cand Hitler instaurase frica si teroarea in propria tara. Un destin cumplit a avut o grupare de studenti si intelectuali germani din perioada 1942-1943, grupare care s-a autointitulat „Trandafirul Alb” si ai carei principali membri aveau intre 20 si 26 de ani. Urmariti de Gestapo, ei au fost prinsi prin intermediul unor informatori si executati in urma unor procese sumare.

Citeste mai departe...
 

Primul print al Bulgariei moderne

Imprimare E-mail
joi, 10 aprilie 2014

 Dupa Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878, Bulgaria a devenit stat autonom prin Tratatul de la Berlin (1878), aflându-se sub suzeranitatea Imperiului Otoman (abia în 1908 a devenit complet independenta, în timpul tarului Ferdinand). În aceste circumstante istorico-politice, Marea Adunare Nationala a Bulgariei l-a ales, la 29 aprilie 1879, pe printul Alexandr Josef de Battenberg drept primul conducator al Bulgariei moderne. Printul (cneazul) Alexandr (1857-1893) era fiul lui Alexandr de Hesse si Rhine si al contesei Julia von Hauke. De asemenea, primul print al Bulgariei era si nepotul tarului Alexandr al II-lea al Rusiei.

Citeste mai departe...
 

Erori fatale in razboi

Imprimare E-mail
miercuri, 02 aprilie 2014

 In timpul conflictelor militare ample s-au produs erori foarte dureroase constand in atacuri asupra propriilor forte sau impotriva aliatilor. Cronicile razboaielor consemneaza cazuri incredibile de astfel de greseli. Cele mai recente sunt cele inregistrate in timpul Razboiului din Golf, in perioada Invaziei Irakului si in Afganistan. Astfel, in 2003, o baterie americana de rachete Patriot a doborat din greseala un avion britanic, iar in Afganistan (in 2002), patru soldati canadieni au fost ucisi de un pilot american, langa terenul de antrenament de la Kandahar.

Citeste mai departe...
 

Bravul si nefericitul Geronimo

Imprimare E-mail
miercuri, 26 martie 2014

 Un incident relativ recent a readus în discutie numele marelui erou apas Geronimo, si anume operatiunea de capturare a lui Osama bin Laden (2011). Acea actiune, soldata cu uciderea teroristului, s-a numit „Geronimo”, fapt care a atras protestele stra-stra-nepotului sau, Harlyn Geronimo. Acesta a spus ca este o dezonoare pentru memoria marelui apas. Într-adevar, indianul apas care facea parte din ramura „Bedonkohe” s-a umplut de respect si glorie în perioada când a luptat fara încetare împotriva mexicanilor si colonistilor americani.

Citeste mai departe...
 

Asasini cu tinte inalte

Imprimare E-mail
joi, 20 martie 2014

 De cand politica este parte integranta a societatii, oamenii de frunte au fost mereu tinte potentiale pentru mintile bolnave sau pentru asasini cu interese mai mult sau mai putin obscure. In intreaga lume, multi lideri si-au pierdut viata in atentate odioase si nu intotdeauna faptasii au fost identificati. Exista si specia ucigasilor care actioneaza „pe cont propriu”, fara complici si fara un scop bine determinat.

Citeste mai departe...
 

Umilintele lui Napoleon Bonaparte

Imprimare E-mail
joi, 13 martie 2014

 Pe cat de marete au fost ambitiile lui Napoleon Bonaparte – ofiterul de artilerie devenit general, apoi Prim Consul si imparat (1804), pe atat de mari au fost umilintele la care a fost supus dupa infrangerile din conflictele cu marile coalitii europene. Razboiul Coalitiei a Sasea (1812-1814) a determinat prima sa abdicare, iar in anul urmator pierderea Bataliei de la Waterloo (18 iunie 1815, contra celei de-a Saptea Coalitii) a dus la a doua abdicare, cea definitiva, Franta avand mari pierderi umane, materiale si teritoriale.

Citeste mai departe...
 

Agent dublu cu destin de exceptie

Imprimare E-mail
joi, 06 martie 2014

 Istoria spionajului din secolul XX are un capitol special intitulat "Spioni dubli". Definitia este aproximativa: un spion care accepta sa lucreze si pentru inamic, dar apoi este remotivat de prima sursa pentru care isi reia activitatea. Practic, sunt doua surse care-i dau misiuni si bani, iar agentul poate insela una din tabere falsificand datele pentru a fi credibil in continuare. Nu este deloc simplu, si asta vom vedea din meandrele vietii unuia dintre cei mai captivanti spioni englezi din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Citeste mai departe...
 

Regele in primejdie

Imprimare E-mail
joi, 27 februarie 2014

 Tentativele de asasinat din secolele trecute, cand tintele erau suveranii europeni, nu erau preintampinate ca astazi cu echipe de protectie personala. Desi existau informatori din toate timpurile (sau tradatori, depinde de situatie), capetele incoronate erau (aproape) sigure ca niciun supus nu va indrazni sa le faca vreun rau. Probabil din acest motiv tentativa de asasinare a lui Ludovic al XV-lea al Frantei (domnie 1715-1774) a avut un ecou exceptional in epoca, fiind analizata si popularizata de scriitori si filozofi pe baza martorilor oculari la executia faptasului. Printre acestia fusese si „maestrul memoriilor”, Giacomo Casanova.

Citeste mai departe...
 

Marea tragedie de la Leningrad

Imprimare E-mail
joi, 20 februarie 2014

 Una dintre principalele tinte ale lui Hitler in cadrul vastei Operatiuni Barbarossa – invadarea URSS, inceputa la 22 iunie 1941 – a fost ocuparea marelui oras industrial Leningrad (astazi Sankt Petersburg). Nu ar fi fost doar o mare lovitura strategica, ci si una morala, caci acel oras era simbolul Revolutiei bolsevice din 1917. Dar Armata Nordului a Germaniei s-a lovit de o rezistenta dramatica, in pofida faptului ca agresorii au efectuat un adevarat genocid la adresa locuitorilor. La scara istoriei, acel asediu indelungat a fost cel mai distrugator si mai sangeros.

Citeste mai departe...
 

Regele francez devenit sfânt

Imprimare E-mail
duminică, 16 februarie 2014

 In istoria monarhiilor din Franta, regele Ludovic al IX-lea a fost unicul canonizat, fiind cunoscut, în consecinta, si drept Ludovic cel Sfânt (sau „cel Pios”). El a facut parte din dinastia Capetienilor si a fost iubit de popor datorita empatiei pe care o manifesta fata de cei saraci. Onorabila sa porecla a fost capatata mai ales pentru ca Ludovic al IX-lea a participat la doua Cruciade, a saptea si a opta. Numele orasului St. Louis, statul american Missouri, a fost dat în onoarea sa.

 

Citeste mai departe...
 

Marea batalie din nordul Africii

Imprimare E-mail
duminică, 09 februarie 2014

 Pentru soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial, a Doua Batalie de la El Alamein, din nordul Africii, a reprezentat un punct de cotitura si o excelenta satisfactie morala pentru trupele aliate. Atunci, in batalia care a durat doar 20 de zile, infrangerea generalului Erwin Rommel a fost un succes strategic care l-a entuziasmat pe Winston Churchill. Sireata „Vulpe a Desertului” (Rommel) se retragea cu coada intre picioare, iar accesul fortelor Axei spre campurile petrolifere din Orientul Mijlociu era suspendat.

Citeste mai departe...
 

Noapte insangerata la palatul regal

Imprimare E-mail
joi, 30 ianuarie 2014

 Nu a existat in istoria monarhiilor din intreaga lume o tragedie similara celei petrecute la palatul regal Narayanhiti din Katmandu, capitala statului Nepal. In acea ingrozitoare noapte (1 iunie 2001), zece membri ai familiei regelui Birendra au murit impuscati, inclusiv suveranul si sotia sa. Desi mai exista suspiciuni asupra scenariului acelei uluitoare varsari de sange, varianta oficiala, confirmata de unii martori oculari, este ca printul mostenitor Dipendra a fost autorul acelui masacru.

Citeste mai departe...
 

Cand moartea vine din cer...

Imprimare E-mail
miercuri, 22 ianuarie 2014

 Surprinzatorul atac japonez contra SUA de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941, a fost razbunat in mai multe moduri de catre fortele militare aeriene intrate in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Una dintre modalitatile de revansa antijaponeza a fost campania de bombardare a unor tinte strategice de pe teritoriul principalelor insule nipone. O tinta predilecta a fost Tokyo, unde se afla o puternica industrie militara. Dar raidurile au avut ordin sa fereasca Palatul imperial unde locuia imparatul Hirohito.

 

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 620

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pasi Ă®ntr-o expozitie
» Un secol de la ultima mare nenorocire
» Cei trei magnifici la ceas de taina
» Sfarsitul proiectului militar OZN
» Cotlete cu sos picant
» Sfaturi utile
» Lumina lichida – superfluidul viitorului
» Muzeul Guggenheim – Bilbao
» Inima de artist
» Udumbara, floarea care se deschide o data la 3.000 de ani
» Dureri netratate, dureri „medicamentoase”
» Nebunii frumosi ai marilor ecrane
» Horoscopul saptamanii: 26 martie – 1 aprilie 2018
» 22 martie 1508 – Amerigo Vespucci, navigator sef al Spaniei
» Tema: „RASCOALE”
» Cel mai vechi computer din lume
» Cand „Pactul de Otel” s-a topit
» Inregistrari radar ale unor OZN-uri
» Musaca de ciuperci
» Reconsiderati exercitiile fizice
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9