Prima pagina arrow ISTORII UITATE 23 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Crimeea, Razboiul Imperiilor

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 Un mare conflict la care au participat patru imperii s-a desfasurat intre 1853 si 1856, avand drept motiv principal administrarea unor teritorii turcesti de catre alte puteri, in conditiile in care Imperiul Otoman era in declin. Beligerantii au fost Imperiul Rus pe de o parte, adversarul fiind reprezentat de o alianta intre Imperiile Britanic (UK), Francez, Otoman, la care s-a alaturat si Regatul Sardiniei. Evident, in culisele razboiului a existat si o problema religioasa, caci alaturarea crestinilor occidentali cu musulmanii contra unor crestini ortodocsi (rusii) pare „oarecum bizara”.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Olanda

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 La 9 octombrie 1939 Hitler planuise deja invaziile in Tarile de Jos, sub pretextul ca Franta si Anglia planuisera ocuparea "Zonei Ruhr" pentru minele sale de carbune. In realitate, führerul avea de gand sa invadeze Anglia din regiunea strategica a Olandei. Iar invazia Olandei contravenea legilor internationale, caci acea tara ducea o politica de neutralitate inca din Primul Razboi Mondial. Conducatorii olandezi se asteptau la o invazie germana, cu toate ca investitiile in industria militara nu erau la inaltime in acea perioada. Si asta pentru ca Hitler ocupase Tara Rinului (1936), anexase Austria si Regiunea Sudeta (1938), ocupase Boemia si Moravia (septembrie 1939), iar Italia (aliatul din Axa Berlin-Roma-Tokyo) invadase Albania (primavara 1939), apoi Germania si URSS invadasera Polonia. In zadar olandezii sperau sa li se respecte neutralitatea. Pe de alta parte, Winston Churchill se straduise sa convinga Belgia si Olanda sa se alature aliatilor, dar nu reusise (alaturarea insemna o declaratie de razboi contra lui Hitler).

Citeste mai departe...
 

Regina care l-a speriat pe Hitler

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 Nu exista prea multe informatii despre afirmatiile lui Hitler cu privire la suveranii Europei in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar cu certitudine a facut o afirmatie surprinzatoare, care a devenit celebra: "Asta-i cea mai periculoasa femeie din Europa". Criminalul dictator nazist se referea la Elizabeth, regina-consort a Marii Britanii, care ulterior decesului sotului sau, George al VI-lea, a fost denumita "Regina-mama". Care au fost motivele pentru care un personaj odios precum führerul a putut face o astfel de "apreciere"?

Citeste mai departe...
 

Stalin si Muzeul Ermitaj

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 O lovitura grea pentru patrimoniul cultural al Rusiei s-a produs in perioada cand Stalin era liderul URSS. Intre 1930 si 1931, din colectiile de arta ale Muzeului Ermitaj au fost vandute numeroase capodopere ale picturii clasice, achizitionate in primul rand de tarina Ecaterina a II-a, cat si de alti suverani. Liderii URSS de atunci nu au gasit alte mijloace de a procura valuta forte decat vanzand valori de nepretuit care interesau colectionarii din Occident. Si cumparatori s-au gasit foarte repede.

Citeste mai departe...
 

Spioni in fusta

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 Curajul, inteligenta si atasamentul pentru interesele tarilor lor le-au facut pe multe femei sa se înroleze în cercurile de spionaj si sa efectueze misiuni importante. Delicatetea si farmecul lor au învins de cele mai multe ori, dar exista si numeroase cazuri când femeile spion au cazut în mâinile inamicului împreuna cu membrii retelelor respective care au fost tradati sau  demascati întâmplator. Multe exemple de femei combatante, din diverse tari europene, s-au pus în slujba miscarilor de rezistenta din tabara aliatilor.

Citeste mai departe...
 

Regina fara coroana

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Un caz destul de rar în istoria monarhiilor europene îl reprezinta regina consort Henrietta Maria a Frantei, sotia regelui Charles I al Angliei, Scotiei si Irlandei. Ea a fost mama a doi regi, Charles al II-lea si James al II-lea, si bunica a altor trei: Mary al II-lea, William al II-lea si Anne. Aceasta suverana a avut însa o soarta ciudata. Din cauza religiei sale romano-catolice, autoritatile engleze nu au acceptat încoronarea ei. Pur si simplu, la încoronarea anglicana a sotului ei, ea a asistat de la o anumita distanta (13 iunie 1625). Când a cerut sa fie înconorata de un episcop francez, a fost refuzata.

Citeste mai departe...
 

Printesa Diana si „mariajul în trei”

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 S-a scris enorm despre „Printesa Inimilor” sau „Printesa Poporului” (cum le placea britanicilor s-o alinte), celebra si mult iubita „Lady Di”. Pâna la casatoria cu printul Charles, ea a fost Diana Frances Spencer, nascuta într-o familie cu blazon nobiliar de multe secole. Tatal sau a fost contele Altrop Spencer al VIII-lea, descendent al regelui Charles al II-lea. Bunica din partea mamei a fost baroneasa Ruth Burke Roche, doamna de companie a reginei-mama a Marii Britanii. Aceasta linie genealogica a determinat educatia aleasa si comportamentul adecvat al Dianei. În consecita, nu întâmplator s-a casatorit cu Printul Charles în 1981. Pe perioada casniciei, titlul sau a fost „Alteta sa regala...”, iar dupa divortul din 1996, din ordinul reginei Elizabeta a II-a, ea a fost numita doar „Printesa de  Wales”. În momentul despartirii oficiale (se separasera din 1992), s-a nascut o controversa cu privire la apartenenta ei de Casa Regala Britanica. Regina le trimisese scrisori în care îi sfatuia sa „divorteze rapid”.

Citeste mai departe...
 

Sangeroasa "Comuna din Paris"

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Denumirea de "Comuna din Paris", pe care francezii o mai numesc "A Patra Revolutie Franceza", reprezinta un guvern care a condus Parisul de la 28 martie 1871 si pana la 28 mai 1871. Foarte pe scurt, se poate spune ca aceasta noua si temporara putere executiva a fost prima forma de conducere a societatii de catre clasa muncitoare, in perioada Revolutiei industriale. Fortele politice care au contribuit la succesul efemer al Comunei au fost radicalii si socialistii. Insa deciziile politice si economice luate atunci au despartit cele doua tabere, iar Comuna a fost invinsa prin forta armelor.

Citeste mai departe...
 

Imparatul care canta la lira

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 Domnia de aproape 14 ani a lui Nero este adesea caracterizata prin tiranie si extravaganta. Acestui suveran care a murit la 30 de ani ii placeau cursele carelor cu cai, poezia si cantatul la lira. El nu uita sa se prezinte deseori prin teatre in costumatie speciala si sa recite poezii lungi si cu aroma patriotica. Mai putin il impresiona dragostea. Atat de mult a fost asociat cu lira, incat unii istorici chiar afirma ca in timpul marelui incendiu al Romei din anul 64 el contempla dezastrul si canta... Faptul nu a fost confirmat de martori.

Citeste mai departe...
 

Centrele de comanda ale lui Hitler

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Cel mai mare criminal de razboi din istorie, Adolf Hitler, a avut cel putin 14 centre de comanda din 20 planificate, la debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si asta pentru ca una din caracteristicile „atitudinii de führer” era aceea de a se muta de la un centru la altul, in functie de zona geografica a campaniei dusa de Wehrmacht. Construirea unor astfel de „ascunzatori” nu a fost terminata, iar altele au fost folosite mult mai mult decat altele. Hitler a avut si un tren special numit „Furtuna de primavara”, utilizat drept cartier general in 1941.

Citeste mai departe...
 

Savonarola si Republica Florenta

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 Una dintre figurile speciale ale istoriei capitalei Toscane, Florenta, a fost calugarul dominican Girolamo Savonarola (1452-1498), predicator si critic al papalitatii, care a vrut sa faca o reforma morala radicala in orasul guvernat de familia de Medici. A fost un fel de luptator singuratic si neinteles care n-a stiut sa se adapteze realitatilor epocii sale si a comis numeroase greseli de principiu. Savonarola n-a tinut seama de puterea papei de a condamna faptele de erezie si de a se folosi de tribunalele ecleziastice.

Citeste mai departe...
 

Spionaj german in SUA

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, informatiile folositoare deciziilor Marilor state majore ale beligerantilor proveneau si de la agenti infiltrati in tarile inamice inainte de debutul conflagratiei. Unul dintre aceste grupuri de spioni organizati de Germania nazista a fost "Cercul Duquesne", cel mai mare grup de spionaj descoperit in SUA. Aceasta mare retea de spionaj a fost desfiintata, iar membrii judecati si condamnati. In ianuarie 1942, sentinta totala pentru membrii "Cercului" a fost de peste 300 de ani de inchisoare.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Atlantic

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 In martie 1942, premierul britanic Winston Churchill avea sa puna eticheta celei mai lungi si mai complexe batalii navale din istoria lumii: Batalia pentru Atlantic. Cronica celui de-al Doilea Razboi Mondial fixeaza acest lung conflict strategic intre 3 septembrie 1939 si 8 mai 1945. Perioada de varf a acestor ani de lupte pe mari si oceane a fost intre mijlocul lui 1940 si finele lui 1943. Beligerantii au fost, pe de o parte aliatii (cu fortele britanice, canadiene si americane in prim-plan) si fortele Axei, compuse din flotele germane si italiene (in special submarine). Un bilant general arata ca victoria strategica a aliatilor (adica strapungerea blocadei germane) s-a soldat cu 3.500 vase comerciale distruse si 174 nave de razboi scufundate. Flotila germana a pierdut 783 submarine.

Citeste mai departe...
 

Inceputul Infernului in Europa

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Conflictul care a generat cele mai multe tragedii umane, cel de-al Doilea Razboi Mondial - cu zeci de milioane de victime in peste treizeci de tari -, a debutat oficial la 1 septembrie 1939, atunci cand Germania nazista a invadat Polonia. In prealabil, Hitler si Stalin se pusesera de acord cu impartirea acestei tari, conform Pactului de neagresiune Ribbentrop-Molotov (23 august 1939). Practic, Polonia a fost atacata atat de Hitler cat si de Stalin - fortele URSS intrand in estul teritoriului polonez la 17 septembrie 1939. La 6 octombrie, intreaga Polonie era ocupata si divizata intre cele doua puteri.

Citeste mai departe...
 

Marea diversiune - incendiu la Reichstag

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Focul care a izbucnit in seara zilei de 27 februarie 1933 in cladirea Parlamentului german (Reichstag) a fost pus pe seama comunistilor si ridicat la rang de semnal al unei rebeliuni impotriva guvernului nazist. Aceasta manevra a sustinatorilor lui Hitler a dat roade si consecinta politica a acelui eveniment a fost instaurarea dictaturii liderului nazist. Acesta a obtinut puteri absolute in stat prin intermediul Parlamentului, la 23 martie 1933.

Citeste mai departe...
 

Conferinta de la Casablanca

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Un moment de referinta in cadrul deciziilor aliatilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost reprezentat de Conferinta de la Casablanca, Maroc, pe atunci protectorat francez. Desfasurata intre 14 si 24 ianuarie 1943, intalnirea la varf a liderilor SUA, Marii Britanii si Frantei se producea inainte de cateva evenimente majore care urmau sa schimbe decisiv cursul razboiului. Au fost luate hotarari deosebit de importante, desi la conferinta a lipsit un lider major al aliatilor: Josef Visarionovici Stalin.

Citeste mai departe...
 

Razboiul contra "piratilor barbari"

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 In istoria SUA, un conflict cu totul special este cel denumit "Razboiul Barbarilor", fiind vorba despre luptele navale duse de americani impotriva a ceea ce ei numeau "pirati barbari" sau "piratii Coastelor Barbare". Acele "Coaste Barbare" erau tarmurile Africii de nord unde existau state quasi-independente de Imperiul Otoman, precum Algeria, Tripoli, Tunis sau Sultanatul Marocului. Piratii aflati in slujba liderilor respectivi atacau vasele comerciale ale SUA pentru a le prada, a lua prizonieri pentru rascumparari fabuloase si, in consecinta, a cere taxe de protectie guvernului SUA. De rascumpararea prizonierilor se ocupase, pana in 1783, Ordinul Trinitarian din Franta, insa incetarea legaturilor cu Franta a condus la accentuarea actelor de piraterie.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru "apa grea"

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 In cursa pentru obtinerea armei nucleare, producerea "apei grele" (moderator absolut necesar in procesul de obtinere a uraniului imbogatit) era un factor esential. Cel mai important act de sabotaj din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cel indreptat impotriva fabricii de la Vemork, Norvegia. Acolo Germania nazista (care ocupase Norvegia) isi putea asigura necesarul de apa grea pentru propriul sau program nuclear. Aliatii si Rezistenta Norvegiana au dat lovituri decisive acelei fabrici strategice.

Citeste mai departe...
 

Spioni de moda veche

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 Spumoasa si eleganta viata de la Curtile regale ale secolelor trecute scotea in evidenta, cu predilectie, intrigile uzurpatorilor si increngaturile amoroase. Mai rar ne dezvaluie cronicile numele spionilor de care se foloseau capetele incoronate in scopuri personale si, cand era cazul, pentru aflarea de informatii despre inamicul care ameninta teritoriul tarii respective. Exista mai multe nume de legenda ale spionilor din "vecurile de capa si spada" care si-au ajutat stapanii cu intelepciune, fie prin actiuni personale, fie prin retele bine organizate de minti luminate.

Citeste mai departe...
 

Canaris, un amiral de sacrificiu

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 Amiralul german Wilhelm Franz Canaris (1887-1945) a avut doua uriase etichete pe cartea de vizita a carierei sale: 1. A fost sef al Abwehr-ului (Serviciul secret al Armatei germane) de la venirea lui Hitler la putere, in 1933, si pana in 1945, cu putin timp inainte de terminarea razboiului; 2. A fost una dintre marile personalitati care au activat clandestin impotriva lui Hitler si a regimului sau, fapt pentru care a fost judecat de Curtea martiala si executat in conditii umilitoare, in lagarul de concentrare Flösenburg, la 9 aprilie 1945.

Citeste mai departe...
 

Marea confruntare de la Gallipoli

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 In timpul Primului Razboi Modial, in peninsula turceasca strategica Gallipoli s-a desfasurat una dintre cele mai cumplite campanii, cu pierderi umane foarte insemnate. Beligerantii din faimoasa campanie (numita si "Batalia pentru Dardanelle") au fost aliatii occidentali Marea Britanie (UK) si Franta  care voiau sa ocupe Constantinopolul (Istanbul) pentru a avea ruta deschisa spre Marea Neagra si a aproviziona Imperiul Rus. Imperiul Otoman era aliat cu Puterile Centrale, adica Imperiul German si Imperiul Austro-Ungar.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 584

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9