Prima pagina arrow ISTORII UITATE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 13 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!„Noaptea cutitelor lungi”

Imprimare E-mail
duminică, 17 august 2014

 Intre 30 iunie si 2 iulie 1934, in Germania nazista s-a desfasurat o serie de actiuni criminale comandate de Adolf Hitler si cunoscute in istorie sub denumirea de „Noaptea cutitelor lungi”. Circumstantele politico-sociale si rezultatul interventiilor de tipul executiilor pe loc au avut menirea sa-i consolideze pozitia lui Hitler ca lider al statului si sa-i intareasca acestuia convingerea ca poate face orice pentru a-si inlatura rivalii si criticii, indiferent de pozitiile detinute de ei in structura statului.

Citeste mai departe...
 

Indira Gandhi, un prim-ministru asasinat

Imprimare E-mail
miercuri, 06 august 2014

 Despre faimoasa, in intreaga lume, Indira Gandhi, singura femeie prim-ministru din India, s-au scris numeroase studii datorita biografiei sale incarcata cu evenimente istorice notabile si de mare importanta pentru evolutia Indiei. Tatal sau a fost Jawaharlal Nehru (1889-1964), prim-ministru al Indiei intre 1947 si 1964. Asa cum tatal sau a condus cu o politica centralizata, si Indira a urmat acelasi drum „ultracentralizat” – care in final i-a atras o dusmanie de moarte din partea adversarilor politici si a fost asasinata la 31 octombrie 1984.

Citeste mai departe...
 

„Regimul Terorii”

Imprimare E-mail
miercuri, 30 iulie 2014

 O cumplita perioada din timpul Revolutiei franceze, incadrata intre 5 septembrie 1793 si 28 iulie 1794, a fost cea denumita „Regimul Terorii” sau mai simplu „Teroarea”. Avand la baza conflictul devenit sangeros dintre gruparile politice Girondinii si Iacobinii, ingrozitoarea perioada s-a soldat cu zeci de mii de morti. Au fost inregistrate 16.594 de ghilotinari (dintre care 2.693 numai in Paris) si se estimeaza ca au fost aproximativ 25.000 de executii sumare pe tot teritoriul Frantei. Nu au scapat de ghilotina („briciul national”) nici perechea regala Ludovic al XVI-lea si Marie Antoinette, nici Madame Roland si nici omul de stiinta (chimist) Antoine Lavoisier.

Citeste mai departe...
 

Razboiul pentru independenta Cubei

Imprimare E-mail
vineri, 25 iulie 2014

 Al treilea conflict militar prin care cubanezii urmareau eliberarea de sub ocupatia spaniola s-a desfasurat între 1895 si 1898 – cu precizarea ca în ultimele trei luni ale luptelor s-a declansat si Razboiul Americano-Spaniol. Conflictele s-au finalizat cu Tratatul de la Paris (10 decembrie 1898), prin care Spania recunostea independenta Cubei si pierdea teritoriile detinute pâna atunci: Guam, Puerto Rico si Philippine. O situatie speciala are Golful Guantanamo, capturat de americani de la spanioli în 1898 si devenit baza navala a SUA.

Citeste mai departe...
 

Asediul asupra Ierusalimului

Imprimare E-mail
joi, 17 iulie 2014

 În desfasurarea Primei Cruciade (1096-1099), cucerirea Ierusalimului a reprezentat punctul culminant. Intrarea orasului în mainile crestinilor a pus bazele formarii Regatului Ierusalim (care a durat, în doua etape, aproape doua sute de ani: 1099-1291). Înainte de acel succes rasunator al armatelor cruciate, Ierusalimul era un califat fatimid (descendenti ai Fatimei, fiica lui Mahomed). Dupa unele cronici, batalia a fost una foarte sangeroasa, cu multe victime din partea asediatilor.

Citeste mai departe...
 

Razboiul din Pacific si comoara naturala

Imprimare E-mail
joi, 10 iulie 2014

 In a doua jumatate a secolului XIX, in vestul Americii de Sud a izbucnit un razboi intre statul Chile si aliatii Bolivia si Peru. Conflictul militar a debutat in anul 1879 si s-a finalizat astfel: in 1883 Chile si Peru au semnat un tratat de pace, iar in 1883 Chile si Bolivia au incheiat un armistitiu. Abia in 1904 Bolivia a semnat un tratat de pace cu Chile. La originea acestui razboi au stat interesele economice ale chilienilor – care au castigat teritorii noi, iar Bolivia a pierdut iesirea la oceanul Pacific.

Citeste mai departe...
 

Tarul care a vandut Alaska

Imprimare E-mail
joi, 03 iulie 2014

 In cadrul istoriei monarhiei rusesti, tarul Alexandr al II-lea este apreciat ca fiind cel mai mare reformator al Rusiei, dupa Petru cel Mare. Printre marile reforme facute de acest suveran (care a domnit intre 1855 si 1881) la loc de frunte se afla emanciparea serbilor (1861), reformele organizatorice ale puterii judecatoresti (inclusiv modul de alegere a judecatorilor in diferite cazuri), abolirea pedepsei capitale si foarte importanta organizare a guberniilor (34 la numar), cu consilii locale. Din aceste grupari faceau parte reprezentanti ai tuturor paturilor sociale, dar se pastra o majoritate pentru nobilime.

Citeste mai departe...
 

Teroare in stil mafiot

Imprimare E-mail
joi, 26 iunie 2014

 Dupa razboiul dus de Benito Mussolini impotriva Mafiei siciliene (1925-1929), prin intermediul prefectului fascist de Palermo, Cesare Mori, gruparile criminale aproape ca au disparut, marii lideri au emigrat in SUA. Dar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe fondul refacerilor economice din Italia, Mafia renaste in Sicilia luand o pozitie radicala impotriva guvernelor de orientare de stanga. Totodata, ascensiunea unor noi lideri locali si intoarcerea unor sefi de „familii” din SUA si Cuba (dupa succesele politiei si FBI-ului impotriva traficantilor) au dus la sporirea actiunilor criminale.

Citeste mai departe...
 

Prizonieri in ambasada

Imprimare E-mail
joi, 19 iunie 2014

 Una dintre cele mai indelungate crize generate de luare de ostatici la o ambasada s-a produs in Lima, capitala statului Peru, incepand cu 17 decembrie 1996. Atunci, dupa asaltul unor teroristi din rindul Miscarii Revolutionare Tumac Amaro (sau „Tupamaros”) asupra ambasadei Japoniei in Peru, ostaticii au trebuit sa reziste mai mult de patru luni, pana cand au fost eliberati de trupele de comando ale Armatei peruviene. Drama a fost reflectata in presa din toata lumea si se spera ca prizonieratul prelungit (126 de zile) se va termina in mod pasnic. Dar nu a fost deloc asa.

Citeste mai departe...
 

De ce a pierdut Zeppelin razboiul

Imprimare E-mail
joi, 12 iunie 2014

 Contele german Ferdinand Graf von Zeppelin (1838-1917) a fost un pionier al aviatie mondiale si numele sau a fost dat faimoaselor dirijabile, utilizate in misiuni civile si militare. Aparatul sau de zbor a participat in Primul Razboi Mondial, dar l-a pierdut o data cu Imperiul German. Apoi si-a dorit o glorie civila si aproape ca a obtinut-o, traversand Atlanticul cu mii de pasageri. Dar „Dezastrul Hindenburg” din 1937 a pus capat definitiv carierei sale.

Citeste mai departe...
 

Olga, trista Regina a grecilor

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iunie 2014

 Regele George I al Greciei s-a casatorit cu Marea Ducesa Olga Constantinova a Rusiei, pe când aceasta avea 16 ani. Ceremonia s-a desfasurat la Palatul de Iarna si ea devenea în acest mod regina-consort a Greciei sau „Regina grecilor”. Era anul 1867 si cei doi erau îndragostiti de un an, el având pe atunci 22 de ani. O remarcase pe fata timida cu ochi albastri înca de când avea 12 ani si vizitase Rusia. Casnicia lor a fost una excelenta si cei doi au avut opt copii. Primul fiu, Constantin, avea sa ajunga regele Greciei.

Citeste mai departe...
 

Brest-Litovsk tratat umilitor pentru Rusia

Imprimare E-mail
joi, 29 mai 2014

 In Primul Razboi Mondial, Imperiu Rus (condus de tarul Nicolae al II-lea) intrase in alianta cu Franta si Marea Britanie, formand Tripla Intelegere (sau „aliatii”). Adversara acesteia a fost Tripla Alianta sau Puterile Centrale, adica Imperiul German si Imperiul Austro-Ungar. Ambele aliante au primit noi membri pe parcursul evenimentelor: Bulgaria si Imperiul Otoman de partea Germaniei, iar SUA, Japonia, Romania si altii de partea aliatilor. Dar la 3 martie 1918, Rusia bolsevica a semnat Tratatul Brest-Litovsk, cu Puterile Centrale, iesind din razboi.

Citeste mai departe...
 

Trista victorie a lui Napoleon

Imprimare E-mail
joi, 22 mai 2014

 In cadrul interminabilelor razboaie napoleoniene, Batalia de la Borodino (aflat la aproximativ 125 de kilometri vest de Moscova) din 1812 a fost una cruciala din perspectiva destinului monarhic al lui Bonaparte. In urma unei decizii controversate, imparatul Frantei invadase Rusia la 16 iunie 1812, fiind convins ca fortele imperiale ruse ale tarului Alexandr I vor fi invinse de strategia si tehnica de lupta ale francezilor. Dar victoria lui Napoleon de la Borodino a fost o „victorie a la Pyrrus”, adica una care avea sa se intoarca impotriva victoriosilor.

Citeste mai departe...
 

Primul imparat al Braziliei

Imprimare E-mail
joi, 15 mai 2014

 Intre anii 1822 si 1889 a existat Imperiul Braziliei, care cuprindea largi teritorii din Brazilia moderna si din Uruguay. In acest imperiu a functionat o monarhie constitutionala, primul imparat fiind Dom Pedro I, succedat de fiul sau Dom Pedro al II-lea. In timpul domniei acestuia a fost declarata Republica Brazilia, la 15 noiembrie, in urma unei lovituri de stat desfasurate fara violenta. Istoria declararii Imperiului Braziliei a fost una foarte agitata, mai ales ca s-a desfasurat un conflict urias de interese intre tata si fiu. Regele Regatului Portugaliei era Joao al VI-lea (domnie 1816-1826), casatorit cu Carlota Joaquina de Spania.

Citeste mai departe...
 

Drama numita „Marea evadare”

Imprimare E-mail
duminică, 11 mai 2014

 In lagarul de prizonieri de razboi numit „Stalag Luft III” (din provincia germana Silezia Inferioara, lânga localitatea Sagan, la 160 kilometri sud-est de Berlin) s-a desfasurat una dintre cele mai ample actiuni de evadare în masa a detinutilor aliati. Dupa cum îi spune si numele, lagarul era dedicat militarilor aliati care activau în fortele aeriene, dar nu numai. În primavara anului 1944, 76 de prizonieri au reusit sa evadeze, însa în cele din urma soarta multora dintre ei a fost tragica.

Citeste mai departe...
 

Spionaj cu farmec si gratie

Imprimare E-mail
joi, 01 mai 2014

 Multe femei ambitioase si avand sentimente puternice de atasament pentru cauza patriei lor s-au inrolat – unele de foarte tinere – in randurile serviciilor secrete. Ele au fost primite intotdeauna cu speranta ca vor avea abilitatea, specific feminina, de a se descurca foarte bine in medii sociale ostile. Din pacate, istoria spionajului din perioada celor doua razboaie mondiale ne arata ca aceasta meserie a facut multe victime si-n randul femeilor. Nu putine si-au pierdut viata in fata plutonului de executie.

Citeste mai departe...
 

Imparatul si atacul nuclear

Imprimare E-mail
sâmbătă, 26 aprilie 2014

 Japonia imperiala a fost condusa timp de 63 de ani de imparatul Hirohito, din epoca Showa. El a domnit de la 25 decembrie 1926 si pana la moartea sa (la 87 de ani), la 7 ianuarie 1989. Aceasta indelungata perioada cuprinde cea mai dura perioada din istoria imperiala japoneza, si anume al Doilea Razboi Mondial. Pana la inceputul anului 1945, Hirohito a crezut in victoria tarii sale, insa in cele din urma a acceptat capitularea. El nu a fost judecat pentru crime de razboi, precum alti lideri ai „Axei” Berlin-Roma-Tokyo.

Citeste mai departe...
 

Sacrificiul „Trandafirului Alb”

Imprimare E-mail
duminică, 20 aprilie 2014

 Opozitia pasnica fata de militarismul si atrocitatile nazismului a cunoscut numeroase forme de manifestare in randul populatiei germane din acea perioada, cand Hitler instaurase frica si teroarea in propria tara. Un destin cumplit a avut o grupare de studenti si intelectuali germani din perioada 1942-1943, grupare care s-a autointitulat „Trandafirul Alb” si ai carei principali membri aveau intre 20 si 26 de ani. Urmariti de Gestapo, ei au fost prinsi prin intermediul unor informatori si executati in urma unor procese sumare.

Citeste mai departe...
 

Primul print al Bulgariei moderne

Imprimare E-mail
joi, 10 aprilie 2014

 Dupa Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878, Bulgaria a devenit stat autonom prin Tratatul de la Berlin (1878), aflându-se sub suzeranitatea Imperiului Otoman (abia în 1908 a devenit complet independenta, în timpul tarului Ferdinand). În aceste circumstante istorico-politice, Marea Adunare Nationala a Bulgariei l-a ales, la 29 aprilie 1879, pe printul Alexandr Josef de Battenberg drept primul conducator al Bulgariei moderne. Printul (cneazul) Alexandr (1857-1893) era fiul lui Alexandr de Hesse si Rhine si al contesei Julia von Hauke. De asemenea, primul print al Bulgariei era si nepotul tarului Alexandr al II-lea al Rusiei.

Citeste mai departe...
 

Erori fatale in razboi

Imprimare E-mail
miercuri, 02 aprilie 2014

 In timpul conflictelor militare ample s-au produs erori foarte dureroase constand in atacuri asupra propriilor forte sau impotriva aliatilor. Cronicile razboaielor consemneaza cazuri incredibile de astfel de greseli. Cele mai recente sunt cele inregistrate in timpul Razboiului din Golf, in perioada Invaziei Irakului si in Afganistan. Astfel, in 2003, o baterie americana de rachete Patriot a doborat din greseala un avion britanic, iar in Afganistan (in 2002), patru soldati canadieni au fost ucisi de un pilot american, langa terenul de antrenament de la Kandahar.

Citeste mai departe...
 

Bravul si nefericitul Geronimo

Imprimare E-mail
miercuri, 26 martie 2014

 Un incident relativ recent a readus în discutie numele marelui erou apas Geronimo, si anume operatiunea de capturare a lui Osama bin Laden (2011). Acea actiune, soldata cu uciderea teroristului, s-a numit „Geronimo”, fapt care a atras protestele stra-stra-nepotului sau, Harlyn Geronimo. Acesta a spus ca este o dezonoare pentru memoria marelui apas. Într-adevar, indianul apas care facea parte din ramura „Bedonkohe” s-a umplut de respect si glorie în perioada când a luptat fara încetare împotriva mexicanilor si colonistilor americani.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 629

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Asaltul tehnologiilor
» Suverani prea „melancolici”
» Opiniile unui specialist OZN avizat
» Rasol de vaca si cascaval
» Masti naturale si vitaminizante
» Turismul ucide carbonul
» Catedrala San Marco
» Un simbol al feminismului
» Maratonul Vinului
» Si adolescentii sufera de ADHD
» Povestea lui Isus
» Filme care au mers prea departe...
» Horoscopul saptamanii: 28 mai – 3 iunie 2018
» 24 mai 1819 – S-a nascut regina Victoria
» Tema: „PADURI”
» Noile tehnologii Ă®n actiune
» Devotament de regina
» Un raspuns dat scepticilor OZN
» Budinca de carne
» Machiaj inspirat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9