Prima pagina arrow ISTORII UITATE 29 Mar 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 7 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Spionaj german in SUA

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, informatiile folositoare deciziilor Marilor state majore ale beligerantilor proveneau si de la agenti infiltrati in tarile inamice inainte de debutul conflagratiei. Unul dintre aceste grupuri de spioni organizati de Germania nazista a fost "Cercul Duquesne", cel mai mare grup de spionaj descoperit in SUA. Aceasta mare retea de spionaj a fost desfiintata, iar membrii judecati si condamnati. In ianuarie 1942, sentinta totala pentru membrii "Cercului" a fost de peste 300 de ani de inchisoare.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Atlantic

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 In martie 1942, premierul britanic Winston Churchill avea sa puna eticheta celei mai lungi si mai complexe batalii navale din istoria lumii: Batalia pentru Atlantic. Cronica celui de-al Doilea Razboi Mondial fixeaza acest lung conflict strategic intre 3 septembrie 1939 si 8 mai 1945. Perioada de varf a acestor ani de lupte pe mari si oceane a fost intre mijlocul lui 1940 si finele lui 1943. Beligerantii au fost, pe de o parte aliatii (cu fortele britanice, canadiene si americane in prim-plan) si fortele Axei, compuse din flotele germane si italiene (in special submarine). Un bilant general arata ca victoria strategica a aliatilor (adica strapungerea blocadei germane) s-a soldat cu 3.500 vase comerciale distruse si 174 nave de razboi scufundate. Flotila germana a pierdut 783 submarine.

Citeste mai departe...
 

Inceputul Infernului in Europa

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Conflictul care a generat cele mai multe tragedii umane, cel de-al Doilea Razboi Mondial - cu zeci de milioane de victime in peste treizeci de tari -, a debutat oficial la 1 septembrie 1939, atunci cand Germania nazista a invadat Polonia. In prealabil, Hitler si Stalin se pusesera de acord cu impartirea acestei tari, conform Pactului de neagresiune Ribbentrop-Molotov (23 august 1939). Practic, Polonia a fost atacata atat de Hitler cat si de Stalin - fortele URSS intrand in estul teritoriului polonez la 17 septembrie 1939. La 6 octombrie, intreaga Polonie era ocupata si divizata intre cele doua puteri.

Citeste mai departe...
 

Marea diversiune - incendiu la Reichstag

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Focul care a izbucnit in seara zilei de 27 februarie 1933 in cladirea Parlamentului german (Reichstag) a fost pus pe seama comunistilor si ridicat la rang de semnal al unei rebeliuni impotriva guvernului nazist. Aceasta manevra a sustinatorilor lui Hitler a dat roade si consecinta politica a acelui eveniment a fost instaurarea dictaturii liderului nazist. Acesta a obtinut puteri absolute in stat prin intermediul Parlamentului, la 23 martie 1933.

Citeste mai departe...
 

Conferinta de la Casablanca

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Un moment de referinta in cadrul deciziilor aliatilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost reprezentat de Conferinta de la Casablanca, Maroc, pe atunci protectorat francez. Desfasurata intre 14 si 24 ianuarie 1943, intalnirea la varf a liderilor SUA, Marii Britanii si Frantei se producea inainte de cateva evenimente majore care urmau sa schimbe decisiv cursul razboiului. Au fost luate hotarari deosebit de importante, desi la conferinta a lipsit un lider major al aliatilor: Josef Visarionovici Stalin.

Citeste mai departe...
 

Razboiul contra "piratilor barbari"

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 In istoria SUA, un conflict cu totul special este cel denumit "Razboiul Barbarilor", fiind vorba despre luptele navale duse de americani impotriva a ceea ce ei numeau "pirati barbari" sau "piratii Coastelor Barbare". Acele "Coaste Barbare" erau tarmurile Africii de nord unde existau state quasi-independente de Imperiul Otoman, precum Algeria, Tripoli, Tunis sau Sultanatul Marocului. Piratii aflati in slujba liderilor respectivi atacau vasele comerciale ale SUA pentru a le prada, a lua prizonieri pentru rascumparari fabuloase si, in consecinta, a cere taxe de protectie guvernului SUA. De rascumpararea prizonierilor se ocupase, pana in 1783, Ordinul Trinitarian din Franta, insa incetarea legaturilor cu Franta a condus la accentuarea actelor de piraterie.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru "apa grea"

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 In cursa pentru obtinerea armei nucleare, producerea "apei grele" (moderator absolut necesar in procesul de obtinere a uraniului imbogatit) era un factor esential. Cel mai important act de sabotaj din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cel indreptat impotriva fabricii de la Vemork, Norvegia. Acolo Germania nazista (care ocupase Norvegia) isi putea asigura necesarul de apa grea pentru propriul sau program nuclear. Aliatii si Rezistenta Norvegiana au dat lovituri decisive acelei fabrici strategice.

Citeste mai departe...
 

Spioni de moda veche

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 Spumoasa si eleganta viata de la Curtile regale ale secolelor trecute scotea in evidenta, cu predilectie, intrigile uzurpatorilor si increngaturile amoroase. Mai rar ne dezvaluie cronicile numele spionilor de care se foloseau capetele incoronate in scopuri personale si, cand era cazul, pentru aflarea de informatii despre inamicul care ameninta teritoriul tarii respective. Exista mai multe nume de legenda ale spionilor din "vecurile de capa si spada" care si-au ajutat stapanii cu intelepciune, fie prin actiuni personale, fie prin retele bine organizate de minti luminate.

Citeste mai departe...
 

Canaris, un amiral de sacrificiu

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 Amiralul german Wilhelm Franz Canaris (1887-1945) a avut doua uriase etichete pe cartea de vizita a carierei sale: 1. A fost sef al Abwehr-ului (Serviciul secret al Armatei germane) de la venirea lui Hitler la putere, in 1933, si pana in 1945, cu putin timp inainte de terminarea razboiului; 2. A fost una dintre marile personalitati care au activat clandestin impotriva lui Hitler si a regimului sau, fapt pentru care a fost judecat de Curtea martiala si executat in conditii umilitoare, in lagarul de concentrare Flösenburg, la 9 aprilie 1945.

Citeste mai departe...
 

Marea confruntare de la Gallipoli

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 In timpul Primului Razboi Modial, in peninsula turceasca strategica Gallipoli s-a desfasurat una dintre cele mai cumplite campanii, cu pierderi umane foarte insemnate. Beligerantii din faimoasa campanie (numita si "Batalia pentru Dardanelle") au fost aliatii occidentali Marea Britanie (UK) si Franta  care voiau sa ocupe Constantinopolul (Istanbul) pentru a avea ruta deschisa spre Marea Neagra si a aproviziona Imperiul Rus. Imperiul Otoman era aliat cu Puterile Centrale, adica Imperiul German si Imperiul Austro-Ungar.

Citeste mai departe...
 

Vremuri de haiducie

Imprimare E-mail
joi, 02 mai 2013

 Pagina de istorie romantica si adesea trecuta la index de manualele de profil, haiducia a reprezentat o perioada de aproape trei sute de ani de lupte pentru dreptate si de pedepsire a abuzurilor, atat impotriva conducatorilor locali, dar mai ales contra ocupantilor straini. Zona Olteniei a fost cea mai activa din acest punct de vedere, din cauza ocupatiei otomane agresive. Nostalgica perioada a cetelor de haiduci in slujba norodului a durat de la Pacea de la Passarowitz (1718), prin care Imperiul Otoman pierdea teritorii in favoarea Imperiului Habsburgic (apoi le recastiga in 1739), si pana la Revolutia de la 1848. Nume celebre de luptatori romani contra turcilor exista in cronicile acelor vremuri.

Citeste mai departe...
 

Cand a inceput "Teroarea aeriana"

Imprimare E-mail
joi, 25 aprilie 2013

 Inventarea zepelinului a avut drept prima consecinta majora folosirea lui pentru bombardamentele aeriene din cumplita perioada a Primului Razboi Mondial. Populatia Europei ravasita de conflicte distrugatoare a numit acele bombardamente "Teroarea aeriana", si n-a fost nici o exagerare. Desi principalele tinte ale bombardierelor erau cele militare si industriale, numeroase bombe au cazut in zonele neutre ale unor orase importante ale tarilor beligerante. Primul oras bombardat a fost, la 6 august 1914, Liège (Belgia), de catre un zepelin al Imperiului German.

Citeste mai departe...
 

"Tunelul soaptelor" un esec al spionajului

Imprimare E-mail
luni, 22 aprilie 2013

 Filmele cu James Bond ne-au aprins imaginatia (si admiratia) fata de o institutie centenara a spionajului britanic. Celebra "MI6", adica Military Intelligence section 6, este o agentie care suplimenteaza Guvernul Majestatii Sale cu informatii secrete straine. MI6 deriva din Biroul de Servicii Secrete fondat in 1909, ca o asociere intre Amiralitatea britanica si Armata (Oficiu de Razboi), creata in special pentru a supraveghea flotila Imperiului German. MI6 s-a format la inceputul Primului Razboi Mondial, primul director fiind Sir George M.S. Cumming, cel care semna "C" cu cerneala verde.

Citeste mai departe...
 

Napoleon impotriva tuturor

Imprimare E-mail
joi, 11 aprilie 2013

 Locotenent de artilerie la debutul Revolutiei franceze, in 1789, Napoleon Bonaparte are o activitate militara intensa, atat pe continent, cat si in Corsica natala. Talentul si abnegatia sa nu trec neobservate si in 1793, la 22 decembrie, el este promovat general de brigada. Tara se afla in razboi contra Primei Coalitii europene (1792-1797) si proaspatul general avea sa ia in propriile maini soarta natiunii franceze. Asa au inceput interminabilele conflicte dintre Napoleon si aliatii europeni, finalizate, dupa cum bine stim, cu infrangerea definitiva de la Waterloo, din iunie 1815.

 

Ucigasii tacuti ai marilor

Imprimare E-mail
joi, 04 aprilie 2013

 Sprijin eficient pentru toti beligerantii care se confrunta pe mari si oceane, minele navale au reprezentat inca din Evul Mediu un mijloc de distrugere si intimidare a fortelor inamice. Dispozitive metalice avand explozibil si sisteme de declansare a acestuia (uneori si senzori speciali), minele acvatice s-au perfectionat de-a lungul veacurilor, devenind un important aliat in arsenalul de razboi in cele doua mari conflagratii ale secolului XX. In acest sens, e suficient sa amintim ca in prima confruntare mondiala s-au folosit 235.000 de mine marine, iar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dragoarele se straduiesc sa anihileze cel putin 10.000 de mine neexplodate.

Citeste mai departe...
 

Fecioara din Orléans, eroina a Frantei

Imprimare E-mail
joi, 28 martie 2013

 Una dintre figurile emblematice ale istoriei Frantei este Jeanne d'Arc (1412-1431), o eroina care a luptat efectiv pe frontul de eliberare a tarii de sub ocupatia engleza (coalizata cu Ducatul de Burgundia). Dupa mai multe victorii si instaurarea regelui Charles al VII-lea pe tron (17 iulie 1429), Jeanne a continuat sa fie in fruntea combatantilor. In urma unei tradari, ea este prinsa de englezi (23 mai 1430) si predata episcopului francez pro-englez Pierre Cauchon (considerat ulterior tradator si eretic) la data de 3 ianuarie 1431.

Citeste mai departe...
 

Vitrina cu metrese a "Regelui-Soare"

Imprimare E-mail
joi, 21 martie 2013

 O traditie care pleaca din antichitate permite suveranilor sa aiba metrese, adica acele femei stilate care traiesc la Curte pentru a-i satisface placerile sexuale. Larg raspandita in evul mediu (astazi nu ar mai fi tolerata), aceasta libertate morala a fost uneori obiectul unor recorduri impresionante. Astfel, istoricii care au analizat amantele monarhilor francezi au ajuns la concluzia ca Ludovic al XIV-lea a fost un campion in aceasta privinta. Sunt cunoscute, cu date oficiale, 19 femei cu care a avut relatii, in afara de cele doua neveste ale sale, Maria Teresa a Spaniei si Françoise Aubigné - a doua casatorie fiind tinuta secreta.

Citeste mai departe...
 

Tristetea Zidului Berlinului

Imprimare E-mail
joi, 14 martie 2013

 Intr-una din marile crize ale razboiului rece, autoritatile Germaniei de Est au inceput la 13 august 1961 ridicarea Zidului Berlinului, o constructie care izola complet Berlinul Occidental de cel Estic. Numit si "Zidul Rusinii", acel simbol al Cortinii de Fier a avut o lungime de 155 de kilometri, inaltime de 3,6 metri si era intarit cu sarma ghimpata, transee, 302 turnuri de observatie si 20 de buncare. Ultima posibilitate de evadare spre libertate era anulata si granita interna a Germaniei de Est era "sigilata".

Citeste mai departe...
 

Planuri secrete de razboi

Imprimare E-mail
joi, 07 martie 2013

 Al Doilea Razboi Mondial a insemnat si o confruntare a planurilor strategice de lovire a adversarului in punctele considerate vulnerabile, doua mari motive stand la baza gandirii marilor generali de armata: asigurarea materiilor prime care se consumau cu viteza uluitoare pe fronturi si protejarea zonelor unde adversarul ar putea avea avantaj tactic. Unele proiecte au fost amanate, altele au fost complet eliminate din strategie. Din paienjenisul planurilor secrete am ales Operatiunile: "Sea Lion" (Leul de mare) si "Unthinkable" (Inimaginabila), ambele marete si... abandonate.

Citeste mai departe...
 

"Razboiul de iarna" n-a adus primavara

Imprimare E-mail
joi, 28 februarie 2013

 Prabusirea Imperiului Rus in 1917 a permis Finlandei, pe atunci Mare Ducat, sa-si declare independenta. In pragul propriului razboiului civil, URSS a acceptat pierderea acestei tari, dar in anul 1939 Stalin a decis sa recupereze teritoriile ostile care se aflau la doar 40 de kilometri de Leningrad. Astfel, la 30 noiembrie 1939 Armata Rosie a pornit "Razboiul de iarna" de cucerire a Finlandei, conflict care a durat 105 zile si care a adus URSS mari avantaje economice pentru razboiul mondial care incepuse deja.

Citeste mai departe...
 

Ringul loviturilor de stat

Imprimare E-mail
joi, 21 februarie 2013

 Numele americanului Allen Dulles este legat de Agentia Centrala de Informatii (CIA) a SUA, caci el este primul civil devenit director al acestui tip de serviciu secret. Dar nu numai atat, caci in perioada mandatului sau (1953-1961) el a fost implicat in tentativele de lovituri de stat care s-au desfasurat in Iran (1953), Guatemala (1954), Cuba (1961). Si asasinarea lui Patrice Lumumba (1961), prim-ministru al Republicii Congo (belgian), acuzat de pro-sovietism, a fost legata de agenti ai CIA, alaturi de serviciile secrete belgiene.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 573

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Atac cibernetic pe toate fronturile!
» Razboi în vazduh
» Caruselul luminos de la Nanesti
» 6 masti valoroase
» Vinete cu masline
» Bunele maniere din farfurie
» Cambridge, oras universitar
» Lumina si candoare
» Aborigenii si ciocnirea civilizatiilor
» Incoerenta anunta dementa
» Leacuri din... simbolurile primaverii
» Alejandro Jodorowsky, un „parinte” al filmului avangardist
» Recunostinta e floare rara... si când e vorba de Oscaruri!
» Horoscopul saptamanii: 27 martie – 2 aprilie 2017
» 23 martie 1801 – Tarul Pavel I este asasinat
» Tema: „INGERI”
» Sfidarea robotilor: oamenii sa devina cyborgi!
» Gloriosul William al Angliei
» Revista RUFOR (1994-1996)
» Lifting natural
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» "Teapa" gripei aviare
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9