Prima pagina arrow ISTORII UITATE 20 Aug 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 19 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Sacrificiul „Trandafirului Alb”

Imprimare E-mail
duminică, 20 aprilie 2014

 Opozitia pasnica fata de militarismul si atrocitatile nazismului a cunoscut numeroase forme de manifestare in randul populatiei germane din acea perioada, cand Hitler instaurase frica si teroarea in propria tara. Un destin cumplit a avut o grupare de studenti si intelectuali germani din perioada 1942-1943, grupare care s-a autointitulat „Trandafirul Alb” si ai carei principali membri aveau intre 20 si 26 de ani. Urmariti de Gestapo, ei au fost prinsi prin intermediul unor informatori si executati in urma unor procese sumare.

Citeste mai departe...
 

Primul print al Bulgariei moderne

Imprimare E-mail
joi, 10 aprilie 2014

 Dupa Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878, Bulgaria a devenit stat autonom prin Tratatul de la Berlin (1878), aflându-se sub suzeranitatea Imperiului Otoman (abia în 1908 a devenit complet independenta, în timpul tarului Ferdinand). În aceste circumstante istorico-politice, Marea Adunare Nationala a Bulgariei l-a ales, la 29 aprilie 1879, pe printul Alexandr Josef de Battenberg drept primul conducator al Bulgariei moderne. Printul (cneazul) Alexandr (1857-1893) era fiul lui Alexandr de Hesse si Rhine si al contesei Julia von Hauke. De asemenea, primul print al Bulgariei era si nepotul tarului Alexandr al II-lea al Rusiei.

Citeste mai departe...
 

Erori fatale in razboi

Imprimare E-mail
miercuri, 02 aprilie 2014

 In timpul conflictelor militare ample s-au produs erori foarte dureroase constand in atacuri asupra propriilor forte sau impotriva aliatilor. Cronicile razboaielor consemneaza cazuri incredibile de astfel de greseli. Cele mai recente sunt cele inregistrate in timpul Razboiului din Golf, in perioada Invaziei Irakului si in Afganistan. Astfel, in 2003, o baterie americana de rachete Patriot a doborat din greseala un avion britanic, iar in Afganistan (in 2002), patru soldati canadieni au fost ucisi de un pilot american, langa terenul de antrenament de la Kandahar.

Citeste mai departe...
 

Bravul si nefericitul Geronimo

Imprimare E-mail
miercuri, 26 martie 2014

 Un incident relativ recent a readus în discutie numele marelui erou apas Geronimo, si anume operatiunea de capturare a lui Osama bin Laden (2011). Acea actiune, soldata cu uciderea teroristului, s-a numit „Geronimo”, fapt care a atras protestele stra-stra-nepotului sau, Harlyn Geronimo. Acesta a spus ca este o dezonoare pentru memoria marelui apas. Într-adevar, indianul apas care facea parte din ramura „Bedonkohe” s-a umplut de respect si glorie în perioada când a luptat fara încetare împotriva mexicanilor si colonistilor americani.

Citeste mai departe...
 

Asasini cu tinte inalte

Imprimare E-mail
joi, 20 martie 2014

 De cand politica este parte integranta a societatii, oamenii de frunte au fost mereu tinte potentiale pentru mintile bolnave sau pentru asasini cu interese mai mult sau mai putin obscure. In intreaga lume, multi lideri si-au pierdut viata in atentate odioase si nu intotdeauna faptasii au fost identificati. Exista si specia ucigasilor care actioneaza „pe cont propriu”, fara complici si fara un scop bine determinat.

Citeste mai departe...
 

Umilintele lui Napoleon Bonaparte

Imprimare E-mail
joi, 13 martie 2014

 Pe cat de marete au fost ambitiile lui Napoleon Bonaparte – ofiterul de artilerie devenit general, apoi Prim Consul si imparat (1804), pe atat de mari au fost umilintele la care a fost supus dupa infrangerile din conflictele cu marile coalitii europene. Razboiul Coalitiei a Sasea (1812-1814) a determinat prima sa abdicare, iar in anul urmator pierderea Bataliei de la Waterloo (18 iunie 1815, contra celei de-a Saptea Coalitii) a dus la a doua abdicare, cea definitiva, Franta avand mari pierderi umane, materiale si teritoriale.

Citeste mai departe...
 

Agent dublu cu destin de exceptie

Imprimare E-mail
joi, 06 martie 2014

 Istoria spionajului din secolul XX are un capitol special intitulat "Spioni dubli". Definitia este aproximativa: un spion care accepta sa lucreze si pentru inamic, dar apoi este remotivat de prima sursa pentru care isi reia activitatea. Practic, sunt doua surse care-i dau misiuni si bani, iar agentul poate insela una din tabere falsificand datele pentru a fi credibil in continuare. Nu este deloc simplu, si asta vom vedea din meandrele vietii unuia dintre cei mai captivanti spioni englezi din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Citeste mai departe...
 

Regele in primejdie

Imprimare E-mail
joi, 27 februarie 2014

 Tentativele de asasinat din secolele trecute, cand tintele erau suveranii europeni, nu erau preintampinate ca astazi cu echipe de protectie personala. Desi existau informatori din toate timpurile (sau tradatori, depinde de situatie), capetele incoronate erau (aproape) sigure ca niciun supus nu va indrazni sa le faca vreun rau. Probabil din acest motiv tentativa de asasinare a lui Ludovic al XV-lea al Frantei (domnie 1715-1774) a avut un ecou exceptional in epoca, fiind analizata si popularizata de scriitori si filozofi pe baza martorilor oculari la executia faptasului. Printre acestia fusese si „maestrul memoriilor”, Giacomo Casanova.

Citeste mai departe...
 

Marea tragedie de la Leningrad

Imprimare E-mail
joi, 20 februarie 2014

 Una dintre principalele tinte ale lui Hitler in cadrul vastei Operatiuni Barbarossa – invadarea URSS, inceputa la 22 iunie 1941 – a fost ocuparea marelui oras industrial Leningrad (astazi Sankt Petersburg). Nu ar fi fost doar o mare lovitura strategica, ci si una morala, caci acel oras era simbolul Revolutiei bolsevice din 1917. Dar Armata Nordului a Germaniei s-a lovit de o rezistenta dramatica, in pofida faptului ca agresorii au efectuat un adevarat genocid la adresa locuitorilor. La scara istoriei, acel asediu indelungat a fost cel mai distrugator si mai sangeros.

Citeste mai departe...
 

Regele francez devenit sfânt

Imprimare E-mail
duminică, 16 februarie 2014

 In istoria monarhiilor din Franta, regele Ludovic al IX-lea a fost unicul canonizat, fiind cunoscut, în consecinta, si drept Ludovic cel Sfânt (sau „cel Pios”). El a facut parte din dinastia Capetienilor si a fost iubit de popor datorita empatiei pe care o manifesta fata de cei saraci. Onorabila sa porecla a fost capatata mai ales pentru ca Ludovic al IX-lea a participat la doua Cruciade, a saptea si a opta. Numele orasului St. Louis, statul american Missouri, a fost dat în onoarea sa.

 

Citeste mai departe...
 

Marea batalie din nordul Africii

Imprimare E-mail
duminică, 09 februarie 2014

 Pentru soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial, a Doua Batalie de la El Alamein, din nordul Africii, a reprezentat un punct de cotitura si o excelenta satisfactie morala pentru trupele aliate. Atunci, in batalia care a durat doar 20 de zile, infrangerea generalului Erwin Rommel a fost un succes strategic care l-a entuziasmat pe Winston Churchill. Sireata „Vulpe a Desertului” (Rommel) se retragea cu coada intre picioare, iar accesul fortelor Axei spre campurile petrolifere din Orientul Mijlociu era suspendat.

Citeste mai departe...
 

Noapte insangerata la palatul regal

Imprimare E-mail
joi, 30 ianuarie 2014

 Nu a existat in istoria monarhiilor din intreaga lume o tragedie similara celei petrecute la palatul regal Narayanhiti din Katmandu, capitala statului Nepal. In acea ingrozitoare noapte (1 iunie 2001), zece membri ai familiei regelui Birendra au murit impuscati, inclusiv suveranul si sotia sa. Desi mai exista suspiciuni asupra scenariului acelei uluitoare varsari de sange, varianta oficiala, confirmata de unii martori oculari, este ca printul mostenitor Dipendra a fost autorul acelui masacru.

Citeste mai departe...
 

Cand moartea vine din cer...

Imprimare E-mail
miercuri, 22 ianuarie 2014

 Surprinzatorul atac japonez contra SUA de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941, a fost razbunat in mai multe moduri de catre fortele militare aeriene intrate in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Una dintre modalitatile de revansa antijaponeza a fost campania de bombardare a unor tinte strategice de pe teritoriul principalelor insule nipone. O tinta predilecta a fost Tokyo, unde se afla o puternica industrie militara. Dar raidurile au avut ordin sa fereasca Palatul imperial unde locuia imparatul Hirohito.

 

Citeste mai departe...
 

Lovituri de stat... in oglinda

Imprimare E-mail
miercuri, 15 ianuarie 2014

 In cadrul largului capitol istoric al loviturilor de stat, o atentie speciala este acordata asa-ziselor auto-lovituri de stat sau, altfel spus, "lovituri de stat in oglinda". Este vorba de situatia in care un lider de stat - venit la putere prin mijloace legale - isi aroga puteri exceptionale prin diminuarea puterii legistalive si preluarea unor functii interzise in mod normal. Partial (uneori total) constitutia este abolita, o parte a drepturilor civile sunt suspendate si presedintele este numit sef al guvernului. Cu alte cuvinte, fara a se decreta oficial, statul respectiv devine unul autocratic, deci cu o forma de conducere dictatoriala.

Citeste mai departe...
 

1962, la un pas de razboiul nuclear

Imprimare E-mail
joi, 09 ianuarie 2014

 Incordarea dintre cele doua mari puteri ale lumii, SUA si URSS, a atins apogeul in luna octombrie a anului 1962. Atunci s-a ajuns foarte aproape de declansarea unui conflict nuclear. Presedinte al SUA era J.F. Kennedy, iar premierul URSS era Nikita Hrusciov. Ce s-a intamplat atunci a reprezentat cel mai acut punct critic al "razboiului rece", caci in joc erau rachetele nucleare balistice cu raza medie de actiune. Circumstantele "Crizei rachetelor cubaneze" (cum a fost denumita situatia) puteau conduce catre cel de-al Treilea Razboi Mondial, au afirmat istoricii.

Citeste mai departe...
 

Patimasele iubiri imperiale

Imprimare E-mail
joi, 26 decembrie 2013

 Suveranii regatelor si imperiilor, acele capete încoronate care au decis soarta popoarelor lor o perioada foarte îndelungata, au avut în culisele vietilor lor publice slabiciuni omenesti ca si oricare om de rând. Cu toate ca s-au straduit permanent pentru a pastra discretia, cronicile vremii au scos la iveala legaturi amoroase dintre cele mai patimase. În privinta regilor din Europa, Ludovic al XIV-lea si Ludovic al XV-lea (Franta) sunt campionii metreselor regale (multe dintre ele oficiale), fiecare cu câte peste 15 favorite. Dar noi ne vom îndrepta atentia spre Curtile Imperiale, unde istoria la rang înalt a fost adesea pigmentata cu povesti de dragoste.

Citeste mai departe...
 

Bucuria Craciunului in transee

Imprimare E-mail
joi, 19 decembrie 2013

 La 28 iulie 1914 incepea Primul Razboi Mondial intre Puterile Aliate (Franta, Marea Britanie si Rusia) si Puterile Centrale (Imperiile German si Austro-Ungar) - ambelor forte combatante adaugandu-li-se ulterior si alte tari. Nimeni nu se astepta ca doar peste cateva luni, in decembrie 1914, sa se produca un fenomen uluitor: aproximativ 100.000 de militari din mai multe puncte ale frontului de vest (in special din Franta si Germania) au sarbatorit Craciunul 1914 nu numai prin incetarea focului, ci si prin atitudini tipice unei fraternizari temporare. Practic, s-au realizat incredibile mini-armistitii cu atitudini prietenesti intre francezi, britanici si nemti.

Citeste mai departe...
 

Suleiman Magnificul

Imprimare E-mail
miercuri, 11 decembrie 2013

 Sultanul cu domnia cea mai lunga din intreaga istorie a Imperiului Otoman a fost Suleiman I zis Magnificul, care a domnit intre 1520 si 1566. El a fost al zecelea suveran al acelui imperiu si una dintre cele mai proeminente personalitati ale secolului al XVI-lea. In perioada lui Suleiman Magnificul, tara sa a cunoscut o inflorire exceptionala in domeniile politic, economic si militar. Istoricii subliniaza si dezvoltarea culturala accentuata, normele de legi si organizarea administrativa din acea perioada de glorie.

Citeste mai departe...
 

Operatiunea "Razbunarea"

Imprimare E-mail
joi, 05 decembrie 2013

 Una dintre cele mai spectaculoase si mai precise actiuni militare din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost Operatiunea "Razbunarea" a fortelor aeriene ale SUA, desfasurata la data de 18 aprilie 1943. In acea zi se implinea exact un an de la o alta actiune de mare succes, si anume "Raidul Doolittle". Atunci, la 18 aprilie 1942, aviatia SUA a dat o lovitura foarte grea (in special in Insula Honshu) principalelor insule japoneze. Fusese o lovitura de moral, iar "Razbunarea" avea sa fie un si mai mare suport moral pentru SUA si aliati.

Citeste mai departe...
 

Razboiul care a nascut un imperiu

Imprimare E-mail
miercuri, 27 noiembrie 2013

 Conflictul militar care a opus Regatul Prusiei si aliatii sai, pe de o parte, si Al Doilea Imperiu Francez, pe de alta parte, s-a finalizat cu victoria fortelor germane si a avut urmari dintre cele mai importante pentru Europa. Imparatul Napoleon al III-lea este silit sa abdice si se naste A Treia Republica Franceza. Pentru invingatori a insemnat formarea Imperiului German, prin unificarea sub Coroana imperiala a lui Wilhelm I de Prusia.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Guadalcanal

Imprimare E-mail
miercuri, 20 noiembrie 2013

 Operatiunea codificata "Turnul de Control" a reprezentat o campanie militara prelungita a SUA si a aliatilor impotriva bazelor japoneze din sudul arhipelagului Solomon, din Pacific, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Principala tinta a americanilor era insula Guadalcanal (cea mai importanta, unde era situata si capitala Haniara). Batalia pentru Guadalcanal a durat de la 7 august 1942 si pana la 7 februarie 1943, cand fortele japoneze s-au retras complet din acea zona. A fost o victorie strategica a aliatilor care deschidea o larga perspectiva spre infrangerea totala a Imperiului japonez.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 169 - 189 din 591

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comorile ascunse din „gunoiul ADN”
» O mare victorie în Pacific
» Cazul Vasile Rudan
» Bronz uniform, de lunga durata
» Cartofi cu smântâna la cuptor
» Misterele unui miracol viu
» Biserica Precista Mare din Roman
» Apa si melancolia
» El Pital de Veracruz, imensa cetate a populatiei Nahu
» Autorepararea infarctului
» Caldura mare? Beti ceaiuri!
» Un roman al supravietuirii
» Banderas, eternul amant latin
» Horoscopul saptamanii: 14-20 august 2017
» 10 august 1397 – S-a nascut Albert al II-lea al Germaniei
» Tema: „MUNCA SI MESTESUGURI”
» Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni
» Primul razboi al secolului XX
» „Fata padurii” si fenomenul OZN
» Tineretea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9