Prima pagina arrow ISTORII UITATE 23 Oct 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 5 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Victorie strategica impotriva japonezilor

Imprimare E-mail
duminică, 09 noiembrie 2014

 O foarte importanta victorie a fortelor armate ale SUA in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cea obtinuta impotriva japonezilor pe Insula Iwo Jima. Aceasta insula apartinea teritoriului propriu-zis al Japoniei si avea o importanta strategica exceptionala, fiind cea mai apropiata baza de principalele insule constitutive ale tarii (care sunt Honshu, Hokkaido, Kyushu si Shikoku, in ordinea descrescatoare suprafatei). Iwo Jima era zona din care atacurile americane s-ar fi putut declansa cel mai lesne asupra teritoriilor nipone principale.

Citeste mai departe...
 

Atacuri mortale din adancuri

Imprimare E-mail
duminică, 02 noiembrie 2014

 Debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial (data oficiala fiind 1 septembrie 1939, cand Germania nazista a invadat Polonia) a insemnat declansarea unei serii uluitoare de tragedii umane. Printre evenimentele dramatice soldate cu numeroase victime omenesti au fost si cele cauzate de atacurile submarinelor asupra navelor de suprafata. Unele dintre acele lovituri fatale au fost executate in afara conventiilor internationale care interziceau loviturile asupra navelor de pasageri.

Citeste mai departe...
 

Confruntarea din Marea Nordului

Imprimare E-mail
joi, 23 octombrie 2014

 Cea mai mare batalie navala din perioada Primului Razboi Mondial a fost Batalia Jutlandei din Marea Nordului, în apropierea coastelor Danemarcei (Jutland este peninsula acestei tari, care desparte Marea Nordului de Marea Baltica). Uriasa confruntare s-a desfasurat între „Grand Fleet” (Marea Flota) a Marinei Regale Britanice si „Hochseeflote” a Marinei Imperiale Germane. Flota britanica a fost sustinuta si de nave si echipamente canadiene si australiene. A fost o inclestare fara un învingator clar, dar istoria consemneaza ca germanii au obtinut doar victoria tactica, deoarece britanicii si-au mentinut controlul asupra Marii Nordului.

Citeste mai departe...
 

Madagascar, tinta dificila

Imprimare E-mail
duminică, 19 octombrie 2014

 Insula Madagascar, a patra ca marime din lume, situata în sud-estul Africii, a reprezentat o locatie strategica pentru fortele aliate în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Golful Antsiranana din nordul tarii, împreuna cu importantul port Diego Suarez, erau pozitii navale excelente pentru bazele militare care ar fi vrut sa controleze traseele strategice din Oceanul Indian. În consecinta, fortele britanice au condus o campanie de ocupare a insulei de sub controlul fortelor franceze ale guvernului de la Vichy, subordonate lui Hitler.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Singapore

Imprimare E-mail
joi, 09 octombrie 2014

 În perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, în „Teatrul de razboi din Pacific”, Batalia pentru Singapore a reprezentat o umilinta uriasa pentru fortele britanice – în special. Si asta pentru ca Singapore – cel mai mic stat insular din Asia de sud-est, aflat în sudul Peninsulei Malay, la nord de ecuator – era cea mai importanta baza militara britanica din acea zona strategica a Pacificului. Luptele s-au desfasurat între 31 ianuarie si 15 februarie 1942, iar victoria japonezilor l-a determinat pe Winston Churchill sa afirme cu mâhnire ca fost „cea mai mare înfrângere” din istoria tarii sale.

Citeste mai departe...
 

Planuri pentru destinul lumii

Imprimare E-mail
marţi, 07 octombrie 2014

 In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, între liderii (sau reprezentantii) aliatilor s-au desfasurat mai multe întâlniri, care au purtat numele de „Conferinte” – asa cum sunt mentionate în „Istoria Diplomatica a celui de-al Doilea Razboi Mondial”. Astfel, între 1941 (Washington) si 1945 (Postdam), prim-ministru al Marii Britanii Winston Churchill a participat la 16 întâlniri, presedintele SUA Franklin Delano Roosevelt la 12, iar liderul URSS Josef Stalin la numai 7. Acest fapt se poate explica având în vedere si pactul de neinterventie dintre URSS si Japonia, pe când SUA si Marea Britanie se aflau în conflict deschis cu Imperiul Japonez.

Citeste mai departe...
 

Clipe fierbinti in Razboiul Rece

Imprimare E-mail
joi, 25 septembrie 2014

 Scriitorul si jurnalistul George Orwell (1901-1950, autorul romanelor „Ferma animalelor”, 1945, si „1984”, 1949) a fost cel care a promovat primul expresia „razboi rece”, în eseul sau „Tu si bomba atomica”, publicat la 19 octombrie 1945 în ziarul londonez „Tribune”. Nu peste mult timp, sintagma „razboi rece” a dobândit o acoperire cât se poate de concreta si de trista, definita ca fiind tensiunea politico-militara dintre cele doua superputeri – URSS si SUA (foste aliate antinaziste). Acea stare de tensiune a cunoscut câteva momente dramatice, în care pericolul declansarii unui conflict nuclear a fost urias.

Citeste mai departe...
 

Drama Cleopatrei

Imprimare E-mail
joi, 18 septembrie 2014

 Una dintre cele mai spectaculoase personalitati ale antichitatii, Cleopatra VII a Egiptului a domnit din anul mortii tatalui sau, 51 i.Ch., si pâna la moarte, in anul 30 i.Ch. Daca este corect anul nasterii sale, 69 i.Ch., atunci controversata regina avea numai optsprezece ani când a devenit lider al unui stat foarte bogat si cu o asezare geografica strategica, in nordul Africii.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Cherbourg

Imprimare E-mail
marţi, 16 septembrie 2014

 In cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial, debarcarea din Normandia (nordul Frantei) a reprezentat un moment decisiv pentru soarta marii conflagratii. Inceputa la 6 iunie 1944 sub numele de cod „Operatiunea Overlord”, Batalia pentru Normandia (cum a intrat in istorie) s-a desfasurat pe mai multe planuri. Una din locatiile unde s-au dat lupte intense, ca parte a istoricei debarcari a aliatilor, a fost portul Cherbourg, foarte important din punct de vedere strategic pentru trupele care soseau de pe mare si care urmau sa faca jonctiunea cu fortele aliate din celelalte puncte ale atacurilor contra fortelor germane.

Citeste mai departe...
 

Marea batalie de la Verdun

Imprimare E-mail
joi, 04 septembrie 2014

 Una dintre cele mai importante confruntari din perioada Primului Razboi Mondial s-a desfasurat la Verdun (Franta), intre armata franceza si fortele armate ale Imperiului German. Marea batalie a durat aproape zece luni, de la 21 februarie 1916 si pana la 18 decembrie 1916. Conflictul a fost devastator pentru ambele tabere, caci s-au inregistrat oficial aproape 700.000 de morti. Pentru ambele natiuni, Verdun inseamna o terifianta pagina de istorie, cand au fost folosite peste 40 de milioane de proiectile de artilerie si la care au participat 75 de divizii franceze si 50 de divizii germane.

Citeste mai departe...
 

Conspiratori impotriva lui Hitler

Imprimare E-mail
joi, 28 august 2014

 Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, a fost tinta mai multor atentate cu o amploare diferita, dar niciunul nu a reusit sa-l indeparteze. Se cunosc numele mai multor ofiteri germani de rang inalt care au facut parte din „Rezistenta impotriva lui Hitler” si care, in cele din urma si-au pierdut viata. Printre cei mai renumiti conspiratori si atentatori directi la viata liderului nazist au fost Rudolf Christoph von Gersdorff, Henning von Tresckow si Claus Graf von Stauffenberg.

Citeste mai departe...
 

Submarinele in Razboiul din Asia-Pacific

Imprimare E-mail
miercuri, 20 august 2014

 Teatrul de razboi al Pacificului din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a inclus sud-vestul Pacificului si sud-estul Asiei. Evident, in acest gen de „teren de lupta”, flota de suprafata si cea submarina au avut un rol esential, ambele fiind ajutate de avioanele de vanatoare de cursa lunga si de cele deplasate cu ajutorul purtatoarelor de avioane. Conform cu deznodamantul razboiului, submarinele aliatilor au avut eficienta superioara.

Citeste mai departe...
 

„Noaptea cutitelor lungi”

Imprimare E-mail
duminică, 17 august 2014

 Intre 30 iunie si 2 iulie 1934, in Germania nazista s-a desfasurat o serie de actiuni criminale comandate de Adolf Hitler si cunoscute in istorie sub denumirea de „Noaptea cutitelor lungi”. Circumstantele politico-sociale si rezultatul interventiilor de tipul executiilor pe loc au avut menirea sa-i consolideze pozitia lui Hitler ca lider al statului si sa-i intareasca acestuia convingerea ca poate face orice pentru a-si inlatura rivalii si criticii, indiferent de pozitiile detinute de ei in structura statului.

Citeste mai departe...
 

Indira Gandhi, un prim-ministru asasinat

Imprimare E-mail
miercuri, 06 august 2014

 Despre faimoasa, in intreaga lume, Indira Gandhi, singura femeie prim-ministru din India, s-au scris numeroase studii datorita biografiei sale incarcata cu evenimente istorice notabile si de mare importanta pentru evolutia Indiei. Tatal sau a fost Jawaharlal Nehru (1889-1964), prim-ministru al Indiei intre 1947 si 1964. Asa cum tatal sau a condus cu o politica centralizata, si Indira a urmat acelasi drum „ultracentralizat” – care in final i-a atras o dusmanie de moarte din partea adversarilor politici si a fost asasinata la 31 octombrie 1984.

Citeste mai departe...
 

„Regimul Terorii”

Imprimare E-mail
miercuri, 30 iulie 2014

 O cumplita perioada din timpul Revolutiei franceze, incadrata intre 5 septembrie 1793 si 28 iulie 1794, a fost cea denumita „Regimul Terorii” sau mai simplu „Teroarea”. Avand la baza conflictul devenit sangeros dintre gruparile politice Girondinii si Iacobinii, ingrozitoarea perioada s-a soldat cu zeci de mii de morti. Au fost inregistrate 16.594 de ghilotinari (dintre care 2.693 numai in Paris) si se estimeaza ca au fost aproximativ 25.000 de executii sumare pe tot teritoriul Frantei. Nu au scapat de ghilotina („briciul national”) nici perechea regala Ludovic al XVI-lea si Marie Antoinette, nici Madame Roland si nici omul de stiinta (chimist) Antoine Lavoisier.

Citeste mai departe...
 

Razboiul pentru independenta Cubei

Imprimare E-mail
vineri, 25 iulie 2014

 Al treilea conflict militar prin care cubanezii urmareau eliberarea de sub ocupatia spaniola s-a desfasurat între 1895 si 1898 – cu precizarea ca în ultimele trei luni ale luptelor s-a declansat si Razboiul Americano-Spaniol. Conflictele s-au finalizat cu Tratatul de la Paris (10 decembrie 1898), prin care Spania recunostea independenta Cubei si pierdea teritoriile detinute pâna atunci: Guam, Puerto Rico si Philippine. O situatie speciala are Golful Guantanamo, capturat de americani de la spanioli în 1898 si devenit baza navala a SUA.

Citeste mai departe...
 

Asediul asupra Ierusalimului

Imprimare E-mail
joi, 17 iulie 2014

 În desfasurarea Primei Cruciade (1096-1099), cucerirea Ierusalimului a reprezentat punctul culminant. Intrarea orasului în mainile crestinilor a pus bazele formarii Regatului Ierusalim (care a durat, în doua etape, aproape doua sute de ani: 1099-1291). Înainte de acel succes rasunator al armatelor cruciate, Ierusalimul era un califat fatimid (descendenti ai Fatimei, fiica lui Mahomed). Dupa unele cronici, batalia a fost una foarte sangeroasa, cu multe victime din partea asediatilor.

Citeste mai departe...
 

Razboiul din Pacific si comoara naturala

Imprimare E-mail
joi, 10 iulie 2014

 In a doua jumatate a secolului XIX, in vestul Americii de Sud a izbucnit un razboi intre statul Chile si aliatii Bolivia si Peru. Conflictul militar a debutat in anul 1879 si s-a finalizat astfel: in 1883 Chile si Peru au semnat un tratat de pace, iar in 1883 Chile si Bolivia au incheiat un armistitiu. Abia in 1904 Bolivia a semnat un tratat de pace cu Chile. La originea acestui razboi au stat interesele economice ale chilienilor – care au castigat teritorii noi, iar Bolivia a pierdut iesirea la oceanul Pacific.

Citeste mai departe...
 

Tarul care a vandut Alaska

Imprimare E-mail
joi, 03 iulie 2014

 In cadrul istoriei monarhiei rusesti, tarul Alexandr al II-lea este apreciat ca fiind cel mai mare reformator al Rusiei, dupa Petru cel Mare. Printre marile reforme facute de acest suveran (care a domnit intre 1855 si 1881) la loc de frunte se afla emanciparea serbilor (1861), reformele organizatorice ale puterii judecatoresti (inclusiv modul de alegere a judecatorilor in diferite cazuri), abolirea pedepsei capitale si foarte importanta organizare a guberniilor (34 la numar), cu consilii locale. Din aceste grupari faceau parte reprezentanti ai tuturor paturilor sociale, dar se pastra o majoritate pentru nobilime.

Citeste mai departe...
 

Teroare in stil mafiot

Imprimare E-mail
joi, 26 iunie 2014

 Dupa razboiul dus de Benito Mussolini impotriva Mafiei siciliene (1925-1929), prin intermediul prefectului fascist de Palermo, Cesare Mori, gruparile criminale aproape ca au disparut, marii lideri au emigrat in SUA. Dar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe fondul refacerilor economice din Italia, Mafia renaste in Sicilia luand o pozitie radicala impotriva guvernelor de orientare de stanga. Totodata, ascensiunea unor noi lideri locali si intoarcerea unor sefi de „familii” din SUA si Cuba (dupa succesele politiei si FBI-ului impotriva traficantilor) au dus la sporirea actiunilor criminale.

Citeste mai departe...
 

Prizonieri in ambasada

Imprimare E-mail
joi, 19 iunie 2014

 Una dintre cele mai indelungate crize generate de luare de ostatici la o ambasada s-a produs in Lima, capitala statului Peru, incepand cu 17 decembrie 1996. Atunci, dupa asaltul unor teroristi din rindul Miscarii Revolutionare Tumac Amaro (sau „Tupamaros”) asupra ambasadei Japoniei in Peru, ostaticii au trebuit sa reziste mai mult de patru luni, pana cand au fost eliberati de trupele de comando ale Armatei peruviene. Drama a fost reflectata in presa din toata lumea si se spera ca prizonieratul prelungit (126 de zile) se va termina in mod pasnic. Dar nu a fost deloc asa.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 148 - 168 din 599

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Predictii despre viitorul omenirii in anul 2050?
» O invazie devastatoare
» Alte documente OZN desecretizate in Marea Britanie
» Salata cu sos de kefir
» Masti pentru tenul sensibil
» Cele sapte pacate capitale
» Dubrovnik – perla Adriaticei
» Suprarealist in Evul Mediu
» Miracole vii ale Terrei
» Cum tratam pietrele la rinichi
» Sa traiti mult si bine!
» Ce fotografii poti face cu telefonul mobil
» Descoperirea Americii... ca-n filme!
» Horoscopul saptamanii: 16-22 octombrie 2017
» 12 octombrie 1537 – S-a nascut Edward al VI-lea al Angliei
» Tema: „WILHELM TELL”
» Cat de adevarate sunt unele mituri istorice
» Un istoric proces incorect
» CIA pune pe internet dosarele sale OZN
» Mancare de vinete
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9