Prima pagina arrow TERRA X 22 Aug 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 1 vizitator online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Galle – cetatea fortificata din Sri Lanka

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Aflat la 120 kilometri de capitala Colombo, Galle este unul dintre cele mai frumoase orase din sud-vestul Sri Lankai, tara insulara, cunoscuta, pana in 1972, sub numele de Ceylon. Incarcat de legende si istorie este mentionat in documente inca din secolul al XIV-lea dar se pare ca vechimea lui este mult mai mare. Este cel mai sudic punct al tarii, identificat dupa o legenda cu Tarshish, mentionat in Vechiul Testament drept un port in care regele Solomon isi pastra o flota. De asemenea, in epopeea hindu Ramayana se amintesc dealurile de dincolo de Galle, unde crestea o planta care invia mortii si care a fost adusa din Himalaya de zeul-maimuta Hanuman.

Citeste mai departe...
 

Basme pe calculator

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Arta digitala fantastica ne socheaza din ce in ce mai mult, caci ea ne transporta spre magnifice domicilii imaginare de vis, taramuri de basm unde domina solitudinea unor grupuri restranse de oameni care incearca sa scape de nostalgia unui Pamant fericit de odinioara. Vietuitoarele capata si ele puteri magice si par sa concureze omul la capitolul „intelepciunea vietii”. Caci arta digitala ne provoaca extenuant imaginatia.

Citeste mai departe...
 

Schitul Oneaga

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Sambata, 15 august, cele mai multe dintre bisericile crestine praznuiesc „Adromirea Sfintei Fecioare”, Maica Domnului. Asa cum se stie, dupa ~naltarea Mantuitorului la Ceruri, Ea a ramas inima micii comunitati de ucenici si Apostoli. L-a insotit pe Sfantul Ioan in calatoria misionara la Efes si se crede ca a mai trait 11 ani dupa Inaltare. Aflata la Ierusalim, simtind ca i se apropie sfarsitul isi pregateste cele necesare si ii cheama in jurul ei pe apostoli, in Gradina Ghetsimani. Erau toti prezenti, in afara de Toma, care era plecat din oras. Ea le da ultimele sfaturi, dupa care adoarme. Necredinciosul Antonie vrea sa rastoarne sicriul, un inger ii reteaza mainile cu sabia, dar, la rugaciunile Apostolilor, Maica Domnului il vindeca. Peste trei zile Toma vine si deschide sicriul, dar il gaseste gol, pentru ca Dumnezeu nu a vrut sa lase trupul prada putreziciunii pamantesti si l-a ridicat la Ceruri.

Citeste mai departe...
 

Magica poteca intortocheata

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Coplesit de emotie si, poate, de evlavie, barbatul se descalta si porneste cu pasi rari spre desenul de pe pardoseala lucioasa din marmura. Voia sa fie singur in acea incinta, dar la un moment dat, cativa vizitatori se apropie si incep sa parcurga liniile acelui desen imens... nedescaltati. Omul nostru ii priveste mirat si renunta sa mai faca gestul pe care-l concepuse ca pe un ritual. Era vorba despre Salvador Dalí, desenul de pe pardoseala era un labirint, iar incinta respectiva nu era alta decat celebra si misterioasa catedrala din Chartres.

Citeste mai departe...
 

Arequipa, orasul calugaritelor

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 Aflat in sudul Republicii Peru, orasul Arequipa, situat la o altitudine de 2370 metri, la poalele vulcanului El Misti se mândreste printre altele, cu izvoarele sale minerale, cu Universitatea si multimea bisericilor. Orasul a fost fondat oficial la 15 august 1540 de Don Garcia Manuel de Carbajal din ordinul guvernatorului Francisco Pizaro. Fundalul asezarii il constituie trei munti cu o inaltime de peste 4848 metri: Misti, Chachani si Pichupichi, acestia reprezentând sursa de sillar, piatra alba din care s-au construit noile cladiri. Se pare ca aceasta provine dintr-o eruptie cumplita a lui Chachani, care a avut loc cu circa doua milioane de ani in urma când vulcanul a aruncat magma pâna la o distanta de 48 de kilometri.

Citeste mai departe...
 

Viata în alb-negru

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 „Sa dai culoare vietii în alb si negru este cea mai mare provocare a artei”, spunea cândva poetul-fotograf suprarealist Man Ray, pentru care realitatea cotidiana a fost doar o metafora a unei realitati interioare. Si totusi, un artist contemporan cu el a reusit, în cele doua nuante maniheiste, sa evoce o lume a realitatii primare, socante, deseori cu valoare de document istorico-social. Este vorba despre o femeie cu o cariera uluitoare, desfasurata de-a lungul a cinci decenii.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Berca

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Aflata in judetul Buzau, pe un deal din localitatea Berca, manastirea cu acelasi nume are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Locasul a fost ctitorit in secolul al XVII-lea de catre vel stolnicul Mihalcea Cândescu alaturi de sotia sa Alexandrina, nascuta Cantacuzino si fiii lor: Serban, Mihalcea si Moise. In 1672 stolnicul si familia sa construiesc un conac boieresc pe terenul respectiv, caruia, in 1694, ii adauga o biserica in stil brâncovenesc, asezamânt care a dainuit pâna in zilele noastre.

Citeste mai departe...
 

Rebeli si decadenta

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Artistul american Michael Parkes (n. 1944, în Missouri) s-a nascut cu grupa de sânge a rebelilor si sansa carierei sale s-a numit miscarea hippy. Anii 60 l-au prins în înflacararea lor contestatara la o vârsta la care a fi „neodecadent” putea fi rampa spre glorie sau marginalizare. Nascut în 1944, Parkes s-a înregimentat entuziasmului tinerilor „contra” de atunci, devenind un artist al generatiei hippy care priveste si spre profunzimile protestului. Absolvent al unei universitati de arta din Kansas, el calatoreste în India pentru a respira la fata locului miresmele tantrismului si cabalei, pentru a se „însori” la umbra unui guru si, finalmente, pentru a întelege cum de universul mare este armonios, iar cel al propriei persoane este disarmonios. Dar, dincolo de studiile filosofice ale pictorului si gravorului Parkes, rebelul reuseste sa iasa din labirintul angoaselor sale descoperindu-si un ultracontestat înaintas.

Citeste mai departe...
 

Universitatea din Salamanca

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 Universitatea Salamanca, cea mai veche din tara si una dintre primele institutii de acest fel din lume, a fost infiintata in 1134. In 1218, regele Alfonso al IX-lea al Leonului – regat de care apartinea Salamanca la vremea respectiva – i-a oferit prima carta regala de infiintare si asezamântul a devenit repede cunoscut pe intregul continent. A fost prima institutie care a primit titlul oficial de „Universitate”, acordat in 1254, de regele Alfonso al X-lea cel Intelept al Castiliei si recunoscut de Papa Alexandru al VI-lea in 1255.

Citeste mai departe...
 

Realismul artei rusesti

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 În Rusia celei de-a doua jumatati a secolului XIX, arta plastica a cunoscut o efervescenta asemanatoare cu cea din Franta, unde impresionismul detrona clasicismul si neoclasicismul. Numai ca revolutionarii pictori ai Rusiei aveau de luptat si cu dogmele politice ale unei societati înca prizoniere unor „catuse feudaliste”. Aproape similar cu miscarile de protest din Franta, o noua generatie de pictori si-a manifestat dezacordul total fata de modul în care Academia imperiala de arte frumoase acorda premiile anuale. Istoria consemneaza ca mai multi studenti artisti au înfiintat Societatea Expozitiilor Itinerante, opunând astfel academismului un stil realist de a se apropia de adevarata Rusie din acea epoca.

Citeste mai departe...
 

Brasilia, o capitala tânara

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Teritoriu cu resurse naturale inepuizabile, dar si cu contraste violente, Brazilia isi dezvoltase dupa razboi o activitate frenetica dispusa pe mai multe planuri. Capitala, Rio de Janeiro, devenise de multa vreme supraaglomerata si mai bine de 200 de ani diferitele guverne discutasera posibilitatea mutarii ei intr-o zona de interior, urmarind in acest fel si dezvoltarea unor regiuni ramase in urma. In 1956, noul presedinte al tarii, Jucelino Kubitschek, un politician ambitios, hotaraste, in sfârsit, ridicarea unei noi capitale.

Citeste mai departe...
 

Iubitor al femeilor

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Imaginea femeii moderne aduce o grava atingere naturaletii acestei fiinte delicate si menite sa fie senzuala o cât mai mare perioada din viata ei. Silicoanele si alte produse de sinteza o transforma fie într-o fabrica de lapte matern, fie într-o scândura de numarat coaste, fie într-o guraliva cu buze mai groase decât degetul mare. La polul opus se afla femeia perfecta, pe care o putem descoperi numai într-un anumit stil frantuzesc al secolului XIX, si anume academismul.

Citeste mai departe...
 

Podgorica, orasul dintre râuri de munte

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Incarcat de legende si traditii, cu o istorie presarata de lupte si de sânge, Muntengru se bucura si de reputatia uneia dintre cele mai frumoase tari din Europa. Capitala, Podgorica (Podgorita), poarta un nume care poate fi tradus prin „sub delusor” sau „sub movila”. Este cel mai mare oras al tarii, aflat la egala distanta atât de statiunile montane de schi alpin cât si de cele balneare de la Marea Adriatica. Este situat in Valea Zeta la o altitudine de 44 de metri si udat de apele mai multor râuri: Zeta Moraca, Ribnica, Sitnica si Cijevna.

Citeste mai departe...
 

Autoportrete pentru vesnicie

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Cât de mândru trebuie sa fi fost Albrecht Dürer când s-a imortalizat precum un Christ în tinuta aristocratica, cu plete ondulate si priviri blânde, întelegatoare fata de pacatele lumesti. Cât de obsedat trebuie sa fi fost Rembrandt de propriul chip ravasit de ani si nu prea daruit de natura cu frumusete. Cât de timid trebuie sa fi fost Vincent van Gogh în raport cu o lume care nu l-a înteles, atunci când îsi picta fizionomia fara sa se uite în ochii privitorului, ci undeva, spre un orizont imposibil de atins.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Cornetu

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Aflata in judetul Vâlcea, pe Valea Oltului, din satul Calinesti, parte componenta a orasului Brezoi, la poalele muntelui Cornetu, manastirea cu acelasi nume are hramul „Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul”. Locasul, initial schit de calugari, a fost ctitorit de marele vornic Mares Bajescu si sotia sa, Maria. Pisania, sapata in piatra de Albesti, mentioneaza incheierea lucrarilor la 29 august 1666 in timpul lui Leon Voda, autorul scrierii fiind popa Stan din Bajesti.

Citeste mai departe...
 

Cosmar si disperare

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Pictorul, desenatorul si scriitorul elvetian Henry Fuseli (nascut „Johann Füssli”) a fost nevoit sa-si paraseasca tara de origine (la tinerete) din cauza unui gest juridic considerat si pe atunci unul eroic: a ajutat un prieten sa dovedeasca faptele de coruptie ale unui înalt magistrat, suspectat dar „intangibil”. Pare o situatie a lumii moderne, dar asta se-ntâmpla prin 1761, când viitorul pictor avea doar douazeci de ani.

Citeste mai departe...
 

Inchisoarea Mamertina

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Luni, 29 iunie, in Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica sunt praznuiti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, marcându-se astfel zona martiriului lor la Roma in anul 67. Persecutia crestinilor a fost declansata in anul 64, când imparatul Nero, dupa ce a dat foc Romei, a atribuit incendiul credinciosilor in Sfânta Evanghelie. Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost inchisi o vreme in aceeasi celula din inchisoarea Mamertina din Roma.

Citeste mai departe...
 

Irezistibilul Montparnasse

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Picasso, Hemingway, Brâncusi, Marcel Duchamp, Leon Trotki, Modigliani, Dalí... Este posibila o asemenea alaturare tulburatoare de destine? Ei bine, acelasi generos si pestrit Paris a oferit artei si culturii un magistral areal al vietii boeme fara de limite. Acesta a fost Montparnasse, fratele geaman al colinei Montmartre.

Citeste mai departe...
 

Biserica din Golesti

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Intins pe o suprafata de 14 hectare, Complexul Golesti a fost declarat muzeu in 1966. Aflat pe malul stâng al Râului Doamnei, la 10 kilometri de orasul Pitesti, Complexul Muzeal contine, pe lânga conacul boieresc, si o biserica având hramul „Sfânta Treime” si o cruce de pomenire. De fapt, Complexul ocupa 4 hectare, pe restul suprafetei fiind reprodus un sat românesc din secolul al XIX-lea. Conacul a fost ridicat intre 1641-1642 din ordinul marelui vistiernic Stroe Leordeanu si sotia sa, Visa, de catre mesterul Stoica. Acelasi mester a construit, in 1646, biserica, o imbinare de elemente arhitectonice muntenesti, moldovenesti, armenesti si turcesti.

Citeste mai departe...
 

O lume de fildes

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Prelucrarea fildesului a început în vremuri preistorice si asta poate fi lesne demonstrat pentru ca artefactele din acest splendid material sunt mai rezistente decât cele din metal. În aria europeana, arta fildesului a capatat o pretuire uriasa mai ales în Evul Mediu. Sculpturile grecesti numite „chryselephantine” (din aur si fildes) au reprezentat un vârf al artei antice grecesti prin artisti precum Phidias. India a fost mereu un centru mondial al prelucrarii fildesului de elefant. Unul dintre cele mai importante ateliere este la Murshidabad, în statul West Bengal. Dar în China, pe primul loc ca importanta este jadul si apoi fildesul (evident, discutam despre fildesul de elefant, caci materie prima pentru varii obiecte de cult sunt si fildesii de hipopotam si de morsa).

Citeste mai departe...
 

Moscheea din Mali

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Ridicata in orasul Djene de pe malul râului Bani din Mali, Marea Moschee, cea mai impozante constructie in stil sudano-sahelian din argila este totodata cea mai mare constructie de chirpici din lume. A fost initial un palat, transformat in moschee in secolul al XIII-lea. Traditia spune ca sultanul Kunburn si-a oferit in acest scop propria sa resedinta, careia in jurul anului 1240 i-a adus modificarile necesare in timp ce i se construia un alt palat regal. In scurt timp, orasul Djene a devenit un important centru de invatamânt islamic, reputatie pe care si-a pastrat-o vreme indelungata.

Citeste mai departe...
 

Tristetea muzelor

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Cândva, prin secolul VI î.Ch., prima poetesa remarcabila a spiritualitatii antice grecesti a înfiintat un fel de scoala de educatie elitista pentru femeile tinere din rândul aristocratiei, iar aceasta institutie avea un nume elocvent: „Casa Muzelor”. Poezia era la loc de cinste si patroanele spirituale erau, evident, Muzele, Gratiile si Afrodita. Numai ca, spre deosebire de muzele mitologiei, fetele care îsi slefuiau manierele acolo se lasau seduse de dragostea unui barbat, asa cum a facut Sappho însasi. A fost muza pentru Faun si a ramas singura, preferând în cele din urma sinuciderea.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1466

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comorile ascunse din „gunoiul ADN”
» O mare victorie în Pacific
» Cazul Vasile Rudan
» Bronz uniform, de lunga durata
» Cartofi cu smântâna la cuptor
» Misterele unui miracol viu
» Biserica Precista Mare din Roman
» Apa si melancolia
» El Pital de Veracruz, imensa cetate a populatiei Nahu
» Autorepararea infarctului
» Caldura mare? Beti ceaiuri!
» Un roman al supravietuirii
» Banderas, eternul amant latin
» Horoscopul saptamanii: 14-20 august 2017
» 10 august 1397 – S-a nascut Albert al II-lea al Germaniei
» Tema: „MUNCA SI MESTESUGURI”
» Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni
» Primul razboi al secolului XX
» „Fata padurii” si fenomenul OZN
» Tineretea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9