Prima pagina arrow TERRA X 18 Dec 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 8 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Muzeul Orsay

Imprimare E-mail
joi, 17 decembrie 2015

 Pe malul stang al Senei, intre Pont Royal si Pont Solferino, se afla unul dintre cele mai fascinante muzee ale Parisului, Musée d’Orsay. Multi specialisti in domeniu si nu numai il considera „cel mai frumos muzeu din lume” referindu-se nu atat la operele expuse ci mai ales la interioarele cu adevarat remarcabile. Pe locul in care astazi se afla acest muzeu se ridicase odinioara Curtea de Conturi. Distrusa in timpul Comunei, lasase in urma un spatiu nefolosit si, de aceea Compania Drumurilor de Fier Paris Orleans a hotarat ca aici este locul cel mai potrivit pentru constructia unei gari.

Citeste mai departe...
 

O legenda fermecatoare

Imprimare E-mail
joi, 17 decembrie 2015

 Una din framantatele teme artistice spectaculoase care a strabatut veacurile este conflictul dintre romanii lui Romulus si sabinii lui Titus Tatius. Cei doi conducatori, adversari sangerosi in timpurile legendare ale Romei, au devenit in cele din urma aliati sub conducerea celui care a fost alaptat de lupoaica. Dar fratia lor tarzie n-a entuziasmat pe nimeni, caci marii pictori au retinut – ca niste ziaristi profesionisti de astazi – doar un aspect de picanterie: rapirea frumoaselor femei ale etniei sabinilor de catre romanii din cetatea lipsita de „doamnele” care sa le aduca pe lume fiii mult doriti.

Citeste mai departe...
 

Biserica Mântuleasa

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2015

 Monument de referinta pentru arta brâncoveneasca, Biserica Mântuleasa din Capitala are hramurile Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfântul Ierarh Nicolae. Strada care a dat numele locasului a devenit cunoscuta in mod special prin nuvela lui Mircea Eliade, a carui statuie se inalta in parcul de peste drum de biserica. Asezamântul, atestat documentar din anul 1734, este ctitorie a jupânesei Stanca, vaduva cupetului Manta si a surorii acestuia, Maria.

Citeste mai departe...
 

De veghe în lanul cu îngeri

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2015

 Alb-negru sau color, arta fotografica a lui Gilles Larrain ne lasa impresia ca suntem si vom fi eternii copii ai unei planete care-si ascunde tainele cu o siretenie imbatabila. Acea planeta are un nume, are o forma, dar nu are o existenta complet elucidata. Pâna la proba contrarie, se numeste „suflet” si, în consecinta, acesta are un peisaj strict individualizat, caci este „planeta personala a fiecaruia”. Nici nu ne dam seama, dar ne aflam într-un permanent conflict cu acea entitate diafana care se tine scai de noi atâta timp cât vietuim, apoi se pierde nu se stie unde... Poate într-un copil nenascut, poate într-o floare, poate într-o scoica nazdravana, sub forma de perla.

Citeste mai departe...
 

Monumentul Descoperirilor

Imprimare E-mail
vineri, 04 decembrie 2015

 Inaltat pe malul nordic al raului Tagos din Lisabona, Monumentul Descoperirilor (Padrao dos Descombrimentos) atrage admiratia celor care se opresc in dreptul lui atat prin frumusetea sa impunatoare, cat si pentru intreaga simbolistica. Aflat intr-o vecinatate ilustra, respectiv Turnul Belem si Manastirea Jeronimos, monumentul este, fara indoiala, un simbol al Portugaliei si al indraznetei sale istorii.

Citeste mai departe...
 

La zidul iubirii

Imprimare E-mail
vineri, 04 decembrie 2015

 Soarta unui poet autentic este „sa fie executat la zidul iubirii”, scria candva Albert Camus – un indragostit nelinistit si un amant imposibil. Din fericire, atunci cand poetul este si un pictor de mare talent, asa cum a fost si Dante Gabriel Rossetti, atunci suferinta din dragoste se poate exterioriza si prin cuvinte, si prin imagine. Numai ca impartasirea durerii cauzate de o iubire pierduta poate lua si forme absurde. Iar Rossetti este unul dintre prizonierii executati fara mila de viata la zidul iubirii.

Citeste mai departe...
 

Pestera Sfantului Andrei

Imprimare E-mail
joi, 26 noiembrie 2015

 Luni 30 noiembrie, Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica il praznuiesc pe Sfantul Apostol Andrei, protectorul tarii noastre. Nascut in Betsida, fiul lui Iona si fratele Sfantului Apostol Petru, a fost ucenic al lui Ioan Botezatorul si primul care l-a urmat pe Mantuitor, fiind supranimit „Cel intai chemat”. Dupa rastignire a propovaduit cuvantul Domnului in Bitinia, la Marea Neagra in Calcedonia, Bizant, Turcia, Grecia, Irachlia, Amastis. A indeplinit diferite functii eclesiastice, a fost prigonit si supus la chinuri si, in cele din urma a fost rastignit la 30 noiembrie, anul 87, pe o cruce in forma de X. Moastele sale au fost duse la Constantinopol, apoi mutate la Tesalonic, la Atena, la Patras si la Roma. Racla cu capul Sfantului a fost inapoiata Bisericii Greciei la 26 septembrie 1964.

Citeste mai departe...
 

Cuib de vise

Imprimare E-mail
joi, 26 noiembrie 2015

 Pentru un maestru al suprarealismului digital precum George Grie, un singur obstacol trebuia depasit in arta sa devianta: gravitatia. A reusit si talentul sau impresionant l-a facut stapanul unei lumi neogotice, unde halucinatiile sunt firesti precum iarba in care se ascunde melcul. Dar nu orice melc, ci acela care intra in casa doar ca sa viseze. Intr-adevar, George Grie viseaza la vremurile cand mamutii isi psalmodiau cantecul de lebada, iar lebedele stateau la rand, in anticamera evolutiei lui Darwin. Si cum poti visa mai patrunzator decat prin intermediul neosuprarealismului, domeniu in care George Grie exceleaza de aproape zece ani.

Citeste mai departe...
 

Villa de la San Michele

Imprimare E-mail
duminică, 22 noiembrie 2015

 Exista carti la care revii mereu si mereu cu placere descoperind de fiecare data alte frumuseti. Una dintre acestea este, fara indoiala, „Cartea de la San Michele” apartinand medicului si scriitorului suedez Axel Munhe (1857-1949). Nu ma indoiesc de faptul ca multi critici, „boierii meseriei de cantec si condei”, cum ii numeste Tudor Arghezi, se vor grabi sa ma contrazica, sa sustina ca de fapt cartea amintita este caduca, superficiala si lacrimogena si ca ne pierdem pur si simplu timpul cu ea cand am putea citi lucruri mai serioase. Desigur cartea nu este nici „Mizerabilii” nici „Razboi si pace” dar nu putem sa-i contestam farmecul, parfumul de levantica din sifonierul bunicii, toata atmosfera care o face pur si simplu frumoasa.

Citeste mai departe...
 

Eruptia fanteziei

Imprimare E-mail
duminică, 22 noiembrie 2015

 Cea mai mare rasplata pentru un pictor (mai ales unul contemporan) este, poate, sa inspire un scriitor. De obicei se intampla invers, povestile inspira artistii plastici. Dar lumea fabuloasa, cu personaje evadate dintr-o mitologie suprarealista, creata de pictorul polonez Jacek Yerka, a inflacarat inspiratia unuia dintre cei mai cunoscuti scriitori americani de „fictiune speculativa”, Harlan Ellison. Acesta – cunoscut si drept consultant de creatie pentru serialele „The New Twilight Zone” si „Babilon 5” – a scris o culegere de treizeci de povestiri dupa panzele lui Jacek Yerka.

Citeste mai departe...
 

Biserica Sfântul Gheorghe-Vechi din Ploiesti

Imprimare E-mail
duminică, 15 noiembrie 2015

 Aflata in centrul municipiului Ploiesti, biserica Sfântul Gheorghe-Vechi este considerata una dintre cele mai frumoase din oras. Nu se cunoaste anul exact al ridicarii ei, dar un document din 1843 mentioneaza ca exista in anul 1753. A fost construita in secolul al XVIII-lea, ctitorul ei fiind negustorul Gheorghe Tudor-Simigiu. Locasul din caramida a primit hramul pe care l-a pastrat pâna in zilele noastre si acestuia i s-a adaugat hramul Tuturor Sfintilor. Biserica a devenit neincapatoare pentru multimea credinciosilor si de aceea intre 1830-1832 a fost construita o alta, tot din caramida.

Citeste mai departe...
 

Portrete inselatoare

Imprimare E-mail
duminică, 15 noiembrie 2015

 Admiratia noastra, a consumatorilor de frumos sub toate formele, având in centrul atentiei artele plastice, se va opri de astadata asupra unui talent anume al artistilor plastici: arta metaforica (cum se spune academic) sau trompe-l’oeil. Expresia frantuzeasca („pacalirea ochiului”) a devenit notorie si in lumea anglo-saxona (desi aceasta are propria sintagma, „trick the eye”). Eu personal cred ca, pe lânga talentul innascut de a crea frumosul prin forma si culoare, acesti artisti ai iluziei optice au si o inteligenta aparte, deoarece creatiile lor reprezinta si o problema de perspicacitate pusa cu nonsalanta privitorului.

Citeste mai departe...
 

Casablanca – decorul unui film celebru

Imprimare E-mail
marţi, 10 noiembrie 2015

 Numele acestui oras a devenit cunoscut pe toate meridianele nu pentru ca este cel mai mare port al Marocului si unul dintre cele mai mari centre comerciale ale tarii ci pentru ca a dat titlul unui film, care de peste o jumatate de veac a incantat oamenii de toate varstele. Cu toate acestea ideea filmului nu a pornit de la orasul Casablanca si cadrele nu au fost filmate nici macar in Maroc ci intr-un studio oarecare de la Hollywood. Cafeneaua lui Rick (Rick’s Café), de fapt o bodega cu un imens pian, asa cum este ea prezenta in film este un loc inventat si inexistent in realitate dar rasarit ulterior din dorinta de castig.

Citeste mai departe...
 

Artistul infractor

Imprimare E-mail
marţi, 10 noiembrie 2015

 In spatiul cultural-artistic romanesc, atunci cand se vorbeste despre persecutiile politice asupra creatorilor, gandul se duce spre perioada „obsedantului deceniu” si tot ceea ce a urmat pana-n 1989. Numai ca tulburarile politice aduc prejudicii carierei artistilor in mai toate tarile lumii. Pictorul francez Gustave Courbet a fost un simbol al realismului francez, amic cu Baudelaire si remarcat de timpuriu de Ingres si Delacroix. Dar, mai presus de toate, „pro-socialistul independent”, Courbet, a fost profund implicat in fenomenul politic sangeros numit „Comuna din Paris”.

Citeste mai departe...
 

Biserica Sfânta Treime – Azuga

Imprimare E-mail
joi, 29 octombrie 2015

 In secolul al XIX-lea, in judetul Prahova, pamântul cuprins intre râul cu acelasi nume si vecinul sau cu apa limpede, Azuga, era un renumit loc de popas pe drumul care traversa muntii. De aceea aici existau mai multe hanuri, dar s-a simtit si nevoia inaltarii unui loc pentru inchinaciune. Ca urmare, intre 1902-1903 s-a construit actuala biserica inchinata Sfintei Treimi, cu sprijinul credinciosilor dar si cu ajutorul sustinut al Casei Regale. Sfintita de Preasfintitul Episcop Nifon Ploiesteanul, in 1904, a fost impodobita cu vitralii de mare frumusete, executate de un mester german in 1902, la cererea regelui Carol si a reginei Elisabeta. La inceput aici au slujit calugari de la manastirea Predeal dar, din 1905, i s-au desemnat propriii preoti.

Citeste mai departe...
 

Ideal de frumusete

Imprimare E-mail
joi, 29 octombrie 2015

 Fantezia si pildele miturilor antice au fascinat numeroase generatii de pictori clasici si mai putin pe cei din era moderna, acaparati de actualitate si chiar creatori de noi legende. Numai ca despartirea de temele mitologice clasice, acelea care au facut sa explodeze umanismul Renasterii, a fost o pierdere a sensibilitatii legate de conditia umana. Insasi frumusetea de vis a femeii fertile, contemporane cu Manet si Modigliani, parca a intors spatele unui ideal de feminitate fermecator.

Citeste mai departe...
 

Salonic – orasul lui Alexandru cel Mare

Imprimare E-mail
joi, 22 octombrie 2015

 Asezat pe tarmul Marii Egee, orasul Salonic (Tessaloniki, cum ii spun localnicii) din Grecia de nord, regiunea istorica Macedonia, este al doilea oras ca marime al tarii. Important centru cultural si comercial, orasul a fost fondat in anul 315 i.Hr. de Cassandru, rege al Macedoniei, care i-a dat numele sotiei sale Tessaloniki. Aceasta, fiica lui Filip si sora vitrega a lui Alexandru Macedon, a primit numele de la tatal ei, pentru ca vestea despre nasterea fiicei i-a fost data imparatului dupa victoria (nike) din Tesalia.

Citeste mai departe...
 

Un erou al artei fantastice

Imprimare E-mail
joi, 22 octombrie 2015

 Unde s-ar putea ascunde mai bine doi indragostiti priviti cu ostilitate de toata lumea, daca nu in interiorul unui urias ou de dinozaur! Caci gigantica reptila inca exista si are dimensiuni planetare; el se numeste ura sau intoleranta, cum vreti sa-i spuneti... Dar cine mai are sensibilitatea de a asculta si a dansa dupa menuetul cântat la violoncel de o fata frumoasa fara chip, caci ea ofera melosul suav in plin desert al sentimentelor, adica in lumea de azi?

Citeste mai departe...
 

Biserica Subesti

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 Aflata in orasul Campulung, prima capitala a Tarii Romanesti, Biserica Subesti, una dintre cele mai frumoase din zona, este inchinata Sfantului Ierarh Spiridon si este zidita la mica distanta de Manastirea Negru Voda. Hramul principal al bisericii este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului dar ea ramane cunoscuta sub numele Sfantul Spiritdon sau Biserica Ene. A fost ridicata de breasla negustorilor de sube in jurul anului 1779 si de aici si numele „Subesti”. A fost inaltata pe locul unei alte biserici, construita intre 1551-1552. De fapt vechiul monument a fost inlocuit cu un altul ridicat din temelie pana la turla.

Citeste mai departe...
 

Femeia si oglinda mincinoasa

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 In zorii unei zile de vara, o tanara artista japoneza, Japi Honoo, voia sa fotografieze lebedele de pe lacul din Central Park (New York). Apropiindu-se de luciul apei, a zarit o femeie cu sevalet, care picta in cel mai traditional mod. Intrusa venise sa surprinda imagini pentru ciclul sau de lucrari „Femei si atat”. Dorind sa intre in vorba cu pictorita amatoare, Japi a zarit in sacosa deschisa un cablu. Intrand in vorba cu necunoscuta, aceasta i-a marturisit, in cele din urma, ca plecase de acasa fie sa picteze, fie sa se spanzure. Alesese prima varianta, pentru ca observase o lebada mai trista decat ea...

Citeste mai departe...
 

Templul Cerului

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 Adevarat simbol pentru capitala tarii, Templul Cerului constituie, alaturi de Marele Zid, de armata de lut si de Palatul Interzis, una dintre cele mai stralucite dovezi ale puterii Chinei imperiale. Alcatuit dintr-un grup de constructii, excelent pastrate pâna in zilele noastre, Templul era locul celui mai mare altar pentru sacrificii religioase din tara. Era vizitat de imparatii din dinastiile Ming si Quing pentru ceremonii anuale de rugaciuni adresate Cerului pentru recolte bogate. Este considerat un templu taoist cu toate ca venerarea Cerului, mai ales de catre imparat, dateaza dinaintea taoismului.

Citeste mai departe...
 

Rafinament englezesc

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 Pictorul englez John Maler Collier (1850-1934) a fost unul dintre cei mai interesanti artisti supranumiti „pre-rafaelisti” pentru ca adorau arta lui Rafael si sustineau ca tot ceea ce s-a petrecut dupa el reprezinta doar „coruperi ale compozitiilor elegante”. Venit pe lume într-o distinsa familie de personalitati cu înalte pozitii în societate (membri de frunte ai Parlamentului de la Londra si cu functii importante în justitie), John Collier s-a asociat pe viata cu familia celebrului biolog Thomas Henry Huxley, mare sustinator al teoriei evolutiei speciilor a lui Darwin, poreclit si „Buldogul lui Darwin”.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1500

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la imprimanta 3D la nemurire
» Sabotaj de elita contra lui Hitler
» Va fi ridicat oare valul?
» Creveti in sos iute
» Masti pentru tenul gras
» Pregatiti-va sa nu mai muriti!
» Grotele Longmen
» Dictatura zeitelor
» Biserica de oase
» Cand sistemul imunitar pune la colt cancerul
» „Vitamina marinarilor” nimiceste raceala
» Femei albe pentru linistea planetei
» Metamorfoze socante, de dragul artei
» Horoscopul saptamanii: 18-24 decembrie 2017
» 14 decembrie 1542 – Mary Stuart devine regina Scotiei
» Tema: „EVANTAIUL”
» Despre secretarele digitale, cu dragoste
» Stalin si apetitul pentru arta
» O „Academie” pentru OZN-uri
» Plachie de macrou
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9