Prima pagina arrow TERRA X
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 11 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Paraclisul Universitatii din Bucuresti

Imprimare E-mail
sâmbătă, 21 mai 2016

 Aflata in apropiere de Universitate, dar si de Teatrul National si de Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, Paraclisul Universitar din Capitala tarii este cunoscut si sub numele de Biserica Sfantul Nicolae sau Biserica Rusa. Monument de arhitectura si arta, purtand amprenta constructiilor religioase rusesti, biserica a fost inaltata intre 1905-1909. Initiativa ridicarii monumentului a apartinut ambasadorului rus Ghiers si locasul a fost inchinat Sfantului Nicolae, patronul tarului Nicolae al II-lea, care a donat in acest scop 600.000 de ruble. Tarnosit la 25 noiembrie 1909, a ramas o vreme sub juridictia patriarhiei ruse.

Citeste mai departe...
 

Dramatism si clar-obscur

Imprimare E-mail
sâmbătă, 21 mai 2016

 In vremurile noastre, cand abstractionismul, expresionismul si neo-suprarealismul ne asalteaza dupa gloria eterna a cuplului iberic Dalí – Picasso, multi iubitori ai artei se refugiaza spre secolele trecute si mai ales catre unul dintre marii pionieri ai barocului. Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut in postumitate drept „Caravaggio” (localitatea de bastina) a fost unul dintre inventatorii clar-obscurului si poate de aceea unii au retineri atunci cand il contempla. Numai ca acest „nebun frumos si fara odihna” este si inventatorul dramatismului pictural, al tensiunii scenariilor de o duritate nemaiintalnita pana la el.

Citeste mai departe...
 

Leipzig – orasul muzicii

Imprimare E-mail
sâmbătă, 14 mai 2016

 Numele Leipzig provine din limba slava si in vechime era cunoscut drept Lipsk sau Lipsko, insemnand „locul cu tei” iar locuitorii lui se numeau lipscani. De aici numele unei cunoscute strazi din centrul vechi al Capitalei noastre, evocand activitatea negutatorilor care ajungeau pana in targurile din „Lipsca” si se intorceau cu marfuri deosebit de apreciate in Moldova si Tara Romaneasca.

Citeste mai departe...
 

Fosnet de catifea metalica

Imprimare E-mail
sâmbătă, 14 mai 2016

 Arta digitala a artistei Valentina Kallias mi se pare un fel de miere turnata intr-un fagure de fier topit, care ar lasa cu gura cascata si un extraterestru. Mesajul ei dublu nuantat se apropie de tehnica zanganitului de catifele, dar, totusi, este mai tandru decat siroitul apei de ploaie prin burlanele casei cu pridvor si doua caturi. Ea insasi pare socata de acea femeie fatala pe care o creeaza si o perpetueaza, caci in lucrarile ei predomina dispretul fata de dragostea traditionala, edulcorata si usor de ofilit. Personajele ei sunt reductibile la un simbol al feminismului de genul „Razboiul stelelor”, in care invadatoarele vor sa ofileasca toata suflarea masculina a Terrei.

Citeste mai departe...
 

Meteora, simbol al credintei crestine

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Pentru toti cei care calatoresc aievea sau numai cu gandul in batrana Elada, aceasta inseamna Acropola Atenei sau ruinele de la Micene, Canalul Corint sau oracolul din Delphi, coloane si statui, plaje insorite sau culmi ale muntilor, muzica, legende, livezi de maslini si mireasma de rodii.Pentru tot atat de multi insa, Grecia inseamna un leagan al credintei, o emblema a ortodoxiei, un loc de taina si de miracol, inseamna Muntele Athos, Biserica Sfantul Dumitru din Salonic sau Meteorele, considerate minuni ale arhitecturii mai apropiata de zilele noastre, desi n-au fost mentionate ca atare in statisticile moderne.

Citeste mai departe...
 

Umbre pline de viata

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Anonimatul personajelor nu este doar o discretie a artistului, ci si o necesitate. Si asta pentru marea masa de oameni este anonima si fiecare individ se poate regasi in scenariile propuse de pictor. Concretetea realitatii se dilueaza, deseori, in simple umbre si lumini vagabondand fara sens si capatand un destin dramatic. Astfel concepe lumea si „papusarul Kostabi” - un suprarealist care se joaca cu umbrele.

Citeste mai departe...
 

Lumina Sfanta de la Ierusalim

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2016

 Incercam sa va oferim câteva informatii despre acest miracol al lumii crestine, raspunzând astfel unor cititori care si-au exprimat aceasta dorinta. Desi multi considera fenomenul o inselatorie, mult mai multi sunt cei care accepta fara sa sovaie minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Se stie ca in fiecare an, in timpul slujbei de vecernie din Sâmbata Mare, o lumina din cer coboara aprinzând lumânarile in Biserica Sfântului Mormânt. Este cea mai veche minune a crestinitatii de dupa Inviere, atestata anual. Referirile scrise privitoare la acest eveniment dateaza din secolul al IV-lea, dar a fost analizat sistematic incepând din 1106 când a fost mentionat in scrierile calugarului rus Daniel.

Citeste mai departe...
 

Armonii fluide

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2016

 „Apa este visul fluid curgând în vazul tuturor”, spunea Gaston Bachelard, unul dintre întemeietorii criticii literare psihanalitice. Cu atât mai mult admiram îmbinarea dintre sculptura si apa, prin ceea ce se numeste „fântâna artistica”. Element purificator esential (vezi si botezul crestin), apa este componenta cea mai atragatoare care poate pune în valoare un monument sculptural. De altfel, miscarea „eterna” a fluidului transparent, alimentat de un izvor subteran, a fost un fascinant motiv de visare, înca din antichitate. Sistemele hidraulice realizate de inginerii Greciei Antice si ai vechii Rome, alaturi de maestrii Indiei medievale au condus la aparitia sculptorilor care au ornamentat fântânile publice.

Citeste mai departe...
 

Noto – orasul de aur

Imprimare E-mail
joi, 21 aprilie 2016

 Plina de muzica si de poezie, scena unor traditii stravechi dar si a unor drame infricosatoare, Sicilia emana o frumusete stranie si o atractie irezistibila. Despartita de Italia prin stramtoarea Messina, dominata de vulcanul Etna, a dezvoltat de-a lungul anilor, o serie de orase incarcate deopotriva de istorie si de arta, printre care le putem aminti pe unele foarte cunoscute cum sunt Palermo, Siracusa, Catania dar si pe altele mai putin cunoscute cum sunt: San Vito, Agregento sau cochetul Noto renumit pentru constructiile sale baroc, aflate sub protectie UNESCO.

Citeste mai departe...
 

Singuratatea unui geniu

Imprimare E-mail
joi, 21 aprilie 2016

 Geniu reprezentativ al Renasterii, Leonardo da Vinci a fost fructul unei infocate si scurte iubiri intre Piero da Vinci si frumoasa Caterina. Copil din flori, el a fost recunoscut de tatal sau, fapt extrem de important – nu numai pentru psihicul unui copil nevinovat, ci si pentru demararea carierei lui. Caci Piero s-a mutat la Florenta (ca notar), iar Leonardo a intrat ucenic in atelierul de pictura al lui Verrocchio. Aici, maestrul s-a vazut foarte repede depasit de discipol. „Nu mai pot pune mana pe pensula, ingerii lui da Vinci (20 de ani pe atunci - n.n.) sunt mai expresivi decat ai mei”, a spus cu o sinceritate dezarmanta pictorul deja notoriu.

Citeste mai departe...
 

Biserica Kretzulescu

Imprimare E-mail
joi, 14 aprilie 2016

 Aflata in centrul Capitalei, intr-o vecinatate ilustra, avand in apropiere Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Memorialul Renasterii, Sala Palatului si Muzeul National de Arta a Romaniei, Biserica Kretzulescu a fost ridicata intre 1720-1722 pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Noul asezamant ctitorit de Iordache Golescu si sotia lui Safta, fiica lui Constantin Brancoveanu avea hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Ctitorul se intorsese in tara cu familia cu doi ani inainte de inceperea lucrarilor. Traise in exil la Istanbul si fusese martor la moartea martirica a Sfantului Voievod si a fiilor sai, ucisi in ziua Adormirii Maicii Domnului in 1714.

Citeste mai departe...
 

Iubire si mitologie

Imprimare E-mail
joi, 14 aprilie 2016

 Pictorul italian Annibale Carracci (1560-1609), un preferat al nostru, este un important reprezentant al trecerii de la manierismul specific Renasterii la faza numita de critica plastica „Baroc”. Una din capodoperele sale este si panza „Adonis descoperind-o pe Venus”, care dateaza din anul 1595. Dupa numele lor, cele doua zeitati apartin mitologiei grecesti si respectiv romane, iar maestrul prefera sa-si numeasca personajul feminin Venus si nu Afrodita. Si asta pentru ca binecunoscutul cuplu Adonis-Afrodita reprezinta un caz aparte de indragostiti mitologici ai Eladei.

Citeste mai departe...
 

Lugano – orasul dintre munti

Imprimare E-mail
marţi, 12 aprilie 2016

 Elvetia, tara muntilor cu crestele acoperite de zapada, a locurilor tainice in care multi au gasit clipe de refugiu, a unei discipline riguroase dar si a unei libertati pentru multi de neinteles, a sediilor unor organisme internationale, a bancilor vestite pretutindeni in lume, a ceasurilor, a ciocolatei, a branzeturilor fine, a lui Wilhelm Tell si Friedich Durrenmatt este si tara unor mari orase pline de monumente, de parcuri, teatre, muzee si fantani. Printre acestea trebuie amintit Lugano, cel mai mare oras din cantonul Ticino in Elvetia Centrala, aproape de granita cu Italia.

Citeste mai departe...
 

Omul care aduce zambetul

Imprimare E-mail
marţi, 12 aprilie 2016

 Cand ne amintim de Walt Disney, ne inseninam dintr-o data, ca si cum ne-a revenit in minte un personaj luminos si drag al copilariei. Caci Disney este sinonim cu incantarea de a savura personaje simpatice, nostime, joviale si capricioase – cu un cuvant dragalase. Si dragalasenia lor n-o putem uita. American cu sange de irlandez perseverent in ideile sale, Walt Disney (1901-1966) si-a dorit toata viata sa distreze copiii. Fiu de fermier, acest campion al animatiei secolului XX a fost stra-stra-nepotul razboinicului Isigny care a luptat alaturi de William Cuceritorul in 1066. Anglicizat, numele de Isigny a devenit Disney, iar Disney a devenit numele geniului care a facut un imperiu prin ideile sale puse in opera printr-o ambitie uluitoare, specifica acelora care-si cunosc valoarea si vor sa faca permanent ceva nou.

Citeste mai departe...
 

Biserica din Caciulesti

Imprimare E-mail
joi, 31 martie 2016

 Satul Caciulesti se intinde in comuna Moara Vlasiei, aflat la circa 29 kilometri distanta de Capitala. Istoria bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este legata de numele primului domn „regulamentar”, respectiv din vremea Regulamentelor Organice. Este vorba despre Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842), ajuns apoi loctiitor de domn intre 1856-1858. Constructia edificiului a inceput in 1932, odata cu cea a palatului domnesc, iar in 1934 clopotul bisericii a vestit deschiderea locasului.

Citeste mai departe...
 

O capitala a artei

Imprimare E-mail
joi, 31 martie 2016

 E destul de dificil sa-ti imaginezi ce inseamna sa fii locuitor al Florentei. Cum ar fi sa traiesti in orasul numit „Capitala mondiala a culturii renascentiste” (UNESCO). Acest exercitiu de admiratie cotropitoare are o denumire stiintifica, si anume „sindromul Stendhal”. Autorul francez si-a descris reactiile psiho-somatice fata de minunile culturale ale Florentei intr-un jurnal de calatorie (1817), descoperind ca avalansa de capodopere ale artei plastice si incarcatura culturala uluitoare ale acestei capitale spirituale a Italiei i-au dereglat metabolismul.

Citeste mai departe...
 

Vilnius – orasul chihlimbarului

Imprimare E-mail
joi, 24 martie 2016

 Aflat in sud-estul Lituaniei, la confluenta raurilor Vilnia si Neris, orasul Vilnius a fost fondat cu ajutorul colonistilor germani in timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316. Din 1323 este capitala Lituaniei. Mandrindu-se cu o universitate intemeiata in 1579, orasul este si sediul unei arhiepiscopii catolice. A cunoscut o puternica influenta poloneza intre 1385-1569, in timpul uniunii polono-lituaniene si a fost grav avariat de trupele suedeze in cel de-al Doilea Razboi Nordic. In 1920 orasul a fost anexat Poloniei in urma razboiului polono-lituanian dar lituanienii continuau sa-l considere capitala lor. In 1939 a fost ocupat de trupele sovietice si intre 1940-1990 este capitala Republicii Sovietice Lituane. In 1991 Lituania isi recastiga independenta si Vilnius capata statutul de capitala.

Citeste mai departe...
 

Dor de copilarie

Imprimare E-mail
joi, 24 martie 2016

 Cunoastem cel putin doua mari personalitati trecute prin Gulagul rus, in epoci diferite, purtand catuse si suferind temperaturi „neacademice” – cronologic Dostoievski si Soljenitan. Spre deosebire de ei, artistul Victor Katiushnik cunoaste Siberia ca om liber. Nascut in 1967 la Krasnoiarsk, acest artist si fizician remarcabil al Rusiei moderne picteaza cu veselia cu care altii inoata prin talazurile euforizante ale unei sticle de vodca. Caci acest talentat creator de basme vizuale degaja un optimism specific intelectualului care nu prea mai crede in altii, dar crede in sine. El e convins ca zambetul povestilor sale, avand pe post de amfitrion un mosulica caruia i-am putea spune „Gerila siberianul”, are darul de a salva ceva foarte important pentru fiecare dintre noi: copilaria.

Citeste mai departe...
 

Ravenna, orasul lui Dante

Imprimare E-mail
joi, 17 martie 2016

 In zorii primului mileniu i.Hr., Ravenna era un mic sat al populatiei Umbria, locuitori ai unor case inaltate pe piloni. Micul sat a intrat in istorie datorita imparatului roman Octavian Augustus, care a construit aici portul Classis. Scopul acestuia era sa adaposteasca 150 de nave care urmau sa pazeasca Marea Adriatica. In anul 402 d.Hr., datorita pozitiei sale la malul marii, Ravenna a devenit capitala Imperiului Roman de Apus, prin interventia imparatului Honorius.

Citeste mai departe...
 

Sa îmbracam statuile!

Imprimare E-mail
joi, 17 martie 2016

 Într-o scena memorabila, fântâna publica a lui Spirache Necsulescu („Titanic vals” de Tudor Musatescu) are un îngeras care urineaza, stârnind oroare printre doamne. Pudibonderia are însa exemple la scara reala si în primul rând as vrea sa amintesc „Actiunea frunza de smochin”, pe care mai-marii Bisericii Romano-Catolice au desfasurat-o împotriva sexului barbatesc la vedere din Capela Sixtina. S-a întâmplat cu „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo, însa lucrurile nu s-au oprit acolo.

Citeste mai departe...
 

Biserica din Domnestii de Sus

Imprimare E-mail
sâmbătă, 12 martie 2016

 Aflata in comuna Domnesti din sud-vestul judetului Ilfov, biserica veche a satului are hramul Sfanta Parascheva si a fost construita in jurul anului 1662 de catre boierul Petru din Ciorogarla. A fost zugravita abia in 1680 de boierul Matei, mare vistier, fiul ctitorului. Exista insa numeroase pareri – neatestate documentar – conform carora ctitorul locasului ar fi Ioan Caragea. In acest caz biserica ar fi fost construita in secolul al XIX-lea dar ipoteza este contrazisa de o serie de elemente.

Citeste mai departe...
 

Sfinxul, monumentul sacru

Imprimare E-mail
sâmbătă, 12 martie 2016

 „Atunci cand vom reusi sa patrundem în interiorul Sfinxului, cand vom descifra inscriptiile aflate în camerele sale si cand vom restabili galeriile care-l leaga de piramida lui Kefren, acest enigmatic monument va rupe, în sfarsit, tacerea”. Aceasta idee, hazardata pentru unii, a fost emisa în urma cu peste un secol de arheologul francez Louis Contouye. Pe atunci, în anii 1902-1905, se desfasura prima mare „dezgolire” a trupului Sfinxului, îndepartandu-se nisipul desertic pana la nivelul platformei naturale pe care a fost construit.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1544

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Asaltul tehnologiilor
» Suverani prea „melancolici”
» Opiniile unui specialist OZN avizat
» Rasol de vaca si cascaval
» Masti naturale si vitaminizante
» Turismul ucide carbonul
» Catedrala San Marco
» Un simbol al feminismului
» Maratonul Vinului
» Si adolescentii sufera de ADHD
» Povestea lui Isus
» Filme care au mers prea departe...
» Horoscopul saptamanii: 28 mai – 3 iunie 2018
» 24 mai 1819 – S-a nascut regina Victoria
» Tema: „PADURI”
» Noile tehnologii Ă®n actiune
» Devotament de regina
» Un raspuns dat scepticilor OZN
» Budinca de carne
» Machiaj inspirat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9