Prima pagina arrow TERRA X 18 Oct 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 5 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Biserica Subesti

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 Aflata in orasul Campulung, prima capitala a Tarii Romanesti, Biserica Subesti, una dintre cele mai frumoase din zona, este inchinata Sfantului Ierarh Spiridon si este zidita la mica distanta de Manastirea Negru Voda. Hramul principal al bisericii este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului dar ea ramane cunoscuta sub numele Sfantul Spiritdon sau Biserica Ene. A fost ridicata de breasla negustorilor de sube in jurul anului 1779 si de aici si numele „Subesti”. A fost inaltata pe locul unei alte biserici, construita intre 1551-1552. De fapt vechiul monument a fost inlocuit cu un altul ridicat din temelie pana la turla.

Citeste mai departe...
 

Femeia si oglinda mincinoasa

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 In zorii unei zile de vara, o tanara artista japoneza, Japi Honoo, voia sa fotografieze lebedele de pe lacul din Central Park (New York). Apropiindu-se de luciul apei, a zarit o femeie cu sevalet, care picta in cel mai traditional mod. Intrusa venise sa surprinda imagini pentru ciclul sau de lucrari „Femei si atat”. Dorind sa intre in vorba cu pictorita amatoare, Japi a zarit in sacosa deschisa un cablu. Intrand in vorba cu necunoscuta, aceasta i-a marturisit, in cele din urma, ca plecase de acasa fie sa picteze, fie sa se spanzure. Alesese prima varianta, pentru ca observase o lebada mai trista decat ea...

Citeste mai departe...
 

Templul Cerului

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 Adevarat simbol pentru capitala tarii, Templul Cerului constituie, alaturi de Marele Zid, de armata de lut si de Palatul Interzis, una dintre cele mai stralucite dovezi ale puterii Chinei imperiale. Alcatuit dintr-un grup de constructii, excelent pastrate pâna in zilele noastre, Templul era locul celui mai mare altar pentru sacrificii religioase din tara. Era vizitat de imparatii din dinastiile Ming si Quing pentru ceremonii anuale de rugaciuni adresate Cerului pentru recolte bogate. Este considerat un templu taoist cu toate ca venerarea Cerului, mai ales de catre imparat, dateaza dinaintea taoismului.

Citeste mai departe...
 

Rafinament englezesc

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 Pictorul englez John Maler Collier (1850-1934) a fost unul dintre cei mai interesanti artisti supranumiti „pre-rafaelisti” pentru ca adorau arta lui Rafael si sustineau ca tot ceea ce s-a petrecut dupa el reprezinta doar „coruperi ale compozitiilor elegante”. Venit pe lume într-o distinsa familie de personalitati cu înalte pozitii în societate (membri de frunte ai Parlamentului de la Londra si cu functii importante în justitie), John Collier s-a asociat pe viata cu familia celebrului biolog Thomas Henry Huxley, mare sustinator al teoriei evolutiei speciilor a lui Darwin, poreclit si „Buldogul lui Darwin”.

Citeste mai departe...
 

Biserica Sfantul Bartolomeu

Imprimare E-mail
joi, 01 octombrie 2015

 Aflata la poalele dealului Sprenghi din municipiul Brasov, Biserica Evanghelica Sfantul Bartolomeu este cea mai veche cladire a orasului. A fost construita in secolul al XIII-lea si a fost cunoscuta si sub numele „Biserica celor trei orfane” datorita unei vechi legende. Conform acesteia au existat trei orfane care si-au lasat intreaga avere bisericii si au fost ingropate sub altar.

Citeste mai departe...
 

Vallejo si mitologia

Imprimare E-mail
joi, 01 octombrie 2015

 Un supravietuitor talentat al vremurilor lui Homer si Hesiod nu ar fi redat cu asemenea maiestrie perfectiunea trupurilor personajelor de legenda care ne incanta imaginatia. Si poate ca niciun ucenic al fratilor Grimm sau poate al lui Andersen sau al lui Ispirescu nu ar fi avut o fantezie mai aprinsa in privinta fabuloaselor scene de lupta dintre supereroi si monstrii care-ti taie rasuflarea cu forta si hidosenia lor. Si totusi, pentru timpurile de astazi exista creatorul de vise numit Vallejo.

Citeste mai departe...
 

Qutab Minar

Imprimare E-mail
joi, 24 septembrie 2015

 Aflat la 15 kilometri sud de Delhi, turnul Qutab Minar (ortografiat si sub formele Qutb Minar sau Qutub Minar) nu este numai o importanta atractie turistica ci si un loc incarcat de istorie, o istorie mai veche de 800 de ani. Intr-un celebru poem epic, inchinat trecutului glorios al tarii, este evocata figura romantica a printului rajasthan Chauran care a tinut piept atacului musulmanilor asupra orasului, dupa ce, in 1191, acestia invadasera stepele din Asia Centrala.

Citeste mai departe...
 

Inclestarea titanilor

Imprimare E-mail
joi, 24 septembrie 2015

 Cu ce ar putea fi comparata o întâlnire profesionala directa, fata în fata, între Michelangelo Buonarroti si Leonardo da Vinci? Uriasa dificultate a raspunsului ma obliga sa caut o speculatie cât mai credibila. În viata reala, poate doar micul recital care l-a dat Ludwig van Beethoven în fata lui Mozart, în anul 1787. Titanul din Bonn avea doar saptesprezece ani, iar magnificul din Salsburg avea trezeci si unu si avea sa mai traiasca doar patru ani. Mozart spusese atunci: „Veti mai auzi de acest tânar!” În planul fictiunii, poate ca un dialog între Einstein si Stephen Hawking ar putea fi o sugestie; poate la o cafenea literara ne-am putea imagina o polemica între Dostoievski si Hemingway, iar în coltul umoristilor pe Caragiale oferindu-i o bere lui Mark Twain...

Citeste mai departe...
 

Biserica din Cotnari

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi, Biserica din Cotnari este, dupa cat se pare, ctitorie a Sfantului Voievod Stefan cel Mare si face parte din „Ansamblul Medieval Curtea Domneasca”. Satul Cotnari este atestat din 1441 sau, dupa alte surse, din 1448, iar biserica a fost zidita in 1493 si are hramul „Sfanta Parascheva”. Anul constructiei a fost stabilit in urma unor studii istorice si arheologice. Nu se cunosc date exacte in acest sens, pentru ca pisania bisericii a fost distrusa de vreme, ca si Curtea Domneasca din care au mai ramas numai niste hrube.

Citeste mai departe...
 

Sa revenim in Belle Époque

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Dulce-amaruia boema pariziana si infloritoarea Belle Époque nu ar fi avut aceleasi miresme de aventura a spiritului fara afisele artistice ale multor pictori francezi specializati in acest gen de reclama vizuala. Datorita micului-mare nefericit Toulouse-Lautrec, posterul a devenit arta si s-a transformat intr-un fel de trompeta a cabaretelor si a saloanelor unde arta si petrecerea fraternizau la ceas de seara. Dar istoria afisului artistic il pretuieste drept parinte al sau pe Jules Chéret (1836-1932), personaj de seama al boemei pariziene, fara multa cultura, dar care si-a facut ucenicia in multe ateliere de litografie.

Citeste mai departe...
 

Lemnul norvegian si credinta crestina

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 Vestita in lume pentru frumoasele biserici de lemn, tara noastra are, din acest punct de vedere, o sora ceva mai nordica si mult mai varstnica. Este vorba despre Norvegia, unde in perioada medievala se inaltau 800 de asemenea monumente, dintre care, din pacate, in zielele noastre au mai ramas circa 30-40, restul fiind demolate pentru a lasa loc noilor constructii de piatra. Cea mai cunoscuta dintre acestea este biserica din Urnes, numita si Stavkirke, ceea ce, in traducere inseamna „biserica pe stalpi”. Aceste asezaminte erau numite „catedralele saracilor” datorita aspectului lor simplu, modest, dar totul era innobilat de culoarea calda a lemnului si de frumusetea lipsita de ostentatie a decoratiilor interioare.

Citeste mai departe...
 

Puritate si senzualitate

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 Intre femeia care se scalda si apa este o legatura esential cosmica, descoperita de chinezi prin asocierea principiilor yin (ea)-yang (el). La randul lor, unii dintre marii pictori europeni au imortalizat „poezia femeii care se imbaiaza”, transformand esenta gandirii orientale intr-un basm vizual. Este si una dintre ideile filosofului francez Gaston Bachelard (1884-1962), atunci cand interpreteaza in eseurile sale panze de Renoir si Cézanne. Si, folosindu-se de o celebra sintagma biblica, mai aflam ca „La inceput a fost cuvantul... cuvantul care se face apa”. Femeia vorbeste despre sine in modul cel mai elocvent atunci cand isi invinge timiditatea in apropierea si in bratele apei.

Citeste mai departe...
 

Pompei – istorie incremenita sub lava

Imprimare E-mail
joi, 03 septembrie 2015

 In admirabila sa carte „O aventura in secolul intai”, prozatorul italian Franco Monelli isi imagineaza o calatorie in trecut, in Roma Antica. Personajul romanului, fiu de senator, are prilejul astfel sa intalneasca „pe viu” personalitati ale inceputului de mileniu, ca Ovidiu sau Suetonius. Printre cei cu care se vede adesea este si Plinius cel Batran caruia personajul – intr-un moment in care le dezvaluie celor din jur ca vine din viitor – ii spune ca va muri cu ocazia eruptiei Vezuviului. Raspunsul savantului antic este unul de totala neincredere, similar aproape unui hohot de ras. El tine sa mentioneze ca totul este imposibil si ca Vezuviul nu a mai erupt de cateva sute de ani.

Citeste mai departe...
 

Tumult artistic la Paris

Imprimare E-mail
joi, 03 septembrie 2015

 Nicaieri in lume nu s-a produs o mai mare emulatie artistica precum cea din Franta secolului XIX, cand pictorii francezi – tineri si novatori, varstnici si conservatori – au sporit atat de mult ca numar si calitate, incat un „razboi” intre generatii si conceptii era inevitabil. La modul general, ceea ce se intampla in pictura franceza rivaliza cu marele val de maestri italieni ai Renasterii si barocului. Numai ca viziunile moderne asupra picturii aveau sa declanseze si miscari „administrative”, impuse de nevoia tinerilor de a se afirma in fata unui public parizian din ce in ce mai cultivat.

Citeste mai departe...
 

Schitul Sfantul Nicolae

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 Aflat in orasul Giurgiu, pe strada Mircea cel Batran, Schitul Sfantul Nicolae, cu obste de calugari, are o istorie deosebita. Pana in 1800 a fost geamie otomana despre care nu se stie cand si de catre cine a fost construita. Ca urmare a razboiului ruso-turc din perioada 1828-1830 si a eliberarii Giurgiului de sub ocupatia otomana, orasul este restituit Principatului Valahiei. Este momentul in care cladirea de forma patrata a geamiei este transformata in biserica ortodoxa. In acest scop i se adauga absida altarului si pridvorul, cel care s-a ocupat de planuri fiind Generalul Kiselev. Biserica primeste hramul Sfantul Nicolae, ca un omagiu adus tarului Nicolae I al Rusiei.

Citeste mai departe...
 

Arta si moralitate

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 Controversele pe care le-au starnit uneori capodoperele artistilor au facut istorie si, fara voia lor, pictorii si sculptorii au fost tarati in tot felul de „scandaluri asupra moralitatii”. Nu exista o istorie cu acest profil in lumea artelor, dar un exemplu vechi de cateva secole este cel al lui Michelangelo Buonarotti si magnifica sa fresca „Judecata de Apoi” (Capela Sixtina), capodopera finalizata in octombrie 1541. Din ordinul unor cardinali, zona sensibila a unor personaje a fost acoperita, iar pensia maestrului a fost sistata. Marii artisti – pictori, cineasti, oameni de teatru, muzicieni – nu si-au dorit nici un moment sa provoace scandal pentru a atrage atentia asupra lor. Dar, publicitatea negativa facuta operelor lor i-a ajutat in cariera, iar ei si-au confirmat ulterior valoarea.

Citeste mai departe...
 

Galle – cetatea fortificata din Sri Lanka

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Aflat la 120 kilometri de capitala Colombo, Galle este unul dintre cele mai frumoase orase din sud-vestul Sri Lankai, tara insulara, cunoscuta, pana in 1972, sub numele de Ceylon. Incarcat de legende si istorie este mentionat in documente inca din secolul al XIV-lea dar se pare ca vechimea lui este mult mai mare. Este cel mai sudic punct al tarii, identificat dupa o legenda cu Tarshish, mentionat in Vechiul Testament drept un port in care regele Solomon isi pastra o flota. De asemenea, in epopeea hindu Ramayana se amintesc dealurile de dincolo de Galle, unde crestea o planta care invia mortii si care a fost adusa din Himalaya de zeul-maimuta Hanuman.

Citeste mai departe...
 

Basme pe calculator

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Arta digitala fantastica ne socheaza din ce in ce mai mult, caci ea ne transporta spre magnifice domicilii imaginare de vis, taramuri de basm unde domina solitudinea unor grupuri restranse de oameni care incearca sa scape de nostalgia unui Pamant fericit de odinioara. Vietuitoarele capata si ele puteri magice si par sa concureze omul la capitolul „intelepciunea vietii”. Caci arta digitala ne provoaca extenuant imaginatia.

Citeste mai departe...
 

Schitul Oneaga

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Sambata, 15 august, cele mai multe dintre bisericile crestine praznuiesc „Adromirea Sfintei Fecioare”, Maica Domnului. Asa cum se stie, dupa ~naltarea Mantuitorului la Ceruri, Ea a ramas inima micii comunitati de ucenici si Apostoli. L-a insotit pe Sfantul Ioan in calatoria misionara la Efes si se crede ca a mai trait 11 ani dupa Inaltare. Aflata la Ierusalim, simtind ca i se apropie sfarsitul isi pregateste cele necesare si ii cheama in jurul ei pe apostoli, in Gradina Ghetsimani. Erau toti prezenti, in afara de Toma, care era plecat din oras. Ea le da ultimele sfaturi, dupa care adoarme. Necredinciosul Antonie vrea sa rastoarne sicriul, un inger ii reteaza mainile cu sabia, dar, la rugaciunile Apostolilor, Maica Domnului il vindeca. Peste trei zile Toma vine si deschide sicriul, dar il gaseste gol, pentru ca Dumnezeu nu a vrut sa lase trupul prada putreziciunii pamantesti si l-a ridicat la Ceruri.

Citeste mai departe...
 

Magica poteca intortocheata

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Coplesit de emotie si, poate, de evlavie, barbatul se descalta si porneste cu pasi rari spre desenul de pe pardoseala lucioasa din marmura. Voia sa fie singur in acea incinta, dar la un moment dat, cativa vizitatori se apropie si incep sa parcurga liniile acelui desen imens... nedescaltati. Omul nostru ii priveste mirat si renunta sa mai faca gestul pe care-l concepuse ca pe un ritual. Era vorba despre Salvador Dalí, desenul de pe pardoseala era un labirint, iar incinta respectiva nu era alta decat celebra si misterioasa catedrala din Chartres.

Citeste mai departe...
 

Arequipa, orasul calugaritelor

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 Aflat in sudul Republicii Peru, orasul Arequipa, situat la o altitudine de 2370 metri, la poalele vulcanului El Misti se mândreste printre altele, cu izvoarele sale minerale, cu Universitatea si multimea bisericilor. Orasul a fost fondat oficial la 15 august 1540 de Don Garcia Manuel de Carbajal din ordinul guvernatorului Francisco Pizaro. Fundalul asezarii il constituie trei munti cu o inaltime de peste 4848 metri: Misti, Chachani si Pichupichi, acestia reprezentând sursa de sillar, piatra alba din care s-au construit noile cladiri. Se pare ca aceasta provine dintr-o eruptie cumplita a lui Chachani, care a avut loc cu circa doua milioane de ani in urma când vulcanul a aruncat magma pâna la o distanta de 48 de kilometri.

Citeste mai departe...
 

Viata în alb-negru

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 „Sa dai culoare vietii în alb si negru este cea mai mare provocare a artei”, spunea cândva poetul-fotograf suprarealist Man Ray, pentru care realitatea cotidiana a fost doar o metafora a unei realitati interioare. Si totusi, un artist contemporan cu el a reusit, în cele doua nuante maniheiste, sa evoce o lume a realitatii primare, socante, deseori cu valoare de document istorico-social. Este vorba despre o femeie cu o cariera uluitoare, desfasurata de-a lungul a cinci decenii.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1482

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Predictii despre viitorul omenirii in anul 2050?
» O invazie devastatoare
» Alte documente OZN desecretizate in Marea Britanie
» Salata cu sos de kefir
» Masti pentru tenul sensibil
» Cele sapte pacate capitale
» Dubrovnik – perla Adriaticei
» Suprarealist in Evul Mediu
» Miracole vii ale Terrei
» Cum tratam pietrele la rinichi
» Sa traiti mult si bine!
» Ce fotografii poti face cu telefonul mobil
» Descoperirea Americii... ca-n filme!
» Horoscopul saptamanii: 16-22 octombrie 2017
» 12 octombrie 1537 – S-a nascut Edward al VI-lea al Angliei
» Tema: „WILHELM TELL”
» Cat de adevarate sunt unele mituri istorice
» Un istoric proces incorect
» CIA pune pe internet dosarele sale OZN
» Mancare de vinete
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9