Prima pagina arrow TERRA X
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 20 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Schitul Bradu

Imprimare E-mail
luni, 18 iulie 2016

 Aflat in satul Gurguiata, in apropiere de Baile Olanesti, judetul Valcea, Schitul Bradu, cu obste de maici are hramul „Sfantul Ioan Botezatorul”. Despre inceputurile acestui sfant locas se cunosc foarte putine lucruri dar apare in mod curent in legendele si baladele locului. Una dintre ele povesteste ca aici, in vremuri demult uitate, traia un barbat bogat, numit Bardoi sau in alte variante Barzoi sau Bradoi.

Citeste mai departe...
 

Capodopere si secretele lor

Imprimare E-mail
luni, 18 iulie 2016

 Una dintre celebrele sculpturi din tineretea lui Michelangelo este „David” (inceputa in 1501, cand artistul avea 26 de ani). Statuia, degajand forta si delicatete, are nu mai putin de 4 metri inaltime si il reprezinta pe erou nu ca rege, ci la varsta infruntarii biblice cu Goliat, adica un adolescent pe care tatal sau, Iesei, nici nu l-a considerat vrednic sa plece la razboi contra filistenilor. Prin aceasta statura monumentala Michelangelo a dorit, probabil, sa contrabalanseze atitudinea unor sceptici care nu credeau ca „pustiul” poate invinge uriasul.

Citeste mai departe...
 

York, orasul in care a incremenit istoria

Imprimare E-mail
marţi, 12 iulie 2016

 Considerat cel mai frumos oras din nordul Angliei, York a dat numele comitatului Yorkshire, cel mai mare din intreaga tara. Este vestit atât pentru catedrala sa, impresionanta ca dimensiuni si aspect, cât si pentru zidurile care il inconjoara. Formând un inel complet, ruinele acestor ziduri se intind pe o lungime de 5 kilometri si, in cele mai multe locuri, ating inaltimea de 5-6 metri. Mai multe secole au supravietuit unor asedii si bombardamente aeriene.

Citeste mai departe...
 

Suferinta unui nud

Imprimare E-mail
marţi, 12 iulie 2016

 Pe vremea pictorului spaniol Diego Velázquez (1599-1660) – marele maestru al „Epocii de aur iberice” –, din cauza Inchizitiei, nudurile erau interzise. Era o epoca a cenzurii morale radicale si de aceea istoricii considera ca faimoasa pânza „Venus în oglinda” este singura dovada de „libertinaj” al artistilor spanioli din perioada barocului.

Citeste mai departe...
 

Biserica Sfantul Visarion

Imprimare E-mail
duminică, 03 iulie 2016

 Aflata in centrul Capitalei, in apropiere de Piata Romana, Biserica este inchinata Sfantului Visarion, episcopul Larisei, hirotonit in secolul al XVI-lea. Marele istoric Nicolae Iorga sustine ca hramul ales s-a datorat faptului ca Sfantul Visarion era un aparator in fata temutului pericol reprezentat de ciuma, iar asezamantul vechi a fost ridicat intr-un moment in care tara era amenintata de acest flagel. Biserica este un monument important al orasului atat pentru istoria, cat si pentru arhitectura sa impresionanta.

Citeste mai departe...
 

Optimismul bine temperat

Imprimare E-mail
duminică, 03 iulie 2016

 Artistul olandez Teun Hocks (n. 1947) a avut inspiratia de a inventa un Robinson Crusoe modern, la costum si cravata, stingher, nedumerit si fara speranta. Fiecare fotografie prelucrata digital este un basm complet autonom, cu acelasi personaj care descopera solitudinea in toate punctele cardinale ale Pamantului. Tristetea lui Robinson este completa, nu mai incape nici macar speranta aparitiei unui Vineri pe care sa-l civilizeze. Dar cea mai cumplita lovitura primita de acest Robinson al secolului XXI este ca nu se afla pe o insula, ci pe o planeta pustiita.

Citeste mai departe...
 

Alberobello, un sat de poveste

Imprimare E-mail
joi, 23 iunie 2016

 Stravechi sau, dimpotriva, cat se poate de tinere, inconjurate de ziduri sau deschizandu-se cu totul spre lumea din afara, inaltand spre cer turnuri sau cupole, forfotind de oameni, de amintiri si de legende, orasele din lumea intreaga te invita sa le patrunzi tainele, sa le cunosti istoria, sa le admiri deopotriva trecutul si prezentul. Europene sau asiatice, africane sau americane, toate au ceva de ascuns, ceva de marturisit, ceva care atrage ca un magnet, care incanta si uimeste.

Citeste mai departe...
 

Triumful romantismului

Imprimare E-mail
joi, 23 iunie 2016

 Unul dintre marii campioni ai romantismului artei ruse din secolul XIX a fost Karl Bruloff (1799-1852), un vizionar care a rupt granitele clasicismului si neoclasicismului pentru a da libertate totala exprimarii neingradite a sentimentelor. Stau marturie, printre altele, si opiniile entuziaste ale lui Puskin si Nikolai Gogol.

Citeste mai departe...
 

Catedrala Sfânta Vineri – Zalau

Imprimare E-mail
duminică, 19 iunie 2016

 Daca Biserica Catolica isi ia ca reper, pentru constructiile sale, Catedrala Sfântul Petru din Roma, Biserica Ortodoxa are ca reper in acest sens Sfânta Sofia din Istanbul. Acesta este si cazul Catedralei Sfânta Vineri din Zalau, pentru a carei inaltare trebuie subliniate eforturile depuse de preotul Ioan Ghiurco. Edificiul, mândrie a judetului Salaj, este un ansamblu arhitectural modern cuprinzând Biserica Inaltarea Domnului, Obeliscul Eroilor, cu o inaltime de 50 de metri si mai multe spatii muzeale. Lucrarile au debutat pe 15 august 1990, proiectul constructiei apartinând arhitectilor Doina si Micea Nejur.

Citeste mai departe...
 

Triumful romantismului

Imprimare E-mail
duminică, 19 iunie 2016

 Unul dintre marii campioni ai romantismului artei ruse din secolul XIX a fost Karl Bruloff (1799-1852), un vizionar care a rupt granitele clasicismului si neoclasicismului pentru a da libertate totala exprimarii neîngradite a sentimentelor. Stau marturie, printre altele, si opiniile entuziaste ale lui Puskin si Nikolai Gogol. Karl Bruloff provenea dintr-o familie selecta a aristocratiei ruse din Sankt Petersburg, tatal sau fiind diplomat de cariera si ocupându-se cu gravura ca artist amator. Aceasta ascendenta i-a permis lui Karl sa calatoreasca în Europa si sa se familiarizeze cu stilurile si conceptiile artistice occidentale. El a avut un frate, Alexandr, care a fost un mare arhitect scolit în Occident si cu realizari istorice la Sankt Petersburg (refacerea Palatului de Iarna, un teatru, o biserica luterana etc.).

Citeste mai departe...
 

Gradina Imperiala din Beijing

Imprimare E-mail
joi, 09 iunie 2016

 Vorbind despre China, cea de a treia tara ca intindere de pe Glob, multi dintre noi isi amintesc o multime de povesti cu portelanuri, tigri, statuete de jad, gradini inmiresmate si evantaie. Cei mai tineri se entuziasmeaza in fata evolutiei tehnice de necontestat, ignorând cu totul o istorie veche de milenii. Ca mai pretutindeni, si aici intâlnim incredibile povesti de dragoste, drame si mai ales lupte pentru putere. Una dintre cele mai proeminente figuri ale sfârsitului de secol al XVIII-lea, inceputul celui de-al XIX-lea, a fost, fara indoiala, imparateasa Ci Xi, o femeie abila care a reusit sa ajunga, dintr-o obscura concubina de gradul cinci a imparatului Xianfeg, cea mai puternica persoana din regat.

Citeste mai departe...
 

Femeia, inspiratie permanenta

Imprimare E-mail
joi, 09 iunie 2016

 În suita de douazeci si doua de tablouri grandioase comandate lui Rubens de catre Maria de Medicis (pentru Palatul Luxembourg din Paris), capodopera Cele trei Gratii a fost realizata între 1621 si 1625. Uriasul pictor flamand, numit de Delacroix „Homer al picturii”, confirma si în scenariul acestei pânze apetenta pentru mitologie. Gratiile (numele latin al corespondentului lor grecesc, Harites) sunt cele trei fiice ale lui Zeus si Eurynome, zeite simbolizând farmecul si splendoarea feminina „nealterata” de vesminte. Conform mitologiei romane, acestea sunt dragalasenia (Charis), fiinta fara pereche (Mia) si deplinatatea însusirilor trupesti si spirituale (Pasithea); la greci, echivalentul lor este splendoarea (Aglaie), veselia (Euphosyne) si bucuria (Thalia).

Citeste mai departe...
 

Biserica din Manesti

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Aflata in comuna Manesti, Biserica Adormirea Maicii Domnului are o istorie intinsa pe mai bine de doua secole. In anul 1775 aici a fost ridicata o biserica din caramida acoperita cu sindrila, ctitori fiind Constantin Manescu, Ion Matasaru, Voicu Bogasierul si Dinu Magureanu. Cu vremea, locasul a ajuns intr-o stare de ruina avansata si de aceea, in 1892, este darâmat din temelii si construit in locul lui unul nou. Noii ctitori sunt generalul Theodor C. Vacarescu, sotia sa, Maria, nascuta Manescu, fiul lor, Neagoe Radu Vacarescu, si sotia sa, Elena.

Citeste mai departe...
 

Poetul luminilor pariziene

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Poate ca multi dintre dumneavoastra, iubitori ai artei, v-ati întrebat de ce sunt atât de putini maestri care sa fie obsedati de peisajul citadin. Intr-adevar, natura este mult mai atractiva, mai relaxanta si, în cele din urma, purificatoare a sufletului. Însa exista si exceptii remarcabile, unele de-a dreptul uluitoare. Francezul Edouard Cortčs, un post-impresionist foarte iubit de colectionarii de „raritati”, este una dintre acele exceptii memorabile. Este suficient sa amintim ca porecla sa printre criticii de arta este „Poetul parizian al picturii”.

Citeste mai departe...
 

Cordoba – orasul traditiilor andaluze

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Aflata pe malul nordic al Guadalquivirului, cetatea Cordoba era cunoscuta inca din antichitate. Romanii o apreciau cu deosebire ca loc de nastere a lui Seneca, era capitala provinciei Betica si cel mai mare oras din Iberia. Cea mai infloritoare epoca a orasului a inceput insa din secolul al VI-lea d.Hr. Este momentul cand, sub emirul Umayyad abd el-Rahman devine capitala emiratului al-Andalus (Andaluzia). Oamenii emirului venisera din Damasc goniti de abbasizi. Umayyazii cucerisera Spania si isi consolidasera puterea politica si militara rivalizand cu Damascul si Bagdadul.

Citeste mai departe...
 

Tristetea unui artist iubit

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Traim o epoca in care exprimarea cat mai deformata a realitati este o virtute. Si asta nu numai pentru artistii plastici, ci uneori si pentru cei care ne prezinta realitatile in mass-media. Numai ca pentru zona in care sensibilitatea noastra este biciuita de asa-numitele „arte deviante” avem un refugiu: artistii care preiau realitatea si o rescriu in culorile unui sentimentalism care ne induioseaza. Lucrarile unor astfel de autori tip bomboana fondanta sunt uneori un balsam pentru sufletul nostru prea cotropit de cenusiul betoanelor si de tristetea asfaltului. Unul dintre acesti artisti-balsam a fost, pana de curand, americanul Thomas Kinkade.

Citeste mai departe...
 

Paraclisul Universitatii din Bucuresti

Imprimare E-mail
sâmbătă, 21 mai 2016

 Aflata in apropiere de Universitate, dar si de Teatrul National si de Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, Paraclisul Universitar din Capitala tarii este cunoscut si sub numele de Biserica Sfantul Nicolae sau Biserica Rusa. Monument de arhitectura si arta, purtand amprenta constructiilor religioase rusesti, biserica a fost inaltata intre 1905-1909. Initiativa ridicarii monumentului a apartinut ambasadorului rus Ghiers si locasul a fost inchinat Sfantului Nicolae, patronul tarului Nicolae al II-lea, care a donat in acest scop 600.000 de ruble. Tarnosit la 25 noiembrie 1909, a ramas o vreme sub juridictia patriarhiei ruse.

Citeste mai departe...
 

Dramatism si clar-obscur

Imprimare E-mail
sâmbătă, 21 mai 2016

 In vremurile noastre, cand abstractionismul, expresionismul si neo-suprarealismul ne asalteaza dupa gloria eterna a cuplului iberic Dalí – Picasso, multi iubitori ai artei se refugiaza spre secolele trecute si mai ales catre unul dintre marii pionieri ai barocului. Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut in postumitate drept „Caravaggio” (localitatea de bastina) a fost unul dintre inventatorii clar-obscurului si poate de aceea unii au retineri atunci cand il contempla. Numai ca acest „nebun frumos si fara odihna” este si inventatorul dramatismului pictural, al tensiunii scenariilor de o duritate nemaiintalnita pana la el.

Citeste mai departe...
 

Leipzig – orasul muzicii

Imprimare E-mail
sâmbătă, 14 mai 2016

 Numele Leipzig provine din limba slava si in vechime era cunoscut drept Lipsk sau Lipsko, insemnand „locul cu tei” iar locuitorii lui se numeau lipscani. De aici numele unei cunoscute strazi din centrul vechi al Capitalei noastre, evocand activitatea negutatorilor care ajungeau pana in targurile din „Lipsca” si se intorceau cu marfuri deosebit de apreciate in Moldova si Tara Romaneasca.

Citeste mai departe...
 

Fosnet de catifea metalica

Imprimare E-mail
sâmbătă, 14 mai 2016

 Arta digitala a artistei Valentina Kallias mi se pare un fel de miere turnata intr-un fagure de fier topit, care ar lasa cu gura cascata si un extraterestru. Mesajul ei dublu nuantat se apropie de tehnica zanganitului de catifele, dar, totusi, este mai tandru decat siroitul apei de ploaie prin burlanele casei cu pridvor si doua caturi. Ea insasi pare socata de acea femeie fatala pe care o creeaza si o perpetueaza, caci in lucrarile ei predomina dispretul fata de dragostea traditionala, edulcorata si usor de ofilit. Personajele ei sunt reductibile la un simbol al feminismului de genul „Razboiul stelelor”, in care invadatoarele vor sa ofileasca toata suflarea masculina a Terrei.

Citeste mai departe...
 

Meteora, simbol al credintei crestine

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Pentru toti cei care calatoresc aievea sau numai cu gandul in batrana Elada, aceasta inseamna Acropola Atenei sau ruinele de la Micene, Canalul Corint sau oracolul din Delphi, coloane si statui, plaje insorite sau culmi ale muntilor, muzica, legende, livezi de maslini si mireasma de rodii.Pentru tot atat de multi insa, Grecia inseamna un leagan al credintei, o emblema a ortodoxiei, un loc de taina si de miracol, inseamna Muntele Athos, Biserica Sfantul Dumitru din Salonic sau Meteorele, considerate minuni ale arhitecturii mai apropiata de zilele noastre, desi n-au fost mentionate ca atare in statisticile moderne.

Citeste mai departe...
 

Umbre pline de viata

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Anonimatul personajelor nu este doar o discretie a artistului, ci si o necesitate. Si asta pentru marea masa de oameni este anonima si fiecare individ se poate regasi in scenariile propuse de pictor. Concretetea realitatii se dilueaza, deseori, in simple umbre si lumini vagabondand fara sens si capatand un destin dramatic. Astfel concepe lumea si „papusarul Kostabi” - un suprarealist care se joaca cu umbrele.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1560

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pasi spre omul invizibil si padurea luminoasa
» O confruntare dramatica a Razboiului Rece
» Extraterestri sau efecte speciale?
» Crema de sunca
» Ten stralucitor
» Se vede mai bine din avion
» Orase mauritane stravechi
» Poet al nudului feminin
» Descifrarea Manuscrisului Voynich
» AVC – de la confuzie la moarte
» Isus, cu statut de refugiat
» Totul despre filmele de Oscar: „Vacanta la Roma”
» Horoscopul saptamanii: 23-29 iulie 2018
» 19 iulie 1890 – S-a nascut George al II-lea al Greciei
» Tema: „DANSUL”
» Zaharul, dusmanul din farfurie
» Lunetistii, arma secreta contra Wehrmacht
» Dezvaluirile unui senator despre OZN-uri
» Cartofi cu branza
» Cuburi „magice”
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9