Prima pagina arrow TERRA X 28 Apr 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 8 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Gonder, un oras imperial

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Considerat unul dintre locurile cele mai incarcate de istorie din Etiopia, orasul Gonder (sau Gandar), asezat la o altitudine de 2300 metri, a fost pâna in 1855 capitala tarii. Legenda spune ca in secolul al XVI-lea, imparatul etiopian Labna Dangal a avut un vis profetic, in care i s-a aratat un inger. Acesta l-a indemnat sa caute un loc al carui nume incepe cu G si acolo sa inalte capitala tarii. Etiopienii avusesera pâna atunci numai regi nomazi care isi mutau „resedinta” din loc in loc.

Citeste mai departe...
 

Trei maestri români

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Artele frumoase românesti au numerosi reprezentanti de seama, multi cu lucrari apreciate si în strainatate. Din pleiada de creatori autohtoni, am ales pentru a-i evidentia pe scurt pe Ion Jalea, Corneliu Baba si Sabin Balasa. În ordine cronologica, Ion Jalea este sculptorul nascut la Casimcea, judetul Tulcea, în anul 1887. Avea 21 de ani când a izbucnit Primul Razboi Mondial si Jalea s-a înrolat. Din pacate, el si-a pierdut în lupte mâna stânga si toata viata a folosit numai mâna dreapta, fara niciun alt sprijin.

Citeste mai departe...
 

Schitul Magureanu

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Aflata in centrul Capitalei, langa Gradina Cismigiu, pe strada al carei nume il poarta, manastirea cunoscuta sub numele de Schitul Magureanu, cu obste actualmente de calugari, are hramurile „Intrarea Maici Domnului in Biserica”, „Sfantul Ierarh Visarion” si „Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon”. Asezamantul a fost ridicat pe locul pe care in secolul al XVII-lea era mentionata o biserica de lemn, iar in secolul al XVIII-lea era amintita aici o chinovie de maici.

Citeste mai departe...
 

Gloria si praful uitarii

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Cazul marelui pictor francez William-Adophe Bouguereau, care si-a creat cea mai mare parte a operei in secolul XIX, este unul paradoxal. Si asta pentru ca academismul si conservatorismul panzelor sale au rezistat in timp ce modernitatea patrundea in arta si imprimavara mentalitatea asupra picturii. Spunem paradoxal pentru ca a fost posibil, in mod uimitor, ca lucrari precum „Nasterea lui Venus” sa fie elogiata si achizitionata cu entuziasm in 1879, la cinci ani de la prima expozitie a impresionistilor. Caci impresionistii au fost cei care, fara mila si remuscare, l-au exilat treptat pe Bouguereau in insula uitarii.

Citeste mai departe...
 

Parcul Carol I

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Pe dealul Filaretului, in apropierea vestitei gari cu acelasi nume, una dintre primele constructii de acest fel din tara, se intinde o adevarata padure, o oaza de verdeata, de liniste, in care cei care patrund se simt purtati mai aproape de Rai. Este Parcul Carol I, capodopera peisagistica si depozitar al unor istorii si traditii ancorate puternic in viata locuitorilor.

Citeste mai departe...
 

Splendoare de moda veche

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Numele marelui maestru francez Nicolas Poussin (1594-1665) este emblematic pentru clasicismul si barocul picturii universale, iar fermitatea si realismul culorilor sale ne incanta, mai ales in ceea ce priveste tematica inspirata din mitologie. De numele sau este legat si cel al cardinalului Richelieu, un episcop pe care regele Ludovic al XIII-lea l-a folosit pe post de sef al ministeriatului. El a fost cel care a ordonat ca maestrul sa se intoarca de la Roma si sa serveasca drept „prim pictor regal” pentru Ludovic al XIII-lea. Destinul si cariera impresionantului Nicolas Poussin sunt edificatoare pentru modul cum un mare talent innascut se afirma, indiferent de circumstante.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Apostolache

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Aflata pe valea Cricovului Sarat din judetul Prahova, in localitatea al carei nume il poarta, Manastirea Apostolache are hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Inscris pe lista monumentelor istorice din judet, ansamblul a fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea. Lucrarile au inceput in timpul domnitorului Matei Basarab si au fost terminate de principalul ctitor, comisul Apostolache. Totul a fost ridicat in jurul unei biserici construite inainte de 1595, cand a fost atestata documentar.

Citeste mai departe...
 

Amor sacru si profan

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Cariera lui Tiziano Vecellio reprezinta, pentru cei mai multi critici de arta, apogeul Scolii venetiene de pictura. De la Giovanni Bellini, Giorgione, Tintoretto, Veronese si Bassano, marele maestru nascut la Pieve di Cadore a dat o „lovitura de gratie” manierismului, care parea sa domine Renasterea culminanta. Tiziano si ai sai – cum s-ar putea spune – au conferit culorilor suprematia in placerea de a admira arta, in dauna formei si liniilor promovate de manieristii italieni.

Citeste mai departe...
 

Trondheim, orasul Sfantului Olav

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 Orasul este nu doar unul cultural ci si un simbol al credintei, fiind strans legat de numele regelui Olav Haraldson. Despre acesta se stie din Cronica Regilor Norvegiei, scrisa de Snorri Sturlason (1179-1241) ca s-a nascut in anul 995 si a devenit razboinic viking. Luptand in slujba ducelui Richard al II-lea al Normandiei, a luat contact cu crestinismul, iar in 1015 a avut o viziune prin care era indemnat sa plece spre nord. A pornit impreuna cu patru episcopi saxoni si a devenit rege al Norvegiei. Calatorind prin intreaga tara, i-a crestinat pe vikingi. Regele Knut al Danemarcei a ridicat pretentii asupra Norvegiei si, impreuna cu o armata de pagani norvegieni, a atacat tara. Olav a fost nevoit sa fuga spre Novgorod unde a fost bine primit, si-a reorganizat armata si batalia decisiva s-a dat la 29 iunie 1030. Depasit numeric, Olav a cazut sub securea unui pagan.

Citeste mai departe...
 

Vrajitorul nudurilor

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 Numerosi critici si colectionari de arta estimeaza ca nudurile francezului François Boucher – proeminent reprezentant al stilului rococo – se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste senzualitatea si mesajul generos al nudurilor. Chiar daca marea majoritate a trupurilor de femei sunt inspirate din mitologie si relieful corpului nu difera esential de la o lucrare la alta, Boucher a fost considerat „vrajitorul nudurilor” si datorita culorilor foarte inspirate folosite pentru prospetimea epidermei eroinelor sale.

Citeste mai departe...
 

Invierea Domnului

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Invierea lui Iisus Hristos (Sfintele Pasti) constituie cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, fundament doctrinar, practic temelia bisericii asa cum o cunoastem astazi. Este praznuita de Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-catolica, Biserica Greo-catolica si Biserica Reformanta. Data acestei mari sarbatori difera de la un cult la altul in functie de calendarul adoptat: cel gregorian sau cel iulian. Evenimentul nu este surprins direct in Evanghelii pentru ca niciun evanghelist nu a fost martor al Invierii. Exista insa istorisiri ale Invierii, a imprejurarilor in care s-a desfasurat si, mai ales a aratarilor Mântuitorului dupa aceea.

Citeste mai departe...
 

Giovanni Bellini, un renascentist revolutionar

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Un artist prodigios, apartinând unei faimoase familii venetiene, a reusit sa revolutioneze pictura Scolii venetiene atât prin tehnica folosirii uleiului pe pânza, cât si prin modul de a ilustra ambianta peisagistica si cromatica a temelor alese. Numele lui, Giovanni Bellini (1430-1516), va fi pomenit cu respect de marii reprezentati ai Renasterii italiene si de marii maestri europeni care au vizitat cetatea din laguna venetiana.

Citeste mai departe...
 

Obidos – orasul reginelor

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Plina de castele impodobite cu turturi de piatra, de catedrale ascunzand intre ziduri povesti romantice, de poduri si de statui, de miresme imbietoare si acorduri de fado, Portugalia ramane permanent o tara fascinanta si misterioasa.Unul dintre cele mai atractive locuri ale acestei tari scaldate in soare este micul oras Obidos, aflat la mai putin de 100 de kilometri de coastele Atlanticului. Catarat deasupra unei lagune, orasul pare incremenit in timp, ramanand acelasi de mai bine de 400 de ani.

Citeste mai departe...
 

„Domnisoarele” lui Cézanne

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Candva, un maestru apartinand „Epocii de aur a picturii olandeze” a avut ideea de a picta o tanara femeie care-si ridica poalele camasii de noapte si intra in apa unui rau. Ati recunoscut, desigur, capodopera lui Rembrandt van Rijn „Femeie la baie in apa raului”, finalizata in 1655. Panza plina de duiosie si fara nuante erotice, acea lucrare a barocului a fost o sursa de inspiratie exceptionala pentru novatorii artei secolului XIX, impresionistii. Nici „Rondul de noapte” si nici „Lectia de anatomie” ale aceluiasi Rembrandt nu i-a „miscat” atat pe „adeptii curentului care picteaza impresii”. Femeia la baie, in diverse ipostaze, a facut insa epoca.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Namaiesti

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Aflata in satul al carui nume il poarta, comuna Valea Mare-Pravat, judetul Arges, Manastirea Namaiesti are hramurile Intrarea Maicii Domnului in Biserica si Izvorul Tamaduirii. Nu se cunosc date despre intemeierea locasului dar traditia il considera pe domnitorul Negru Voda intemeietor al manastirii. Unii istorici sustin ca aceasta biserica, sapata in stanca, a fost initial o catacomba crestina, in vreme ce altii presupun ca a fost un templu inchinat zeului Zamolxe. Se spune ca aici a poposit o noapte Sfantul Apostol Andrei.

Citeste mai departe...
 

Artistul si „dragostea libera”

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Nonconformismul marelui artist englez William Blake, pe alocuri discutabil, pe alocuri profetic si entuziasmant, uimeste si acum lumea intelectuala anglo-saxona, care cauta modele si idei in opera sa. Si asta cu scopul (declarat raspicat) de a sensibiliza rigiditatea moralitatii contemporane. Culmea, in filosofia si poezia unui artist care a trait in epoca napoleoniana se pot regasi concepte pe care astazi le afisam la loc de cinste.

Citeste mai departe...
 

Zanzibar – orasul mirodeniilor

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Numele arhipelagului Zanzibar, care suna atat de exotic in urechile noastre, este in acelasi timp si cel al principalei insule si al capitalei acesteia. Arhipelagul, o regiune autonoma apartinand Tanzaniei, cea mai mare tara din estul Africii, este alcatuit din doua insule mai mari, Zanzibar si Pembo si din mai multe insule mici, fiind situat in Oceanul Indian, la 30 de kilometri de coasta.

Citeste mai departe...
 

Disperarea si culoarea galbena

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Incercarile lui Vincent van Gogh de a-si gasi echilibrul au fost marcate din adolescenta (cand au izbucnit divergentele doctrinar-religioase cu tatal sau, preot) de ceea de obicei numim disperare. Numai ca modul de manifestare a acestei stari limita a psihicului sunt nelimitate. La Vincent se poate spune cu certitudine ca disperarea a avut o culoare: galben.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Dumbravele

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Aflata la sud de orasul Piatra Neamt, Manastirea Dumbravele, cu obste de maici, are hramurile „Nasterea Maicii Domnului” si „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.  Numele asezamântului se trage de la numeroasele dumbravi din jur, care, de altfel, au dat si numele unui sat din apropiere. Primul sfânt locas construit aici a fost o biserica de lemn, ridicata in 1712 de câtiva calugari.

Citeste mai departe...
 

Asediul suferintei

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Când privim autoportretul lui Francisco de Goya – cel realizat în 1815, pe când împlinise 69 de ani – nu putem sa ne reprimam un sentiment de compasiune pentru un barbat înaintat în vârsta care are întiparita pe chip suferinta. E dificil de apreciat de ce un geniu al picturii lasa posteritatii o asemenea amintire. Poate ca dorea o minima compasiune din partea celor din jur? Poate ca dorea sa se stie cât de dramatic l-a lovit surditatea si izolarea de freamatul lumii... Nu se va sti niciodata. Cert este ca ultimele decenii din viata Goya le-a petrecut sub asediul suferintei.

Citeste mai departe...
 

Dubrovnik, podoaba Coastei Dalmate

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Oras stravechi de pe malul Marii Adriatice, asezat la poalele dealului Srd, orasul Drubrovnik a fost fondat prin unirea altor doua mici orase. Unul dintre ele, Ragusa, numit initial Laus – insemnand stanca – era de fapt o insula inatacabila pe care se inalta o fortareata, loc de refugiu pentru italienii fugiti din Epidaur. Celalalt, Dumbrava, al carui nume provine de la slavul dub, insemnand stejar, era o asezare tarzie a slavilor migratori. Unirea lor a avut loc in anul 1205, sub numele Dubrovnik, dar, desi Ragusa devenise inca din secolul al X-lea o putere maritima independenta, in acelasi an, noua asezare a fost cucerita de marea ei rivala, Venetia.

Citeste mai departe...
 

Dulcele rafinament clasic

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Intr-o magnifica inlantuire artistica a maestrilor sculpturii italiene si mondiale, genialului Michelangelo Buonarroti (1475-1564) i-a urmat celebrul „cuceritor” al Romei, prin fantanile si monumentele sale impresionante, Gianlorenzo Bernini (1598-1680), iar varful miraculosului triunghi al genialitatii il reprezinta Antonio Canova (1757-1822), la fel de elegant si delicat in maiestria de a daltui relieful trupului omenesc.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1438

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la Sherlock Holmes, la nano-detectivii de mâine
» Violenta si puterea absoluta
» Doru Davidovici si colegii sai
» Trei masti naturale
» Spaghete picante cu ton
» „Ursul” unificator al yakuza
» Loreta, manastirea unei legende
» Aventura si talent
» Cea mai mare galerie de arta în aer liber
» Buzele uscate, un calvar în orice sezon
» De la o dilema straveche la galopul de sanatate
» Softistii români, în elita mondiala
» Cinefili, vi se pregateste ceva!
» Horoscopul saptamanii: 1-7 mai 2017
» 27 aprilie 1822 – S-a nascut Ulysses Grant
» Tema: „IOANA D’ARC”
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9