Prima pagina arrow TERRA X 26 Mar 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 5 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Invierea Domnului

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Invierea lui Iisus Hristos (Sfintele Pasti) constituie cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, fundament doctrinar, practic temelia bisericii asa cum o cunoastem astazi. Este praznuita de Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-catolica, Biserica Greo-catolica si Biserica Reformanta. Data acestei mari sarbatori difera de la un cult la altul in functie de calendarul adoptat: cel gregorian sau cel iulian. Evenimentul nu este surprins direct in Evanghelii pentru ca niciun evanghelist nu a fost martor al Invierii. Exista insa istorisiri ale Invierii, a imprejurarilor in care s-a desfasurat si, mai ales a aratarilor Mântuitorului dupa aceea.

Citeste mai departe...
 

Giovanni Bellini, un renascentist revolutionar

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Un artist prodigios, apartinând unei faimoase familii venetiene, a reusit sa revolutioneze pictura Scolii venetiene atât prin tehnica folosirii uleiului pe pânza, cât si prin modul de a ilustra ambianta peisagistica si cromatica a temelor alese. Numele lui, Giovanni Bellini (1430-1516), va fi pomenit cu respect de marii reprezentati ai Renasterii italiene si de marii maestri europeni care au vizitat cetatea din laguna venetiana.

Citeste mai departe...
 

Obidos – orasul reginelor

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Plina de castele impodobite cu turturi de piatra, de catedrale ascunzand intre ziduri povesti romantice, de poduri si de statui, de miresme imbietoare si acorduri de fado, Portugalia ramane permanent o tara fascinanta si misterioasa.Unul dintre cele mai atractive locuri ale acestei tari scaldate in soare este micul oras Obidos, aflat la mai putin de 100 de kilometri de coastele Atlanticului. Catarat deasupra unei lagune, orasul pare incremenit in timp, ramanand acelasi de mai bine de 400 de ani.

Citeste mai departe...
 

„Domnisoarele” lui Cézanne

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Candva, un maestru apartinand „Epocii de aur a picturii olandeze” a avut ideea de a picta o tanara femeie care-si ridica poalele camasii de noapte si intra in apa unui rau. Ati recunoscut, desigur, capodopera lui Rembrandt van Rijn „Femeie la baie in apa raului”, finalizata in 1655. Panza plina de duiosie si fara nuante erotice, acea lucrare a barocului a fost o sursa de inspiratie exceptionala pentru novatorii artei secolului XIX, impresionistii. Nici „Rondul de noapte” si nici „Lectia de anatomie” ale aceluiasi Rembrandt nu i-a „miscat” atat pe „adeptii curentului care picteaza impresii”. Femeia la baie, in diverse ipostaze, a facut insa epoca.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Namaiesti

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Aflata in satul al carui nume il poarta, comuna Valea Mare-Pravat, judetul Arges, Manastirea Namaiesti are hramurile Intrarea Maicii Domnului in Biserica si Izvorul Tamaduirii. Nu se cunosc date despre intemeierea locasului dar traditia il considera pe domnitorul Negru Voda intemeietor al manastirii. Unii istorici sustin ca aceasta biserica, sapata in stanca, a fost initial o catacomba crestina, in vreme ce altii presupun ca a fost un templu inchinat zeului Zamolxe. Se spune ca aici a poposit o noapte Sfantul Apostol Andrei.

Citeste mai departe...
 

Artistul si „dragostea libera”

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Nonconformismul marelui artist englez William Blake, pe alocuri discutabil, pe alocuri profetic si entuziasmant, uimeste si acum lumea intelectuala anglo-saxona, care cauta modele si idei in opera sa. Si asta cu scopul (declarat raspicat) de a sensibiliza rigiditatea moralitatii contemporane. Culmea, in filosofia si poezia unui artist care a trait in epoca napoleoniana se pot regasi concepte pe care astazi le afisam la loc de cinste.

Citeste mai departe...
 

Zanzibar – orasul mirodeniilor

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Numele arhipelagului Zanzibar, care suna atat de exotic in urechile noastre, este in acelasi timp si cel al principalei insule si al capitalei acesteia. Arhipelagul, o regiune autonoma apartinand Tanzaniei, cea mai mare tara din estul Africii, este alcatuit din doua insule mai mari, Zanzibar si Pembo si din mai multe insule mici, fiind situat in Oceanul Indian, la 30 de kilometri de coasta.

Citeste mai departe...
 

Disperarea si culoarea galbena

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Incercarile lui Vincent van Gogh de a-si gasi echilibrul au fost marcate din adolescenta (cand au izbucnit divergentele doctrinar-religioase cu tatal sau, preot) de ceea de obicei numim disperare. Numai ca modul de manifestare a acestei stari limita a psihicului sunt nelimitate. La Vincent se poate spune cu certitudine ca disperarea a avut o culoare: galben.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Dumbravele

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Aflata la sud de orasul Piatra Neamt, Manastirea Dumbravele, cu obste de maici, are hramurile „Nasterea Maicii Domnului” si „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.  Numele asezamântului se trage de la numeroasele dumbravi din jur, care, de altfel, au dat si numele unui sat din apropiere. Primul sfânt locas construit aici a fost o biserica de lemn, ridicata in 1712 de câtiva calugari.

Citeste mai departe...
 

Asediul suferintei

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Când privim autoportretul lui Francisco de Goya – cel realizat în 1815, pe când împlinise 69 de ani – nu putem sa ne reprimam un sentiment de compasiune pentru un barbat înaintat în vârsta care are întiparita pe chip suferinta. E dificil de apreciat de ce un geniu al picturii lasa posteritatii o asemenea amintire. Poate ca dorea o minima compasiune din partea celor din jur? Poate ca dorea sa se stie cât de dramatic l-a lovit surditatea si izolarea de freamatul lumii... Nu se va sti niciodata. Cert este ca ultimele decenii din viata Goya le-a petrecut sub asediul suferintei.

Citeste mai departe...
 

Dubrovnik, podoaba Coastei Dalmate

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Oras stravechi de pe malul Marii Adriatice, asezat la poalele dealului Srd, orasul Drubrovnik a fost fondat prin unirea altor doua mici orase. Unul dintre ele, Ragusa, numit initial Laus – insemnand stanca – era de fapt o insula inatacabila pe care se inalta o fortareata, loc de refugiu pentru italienii fugiti din Epidaur. Celalalt, Dumbrava, al carui nume provine de la slavul dub, insemnand stejar, era o asezare tarzie a slavilor migratori. Unirea lor a avut loc in anul 1205, sub numele Dubrovnik, dar, desi Ragusa devenise inca din secolul al X-lea o putere maritima independenta, in acelasi an, noua asezare a fost cucerita de marea ei rivala, Venetia.

Citeste mai departe...
 

Dulcele rafinament clasic

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Intr-o magnifica inlantuire artistica a maestrilor sculpturii italiene si mondiale, genialului Michelangelo Buonarroti (1475-1564) i-a urmat celebrul „cuceritor” al Romei, prin fantanile si monumentele sale impresionante, Gianlorenzo Bernini (1598-1680), iar varful miraculosului triunghi al genialitatii il reprezinta Antonio Canova (1757-1822), la fel de elegant si delicat in maiestria de a daltui relieful trupului omenesc.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Topolnita

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Situata la nord-vest de Drobeta-Turnu Severin, Manastirea Topolnita are hramurile Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si Sfintii Imparati Constantin si Elena. Traditia spune ca manastirea, cu obste de calugari, a fost zidita in secolul al XIV-lea de Sfantul Nicodim. Se pare ca pe vatra acesteia a fost ridicat actualul locas. Constructia dateaza din 1646, din timpul lui Matei Basarab, ctitori fiind Lupu Buliga, vel capitan si sotia lui Stanca, ale caror morminte se afla in partea dreapta a pronaosului, in partea stanga fiind cel al Stoichitei, fiica lor moarta in 1653.

Citeste mai departe...
 

Comori de pus in cui

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Pentru istoria vanzarilor de opere de arta (particulare sau publice), anul 1987 a adus o premiera exceptionala. Capodopera „Vaza cu cincisprezece floarea-soarelui” a lui Vincent van Gogh a fost vanduta pentru 39,9 milioane dolari; cumparator a fost magnatul japonez in asigurari Yasuo Goto. Se stie ca in timpul vietii, van Gogh nu a reusit sa vanda decat o singura panza, si anume „Via rosie de langa Arles”, in 1888. Maestrul a primit 400 de franci (astazi cam 1.000 de dolari) de la Anne Boch, pictorita impresionista belgiana.

Citeste mai departe...
 

Imparatia tacerii

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 Exista in Capitala tarii noastre, nu departe de vechiul centru istoric, un loc invaluit parca intr-o aura misterioasa, Cimitirul Bellu. In ciuda zgomotului din jur, locul este cufundat in tacere. Cei care trec pe jos, prin apropiere, se simt marcati de misterul ascuns intre ziduri. Barbatii isi scot palaria, femeile – oricât de guralive - incep sa vorbeasca in soapta, batrânii isi fac smeriti semnul crucii, iar copiii sunt rugati sa fie mai cuminti.

Citeste mai departe...
 

Delacroix, triumful romantismului

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 Unul dintre corifeii picturii franceze din secolul XIX, Eugčne Delacroix, a adus pe scena marilor maestri, prin efervescenta si talentul sau uluitor, clipe palpitante din istoria contemporana lui. El a fost însufletitul si însufletitorul geniu al momentelor de cumpana în destinul unor popoare si a creat personaje nemuritoare ale istoriei, acoperindu-le cu o fermecatoare aura de legenda. Pentru cei mai putin familiarizati cu dramatica opera a lui Delacroix, este novoie sa punem accentul pe câteva capodopere cu teme istorice.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Mamu

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Aflata in satul Stanesti-Lunca din comuna Lungesti, judetul Vâlcea, Manastirea Mamu, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, constituie un ansamblu alcatuit din biserica „Sfântul Nicolae”, biserica bolnita din lemn „Sfânta Treime”, ruinele unor chilii si zidul de incinta de la sfârsitul secolului al XVII-lea. Nu exista prea multe date despre inceputurile manastirii, dar satul este atestat documentar in 1437, când mosia Mamul apartinea boierilor Flutas, Coica, Novac si Stratimir.

Citeste mai departe...
 

Chagall si modernismul

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Marc Zakharovich Chagall s-a nascut în Vitebsk (teritoriul Belarus), în anul 1887, într-o familie evreiasca. Acest pionier al modernismului în arta europeana a trait 97 de ani, decedând în 1985. Pentru a întelege spiritul artei lui Chagall, îl citam pe criticul Michael J. Lewis: „Chagall a fost ultimul supravietuitor al primei generatii de modernisti si a fost respectat si pentru ca a fost un proeminent artist evreu”. Iar Marc Chagall însusi spunea despre opera sa ca este „...ca un vis al umanitatii, nu al lui personal”. De altfel, personalitatea acestui maestru al modernismului se regaseste si în importante lucrari publice precum bolta Operei din Paris (pictata la cererea lui André Malraux, ministru al culturii), vitraliile catedralelor din Reims si Metz si ferestrele pictate din sediul ONU.

Citeste mai departe...
 

Memorialul Lincoln

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 Pe lânga Statuia Libertatii si Muntele Rushmore, Casa Alba sau Sala Independentei din Philadelphia, Statele Unite au si un alt simbol al statului modern, la fel de drag si apropiat sufletelor celor de aici. Acesta este Memorialul Lincoln, inaltat in memoria celui de al 16-lea presedinte al tarii, inversunat luptator impotriva sclaviei si salvator al statului. Construit intre 1911-1922, dupa o pregatire preliminara indelungata, Memorialul este o cladire impunatoare, ridicata dupa modelul unui templu doric, având un acoperis asemanator cu cel al Parthenonului din Athena. Ideea crearii unui asemenea monument a aparut la doi ani dupa asasinarea presedintelui când in Congres s-a format Asociatia Monumentului Lincoln.

Citeste mai departe...
 

Renoir si bucuriile vietii

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 Patru prieteni, patru artisti francezi sensibili si nonconformisti fata de de rigorile academice ale picturii secolului XIX, au fondat ceea ce pentru istorie va ramâne curentul impresionist. Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne si Pierre-Auguste Renoir au fost corifeii noului val si cei care, sub influenta discreta sau nedisimulata a unor înaintasi de marca (precum Ingres, Delacroix sau Boucher), au directionat arta spre explozia modernismului din secolul XX.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Malaiesti

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 Inaltata in judetul Prahova, la 28 de kilometri de Ploiesti si 16 kilometri de Slanic, Manastirea Malaiesti are hramurile Sfântul Antonie cel Mare, Sfântul Mucenic Fanurie si Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul. In padurea din zona existase, cu 250 de ani in urma, un schit care tinea de Manastirea Vulcanesti. Despre acest asezamânt nu se stiau prea multe lucruri, in afara faptului ca ultimul monah de aici a fost calugarul Vlad.

Citeste mai departe...
 

Vioara si penelul

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 In vremurile când pictura franceza era înflacarata de romantismul entuziasmant al lui Eugčne Delacroix, un artist conservator se opunea cu o forta uluitoare schimbarilor înnoitoare. Aparent un timid care nu a vrut sa intre în gratiile lui Napoleon Bonaparte, împaratul care înfrunta cu seninatate toate coalitiile europene, „inamicul public” al lui Delacroix s-a numit Jean-Auguste Dominique Ingres. Un provincial venit din Montauban (sudul Frantei) sa mentina viu clasicismul profesorului sau, marele pictor al lui Napoleon, Louis David.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1428

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Sfidarea robotilor: oamenii sa devina cyborgi!
» Gloriosul William al Angliei
» Revista RUFOR (1994-1996)
» Lifting natural
» Supa de spanac
» Mafioti fara frontiere
» Schitul Pietreni
» Nudul ca vocatie
» Paradisul cormoranilor pescari
» Prematurii si riscul pentru sanatatea lor viitoare
» Spuneti adio oboselii!
» Eseuri despre „facerea” literaturii
» Kurt Russell – triumful modestiei
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2017
» 16 martie 1815 – Printul Willem devine rege al olandezilor
» Tema: „PRINTI SI PRINTESE”
» Ce s-ar intampla daca am ramane 24 de ore fara Internet?
» Terorism „rosu” japonez
» Exista o baza secreta OZN in Lacul Vidraru?
» Ten de star
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9