Prima pagina arrow TERRA X 27 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 1 vizitator online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Manastirea Cornetu

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Aflata in judetul Vâlcea, pe Valea Oltului, din satul Calinesti, parte componenta a orasului Brezoi, la poalele muntelui Cornetu, manastirea cu acelasi nume are hramul „Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul”. Locasul, initial schit de calugari, a fost ctitorit de marele vornic Mares Bajescu si sotia sa, Maria. Pisania, sapata in piatra de Albesti, mentioneaza incheierea lucrarilor la 29 august 1666 in timpul lui Leon Voda, autorul scrierii fiind popa Stan din Bajesti.

Citeste mai departe...
 

Cosmar si disperare

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Pictorul, desenatorul si scriitorul elvetian Henry Fuseli (nascut „Johann Füssli”) a fost nevoit sa-si paraseasca tara de origine (la tinerete) din cauza unui gest juridic considerat si pe atunci unul eroic: a ajutat un prieten sa dovedeasca faptele de coruptie ale unui înalt magistrat, suspectat dar „intangibil”. Pare o situatie a lumii moderne, dar asta se-ntâmpla prin 1761, când viitorul pictor avea doar douazeci de ani.

Citeste mai departe...
 

Inchisoarea Mamertina

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Luni, 29 iunie, in Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica sunt praznuiti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, marcându-se astfel zona martiriului lor la Roma in anul 67. Persecutia crestinilor a fost declansata in anul 64, când imparatul Nero, dupa ce a dat foc Romei, a atribuit incendiul credinciosilor in Sfânta Evanghelie. Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost inchisi o vreme in aceeasi celula din inchisoarea Mamertina din Roma.

Citeste mai departe...
 

Irezistibilul Montparnasse

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Picasso, Hemingway, Brâncusi, Marcel Duchamp, Leon Trotki, Modigliani, Dalí... Este posibila o asemenea alaturare tulburatoare de destine? Ei bine, acelasi generos si pestrit Paris a oferit artei si culturii un magistral areal al vietii boeme fara de limite. Acesta a fost Montparnasse, fratele geaman al colinei Montmartre.

Citeste mai departe...
 

Biserica din Golesti

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Intins pe o suprafata de 14 hectare, Complexul Golesti a fost declarat muzeu in 1966. Aflat pe malul stâng al Râului Doamnei, la 10 kilometri de orasul Pitesti, Complexul Muzeal contine, pe lânga conacul boieresc, si o biserica având hramul „Sfânta Treime” si o cruce de pomenire. De fapt, Complexul ocupa 4 hectare, pe restul suprafetei fiind reprodus un sat românesc din secolul al XIX-lea. Conacul a fost ridicat intre 1641-1642 din ordinul marelui vistiernic Stroe Leordeanu si sotia sa, Visa, de catre mesterul Stoica. Acelasi mester a construit, in 1646, biserica, o imbinare de elemente arhitectonice muntenesti, moldovenesti, armenesti si turcesti.

Citeste mai departe...
 

O lume de fildes

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Prelucrarea fildesului a început în vremuri preistorice si asta poate fi lesne demonstrat pentru ca artefactele din acest splendid material sunt mai rezistente decât cele din metal. În aria europeana, arta fildesului a capatat o pretuire uriasa mai ales în Evul Mediu. Sculpturile grecesti numite „chryselephantine” (din aur si fildes) au reprezentat un vârf al artei antice grecesti prin artisti precum Phidias. India a fost mereu un centru mondial al prelucrarii fildesului de elefant. Unul dintre cele mai importante ateliere este la Murshidabad, în statul West Bengal. Dar în China, pe primul loc ca importanta este jadul si apoi fildesul (evident, discutam despre fildesul de elefant, caci materie prima pentru varii obiecte de cult sunt si fildesii de hipopotam si de morsa).

Citeste mai departe...
 

Moscheea din Mali

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Ridicata in orasul Djene de pe malul râului Bani din Mali, Marea Moschee, cea mai impozante constructie in stil sudano-sahelian din argila este totodata cea mai mare constructie de chirpici din lume. A fost initial un palat, transformat in moschee in secolul al XIII-lea. Traditia spune ca sultanul Kunburn si-a oferit in acest scop propria sa resedinta, careia in jurul anului 1240 i-a adus modificarile necesare in timp ce i se construia un alt palat regal. In scurt timp, orasul Djene a devenit un important centru de invatamânt islamic, reputatie pe care si-a pastrat-o vreme indelungata.

Citeste mai departe...
 

Tristetea muzelor

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Cândva, prin secolul VI î.Ch., prima poetesa remarcabila a spiritualitatii antice grecesti a înfiintat un fel de scoala de educatie elitista pentru femeile tinere din rândul aristocratiei, iar aceasta institutie avea un nume elocvent: „Casa Muzelor”. Poezia era la loc de cinste si patroanele spirituale erau, evident, Muzele, Gratiile si Afrodita. Numai ca, spre deosebire de muzele mitologiei, fetele care îsi slefuiau manierele acolo se lasau seduse de dragostea unui barbat, asa cum a facut Sappho însasi. A fost muza pentru Faun si a ramas singura, preferând în cele din urma sinuciderea.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Maxineni

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Inaltata in apropierea comunei cu acelasi nume din judetul Braila, Manastirea Maxineni, cu obste de calugari, are hramurile Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul pentru biserica veche si Sfântul Voievod Stefan cel Mare pentru cea noua. Biserica a fost ctitorita in anul 1637 de domnitorul Matei Basarab si sotia sa, doamna Elena, pe locul unei biserici de lemn, amintita in pisania locasului. A fost sfintita in 1639 si, situata fiind in apropierea raialei Braila, avea un evident rol de aparare. Se pare ca domnitorul remarcase locul in timpul unei incursiuni militare, intelegând imediat impotanta lui strategica. In hrisovul solemn, la 27 septembrie 1642, el mentioneaza manastirea in rândul marilor sale ctitorii.

Citeste mai departe...
 

Instantanee pe pânza

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Si marii maestri se joaca. Rasfoiti albumele cu colectii de arta si veti descoperi, cu ochi de detectivi amatori de frumos, cât de multe gesturi – doar în aparenta marunte – sunt imortalizate pe pânzele lor. Mi-am permis acest exercitiu de analiza admirativa, inspirat fiind de lungile comentarii asupra unei pânze emblematice semnate de Giovanni Bellini, unul dintre fruntasii Renasterii italiene, si anume „Petrecerea zeilor”. Nu ma voi referi la faptul ca, din motive vag elucidate, aceasta pictura datata 1514 a fost „ajustata” de doua ori – caci dupa moartea lui Bellini au refacut decorul pictorul de curte Dossi Dosso si apoi maestrul Tiziano. Interesante sunt doua fapte prezente în scenariul compozitiei.

Citeste mai departe...
 

Panteonul din Roma

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 Coplesitor prin trecutul sau istoric, prin frumusetea si multimea monumentelor, orasul Roma, Cetatea Eterna, este deopotriva leagan al artelor si al credintei. Important centru turistic, asezat pe malurile Tibrului, a fost pe rând capitala a Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei moderne. De-a lungul anilor Roma a fost numita Caput mundi („Capitala lumii”), La Citta Eterna („Orasul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), La Citta dei sette colli („Orasul celor sapte coline”).

Citeste mai departe...
 

„Dansul la Moulin Rouge”

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 De fiecare data când ne amintim cu duiosie de Henri de Toulouse-Lautrec, ne revin în minte unele filme artistice care ne-au emotionat profund de-a lungul anilor pentru ca „au dat viata” marilor maestri ai artelor vizuale. Astfel, nu ne putem opri de a sugera cititorului câteva pelicule memorabile care au servit magnific pictura universala. În scurta noastra enumerare asezam la loc de cinste „Agonie si extaz” (1965, Charlton Heston în rolul Michelangelo pictând Capela Sixtina), „Nightwatching” (2007, Rembrandt, jucat de Martin Freeman, si analiza „Rondului de noapte”), „Caravaggio” (jucat de Alessio Boni), „Lust for Life” (1956, cu Kirk Douglas alias Van Gogh si Anthony Quinn alias Paul Gauguin), Andrei Rubliov (1952), Modigliani din Montparnasse (1958, cu Gérard Philipe) s.a.m.d. Dar cine sa-l interpreteze pe Lautrec, care a avut doar 1,50 metri înaltime?

Citeste mai departe...
 

Inaltarea Domnului

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Ziua de astazi, 21 mai, de anul acesta, este un prilej de mare sarbatoare pentru credinciosii ortodocsi si greco-catolici. Ca in fiecare an, aceasta este ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena dar, inainte de orice, este praznuita Inaltarea Domnului Hristos la Cer. Acest moment, care marcheaza incheierea Sarbatorilor Pascale, este aniversat in joia din cea de a sasea saptamâna de dupa Pasti, respectiv dupa 40 de zile de la Inviere.

Citeste mai departe...
 

Suferinta unei femei geniale

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Un important critic de arta al secolului XX, Andre-Berne Jofroy, spunea ca „pur si simplu, o data cu opera lui Caravaggio a debutat pictura moderna”. Era un omagiu adus marelui maestru al tenebrelor. „Învataturile” lui catre urmasi se pot vedea limpede la Rembrandt, Rubens, Bernini sau Jusepe de Ribera. Barocul sta pe umerii lui Caravaggio, dar de foarte putine ori este amintita si o pictorita de geniu a barocului italian, si anume frumoasa Artemisia Gentileschi.

Citeste mai departe...
 

Gonder, un oras imperial

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Considerat unul dintre locurile cele mai incarcate de istorie din Etiopia, orasul Gonder (sau Gandar), asezat la o altitudine de 2300 metri, a fost pâna in 1855 capitala tarii. Legenda spune ca in secolul al XVI-lea, imparatul etiopian Labna Dangal a avut un vis profetic, in care i s-a aratat un inger. Acesta l-a indemnat sa caute un loc al carui nume incepe cu G si acolo sa inalte capitala tarii. Etiopienii avusesera pâna atunci numai regi nomazi care isi mutau „resedinta” din loc in loc.

Citeste mai departe...
 

Trei maestri români

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Artele frumoase românesti au numerosi reprezentanti de seama, multi cu lucrari apreciate si în strainatate. Din pleiada de creatori autohtoni, am ales pentru a-i evidentia pe scurt pe Ion Jalea, Corneliu Baba si Sabin Balasa. În ordine cronologica, Ion Jalea este sculptorul nascut la Casimcea, judetul Tulcea, în anul 1887. Avea 21 de ani când a izbucnit Primul Razboi Mondial si Jalea s-a înrolat. Din pacate, el si-a pierdut în lupte mâna stânga si toata viata a folosit numai mâna dreapta, fara niciun alt sprijin.

Citeste mai departe...
 

Schitul Magureanu

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Aflata in centrul Capitalei, langa Gradina Cismigiu, pe strada al carei nume il poarta, manastirea cunoscuta sub numele de Schitul Magureanu, cu obste actualmente de calugari, are hramurile „Intrarea Maici Domnului in Biserica”, „Sfantul Ierarh Visarion” si „Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon”. Asezamantul a fost ridicat pe locul pe care in secolul al XVII-lea era mentionata o biserica de lemn, iar in secolul al XVIII-lea era amintita aici o chinovie de maici.

Citeste mai departe...
 

Gloria si praful uitarii

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Cazul marelui pictor francez William-Adophe Bouguereau, care si-a creat cea mai mare parte a operei in secolul XIX, este unul paradoxal. Si asta pentru ca academismul si conservatorismul panzelor sale au rezistat in timp ce modernitatea patrundea in arta si imprimavara mentalitatea asupra picturii. Spunem paradoxal pentru ca a fost posibil, in mod uimitor, ca lucrari precum „Nasterea lui Venus” sa fie elogiata si achizitionata cu entuziasm in 1879, la cinci ani de la prima expozitie a impresionistilor. Caci impresionistii au fost cei care, fara mila si remuscare, l-au exilat treptat pe Bouguereau in insula uitarii.

Citeste mai departe...
 

Parcul Carol I

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Pe dealul Filaretului, in apropierea vestitei gari cu acelasi nume, una dintre primele constructii de acest fel din tara, se intinde o adevarata padure, o oaza de verdeata, de liniste, in care cei care patrund se simt purtati mai aproape de Rai. Este Parcul Carol I, capodopera peisagistica si depozitar al unor istorii si traditii ancorate puternic in viata locuitorilor.

Citeste mai departe...
 

Splendoare de moda veche

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Numele marelui maestru francez Nicolas Poussin (1594-1665) este emblematic pentru clasicismul si barocul picturii universale, iar fermitatea si realismul culorilor sale ne incanta, mai ales in ceea ce priveste tematica inspirata din mitologie. De numele sau este legat si cel al cardinalului Richelieu, un episcop pe care regele Ludovic al XIII-lea l-a folosit pe post de sef al ministeriatului. El a fost cel care a ordonat ca maestrul sa se intoarca de la Roma si sa serveasca drept „prim pictor regal” pentru Ludovic al XIII-lea. Destinul si cariera impresionantului Nicolas Poussin sunt edificatoare pentru modul cum un mare talent innascut se afirma, indiferent de circumstante.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Apostolache

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Aflata pe valea Cricovului Sarat din judetul Prahova, in localitatea al carei nume il poarta, Manastirea Apostolache are hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Inscris pe lista monumentelor istorice din judet, ansamblul a fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea. Lucrarile au inceput in timpul domnitorului Matei Basarab si au fost terminate de principalul ctitor, comisul Apostolache. Totul a fost ridicat in jurul unei biserici construite inainte de 1595, cand a fost atestata documentar.

Citeste mai departe...
 

Amor sacru si profan

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Cariera lui Tiziano Vecellio reprezinta, pentru cei mai multi critici de arta, apogeul Scolii venetiene de pictura. De la Giovanni Bellini, Giorgione, Tintoretto, Veronese si Bassano, marele maestru nascut la Pieve di Cadore a dat o „lovitura de gratie” manierismului, care parea sa domine Renasterea culminanta. Tiziano si ai sai – cum s-ar putea spune – au conferit culorilor suprematia in placerea de a admira arta, in dauna formei si liniilor promovate de manieristii italieni.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 199 - 220 din 1452

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9