Prima pagina arrow TERRA X 26 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 4 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Biserica din Cotnari

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi, Biserica din Cotnari este, dupa cat se pare, ctitorie a Sfantului Voievod Stefan cel Mare si face parte din „Ansamblul Medieval Curtea Domneasca”. Satul Cotnari este atestat din 1441 sau, dupa alte surse, din 1448, iar biserica a fost zidita in 1493 si are hramul „Sfanta Parascheva”. Anul constructiei a fost stabilit in urma unor studii istorice si arheologice. Nu se cunosc date exacte in acest sens, pentru ca pisania bisericii a fost distrusa de vreme, ca si Curtea Domneasca din care au mai ramas numai niste hrube.

Citeste mai departe...
 

Sa revenim in Belle Époque

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Dulce-amaruia boema pariziana si infloritoarea Belle Époque nu ar fi avut aceleasi miresme de aventura a spiritului fara afisele artistice ale multor pictori francezi specializati in acest gen de reclama vizuala. Datorita micului-mare nefericit Toulouse-Lautrec, posterul a devenit arta si s-a transformat intr-un fel de trompeta a cabaretelor si a saloanelor unde arta si petrecerea fraternizau la ceas de seara. Dar istoria afisului artistic il pretuieste drept parinte al sau pe Jules Chéret (1836-1932), personaj de seama al boemei pariziene, fara multa cultura, dar care si-a facut ucenicia in multe ateliere de litografie.

Citeste mai departe...
 

Lemnul norvegian si credinta crestina

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 Vestita in lume pentru frumoasele biserici de lemn, tara noastra are, din acest punct de vedere, o sora ceva mai nordica si mult mai varstnica. Este vorba despre Norvegia, unde in perioada medievala se inaltau 800 de asemenea monumente, dintre care, din pacate, in zielele noastre au mai ramas circa 30-40, restul fiind demolate pentru a lasa loc noilor constructii de piatra. Cea mai cunoscuta dintre acestea este biserica din Urnes, numita si Stavkirke, ceea ce, in traducere inseamna „biserica pe stalpi”. Aceste asezaminte erau numite „catedralele saracilor” datorita aspectului lor simplu, modest, dar totul era innobilat de culoarea calda a lemnului si de frumusetea lipsita de ostentatie a decoratiilor interioare.

Citeste mai departe...
 

Puritate si senzualitate

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 Intre femeia care se scalda si apa este o legatura esential cosmica, descoperita de chinezi prin asocierea principiilor yin (ea)-yang (el). La randul lor, unii dintre marii pictori europeni au imortalizat „poezia femeii care se imbaiaza”, transformand esenta gandirii orientale intr-un basm vizual. Este si una dintre ideile filosofului francez Gaston Bachelard (1884-1962), atunci cand interpreteaza in eseurile sale panze de Renoir si Cézanne. Si, folosindu-se de o celebra sintagma biblica, mai aflam ca „La inceput a fost cuvantul... cuvantul care se face apa”. Femeia vorbeste despre sine in modul cel mai elocvent atunci cand isi invinge timiditatea in apropierea si in bratele apei.

Citeste mai departe...
 

Pompei – istorie incremenita sub lava

Imprimare E-mail
joi, 03 septembrie 2015

 In admirabila sa carte „O aventura in secolul intai”, prozatorul italian Franco Monelli isi imagineaza o calatorie in trecut, in Roma Antica. Personajul romanului, fiu de senator, are prilejul astfel sa intalneasca „pe viu” personalitati ale inceputului de mileniu, ca Ovidiu sau Suetonius. Printre cei cu care se vede adesea este si Plinius cel Batran caruia personajul – intr-un moment in care le dezvaluie celor din jur ca vine din viitor – ii spune ca va muri cu ocazia eruptiei Vezuviului. Raspunsul savantului antic este unul de totala neincredere, similar aproape unui hohot de ras. El tine sa mentioneze ca totul este imposibil si ca Vezuviul nu a mai erupt de cateva sute de ani.

Citeste mai departe...
 

Tumult artistic la Paris

Imprimare E-mail
joi, 03 septembrie 2015

 Nicaieri in lume nu s-a produs o mai mare emulatie artistica precum cea din Franta secolului XIX, cand pictorii francezi – tineri si novatori, varstnici si conservatori – au sporit atat de mult ca numar si calitate, incat un „razboi” intre generatii si conceptii era inevitabil. La modul general, ceea ce se intampla in pictura franceza rivaliza cu marele val de maestri italieni ai Renasterii si barocului. Numai ca viziunile moderne asupra picturii aveau sa declanseze si miscari „administrative”, impuse de nevoia tinerilor de a se afirma in fata unui public parizian din ce in ce mai cultivat.

Citeste mai departe...
 

Schitul Sfantul Nicolae

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 Aflat in orasul Giurgiu, pe strada Mircea cel Batran, Schitul Sfantul Nicolae, cu obste de calugari, are o istorie deosebita. Pana in 1800 a fost geamie otomana despre care nu se stie cand si de catre cine a fost construita. Ca urmare a razboiului ruso-turc din perioada 1828-1830 si a eliberarii Giurgiului de sub ocupatia otomana, orasul este restituit Principatului Valahiei. Este momentul in care cladirea de forma patrata a geamiei este transformata in biserica ortodoxa. In acest scop i se adauga absida altarului si pridvorul, cel care s-a ocupat de planuri fiind Generalul Kiselev. Biserica primeste hramul Sfantul Nicolae, ca un omagiu adus tarului Nicolae I al Rusiei.

Citeste mai departe...
 

Arta si moralitate

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 Controversele pe care le-au starnit uneori capodoperele artistilor au facut istorie si, fara voia lor, pictorii si sculptorii au fost tarati in tot felul de „scandaluri asupra moralitatii”. Nu exista o istorie cu acest profil in lumea artelor, dar un exemplu vechi de cateva secole este cel al lui Michelangelo Buonarotti si magnifica sa fresca „Judecata de Apoi” (Capela Sixtina), capodopera finalizata in octombrie 1541. Din ordinul unor cardinali, zona sensibila a unor personaje a fost acoperita, iar pensia maestrului a fost sistata. Marii artisti – pictori, cineasti, oameni de teatru, muzicieni – nu si-au dorit nici un moment sa provoace scandal pentru a atrage atentia asupra lor. Dar, publicitatea negativa facuta operelor lor i-a ajutat in cariera, iar ei si-au confirmat ulterior valoarea.

Citeste mai departe...
 

Galle – cetatea fortificata din Sri Lanka

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Aflat la 120 kilometri de capitala Colombo, Galle este unul dintre cele mai frumoase orase din sud-vestul Sri Lankai, tara insulara, cunoscuta, pana in 1972, sub numele de Ceylon. Incarcat de legende si istorie este mentionat in documente inca din secolul al XIV-lea dar se pare ca vechimea lui este mult mai mare. Este cel mai sudic punct al tarii, identificat dupa o legenda cu Tarshish, mentionat in Vechiul Testament drept un port in care regele Solomon isi pastra o flota. De asemenea, in epopeea hindu Ramayana se amintesc dealurile de dincolo de Galle, unde crestea o planta care invia mortii si care a fost adusa din Himalaya de zeul-maimuta Hanuman.

Citeste mai departe...
 

Basme pe calculator

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Arta digitala fantastica ne socheaza din ce in ce mai mult, caci ea ne transporta spre magnifice domicilii imaginare de vis, taramuri de basm unde domina solitudinea unor grupuri restranse de oameni care incearca sa scape de nostalgia unui Pamant fericit de odinioara. Vietuitoarele capata si ele puteri magice si par sa concureze omul la capitolul „intelepciunea vietii”. Caci arta digitala ne provoaca extenuant imaginatia.

Citeste mai departe...
 

Schitul Oneaga

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Sambata, 15 august, cele mai multe dintre bisericile crestine praznuiesc „Adromirea Sfintei Fecioare”, Maica Domnului. Asa cum se stie, dupa ~naltarea Mantuitorului la Ceruri, Ea a ramas inima micii comunitati de ucenici si Apostoli. L-a insotit pe Sfantul Ioan in calatoria misionara la Efes si se crede ca a mai trait 11 ani dupa Inaltare. Aflata la Ierusalim, simtind ca i se apropie sfarsitul isi pregateste cele necesare si ii cheama in jurul ei pe apostoli, in Gradina Ghetsimani. Erau toti prezenti, in afara de Toma, care era plecat din oras. Ea le da ultimele sfaturi, dupa care adoarme. Necredinciosul Antonie vrea sa rastoarne sicriul, un inger ii reteaza mainile cu sabia, dar, la rugaciunile Apostolilor, Maica Domnului il vindeca. Peste trei zile Toma vine si deschide sicriul, dar il gaseste gol, pentru ca Dumnezeu nu a vrut sa lase trupul prada putreziciunii pamantesti si l-a ridicat la Ceruri.

Citeste mai departe...
 

Magica poteca intortocheata

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Coplesit de emotie si, poate, de evlavie, barbatul se descalta si porneste cu pasi rari spre desenul de pe pardoseala lucioasa din marmura. Voia sa fie singur in acea incinta, dar la un moment dat, cativa vizitatori se apropie si incep sa parcurga liniile acelui desen imens... nedescaltati. Omul nostru ii priveste mirat si renunta sa mai faca gestul pe care-l concepuse ca pe un ritual. Era vorba despre Salvador Dalí, desenul de pe pardoseala era un labirint, iar incinta respectiva nu era alta decat celebra si misterioasa catedrala din Chartres.

Citeste mai departe...
 

Arequipa, orasul calugaritelor

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 Aflat in sudul Republicii Peru, orasul Arequipa, situat la o altitudine de 2370 metri, la poalele vulcanului El Misti se mândreste printre altele, cu izvoarele sale minerale, cu Universitatea si multimea bisericilor. Orasul a fost fondat oficial la 15 august 1540 de Don Garcia Manuel de Carbajal din ordinul guvernatorului Francisco Pizaro. Fundalul asezarii il constituie trei munti cu o inaltime de peste 4848 metri: Misti, Chachani si Pichupichi, acestia reprezentând sursa de sillar, piatra alba din care s-au construit noile cladiri. Se pare ca aceasta provine dintr-o eruptie cumplita a lui Chachani, care a avut loc cu circa doua milioane de ani in urma când vulcanul a aruncat magma pâna la o distanta de 48 de kilometri.

Citeste mai departe...
 

Viata în alb-negru

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 „Sa dai culoare vietii în alb si negru este cea mai mare provocare a artei”, spunea cândva poetul-fotograf suprarealist Man Ray, pentru care realitatea cotidiana a fost doar o metafora a unei realitati interioare. Si totusi, un artist contemporan cu el a reusit, în cele doua nuante maniheiste, sa evoce o lume a realitatii primare, socante, deseori cu valoare de document istorico-social. Este vorba despre o femeie cu o cariera uluitoare, desfasurata de-a lungul a cinci decenii.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Berca

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Aflata in judetul Buzau, pe un deal din localitatea Berca, manastirea cu acelasi nume are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Locasul a fost ctitorit in secolul al XVII-lea de catre vel stolnicul Mihalcea Cândescu alaturi de sotia sa Alexandrina, nascuta Cantacuzino si fiii lor: Serban, Mihalcea si Moise. In 1672 stolnicul si familia sa construiesc un conac boieresc pe terenul respectiv, caruia, in 1694, ii adauga o biserica in stil brâncovenesc, asezamânt care a dainuit pâna in zilele noastre.

Citeste mai departe...
 

Rebeli si decadenta

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Artistul american Michael Parkes (n. 1944, în Missouri) s-a nascut cu grupa de sânge a rebelilor si sansa carierei sale s-a numit miscarea hippy. Anii 60 l-au prins în înflacararea lor contestatara la o vârsta la care a fi „neodecadent” putea fi rampa spre glorie sau marginalizare. Nascut în 1944, Parkes s-a înregimentat entuziasmului tinerilor „contra” de atunci, devenind un artist al generatiei hippy care priveste si spre profunzimile protestului. Absolvent al unei universitati de arta din Kansas, el calatoreste în India pentru a respira la fata locului miresmele tantrismului si cabalei, pentru a se „însori” la umbra unui guru si, finalmente, pentru a întelege cum de universul mare este armonios, iar cel al propriei persoane este disarmonios. Dar, dincolo de studiile filosofice ale pictorului si gravorului Parkes, rebelul reuseste sa iasa din labirintul angoaselor sale descoperindu-si un ultracontestat înaintas.

Citeste mai departe...
 

Universitatea din Salamanca

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 Universitatea Salamanca, cea mai veche din tara si una dintre primele institutii de acest fel din lume, a fost infiintata in 1134. In 1218, regele Alfonso al IX-lea al Leonului – regat de care apartinea Salamanca la vremea respectiva – i-a oferit prima carta regala de infiintare si asezamântul a devenit repede cunoscut pe intregul continent. A fost prima institutie care a primit titlul oficial de „Universitate”, acordat in 1254, de regele Alfonso al X-lea cel Intelept al Castiliei si recunoscut de Papa Alexandru al VI-lea in 1255.

Citeste mai departe...
 

Realismul artei rusesti

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 În Rusia celei de-a doua jumatati a secolului XIX, arta plastica a cunoscut o efervescenta asemanatoare cu cea din Franta, unde impresionismul detrona clasicismul si neoclasicismul. Numai ca revolutionarii pictori ai Rusiei aveau de luptat si cu dogmele politice ale unei societati înca prizoniere unor „catuse feudaliste”. Aproape similar cu miscarile de protest din Franta, o noua generatie de pictori si-a manifestat dezacordul total fata de modul în care Academia imperiala de arte frumoase acorda premiile anuale. Istoria consemneaza ca mai multi studenti artisti au înfiintat Societatea Expozitiilor Itinerante, opunând astfel academismului un stil realist de a se apropia de adevarata Rusie din acea epoca.

Citeste mai departe...
 

Brasilia, o capitala tânara

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Teritoriu cu resurse naturale inepuizabile, dar si cu contraste violente, Brazilia isi dezvoltase dupa razboi o activitate frenetica dispusa pe mai multe planuri. Capitala, Rio de Janeiro, devenise de multa vreme supraaglomerata si mai bine de 200 de ani diferitele guverne discutasera posibilitatea mutarii ei intr-o zona de interior, urmarind in acest fel si dezvoltarea unor regiuni ramase in urma. In 1956, noul presedinte al tarii, Jucelino Kubitschek, un politician ambitios, hotaraste, in sfârsit, ridicarea unei noi capitale.

Citeste mai departe...
 

Iubitor al femeilor

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Imaginea femeii moderne aduce o grava atingere naturaletii acestei fiinte delicate si menite sa fie senzuala o cât mai mare perioada din viata ei. Silicoanele si alte produse de sinteza o transforma fie într-o fabrica de lapte matern, fie într-o scândura de numarat coaste, fie într-o guraliva cu buze mai groase decât degetul mare. La polul opus se afla femeia perfecta, pe care o putem descoperi numai într-un anumit stil frantuzesc al secolului XIX, si anume academismul.

Citeste mai departe...
 

Podgorica, orasul dintre râuri de munte

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Incarcat de legende si traditii, cu o istorie presarata de lupte si de sânge, Muntengru se bucura si de reputatia uneia dintre cele mai frumoase tari din Europa. Capitala, Podgorica (Podgorita), poarta un nume care poate fi tradus prin „sub delusor” sau „sub movila”. Este cel mai mare oras al tarii, aflat la egala distanta atât de statiunile montane de schi alpin cât si de cele balneare de la Marea Adriatica. Este situat in Valea Zeta la o altitudine de 44 de metri si udat de apele mai multor râuri: Zeta Moraca, Ribnica, Sitnica si Cijevna.

Citeste mai departe...
 

Autoportrete pentru vesnicie

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Cât de mândru trebuie sa fi fost Albrecht Dürer când s-a imortalizat precum un Christ în tinuta aristocratica, cu plete ondulate si priviri blânde, întelegatoare fata de pacatele lumesti. Cât de obsedat trebuie sa fi fost Rembrandt de propriul chip ravasit de ani si nu prea daruit de natura cu frumusete. Cât de timid trebuie sa fi fost Vincent van Gogh în raport cu o lume care nu l-a înteles, atunci când îsi picta fizionomia fara sa se uite în ochii privitorului, ci undeva, spre un orizont imposibil de atins.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 177 - 198 din 1452

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9