Prima pagina arrow TERRA X 27 Apr 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 14 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Manastirea Berca

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Aflata in judetul Buzau, pe un deal din localitatea Berca, manastirea cu acelasi nume are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Locasul a fost ctitorit in secolul al XVII-lea de catre vel stolnicul Mihalcea Cândescu alaturi de sotia sa Alexandrina, nascuta Cantacuzino si fiii lor: Serban, Mihalcea si Moise. In 1672 stolnicul si familia sa construiesc un conac boieresc pe terenul respectiv, caruia, in 1694, ii adauga o biserica in stil brâncovenesc, asezamânt care a dainuit pâna in zilele noastre.

Citeste mai departe...
 

Rebeli si decadenta

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Artistul american Michael Parkes (n. 1944, în Missouri) s-a nascut cu grupa de sânge a rebelilor si sansa carierei sale s-a numit miscarea hippy. Anii 60 l-au prins în înflacararea lor contestatara la o vârsta la care a fi „neodecadent” putea fi rampa spre glorie sau marginalizare. Nascut în 1944, Parkes s-a înregimentat entuziasmului tinerilor „contra” de atunci, devenind un artist al generatiei hippy care priveste si spre profunzimile protestului. Absolvent al unei universitati de arta din Kansas, el calatoreste în India pentru a respira la fata locului miresmele tantrismului si cabalei, pentru a se „însori” la umbra unui guru si, finalmente, pentru a întelege cum de universul mare este armonios, iar cel al propriei persoane este disarmonios. Dar, dincolo de studiile filosofice ale pictorului si gravorului Parkes, rebelul reuseste sa iasa din labirintul angoaselor sale descoperindu-si un ultracontestat înaintas.

Citeste mai departe...
 

Universitatea din Salamanca

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 Universitatea Salamanca, cea mai veche din tara si una dintre primele institutii de acest fel din lume, a fost infiintata in 1134. In 1218, regele Alfonso al IX-lea al Leonului – regat de care apartinea Salamanca la vremea respectiva – i-a oferit prima carta regala de infiintare si asezamântul a devenit repede cunoscut pe intregul continent. A fost prima institutie care a primit titlul oficial de „Universitate”, acordat in 1254, de regele Alfonso al X-lea cel Intelept al Castiliei si recunoscut de Papa Alexandru al VI-lea in 1255.

Citeste mai departe...
 

Realismul artei rusesti

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 În Rusia celei de-a doua jumatati a secolului XIX, arta plastica a cunoscut o efervescenta asemanatoare cu cea din Franta, unde impresionismul detrona clasicismul si neoclasicismul. Numai ca revolutionarii pictori ai Rusiei aveau de luptat si cu dogmele politice ale unei societati înca prizoniere unor „catuse feudaliste”. Aproape similar cu miscarile de protest din Franta, o noua generatie de pictori si-a manifestat dezacordul total fata de modul în care Academia imperiala de arte frumoase acorda premiile anuale. Istoria consemneaza ca mai multi studenti artisti au înfiintat Societatea Expozitiilor Itinerante, opunând astfel academismului un stil realist de a se apropia de adevarata Rusie din acea epoca.

Citeste mai departe...
 

Brasilia, o capitala tânara

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Teritoriu cu resurse naturale inepuizabile, dar si cu contraste violente, Brazilia isi dezvoltase dupa razboi o activitate frenetica dispusa pe mai multe planuri. Capitala, Rio de Janeiro, devenise de multa vreme supraaglomerata si mai bine de 200 de ani diferitele guverne discutasera posibilitatea mutarii ei intr-o zona de interior, urmarind in acest fel si dezvoltarea unor regiuni ramase in urma. In 1956, noul presedinte al tarii, Jucelino Kubitschek, un politician ambitios, hotaraste, in sfârsit, ridicarea unei noi capitale.

Citeste mai departe...
 

Iubitor al femeilor

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Imaginea femeii moderne aduce o grava atingere naturaletii acestei fiinte delicate si menite sa fie senzuala o cât mai mare perioada din viata ei. Silicoanele si alte produse de sinteza o transforma fie într-o fabrica de lapte matern, fie într-o scândura de numarat coaste, fie într-o guraliva cu buze mai groase decât degetul mare. La polul opus se afla femeia perfecta, pe care o putem descoperi numai într-un anumit stil frantuzesc al secolului XIX, si anume academismul.

Citeste mai departe...
 

Podgorica, orasul dintre râuri de munte

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Incarcat de legende si traditii, cu o istorie presarata de lupte si de sânge, Muntengru se bucura si de reputatia uneia dintre cele mai frumoase tari din Europa. Capitala, Podgorica (Podgorita), poarta un nume care poate fi tradus prin „sub delusor” sau „sub movila”. Este cel mai mare oras al tarii, aflat la egala distanta atât de statiunile montane de schi alpin cât si de cele balneare de la Marea Adriatica. Este situat in Valea Zeta la o altitudine de 44 de metri si udat de apele mai multor râuri: Zeta Moraca, Ribnica, Sitnica si Cijevna.

Citeste mai departe...
 

Autoportrete pentru vesnicie

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Cât de mândru trebuie sa fi fost Albrecht Dürer când s-a imortalizat precum un Christ în tinuta aristocratica, cu plete ondulate si priviri blânde, întelegatoare fata de pacatele lumesti. Cât de obsedat trebuie sa fi fost Rembrandt de propriul chip ravasit de ani si nu prea daruit de natura cu frumusete. Cât de timid trebuie sa fi fost Vincent van Gogh în raport cu o lume care nu l-a înteles, atunci când îsi picta fizionomia fara sa se uite în ochii privitorului, ci undeva, spre un orizont imposibil de atins.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Cornetu

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Aflata in judetul Vâlcea, pe Valea Oltului, din satul Calinesti, parte componenta a orasului Brezoi, la poalele muntelui Cornetu, manastirea cu acelasi nume are hramul „Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul”. Locasul, initial schit de calugari, a fost ctitorit de marele vornic Mares Bajescu si sotia sa, Maria. Pisania, sapata in piatra de Albesti, mentioneaza incheierea lucrarilor la 29 august 1666 in timpul lui Leon Voda, autorul scrierii fiind popa Stan din Bajesti.

Citeste mai departe...
 

Cosmar si disperare

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Pictorul, desenatorul si scriitorul elvetian Henry Fuseli (nascut „Johann Füssli”) a fost nevoit sa-si paraseasca tara de origine (la tinerete) din cauza unui gest juridic considerat si pe atunci unul eroic: a ajutat un prieten sa dovedeasca faptele de coruptie ale unui înalt magistrat, suspectat dar „intangibil”. Pare o situatie a lumii moderne, dar asta se-ntâmpla prin 1761, când viitorul pictor avea doar douazeci de ani.

Citeste mai departe...
 

Inchisoarea Mamertina

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Luni, 29 iunie, in Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica sunt praznuiti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, marcându-se astfel zona martiriului lor la Roma in anul 67. Persecutia crestinilor a fost declansata in anul 64, când imparatul Nero, dupa ce a dat foc Romei, a atribuit incendiul credinciosilor in Sfânta Evanghelie. Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost inchisi o vreme in aceeasi celula din inchisoarea Mamertina din Roma.

Citeste mai departe...
 

Irezistibilul Montparnasse

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Picasso, Hemingway, Brâncusi, Marcel Duchamp, Leon Trotki, Modigliani, Dalí... Este posibila o asemenea alaturare tulburatoare de destine? Ei bine, acelasi generos si pestrit Paris a oferit artei si culturii un magistral areal al vietii boeme fara de limite. Acesta a fost Montparnasse, fratele geaman al colinei Montmartre.

Citeste mai departe...
 

Biserica din Golesti

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Intins pe o suprafata de 14 hectare, Complexul Golesti a fost declarat muzeu in 1966. Aflat pe malul stâng al Râului Doamnei, la 10 kilometri de orasul Pitesti, Complexul Muzeal contine, pe lânga conacul boieresc, si o biserica având hramul „Sfânta Treime” si o cruce de pomenire. De fapt, Complexul ocupa 4 hectare, pe restul suprafetei fiind reprodus un sat românesc din secolul al XIX-lea. Conacul a fost ridicat intre 1641-1642 din ordinul marelui vistiernic Stroe Leordeanu si sotia sa, Visa, de catre mesterul Stoica. Acelasi mester a construit, in 1646, biserica, o imbinare de elemente arhitectonice muntenesti, moldovenesti, armenesti si turcesti.

Citeste mai departe...
 

O lume de fildes

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Prelucrarea fildesului a început în vremuri preistorice si asta poate fi lesne demonstrat pentru ca artefactele din acest splendid material sunt mai rezistente decât cele din metal. În aria europeana, arta fildesului a capatat o pretuire uriasa mai ales în Evul Mediu. Sculpturile grecesti numite „chryselephantine” (din aur si fildes) au reprezentat un vârf al artei antice grecesti prin artisti precum Phidias. India a fost mereu un centru mondial al prelucrarii fildesului de elefant. Unul dintre cele mai importante ateliere este la Murshidabad, în statul West Bengal. Dar în China, pe primul loc ca importanta este jadul si apoi fildesul (evident, discutam despre fildesul de elefant, caci materie prima pentru varii obiecte de cult sunt si fildesii de hipopotam si de morsa).

Citeste mai departe...
 

Moscheea din Mali

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Ridicata in orasul Djene de pe malul râului Bani din Mali, Marea Moschee, cea mai impozante constructie in stil sudano-sahelian din argila este totodata cea mai mare constructie de chirpici din lume. A fost initial un palat, transformat in moschee in secolul al XIII-lea. Traditia spune ca sultanul Kunburn si-a oferit in acest scop propria sa resedinta, careia in jurul anului 1240 i-a adus modificarile necesare in timp ce i se construia un alt palat regal. In scurt timp, orasul Djene a devenit un important centru de invatamânt islamic, reputatie pe care si-a pastrat-o vreme indelungata.

Citeste mai departe...
 

Tristetea muzelor

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Cândva, prin secolul VI î.Ch., prima poetesa remarcabila a spiritualitatii antice grecesti a înfiintat un fel de scoala de educatie elitista pentru femeile tinere din rândul aristocratiei, iar aceasta institutie avea un nume elocvent: „Casa Muzelor”. Poezia era la loc de cinste si patroanele spirituale erau, evident, Muzele, Gratiile si Afrodita. Numai ca, spre deosebire de muzele mitologiei, fetele care îsi slefuiau manierele acolo se lasau seduse de dragostea unui barbat, asa cum a facut Sappho însasi. A fost muza pentru Faun si a ramas singura, preferând în cele din urma sinuciderea.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Maxineni

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Inaltata in apropierea comunei cu acelasi nume din judetul Braila, Manastirea Maxineni, cu obste de calugari, are hramurile Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul pentru biserica veche si Sfântul Voievod Stefan cel Mare pentru cea noua. Biserica a fost ctitorita in anul 1637 de domnitorul Matei Basarab si sotia sa, doamna Elena, pe locul unei biserici de lemn, amintita in pisania locasului. A fost sfintita in 1639 si, situata fiind in apropierea raialei Braila, avea un evident rol de aparare. Se pare ca domnitorul remarcase locul in timpul unei incursiuni militare, intelegând imediat impotanta lui strategica. In hrisovul solemn, la 27 septembrie 1642, el mentioneaza manastirea in rândul marilor sale ctitorii.

Citeste mai departe...
 

Instantanee pe pânza

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Si marii maestri se joaca. Rasfoiti albumele cu colectii de arta si veti descoperi, cu ochi de detectivi amatori de frumos, cât de multe gesturi – doar în aparenta marunte – sunt imortalizate pe pânzele lor. Mi-am permis acest exercitiu de analiza admirativa, inspirat fiind de lungile comentarii asupra unei pânze emblematice semnate de Giovanni Bellini, unul dintre fruntasii Renasterii italiene, si anume „Petrecerea zeilor”. Nu ma voi referi la faptul ca, din motive vag elucidate, aceasta pictura datata 1514 a fost „ajustata” de doua ori – caci dupa moartea lui Bellini au refacut decorul pictorul de curte Dossi Dosso si apoi maestrul Tiziano. Interesante sunt doua fapte prezente în scenariul compozitiei.

Citeste mai departe...
 

Panteonul din Roma

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 Coplesitor prin trecutul sau istoric, prin frumusetea si multimea monumentelor, orasul Roma, Cetatea Eterna, este deopotriva leagan al artelor si al credintei. Important centru turistic, asezat pe malurile Tibrului, a fost pe rând capitala a Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei moderne. De-a lungul anilor Roma a fost numita Caput mundi („Capitala lumii”), La Citta Eterna („Orasul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), La Citta dei sette colli („Orasul celor sapte coline”).

Citeste mai departe...
 

„Dansul la Moulin Rouge”

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 De fiecare data când ne amintim cu duiosie de Henri de Toulouse-Lautrec, ne revin în minte unele filme artistice care ne-au emotionat profund de-a lungul anilor pentru ca „au dat viata” marilor maestri ai artelor vizuale. Astfel, nu ne putem opri de a sugera cititorului câteva pelicule memorabile care au servit magnific pictura universala. În scurta noastra enumerare asezam la loc de cinste „Agonie si extaz” (1965, Charlton Heston în rolul Michelangelo pictând Capela Sixtina), „Nightwatching” (2007, Rembrandt, jucat de Martin Freeman, si analiza „Rondului de noapte”), „Caravaggio” (jucat de Alessio Boni), „Lust for Life” (1956, cu Kirk Douglas alias Van Gogh si Anthony Quinn alias Paul Gauguin), Andrei Rubliov (1952), Modigliani din Montparnasse (1958, cu Gérard Philipe) s.a.m.d. Dar cine sa-l interpreteze pe Lautrec, care a avut doar 1,50 metri înaltime?

Citeste mai departe...
 

Inaltarea Domnului

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Ziua de astazi, 21 mai, de anul acesta, este un prilej de mare sarbatoare pentru credinciosii ortodocsi si greco-catolici. Ca in fiecare an, aceasta este ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena dar, inainte de orice, este praznuita Inaltarea Domnului Hristos la Cer. Acest moment, care marcheaza incheierea Sarbatorilor Pascale, este aniversat in joia din cea de a sasea saptamâna de dupa Pasti, respectiv dupa 40 de zile de la Inviere.

Citeste mai departe...
 

Suferinta unei femei geniale

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Un important critic de arta al secolului XX, Andre-Berne Jofroy, spunea ca „pur si simplu, o data cu opera lui Caravaggio a debutat pictura moderna”. Era un omagiu adus marelui maestru al tenebrelor. „Învataturile” lui catre urmasi se pot vedea limpede la Rembrandt, Rubens, Bernini sau Jusepe de Ribera. Barocul sta pe umerii lui Caravaggio, dar de foarte putine ori este amintita si o pictorita de geniu a barocului italian, si anume frumoasa Artemisia Gentileschi.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 177 - 198 din 1438

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la Sherlock Holmes, la nano-detectivii de mâine
» Violenta si puterea absoluta
» Doru Davidovici si colegii sai
» Trei masti naturale
» Spaghete picante cu ton
» „Ursul” unificator al yakuza
» Loreta, manastirea unei legende
» Aventura si talent
» Cea mai mare galerie de arta în aer liber
» Buzele uscate, un calvar în orice sezon
» De la o dilema straveche la galopul de sanatate
» Softistii români, în elita mondiala
» Cinefili, vi se pregateste ceva!
» Horoscopul saptamanii: 1-7 mai 2017
» 27 aprilie 1822 – S-a nascut Ulysses Grant
» Tema: „IOANA D’ARC”
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9