Prima pagina arrow TERRA X
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 2 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Un artist al veseliei

Imprimare E-mail
joi, 15 septembrie 2016

 Tripleta de aur a epocii barocului flamand a fost reprezentata (cronologic) de Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens si Antoon van Dyck. Dintre acestia, Jordaens este cel care a creat una dintre cele mai agreabile atmosfere rurale, generatoare de buna dispozitie si chef de viata. Elev si continuator al marelui inaintas, Rubens, Jordaens a ramas toata viata un apropiat al familiilor de tarani flamanzi, carora le-a surprins cu precadere momentele de destindere, fie el chef restrans sau petrecere in toata regula.

Citeste mai departe...
 

Catedrala din Sevilla

Imprimare E-mail
miercuri, 14 septembrie 2016

 Despre Sevilla, multi au spus ca este „cel mai spaniol dintre orasele Spaniei”. Este capitala Andaluziei, ridicata pe malurile raului Guadalquivir. Istoria orasului este la fel de dramatica si agitata ca a multor orase europene care au cunoscut rand pe rand stralucirea si dezastrul. In secolul al VI-lea i.Hr. aici exista misteriosul regat al lui Tartessus, distrus de cartaginezi, apoi a fost fondata colonia romana Hispalis si, la doua secole dupa caderea Imperiului Roman, in anul 711, a fost cucerita de arabii care au numit-o Isbiliah sau Isbiliya. La 23 noiembrie 1248, regele Ferdinand al II-lea de Castilia isi face intrarea triumfala in oras, dupa ce izbutise sa-i alunge pe mauri.

Citeste mai departe...
 

„Dinozaurii” artei

Imprimare E-mail
miercuri, 14 septembrie 2016

 Boemii, specie disparuta din istoria artei. Acei „dinozauri” din fata sevaletului au fost autentici artisti cu viata dezordonata, fara grija zilei de maine, cu vantul zburatacind prin buzunare si cu cate o iubita atarnandu-le de gat ca o salba de orhidee. Termenul de boem („bohemian” in franceza) a fost lansat de scriitorul Henri Murger intr-o colectie de scurte povestiri despre Boemia (1845), dupa care s-a inspirat si Puccini pentru opera „Boema”. In opera „Carmen” de Bizet boemianca este o tiganca spaniola. Dupa Puccini, Jonathan Larson a compus musicalul „Rent” (tradus liber „Viata de imprumut”), in care s-a lansat sintagma „La Vie Boheme”. Astfel, ceea ce initial occidentalii numeau „boemian” drept „tigan ajuns in vestul Europei via Boemia” a devenit termenul care definea artistii saraci, dar fericiti din aglomerarile urbane.

Citeste mai departe...
 

Sintra – „Edenul Europei”

Imprimare E-mail
joi, 01 septembrie 2016

 Situata in apropierea Lisabonei, la circa 30 kilometri, pe o colina inalta al carei nume il poarta, orasul Sintra este o straveche resedinta a monarhilor si nobililor portughezi. Legenda spune ca aici s-a retras o vreme zeita Lunii, cunoscuta si sub numele Cyntia de catre romani. Numita de localnici „Sintra cea Frumoasa” a incins imaginatia multor poeti, printre care Lordul Byron si Camoes. In epoca romantica era considerata „Edenul Europei” dar istoria ei este mult mai veche.

Citeste mai departe...
 

Erou printre eroi

Imprimare E-mail
joi, 01 septembrie 2016

 Fabuloasa obsesie artistica a marelui creator de benzi de desene Frank Frazetta a fost taramul super-eroilor moderni de ambe sexe, in care barbatii si femeile au evadat stadioanele magnificilor atleti ai Olimpului. Opera lui Frazetta poate innobila cartile de basm ale copilariei, pentru a aprinde mai eficient imaginatia infantila. Dar acest mare artist al veacului trecut s-a adresat maturilor, carora le-a facilitat evadarile pe taramul fantasticului.

Citeste mai departe...
 

Manastirea din Pietriceaua

Imprimare E-mail
vineri, 26 august 2016

 Biserica din satul Pietriceaua, comuna Brebu, judetul Prahova, are hramul Sfanta Treime si a fost ridicata pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Aceasta a fost construita din barne de lemn pe fundatie de piatra si era acoperita cu sindrila. Deasupra pridvorului se inalta o turla modesta, care avea si rol de clopotnita si se pare ca exista o a doua turla deasupra naosului. Un document din 1934 noteaza insa ca an de constructie 1856, mentionand faptul ca pridvorul a fost adaugat mai tarziu, in 1875, si ca era solid, din piatra, cu grosimea de 0,65 metri. De la aceasta prima biserica au fost preluate cateva elemente de arhitectura si s-a mentinut hramul.

Citeste mai departe...
 

Artistul din Tahiti

Imprimare E-mail
vineri, 26 august 2016

 Paul Gauguin, hoinarul incurabil si omul care a respirat toata viata briza sarata a oceanelor si parfumul trist al instrainarii, s-a dedicat picturii relativ tarziu, pe la 34 de ani. Tineretea si-a consumat-o ca angajat al Marinei comerciale franceze si clipele romantice i-au cam lipsit din viata de atunci. Si totusi, in pelerinajele sale a sosit si clipa marii iubiri, intalnirea cu daneza Mette-Sophie, impreuna cu care va avea cinci copii.

Citeste mai departe...
 

Hoi An – mandria Vietnamului

Imprimare E-mail
joi, 18 august 2016

 Aflat in regiunea central-sudica a Vietnamului, intr-un estuar la malul Marii Chinei, cu plaje prelungi, orasul Hoi An, marginit de fluviul Thu Bon, este unul dintre cele mai importante centre de schimb cultural intre Europa si Orient. Fiind unul dintre putinele orase din tara neatinse de razboi este totodata considerat cel mai cochet din Vietnam. In secolul intai s-a ridicat aici un sat de pescari, care a inceput sa se dezvolte, transformandu-se apoi intr-un oras comercial, un port care a cunoscut o perioada de mare inflorire intre secolele al XV-lea si al XIX-lea, datorita comertului cu mirodenii.

Citeste mai departe...
 

Femeia descatusata

Imprimare E-mail
joi, 18 august 2016

 Uriasul Salvador Dalí are multi epigoni, fara ca vreunul sa-i umbreasca, deocamdata, suprematia indiscutabila. Unul dintre „discipoli” este Rezo Kaishauri, pictor suprarealist nascut la Tbilisi, Georgia, actualmente rezident la Vilnius, Lituania. A absolvit Scoala de arta in 1994, in orasul natal, iar actualmente profesia sa de baza este designer. Despre sine spune doar ca este „fericit recasatorit, cu un copil din primul mariaj”.

Citeste mai departe...
 

Biserica Kretzulescu

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Luni, 15 august, lumea crestina praznuieste „Adormirea Maicii Domnului”, despre care am mai scris in acest colt de pagina. Randurile de fata prezinta o sfanta biserica inchinata acestei mari sarbatori. Aflata pe Calea Victoriei, Biserica Kretzulescu, una dintre emblemele Capitalei, se bucura de vecinatati ilustre. Pot fi amintite: Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Memorialul Renasterii, Sala Palatului, Muzeul de Arta a Romaniei. Ctitorii bisericii au fost Iordache Kretzulescu si sotia lui, Safta, fiica lui Constantin Brancoveanu. Urma sa fie folosita de acestia si familiile lor, fiind situata in mijlocul complexului de proprietati ale boierului.

Citeste mai departe...
 

Arta si intimitate

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Intotdeauna artistii au adus omagii femeilor pe care le-au folosit drept model si care, mai intotdeauna, le-au fost si iubite. Un exemplu grandios este chipul femeii care intruchipeaza Statuia Libertatii din New York. Sculptorul francez Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904), cel care a proiectat maretul monument, nu a suflat o vorba despre sursa sa de inspiratie. Unii spun ca ar fi vorba despre Isabelle Eugenie Boyer, vaduva lui Isaac Singer (cel cu masina de cusut), o femeie frumoasa si vestita in Paris. Altii spun ca la mijloc este mama sculptorului, Charlotte Bartholdhi (de care a fost foarte apropiat). Dar exista si autori care arunca in joc varianta cea mai picanta: Jean Emilie, amanta artistului. Catre cine privesc, de fapt, locuitorii marii metropole?

Citeste mai departe...
 

Nürnberg, orasul papusilor de portelan

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Pentru cei mai multi dintre noi orasul Nürnberg inseamna papusile de portelan, mestesugari vestiti in toata lumea, „maestrii cântareti” ai lui Wagner si locul unor faimoase procese de dupa ultimul razboi mondial. Orasul, asezat pe ambele maluri ale râului Pegnitz, este unul dintre centrele culturale si economice din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, din Germania. Istoria sa este strâns legata de cea a Sfântului Imperiu Roman. Conducatorii acestuia au ridicat aici o cetate pe care au numit-o Nourenberg (Dealul stâncos), iar teritoriul din jur s-a dezvoltat ca un târg liber, asigurând granita intre Saxonia, Bovaria, Franconia de est si Bavaria.

Citeste mai departe...
 

Deceptia ca stil de viata

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Specialistii spun ca modul „pitoresc” în care a trait Amedeo Modigliani nu poate fi comparat decât cu cel al lui Van Gogh. A fost un artist care a iubit cu adevarat, dar suferinta si alcoolul i-au grabit disparitia, pe fondul unei depresii abia mascate. Nascut la Livorno (Italia) în 1884, într-o familie de evrei, „Dedo” (cum era alintat) a mostenit de la mama sa, Eugenia, gustul pentru nonconformism. Desi a fost contemporan cu adeptii stilului cubist, Modigliani nu s-a apropiat de acestia, ci – o demonstreaza cariera sa – a reprezentat „o punte între generatia lui Toulouse-Lautrec si Arta Decorativa (Art-Deco) din primele decenii ale secolului XX”.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Feredeu

Imprimare E-mail
duminică, 31 iulie 2016

 Aflata in comuna Siria, judetul Arad, Manastirea Feredeu, cu obste de calugari, are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Construita pe un deal, la o inaltime de 427 metri, a fost ridicata in apropierea unui izvor – un feredeu – renumit in Muntii Zarandului, a carui apa era considerata binefacatoare. Aici se afla un schit cu un paraclis pentru cei care voiau sa se inchine când sorbeau apa facatoare de minuni, schit mentionat pentru prima oara cu mai bine de 215 ani in urma. De fapt acesta este atestat documentar in 1710 drept Manastirea Feredeu cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe si Inaltarea Sfintei Cruci.

Citeste mai departe...
 

Triumful sexului frumos

Imprimare E-mail
duminică, 31 iulie 2016

 Una din marile izbânzi ideologice ale Renasterii – exprimate cu excelenta si-n pictura – a fost redefinirea concilierii dintre Creator si creatia Sa. Trupul omenesc, parte integranta a naturii, devenea tema predilecta pentru maestrii penelului, pornind de la premisa ca omul a fost înzestrat cu doua componente ale conceptului de frumusete: cea sufleteasca si cea trupeasca. Era detronata definitiv dogma medievala care aprecia exclusiv spiritul, ignorând armonia morfologica a efemerului corp.

Citeste mai departe...
 

Damasc, cea mai veche capitala a lumii

Imprimare E-mail
marți, 26 iulie 2016

 Situat intr-o depresiune la poalele Muntilor Antiliban, orasul Damasc este nu doar capitala Siriei ci si un loc incarcat de legende si traditii. Se spune ca aici s-au nascut, pe lânga agricultura si alfabet, filozofia, comertul si arta diplomatiei. Damascul si-a disputat titlul de cel mai vechi oras din lume cu Aleppo si mai târziu cu Hama, aflat la jumatatea distantei intre cele doua. Cercetatorii au fost insa de acord ca Damascul ramâne cea mai veche capitala in functiune din lume.

Citeste mai departe...
 

Tara si inima

Imprimare E-mail
marți, 26 iulie 2016

 Multi creatori, indiferent de domeniu, au fost nevoiti sa accepte gazduirea unei tari straine sau au preferat, din varii motive (constrângeri strict personale sau politice), sa aleaga o existenta cât mai departata de tarâmul natal. În privinta pictorilor, multi dintre marii maestri ai lumii s-au stins departe de patria-mama. Recordul de distanta cred ca îl detine Paul Gauguin. Nascut la Paris, el moare în conditii exotice tocmai în Insula Atuona, Insulele Marchize, Polinezia franceza. Era anul 1903. În 1978, un alt nebun frumos, poetul si cântaretul belgian Jacques Brel, este înmormântat în acelasi cimitir, la câtiva metri de Gauguin. Ce cautau acesti mari creatori atât de departe de tara lor?

Citeste mai departe...
 

Schitul Bradu

Imprimare E-mail
luni, 18 iulie 2016

 Aflat in satul Gurguiata, in apropiere de Baile Olanesti, judetul Valcea, Schitul Bradu, cu obste de maici are hramul „Sfantul Ioan Botezatorul”. Despre inceputurile acestui sfant locas se cunosc foarte putine lucruri dar apare in mod curent in legendele si baladele locului. Una dintre ele povesteste ca aici, in vremuri demult uitate, traia un barbat bogat, numit Bardoi sau in alte variante Barzoi sau Bradoi.

Citeste mai departe...
 

Capodopere si secretele lor

Imprimare E-mail
luni, 18 iulie 2016

 Una dintre celebrele sculpturi din tineretea lui Michelangelo este „David” (inceputa in 1501, cand artistul avea 26 de ani). Statuia, degajand forta si delicatete, are nu mai putin de 4 metri inaltime si il reprezinta pe erou nu ca rege, ci la varsta infruntarii biblice cu Goliat, adica un adolescent pe care tatal sau, Iesei, nici nu l-a considerat vrednic sa plece la razboi contra filistenilor. Prin aceasta statura monumentala Michelangelo a dorit, probabil, sa contrabalanseze atitudinea unor sceptici care nu credeau ca „pustiul” poate invinge uriasul.

Citeste mai departe...
 

York, orasul in care a incremenit istoria

Imprimare E-mail
marți, 12 iulie 2016

 Considerat cel mai frumos oras din nordul Angliei, York a dat numele comitatului Yorkshire, cel mai mare din intreaga tara. Este vestit atât pentru catedrala sa, impresionanta ca dimensiuni si aspect, cât si pentru zidurile care il inconjoara. Formând un inel complet, ruinele acestor ziduri se intind pe o lungime de 5 kilometri si, in cele mai multe locuri, ating inaltimea de 5-6 metri. Mai multe secole au supravietuit unor asedii si bombardamente aeriene.

Citeste mai departe...
 

Suferinta unui nud

Imprimare E-mail
marți, 12 iulie 2016

 Pe vremea pictorului spaniol Diego Velázquez (1599-1660) – marele maestru al „Epocii de aur iberice” –, din cauza Inchizitiei, nudurile erau interzise. Era o epoca a cenzurii morale radicale si de aceea istoricii considera ca faimoasa pânza „Venus în oglinda” este singura dovada de „libertinaj” al artistilor spanioli din perioada barocului.

Citeste mai departe...
 

Biserica Sfantul Visarion

Imprimare E-mail
duminică, 03 iulie 2016

 Aflata in centrul Capitalei, in apropiere de Piata Romana, Biserica este inchinata Sfantului Visarion, episcopul Larisei, hirotonit in secolul al XVI-lea. Marele istoric Nicolae Iorga sustine ca hramul ales s-a datorat faptului ca Sfantul Visarion era un aparator in fata temutului pericol reprezentat de ciuma, iar asezamantul vechi a fost ridicat intr-un moment in care tara era amenintata de acest flagel. Biserica este un monument important al orasului atat pentru istoria, cat si pentru arhitectura sa impresionanta.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 155 - 176 din 1533

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Coridoarele memoriei
» Sunetul „sferelor inalte”
» Apelul unui fost inalt oficial american
» Snitel umplut
» Sfaturi utile
» Dat in urmarire: aurul nazistilor
» Turnul Belem din Lisabona
» Dreptul de a visa
» Calatori in... lumea stelara
» „Tristetea” neuronului adormit
» Bijuteria Marii Uniri
» Actori transformati de rolurile lor
» Horoscopul saptamanii: 23-29 aprilie 2018
» 19 aprilie 2011 – Fidel Castro demisioneaza
» Tema: „CHINA”
» Spaima in fata inteligentei artificiale
» Un monarh razboinic
» Invazie extraterestra in luna mai?
» Crema de ficat cu oua
» Solutii rapide pentru un obraz stralucitor
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9