Prima pagina arrow TERRA X 25 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 1 vizitator online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Meteora, simbol al credintei crestine

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Pentru toti cei care calatoresc aievea sau numai cu gandul in batrana Elada, aceasta inseamna Acropola Atenei sau ruinele de la Micene, Canalul Corint sau oracolul din Delphi, coloane si statui, plaje insorite sau culmi ale muntilor, muzica, legende, livezi de maslini si mireasma de rodii.Pentru tot atat de multi insa, Grecia inseamna un leagan al credintei, o emblema a ortodoxiei, un loc de taina si de miracol, inseamna Muntele Athos, Biserica Sfantul Dumitru din Salonic sau Meteorele, considerate minuni ale arhitecturii mai apropiata de zilele noastre, desi n-au fost mentionate ca atare in statisticile moderne.

Citeste mai departe...
 

Umbre pline de viata

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Anonimatul personajelor nu este doar o discretie a artistului, ci si o necesitate. Si asta pentru marea masa de oameni este anonima si fiecare individ se poate regasi in scenariile propuse de pictor. Concretetea realitatii se dilueaza, deseori, in simple umbre si lumini vagabondand fara sens si capatand un destin dramatic. Astfel concepe lumea si „papusarul Kostabi” - un suprarealist care se joaca cu umbrele.

Citeste mai departe...
 

Lumina Sfanta de la Ierusalim

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2016

 Incercam sa va oferim câteva informatii despre acest miracol al lumii crestine, raspunzând astfel unor cititori care si-au exprimat aceasta dorinta. Desi multi considera fenomenul o inselatorie, mult mai multi sunt cei care accepta fara sa sovaie minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Se stie ca in fiecare an, in timpul slujbei de vecernie din Sâmbata Mare, o lumina din cer coboara aprinzând lumânarile in Biserica Sfântului Mormânt. Este cea mai veche minune a crestinitatii de dupa Inviere, atestata anual. Referirile scrise privitoare la acest eveniment dateaza din secolul al IV-lea, dar a fost analizat sistematic incepând din 1106 când a fost mentionat in scrierile calugarului rus Daniel.

Citeste mai departe...
 

Armonii fluide

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2016

 „Apa este visul fluid curgând în vazul tuturor”, spunea Gaston Bachelard, unul dintre întemeietorii criticii literare psihanalitice. Cu atât mai mult admiram îmbinarea dintre sculptura si apa, prin ceea ce se numeste „fântâna artistica”. Element purificator esential (vezi si botezul crestin), apa este componenta cea mai atragatoare care poate pune în valoare un monument sculptural. De altfel, miscarea „eterna” a fluidului transparent, alimentat de un izvor subteran, a fost un fascinant motiv de visare, înca din antichitate. Sistemele hidraulice realizate de inginerii Greciei Antice si ai vechii Rome, alaturi de maestrii Indiei medievale au condus la aparitia sculptorilor care au ornamentat fântânile publice.

Citeste mai departe...
 

Noto – orasul de aur

Imprimare E-mail
joi, 21 aprilie 2016

 Plina de muzica si de poezie, scena unor traditii stravechi dar si a unor drame infricosatoare, Sicilia emana o frumusete stranie si o atractie irezistibila. Despartita de Italia prin stramtoarea Messina, dominata de vulcanul Etna, a dezvoltat de-a lungul anilor, o serie de orase incarcate deopotriva de istorie si de arta, printre care le putem aminti pe unele foarte cunoscute cum sunt Palermo, Siracusa, Catania dar si pe altele mai putin cunoscute cum sunt: San Vito, Agregento sau cochetul Noto renumit pentru constructiile sale baroc, aflate sub protectie UNESCO.

Citeste mai departe...
 

Singuratatea unui geniu

Imprimare E-mail
joi, 21 aprilie 2016

 Geniu reprezentativ al Renasterii, Leonardo da Vinci a fost fructul unei infocate si scurte iubiri intre Piero da Vinci si frumoasa Caterina. Copil din flori, el a fost recunoscut de tatal sau, fapt extrem de important – nu numai pentru psihicul unui copil nevinovat, ci si pentru demararea carierei lui. Caci Piero s-a mutat la Florenta (ca notar), iar Leonardo a intrat ucenic in atelierul de pictura al lui Verrocchio. Aici, maestrul s-a vazut foarte repede depasit de discipol. „Nu mai pot pune mana pe pensula, ingerii lui da Vinci (20 de ani pe atunci - n.n.) sunt mai expresivi decat ai mei”, a spus cu o sinceritate dezarmanta pictorul deja notoriu.

Citeste mai departe...
 

Biserica Kretzulescu

Imprimare E-mail
joi, 14 aprilie 2016

 Aflata in centrul Capitalei, intr-o vecinatate ilustra, avand in apropiere Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Memorialul Renasterii, Sala Palatului si Muzeul National de Arta a Romaniei, Biserica Kretzulescu a fost ridicata intre 1720-1722 pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Noul asezamant ctitorit de Iordache Golescu si sotia lui Safta, fiica lui Constantin Brancoveanu avea hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Ctitorul se intorsese in tara cu familia cu doi ani inainte de inceperea lucrarilor. Traise in exil la Istanbul si fusese martor la moartea martirica a Sfantului Voievod si a fiilor sai, ucisi in ziua Adormirii Maicii Domnului in 1714.

Citeste mai departe...
 

Iubire si mitologie

Imprimare E-mail
joi, 14 aprilie 2016

 Pictorul italian Annibale Carracci (1560-1609), un preferat al nostru, este un important reprezentant al trecerii de la manierismul specific Renasterii la faza numita de critica plastica „Baroc”. Una din capodoperele sale este si panza „Adonis descoperind-o pe Venus”, care dateaza din anul 1595. Dupa numele lor, cele doua zeitati apartin mitologiei grecesti si respectiv romane, iar maestrul prefera sa-si numeasca personajul feminin Venus si nu Afrodita. Si asta pentru ca binecunoscutul cuplu Adonis-Afrodita reprezinta un caz aparte de indragostiti mitologici ai Eladei.

Citeste mai departe...
 

Lugano – orasul dintre munti

Imprimare E-mail
marţi, 12 aprilie 2016

 Elvetia, tara muntilor cu crestele acoperite de zapada, a locurilor tainice in care multi au gasit clipe de refugiu, a unei discipline riguroase dar si a unei libertati pentru multi de neinteles, a sediilor unor organisme internationale, a bancilor vestite pretutindeni in lume, a ceasurilor, a ciocolatei, a branzeturilor fine, a lui Wilhelm Tell si Friedich Durrenmatt este si tara unor mari orase pline de monumente, de parcuri, teatre, muzee si fantani. Printre acestea trebuie amintit Lugano, cel mai mare oras din cantonul Ticino in Elvetia Centrala, aproape de granita cu Italia.

Citeste mai departe...
 

Omul care aduce zambetul

Imprimare E-mail
marţi, 12 aprilie 2016

 Cand ne amintim de Walt Disney, ne inseninam dintr-o data, ca si cum ne-a revenit in minte un personaj luminos si drag al copilariei. Caci Disney este sinonim cu incantarea de a savura personaje simpatice, nostime, joviale si capricioase – cu un cuvant dragalase. Si dragalasenia lor n-o putem uita. American cu sange de irlandez perseverent in ideile sale, Walt Disney (1901-1966) si-a dorit toata viata sa distreze copiii. Fiu de fermier, acest campion al animatiei secolului XX a fost stra-stra-nepotul razboinicului Isigny care a luptat alaturi de William Cuceritorul in 1066. Anglicizat, numele de Isigny a devenit Disney, iar Disney a devenit numele geniului care a facut un imperiu prin ideile sale puse in opera printr-o ambitie uluitoare, specifica acelora care-si cunosc valoarea si vor sa faca permanent ceva nou.

Citeste mai departe...
 

Biserica din Caciulesti

Imprimare E-mail
joi, 31 martie 2016

 Satul Caciulesti se intinde in comuna Moara Vlasiei, aflat la circa 29 kilometri distanta de Capitala. Istoria bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este legata de numele primului domn „regulamentar”, respectiv din vremea Regulamentelor Organice. Este vorba despre Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842), ajuns apoi loctiitor de domn intre 1856-1858. Constructia edificiului a inceput in 1932, odata cu cea a palatului domnesc, iar in 1934 clopotul bisericii a vestit deschiderea locasului.

Citeste mai departe...
 

O capitala a artei

Imprimare E-mail
joi, 31 martie 2016

 E destul de dificil sa-ti imaginezi ce inseamna sa fii locuitor al Florentei. Cum ar fi sa traiesti in orasul numit „Capitala mondiala a culturii renascentiste” (UNESCO). Acest exercitiu de admiratie cotropitoare are o denumire stiintifica, si anume „sindromul Stendhal”. Autorul francez si-a descris reactiile psiho-somatice fata de minunile culturale ale Florentei intr-un jurnal de calatorie (1817), descoperind ca avalansa de capodopere ale artei plastice si incarcatura culturala uluitoare ale acestei capitale spirituale a Italiei i-au dereglat metabolismul.

Citeste mai departe...
 

Vilnius – orasul chihlimbarului

Imprimare E-mail
joi, 24 martie 2016

 Aflat in sud-estul Lituaniei, la confluenta raurilor Vilnia si Neris, orasul Vilnius a fost fondat cu ajutorul colonistilor germani in timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316. Din 1323 este capitala Lituaniei. Mandrindu-se cu o universitate intemeiata in 1579, orasul este si sediul unei arhiepiscopii catolice. A cunoscut o puternica influenta poloneza intre 1385-1569, in timpul uniunii polono-lituaniene si a fost grav avariat de trupele suedeze in cel de-al Doilea Razboi Nordic. In 1920 orasul a fost anexat Poloniei in urma razboiului polono-lituanian dar lituanienii continuau sa-l considere capitala lor. In 1939 a fost ocupat de trupele sovietice si intre 1940-1990 este capitala Republicii Sovietice Lituane. In 1991 Lituania isi recastiga independenta si Vilnius capata statutul de capitala.

Citeste mai departe...
 

Dor de copilarie

Imprimare E-mail
joi, 24 martie 2016

 Cunoastem cel putin doua mari personalitati trecute prin Gulagul rus, in epoci diferite, purtand catuse si suferind temperaturi „neacademice” – cronologic Dostoievski si Soljenitan. Spre deosebire de ei, artistul Victor Katiushnik cunoaste Siberia ca om liber. Nascut in 1967 la Krasnoiarsk, acest artist si fizician remarcabil al Rusiei moderne picteaza cu veselia cu care altii inoata prin talazurile euforizante ale unei sticle de vodca. Caci acest talentat creator de basme vizuale degaja un optimism specific intelectualului care nu prea mai crede in altii, dar crede in sine. El e convins ca zambetul povestilor sale, avand pe post de amfitrion un mosulica caruia i-am putea spune „Gerila siberianul”, are darul de a salva ceva foarte important pentru fiecare dintre noi: copilaria.

Citeste mai departe...
 

Ravenna, orasul lui Dante

Imprimare E-mail
joi, 17 martie 2016

 In zorii primului mileniu i.Hr., Ravenna era un mic sat al populatiei Umbria, locuitori ai unor case inaltate pe piloni. Micul sat a intrat in istorie datorita imparatului roman Octavian Augustus, care a construit aici portul Classis. Scopul acestuia era sa adaposteasca 150 de nave care urmau sa pazeasca Marea Adriatica. In anul 402 d.Hr., datorita pozitiei sale la malul marii, Ravenna a devenit capitala Imperiului Roman de Apus, prin interventia imparatului Honorius.

Citeste mai departe...
 

Sa îmbracam statuile!

Imprimare E-mail
joi, 17 martie 2016

 Într-o scena memorabila, fântâna publica a lui Spirache Necsulescu („Titanic vals” de Tudor Musatescu) are un îngeras care urineaza, stârnind oroare printre doamne. Pudibonderia are însa exemple la scara reala si în primul rând as vrea sa amintesc „Actiunea frunza de smochin”, pe care mai-marii Bisericii Romano-Catolice au desfasurat-o împotriva sexului barbatesc la vedere din Capela Sixtina. S-a întâmplat cu „Judecata de Apoi” a lui Michelangelo, însa lucrurile nu s-au oprit acolo.

Citeste mai departe...
 

Biserica din Domnestii de Sus

Imprimare E-mail
sâmbătă, 12 martie 2016

 Aflata in comuna Domnesti din sud-vestul judetului Ilfov, biserica veche a satului are hramul Sfanta Parascheva si a fost construita in jurul anului 1662 de catre boierul Petru din Ciorogarla. A fost zugravita abia in 1680 de boierul Matei, mare vistier, fiul ctitorului. Exista insa numeroase pareri – neatestate documentar – conform carora ctitorul locasului ar fi Ioan Caragea. In acest caz biserica ar fi fost construita in secolul al XIX-lea dar ipoteza este contrazisa de o serie de elemente.

Citeste mai departe...
 

Sfinxul, monumentul sacru

Imprimare E-mail
sâmbătă, 12 martie 2016

 „Atunci cand vom reusi sa patrundem în interiorul Sfinxului, cand vom descifra inscriptiile aflate în camerele sale si cand vom restabili galeriile care-l leaga de piramida lui Kefren, acest enigmatic monument va rupe, în sfarsit, tacerea”. Aceasta idee, hazardata pentru unii, a fost emisa în urma cu peste un secol de arheologul francez Louis Contouye. Pe atunci, în anii 1902-1905, se desfasura prima mare „dezgolire” a trupului Sfinxului, îndepartandu-se nisipul desertic pana la nivelul platformei naturale pe care a fost construit.

Citeste mai departe...
 

Un templu al muzicii

Imprimare E-mail
vineri, 04 martie 2016

 Adevarat simbol al Capitalei noastre Calea Victoriei are o istorie lunga impletindu-se de-a lungul secolelor cu cea a orasului. A fost deschisa pe vremea lui Constantin Brancoveanul si incepea din locul unde astazi se afla Cercul Militar terminandu-se in Piata Victoriei. Pavata initial cu lemn, s-a numit chiar o vreme „Podul Mogosoaiei” si din 1815 a fost luminata pe timpul noptii cu lumanari si felinare. Din 1878 a primit numele pe care il are si astazi si a devenit cea mai la moda artera urbana din Bucuresti. De-a lungul ei s-au inaltat o multime de case boieresti inconjurate de gradini dar si o multime de alte edificii: biserici, hoteluri, cafenele, pravalii, sali de spectacole si institutii de stat. Din multimea palatelor de aici trebuie mentionat Palatul Cantacuzino, a carui impresionanta fatada uimeste deopotriva atat prin intrarea eleganta cat si prin multimea decoratiilor sculpturale.

Citeste mai departe...
 

Pe drumul Cetatii Eterne

Imprimare E-mail
vineri, 04 martie 2016

 Istoriceste, Roma este marea cetate a celor sapte coline legendare. Pentru turistii intimidati de îmbinarea majestuoasa a epocilor istorice, exista doua Rome: cea pagana si cea crestina. Adica Roma antichitatii si a post-antichitatii... Pasionatii de legende îsi propun întotdeauna sa admire Lupoaica în propria-i „vizuina”, adica în ansamblul Muzeelor Capitoline situate pe Colina omonima – cea mai mare dintre toate.

Citeste mai departe...
 

Riga, stravechi oras hanseatic

Imprimare E-mail
joi, 25 februarie 2016

 Asezat pe tarmurile Marii Baltice, la gura de varsare a Dangavei, orasul Riga, capitala Letoniei, este cel mai mare oras din tarile baltice. Remarcabil prin arhitectura sa in stil Art Nouveau (Jugend stil) poate fi pus alaturi de orase europene faimoase pentru eleganta lor cum sunt Viena, Praga sau Barcelona. De altfel, din 1997, centrul sau istoric este inclus in lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Citeste mai departe...
 

Nostalgii medievale

Imprimare E-mail
joi, 25 februarie 2016

 Recunoastem sau nu, impresionantele edificii tipice Evului Mediu, citadelele numite castele si palate ne fac nostalgici dupa acele vremuri in care marile personalitati nobiliare investeau enorm in edificii de exceptie. Totusi, primii lor proprietari nu au avut intentii romantice, ci dorinta de a realiza o fortificatie. Aceasta este si deosebirea dintre palat si castel, primul avand pretentii estetice, si nu de aparare (Peles este un palat, nu un castel).

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 111 - 132 din 1452

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9