Prima pagina arrow TERRA X 17 Dec 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 17 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Bratislava, orasul parcurilor

Imprimare E-mail
luni, 24 octombrie 2016

 Asezata pe Dunare, Bratislava este situata in apropiere de granitele Slovaciei cu Austria si Ungaria, destul de aproape de Republica Ceha si la numai 60 de kilometri de Viena. Lantul Muntilor Carpati incepe de pe teritoriul ei, masivul respectiv fiind cunoscut sub numele „Carpatii Mici”. Orasul, ale carui inceputuri dateaza dinainte de Hristos, are o istorie zbuciumata. Mentionat documentar din secolul al X-lea, a fost capitala a Regatului Ungar (1541-1784). A devenit oras cehoslovac din 1919, a suferit mult in timpul celor doua razboiaie mondiale si, din 1992, este capitala Slovaciei independete.

Citeste mai departe...
 

Erou de legenda bahica

Imprimare E-mail
luni, 24 octombrie 2016

 Poet si profet în vechea Elada, Orpheus a compus imnuri în care apare un personaj care ar trebui sa inspire groaza, pentru ca avea urechi si coada de cal si mai tot timpul era „euforizat” de vin. Numai ca batrânelul numit Silenius a devenit cu timpul un mosneag jovial, un redutabil petrecaret si un protector (tutore) al lui Dionisos. Acest personaj legendar se detaseaza net din liota de petrecareti mitologici ai lui Dionisos. Dolofan cât cuprinde, el este betivul bine dispus, cu obrajii arzând de flacara etilica, „afumat” atât cât sa nu fie disgratios.

Citeste mai departe...
 

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Imprimare E-mail
duminică, 16 octombrie 2016

 Maine, 14 octombrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Cuvioasa Parascheva, despre care am mai scris in acest colt de pagina. Vom aminti totusi, pe scurt, cititorilor nostri, ca Sfanta s-a nascut in Epivata, in sudul Dunarii, in anul 1025, intr-o familie de crestini evlaviosi. De la o varsta frageda s-a dedicat indemnurilor Evangheliei si de multe ori si-a daruit hainele celor saraci. La 18 ani refuza casatoria cu un tanar bogat din Constantinopol si tatal ei moare suparat.

Citeste mai departe...
 

Zeita in Montmartre

Imprimare E-mail
duminică, 16 octombrie 2016

 In exceptionala scena din capodopera „Atelierul pictorului”, de Gustave Courbet, apare sotia maestrului, care isi acopera partial goliciunea. A fost o zeita in carne si oase, desigur. Dar nu numai senzualitatea exemplara a modelelor a contat pentru pictori, ci si tandretea lor, clipele de iubire autentica si, de multe ori, trecatoare. De ce? Pentru ca alt magician al culorilor si formelor apela la relieful afrodisiac al nudului lor. Treceau din floare in floare, de la un pictor la altul, mandre de atentia binemeritata care se acorda fapturii lor privilegiate de mama natura.

Citeste mai departe...
 

Fortareata din Belgrad

Imprimare E-mail
luni, 10 octombrie 2016

 Capitala Serbiei, orasul Belgrad sau Beograd, cum ii spun locuitorii, insemând in traducere „Orasul alb” isi oglindeste in apele Dunarii, zidurile si turnurile sale inaltate pe malul drept al batrânului fluviu. Intreaga sa istorie zbuciumata este concentrata in Fortareata si Parcul Kalemegdan aflata pe un deal la confluenta dintre râul Sava si Dunare. Inima a orasului, este locul in care au fost descoperite primele asezari omenesti, locul in care s-au stabilit rând pe rând tracii, romanii si succesorii lor bizantinii, slavii, bulgarii, ungurii, sârbii si in cele din urma turcii. Pâna in secolul al XVIII-lea se construise aici o cetate ridicata in scop strategic, dar amenintarile noilor arme si tehnici militare au impus farâmarea vechilor ziduri si transformarea constructiei intr-o puternica si spatioasa citadela baroc.

Citeste mai departe...
 

Gata cu academismul

Imprimare E-mail
luni, 10 octombrie 2016

 Ultimul copil venit pe lume (1834) în familia bancherului Auguste de Gas, casatorit cu o frumusete locala, Celestine – o mândrie a Parisului, se spune – a fost Hillaire Germain Edgar. Micutul mai avea patru frati, însa prosperitatea i-a permis sa aiba o copilarie încântatoare. Asa se face ca pe la 22 de ani si-a permis o vizita în Italia, la un unchi stabilit la Napoli. Acolo, viitorul mare pictor intra în contact cu operele clasicilor si maestrii Renasterii îl fascineaza – viziteaza Roma deseori.

Citeste mai departe...
 

Biserica Rotunda

Imprimare E-mail
joi, 29 septembrie 2016

 Aflata la 10 kilometri de municipiul Iasi, Biserica Ortodoxa Sfantul Spiridon din Letcani este cunoscuta si sub numele de Biserica Rotunda, fiind construita dupa un plan circular, ceea ce face din ea un unicat pentru arhitectura de pe teritoriul tarii noastre. Nu se cunoaste data exacta a ridicarii sfantului locas, dar se stie ca a fost inaltat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de marele logofat Constantin Bals („Ciuntul”) si sotia sa Ana Catargi. Initial hramul bisericii a fost „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, atat din respect pentru numele ctitorului, cat si ca o trimitere la imparateasa Elena a Bizantului, care a construit o biserica rotunda deasupra sfantului Mormant de la Ierusalim. Pisania bisericii nu a fost datata dar s-a apreciat ca edificiul a fost ridicat pana in anul 1795.

Citeste mai departe...
 

Barbatul ideal... in arta

Imprimare E-mail
joi, 29 septembrie 2016

 Personajul Adonis – seducatorul nemilos –, a patruns relativ tarziu in mitologia greaca, el apartinand initial mitologiei feniciene sau, in orice caz, mitologiilor semitice. Hesiod ni-L prezinta ca pe un fenician, zeu al fertilitatii. Numele divulga originea semitica, deoarece Adonis ar fi fost o varianta a numelui Adonai – prin care evreii se refera la Dumnezeu prin „Domnul”, in Vechiul Testament. Cert este ca in timpul vietii poetesei Sappho din insula greceasca Lesbos, numele sau ar fi devenit notoriu.

Citeste mai departe...
 

Vecinii Venetiei

Imprimare E-mail
duminică, 25 septembrie 2016

 Tasnind parca direct din valurile marii, Venetia este orasul dragostei si al veseliei. Este o aglomeratie de palate si biserici, de turnuri si de poduri, de canale si gondole. Este orasul unui vestit carnaval a carui emblema pare a fi masca, facand parca o teribila concurenta leului venetian. Faima vestitei asezari din insulele Marii Adriatice este sporita si de cateva orasele aflate la o oarecare distanta, pe alte grupuri de insule mici, locuri care au contribuit din plin la uriasul prestigiu al Serenissimei. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Lido, Murano, Burano si Torcello. Daca Lido este orasul plajelor elegante si al hotelurilor de lux, celelalte sunt incarcate de istorie.

Citeste mai departe...
 

Povara de marmura a fecioarelor

Imprimare E-mail
duminică, 25 septembrie 2016

 Istoria baronului englez Thomas Bruce (1766-1841), descendent al familiei Elgin, este semnificativa pentru cei care vor sa instraineze cu orice pret opere de arta. Mare iubitor de arta antica greaca, el a luat pur si simplu o cariarida din Veranda Erechteionului de pe Acropole, pe care a dus-o in Anglia si acum se afla la British Museum. Astfel, dintre cele sase statui de femei care sustineau epistilul, numai cinci au ramas originale (faurite pe la jumatatea secolului III i.Ch.). Aparent, baronul Elgin voia doar sa fereasca capodopera de distrugerile razboaielor greco-turce din acea perioada (inceputul veacului XIX), dar cariatida (inlocuita cu o copie) nu s-a mai intors in tara natala.

Citeste mai departe...
 

Schitul Serbanesti

Imprimare E-mail
joi, 15 septembrie 2016

 Aflat in comuna Stefanesti din satul Serbanesti, judetul Valcea, schitul purtand numele satului are hramul „Sfantul Apostol si Evanghelist Matei”. Considerat monument istoric si figurand in acest sens pe lista patrimoniului cultural national, schitul a fost construit in 1746 si este ctitorie a boierului Marunglavu, fiul diaconului Dumitrascu si al jupanitei Maria. Ctitorul a formulat in testamentul sau dorinta ca staretul sa nu fie ales dintre straini, ci numai dintre monahii romani. Dupa moartea sotiei el s-a calugarit sub numele de Metodie, a trecut intru cele vesnice la 14 septembrie 1756 si a fost ingropat in ctitoria sa, fara nicio piatra pe mormant.

Citeste mai departe...
 

Un artist al veseliei

Imprimare E-mail
joi, 15 septembrie 2016

 Tripleta de aur a epocii barocului flamand a fost reprezentata (cronologic) de Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens si Antoon van Dyck. Dintre acestia, Jordaens este cel care a creat una dintre cele mai agreabile atmosfere rurale, generatoare de buna dispozitie si chef de viata. Elev si continuator al marelui inaintas, Rubens, Jordaens a ramas toata viata un apropiat al familiilor de tarani flamanzi, carora le-a surprins cu precadere momentele de destindere, fie el chef restrans sau petrecere in toata regula.

Citeste mai departe...
 

Catedrala din Sevilla

Imprimare E-mail
miercuri, 14 septembrie 2016

 Despre Sevilla, multi au spus ca este „cel mai spaniol dintre orasele Spaniei”. Este capitala Andaluziei, ridicata pe malurile raului Guadalquivir. Istoria orasului este la fel de dramatica si agitata ca a multor orase europene care au cunoscut rand pe rand stralucirea si dezastrul. In secolul al VI-lea i.Hr. aici exista misteriosul regat al lui Tartessus, distrus de cartaginezi, apoi a fost fondata colonia romana Hispalis si, la doua secole dupa caderea Imperiului Roman, in anul 711, a fost cucerita de arabii care au numit-o Isbiliah sau Isbiliya. La 23 noiembrie 1248, regele Ferdinand al II-lea de Castilia isi face intrarea triumfala in oras, dupa ce izbutise sa-i alunge pe mauri.

Citeste mai departe...
 

„Dinozaurii” artei

Imprimare E-mail
miercuri, 14 septembrie 2016

 Boemii, specie disparuta din istoria artei. Acei „dinozauri” din fata sevaletului au fost autentici artisti cu viata dezordonata, fara grija zilei de maine, cu vantul zburatacind prin buzunare si cu cate o iubita atarnandu-le de gat ca o salba de orhidee. Termenul de boem („bohemian” in franceza) a fost lansat de scriitorul Henri Murger intr-o colectie de scurte povestiri despre Boemia (1845), dupa care s-a inspirat si Puccini pentru opera „Boema”. In opera „Carmen” de Bizet boemianca este o tiganca spaniola. Dupa Puccini, Jonathan Larson a compus musicalul „Rent” (tradus liber „Viata de imprumut”), in care s-a lansat sintagma „La Vie Boheme”. Astfel, ceea ce initial occidentalii numeau „boemian” drept „tigan ajuns in vestul Europei via Boemia” a devenit termenul care definea artistii saraci, dar fericiti din aglomerarile urbane.

Citeste mai departe...
 

Sintra – „Edenul Europei”

Imprimare E-mail
joi, 01 septembrie 2016

 Situata in apropierea Lisabonei, la circa 30 kilometri, pe o colina inalta al carei nume il poarta, orasul Sintra este o straveche resedinta a monarhilor si nobililor portughezi. Legenda spune ca aici s-a retras o vreme zeita Lunii, cunoscuta si sub numele Cyntia de catre romani. Numita de localnici „Sintra cea Frumoasa” a incins imaginatia multor poeti, printre care Lordul Byron si Camoes. In epoca romantica era considerata „Edenul Europei” dar istoria ei este mult mai veche.

Citeste mai departe...
 

Erou printre eroi

Imprimare E-mail
joi, 01 septembrie 2016

 Fabuloasa obsesie artistica a marelui creator de benzi de desene Frank Frazetta a fost taramul super-eroilor moderni de ambe sexe, in care barbatii si femeile au evadat stadioanele magnificilor atleti ai Olimpului. Opera lui Frazetta poate innobila cartile de basm ale copilariei, pentru a aprinde mai eficient imaginatia infantila. Dar acest mare artist al veacului trecut s-a adresat maturilor, carora le-a facilitat evadarile pe taramul fantasticului.

Citeste mai departe...
 

Manastirea din Pietriceaua

Imprimare E-mail
vineri, 26 august 2016

 Biserica din satul Pietriceaua, comuna Brebu, judetul Prahova, are hramul Sfanta Treime si a fost ridicata pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Aceasta a fost construita din barne de lemn pe fundatie de piatra si era acoperita cu sindrila. Deasupra pridvorului se inalta o turla modesta, care avea si rol de clopotnita si se pare ca exista o a doua turla deasupra naosului. Un document din 1934 noteaza insa ca an de constructie 1856, mentionand faptul ca pridvorul a fost adaugat mai tarziu, in 1875, si ca era solid, din piatra, cu grosimea de 0,65 metri. De la aceasta prima biserica au fost preluate cateva elemente de arhitectura si s-a mentinut hramul.

Citeste mai departe...
 

Artistul din Tahiti

Imprimare E-mail
vineri, 26 august 2016

 Paul Gauguin, hoinarul incurabil si omul care a respirat toata viata briza sarata a oceanelor si parfumul trist al instrainarii, s-a dedicat picturii relativ tarziu, pe la 34 de ani. Tineretea si-a consumat-o ca angajat al Marinei comerciale franceze si clipele romantice i-au cam lipsit din viata de atunci. Si totusi, in pelerinajele sale a sosit si clipa marii iubiri, intalnirea cu daneza Mette-Sophie, impreuna cu care va avea cinci copii.

Citeste mai departe...
 

Hoi An – mandria Vietnamului

Imprimare E-mail
joi, 18 august 2016

 Aflat in regiunea central-sudica a Vietnamului, intr-un estuar la malul Marii Chinei, cu plaje prelungi, orasul Hoi An, marginit de fluviul Thu Bon, este unul dintre cele mai importante centre de schimb cultural intre Europa si Orient. Fiind unul dintre putinele orase din tara neatinse de razboi este totodata considerat cel mai cochet din Vietnam. In secolul intai s-a ridicat aici un sat de pescari, care a inceput sa se dezvolte, transformandu-se apoi intr-un oras comercial, un port care a cunoscut o perioada de mare inflorire intre secolele al XV-lea si al XIX-lea, datorita comertului cu mirodenii.

Citeste mai departe...
 

Femeia descatusata

Imprimare E-mail
joi, 18 august 2016

 Uriasul Salvador Dalí are multi epigoni, fara ca vreunul sa-i umbreasca, deocamdata, suprematia indiscutabila. Unul dintre „discipoli” este Rezo Kaishauri, pictor suprarealist nascut la Tbilisi, Georgia, actualmente rezident la Vilnius, Lituania. A absolvit Scoala de arta in 1994, in orasul natal, iar actualmente profesia sa de baza este designer. Despre sine spune doar ca este „fericit recasatorit, cu un copil din primul mariaj”.

Citeste mai departe...
 

Biserica Kretzulescu

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Luni, 15 august, lumea crestina praznuieste „Adormirea Maicii Domnului”, despre care am mai scris in acest colt de pagina. Randurile de fata prezinta o sfanta biserica inchinata acestei mari sarbatori. Aflata pe Calea Victoriei, Biserica Kretzulescu, una dintre emblemele Capitalei, se bucura de vecinatati ilustre. Pot fi amintite: Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Memorialul Renasterii, Sala Palatului, Muzeul de Arta a Romaniei. Ctitorii bisericii au fost Iordache Kretzulescu si sotia lui, Safta, fiica lui Constantin Brancoveanu. Urma sa fie folosita de acestia si familiile lor, fiind situata in mijlocul complexului de proprietati ale boierului.

Citeste mai departe...
 

Arta si intimitate

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Intotdeauna artistii au adus omagii femeilor pe care le-au folosit drept model si care, mai intotdeauna, le-au fost si iubite. Un exemplu grandios este chipul femeii care intruchipeaza Statuia Libertatii din New York. Sculptorul francez Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904), cel care a proiectat maretul monument, nu a suflat o vorba despre sursa sa de inspiratie. Unii spun ca ar fi vorba despre Isabelle Eugenie Boyer, vaduva lui Isaac Singer (cel cu masina de cusut), o femeie frumoasa si vestita in Paris. Altii spun ca la mijloc este mama sculptorului, Charlotte Bartholdhi (de care a fost foarte apropiat). Dar exista si autori care arunca in joc varianta cea mai picanta: Jean Emilie, amanta artistului. Catre cine privesc, de fapt, locuitorii marii metropole?

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 111 - 132 din 1500

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la imprimanta 3D la nemurire
» Sabotaj de elita contra lui Hitler
» Va fi ridicat oare valul?
» Creveti in sos iute
» Masti pentru tenul gras
» Pregatiti-va sa nu mai muriti!
» Grotele Longmen
» Dictatura zeitelor
» Biserica de oase
» Cand sistemul imunitar pune la colt cancerul
» „Vitamina marinarilor” nimiceste raceala
» Femei albe pentru linistea planetei
» Metamorfoze socante, de dragul artei
» Horoscopul saptamanii: 18-24 decembrie 2017
» 14 decembrie 1542 – Mary Stuart devine regina Scotiei
» Tema: „EVANTAIUL”
» Despre secretarele digitale, cu dragoste
» Stalin si apetitul pentru arta
» O „Academie” pentru OZN-uri
» Plachie de macrou
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9