Prima pagina arrow TERRA X 18 Aug 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 16 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Alberobello, un sat de poveste

Imprimare E-mail
joi, 23 iunie 2016

 Stravechi sau, dimpotriva, cat se poate de tinere, inconjurate de ziduri sau deschizandu-se cu totul spre lumea din afara, inaltand spre cer turnuri sau cupole, forfotind de oameni, de amintiri si de legende, orasele din lumea intreaga te invita sa le patrunzi tainele, sa le cunosti istoria, sa le admiri deopotriva trecutul si prezentul. Europene sau asiatice, africane sau americane, toate au ceva de ascuns, ceva de marturisit, ceva care atrage ca un magnet, care incanta si uimeste.

Citeste mai departe...
 

Triumful romantismului

Imprimare E-mail
joi, 23 iunie 2016

 Unul dintre marii campioni ai romantismului artei ruse din secolul XIX a fost Karl Bruloff (1799-1852), un vizionar care a rupt granitele clasicismului si neoclasicismului pentru a da libertate totala exprimarii neingradite a sentimentelor. Stau marturie, printre altele, si opiniile entuziaste ale lui Puskin si Nikolai Gogol.

Citeste mai departe...
 

Catedrala Sfânta Vineri – Zalau

Imprimare E-mail
duminică, 19 iunie 2016

 Daca Biserica Catolica isi ia ca reper, pentru constructiile sale, Catedrala Sfântul Petru din Roma, Biserica Ortodoxa are ca reper in acest sens Sfânta Sofia din Istanbul. Acesta este si cazul Catedralei Sfânta Vineri din Zalau, pentru a carei inaltare trebuie subliniate eforturile depuse de preotul Ioan Ghiurco. Edificiul, mândrie a judetului Salaj, este un ansamblu arhitectural modern cuprinzând Biserica Inaltarea Domnului, Obeliscul Eroilor, cu o inaltime de 50 de metri si mai multe spatii muzeale. Lucrarile au debutat pe 15 august 1990, proiectul constructiei apartinând arhitectilor Doina si Micea Nejur.

Citeste mai departe...
 

Triumful romantismului

Imprimare E-mail
duminică, 19 iunie 2016

 Unul dintre marii campioni ai romantismului artei ruse din secolul XIX a fost Karl Bruloff (1799-1852), un vizionar care a rupt granitele clasicismului si neoclasicismului pentru a da libertate totala exprimarii neîngradite a sentimentelor. Stau marturie, printre altele, si opiniile entuziaste ale lui Puskin si Nikolai Gogol. Karl Bruloff provenea dintr-o familie selecta a aristocratiei ruse din Sankt Petersburg, tatal sau fiind diplomat de cariera si ocupându-se cu gravura ca artist amator. Aceasta ascendenta i-a permis lui Karl sa calatoreasca în Europa si sa se familiarizeze cu stilurile si conceptiile artistice occidentale. El a avut un frate, Alexandr, care a fost un mare arhitect scolit în Occident si cu realizari istorice la Sankt Petersburg (refacerea Palatului de Iarna, un teatru, o biserica luterana etc.).

Citeste mai departe...
 

Gradina Imperiala din Beijing

Imprimare E-mail
joi, 09 iunie 2016

 Vorbind despre China, cea de a treia tara ca intindere de pe Glob, multi dintre noi isi amintesc o multime de povesti cu portelanuri, tigri, statuete de jad, gradini inmiresmate si evantaie. Cei mai tineri se entuziasmeaza in fata evolutiei tehnice de necontestat, ignorând cu totul o istorie veche de milenii. Ca mai pretutindeni, si aici intâlnim incredibile povesti de dragoste, drame si mai ales lupte pentru putere. Una dintre cele mai proeminente figuri ale sfârsitului de secol al XVIII-lea, inceputul celui de-al XIX-lea, a fost, fara indoiala, imparateasa Ci Xi, o femeie abila care a reusit sa ajunga, dintr-o obscura concubina de gradul cinci a imparatului Xianfeg, cea mai puternica persoana din regat.

Citeste mai departe...
 

Femeia, inspiratie permanenta

Imprimare E-mail
joi, 09 iunie 2016

 În suita de douazeci si doua de tablouri grandioase comandate lui Rubens de catre Maria de Medicis (pentru Palatul Luxembourg din Paris), capodopera Cele trei Gratii a fost realizata între 1621 si 1625. Uriasul pictor flamand, numit de Delacroix „Homer al picturii”, confirma si în scenariul acestei pânze apetenta pentru mitologie. Gratiile (numele latin al corespondentului lor grecesc, Harites) sunt cele trei fiice ale lui Zeus si Eurynome, zeite simbolizând farmecul si splendoarea feminina „nealterata” de vesminte. Conform mitologiei romane, acestea sunt dragalasenia (Charis), fiinta fara pereche (Mia) si deplinatatea însusirilor trupesti si spirituale (Pasithea); la greci, echivalentul lor este splendoarea (Aglaie), veselia (Euphosyne) si bucuria (Thalia).

Citeste mai departe...
 

Biserica din Manesti

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Aflata in comuna Manesti, Biserica Adormirea Maicii Domnului are o istorie intinsa pe mai bine de doua secole. In anul 1775 aici a fost ridicata o biserica din caramida acoperita cu sindrila, ctitori fiind Constantin Manescu, Ion Matasaru, Voicu Bogasierul si Dinu Magureanu. Cu vremea, locasul a ajuns intr-o stare de ruina avansata si de aceea, in 1892, este darâmat din temelii si construit in locul lui unul nou. Noii ctitori sunt generalul Theodor C. Vacarescu, sotia sa, Maria, nascuta Manescu, fiul lor, Neagoe Radu Vacarescu, si sotia sa, Elena.

Citeste mai departe...
 

Poetul luminilor pariziene

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Poate ca multi dintre dumneavoastra, iubitori ai artei, v-ati întrebat de ce sunt atât de putini maestri care sa fie obsedati de peisajul citadin. Intr-adevar, natura este mult mai atractiva, mai relaxanta si, în cele din urma, purificatoare a sufletului. Însa exista si exceptii remarcabile, unele de-a dreptul uluitoare. Francezul Edouard Cortčs, un post-impresionist foarte iubit de colectionarii de „raritati”, este una dintre acele exceptii memorabile. Este suficient sa amintim ca porecla sa printre criticii de arta este „Poetul parizian al picturii”.

Citeste mai departe...
 

Cordoba – orasul traditiilor andaluze

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Aflata pe malul nordic al Guadalquivirului, cetatea Cordoba era cunoscuta inca din antichitate. Romanii o apreciau cu deosebire ca loc de nastere a lui Seneca, era capitala provinciei Betica si cel mai mare oras din Iberia. Cea mai infloritoare epoca a orasului a inceput insa din secolul al VI-lea d.Hr. Este momentul cand, sub emirul Umayyad abd el-Rahman devine capitala emiratului al-Andalus (Andaluzia). Oamenii emirului venisera din Damasc goniti de abbasizi. Umayyazii cucerisera Spania si isi consolidasera puterea politica si militara rivalizand cu Damascul si Bagdadul.

Citeste mai departe...
 

Tristetea unui artist iubit

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Traim o epoca in care exprimarea cat mai deformata a realitati este o virtute. Si asta nu numai pentru artistii plastici, ci uneori si pentru cei care ne prezinta realitatile in mass-media. Numai ca pentru zona in care sensibilitatea noastra este biciuita de asa-numitele „arte deviante” avem un refugiu: artistii care preiau realitatea si o rescriu in culorile unui sentimentalism care ne induioseaza. Lucrarile unor astfel de autori tip bomboana fondanta sunt uneori un balsam pentru sufletul nostru prea cotropit de cenusiul betoanelor si de tristetea asfaltului. Unul dintre acesti artisti-balsam a fost, pana de curand, americanul Thomas Kinkade.

Citeste mai departe...
 

Paraclisul Universitatii din Bucuresti

Imprimare E-mail
sâmbătă, 21 mai 2016

 Aflata in apropiere de Universitate, dar si de Teatrul National si de Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, Paraclisul Universitar din Capitala tarii este cunoscut si sub numele de Biserica Sfantul Nicolae sau Biserica Rusa. Monument de arhitectura si arta, purtand amprenta constructiilor religioase rusesti, biserica a fost inaltata intre 1905-1909. Initiativa ridicarii monumentului a apartinut ambasadorului rus Ghiers si locasul a fost inchinat Sfantului Nicolae, patronul tarului Nicolae al II-lea, care a donat in acest scop 600.000 de ruble. Tarnosit la 25 noiembrie 1909, a ramas o vreme sub juridictia patriarhiei ruse.

Citeste mai departe...
 

Dramatism si clar-obscur

Imprimare E-mail
sâmbătă, 21 mai 2016

 In vremurile noastre, cand abstractionismul, expresionismul si neo-suprarealismul ne asalteaza dupa gloria eterna a cuplului iberic Dalí – Picasso, multi iubitori ai artei se refugiaza spre secolele trecute si mai ales catre unul dintre marii pionieri ai barocului. Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut in postumitate drept „Caravaggio” (localitatea de bastina) a fost unul dintre inventatorii clar-obscurului si poate de aceea unii au retineri atunci cand il contempla. Numai ca acest „nebun frumos si fara odihna” este si inventatorul dramatismului pictural, al tensiunii scenariilor de o duritate nemaiintalnita pana la el.

Citeste mai departe...
 

Leipzig – orasul muzicii

Imprimare E-mail
sâmbătă, 14 mai 2016

 Numele Leipzig provine din limba slava si in vechime era cunoscut drept Lipsk sau Lipsko, insemnand „locul cu tei” iar locuitorii lui se numeau lipscani. De aici numele unei cunoscute strazi din centrul vechi al Capitalei noastre, evocand activitatea negutatorilor care ajungeau pana in targurile din „Lipsca” si se intorceau cu marfuri deosebit de apreciate in Moldova si Tara Romaneasca.

Citeste mai departe...
 

Fosnet de catifea metalica

Imprimare E-mail
sâmbătă, 14 mai 2016

 Arta digitala a artistei Valentina Kallias mi se pare un fel de miere turnata intr-un fagure de fier topit, care ar lasa cu gura cascata si un extraterestru. Mesajul ei dublu nuantat se apropie de tehnica zanganitului de catifele, dar, totusi, este mai tandru decat siroitul apei de ploaie prin burlanele casei cu pridvor si doua caturi. Ea insasi pare socata de acea femeie fatala pe care o creeaza si o perpetueaza, caci in lucrarile ei predomina dispretul fata de dragostea traditionala, edulcorata si usor de ofilit. Personajele ei sunt reductibile la un simbol al feminismului de genul „Razboiul stelelor”, in care invadatoarele vor sa ofileasca toata suflarea masculina a Terrei.

Citeste mai departe...
 

Meteora, simbol al credintei crestine

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Pentru toti cei care calatoresc aievea sau numai cu gandul in batrana Elada, aceasta inseamna Acropola Atenei sau ruinele de la Micene, Canalul Corint sau oracolul din Delphi, coloane si statui, plaje insorite sau culmi ale muntilor, muzica, legende, livezi de maslini si mireasma de rodii.Pentru tot atat de multi insa, Grecia inseamna un leagan al credintei, o emblema a ortodoxiei, un loc de taina si de miracol, inseamna Muntele Athos, Biserica Sfantul Dumitru din Salonic sau Meteorele, considerate minuni ale arhitecturii mai apropiata de zilele noastre, desi n-au fost mentionate ca atare in statisticile moderne.

Citeste mai departe...
 

Umbre pline de viata

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Anonimatul personajelor nu este doar o discretie a artistului, ci si o necesitate. Si asta pentru marea masa de oameni este anonima si fiecare individ se poate regasi in scenariile propuse de pictor. Concretetea realitatii se dilueaza, deseori, in simple umbre si lumini vagabondand fara sens si capatand un destin dramatic. Astfel concepe lumea si „papusarul Kostabi” - un suprarealist care se joaca cu umbrele.

Citeste mai departe...
 

Lumina Sfanta de la Ierusalim

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2016

 Incercam sa va oferim câteva informatii despre acest miracol al lumii crestine, raspunzând astfel unor cititori care si-au exprimat aceasta dorinta. Desi multi considera fenomenul o inselatorie, mult mai multi sunt cei care accepta fara sa sovaie minunea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Se stie ca in fiecare an, in timpul slujbei de vecernie din Sâmbata Mare, o lumina din cer coboara aprinzând lumânarile in Biserica Sfântului Mormânt. Este cea mai veche minune a crestinitatii de dupa Inviere, atestata anual. Referirile scrise privitoare la acest eveniment dateaza din secolul al IV-lea, dar a fost analizat sistematic incepând din 1106 când a fost mentionat in scrierile calugarului rus Daniel.

Citeste mai departe...
 

Armonii fluide

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2016

 „Apa este visul fluid curgând în vazul tuturor”, spunea Gaston Bachelard, unul dintre întemeietorii criticii literare psihanalitice. Cu atât mai mult admiram îmbinarea dintre sculptura si apa, prin ceea ce se numeste „fântâna artistica”. Element purificator esential (vezi si botezul crestin), apa este componenta cea mai atragatoare care poate pune în valoare un monument sculptural. De altfel, miscarea „eterna” a fluidului transparent, alimentat de un izvor subteran, a fost un fascinant motiv de visare, înca din antichitate. Sistemele hidraulice realizate de inginerii Greciei Antice si ai vechii Rome, alaturi de maestrii Indiei medievale au condus la aparitia sculptorilor care au ornamentat fântânile publice.

Citeste mai departe...
 

Noto – orasul de aur

Imprimare E-mail
joi, 21 aprilie 2016

 Plina de muzica si de poezie, scena unor traditii stravechi dar si a unor drame infricosatoare, Sicilia emana o frumusete stranie si o atractie irezistibila. Despartita de Italia prin stramtoarea Messina, dominata de vulcanul Etna, a dezvoltat de-a lungul anilor, o serie de orase incarcate deopotriva de istorie si de arta, printre care le putem aminti pe unele foarte cunoscute cum sunt Palermo, Siracusa, Catania dar si pe altele mai putin cunoscute cum sunt: San Vito, Agregento sau cochetul Noto renumit pentru constructiile sale baroc, aflate sub protectie UNESCO.

Citeste mai departe...
 

Singuratatea unui geniu

Imprimare E-mail
joi, 21 aprilie 2016

 Geniu reprezentativ al Renasterii, Leonardo da Vinci a fost fructul unei infocate si scurte iubiri intre Piero da Vinci si frumoasa Caterina. Copil din flori, el a fost recunoscut de tatal sau, fapt extrem de important – nu numai pentru psihicul unui copil nevinovat, ci si pentru demararea carierei lui. Caci Piero s-a mutat la Florenta (ca notar), iar Leonardo a intrat ucenic in atelierul de pictura al lui Verrocchio. Aici, maestrul s-a vazut foarte repede depasit de discipol. „Nu mai pot pune mana pe pensula, ingerii lui da Vinci (20 de ani pe atunci - n.n.) sunt mai expresivi decat ai mei”, a spus cu o sinceritate dezarmanta pictorul deja notoriu.

Citeste mai departe...
 

Biserica Kretzulescu

Imprimare E-mail
joi, 14 aprilie 2016

 Aflata in centrul Capitalei, intr-o vecinatate ilustra, avand in apropiere Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Memorialul Renasterii, Sala Palatului si Muzeul National de Arta a Romaniei, Biserica Kretzulescu a fost ridicata intre 1720-1722 pe locul unei mai vechi biserici de lemn. Noul asezamant ctitorit de Iordache Golescu si sotia lui Safta, fiica lui Constantin Brancoveanu avea hramurile Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Ctitorul se intorsese in tara cu familia cu doi ani inainte de inceperea lucrarilor. Traise in exil la Istanbul si fusese martor la moartea martirica a Sfantului Voievod si a fiilor sai, ucisi in ziua Adormirii Maicii Domnului in 1714.

Citeste mai departe...
 

Iubire si mitologie

Imprimare E-mail
joi, 14 aprilie 2016

 Pictorul italian Annibale Carracci (1560-1609), un preferat al nostru, este un important reprezentant al trecerii de la manierismul specific Renasterii la faza numita de critica plastica „Baroc”. Una din capodoperele sale este si panza „Adonis descoperind-o pe Venus”, care dateaza din anul 1595. Dupa numele lor, cele doua zeitati apartin mitologiei grecesti si respectiv romane, iar maestrul prefera sa-si numeasca personajul feminin Venus si nu Afrodita. Si asta pentru ca binecunoscutul cuplu Adonis-Afrodita reprezinta un caz aparte de indragostiti mitologici ai Eladei.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 111 - 132 din 1466

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comorile ascunse din „gunoiul ADN”
» O mare victorie în Pacific
» Cazul Vasile Rudan
» Bronz uniform, de lunga durata
» Cartofi cu smântâna la cuptor
» Misterele unui miracol viu
» Biserica Precista Mare din Roman
» Apa si melancolia
» El Pital de Veracruz, imensa cetate a populatiei Nahu
» Autorepararea infarctului
» Caldura mare? Beti ceaiuri!
» Un roman al supravietuirii
» Banderas, eternul amant latin
» Horoscopul saptamanii: 14-20 august 2017
» 10 august 1397 – S-a nascut Albert al II-lea al Germaniei
» Tema: „MUNCA SI MESTESUGURI”
» Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni
» Primul razboi al secolului XX
» „Fata padurii” si fenomenul OZN
» Tineretea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9