Prima pagina arrow TERRA X 22 Oct 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 8 vizitatori online

TERRA X

Povesti si reportaje interesante...

Hoi An – mandria Vietnamului

Imprimare E-mail
joi, 18 august 2016

 Aflat in regiunea central-sudica a Vietnamului, intr-un estuar la malul Marii Chinei, cu plaje prelungi, orasul Hoi An, marginit de fluviul Thu Bon, este unul dintre cele mai importante centre de schimb cultural intre Europa si Orient. Fiind unul dintre putinele orase din tara neatinse de razboi este totodata considerat cel mai cochet din Vietnam. In secolul intai s-a ridicat aici un sat de pescari, care a inceput sa se dezvolte, transformandu-se apoi intr-un oras comercial, un port care a cunoscut o perioada de mare inflorire intre secolele al XV-lea si al XIX-lea, datorita comertului cu mirodenii.

Citeste mai departe...
 

Femeia descatusata

Imprimare E-mail
joi, 18 august 2016

 Uriasul Salvador Dalí are multi epigoni, fara ca vreunul sa-i umbreasca, deocamdata, suprematia indiscutabila. Unul dintre „discipoli” este Rezo Kaishauri, pictor suprarealist nascut la Tbilisi, Georgia, actualmente rezident la Vilnius, Lituania. A absolvit Scoala de arta in 1994, in orasul natal, iar actualmente profesia sa de baza este designer. Despre sine spune doar ca este „fericit recasatorit, cu un copil din primul mariaj”.

Citeste mai departe...
 

Biserica Kretzulescu

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Luni, 15 august, lumea crestina praznuieste „Adormirea Maicii Domnului”, despre care am mai scris in acest colt de pagina. Randurile de fata prezinta o sfanta biserica inchinata acestei mari sarbatori. Aflata pe Calea Victoriei, Biserica Kretzulescu, una dintre emblemele Capitalei, se bucura de vecinatati ilustre. Pot fi amintite: Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Memorialul Renasterii, Sala Palatului, Muzeul de Arta a Romaniei. Ctitorii bisericii au fost Iordache Kretzulescu si sotia lui, Safta, fiica lui Constantin Brancoveanu. Urma sa fie folosita de acestia si familiile lor, fiind situata in mijlocul complexului de proprietati ale boierului.

Citeste mai departe...
 

Arta si intimitate

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Intotdeauna artistii au adus omagii femeilor pe care le-au folosit drept model si care, mai intotdeauna, le-au fost si iubite. Un exemplu grandios este chipul femeii care intruchipeaza Statuia Libertatii din New York. Sculptorul francez Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904), cel care a proiectat maretul monument, nu a suflat o vorba despre sursa sa de inspiratie. Unii spun ca ar fi vorba despre Isabelle Eugenie Boyer, vaduva lui Isaac Singer (cel cu masina de cusut), o femeie frumoasa si vestita in Paris. Altii spun ca la mijloc este mama sculptorului, Charlotte Bartholdhi (de care a fost foarte apropiat). Dar exista si autori care arunca in joc varianta cea mai picanta: Jean Emilie, amanta artistului. Catre cine privesc, de fapt, locuitorii marii metropole?

Citeste mai departe...
 

Nürnberg, orasul papusilor de portelan

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Pentru cei mai multi dintre noi orasul Nürnberg inseamna papusile de portelan, mestesugari vestiti in toata lumea, „maestrii cântareti” ai lui Wagner si locul unor faimoase procese de dupa ultimul razboi mondial. Orasul, asezat pe ambele maluri ale râului Pegnitz, este unul dintre centrele culturale si economice din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, din Germania. Istoria sa este strâns legata de cea a Sfântului Imperiu Roman. Conducatorii acestuia au ridicat aici o cetate pe care au numit-o Nourenberg (Dealul stâncos), iar teritoriul din jur s-a dezvoltat ca un târg liber, asigurând granita intre Saxonia, Bovaria, Franconia de est si Bavaria.

Citeste mai departe...
 

Deceptia ca stil de viata

Imprimare E-mail
luni, 15 august 2016

 Specialistii spun ca modul „pitoresc” în care a trait Amedeo Modigliani nu poate fi comparat decât cu cel al lui Van Gogh. A fost un artist care a iubit cu adevarat, dar suferinta si alcoolul i-au grabit disparitia, pe fondul unei depresii abia mascate. Nascut la Livorno (Italia) în 1884, într-o familie de evrei, „Dedo” (cum era alintat) a mostenit de la mama sa, Eugenia, gustul pentru nonconformism. Desi a fost contemporan cu adeptii stilului cubist, Modigliani nu s-a apropiat de acestia, ci – o demonstreaza cariera sa – a reprezentat „o punte între generatia lui Toulouse-Lautrec si Arta Decorativa (Art-Deco) din primele decenii ale secolului XX”.

Citeste mai departe...
 

Manastirea Feredeu

Imprimare E-mail
duminică, 31 iulie 2016

 Aflata in comuna Siria, judetul Arad, Manastirea Feredeu, cu obste de calugari, are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Construita pe un deal, la o inaltime de 427 metri, a fost ridicata in apropierea unui izvor – un feredeu – renumit in Muntii Zarandului, a carui apa era considerata binefacatoare. Aici se afla un schit cu un paraclis pentru cei care voiau sa se inchine când sorbeau apa facatoare de minuni, schit mentionat pentru prima oara cu mai bine de 215 ani in urma. De fapt acesta este atestat documentar in 1710 drept Manastirea Feredeu cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe si Inaltarea Sfintei Cruci.

Citeste mai departe...
 

Triumful sexului frumos

Imprimare E-mail
duminică, 31 iulie 2016

 Una din marile izbânzi ideologice ale Renasterii – exprimate cu excelenta si-n pictura – a fost redefinirea concilierii dintre Creator si creatia Sa. Trupul omenesc, parte integranta a naturii, devenea tema predilecta pentru maestrii penelului, pornind de la premisa ca omul a fost înzestrat cu doua componente ale conceptului de frumusete: cea sufleteasca si cea trupeasca. Era detronata definitiv dogma medievala care aprecia exclusiv spiritul, ignorând armonia morfologica a efemerului corp.

Citeste mai departe...
 

Damasc, cea mai veche capitala a lumii

Imprimare E-mail
marți, 26 iulie 2016

 Situat intr-o depresiune la poalele Muntilor Antiliban, orasul Damasc este nu doar capitala Siriei ci si un loc incarcat de legende si traditii. Se spune ca aici s-au nascut, pe lânga agricultura si alfabet, filozofia, comertul si arta diplomatiei. Damascul si-a disputat titlul de cel mai vechi oras din lume cu Aleppo si mai târziu cu Hama, aflat la jumatatea distantei intre cele doua. Cercetatorii au fost insa de acord ca Damascul ramâne cea mai veche capitala in functiune din lume.

Citeste mai departe...
 

Tara si inima

Imprimare E-mail
marți, 26 iulie 2016

 Multi creatori, indiferent de domeniu, au fost nevoiti sa accepte gazduirea unei tari straine sau au preferat, din varii motive (constrângeri strict personale sau politice), sa aleaga o existenta cât mai departata de tarâmul natal. În privinta pictorilor, multi dintre marii maestri ai lumii s-au stins departe de patria-mama. Recordul de distanta cred ca îl detine Paul Gauguin. Nascut la Paris, el moare în conditii exotice tocmai în Insula Atuona, Insulele Marchize, Polinezia franceza. Era anul 1903. În 1978, un alt nebun frumos, poetul si cântaretul belgian Jacques Brel, este înmormântat în acelasi cimitir, la câtiva metri de Gauguin. Ce cautau acesti mari creatori atât de departe de tara lor?

Citeste mai departe...
 

Schitul Bradu

Imprimare E-mail
luni, 18 iulie 2016

 Aflat in satul Gurguiata, in apropiere de Baile Olanesti, judetul Valcea, Schitul Bradu, cu obste de maici are hramul „Sfantul Ioan Botezatorul”. Despre inceputurile acestui sfant locas se cunosc foarte putine lucruri dar apare in mod curent in legendele si baladele locului. Una dintre ele povesteste ca aici, in vremuri demult uitate, traia un barbat bogat, numit Bardoi sau in alte variante Barzoi sau Bradoi.

Citeste mai departe...
 

Capodopere si secretele lor

Imprimare E-mail
luni, 18 iulie 2016

 Una dintre celebrele sculpturi din tineretea lui Michelangelo este „David” (inceputa in 1501, cand artistul avea 26 de ani). Statuia, degajand forta si delicatete, are nu mai putin de 4 metri inaltime si il reprezinta pe erou nu ca rege, ci la varsta infruntarii biblice cu Goliat, adica un adolescent pe care tatal sau, Iesei, nici nu l-a considerat vrednic sa plece la razboi contra filistenilor. Prin aceasta statura monumentala Michelangelo a dorit, probabil, sa contrabalanseze atitudinea unor sceptici care nu credeau ca „pustiul” poate invinge uriasul.

Citeste mai departe...
 

York, orasul in care a incremenit istoria

Imprimare E-mail
marți, 12 iulie 2016

 Considerat cel mai frumos oras din nordul Angliei, York a dat numele comitatului Yorkshire, cel mai mare din intreaga tara. Este vestit atât pentru catedrala sa, impresionanta ca dimensiuni si aspect, cât si pentru zidurile care il inconjoara. Formând un inel complet, ruinele acestor ziduri se intind pe o lungime de 5 kilometri si, in cele mai multe locuri, ating inaltimea de 5-6 metri. Mai multe secole au supravietuit unor asedii si bombardamente aeriene.

Citeste mai departe...
 

Suferinta unui nud

Imprimare E-mail
marți, 12 iulie 2016

 Pe vremea pictorului spaniol Diego Velázquez (1599-1660) – marele maestru al „Epocii de aur iberice” –, din cauza Inchizitiei, nudurile erau interzise. Era o epoca a cenzurii morale radicale si de aceea istoricii considera ca faimoasa pânza „Venus în oglinda” este singura dovada de „libertinaj” al artistilor spanioli din perioada barocului.

Citeste mai departe...
 

Biserica Sfantul Visarion

Imprimare E-mail
duminică, 03 iulie 2016

 Aflata in centrul Capitalei, in apropiere de Piata Romana, Biserica este inchinata Sfantului Visarion, episcopul Larisei, hirotonit in secolul al XVI-lea. Marele istoric Nicolae Iorga sustine ca hramul ales s-a datorat faptului ca Sfantul Visarion era un aparator in fata temutului pericol reprezentat de ciuma, iar asezamantul vechi a fost ridicat intr-un moment in care tara era amenintata de acest flagel. Biserica este un monument important al orasului atat pentru istoria, cat si pentru arhitectura sa impresionanta.

Citeste mai departe...
 

Optimismul bine temperat

Imprimare E-mail
duminică, 03 iulie 2016

 Artistul olandez Teun Hocks (n. 1947) a avut inspiratia de a inventa un Robinson Crusoe modern, la costum si cravata, stingher, nedumerit si fara speranta. Fiecare fotografie prelucrata digital este un basm complet autonom, cu acelasi personaj care descopera solitudinea in toate punctele cardinale ale Pamantului. Tristetea lui Robinson este completa, nu mai incape nici macar speranta aparitiei unui Vineri pe care sa-l civilizeze. Dar cea mai cumplita lovitura primita de acest Robinson al secolului XXI este ca nu se afla pe o insula, ci pe o planeta pustiita.

Citeste mai departe...
 

Alberobello, un sat de poveste

Imprimare E-mail
joi, 23 iunie 2016

 Stravechi sau, dimpotriva, cat se poate de tinere, inconjurate de ziduri sau deschizandu-se cu totul spre lumea din afara, inaltand spre cer turnuri sau cupole, forfotind de oameni, de amintiri si de legende, orasele din lumea intreaga te invita sa le patrunzi tainele, sa le cunosti istoria, sa le admiri deopotriva trecutul si prezentul. Europene sau asiatice, africane sau americane, toate au ceva de ascuns, ceva de marturisit, ceva care atrage ca un magnet, care incanta si uimeste.

Citeste mai departe...
 

Triumful romantismului

Imprimare E-mail
joi, 23 iunie 2016

 Unul dintre marii campioni ai romantismului artei ruse din secolul XIX a fost Karl Bruloff (1799-1852), un vizionar care a rupt granitele clasicismului si neoclasicismului pentru a da libertate totala exprimarii neingradite a sentimentelor. Stau marturie, printre altele, si opiniile entuziaste ale lui Puskin si Nikolai Gogol.

Citeste mai departe...
 

Catedrala Sfânta Vineri – Zalau

Imprimare E-mail
duminică, 19 iunie 2016

 Daca Biserica Catolica isi ia ca reper, pentru constructiile sale, Catedrala Sfântul Petru din Roma, Biserica Ortodoxa are ca reper in acest sens Sfânta Sofia din Istanbul. Acesta este si cazul Catedralei Sfânta Vineri din Zalau, pentru a carei inaltare trebuie subliniate eforturile depuse de preotul Ioan Ghiurco. Edificiul, mândrie a judetului Salaj, este un ansamblu arhitectural modern cuprinzând Biserica Inaltarea Domnului, Obeliscul Eroilor, cu o inaltime de 50 de metri si mai multe spatii muzeale. Lucrarile au debutat pe 15 august 1990, proiectul constructiei apartinând arhitectilor Doina si Micea Nejur.

Citeste mai departe...
 

Triumful romantismului

Imprimare E-mail
duminică, 19 iunie 2016

 Unul dintre marii campioni ai romantismului artei ruse din secolul XIX a fost Karl Bruloff (1799-1852), un vizionar care a rupt granitele clasicismului si neoclasicismului pentru a da libertate totala exprimarii neîngradite a sentimentelor. Stau marturie, printre altele, si opiniile entuziaste ale lui Puskin si Nikolai Gogol. Karl Bruloff provenea dintr-o familie selecta a aristocratiei ruse din Sankt Petersburg, tatal sau fiind diplomat de cariera si ocupându-se cu gravura ca artist amator. Aceasta ascendenta i-a permis lui Karl sa calatoreasca în Europa si sa se familiarizeze cu stilurile si conceptiile artistice occidentale. El a avut un frate, Alexandr, care a fost un mare arhitect scolit în Occident si cu realizari istorice la Sankt Petersburg (refacerea Palatului de Iarna, un teatru, o biserica luterana etc.).

Citeste mai departe...
 

Gradina Imperiala din Beijing

Imprimare E-mail
joi, 09 iunie 2016

 Vorbind despre China, cea de a treia tara ca intindere de pe Glob, multi dintre noi isi amintesc o multime de povesti cu portelanuri, tigri, statuete de jad, gradini inmiresmate si evantaie. Cei mai tineri se entuziasmeaza in fata evolutiei tehnice de necontestat, ignorând cu totul o istorie veche de milenii. Ca mai pretutindeni, si aici intâlnim incredibile povesti de dragoste, drame si mai ales lupte pentru putere. Una dintre cele mai proeminente figuri ale sfârsitului de secol al XVIII-lea, inceputul celui de-al XIX-lea, a fost, fara indoiala, imparateasa Ci Xi, o femeie abila care a reusit sa ajunga, dintr-o obscura concubina de gradul cinci a imparatului Xianfeg, cea mai puternica persoana din regat.

Citeste mai departe...
 

Femeia, inspiratie permanenta

Imprimare E-mail
joi, 09 iunie 2016

 În suita de douazeci si doua de tablouri grandioase comandate lui Rubens de catre Maria de Medicis (pentru Palatul Luxembourg din Paris), capodopera Cele trei Gratii a fost realizata între 1621 si 1625. Uriasul pictor flamand, numit de Delacroix „Homer al picturii”, confirma si în scenariul acestei pânze apetenta pentru mitologie. Gratiile (numele latin al corespondentului lor grecesc, Harites) sunt cele trei fiice ale lui Zeus si Eurynome, zeite simbolizând farmecul si splendoarea feminina „nealterata” de vesminte. Conform mitologiei romane, acestea sunt dragalasenia (Charis), fiinta fara pereche (Mia) si deplinatatea însusirilor trupesti si spirituale (Pasithea); la greci, echivalentul lor este splendoarea (Aglaie), veselia (Euphosyne) si bucuria (Thalia).

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 111 - 132 din 1482

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Predictii despre viitorul omenirii in anul 2050?
» O invazie devastatoare
» Alte documente OZN desecretizate in Marea Britanie
» Salata cu sos de kefir
» Masti pentru tenul sensibil
» Cele sapte pacate capitale
» Dubrovnik – perla Adriaticei
» Suprarealist in Evul Mediu
» Miracole vii ale Terrei
» Cum tratam pietrele la rinichi
» Sa traiti mult si bine!
» Ce fotografii poti face cu telefonul mobil
» Descoperirea Americii... ca-n filme!
» Horoscopul saptamanii: 16-22 octombrie 2017
» 12 octombrie 1537 – S-a nascut Edward al VI-lea al Angliei
» Tema: „WILHELM TELL”
» Cat de adevarate sunt unele mituri istorice
» Un istoric proces incorect
» CIA pune pe internet dosarele sale OZN
» Mancare de vinete
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9