Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 18 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Mistere vechi, recent elucidate

Imprimare E-mail
duminică, 02 noiembrie 2014

 Cercetatorii si istoricii isi unesc eforturile pentru a gasi raspunsuri la intrebarile aparent cufundate in mister, fie ca e vorba despre Univers, fie ca e vorba despre lumea noastra. Uneori apar si succese notabile, in toata aceasta neobosita cautare. Iata cateva exemple, dintre cele mai recente.

Citeste mai departe...
 

Ce simboluri ascund visele?

Imprimare E-mail
joi, 23 octombrie 2014

 De când e lumea, oamenii au fost intrigati de vise, apoi, considerând ca ele sunt Mesaje, au dorit sa stie ce semnificatie au acele anecdote încâlcite care ne apar ca un film în timpul somnului. Asa au aparut de-a lungul secolelor tot felul de carti de interpretare a viselor si continua sa apara si azi. Carl Jung spunea ca visele „sunt o usita ascunsa în cea mai profunda si mai tainica parte a sufletului, deschisa înspre acea noapte cosmica reprezentata de mintea umana”. Cum mintea umana este alcatuita din constient si subconstient, conform descrierilor parintilor psihanalizei, visele ne ofera posibilitatea de a privi în mintea subconstienta si ne permite o întelegere mai profunda a transformarilor psihologice individuale din timpul perioadelor de veghe.

Citeste mai departe...
 

Undele gravitationale, azi le vedem si... nu-s?!

Imprimare E-mail
duminică, 19 octombrie 2014

 Nu au fost putine cazurile când s-au inventat experimente doar pentru a confirma ipoteze îndraznete si fanteziste ale unor cercetatori avizi de recunoastere publica imediata. Alteori, anunturile zgomotoase au fost facute in graba, fara confirmari ulterioare aprofundate. De multe ori, cercetatorii au anuntat teorii aducând ca suport de netagaduit descoperiri stiintifice de ultima ora. Teoriile unor „superstaruri” reusesc deseori sa se prabuseasca, daca nu în ridicol, atunci macar în controversa, ceea ce nu face absolut deloc bine ideii de rigurozitate a stiintei, cea care vrea sa ne convinga pe toti, si uneori reuseste, ca este singura depozitara a adevarurilor despre om si Univers.

Citeste mai departe...
 

S-a întâmplat pentru prima oara în Retea...

Imprimare E-mail
joi, 09 octombrie 2014

 Pare incredibil, dar s-au scurs între timp mai bine de patru decenii de când folosim Internetul, cunoscut si sub numele de Web, Net sau Reteaua. Astazi folosim Netul fara sa cadem pe gânduri, dar cu decenii în urma gesturile au fost premiere de-a dreptul revolutionare. Sa ne amintim pentru o clipa...

Citeste mai departe...
 

Giovanni Virginio Schiaparelli, de la comete la canalele de pe Marte

Imprimare E-mail
marți, 07 octombrie 2014

 Urmarim aventurile actuale ale cuceririi Planetei Rosii cu roboti dotati cu instrumente sofisticate, dar uitam numele astronomului pasionat de Marte, cel care a botezat întreg relieful planetei. Ceea ce stim azi despre Marte în materie de onomastica îi datoram lui Giovanni Virginio Schiaparelli. Cititoarea noastra Catalina Nicolin, buna cunoscatoare si pasionata de astronomie, ne-a trimis un articol dedicat lui Schiaparelli, cel nascut la Savigliano si de la a carui nastere se împlinesc la anu 180 de ani. Publicam în continuare, câteva fragmente din acest material plin de informatii culese si traduse de autoare din scrisorile si jurnalul astronomului.

Citeste mai departe...
 

Mituri celebre despre mari exploratori

Imprimare E-mail
joi, 25 septembrie 2014

 Probabil ca cele mai romantate biografii, dupa ale artistilor, sunt cele ale exploratorilor. Si e firesc, pe undeva: ideea de a te cufunda în necunoscut, de a atinge noi tarmuri, noi continente, de a ajunge acolo unde nu a ajuns niciun om ne face sa visam mereu ca orice e posibil. De aici, nevoia de a crea si povestile romantice care ne încânta o data în plus, chiar daca ele nu sunt deloc adevarate.

Citeste mai departe...
 

De la kiloboti la robotii-origami

Imprimare E-mail
joi, 18 septembrie 2014

 Luând modelul lumii vii, visul ciberneticienilor este de a crea roboti care sa se „autogestioneze”, care sa se organizeze fara interventia softurilor complexe. Un fel de roboti autonomi care sa se descurce in teren, sa se autorepare si, de ce nu, sa lupte. Ideea unui grup de cercetatori de la Universitatea Harvard a fost una oarecum simpla: inspirându-se dupa modul de organizare si actiune al albinelor si furnicilor, ei au creat o serie de miniroboti care pot comunica intre ei fara ajutorul interventiei umane, cel putin asta sustin autorii studiului publicat recent de revista Science. Creatorii acestui proiect l-au denumit kilobot, adica o mie de roboti, dupa modelul kilowatt-ului (o mie de wati).

Citeste mai departe...
 

Cat de repede poate merge un tren pe sub ocean?

Imprimare E-mail
marți, 16 septembrie 2014

 Traim cu impresia ca visele oamenilor de stiinta sunt chiar realitatea insasi. Dar intre proiecte si realizarea practica a viselor cade uneori bariera ridicolului: asa s-a intâmplat cu „viziunile” stiintifice ale lui Arthur C. Clarke (computerul neuronal si calatoriile intergalactice, toate preluate in filmul 2001: Odiseea spatiala a regizorului Stanley Kubrick, din 1968) pentru anul 2000 sau cu liftul spatial.

Citeste mai departe...
 

Cele mai semnificative momente ale istoriei

Imprimare E-mail
joi, 04 septembrie 2014

 Istoria cunoaste o sumedenie de momente importante pe care omenirea le-a traversat cu bine sau cu probleme. De la epoca faraonilor pana la era digitala ai carei martori suntem noi. Ne rezumam astazi la doar 10 perioade ale istoriei care au marcat civilizatia umana in realizari si imbunatatirea calitatii vietii. Evenimente care au contribuit la formarea societatii asa cum o cunoastem si noi astazi.

Citeste mai departe...
 

Despre Big Bang si Fenomenul Q

Imprimare E-mail
joi, 28 august 2014

 Despre studiile unor cunoscuti astrofizicieni privind nasterea si forma Universului am scris in mai multe randuri in aceasta pagina. Exista si in Romania oameni care au emis unele considerente legate de acest subiect. Unul dintre acestia este ing. Nicolae Dimaca, autorul a doua lucrari interesante intitulate Din alt punct de vedere si Fenomenul Q. Prezentandu-si cartea Fenomenul Q, Nicolae Dimaca spune ca este vorba despre o teorie care se refera la formarea si functionarea intregului Univers. La baza acestei teorii stau multe observatii care se bazeaza pe imbinarea perfecta a fenomenelor naturale, cu multa logica, intuitie si observatii indelungate. Teoria ne face sa intelegem ca singura proprietate a materiei, cea magnetica, este cea care a organizat Universul intr-un mecanism perfect.

Citeste mai departe...
 

Google ne face tampiti sau geniali?

Imprimare E-mail
miercuri, 20 august 2014

 S-au scris sute de carti in Occident despre efectele Internetului asupra creierului uman, despre interactiunea lumii fizice (analoge) cu cea digitala (virtuala). Cum ne influenteaza Internetul, una dintre cele mai mari inventii de la revolutia industriala inceputa in secolul al XVIII-lea, modul de a trai, de a gandi, de a actiona? Unul dintre cercetatorii care s-au impus in domeniul studierii efectelor lumii virtuale asupra creierului uman este Nicholas Carr, absolvent al Universitatii Harvard si actual membru al consiliului editorial al Enciclopediei Britannica. In cartea din ianuarie 2008 intitulata The Big Switch: Rewiring the World, From Edison to Google (Marea schimbare: Reconectarea lumii, de la Edison la Google), Carr examineaza consecintele economice si sociale ale nasterii activitatilor bazate pe computerul conectat la Internet, comparandu-le cu cele petrecute odata cu dezvoltarea aparatelor electrice de la inceputul secolului al XX-lea.

Citeste mai departe...
 

A ajuns altcineva inaintea lui Columb in America?

Imprimare E-mail
duminică, 17 august 2014

 Una dintre povestile cu care am crescut, dincolo de cele ale fratilor Grimm, a fost cea care spunea ca in anul 1492 Cristofor Columb a traversat Atlanticul pentru a ajunge in Indii, dar a descoperit America. Acum se stie ca in aceasta cursa transoceanica vikingii sunt cei care l-au intrecut pe celebrul Columb si nu „la mustata”, ci cu 500 de ani inainte. Si s-ar putea sa mai fi fost si alti competitori, mult mai rapizi.

Citeste mai departe...
 

Oceane pe Titan, diamante pe Saturn!

Imprimare E-mail
miercuri, 06 august 2014

 Diamantele au fascinat imaginatia oamenilor din cele mai vechi timpuri. Fascinatia pleca de fiecare data de la valoarea lor pe piata, de la banii obtinuti din vanzarea lor, fiind in acelasi timp si un semn al bogatiei si puterii. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca pentru doamne si fete, diamantele sunt considerate cel mai bun prieten. Oamenii de stiinta privesc insa dintr-un alt unghi aceasta „piatra”, cea mai dura de pe suprafata Pamantului.

Citeste mai departe...
 

Cateva mituri despre misterele creierului

Imprimare E-mail
miercuri, 30 iulie 2014

 Intr-o mare de incertitudini, un lucru este dincolo de orice tagada: creierul este cea mai fabuloasa si mai complexa structura a corpului uman. Comparatia creierului cu microprocesorul unui computer poate fi facuta, numai ca in privinta complexitatii, creierul nu suporta nicio comparatie. Ca sa intelegem, macar la suprafata, aceasta complexitate, am putea aminti faptul ca, de pilda, „computerul” nostru este constituit din cam 100 de miliarde de neuroni si fiecare neuron poate crea cel putin 1.000 de legaturi neuronale. In plus, neuronii pot trimite in fiecare secunda pana la 1.000 de semnale electrice, viteza cu care aceste semnale se deplaseaza fiind de 400 km/h.

Citeste mai departe...
 

Cât de departe de noi este viata pe alte planete

Imprimare E-mail
vineri, 25 iulie 2014

 Astrofizicienii au o marota: vor sa stie prin ce galaxii ar mai exista viata, care si unde ar putea fi acele planete. Cu seriozitate, cosmologii au produs chiar si niste ecuatii matematice pentru a ne convinge ca sunt miliarde de planete în Univers care ar putea adaposti forme de viata, oricare ar fi ele. Dar unde? Iata o întrebare de un milion de puncte. Daca cineva ar fi în stare sa ne spuna cu certitudine, planeta sau planetele pe care exista forme de viata, nici nu vrem sa ne gândim ca ar putea sa ne spuna si care sunt cele locuite de fiinte inteligente, pamântenii ar putea rasufla usurati.

Citeste mai departe...
 

Fobiile ciudate care ne chinuiesc viata

Imprimare E-mail
joi, 17 iulie 2014

 Fobiile sunt acele spaime care ne afecteaza viata de zi cu zi. Fiecare avem una sau doua fobii minore, cum ar fi teama fata de paianjeni sau de lift, dar mai sunt si fobiile mai rare, chiar bizare, de care sufera unii oameni, uneori chiar fara sa stie.

 

Citeste mai departe...
 

Un inel din neolitic in capsula timpului

Imprimare E-mail
joi, 10 iulie 2014

 O descoperire recenta datorata brasoveanului Cristian Pintilie a scos la lumina, nu departe de „Ganditorul” de la Hamangia, un inel gravat cu aceleasi simboluri prezente si pe misterioasele tablite de la Tartaria despre care el crede ca ar putea certifica autenticitatea acestor artefacte milenare. La fel cum astronomii amatori descopera comete si asteroizi pe care nu le observa marile, soficticatele si costisitoarele telescoape ale lumii, tot asa un amator a facut aceasta descoperire arheologica remarcabila, dupa cum scrie Monitorulexpres.ro. Cum a reusit?

Citeste mai departe...
 

8 simturi umane mai putin cunoscute

Imprimare E-mail
joi, 03 iulie 2014

 Toata lumea este constienta, in general, de cele 5 simturi cu care organismul uman a fost inzestrat. Unii pluseaza, spunand ca omul ar avea 21 de simturi! Asa ca aceia care cred ca au chiar si „al saselea simt” nu sunt departe de adevar, chiar daca asta nu inseamna ca „pot vedea viitorul”. Atunci cand vorbim despre cele 5 simturi fundamentale, ne gandim evident la auz, miros, vaz, pipait si gust. Numai, ca dincolo de acestea, lumea ar fi surprinsa sa afle ca avem si alte cateva simturi pe care le-am putea numi extinse. De ele aflam doar atunci cand devenim constienti ca le folosim zilnic fara ca macar sa ne gandim la ele. Si multe dintre aceste simturi umane sunt extrem de importante pentru functionarea organismului.

Citeste mai departe...
 

Cele mai misterioase obiecte facute de om

Imprimare E-mail
joi, 26 iunie 2014

 Arheologii au adus la lumina o multime de vestigii de-a lungul timpului, sageti, bijuterii, amfore, arcuri etc. Ei au incercat, si in mare parte au reusit, sa gaseasca explicatii pentru fiecare descoperire. Numai ca sunt si cazuri in care expertii au ramas perplecsi in fata unor obiecte facute de om, ramase misterioase pana in ziua de azi.

Citeste mai departe...
 

4 din cele mai mari comori pierdute ale lumii

Imprimare E-mail
joi, 19 iunie 2014

 Comorile i-au fascinat pe oameni dintotdeauna. Unii le-au ingropat pentru a le accesa mai tarziu, altii, de la pirati incoace, sa le descopere pentru a intra in posesia bogatiilor visate. Unele au ramas legende, altele au fost scoase la lumina de-a lungul deceniilor. Iata cateva dintre ele in alegerea site-ului ListVerse.

Citeste mai departe...
 

Big Bang-ul, o Teorie Paradoxala a Genezei Universului

Imprimare E-mail
joi, 12 iunie 2014

 Am scris in cateva randuri, chiar in aceasta pagina, ca unele teorii legate de nasterea Universului, de forma lui si chiar de celebrele „gauri negre” sunt teorii vechi care ar trebui revizuite pentru ca sunt multe teorii mai noi care le infirma. Ca sa nu mai vorbim ca, neputand fi demonstrate, ele par simple improvizatii stiintifico-literare, supozitii fara fundament. Am publicat recent parerile unor cercetatori americani legate de faptul ca, practic, Big Bang-ul, Explozia Initiala care ar fi nascut Universul, nu a existat. Am amintit si opinia lui Einstein legata de acest subiect in care nu credea. Am avut surpriza de a constata ca si cercetatori romani si-au exprimat indoiala fata de existenta unui Big Bang, respingand teoria sacrosanta. Liviu Filimon este un asemenea cercetator.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pasi spre omul invizibil si padurea luminoasa
» O confruntare dramatica a Razboiului Rece
» Extraterestri sau efecte speciale?
» Crema de sunca
» Ten stralucitor
» Se vede mai bine din avion
» Orase mauritane stravechi
» Poet al nudului feminin
» Descifrarea Manuscrisului Voynich
» AVC – de la confuzie la moarte
» Isus, cu statut de refugiat
» Totul despre filmele de Oscar: „Vacanta la Roma”
» Horoscopul saptamanii: 23-29 iulie 2018
» 19 iulie 1890 – S-a nascut George al II-lea al Greciei
» Tema: „DANSUL”
» Zaharul, dusmanul din farfurie
» Lunetistii, arma secreta contra Wehrmacht
» Dezvaluirile unui senator despre OZN-uri
» Cartofi cu branza
» Cuburi „magice”
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9