Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 22 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Cele mai misterioase obiecte facute de om

Imprimare E-mail
joi, 26 iunie 2014

 Arheologii au adus la lumina o multime de vestigii de-a lungul timpului, sageti, bijuterii, amfore, arcuri etc. Ei au incercat, si in mare parte au reusit, sa gaseasca explicatii pentru fiecare descoperire. Numai ca sunt si cazuri in care expertii au ramas perplecsi in fata unor obiecte facute de om, ramase misterioase pana in ziua de azi.

Citeste mai departe...
 

4 din cele mai mari comori pierdute ale lumii

Imprimare E-mail
joi, 19 iunie 2014

 Comorile i-au fascinat pe oameni dintotdeauna. Unii le-au ingropat pentru a le accesa mai tarziu, altii, de la pirati incoace, sa le descopere pentru a intra in posesia bogatiilor visate. Unele au ramas legende, altele au fost scoase la lumina de-a lungul deceniilor. Iata cateva dintre ele in alegerea site-ului ListVerse.

Citeste mai departe...
 

Big Bang-ul, o Teorie Paradoxala a Genezei Universului

Imprimare E-mail
joi, 12 iunie 2014

 Am scris in cateva randuri, chiar in aceasta pagina, ca unele teorii legate de nasterea Universului, de forma lui si chiar de celebrele „gauri negre” sunt teorii vechi care ar trebui revizuite pentru ca sunt multe teorii mai noi care le infirma. Ca sa nu mai vorbim ca, neputand fi demonstrate, ele par simple improvizatii stiintifico-literare, supozitii fara fundament. Am publicat recent parerile unor cercetatori americani legate de faptul ca, practic, Big Bang-ul, Explozia Initiala care ar fi nascut Universul, nu a existat. Am amintit si opinia lui Einstein legata de acest subiect in care nu credea. Am avut surpriza de a constata ca si cercetatori romani si-au exprimat indoiala fata de existenta unui Big Bang, respingand teoria sacrosanta. Liviu Filimon este un asemenea cercetator.

Citeste mai departe...
 

Pasi spre omul artificial

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iunie 2014

 O stire recenta ne anunta ca oamenii de stiinta au reusit, dupa o munca de 15 ani, sa creeze în laborator primele componente de ADN artificial. Se vorbeste despre un viitor fara limite, având în vedere perspectivele pe care aceasta descoperire ni le pun în fata. Descoperirea considerata revolutionara, daca ea se dovedeste reala, a fost anuntata într-un studiu publicat în revista Nature, în luna mai a acestui an. Coordonatorul acestui studiu, Floyd Romesberg, este convins ca celula ADN creata în laborator stocheaza o mare cantitate  de informatii genetice, afirmând ca este pentru prima oara când ADN-ul sintetic e prezent alaturi de o forma naturala de viata. Ce ar putea sa obtina omenirea în urma acestei reusite?

Citeste mai departe...
 

Soldatul de maine, robotul ucigas

Imprimare E-mail
joi, 29 mai 2014

 Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca multe din aplicatiile tehnologice comerciale  au la origine aplicatii militare, de la aviatie la electronica si IT. Azi, paralel cu dezvoltarea tehnologiilor „civile”, are loc o dezvoltare fara precedent a tehnologiilor militare puternic sustinute de dezvoltarile erei digitale. Recent, la Geneva, ONU a organizat o dezbatere pe marginea noilor tipuri de arme, armele viitorului. Nu se putea ca dezvoltarea aplicatiilor IT sa nu-si puna amprenta si pe acest domeniu. Sa nu uitam ca armele de era digitala si-au facut aparitia in teren in urma cu mai bine de 10 ani cand au fost folosite in conflicte armate precum cele din fosta Iugoslavie si mai apoi din Irak.

Citeste mai departe...
 

5 mituri despre topirea gheturilor din Antarctica

Imprimare E-mail
joi, 22 mai 2014

 Apar periodic stiri despre efectele catastrofice ale topirii gheturilor din partea de vest a Antarcticii, dar si alte informatii legate de faptul ca topirea acestora, dar si a calotei glaciare arctice, s-ar datora incalzirii globale. Incalzire, la randul ei, datorata efectului de sera provocat de activitatile industriale tot mai excesive. Adevar, propaganda sau simple interpretari eronate? Conform unor explicatii aparute pe site-ul LiveScience, in spatele unor realitati legate de marile schimbari din Antarctica se ascund unele interpretari gresite.

Citeste mai departe...
 

Fenomene misterioase care se petrec in creier

Imprimare E-mail
joi, 15 mai 2014

 Din intregul nostru organism, creierul, mintea umana, este cel mai misterios loc. Creierul, comparabil cu microprocesorul unui computer, dar infinit mai complex si a carei arhitectura ne este complet necunoscuta. Creierul este cel mai greu de cercetat, impreuna cu procesele sau fenomenele cerebrale. Cercetarea incearca sa aduca lumina in acest de nepatruns labirint a unitatii noastre centrale (pastram comparatia cu microprocesorul computerului), sunt pasi bineveniti, dar inca timizi si neconvingatori pe de-a-ntregul. Spalarea creierului este practica de a schimba complet modul in care gândesc sau cred unele persoane prin folosirea unor tehnici controversate.

Citeste mai departe...
 

Cât mai are de trait Pamântul?

Imprimare E-mail
duminică, 11 mai 2014

 Avem o gramada de teorii pe care cercetatorii le lanseaza ca pe niste opere de arta, care se bucura de mediatizare mondiala, desi ele nu sunt decât supozitii spectaculoase fara posibilitatea de a fi demonstrate. O recenta teorie a cercetatorilor americani estimeaza ca planeta noastra ar mai avea ceva viata de trait, în ciuda unor mai vechi teorii care scurtau viata Pamântului la câteva milioane de ani de aici încolo. Datele mai noi vin sa ne linisteasca: Pamântul nu va muri chiar asa de curând, va avea apa si va putea sa sustina viata chiar si peste 1,5 miliarde de ani scrie sciencemag.org. Ideea ca viata de pe Pamânt va disparea din cauza diminuarii treptate a volumului de apa planetara pleaca de la ideea ca Soarele va deveni din ce în ce mai fierbinte în viitorul foarte îndepartat, adica atunci când se va îndrepta spre extinctie, moment în care apa se va evapora în atmosfera, lasând în urma o planeta fara viata.

Citeste mai departe...
 

Soarele se invarte in jurul Pamantului!

Imprimare E-mail
joi, 01 mai 2014

 Au trecut mai bine de 400 de ani de cand a fost adoptat fara rezerve modelul lui Copernic si a lui Galileo Galilei, acela care a statuat ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Iata ca, mai nou, un documentar, bazat pe o carte de 700 de pagini vine sa ne spuna ca Galileo s-a inselat si ca teoria lui Copernic e falsa!  In mai multe randuri, in revista Magazin am sustinut ideea ca unele teorii sacrosancte legate de nasterea Universului, cum ar fi teoria Big Bang-ului (Marea Explozie), dar si altele (teoria stringurilor, a universurilor paralele sau a gaurilor negre) ar trebui revizuite intrucat ele se bazeaza doar pe calcule si supozitii teoretice, pe scenarii „stiintifico-literare” si nu pe adevaruri exacte si demonstrabile. De ce n-ar putea fi revizuite si alte teorii care in fond nu au fost niciodata demonstrate?

Citeste mai departe...
 

Mintea iscoditoare naste idei spectaculoase!

Imprimare E-mail
sâmbătă, 26 aprilie 2014

 Nu ducem lipsa de teorii, dar practica ne omoara. Stiinta este un teren mereu in miscare, mereu gata sa ofere solutii pentru o lume clar in dezvoltare. Unele sunt atat de uluitoare incat putini le inteleg.

Citeste mai departe...
 

Ce stii daca traiesti in Romania...

Imprimare E-mail
duminică, 20 aprilie 2014

 Americanul Justin Carmack este pasionat de calatorii si, incepand din 2011, cand a plecat intr-o excursie organizata de universitatea sa in Africa de Sud, a vizitat 63 de tari din intreaga lume. La sfarsitul anului trecut a ajuns si in Romania, atunci cand protestele legate de cainii vagabonzi erau la ordinea zilei. Dincolo insa de acest aspect, el a consemnat si o serie de informatii referitoare la cultura si civilizatia noastra multimilenara, pe care presa le-a remarcat, cu o precizare halucinanta: circa 80% din romani NU cunosc aceste lucruri, desi, practic, este vorba despre insasi fiinta lor. Iata cateva!

Citeste mai departe...
 

Luna, planeta sau satelit?

Imprimare E-mail
joi, 10 aprilie 2014

 Este limpede, cu cât încercam sa ne afundam în haul teoriilor despre Univers, cu atât suntem mai departe de adevar. Sau mai aproape de ignoranta. Se lanseaza teorii fantastico-literare despre Big Bang, dar nu stim cum s-a nascut „regina noptii moarta”, Luna. Daca vrem sa vorbim despre Luna, trebuie sa plecam de la Univers. De la dilematica întrebare, cum s-a format el? Si aici, teoriile, care mai de care mai fanteziste, încep cu Marea Explozie, numita în engleza Big Bang. Limita de principiu a acestei teorii, dincolo de fabulatie, este ca nu ne spune din ce s-a format acel atom infinit de dens si infinit de greu. Asadar, nu ne spune nimeni, ce a fost înainte de celebrul Big Bang!

Citeste mai departe...
 

Zaharul – nu grasimile – ne omoara!

Imprimare E-mail
miercuri, 02 aprilie 2014

 Ca si in cazul nasterii Universului, unde nu ducem lipsa de teorii care mai de care mai fanteziste, si in privinta dietelor „sanatoase”, teoriile n-au incetat sa ne asedieze. Zeci de teorii si de retete, care mai de care mai mediatizate, au dorit sa ne spuna ce e mai bine pentru sanatatea noastra. Numai ca ele se dovedesc azi eronate. Moda dietelor „sanatoase” are o vechime de numai cateva decenii si asta in cea mai mare masura din cauza unei mediatizari excesive si globale. Mii de „dieteticieni”, de „experti”, de „specialisti” au transmis prin intermediul unei media mereu in cautare de ratinguri zdrobitoare retete care mai de care mai funambulesti care au avut drept explicatie necesitatea de a combate obezitatea.

Citeste mai departe...
 

Big Brother intra in automobile

Imprimare E-mail
miercuri, 26 martie 2014

 Era digitala a însemnat pentru planeta pasul înainte facut de comunicatiile de tot felul, de la telefonie, sistem bancar si pâna la internet. În acelasi timp a însemnat si posibilitatea ca toate comunicatiile efectuate de cetatenii planetei sa fie supravegheate de entitati specializate. Întreaga retea de supraveghere mondiala a cetatenilor a primit o denumire împrumutata din romanul 1984 a lui George Orwell, Big Brother, adica Fratele Mare, Ochiul si Timpanul cum zicem noi. Prin intermediul acestei retele globale de supraveghere, NSA (Agentia americana de Securitate Nationala) poate afla toate datele personale ale unui cetatean, activitatea bancara, continutul cardurilor bancare, adresele de mail, continutul mailurilor etc.

 

Citeste mai departe...
 

Carti enigmatice cu si fara autori cunoscuti

Imprimare E-mail
joi, 20 martie 2014

 Exista doua carti cu totul iesite din comun: una este Manuscrisul Voynich, o carte enigmatica al carei autor nu este cunoscut deocamdata, iar alta este Codex Seraphinianus, o carte fascinanta, al carei autor este cunoscut, desi ea este la fel de bizara si de nedescifrat. Carti misterioase au mai fost descoperite de-a lungul secolelor, dar ele au ramas, in ciuda cercetarilor, la fel de enigmatice. Un exemplu este harta amiralului turc Piri Reis, desenata in 1513, la cateva decenii dupa descoperirea „Lumii Noi” de Columb. Numai ca aceasta harta nu descrie ceea ce vazusera cuceritorii spanioli, ci coastele celor doua continente americane si parti ale Antarcticii neacoperite de gheata, adica asa cum ar fi trebuit sa fie acum sase milioane de ani. Sau harta preotului suedez Olaus Magnus, denumita Carta Marina, care desena in 1539 curentii marini scandinavi, descoperiti de oamenii de stiinta de-abia secolul trecut.

Citeste mai departe...
 

Teoria Big Bang-ului este gresita!

Imprimare E-mail
joi, 13 martie 2014

 Am scris in aceasta pagina, de mai multe ori, ca ar fi vremea revizuirii unor teorii stiintifice care si-au facut veacul prin enciclopedii, din simplul fapt ca acestea par mai degraba rodul unei imaginatii mai mult literare decat stiintifice. Una dintre aceste teorii este cea a Big Bang-ului,   niciodata demonstrata, care vrea sa explice nasterea Universului. In urma cu 50 de ani, doi oameni de stiinta se spune ca au descoperit dovezi in sprijinul teoriei numite a Marii Explozii (Big Bang). Este vorba despre Robert Wilson si Arno Penzias, cei doi au folosit o antena in forma de palnie la Laboratoarele Bell din New Jersey (SUA) cu ajutorul careia au scrutat Calea Lactee. Au patruns pana la o adancime de 378.000 de ani  dupa Big Bang!

Citeste mai departe...
 

Stim cu adevarat ce este in capul nostru?

Imprimare E-mail
joi, 06 martie 2014

 Pe langa teoriile fanteziste despre nasterea sau forma Universului mai exista si teoriile psihologice. Numai ca la ele ajung cercetatorii si in urma unor experiente, nu doar a unor calcule matematice (cazul fizicienilor teoreticieni). De ce actioneaza oamenii asa cum reactioneaza? Multe dintre raspunsurile actuale in legatura cu mintea umana vin in urma unor experiente psihologice desfasurate in ultima suta de ani. De la Experimentul lui Asch si pana la Experimentul lui Zimbardo, o multime de alti  psihologi au contribuit la realizarea unor noi introspectii pentru a gasi sensuri ale comportamentului uman, altfel destul de haotic. Iata, mai jos, cateva dintre cele mai interesante experimente desfasurate de-a lungul deceniilor.

Citeste mai departe...
 

Cea mai veche scriere a lumii s-a nascut pe Valea Dunarii?

Imprimare E-mail
joi, 27 februarie 2014

 Daca vorbim numai despre Europa, civilizatia din Valea Dunarii este cea mai veche civilizatie cunoscuta. Ea a existat pe parcursul a doua mii de ani, intre 5500 si 3500 i.Hr., undeva in zona Balcanilor, acoperind o suprafata vasta, cuprinsa intre ceea ce este azi nordul Greciei pana in Slovacia (de la sud la nord) si Croatia pana in Romania (de la vest la est). Un savant german, Harald Haarmann, sustine ca in aceasta zona s-a nascut si cea mai veche scriere din lume.

Citeste mai departe...
 

Sobolanii vor fi viitorii regi ai Planetei!

Imprimare E-mail
joi, 20 februarie 2014

 Vremea „planetei maimutelor”, lansata de filmul cu acelasi nume din 1968, se dovedeste a fi perimata. Lumea a evoluat, la fel si teoriile unor cercetatori care amesteca stiinta cu fantezia literara. Acum, conform unei asemenea teorii, planeta viitorului va apartine nu cimpanzeilor, ci sobolanilor... Ideea ca viitorul indepartat al Planetei ar putea fi dominat de maimute nu este deloc nerezonabila, chiar daca este o teorie literara. Ea porneste de la presupunerea ca primatele sunt la fel de inteligente ca omul si daca o catastrofa naturala ar distruge omenirea pe Planeta, maimutele ar putea supravietui si ar putea deveni regii viitoarei ere.

Citeste mai departe...
 

Cum recunoastem un extraterestru?

Imprimare E-mail
duminică, 16 februarie 2014

 Povestea extraterestrilor este pentru lumea actuala o poveste fara sfârsit. Una care a luat viteza relativ recent, de prin anii 40 ai secolului trecut, dar care se umfla ca un balon imens cu fiecare zi care trece. Evident, majoritatea oamenilor cred ca „omuletii verzi” ne viziteaza, sunt printre noi, desi nici unul nu s-a prezentat pâna azi. Si atunci, cum i-am recunoaste daca într-o buna zi ne-am întâlni cu un om venit din alta galaxie? Cercetatorii s-au pus pe treaba ca sa ne lumineze.

Citeste mai departe...
 

Cat de departe putem calatori in timp?

Imprimare E-mail
duminică, 09 februarie 2014

 In mod obisnuit, calatoria in timp, asa cum o definesc dictionarele, este un concept al deplasarii intre doua puncte in timp, in mod similar cu deplasarea intre doua puncte in spatiu. In fond, daca putem calatori in spatiu (cu autobuzul, avionul sau naveta spatiala), de ce nu am putea calatori si in timp (eventual cu viteza luminii)? Cat de departe? Asadar, ipotetic vorbind, calatoria in timp inseamna nu doar o calatorie inapoi, intr-un anume punct temporal din trecut, dar si calatoria inainte, intr-un anume punct din viitor. Iar orice obiect tehnologic, fictional, care ar putea fi folosit pentru realizarea unei asemenea calatorii, fictionale, este cunoscut sub denumirea de masina a timpului. Pana de curand, cam pe la mijlocul secolului trecut, ideea calatoriei in timp a aprins imaginatia catorva scriitori cu viziuni inflacarate, si apoi a unora care au fost definiti ca scriitori de science-fiction (SF).

 

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cel mai vechi computer din lume
» Cand „Pactul de Otel” s-a topit
» Inregistrari radar ale unor OZN-uri
» Musaca de ciuperci
» Reconsiderati exercitiile fizice
» Kiwi – fruct sau pasare?
» Manastirea Cotmeana
» Delicatete si sublim
» Sima de las Cotorras sau Prapastia Papagalilor
» Argintul – „aurul” sanatatii noastre
» Scriitorul si lebedele din New York
» Cele mai sudate cupluri de vedete
» Horoscopul saptamanii: 19-25 martie 2018
» 15 martie 1878 – S-a nascut Reza Shah Pahlavi
» Tema: „CU PANZELE IN VANT”
» Studiile vor sa schimbe mentalitatea
» Terorist cu bomba Ă®n pantof
» Ce a rezultat din proiectul secret OZN
» Pui in pergament
» Nu ocoliti uleiurile esentiale
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9