Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII 28 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 17 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Ce este dragostea?

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 De secole intregi poetii sau ganditorii se intreaba ce este dragostea, fara sa gaseasca un raspuns, in afara unor frumoase metafore. Pana la urma inefabilul, cum este si dragostea, nu are nevoie de definitii, chiar daca unii cercetatori se incapataneaza sa incerce sa afle modul in care ea poate fi explicata. Spre deosebire de azi, cand stiinta (cercetatorii) vrea sa ne convinga de faptul ca este in posesia tuturor adevarurilor de pe Pamant, in secolele trecute despre dragostea, acest inefabil farmec al existentei umane, au vorbit doar scriitorii, fie ei poeti sau dramaturgi. Astfel, William Shakespeare, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii scria in Hamlet: „Indoieste-te ca stelele stralucesc pe cer, ca soarele se misca, ca adevarul este o minciuna, dar nu te indoi niciodata ca iubesc”.

Citeste mai departe...
 

Calatoria spre Marte, drum fara intoarcere

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 Aventura calatoriei omului pe Luna - cu poezia ei - daca a existat cu adevarat, a alimentat tot timpul speranta reintoarcerii pe Pamant a echipajului. O calatorie spre Marte ar fi o calatorie fara intoarcere pentru ca speranta unei reveniri acolo de unde am plecat este practic inexistenta. NASA se preocupa de planeta Marte, vecina noastra de la apus, de mai multa vreme, programele agentiei vizand descoperirea vietii pe Planeta Rosie. Ideea ca ar putea exista viata pe Marte nu are varsta NASA, ci este mult mai veche, de pe vremea cand revistele si scriitorii au vazut in Marte, sora noastra geamana. "Chipul de pe Marte" a facut valuri decenii la rand, dar si "raurile de pe Marte", care se presupunea ca sunt adevarate fluvii.

Citeste mai departe...
 

Imparati romani infami, care au scandalizat istoria

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 Au existat imparati romani "buni", cum ar fi Constantin cel Mare, dar si "rai", pentru ca asa i-au caracterizat unele scrieri ale epocii, exemplul elocvent fiind Nero. E greu de analizat credibilitatea surselor istorice care au dat verdictele, tot asa cum azi e greu de gasit un echilibru intre sursele contradictorii care descriu un conducator sau altul. Daca cineva ar alcatui o lista a imparatilor romani, dar si a imparateselor care au fost considerate de unele scrieri ale epocii drept infami sau pur si simplu "nebuni", ar trebui in primul rand sa analizam credibilitatea surselor, o analiza extrem de complicata. Nero, de pilda, care este considerat de unele scrieri ale vremii un imparat extraordinar, om de cultura, al artelor, olimpic si vizionar, a ramas in istorie drept nebunul care a dat foc Romei, asta doar pentru ca un istoric alungat de la curte si exilat, Suetonius, a vrut sa se razbune. O razbunare care a invins secolele si s-a transformat in truism, desi studiile recente (Davis Shotter) demonstreaza ca incendiul care a distrus o mare parte din Roma secolului al VII-lea n-a avut nici o legatura cu Nero, cum de altfel, scrisese si Tacitus, la vremea respectiva.

Citeste mai departe...
 

Obiecte ciudate care au calatorit in Cosmos

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 Astronautii care au avut ocazia sa zboare in spatiu au dus cu ei nu doar aparatura, ci si unele obiecte mai putin obisnuite. Daca unele lucruri au fost interzise, cum ar fi obiecte arheologice sau timbre pe care astronautii intentionau sa le vanda la reintoarcerea din spatiu, altele au fost luate in bagaje de inventivii astronauti dorind sa se simta mai putin singuri in imensitatea spatiului. Asa cum aflam de pe situl How StuffWorks intre ultima misiune a navetei spatiale Atlantis, din iulie 2011, si prima ei misiune din urma cu trei decenii, au fost mai mult de 100 de lansari ale NASA si cam tot atatea obiecte neobisnuite aduse la bord de astronauti. Iata cateva dintre cele mai interesante exemple.

Citeste mai departe...
 

Lucruri certe care sunt eronate

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 Sunt multe lucruri pe care le învatam la scoala sau pe care le stim de la televizor, fapte certe, despre care suntem convinsi ca sunt adevarate. Când în realitate sunt eronate! Un lucru eronat repetat la infinit devine, într-un final, adevarat. Se pare ca singurul lucru cert pe care îl stim cu adevarat este ca nu stim nimic cu certitudine. Iata câteva exemple de fapte dovedite a fi eronate, alese dintre cele mai cunoscute.

Citeste mai departe...
 

Galeria marilor inventatori ai lumii

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Cine poate spune cum ar fi aratat lumea în lipsa marilor inventatori care au scris paginile de aur ale istoriei? Unii spun ca lumea ar fi aratat altfel decât cea pe care o cunoastem azi daca inventatorii ar fi fost altii si inventiile s-ar fi canalizat în cu totul alte directii. Despre câtiva inventatori uitati am scris saptamâna trecuta, acum e rândul marilor inventatori, prezentati pe o lista, în ordine descrescatoare.

Citeste mai departe...
 

10 inventatori care ne-au facut viata mai dulce

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 De la Revolutia industriala a secolului al 18-lea, viata sociala a cunoscut o serie de îmbunatatiri majore. De la locomotiva cu aburi la computerele de azi. În spatele acestor „succese” au stat inventatori mai mult sau mai putin uitati. Marile nume sunt cunoscute, Edison, Franklin, Steve Jobs, Bill Gates. Dar alti inventatori au ramas anonimi, chiar daca au adus lumii realizari cunoscute azi de toata lumea.

Citeste mai departe...
 

Sfarsitul teoriei Big-Bang-ului?

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Scriam in editiile precedente ale revistei noastre ca multe teorii izvorate din calcule matematice si nu din observatii fizice ar putea fi revizuite la un moment dat. Este cazul teoriei Big-Bang-ului, dar si al dilatarii Universului sau al gaurilor negre, considerate teorii sacrosante. Iata ca observatii recente ale unor fizicieni vin sa puna sub semnul intrebarii aceste teorii legate de o realitate atat de nepatrunsa cum este Universul. O ipoteza indrazneata a lansat de curand astrofizicianul german Christophe Vetterich de la Universitatea din Heidelberg care a demonstrat ca Universul nu se dilata, asa cum se crede si asa cum sta scris in enciclopediile lumii. Teoria expansiunii Universului s-a nascut la sfarsitul anilor '20 ai secolului trecut si a fost pusa in circulatie de Edwin Hubble, cunoscuta de atunci sub numele de "legea Hubble". Desi multi considera ca legea ar trebui sa se numeasca "Legea Lamaitre" dupa descoperitorul ei, mai putin cunoscutul Monseigneur Georges Henri Joseph Édouard Lemaitre (1894-1966), astronom si profesor de fizica la Universitatea Catolica din Louvain.

Citeste mai departe...
 

Cum putem depasi viteza luminii cu Enterprise?

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 De parca viteza luminii n-ar mai fi suficienta, chiar si in conditiile in care stim ca doar fotonul, cu masa egala cu zero, poate atinge aceasta viteza, unii fizicieni teoreticieni sunt convinsi ca aceasta viteza ar putea fi depasita (?) chiar si de nave construite de om, dupa modelul machetei Enterprise dintr-un cunoscut si rasuflat serial s.f. al anilor ’60.

Citeste mai departe...
 

Nikola Tesla despre cum va arata lumea in secolul XXI

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Nikola Tesla (1856-1943) este cunoscut drept unul dintre marii inventatori ai lumii. Inginer mecanic si electric, fizician si chiar futurolog (chiar inainte de inventarea notiunii de catre Alvin Toffler), Tesla este foarte cunoscut in intreaga lume pentru contributia sa la conceperea sistemului modern de electricitate cu curent alternativ (AC). In 1884, Tesla a emigrat in SUA unde a lucrat cu Thomas Edison pentru ca apoi sa continue pe cont propriu. Sprijinit de bancheri, el a infiintat companii si laboratoare in care a pus la punct o serie de dispozitive electrice care i-au adus faima. El si-a patentat inventiile motorului si transformatorului cu inductie AC, ceea ce a facut sa fie angajat de George Westinghouse pentru a dezvolta un sistem de alimentare electrica folosind curentul alternativ.

Citeste mai departe...
 

Ce ne amintim despre viitor?

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 Predictii despre viitor se tot fac in ultimii 50 de ani, cam de cand munca cercetatorilor s-a tabloidizat, adica a devenit tot mai vizibila in media mondiale. Curiozitatea oamenilor a fost hranita de futurologii moderni, prin intermediul media, cam in acelasi mod in care Nostradamus a devenit dintr-un poet obscur al veacului al XVI-lea, un fel de guru vizionar al secolului al XX-lea.

Citeste mai departe...
 

Calatoria in timp cu masina fara roti!

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 The Time Machine (Masina timpului) este celebrul roman s.f. scris de H.G. Wells in anul 1895 si citit de majoritatea adolescentilor din intreaga lume. Mai putina lume stie insa ca ideile scriitorului englez despre calatoria in timp au fost expuse intr-o lucrare intitulata The Chronic Argonauts (Cronica Argonautilor). Pasionati de ideile literare ale lui Wells, unii oameni de stiinta sunt convinsi ca o calatorie in timp este perfect posibila. Altii se dovedesc mai rezervati.

Citeste mai departe...
 

Stiinta intre certitudini si presupuneri

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 De mai bine de cinci decenii, stiinta, asa cum ne lasa media sa intelegem, vrea sa para ca este in posesia tuturor raspunsurilor de pe Pamant. Ca nu exista aspect al vietii pe care stiinta sa nu-l poata explica. Dar, daca pentru unele teorii stiintifice fanteziste (Big Bang, Gauri negre) ar fi nevoie de o ampla actiune de reevaluare, exista si suficiente realitati in fata carora stiinta nu a gasit inca raspunsurile convingatoare. Iata doar cateva dintre acestea.

Citeste mai departe...
 

De ce sunt inutile testele pentru determinarea IQ?

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Cand se pomeneste despre IQ (coeficientul de inteligenta) se aminteste nivelul atins de Einstein (160?). Pe de alta parte, se pare ca IQ unei persoane cu inteligenta normala s-ar situa pe undeva la nivelul de 100. Si totusi, cercetari recente demonstreaza ca testele pentru determinarea valorii IQ nu sunt atat de relevante pe cat se credea, ca sa nu spunem ca ar fi de-a dreptul inutile. In sprijinul irelevantei acestor teste se aduc in discutie mai multe motive pentru care nu ar mai trebui sa punem atata pret pe valorile general acceptate si consacrate, si asta din simplul fapt ca aceste teste rareori oglindesc realitatea. Pana la urma cine ne poate spune cu autoritate daca suntem inteligenti sau cat de inteligenti suntem in comparatie cu alti semeni? Exista o autoritate care sa dea verdicte implacabile? Pentru ca insasi inteligenta este o capacitate a creierului in continua modificare in functie de mai multe repere, cum ar fi varsta sau educatia.

Citeste mai departe...
 

Dezastre care ar putea insemna sfarsitul lumii pe loc!

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Din cand in cand ideea sfarsitului lumii este plimbata ca mortul prin fata ferestrei. Ea are menirea de a strecura dramul necesar de teama pentru propria fiinta. Lasand la o parte filmele de la Hollywood care ne prezinta scenarii apocaliptice, dar si recenta gogorita a calendarului mayas, cercetatorii fac si scenarii care, rivalizand cu cele de la Hollywood,  includ amenintari reale venite fie din Cosmos, fie de pe Pamant si care ar putea duce, intr-o buna zi la disparitia celei de-a treia planete de la Soare.

Citeste mai departe...
 

Nanotuburi de carbon pentru celule solare de generatia a 3-a

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Prezentam in urma cu ceva timp cateva din inventiile premiate de  Oficiul European pentru Brevete (OEB) in acest an. Una dintre aceste inventii se referea la folosirea nanocapsulelor, niste vehicule microscopice de 70 de ori mai mici decat globulele rosii din organism, pentru tratarea unor maladii grave. Iata ca un comunicat de presa primit recent ne vorbeste despre o premiera in cercetarea romaneasca, oarecum tot din domeniul nanotehnologiilor, deoarece este vorba despre nanotuburi.

 

Citeste mai departe...
 

Acesti oameni minunati si inventiile lor uimitoare

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Parafrazand titlul unei comedii de acum cateva decenii, incercam sa amintim cativa visatori care in deplin anonimat si-au dedicat viata punerii la punct a unor inventii memorabile. Unii inventatori au murit uneori in uitare, altii au fost mai norocosi. Recent, cativa asemenea inventatori au fost recompensati cu premiul Inventatorului European 2013. Din anul 2006, anual, Oficiul European pentru Brevete (OEB) organizeaza un concurs cu premii, iar un juriu, alcatuit din experti din diferite domenii (politica, economie, media, cercetare) desemneaza, si a facut-o si saptamana trecuta, invingatorii, impartiti in cinci categorii, pentru a le oferi Premiul Inventatorului European. Pentru anul 2013, Patrick Couvreur, profesor la Universitatea Paris-Sud, a fost recompensat la categoria Cercetare pentru lucrarile in domeniul nanocapsulelor.

Citeste mai departe...
 

Este planeta cuprinsa de un haos climateric?

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 De decenii intregi, oamenii de stiinta vorbesc despre schimbarile climaterice de pe planeta noastra, totul culminand cu consacrarea unui nou concept, acela de incalzire globala. Aceasta ar fi vinovata de masive inundatii, de temperaturi extreme, de secete indelungate, de incendii devastatoare etc. Se pierde din vedere ca aceste fenomene exista de cand lumea.

Citeste mai departe...
 

ADN: o privire curioasa asupra "caramizii vietii"

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 In urma cu exact 60 de ani, omenirea a facut unul dintre cei mai importanti pasi spre intelegerea misterului vietii pe Pamant: descoperirea structurii ADN, molecula care pastreaza si transporta informatia genetica de la o generatie la alta, molecula pe care oamenii de stiinta au denumit-o "caramida vietii". De atunci, cercetatorii tot cauta locurile taince ale ADN, tenace, e drept, dar fara prea mult spor. Deocamdata. Poate ca la acel moment, putini au dat importanta unei fraze oarecum simple: "Aceasta structura are caracteristici noi, cu un efect biologic considerabil". Si cu toate acestea, fraza aparuta intr-o lucrare publicata in aprilie 1953 de James Watson si Francis Crieck este una dintre cele mai faimoase afirmatii stiintifice care a deschis drumul catre cunoasterea celui mai misterios si deocamdata de nepatruns element al vietii in general si al celei umane in special, molecula de ADN.

Citeste mai departe...
 

Misterul Doamnei tatuate din Cao

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 In urma cu 1600 de ani, in Peru a existat o populatie de luptatori numita Moche, condusa de barbati aprigi si neinfricati. Un grup de arheologi a descoperit in 2005 o mumie perfect conservata, numai ca ea nu apartinea unui barbat, ci unei femei. Si nu era vorba despre o femeie de rand, ci despre una de rang inalt! Mumia cu un tatuaj sofisticat pe brate a fost descoperita intr-un sit de inmormantare ritualica din Peru si, asa cum prezenta descoperirea publicatia Societatii National Geographic, era vorba despre cea mai bine conservata relicva a unei civilizatii care a disparut in urma cu 1300 de ani.  A fost numita La senora de Cao, Doamna din Cao, pentru ca arheologii peru-vieni, aflati sub conducerea cercetatorului  Régulo Franco, au descoperit mumia langa o piramida numita Huaca Cao Viejo (acoperita cu bazoreliefuri care sugereaza ca prizonierii de razboi erau sacrificati zeilor de catre preotul-razboinic), aflata in apropierea orasului Trujillo, bine cunoscut de pe vremea perioadei coloniale.

Citeste mai departe...
 

Mistere de nepatruns ale umanitatii

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 Ne place sa credem ca am descifrat misterele Universului, ca stim cum au disparut dinozaurii, dar atunci cand vorbim despre propria noastra planeta, cu istoria ei indelungata, mai avem de aflat, si atunci nestiinta primeste un nume: mister. Unul dintre aceste mistere este constructia piramidelor egiptene, dar exemplele sunt mult mai numeroase dar noi am ales doar trei. Pentru inceput.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9