Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII 01 May 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Sfarsitul teoriei Big-Bang-ului?

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Scriam in editiile precedente ale revistei noastre ca multe teorii izvorate din calcule matematice si nu din observatii fizice ar putea fi revizuite la un moment dat. Este cazul teoriei Big-Bang-ului, dar si al dilatarii Universului sau al gaurilor negre, considerate teorii sacrosante. Iata ca observatii recente ale unor fizicieni vin sa puna sub semnul intrebarii aceste teorii legate de o realitate atat de nepatrunsa cum este Universul. O ipoteza indrazneata a lansat de curand astrofizicianul german Christophe Vetterich de la Universitatea din Heidelberg care a demonstrat ca Universul nu se dilata, asa cum se crede si asa cum sta scris in enciclopediile lumii. Teoria expansiunii Universului s-a nascut la sfarsitul anilor '20 ai secolului trecut si a fost pusa in circulatie de Edwin Hubble, cunoscuta de atunci sub numele de "legea Hubble". Desi multi considera ca legea ar trebui sa se numeasca "Legea Lamaitre" dupa descoperitorul ei, mai putin cunoscutul Monseigneur Georges Henri Joseph Édouard Lemaitre (1894-1966), astronom si profesor de fizica la Universitatea Catolica din Louvain.

Citeste mai departe...
 

Cum putem depasi viteza luminii cu Enterprise?

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 De parca viteza luminii n-ar mai fi suficienta, chiar si in conditiile in care stim ca doar fotonul, cu masa egala cu zero, poate atinge aceasta viteza, unii fizicieni teoreticieni sunt convinsi ca aceasta viteza ar putea fi depasita (?) chiar si de nave construite de om, dupa modelul machetei Enterprise dintr-un cunoscut si rasuflat serial s.f. al anilor ’60.

Citeste mai departe...
 

Nikola Tesla despre cum va arata lumea in secolul XXI

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Nikola Tesla (1856-1943) este cunoscut drept unul dintre marii inventatori ai lumii. Inginer mecanic si electric, fizician si chiar futurolog (chiar inainte de inventarea notiunii de catre Alvin Toffler), Tesla este foarte cunoscut in intreaga lume pentru contributia sa la conceperea sistemului modern de electricitate cu curent alternativ (AC). In 1884, Tesla a emigrat in SUA unde a lucrat cu Thomas Edison pentru ca apoi sa continue pe cont propriu. Sprijinit de bancheri, el a infiintat companii si laboratoare in care a pus la punct o serie de dispozitive electrice care i-au adus faima. El si-a patentat inventiile motorului si transformatorului cu inductie AC, ceea ce a facut sa fie angajat de George Westinghouse pentru a dezvolta un sistem de alimentare electrica folosind curentul alternativ.

Citeste mai departe...
 

Ce ne amintim despre viitor?

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 Predictii despre viitor se tot fac in ultimii 50 de ani, cam de cand munca cercetatorilor s-a tabloidizat, adica a devenit tot mai vizibila in media mondiale. Curiozitatea oamenilor a fost hranita de futurologii moderni, prin intermediul media, cam in acelasi mod in care Nostradamus a devenit dintr-un poet obscur al veacului al XVI-lea, un fel de guru vizionar al secolului al XX-lea.

Citeste mai departe...
 

Calatoria in timp cu masina fara roti!

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 The Time Machine (Masina timpului) este celebrul roman s.f. scris de H.G. Wells in anul 1895 si citit de majoritatea adolescentilor din intreaga lume. Mai putina lume stie insa ca ideile scriitorului englez despre calatoria in timp au fost expuse intr-o lucrare intitulata The Chronic Argonauts (Cronica Argonautilor). Pasionati de ideile literare ale lui Wells, unii oameni de stiinta sunt convinsi ca o calatorie in timp este perfect posibila. Altii se dovedesc mai rezervati.

Citeste mai departe...
 

Stiinta intre certitudini si presupuneri

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 De mai bine de cinci decenii, stiinta, asa cum ne lasa media sa intelegem, vrea sa para ca este in posesia tuturor raspunsurilor de pe Pamant. Ca nu exista aspect al vietii pe care stiinta sa nu-l poata explica. Dar, daca pentru unele teorii stiintifice fanteziste (Big Bang, Gauri negre) ar fi nevoie de o ampla actiune de reevaluare, exista si suficiente realitati in fata carora stiinta nu a gasit inca raspunsurile convingatoare. Iata doar cateva dintre acestea.

Citeste mai departe...
 

De ce sunt inutile testele pentru determinarea IQ?

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Cand se pomeneste despre IQ (coeficientul de inteligenta) se aminteste nivelul atins de Einstein (160?). Pe de alta parte, se pare ca IQ unei persoane cu inteligenta normala s-ar situa pe undeva la nivelul de 100. Si totusi, cercetari recente demonstreaza ca testele pentru determinarea valorii IQ nu sunt atat de relevante pe cat se credea, ca sa nu spunem ca ar fi de-a dreptul inutile. In sprijinul irelevantei acestor teste se aduc in discutie mai multe motive pentru care nu ar mai trebui sa punem atata pret pe valorile general acceptate si consacrate, si asta din simplul fapt ca aceste teste rareori oglindesc realitatea. Pana la urma cine ne poate spune cu autoritate daca suntem inteligenti sau cat de inteligenti suntem in comparatie cu alti semeni? Exista o autoritate care sa dea verdicte implacabile? Pentru ca insasi inteligenta este o capacitate a creierului in continua modificare in functie de mai multe repere, cum ar fi varsta sau educatia.

Citeste mai departe...
 

Dezastre care ar putea insemna sfarsitul lumii pe loc!

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Din cand in cand ideea sfarsitului lumii este plimbata ca mortul prin fata ferestrei. Ea are menirea de a strecura dramul necesar de teama pentru propria fiinta. Lasand la o parte filmele de la Hollywood care ne prezinta scenarii apocaliptice, dar si recenta gogorita a calendarului mayas, cercetatorii fac si scenarii care, rivalizand cu cele de la Hollywood,  includ amenintari reale venite fie din Cosmos, fie de pe Pamant si care ar putea duce, intr-o buna zi la disparitia celei de-a treia planete de la Soare.

Citeste mai departe...
 

Nanotuburi de carbon pentru celule solare de generatia a 3-a

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Prezentam in urma cu ceva timp cateva din inventiile premiate de  Oficiul European pentru Brevete (OEB) in acest an. Una dintre aceste inventii se referea la folosirea nanocapsulelor, niste vehicule microscopice de 70 de ori mai mici decat globulele rosii din organism, pentru tratarea unor maladii grave. Iata ca un comunicat de presa primit recent ne vorbeste despre o premiera in cercetarea romaneasca, oarecum tot din domeniul nanotehnologiilor, deoarece este vorba despre nanotuburi.

 

Citeste mai departe...
 

Acesti oameni minunati si inventiile lor uimitoare

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Parafrazand titlul unei comedii de acum cateva decenii, incercam sa amintim cativa visatori care in deplin anonimat si-au dedicat viata punerii la punct a unor inventii memorabile. Unii inventatori au murit uneori in uitare, altii au fost mai norocosi. Recent, cativa asemenea inventatori au fost recompensati cu premiul Inventatorului European 2013. Din anul 2006, anual, Oficiul European pentru Brevete (OEB) organizeaza un concurs cu premii, iar un juriu, alcatuit din experti din diferite domenii (politica, economie, media, cercetare) desemneaza, si a facut-o si saptamana trecuta, invingatorii, impartiti in cinci categorii, pentru a le oferi Premiul Inventatorului European. Pentru anul 2013, Patrick Couvreur, profesor la Universitatea Paris-Sud, a fost recompensat la categoria Cercetare pentru lucrarile in domeniul nanocapsulelor.

Citeste mai departe...
 

Este planeta cuprinsa de un haos climateric?

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 De decenii intregi, oamenii de stiinta vorbesc despre schimbarile climaterice de pe planeta noastra, totul culminand cu consacrarea unui nou concept, acela de incalzire globala. Aceasta ar fi vinovata de masive inundatii, de temperaturi extreme, de secete indelungate, de incendii devastatoare etc. Se pierde din vedere ca aceste fenomene exista de cand lumea.

Citeste mai departe...
 

ADN: o privire curioasa asupra "caramizii vietii"

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 In urma cu exact 60 de ani, omenirea a facut unul dintre cei mai importanti pasi spre intelegerea misterului vietii pe Pamant: descoperirea structurii ADN, molecula care pastreaza si transporta informatia genetica de la o generatie la alta, molecula pe care oamenii de stiinta au denumit-o "caramida vietii". De atunci, cercetatorii tot cauta locurile taince ale ADN, tenace, e drept, dar fara prea mult spor. Deocamdata. Poate ca la acel moment, putini au dat importanta unei fraze oarecum simple: "Aceasta structura are caracteristici noi, cu un efect biologic considerabil". Si cu toate acestea, fraza aparuta intr-o lucrare publicata in aprilie 1953 de James Watson si Francis Crieck este una dintre cele mai faimoase afirmatii stiintifice care a deschis drumul catre cunoasterea celui mai misterios si deocamdata de nepatruns element al vietii in general si al celei umane in special, molecula de ADN.

Citeste mai departe...
 

Misterul Doamnei tatuate din Cao

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 In urma cu 1600 de ani, in Peru a existat o populatie de luptatori numita Moche, condusa de barbati aprigi si neinfricati. Un grup de arheologi a descoperit in 2005 o mumie perfect conservata, numai ca ea nu apartinea unui barbat, ci unei femei. Si nu era vorba despre o femeie de rand, ci despre una de rang inalt! Mumia cu un tatuaj sofisticat pe brate a fost descoperita intr-un sit de inmormantare ritualica din Peru si, asa cum prezenta descoperirea publicatia Societatii National Geographic, era vorba despre cea mai bine conservata relicva a unei civilizatii care a disparut in urma cu 1300 de ani.  A fost numita La senora de Cao, Doamna din Cao, pentru ca arheologii peru-vieni, aflati sub conducerea cercetatorului  Régulo Franco, au descoperit mumia langa o piramida numita Huaca Cao Viejo (acoperita cu bazoreliefuri care sugereaza ca prizonierii de razboi erau sacrificati zeilor de catre preotul-razboinic), aflata in apropierea orasului Trujillo, bine cunoscut de pe vremea perioadei coloniale.

Citeste mai departe...
 

Mistere de nepatruns ale umanitatii

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 Ne place sa credem ca am descifrat misterele Universului, ca stim cum au disparut dinozaurii, dar atunci cand vorbim despre propria noastra planeta, cu istoria ei indelungata, mai avem de aflat, si atunci nestiinta primeste un nume: mister. Unul dintre aceste mistere este constructia piramidelor egiptene, dar exemplele sunt mult mai numeroase dar noi am ales doar trei. Pentru inceput.

Citeste mai departe...
 

Piratii propriului corp

Imprimare E-mail
joi, 02 mai 2013

 Se numesc „body hackers” si recurg la diverse implanturi pentru a-si dezvolta capacitatile fizice si intelectuale dincolo de limitele biologice. Localizare: O casa aflata pe o colina din Oakdale, un cartier marginas din Pittsburgh (Pennsylvania). Personaj principal: Tim Cannon, un individ cu infatisare bizara, impopotonat cu piercing-uri, plin de tatuaje. Are 33 de ani, este inginer in informatica si a fondat in 2012 primul „body hacker” din lume. „Intotdeauna mi-am dorit sa devin un cyborg”, a afirmat Tim Cannon. Ani de-a rândul a achizitionat aparatura electronica hi-tech, laboratorul sau fiind ticsit de calculatoare interconectate, de dispozitive electronice, manunchiuri de cabluri...

Citeste mai departe...
 

Cand oamenii de stiinta devin eretici

Imprimare E-mail
joi, 25 aprilie 2013

 Se considera, si pe buna dreptate, ca stiinta a schimbat lumea, uneori in rau, de cele mai multe ori in bine. Pentru adevarurile lor, unii savanti au platit cu viata pe vremea cand Biserica isi impunea discretionar vointa in societate si impotriva celor care incercau sa strice ordinea lucrurilor. Inaintea etichetei "terorist", a existat eticheta "eretic" comandata de Biserica cu ajutorul Inchizitiei, si multor cercetatori li s-a lipit pe frunte acest stigmat. Printre ei s-au numarat Galilei, Newton, Darwin, ca sa amintim doar cateva minti geniale.

Citeste mai departe...
 

Marea colectie a mintilor sclipitoare

Imprimare E-mail
luni, 22 aprilie 2013

 Da-i omului mintea de pe urma, dar si latinescul mens sana in corpore sano, zicale care dainuiesc de milenii si care vor sa atraga atentia asupra complexului si aproape impenetrabilului fenomen produs de creierul uman, inteligenta. Sunt unii care incearca de secole sa inteleaga mintea umana uneori prin metode stiintifice, dar Mensa vrea mai mult, vrea sa faca o colectie a oamenilor inteligenti de pe planeta, printre acestia numarandu-se chiar si cativa romani.

Citeste mai departe...
 

A doua varsta pentru telefonul mobil

Imprimare E-mail
joi, 11 aprilie 2013

 Era digitala in domeniul telefoniei a inceput in urma cu patru decenii, odata cu aparitia primului telefon mobil. Din acel moment, vremurile cand a astepta un telefon de la iubita, nevasta, partener de afaceri sau sef insemna a te afla obligatoriu langa telefonul conectat la o priza de acasa sau de la birou, au apus. Azi comunicarea nu a devenit numai in totalitate digitala, ci si mobila si pentru asta trebuie sa-i multumim lui Martin Cooper. Legenda urbana spune ca inventatorul Martin Cooper care lucra la compania de comunicatii Motorola, un gigant si astazi, s-ar fi inspirat pentru inventia sa din serialul tv Star Trek, in care capitanul Kirk folosea tot felul de gadgeturi nemaintalnite. Adevarul este ca multe din cele inchipuite in filmele s.f din acea perioada, dar si in cele de azi, au devenit tehnologii reale, dar asta probabil si pentru ca scenariile filmelor incorporau idei care erau in cercetare in diferite laboratoare tehnologice.

Citeste mai departe...
 

Unde a disparut planeta misterioasa Nibiru?

Imprimare E-mail
joi, 04 aprilie 2013

 Scenariile apocaliptice vehiculate de presa in urma cu cativa ani, dar cu precadere anul trecut, au facut o in legatura intre misterioasa Planeta X sau Nibiru si sfarsitul lumii pe care se spunea (in mod eronat, cum s-a scris si in revista Magazin) ca l-ar fi prevazut calendarul mayas pentru 21 decembrie 2012. Desi scenariul ciocnirii Pamantului cu planeta Nibiru s-a dovedit eronat, ideea este reincalzita in mod inexplicabil si chiar cu un aer doctoral, de noi specialisti.

Citeste mai departe...
 

De la oaia Dolly la pasarea Moa

Imprimare E-mail
joi, 28 martie 2013

 Multa lume isi aminteste tzunami-ul mediatic declansat de realizarea primei clone a unui animal, reusita in urma cu 17 ani. Oaia Dolly a fost un prim pas spre joaca Omului de-a Dumnezeu, dar visul s-a stins repede, odata cu moartea simpaticei creaturi. Dovada ca organismul viu este o creatie infinit mai complexa decat chiar nepatrunsul Univers. Pe certificatul de deces al oitei Dolly este scris 5 iulie 1996-14 februarie 2003. Cu alte cuvinte, prima clona a unui mamifer din celule somatice ale unui adult, nu a trait decat 6 ani. Cu toate acestea, realizatorii acestei premiere mondiale, Ian Wilmut, Keith Campbell si colegii lor de la Institutul Roslin de langa Edinburgh, Scotia, s-au putut considera norocosi: au reusit sa deschida o cutie in care stau inghesuite mai multe mistere ale fiintelor vii, la multe dintre ele neavand acces decat Dumnezeu, daca putem considera ca Dumnezeu este cel care a creat omul si restul celorlalte vietuitoare.

Citeste mai departe...
 

Iisus putea fi salvat de fiul lui Pilat din Pont!

Imprimare E-mail
joi, 21 martie 2013

 Dupa descoperirea unui osuar pe care s-ar fi aflat gravat numele lui Iisus, apoi a unor fragmente de papirus in care se pomenea despre sotia Mantuitorului, acum iese la iveala o noua poveste, de data asta intr-un text egiptean. Amanuntele sunt stupefiante. O scriere egipteana, redactata in limba copta, veche de peste 1.200 de ani, a fost recent descifrata si ea a dus la o concluzie bizara, nemaiintalnita pana acum, cel putin in scrierile vechi: Iisus Hristos putea sa-si schimbe infatisarea! De fapt e vorba despre doua descoperiri uimitoare.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De la Sherlock Holmes, la nano-detectivii de mâine
» Violenta si puterea absoluta
» Doru Davidovici si colegii sai
» Trei masti naturale
» Spaghete picante cu ton
» „Ursul” unificator al yakuza
» Loreta, manastirea unei legende
» Aventura si talent
» Cea mai mare galerie de arta în aer liber
» Buzele uscate, un calvar în orice sezon
» De la o dilema straveche la galopul de sanatate
» Softistii români, în elita mondiala
» Cinefili, vi se pregateste ceva!
» Horoscopul saptamanii: 1-7 mai 2017
» 27 aprilie 1822 – S-a nascut Ulysses Grant
» Tema: „IOANA D’ARC”
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9