Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII 20 Aug 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 17 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

CONECTOMUL - harta micii lumi gigantice

Imprimare E-mail
joi, 14 noiembrie 2013

 Daca in privinta Universului exista teorii care mai de care mai bizare, cercetatorii dorind sa lase impresia ca ei au patruns Nepatrunsul, in privinta complexei activitati a creierului uman lucrurile sunt departe de a fi transate intr-o maniera convingatoare. Avem doar adevaruri partiale, si acelea susceptibile de revizuiri, si cai mai noi sau mai vechi de intelegere a misterului.

Citeste mai departe...
 

De ce nu ne viziteaza extraterestrii?

Imprimare E-mail
miercuri, 06 noiembrie 2013

 Nu stim cum s-a nascut nepatrunsul nostru Univers, nu se stie daca se dilata sau nu, ce forma are, de cand exista, unde sunt extraterestrii si cum a aparut viata, insa teoriile bizare nu lipsesc. Incepand cu teoria Big Bang-ului, garantata de toate enciclopediile lumii! Iata doar cateva dintre ele.

Citeste mai departe...
 

Gaurile negre - un paradox cu sau fara fire de par!

Imprimare E-mail
joi, 31 octombrie 2013

 Desi cercetatorii n-au raspunsuri clare in legatura cu misterele organismului uman (genomul uman) sau cu cele ale planetei, sunt in schimb la moda tot felul de teorii poetico-stiintifice legate de Univers. Una dintre acestea este teoria Big-Bang-ului, alta este teoria gaurilor negre. Mai nou, despre gaurile negre se spune ca sunt niste obiecte mai complexe decat si-a inchipuit Einstein! Faptul ca Albert Einstein si-a inchipuit multe despre Univers este un lucru cunoscut, cum la fel de cunoscut este si faptul ca o seama de cercetatori, numiti "fizicieni teoreticieni", se intrec in a-i confirma sau dezvolta teoriile. Altii indraznesc mai mult, adica sa produca teorii care se vor mai profunde decat cele ale ilustrului maestru. Toate bune si frumoase, numai ca aceste teorii sunt rodul calculelor matematice si nu au nimic in comun cu realitatea fizica, demonstrabila. Motiv pentru care nici una dintre aceste teorii matematice teribile despre Univers, oricat de fabuloase, de fundamentale ar fi, nu sunt recompensate cu vreun premiu Nobel!

Citeste mai departe...
 

Dimitrie Cantemir, un principe la portile Orientului si Occidentului

Imprimare E-mail
joi, 24 octombrie 2013

 A vrut sa fie domn al Moldovei, si la un moment dat, pentru scurt timp a si devenit, dar nu se poate spune ca a reusit in aceasta intreprindere. Acest nenoroc a fost poate norocul lui, norocul culturii romane care a dat tarii un Principe si un soldat, un academician si filozof, muzician si om de stiinta, la un loc. Exact acum 340 de ani, pe 26 octombrie 1673, intr-o familie de razesi de la Silisteni, in tinutul Falciului (azi - judetul Vaslui) s-a nascut Dimitrie Cantemir. Tatal, Constantin Cantemir, a devenit la un moment dat domn al Moldovei (1685-1693), mama, Ana Bantas, femeie invatata, moare de tanara, lasand orfani doi fii, pe Antioh si pe Dimitrie. Dandu-si seama de inclinatiile fiului sau, Constantin-Voda aduce din Muntenia pe calugarul Ieremia Cacavela, om de mare cultura, caruia ii incredinteaza educatia lui Dimitrie.

Citeste mai departe...
 

Sondele Voyager pierdute in spatiu

Imprimare E-mail
joi, 17 octombrie 2013

 In anul 1977, NASA a pus in practica un proiect spatial poetic care s-a bucurat de mare atentie a presei vremii, inclusiv in revista Magazin. Este vorba despre lansarea a doua sonde spatiale denumite Voyager 1 si Voyager 2 care trebuiau sa fie o fantastica aventura dincolo de marginile Sistemului nostru solar. Strabatand inghetatul spatiu cosmic, cele doua mici sonde au iesit din atentia presei, dar revin azi. Sa ne reamintim ce s-a intamplat in 1977. Lansate impreuna in acel an, pentru a se folosi avantajul unei alinieri favorabile a planetelor din acea perioada, sondele Voyager 1 si 2 au avut misiunea oficiala de a studia planetele Jupiter si Saturn.

Citeste mai departe...
 

Goana dupa comorile de altadata

Imprimare E-mail
joi, 10 octombrie 2013

 Aventurieri in goana dupa castig sau oameni simpli au cateodata norocul de a da peste comori mai mici sau mai mari care au stat ascunse sub pamant secole de-a randul. Dar comoara dintr-un templu hindus a dat peste cap orice asteptari. Sunt comori legendare care au ramas inca nedescoperite, daca ele au existat cu adevarat. Asa cum e cazul celei a lui Ginghis Han sau a generalului japonez Tomoyuki Yamashita. Din noroc sau din pura intamplare, unele comori au fost descoperite de aventurieri, mereu in cautarea obiectelor pretioase, sau de arheologi. Comorile sunt mereu spectaculoase, dar unele sunt de-a dreptul uluitoare.

Citeste mai departe...
 

Evolutia umana: din bine in mai rau?

Imprimare E-mail
joi, 03 octombrie 2013

 Se spune ca evolutia omului in cadrul societatii de-a lungul mileniilor a insemnat un progres neindoios si benefic pentru umanitate. Daca stam sa ne gandim mai atent, pare ca lucrurile nu stau chiar asa. Adica, in unele cazuri, evolutia a insemnat involutie. Sa privim la unele cazuri in care evolutia a insemnat un dezavantaj pentru om, cel putin din perspectiva omului modern, cel pe care il stim astazi. Evolutia despre care vorbim ar putea porni de la momentul in care omul a invatat sa faca focul, sa se adaposteasca si sa foloseasca obiectele inconjuratoare ca arme pentru vanat.

Citeste mai departe...
 

Ce este dragostea?

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 De secole intregi poetii sau ganditorii se intreaba ce este dragostea, fara sa gaseasca un raspuns, in afara unor frumoase metafore. Pana la urma inefabilul, cum este si dragostea, nu are nevoie de definitii, chiar daca unii cercetatori se incapataneaza sa incerce sa afle modul in care ea poate fi explicata. Spre deosebire de azi, cand stiinta (cercetatorii) vrea sa ne convinga de faptul ca este in posesia tuturor adevarurilor de pe Pamant, in secolele trecute despre dragostea, acest inefabil farmec al existentei umane, au vorbit doar scriitorii, fie ei poeti sau dramaturgi. Astfel, William Shakespeare, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii scria in Hamlet: „Indoieste-te ca stelele stralucesc pe cer, ca soarele se misca, ca adevarul este o minciuna, dar nu te indoi niciodata ca iubesc”.

Citeste mai departe...
 

Calatoria spre Marte, drum fara intoarcere

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 Aventura calatoriei omului pe Luna - cu poezia ei - daca a existat cu adevarat, a alimentat tot timpul speranta reintoarcerii pe Pamant a echipajului. O calatorie spre Marte ar fi o calatorie fara intoarcere pentru ca speranta unei reveniri acolo de unde am plecat este practic inexistenta. NASA se preocupa de planeta Marte, vecina noastra de la apus, de mai multa vreme, programele agentiei vizand descoperirea vietii pe Planeta Rosie. Ideea ca ar putea exista viata pe Marte nu are varsta NASA, ci este mult mai veche, de pe vremea cand revistele si scriitorii au vazut in Marte, sora noastra geamana. "Chipul de pe Marte" a facut valuri decenii la rand, dar si "raurile de pe Marte", care se presupunea ca sunt adevarate fluvii.

Citeste mai departe...
 

Imparati romani infami, care au scandalizat istoria

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 Au existat imparati romani "buni", cum ar fi Constantin cel Mare, dar si "rai", pentru ca asa i-au caracterizat unele scrieri ale epocii, exemplul elocvent fiind Nero. E greu de analizat credibilitatea surselor istorice care au dat verdictele, tot asa cum azi e greu de gasit un echilibru intre sursele contradictorii care descriu un conducator sau altul. Daca cineva ar alcatui o lista a imparatilor romani, dar si a imparateselor care au fost considerate de unele scrieri ale epocii drept infami sau pur si simplu "nebuni", ar trebui in primul rand sa analizam credibilitatea surselor, o analiza extrem de complicata. Nero, de pilda, care este considerat de unele scrieri ale vremii un imparat extraordinar, om de cultura, al artelor, olimpic si vizionar, a ramas in istorie drept nebunul care a dat foc Romei, asta doar pentru ca un istoric alungat de la curte si exilat, Suetonius, a vrut sa se razbune. O razbunare care a invins secolele si s-a transformat in truism, desi studiile recente (Davis Shotter) demonstreaza ca incendiul care a distrus o mare parte din Roma secolului al VII-lea n-a avut nici o legatura cu Nero, cum de altfel, scrisese si Tacitus, la vremea respectiva.

Citeste mai departe...
 

Obiecte ciudate care au calatorit in Cosmos

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 Astronautii care au avut ocazia sa zboare in spatiu au dus cu ei nu doar aparatura, ci si unele obiecte mai putin obisnuite. Daca unele lucruri au fost interzise, cum ar fi obiecte arheologice sau timbre pe care astronautii intentionau sa le vanda la reintoarcerea din spatiu, altele au fost luate in bagaje de inventivii astronauti dorind sa se simta mai putin singuri in imensitatea spatiului. Asa cum aflam de pe situl How StuffWorks intre ultima misiune a navetei spatiale Atlantis, din iulie 2011, si prima ei misiune din urma cu trei decenii, au fost mai mult de 100 de lansari ale NASA si cam tot atatea obiecte neobisnuite aduse la bord de astronauti. Iata cateva dintre cele mai interesante exemple.

Citeste mai departe...
 

Lucruri certe care sunt eronate

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 Sunt multe lucruri pe care le învatam la scoala sau pe care le stim de la televizor, fapte certe, despre care suntem convinsi ca sunt adevarate. Când în realitate sunt eronate! Un lucru eronat repetat la infinit devine, într-un final, adevarat. Se pare ca singurul lucru cert pe care îl stim cu adevarat este ca nu stim nimic cu certitudine. Iata câteva exemple de fapte dovedite a fi eronate, alese dintre cele mai cunoscute.

Citeste mai departe...
 

Galeria marilor inventatori ai lumii

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Cine poate spune cum ar fi aratat lumea în lipsa marilor inventatori care au scris paginile de aur ale istoriei? Unii spun ca lumea ar fi aratat altfel decât cea pe care o cunoastem azi daca inventatorii ar fi fost altii si inventiile s-ar fi canalizat în cu totul alte directii. Despre câtiva inventatori uitati am scris saptamâna trecuta, acum e rândul marilor inventatori, prezentati pe o lista, în ordine descrescatoare.

Citeste mai departe...
 

10 inventatori care ne-au facut viata mai dulce

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 De la Revolutia industriala a secolului al 18-lea, viata sociala a cunoscut o serie de îmbunatatiri majore. De la locomotiva cu aburi la computerele de azi. În spatele acestor „succese” au stat inventatori mai mult sau mai putin uitati. Marile nume sunt cunoscute, Edison, Franklin, Steve Jobs, Bill Gates. Dar alti inventatori au ramas anonimi, chiar daca au adus lumii realizari cunoscute azi de toata lumea.

Citeste mai departe...
 

Sfarsitul teoriei Big-Bang-ului?

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Scriam in editiile precedente ale revistei noastre ca multe teorii izvorate din calcule matematice si nu din observatii fizice ar putea fi revizuite la un moment dat. Este cazul teoriei Big-Bang-ului, dar si al dilatarii Universului sau al gaurilor negre, considerate teorii sacrosante. Iata ca observatii recente ale unor fizicieni vin sa puna sub semnul intrebarii aceste teorii legate de o realitate atat de nepatrunsa cum este Universul. O ipoteza indrazneata a lansat de curand astrofizicianul german Christophe Vetterich de la Universitatea din Heidelberg care a demonstrat ca Universul nu se dilata, asa cum se crede si asa cum sta scris in enciclopediile lumii. Teoria expansiunii Universului s-a nascut la sfarsitul anilor '20 ai secolului trecut si a fost pusa in circulatie de Edwin Hubble, cunoscuta de atunci sub numele de "legea Hubble". Desi multi considera ca legea ar trebui sa se numeasca "Legea Lamaitre" dupa descoperitorul ei, mai putin cunoscutul Monseigneur Georges Henri Joseph Édouard Lemaitre (1894-1966), astronom si profesor de fizica la Universitatea Catolica din Louvain.

Citeste mai departe...
 

Cum putem depasi viteza luminii cu Enterprise?

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 De parca viteza luminii n-ar mai fi suficienta, chiar si in conditiile in care stim ca doar fotonul, cu masa egala cu zero, poate atinge aceasta viteza, unii fizicieni teoreticieni sunt convinsi ca aceasta viteza ar putea fi depasita (?) chiar si de nave construite de om, dupa modelul machetei Enterprise dintr-un cunoscut si rasuflat serial s.f. al anilor ’60.

Citeste mai departe...
 

Nikola Tesla despre cum va arata lumea in secolul XXI

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Nikola Tesla (1856-1943) este cunoscut drept unul dintre marii inventatori ai lumii. Inginer mecanic si electric, fizician si chiar futurolog (chiar inainte de inventarea notiunii de catre Alvin Toffler), Tesla este foarte cunoscut in intreaga lume pentru contributia sa la conceperea sistemului modern de electricitate cu curent alternativ (AC). In 1884, Tesla a emigrat in SUA unde a lucrat cu Thomas Edison pentru ca apoi sa continue pe cont propriu. Sprijinit de bancheri, el a infiintat companii si laboratoare in care a pus la punct o serie de dispozitive electrice care i-au adus faima. El si-a patentat inventiile motorului si transformatorului cu inductie AC, ceea ce a facut sa fie angajat de George Westinghouse pentru a dezvolta un sistem de alimentare electrica folosind curentul alternativ.

Citeste mai departe...
 

Ce ne amintim despre viitor?

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 Predictii despre viitor se tot fac in ultimii 50 de ani, cam de cand munca cercetatorilor s-a tabloidizat, adica a devenit tot mai vizibila in media mondiale. Curiozitatea oamenilor a fost hranita de futurologii moderni, prin intermediul media, cam in acelasi mod in care Nostradamus a devenit dintr-un poet obscur al veacului al XVI-lea, un fel de guru vizionar al secolului al XX-lea.

Citeste mai departe...
 

Calatoria in timp cu masina fara roti!

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 The Time Machine (Masina timpului) este celebrul roman s.f. scris de H.G. Wells in anul 1895 si citit de majoritatea adolescentilor din intreaga lume. Mai putina lume stie insa ca ideile scriitorului englez despre calatoria in timp au fost expuse intr-o lucrare intitulata The Chronic Argonauts (Cronica Argonautilor). Pasionati de ideile literare ale lui Wells, unii oameni de stiinta sunt convinsi ca o calatorie in timp este perfect posibila. Altii se dovedesc mai rezervati.

Citeste mai departe...
 

Stiinta intre certitudini si presupuneri

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 De mai bine de cinci decenii, stiinta, asa cum ne lasa media sa intelegem, vrea sa para ca este in posesia tuturor raspunsurilor de pe Pamant. Ca nu exista aspect al vietii pe care stiinta sa nu-l poata explica. Dar, daca pentru unele teorii stiintifice fanteziste (Big Bang, Gauri negre) ar fi nevoie de o ampla actiune de reevaluare, exista si suficiente realitati in fata carora stiinta nu a gasit inca raspunsurile convingatoare. Iata doar cateva dintre acestea.

Citeste mai departe...
 

De ce sunt inutile testele pentru determinarea IQ?

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Cand se pomeneste despre IQ (coeficientul de inteligenta) se aminteste nivelul atins de Einstein (160?). Pe de alta parte, se pare ca IQ unei persoane cu inteligenta normala s-ar situa pe undeva la nivelul de 100. Si totusi, cercetari recente demonstreaza ca testele pentru determinarea valorii IQ nu sunt atat de relevante pe cat se credea, ca sa nu spunem ca ar fi de-a dreptul inutile. In sprijinul irelevantei acestor teste se aduc in discutie mai multe motive pentru care nu ar mai trebui sa punem atata pret pe valorile general acceptate si consacrate, si asta din simplul fapt ca aceste teste rareori oglindesc realitatea. Pana la urma cine ne poate spune cu autoritate daca suntem inteligenti sau cat de inteligenti suntem in comparatie cu alti semeni? Exista o autoritate care sa dea verdicte implacabile? Pentru ca insasi inteligenta este o capacitate a creierului in continua modificare in functie de mai multe repere, cum ar fi varsta sau educatia.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comorile ascunse din „gunoiul ADN”
» O mare victorie în Pacific
» Cazul Vasile Rudan
» Bronz uniform, de lunga durata
» Cartofi cu smântâna la cuptor
» Misterele unui miracol viu
» Biserica Precista Mare din Roman
» Apa si melancolia
» El Pital de Veracruz, imensa cetate a populatiei Nahu
» Autorepararea infarctului
» Caldura mare? Beti ceaiuri!
» Un roman al supravietuirii
» Banderas, eternul amant latin
» Horoscopul saptamanii: 14-20 august 2017
» 10 august 1397 – S-a nascut Albert al II-lea al Germaniei
» Tema: „MUNCA SI MESTESUGURI”
» Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni
» Primul razboi al secolului XX
» „Fata padurii” si fenomenul OZN
» Tineretea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9