Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII 24 Sep 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 11 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

S-a întâmplat pentru prima oara în Retea...

Imprimare E-mail
joi, 09 octombrie 2014

 Pare incredibil, dar s-au scurs între timp mai bine de patru decenii de când folosim Internetul, cunoscut si sub numele de Web, Net sau Reteaua. Astazi folosim Netul fara sa cadem pe gânduri, dar cu decenii în urma gesturile au fost premiere de-a dreptul revolutionare. Sa ne amintim pentru o clipa...

Citeste mai departe...
 

Giovanni Virginio Schiaparelli, de la comete la canalele de pe Marte

Imprimare E-mail
marți, 07 octombrie 2014

 Urmarim aventurile actuale ale cuceririi Planetei Rosii cu roboti dotati cu instrumente sofisticate, dar uitam numele astronomului pasionat de Marte, cel care a botezat întreg relieful planetei. Ceea ce stim azi despre Marte în materie de onomastica îi datoram lui Giovanni Virginio Schiaparelli. Cititoarea noastra Catalina Nicolin, buna cunoscatoare si pasionata de astronomie, ne-a trimis un articol dedicat lui Schiaparelli, cel nascut la Savigliano si de la a carui nastere se împlinesc la anu 180 de ani. Publicam în continuare, câteva fragmente din acest material plin de informatii culese si traduse de autoare din scrisorile si jurnalul astronomului.

Citeste mai departe...
 

Mituri celebre despre mari exploratori

Imprimare E-mail
joi, 25 septembrie 2014

 Probabil ca cele mai romantate biografii, dupa ale artistilor, sunt cele ale exploratorilor. Si e firesc, pe undeva: ideea de a te cufunda în necunoscut, de a atinge noi tarmuri, noi continente, de a ajunge acolo unde nu a ajuns niciun om ne face sa visam mereu ca orice e posibil. De aici, nevoia de a crea si povestile romantice care ne încânta o data în plus, chiar daca ele nu sunt deloc adevarate.

Citeste mai departe...
 

De la kiloboti la robotii-origami

Imprimare E-mail
joi, 18 septembrie 2014

 Luând modelul lumii vii, visul ciberneticienilor este de a crea roboti care sa se „autogestioneze”, care sa se organizeze fara interventia softurilor complexe. Un fel de roboti autonomi care sa se descurce in teren, sa se autorepare si, de ce nu, sa lupte. Ideea unui grup de cercetatori de la Universitatea Harvard a fost una oarecum simpla: inspirându-se dupa modul de organizare si actiune al albinelor si furnicilor, ei au creat o serie de miniroboti care pot comunica intre ei fara ajutorul interventiei umane, cel putin asta sustin autorii studiului publicat recent de revista Science. Creatorii acestui proiect l-au denumit kilobot, adica o mie de roboti, dupa modelul kilowatt-ului (o mie de wati).

Citeste mai departe...
 

Cat de repede poate merge un tren pe sub ocean?

Imprimare E-mail
marți, 16 septembrie 2014

 Traim cu impresia ca visele oamenilor de stiinta sunt chiar realitatea insasi. Dar intre proiecte si realizarea practica a viselor cade uneori bariera ridicolului: asa s-a intâmplat cu „viziunile” stiintifice ale lui Arthur C. Clarke (computerul neuronal si calatoriile intergalactice, toate preluate in filmul 2001: Odiseea spatiala a regizorului Stanley Kubrick, din 1968) pentru anul 2000 sau cu liftul spatial.

Citeste mai departe...
 

Cele mai semnificative momente ale istoriei

Imprimare E-mail
joi, 04 septembrie 2014

 Istoria cunoaste o sumedenie de momente importante pe care omenirea le-a traversat cu bine sau cu probleme. De la epoca faraonilor pana la era digitala ai carei martori suntem noi. Ne rezumam astazi la doar 10 perioade ale istoriei care au marcat civilizatia umana in realizari si imbunatatirea calitatii vietii. Evenimente care au contribuit la formarea societatii asa cum o cunoastem si noi astazi.

Citeste mai departe...
 

Despre Big Bang si Fenomenul Q

Imprimare E-mail
joi, 28 august 2014

 Despre studiile unor cunoscuti astrofizicieni privind nasterea si forma Universului am scris in mai multe randuri in aceasta pagina. Exista si in Romania oameni care au emis unele considerente legate de acest subiect. Unul dintre acestia este ing. Nicolae Dimaca, autorul a doua lucrari interesante intitulate Din alt punct de vedere si Fenomenul Q. Prezentandu-si cartea Fenomenul Q, Nicolae Dimaca spune ca este vorba despre o teorie care se refera la formarea si functionarea intregului Univers. La baza acestei teorii stau multe observatii care se bazeaza pe imbinarea perfecta a fenomenelor naturale, cu multa logica, intuitie si observatii indelungate. Teoria ne face sa intelegem ca singura proprietate a materiei, cea magnetica, este cea care a organizat Universul intr-un mecanism perfect.

Citeste mai departe...
 

Google ne face tampiti sau geniali?

Imprimare E-mail
miercuri, 20 august 2014

 S-au scris sute de carti in Occident despre efectele Internetului asupra creierului uman, despre interactiunea lumii fizice (analoge) cu cea digitala (virtuala). Cum ne influenteaza Internetul, una dintre cele mai mari inventii de la revolutia industriala inceputa in secolul al XVIII-lea, modul de a trai, de a gandi, de a actiona? Unul dintre cercetatorii care s-au impus in domeniul studierii efectelor lumii virtuale asupra creierului uman este Nicholas Carr, absolvent al Universitatii Harvard si actual membru al consiliului editorial al Enciclopediei Britannica. In cartea din ianuarie 2008 intitulata The Big Switch: Rewiring the World, From Edison to Google (Marea schimbare: Reconectarea lumii, de la Edison la Google), Carr examineaza consecintele economice si sociale ale nasterii activitatilor bazate pe computerul conectat la Internet, comparandu-le cu cele petrecute odata cu dezvoltarea aparatelor electrice de la inceputul secolului al XX-lea.

Citeste mai departe...
 

A ajuns altcineva inaintea lui Columb in America?

Imprimare E-mail
duminică, 17 august 2014

 Una dintre povestile cu care am crescut, dincolo de cele ale fratilor Grimm, a fost cea care spunea ca in anul 1492 Cristofor Columb a traversat Atlanticul pentru a ajunge in Indii, dar a descoperit America. Acum se stie ca in aceasta cursa transoceanica vikingii sunt cei care l-au intrecut pe celebrul Columb si nu „la mustata”, ci cu 500 de ani inainte. Si s-ar putea sa mai fi fost si alti competitori, mult mai rapizi.

Citeste mai departe...
 

Oceane pe Titan, diamante pe Saturn!

Imprimare E-mail
miercuri, 06 august 2014

 Diamantele au fascinat imaginatia oamenilor din cele mai vechi timpuri. Fascinatia pleca de fiecare data de la valoarea lor pe piata, de la banii obtinuti din vanzarea lor, fiind in acelasi timp si un semn al bogatiei si puterii. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca pentru doamne si fete, diamantele sunt considerate cel mai bun prieten. Oamenii de stiinta privesc insa dintr-un alt unghi aceasta „piatra”, cea mai dura de pe suprafata Pamantului.

Citeste mai departe...
 

Cateva mituri despre misterele creierului

Imprimare E-mail
miercuri, 30 iulie 2014

 Intr-o mare de incertitudini, un lucru este dincolo de orice tagada: creierul este cea mai fabuloasa si mai complexa structura a corpului uman. Comparatia creierului cu microprocesorul unui computer poate fi facuta, numai ca in privinta complexitatii, creierul nu suporta nicio comparatie. Ca sa intelegem, macar la suprafata, aceasta complexitate, am putea aminti faptul ca, de pilda, „computerul” nostru este constituit din cam 100 de miliarde de neuroni si fiecare neuron poate crea cel putin 1.000 de legaturi neuronale. In plus, neuronii pot trimite in fiecare secunda pana la 1.000 de semnale electrice, viteza cu care aceste semnale se deplaseaza fiind de 400 km/h.

Citeste mai departe...
 

Cât de departe de noi este viata pe alte planete

Imprimare E-mail
vineri, 25 iulie 2014

 Astrofizicienii au o marota: vor sa stie prin ce galaxii ar mai exista viata, care si unde ar putea fi acele planete. Cu seriozitate, cosmologii au produs chiar si niste ecuatii matematice pentru a ne convinge ca sunt miliarde de planete în Univers care ar putea adaposti forme de viata, oricare ar fi ele. Dar unde? Iata o întrebare de un milion de puncte. Daca cineva ar fi în stare sa ne spuna cu certitudine, planeta sau planetele pe care exista forme de viata, nici nu vrem sa ne gândim ca ar putea sa ne spuna si care sunt cele locuite de fiinte inteligente, pamântenii ar putea rasufla usurati.

Citeste mai departe...
 

Fobiile ciudate care ne chinuiesc viata

Imprimare E-mail
joi, 17 iulie 2014

 Fobiile sunt acele spaime care ne afecteaza viata de zi cu zi. Fiecare avem una sau doua fobii minore, cum ar fi teama fata de paianjeni sau de lift, dar mai sunt si fobiile mai rare, chiar bizare, de care sufera unii oameni, uneori chiar fara sa stie.

 

Citeste mai departe...
 

Un inel din neolitic in capsula timpului

Imprimare E-mail
joi, 10 iulie 2014

 O descoperire recenta datorata brasoveanului Cristian Pintilie a scos la lumina, nu departe de „Ganditorul” de la Hamangia, un inel gravat cu aceleasi simboluri prezente si pe misterioasele tablite de la Tartaria despre care el crede ca ar putea certifica autenticitatea acestor artefacte milenare. La fel cum astronomii amatori descopera comete si asteroizi pe care nu le observa marile, soficticatele si costisitoarele telescoape ale lumii, tot asa un amator a facut aceasta descoperire arheologica remarcabila, dupa cum scrie Monitorulexpres.ro. Cum a reusit?

Citeste mai departe...
 

8 simturi umane mai putin cunoscute

Imprimare E-mail
joi, 03 iulie 2014

 Toata lumea este constienta, in general, de cele 5 simturi cu care organismul uman a fost inzestrat. Unii pluseaza, spunand ca omul ar avea 21 de simturi! Asa ca aceia care cred ca au chiar si „al saselea simt” nu sunt departe de adevar, chiar daca asta nu inseamna ca „pot vedea viitorul”. Atunci cand vorbim despre cele 5 simturi fundamentale, ne gandim evident la auz, miros, vaz, pipait si gust. Numai, ca dincolo de acestea, lumea ar fi surprinsa sa afle ca avem si alte cateva simturi pe care le-am putea numi extinse. De ele aflam doar atunci cand devenim constienti ca le folosim zilnic fara ca macar sa ne gandim la ele. Si multe dintre aceste simturi umane sunt extrem de importante pentru functionarea organismului.

Citeste mai departe...
 

Cele mai misterioase obiecte facute de om

Imprimare E-mail
joi, 26 iunie 2014

 Arheologii au adus la lumina o multime de vestigii de-a lungul timpului, sageti, bijuterii, amfore, arcuri etc. Ei au incercat, si in mare parte au reusit, sa gaseasca explicatii pentru fiecare descoperire. Numai ca sunt si cazuri in care expertii au ramas perplecsi in fata unor obiecte facute de om, ramase misterioase pana in ziua de azi.

Citeste mai departe...
 

4 din cele mai mari comori pierdute ale lumii

Imprimare E-mail
joi, 19 iunie 2014

 Comorile i-au fascinat pe oameni dintotdeauna. Unii le-au ingropat pentru a le accesa mai tarziu, altii, de la pirati incoace, sa le descopere pentru a intra in posesia bogatiilor visate. Unele au ramas legende, altele au fost scoase la lumina de-a lungul deceniilor. Iata cateva dintre ele in alegerea site-ului ListVerse.

Citeste mai departe...
 

Big Bang-ul, o Teorie Paradoxala a Genezei Universului

Imprimare E-mail
joi, 12 iunie 2014

 Am scris in cateva randuri, chiar in aceasta pagina, ca unele teorii legate de nasterea Universului, de forma lui si chiar de celebrele „gauri negre” sunt teorii vechi care ar trebui revizuite pentru ca sunt multe teorii mai noi care le infirma. Ca sa nu mai vorbim ca, neputand fi demonstrate, ele par simple improvizatii stiintifico-literare, supozitii fara fundament. Am publicat recent parerile unor cercetatori americani legate de faptul ca, practic, Big Bang-ul, Explozia Initiala care ar fi nascut Universul, nu a existat. Am amintit si opinia lui Einstein legata de acest subiect in care nu credea. Am avut surpriza de a constata ca si cercetatori romani si-au exprimat indoiala fata de existenta unui Big Bang, respingand teoria sacrosanta. Liviu Filimon este un asemenea cercetator.

Citeste mai departe...
 

Pasi spre omul artificial

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iunie 2014

 O stire recenta ne anunta ca oamenii de stiinta au reusit, dupa o munca de 15 ani, sa creeze în laborator primele componente de ADN artificial. Se vorbeste despre un viitor fara limite, având în vedere perspectivele pe care aceasta descoperire ni le pun în fata. Descoperirea considerata revolutionara, daca ea se dovedeste reala, a fost anuntata într-un studiu publicat în revista Nature, în luna mai a acestui an. Coordonatorul acestui studiu, Floyd Romesberg, este convins ca celula ADN creata în laborator stocheaza o mare cantitate  de informatii genetice, afirmând ca este pentru prima oara când ADN-ul sintetic e prezent alaturi de o forma naturala de viata. Ce ar putea sa obtina omenirea în urma acestei reusite?

Citeste mai departe...
 

Soldatul de maine, robotul ucigas

Imprimare E-mail
joi, 29 mai 2014

 Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca multe din aplicatiile tehnologice comerciale  au la origine aplicatii militare, de la aviatie la electronica si IT. Azi, paralel cu dezvoltarea tehnologiilor „civile”, are loc o dezvoltare fara precedent a tehnologiilor militare puternic sustinute de dezvoltarile erei digitale. Recent, la Geneva, ONU a organizat o dezbatere pe marginea noilor tipuri de arme, armele viitorului. Nu se putea ca dezvoltarea aplicatiilor IT sa nu-si puna amprenta si pe acest domeniu. Sa nu uitam ca armele de era digitala si-au facut aparitia in teren in urma cu mai bine de 10 ani cand au fost folosite in conflicte armate precum cele din fosta Iugoslavie si mai apoi din Irak.

Citeste mai departe...
 

5 mituri despre topirea gheturilor din Antarctica

Imprimare E-mail
joi, 22 mai 2014

 Apar periodic stiri despre efectele catastrofice ale topirii gheturilor din partea de vest a Antarcticii, dar si alte informatii legate de faptul ca topirea acestora, dar si a calotei glaciare arctice, s-ar datora incalzirii globale. Incalzire, la randul ei, datorata efectului de sera provocat de activitatile industriale tot mai excesive. Adevar, propaganda sau simple interpretari eronate? Conform unor explicatii aparute pe site-ul LiveScience, in spatele unor realitati legate de marile schimbari din Antarctica se ascund unele interpretari gresite.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Spre o generatie a copiilor modificati genetic?
» De la diversiune la dictatura
» Reincarnari?
» Farmec delicat
» Perisoare de curcan cu sos de smantana
» Vitrina cu jucarii horror
» Arcul de Triumf din Paris
» Lumea sub lupa
» Celebra, dar... necunoscuta
» Tigareta electronica, pericol public
» Laptisorul de matca, elixirul vietii
» Un subtil exercitiu de admiratie
» Cand starurile debuteaza cu stangul
» Horoscopul saptamanii: 11-17 septembrie 2017
» 7 septembrie 1533 – S-a nascut Elizabeth I a Angliei
» Tema: „MUNICIPIUL CRAIOVA”
» Sperante pentru o viata mai lunga?
» O tragedie regala unica
» Cazul M.G.
» Ritualuri stravechi, cat se poate de actuale
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9