Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII 20 Nov 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 7 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Zborul uman spre Marte, fictiune sau deziderat?

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Planeta Rosie înfierbânta de mai multa vreme imaginatia oamenilor. Presa a contribuit la aceasta atractie, aducând pe tapet povestea canalelor martiene, a figurii umane de pe Marte etc. În ultimele decenii NASA a fost cea care a alimentat curiozitatea, speculând pe tema existentei fie a vietii, fie a apei pe Marte. De aici pâna la calatoria pe Planeta vecina, n-a mai fost decât un pas.

Citeste mai departe...
 

Când vom calatori în universurile paralele?

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Au fost mai întâi calatoriile pe mare, apoi cu avionul, pentru ca, într-un final contemporan, sa urmeze calatoriile spatiale. Omul a încercat tot timpul sa se afle în miezul aventurilor riscante, dar mereu deschizatoare de drumuri. Nu e de mirare ca asteapta sa ajunga pe alte planete, locuite sau, mai nou, în alte universuri. Daca acestea exista... Când, pe vremea Brigazilor stiintifice Magazin, îl întrebam pe regretatul fizician Ionel Purica ce este dincolo de universul nostru, el ne spunea ca, de fapt, exista mai multe Universuri, un fel de „universuri paralele”. Era si aceasta o teorie în acea perioada, si cercetatorii români nu puteau sa o ignore.

Citeste mai departe...
 

Semnalele creierului inainte de ultima clipa!

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Pana de curand, despre instalarea decesului cerebral specialistii aveau o teorie aproape unanim acceptata: in momentele dinaintea mortii inima joaca rolul principal. Incetarea batailor inimii duce la oprirea circulatiei sangvine, iar creierul si celelalte organe mor in succesiune rapida, in lipsa oxigenului. Un studiu recent lanseaza o idee care vine sa contrazica aceasta teorie.

Citeste mai departe...
 

Primul mesaj scris din istoria omenirii

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Despre tablitele de lut de la Tartaria (judetul Alba), care contin semne pictografice vechi de peste sapte milenii, am mai scris in revista Magazin in cursul anului trecut. Din momentul in care au fost descoperite, cele trei artefacte stravechi se afla in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Comentariile si controversele au depasit insa zidurile acestui lacas de cultura. Celebrele placute au fost gasite in anul 1961, in statiunea preistorica de la Tartaria, localizata in fata Haltei CFR, loc denumit de localnici „Gura Luncii”, dupa cum spune arheologul Horia Ciugudean. „Sesizand importanta sitului, Constantin Daicoviciu a inclus cercetarea sistematica a statiunii in programul de lucru al Institutului de Studii Clasice din Cluj. Conducerea sapaturilor a fost incredintata cercetatorului Kurt Horedt, care a efectuat aici doua campanii de sapaturi, in august 1942 si septembrie 1943.”

Citeste mai departe...
 

De la o noua stea, la primul hominid

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Spectacolul cercetarii stiintifice continua fara ragaz. Daca ar trebui sa ne oprim la doua dintre cele mai remarcabile descoperiri recente, atunci cel mai potrivit ar fi sa optam pentru noua stea descoperita de un roman si cea mai veche fosila a unui hominid. In domeniul astronomiei, a observarii Universului, de multe ori astronomii amatori, adica acei pasionati care scruteaza cerul noptii cu mijloace proprii, spre deosebire de astronomii care lucreaza la marile si superdotatele observatoare raspandite pe glob, ajung la rezultate mult mai spectaculoase decat expertii cu pedigri.

Citeste mai departe...
 

Bestiarul medieval scos la lumina

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 In lipsa cartilor de cultura generala, oamenii Evului Mediu din Europa luau superstitiile drept realitate, iar lucrurile incredibile erau acceptate cu usurinta ca adevaruri de necontestat. Azi, toata lumea stie ce este un caine sau o albina, dar in acele vremuri povestile fabuloase erau considerate non-fictionale. In Evul Mediu, povestile infrumusetau vremurile plictisitoare si oamenii puneau mare pret pe ele. Pe atunci, oamenilor le placeau mai ales povestile despre animale si cum nu aveau alte surse de informare, cele mai cautate erau „bestiariile”, adica acele carti care descriau animalele si mediul in care traiau.

Citeste mai departe...
 

Unele „-isme” care distrug omenirea

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Exista la noi un fel de anecdota care spune ca unii indivizi, atunci când nu mai au nicio treaba, îsi dezbraca haina si o pazesc ca nu cumva sa le-o fure vreun hot închipuit. Din nefericire, sunt tot mai multi cei ce se baga astfel în seama, inventând probleme pe care tot ei „stiu” cel mai bine sa le rezolve. Si atunci vin si cer cu orice pret sa îsi impuna viziunile patologice, dar si – obligatoriu – modul de contracarare a acestora. Culmea e ca traim într-o lume în care sarlatania prinde la foarte multi, reactiile de adeziune la teoriile maladive fiind absolut halucinante.

Citeste mai departe...
 

De la apa de pe Europa la modificarile genomului uman

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Zilnic suntem excedati de stirile legate de performantele oamenilor de stiinta care incearca sa explice orice fenomen existent in Univers, pe Pamant sau in adancul fiintei umane. De cele mai multe ori reusitele sunt dublate de explicatii care se doresc pertinente, desi alteori ele sunt fie fanteziste, fie prea generale, fie neconvingatoare.

Citeste mai departe...
 

Este umanitatea o adevarata forta geologica?

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 „Era Omului” este o denumire ambigua, dar in viziunea oamenilor de stiinta ea ar semnifica momentul in care oamenii, umanitatea, omenirea, a avut un  impact ireversibil si fundamental asupra planetei. Care ar fi momentul exact al aparitiei acestei „ere a Omului”, iata o intrebare care provoaca deocamdata controverse printre experti. In ciuda unui studiu recent care pretinde ca acest moment poate fi definit cu exactitate.

Citeste mai departe...
 

Arca lui Noe ascunsa in ADN

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Cam cu un deceniu in urma s-a lansat ideea ca molecula de ADN este sipetul cu comori ascunse al umanitatii, ceea ce nu e departe de adevar, care ar putea deschide pentru stiinta o cale noua de abordare a nemuririi. De-acum putea incepe „joaca de-a Dumnezeu”. Este acceptat unanim ca molecula de ADN prezenta in orice organism viu aflat pe Pamant este depozitarul tuturor proceselor biologice, de la organismul mamiferelor la cel al insectelor sau pestilor. Toata informatia despre organism este „incuiata” in aceasta „caramida” a vietii. De aici si ideea descifrarii acestui cod, care poate fi comparat cu codul in care este scris sistemul de operare Windows pentru computere, numai ca infinit mai complex decat acesta, ar putea deschide calea manipularilor genetice ale secolelor viitoare, spre oamenii viitorului si, de ce nu, spre nemurire.

Citeste mai departe...
 

Un nou model al Universului

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Despre teoriile legate de nasterea Universului (Big Bang si altele), despre forma Universului sau aparitia vietii pe Pamânt am scris în mai multe rânduri, atragând atentia ca ele ar trebui revizuite, deoarece au aparut mai multe modele de gândire, dar si pentru ca multe dintre acestea sunt supozitii stiintifico-literare. O noua teorie de acest gen este si cea conceputa de Stefan Dumitrescu de la Biroul de Viitorologie din Bucuresti.

Citeste mai departe...
 

12 teorii despre disparitia civilizatiei umane in urmatorii 100 de ani

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Cand e vorba despre Apocalipsa, teoriile se calca pe bataturi: de la calendarul mayas, care ar fi vorbit despre 21 decembrie 2012, si Nostradamus care vedea cutremure si asteroizi pana la profetii de azi. Toate teoriile pe aceasta tema au avut succesul garantat pentru mass-media globala, in ciuda ridicolului lor. Iata ca azi intra in hora si cercetatorii seriosi.

Citeste mai departe...
 

De la Leonardo da Vinci la Nikola Tesla

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Despre marii inventatori ai lumii putem spune ca se cunosc in general marile lor inventii, dar lumea stie mai putin despre inventiile lor bizare, care au fost trecute cu vederea, chiar daca unele dintre ele sunt extrem de interesante azi.

Citeste mai departe...
 

Rosetta, kilobotii si Ebola

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 La sfârsitul anului trecut, revista britanica de stiinta „Nature” a realizat un clasament al celor mai spectaculoase succese stiintifice din 2014. Printre acestea, revista mentioneaza misiunea sondei europene Rosetta, lupta împotriva virusului Ebola, domeniul inteligentei artificiale sau lupta împotriva cancerului, dupa cum prezinta Agerpres. În capul clasamentului realizat de „Nature” se afla fara niciun dubiu misiunea sondei spatiale europene Rosetta. Pentru prima oara omenirea a reusit sa asolizeze pe o cometa, idee preluata parca dintr-un film s.f. realizat la Hollywood.

Citeste mai departe...
 

Soarele cu gauri si doua planete în plus!

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Luna ianuarie, care tocmai s-a încheiat, a fost marcata de descoperirile unor fenomene spatiale misterioase, dar si de scoaterea la iveala a unor marturii arheologice sau tehnologice. Stirea lunii ianuarie privitoare la galaxia noastra a fost ca cercetatorii de la NASA au descoperit un fenomen de-a dreptul misterios si anume o gaura uriasa la nivelul coroanei Soarelui, undeva, spre Polul Sud al stelei. E vorba de fapt despre o pata solara de dimensiuni mai neobisnuite în comparatie cu cele observate în mod constant de-a lungul deceniilor.

 

Citeste mai departe...
 

Teorii alternative la evolutia darwinista

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 O uriasa lovitura a secolului al XIX-lea, darwinismul, si mai ales teoria evolutionista se prelungeste si în zilele noastre, numai ca, între timp, au aparut mai multe teorii alternative. Ele pot sta în picioare cu atât mai mult cu cât evolutionismul scârtâie la nivelul dovezilor. Sunt idei, la fel de bune sau de contestabile, ca si teoria lui Charles Darwin. Azi, daca te duci pe strada, printre trecatori, si îi întrebi despre teoria stringurilor vei fi privit cu indiferenta, dar daca aduci în discutie evolutionismul, risti sa fii înjurat. Conform unui sondaj Gallup, scrie listverse.com, doar 15 la suta dintre americani cred ca omul a aparut si a evoluat la întâmplare, ceea ce este mai putin decât numarul celor care mai cred ca presedintele Obama este musulman. Iata, în continuare, câteva dintre aceste teorii alternative.

Citeste mai departe...
 

Justin Capra, un inventator inspirat, fascinat de motoare

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 Despre Justin (Iustin) Capra am scris în revista „Magazin” de mai multe ori în ultimele trei decenii, am cunoscut omul, am vazut o parte din inovatiile sau inventiile sale chiar la el acasa. Am fost fascinat de fiecare data de mintea sa iscoditoare, de solutiile gasite dupa ani si ani de cercetare, un om care a vrut multe de la sine si a primit putin de la altii. L-am cunoscut personal pe Justin Capra cândva prin anii 80, pe vremea când realizase o masina care consuma o seringa de benzina pentru 100 de kilometri parcursi. Era încrezator în inventia sa si se arata convins ca acesta ar putea fi raspunsul omenirii pentru o tot mai pronuntata criza a combustibililor solizi, pe cale de secatuire, cum se spunea în acele timpuri în media româneasca de specialitate. Pâna la urma, nici criza aceea nu era reala, dar nici solutia sa nu avea sa se dovedeasca viabila, desi ca realizare era exceptionala.

Citeste mai departe...
 

De la fuziunea nucleara, la magnetul monopolar

Imprimare E-mail
duminică, 25 ianuarie 2015

 Sfârsitul anului trecut a însemnat si realizarea unor retrospective ale descoperirilor care au îmbogatit cunoasterea umana. În domeniul fizicii, dupa cum noteaza Agerpres, oamenii de stiinta s-au concentrat pe studiile asupra micro si macrocosmosului, în speranta ca ele vor aduce raspunsuri la întrebari fundamentale. Daca nu la toate, macar la o parte dintre ele. 

Citeste mai departe...
 

Fantezia pozitiva, o cale sigura spre fericire?

Imprimare E-mail
duminică, 18 ianuarie 2015

 Tratate mai mici sau mai ample despre fericire si succes s-au scris de secole, de la William Shakespeare la Paolo Coelho sau de la Sun Tzu la Niccolň Machiavelli. Mai nou, subiectul a fost abordat si de oamenii de stiinta, care au încercat sa înteleaga fenomenul intrând în profunzimile psihologice ale omului. O carte aparuta spre sfârsitul anului trecut în SUA încearca sa combata una dintre cele mai false idei despre gândirea pozitiva, si anume ca schimbarile din viata noastra, de ordin personal sau social, se pot face fara efort.

Citeste mai departe...
 

Medalii stralucitoare pentru inventii românesti de aur

Imprimare E-mail
duminică, 11 ianuarie 2015

 Mintile stralucite ale inventatorilor nu se odihnesc niciodata, oriunde s-ar afla ele. Nu exista domeniu al vietii în care inventatorii sa nu aiba un cuvânt de spus si inventatorii români se afla în primele rânduri. Ei au fost premiati la sfârsitul anului trecut la diverse saloane de inventica, inclusiv la Expozitia Internationala de Inventica de la Bruxelles.

Citeste mai departe...
 

Daca Pamantul nu s-ar mai roti, ce-ar face Ana?

Imprimare E-mail
vineri, 26 decembrie 2014

 O întrebare si totodata îngrijorare care îi preocupa pe oamenii de stiinta de mult timp se refera la eventualele „pene” de functionare a planetei noastre, evident, cu gândul ca însasi viata terestra ar putea suferi daune majore în caz de accident. Fiindca, întrucât nu avem alt corp cosmic pe care sa ne refugiem la nevoie si fiind obligati sa... ne rotim odata cu Mama-Geea, cea care ne suporta toate obrazniciile, e cazul sa ne gândim si cum ne-am descurca de unii singuri, în situatia amintita.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» LCHF, o alimentatie revolutionara
» In urma lui Napoleon al III-lea
» Sa renuntam la ipoteza extraterestra?
» Cotlete cu ciuperci
» Efect natural
» Halucinatiile olfactive
» Manastirea Lacuri
» Arta si paradox
» A 8-a minune naturala a lumii
» Cea mai mare forta a omului: MENTALUL
» Vanilia – un medicament pentru mai multe boli
» O muza misterioasa
» Actori si regizori cu nabadai
» Horoscopul saptamanii: 20-26 noiembrie 2017
» 16 noiembrie anul 42 i.Ch – S-a nascut imparatul Tiberius
» Tema: „CU PLUTA...”
» Saturn este cubul negru sau planeta Nibiru?
» Insulele Galapagos in doliu
» Noi detalii privind cazul Pascagoula
» Ciuperci cu piept de curcan
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9