Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 25 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 1 vizitator online

ASTAZI IN ISTORIE

15 octombrie 1917 – Mata Hari este executata

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 Acuzata de spionaj in favoarea Germaniei, in perioada Primului Razboi Mondial, Mata Hari a fost executata prin impuscare de catre un pluton de executie francez, la 15 octombrie 1917, pe cand implinise 41 de ani. Margaretha Geertruida Zelle s-a nascut in 1876, in Olanda, la Neeuwarden. A fost fiica lui Adam Zelle, un investitor bogat, detinatorul unui centru comercial. Dupa falimentul afacerii s-a angajat ca educatoare. La 18 ani, ea a citit un anunt matrimonial al capitanului Rudolf McLeod, care traia in Indiile Olandeze (azi Indonezia) si cauta o nevasta. Cei doi s-au casatorit la Amsterdam, in 1895. Apoi s-au stabilit in Insula Java si au avut doi copii. Viitoarea dansatoare intrase intr-o familie aristocratica si nivelul de trai era foarte ridicat.

Citeste mai departe...
 

8 octombrie 1912 – Primul Razboi Balcanic

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 La data de 8 octombrie 1912, într-un context international defavorabil Imperiului Otoman, Regatul Muntenegru declara razboi turcilor. Câteva zile mai târziu, la 17 octombrie, celelalte tari din Liga Balcanica, adica Bulgaria, Grecia si Serbia, declara si ele razboi aceluiasi inamic. Mari puteri europene, în special Franta si Imperiul Austro-Ungar, au încercat în zadar sa opreasca acest conflict.

Citeste mai departe...
 

1 octombrie 1553 – Incoronarea reginei Maria I a Angliei

Imprimare E-mail
joi, 01 octombrie 2015

 Dupa ce si-a inceput domnia la 19 iulie 1553, regina Maria I Tudor a Angliei si Irlandei a fost incoronata la 1 octombrie 1553. Ceremonia s-a desfasurat la Westminster Abbey, fiind condusa de episcopul de Wincester Stephen Gardiner. Acesta avea aceeasi confesiune precum regina, adica romano-catolica, si fusese inchis din acest motiv in Turnul Londrei. Maria, o catolica infocata, i-a acordat si importanta functie de Lord Cancelar. De altfel, conflictele dure intre catolici si protestanti au caracterizat domnia acestei suverane, poreclita si „Bloody Mary” (Maria cea Sangeroasa).

Citeste mai departe...
 

24 septembrie 1180 – Moartea împaratului bizantin Manuel I

Imprimare E-mail
joi, 24 septembrie 2015

 Disparitia acestui monarh bizantin, spre finele secolului XII, a reprezentat un punct de cotitura în destinul Imperiului Bizantin si a zonei mediteraneene. Manuel I Komnenos a fost considerat un împarat de „origine divina” si multe generatii dupa el l-au considerat „cel mai binecuvântat suveran”. Manuel Komnenos a fost a patrulea fiu al lui Ioan al II-lea Komnenos si al Piroscai de Ungaria. Prin urmare, nimeni nu se astepta ca el sa acceada tatalui sau la tron. Însa în anul 1143, dupa lupte sângeroase împotriva turcilor, tatal sau îl considera cel mai demn sa-i urmeze la tron, datorita faptelor de vitejie si inteligentei dovedite în cursul luptelor.

Citeste mai departe...
 

17 septembrie 1787 – Constitutia SUA este adoptata

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Conventia Constitutionala a Statelor Unite ale Americii, care a avut rolul istoric de a definitiva constitutia acestei tari, a declarat adoptata „Constitutia SUA” la data de 17 septembrie 1787. Membrii Conventiei (congresului) incepusera sa lucreze la acest document in data de 21 februarie 1787 si reuniunea membrilor s-a desfasurat la Philadelphia (a doua capitala a SUA), statul Pennsylvania. La 4 martie 1789 a intrat in vigoare Constitutia SUA, definind SUA ca un stat federal alcatuit din state suverane si conduse de un guvern federal. Doar 13 state erau componente ale SUA pe atunci, toate foste colonii britanice. Trebuie subliniat ca la acea data, Razboiul pentru Independenta a SUA, care incepuse in 1775, nu se terminase.

Citeste mai departe...
 

10 septembrie 1967 – Marele referendum din Gibraltar

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 Desi are un teritoriu foarte restrans, importanta strategica a statului Gibraltar a iesit inca o data in evidenta cu prilejul referendumului din 10 septembrie 1967. Atunci, populatia cu drept de vot a acestui stat a fost chemata sa raspunda la doua intrebari cu valoare istorica: „Doriti suveranitate britanica?” si „Doriti suveranitate spaniola?” Rezultatul a fost coplesitor in favoarea ramanerii sub „tutela” Marii Britanii, caci 99,64 la suta dintre votanti au exprimat aceasta dorinta.

Citeste mai departe...
 

3 septembrie 301 – Independenta statului San Marino

Imprimare E-mail
joi, 03 septembrie 2015

 In istoria acestei tari, data de 3 septembrie anul 301 inseamna celebrarea fondarii unei comunitati monastice de catre taietorul in piatra Marinus din Arba (foto). Acea comunitate a devenit independenta fata de Imperiul Roman. Locuitorii acestei tari considera ca San Marino este cel mai vechi stat suveran si cea mai veche republica constitutionala din lume.

Citeste mai departe...
 

27 august 1916 – Romania intra in Primul Razboi Mondial

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 La 27 august 1916, Regatul Romaniei intra in stare de beligeranta, declarandu-se razboi Imperiului Austro-Ungar. Imediat, la 28 august si apoi la 30 august, Imperiul German si respectiv Imperiul Otoman declara razboi Romaniei. Trebuie amintit ca Bulgaria a atacat Romania fara declaratie de razboi, la 31 august, iar declaratia de razboi a fost remisa la 1 septembrie 1916. Regatul Romaniei, suveran fiind Ferdinand I, a preferat neutralitatea in prima parte a Primului Razboi Mondial, mai precis intre 28 iulie 1914 si 27 august 1916.

Citeste mai departe...
 

20 august 1940 – Asasinarea lui Leon Trotki

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Fondatorul Armatei Rosii, politicianul revolutionar marxist si teoreticianul Leon Davidovici Trotki a fost asasinat la 20 august 1940, pe cand se afla in exil in Mexic. Trotki s-a nascut in 1879 la Iakova, Ucraina, intr-o familie evreiasca. A studiat marxismul si a fost unul dintre liderii muncitorilor din zona de sud a Rusiei. Devenit indezirabil, autoritatile tariste l-au condamnat in 1900 la patru ani de exil in Siberia. Cu acel prilej, dupa evadare, el si-a luat numele de „Trotki”, inspirandu-se dupa numele unui gardian de la o inchisoare din Odessa. Vederile lui politice de stanga l-au determinat sa se decida sa plece in exil la Londra.

Citeste mai departe...
 

13 august 1926 – S-a nascut Fidel Castro Ruz

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Proeminent politician si revolutionar cubanez, Fidel Alejandro Castro Ruz s-a nascut la 13 august 1926, la ferma de trestie de zahar din Biran a tatalui sau. „Ruz” este numele mamei, Lina Ruz Gonzales. A fost botezat romano-catolic. In 1945 si-a inceput studiile la Universitatea din Havana si a devenit pasionat de politica. Se manifesta impotriva politicii imperialiste a SUA in zona Caraibelor. A devenit si un critic al guvernului presedintelui Ramon Grau, considerat corupt si violent. In 1947 se inscrie in Partidul Popular Cubanez („Partido Ortodoxo”).

Citeste mai departe...
 

6 august 1917 - Începe Batalia de la Marasesti

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 Una dintre cele mai importante confruntari militare ale Armatei Române în perioada Primului Razboi Mondial a fost Batalia de la Marasesti, care a debutat la 6 august 1917 si s-a finalizat la 16 august 1917, românii reusind sa stopeze avansarea fortelor Puterilor Centrale. În zona localitatii Marasesti din Vrancea, fortele germane conduse de generalul August von Mackensen voiau sa efectueze o „Operatiune de strapungere a regiunii Putna-Susita”, pentru ca în final sa distruga frontul moldovenesc.

Citeste mai departe...
 

30 iulie 1974 – „Afacerea Watergate”, dovada finala

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Scandalul politic din SUA denumit „Afacerea Watergate”, care a debutat în anul 1972, a ajuns în faza decisiva la sfârsitul lunii iulie 1974. Astfel, pe 27 iulie, presedintele Richard Nixon a fost acuzat de comisia juridica a Camerei Reprezentantilor ca obstructioneaza justitia. Pe 29 iulie 1974 a fost acuzat si de abuz de putere, iar la 30 iulie, dupa ce a fost acuzat de sfidarea Congresului (Parlamentul SUA), Nixon a eliberat casetele înregistrate la Casa Alba, care dovedeau implicarea sa directa în scandalul „Watergate”.

Citeste mai departe...
 

23 iulie 1945 – Începe procesul maresalului Philippe Pétain

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 La 23 iulie 1945 a început procesul maresalului Philippe Pétain, cel care a condus asa-numitul guvern de la Vichy, în perioada când Franta s-a aflat sub ocupatia germana, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Guvernul de la Vichy a fost total obedient Germaniei naziste, dupa ce fortele de ocupatie germane au invadat Franta (la 24 mai 1940), Petain cerând apoi armistitiul. Dupa ce nazistii au ocupat nordul si vestul Frantei, a fost semnat armistitiul la 22 iunie 1940, la Compičgne.

 

Citeste mai departe...
 

16 iulie 1969 – Misiunea „Apollo 11” este lansata spre Luna

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 La 25 mai 1961, presedintele SUA John F. Kennedy anunta în fata Congresului ca va initia un program numit „Apollo”, prin care omul va ajunge pe luna, în mai putin de un deceniu. Misiunea spatiala „Apollo 11” a fost cea care a confirmat spusele lui Kennedy, care avea sa fie ucis în 1963. Misiunea „Apollo 11” a debutat la 16 iulie 1969, iar modulul lunar în care s-au aflat Neil Armstrong si Buzz Aldrin a aselenizat la 20 iulie 1961, la ora 20:18 UTC (Timp Universal Coordonat). Al treilea membru al misiunii, Michael Collins, a zburat în jurul Lunii în modulul de comanda, asteptând întoarcerea celor doi de pe solul lunar.

Citeste mai departe...
 

9 iulie 1578 – S-a nascut împaratul Ferdinand al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Membru al Casei dinastice de Habsburg, împaratul Ferdinand al II-lea al Sfântului Imperiu Roman s-a nascut la 9 iulie 1578, la Graz (astazi, al doilea oras ca marime din Austria, dupa Viena). Tatal sau a fost Charles al II-lea, arhiduce de Austria, iar mama a fost Maria Anna de Bavaria. De altfel, Casa de Habsburg a dat împarati pentru Sfântul Imperiu Roman în mod continuu între 1438 si 1740. Numele acestei Case dinastice provine de la Castelul Habsburg construit în 1020 de contele Radbot, în Elvetia, la Klettgau. Otto al II-lea, nepotul lui Radbot, a fost primul care a preluat numele citadelei.

Citeste mai departe...
 

2 iulie 1934 - Se încheie „Noaptea cutitelor lungi”

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 La 30 iulie 1934 a debutat actiunea criminala ordonata de Hitler si cunoscuta sub numele de „Noaptea cutitelor lungi” (dupa o legenda din mitul Regelui Arthur, în care era vorba despre o razbunare). Operatiunea de epurare a opozantilor lui Hitler s-a terminat la 2 iulie 1934.

Citeste mai departe...
 

25 iunie 1947 - Apare „Jurnalul Annei Frank”

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Editura „Contact Publishing” din Amsterdam a publicat, pentru prima oara, la data de 25 iunie 1947, lucrarea intitulata „Jurnalul unei tinere fete”. Jurnalul fusese scris de adolescenta evreica decedata la numai 15 ani în lagarul de concentrare nazist Bergen-Belsen (azi în landul Saxonia Inferioara, Germania). Acest jurnal a atras atentia atât publicului din întreaga lume – a fost tradus în peste 60 de limbi –, cât si criticii literare.

Citeste mai departe...
 

18 iunie 1815 – Batalia de la Waterloo

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 La aproximativ optsprezece kilometri sud de Bruxelles, capitala Belgiei, se afla localitatea Waterloo. În acea zona s-a desfasurat la 18 iunie 1815 renumita Batalie de la Waterloo”, care avea sa însemne înfrângerea definitiva a lui Napoleon I Bonaparte si dizolvarea Primului Imperiu Francez. Armata franceza a dat piept cu cea ce în istorie a ramas sub numele de A Saptea Coalitie, ceea ce înseamna ca fortele din mai multe natiuni s-au aliat împotriva lui Napoleon.

Citeste mai departe...
 

11 iunie 1903 – Alexander I al Serbiei este asasinat

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Un grup de ofiteri condus de capitanul Dragutin Dimitrievici l-a asasinat la 11 iunie 1903 pe regele Serbiei Alexander I Obrenovici. În 1889, regele Milan abdica în mod neasteptat, dupa sapte ani de domnie, iar fiul cel mare al acestuia, Alexander, accede la tron. Era membru al Casei dinastice Obrenovici si mai avea doi frati: Serghei (legitim) si George (ilegitim, nascut de amanta greaca Artemisia Hristic). Alexander I s-a nascut în 1876 la Belgrad. În 1893, pe când împlinise saisprezec ani, el se declara major si desfiinteaza regenta. El anuleaza constitutia liberala adoptata de tatal sau si restabileste o constitutie conservatoare. preluând puterea în stat.

Citeste mai departe...
 

4 iunie 1831 – Leopold I este ales rege al Belgiei

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Un fapt mai rar în istoria monarhiilor din Europa s-a petrecut dupa Revolutia din Belgia, din anul 1830. Guvernul venit la putere, dupa separarea de Olanda, l-a ales pe Leopold I drept rege al Regatului Belgiei la data de 4 iunie 1831. La 21 iulie 1831 s-a desfasurat ceremonia încoronarii, data care a devenit si sarbatoarea nationala a belgienilor. Amintim ca si astazi Belgia este monarhie federala, cu doua importante provincii: în nord este Flandra, cu vorbitori de limba olandeza, iar în sud este Wallonia, cu vorbitori de limba franceza.

Citeste mai departe...
 

28 mai 1660 – S-a nascut George I al Marii Britanii si Irlandei

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 Primul monarh britanic apartinând Casei de Hanovra si necunoscator al limbii engleze a fost George I, care s-a nascut la 28 mai 1660, la Hanovra, pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman. A fost primul fiu al lui Ernest Augustus, duce de Brunswick-Luneburg, si al Sophiei Palatinat. În consecinta, înainte de a fi încoronat la Londra, George a fost print elector al Hanovrei. O lege din 1701 interzicea mostenirea tronului britanic de catre un romano-catolic, iar George era protestant.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 85 - 105 din 559

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9