Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 5 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

16 aprilie 2007 - Masacrul de la Virginia Tech

Imprimare E-mail
miercuri, 14 aprilie 2010

 Cel mai sangeros incident petrecut vreodata intr-o institutie de invatamant din Statele Unite a avut loc in statul Virginia, in primavara anului 2007 si a reaprins dezbaterile privind legalitatea vanzarii si folosirii de arme de foc – fapt garantat de sute de ani, printr-un amendament la Constitutia SUA. Primul atac a avut loc la ora locala 7:15, in West Hambler Johnston Hall, un camin locuit de 900 de studenti. Doua persoane au fost ucise, studenta Emily J. Hilscher si supraveghetorul Ryan Clark.

Citeste mai departe...
 

8 aprilie 1981 - A murit generalul Omar Bradley

Imprimare E-mail
miercuri, 07 aprilie 2010

 Unul dintre cei mai redutabili militari americani din Al Doilea Razboi Mondial si cu siguranta cel mai indragit de soldatii sai, Omar Nelson Bradley s-a nascut pe 12 februarie 1893 intr-o familie saraca din Clark, Missouri. A ramas orfan de tata cand avea doar 9 ani iar mama lui s-a mutat din oras si s-a recasatorit. Tanarul a absolvit liceul din Moberly, in 1911 si, dupa ce a lucrat catva timp ca functionar la caile ferate, a fost admis la Academia Militara de la West Point, unde s-a distins nu doar ca un student sarguincios dar si ca un sportiv exceptional, fiind considerat cel mai bun jucator de baseball al Academiei de pana atunci.

Citeste mai departe...
 

1 aprilie 1939 - Franco preia puterea in Spania

Imprimare E-mail
joi, 01 aprilie 2010

 Francisco Franco Bahamonde a fost un militar si om politic spaniol, sef de stat intre 1936 si 1947 si regent de facto al regatului Spaniei din 1947 si pana in 1975. Ca lider suprem, el a folosit titulatura Caudillo de Espana, por la gracia de Dios, insemnand „Conducator al Spaniei, prin gratia lui Dumnezeu”. In timpul regimului franchist, care a durat aproape patru decenii, trasaturile ideologice cele mai evidente au fost nationalismul, protectia integritatii tarii, in pofida tendintelor separatiste ale bascilor, catolicismul, anti-masoneria si pretuirea valorilor traditionale. Nascut in 1892, Franco s-a remarcat in timpul razboiului din Maroc, devenind, in 1926, cel mai tanar general din Europa. Conservator si nationalist convins, el s-a opus fractiunilor republicane, marxiste si anarhiste, venite la putere in 1936.

Citeste mai departe...
 

25 martie 1306 - Incoronarea lui Robert Bruce

Imprimare E-mail
miercuri, 24 martie 2010

 Numit in limba gaelica Raibert Bruis, iar de englezi Robert the Bruce, acest personaj controversat din istoria Scotiei era descendentul unei familii cu radacini normande si gaelice si a fost unul dintre cei mai mari regi scotieni si totodata un razboinic de seama a epocii medievale. El a pretins tronul in calitate de urmas indepartat al regelui David I. Legenda spune ca Robert de Brus, lord de Annandale si Marjorie, tatal sau, ar fi fost tinut prizonier de mama lui Bruce, contesa de Carrick, pana cand a acceptat sa se insoare cu ea. Desi nu se stie cand s-a nascut, a vazut lumina zilei, dupa toate probabilitatile, la castelul Turnberry din Ayrshire.

Citeste mai departe...
 

18 martie 1906 - Primul zbor al lui Traian Vuia

Imprimare E-mail
miercuri, 17 martie 2010

 Nascut la 17 august 1872 in comuna Bujoru, pe atunci in comitatul Caras-Severin, din Austro-Ungaria, Traian Vuia a fost unul dintre cei mai mari inventatori romani si in acelasi timp unul dintre pionierii aviatiei mondiale, reusind, in 1906, sa realizeze primul zbor autopropulsat, cu un aparat mai greu decat aerul. Dupa ce a urmat liceul din Lugoj, pasiunea sa pentru mecanica il determina sa se inscrie la Politehnica din Budapesta. Dar neavand suficienti bani, dupa un an se inscrie la Drept si face practica in birouri de avocatura din Banat, spre a se intretine.

Citeste mai departe...
 

11 martie 1801 - Moartea tarului Pavel I

Imprimare E-mail
miercuri, 10 martie 2010

 Oficial, Pavel I a fost fiul tarului Petru III al Rusiei si al sotiei acestuia, faimoasa Ecaterina II. In memoriile sale, Ecaterina sugereaza insa ca adevaratul tata ar fi putut fi amantul ei din acea perioada, Serghei Saltikov. O ipoteza putin probabila, daca tinem seama ca Pavel semana foarte mult, din punct de vedere fizic, cu Petru. Ecaterina l-a tinut, pe tot timpul copilariei, adolescentei si tineretii sale, intr-o colivie aurita, fara sa-i permita sa ia nici o decizie fara sa o consulte. Dupa moartea primei sotii, Wilhelmina Louisa, Ecaterina i-a aranjat, in octombrie 1776, o alta casatorie, cu printesa Sophie Dorothea de Wurttemberg.

Citeste mai departe...
 

4 martie 1386 - Vladislav Iagello devine regele Poloniei

Imprimare E-mail
miercuri, 03 martie 2010

 Venit pe lume pe la 1351, potrivit unor cercetari recente ale istoricilor polonezi, regele Vladislav Iagello s-a nascut probabil la Vilnius, parintii sai fiind Algirdas, Marele Duce al Lituaniei, si Uliana, fiica lui Alexandru I, Marele Tar de Tver. Ajuns pe tron la o varsta frageda, s-a aflat sub influenta marilor nobili de la curte, fiind martor neputincios al luptelor pentru putere desfasurate in teritoriile mostenite de la tatal si mama lui. In 1386, el s-a casatorit cu printesa Jadwiga a Poloniei, care avea doar 11 ani, si a fost incoronat ca rege al acestei tari, acceptand religia catolica in schimbul tronului polonez.

Citeste mai departe...
 

25 februarie 1954 - Nasser devine prim-ministru al Egiptului

Imprimare E-mail
miercuri, 24 februarie 2010

 Personalitate carismatica dar controversata, Gamal Abdel Nasser a fost al doilea presedinte al Egiptului, venind la putere dupa o lovitura de stat care l-a inlaturat pe regele Faruk si a deschis o perioada de modernizare si reforme de tip socialist, dar si de dezvoltare a nationalismului panarab. Desi privit initial cu suspiciune, dupa ce l-a arestat, in 1954, pe primul presedinte egiptean, Muhammad aguib, Nasser a dobandit o imensa popularitate nationalizand Canalul Suez, masura care a dus la interventia armata a britanicilor, francezilor si israelienilor. Retragerea acestor forte de invazie a fost considerata o mare victorie a lui Nasser, care a devenit un erou al arabilor de pretutindeni.

Citeste mai departe...
 

18 februarie 1546 - A murit Martin Luther

Imprimare E-mail
miercuri, 17 februarie 2010

 Nascut  in noiembrie 1483 la Eisleben, in Saxonia, in familia unui miner, Martin Luther, omul care va zgudui din temelii Biserica Romana a fost atras, in tinerete, mai intai de Drept si la indemnul tatalui sau s-a inscris la universitatea din Erfurt. Ulterior insa s-a dedicat trup si suflet carierei ecleziastice,devenind calugar al ordinului augustinian. In 1512 isi va lua doctoratul in Teologie si va deveni profesor de stiinte biblice la prestigioasa universitate din Wittenberg. Convingerile sale l-au facut sa intre in conflict fatis cu Biserica in 1517, cand, pe 31 octombrie, si-a afisat pe usa principala a bisericii din Wittenerg cele 95 de teze pentru reformarea Bisericii si interzicerea rusinosului comert cu indulgente, practicat de clericii catolici.

Citeste mai departe...
 

11 februarie 1847 - S-a nascut Thomas Alva Edison

Imprimare E-mail
miercuri, 10 februarie 2010

 Poate cel mai important inventator din istoria omenirii, prin prisma importantei realizarilor sale, americanul Thomas Alva Edison a fost insa si o personalitate deosebit de controversata. Nascut la Milan, in statul Ohio, si-a petrecut copilaria in Michigan si, desi avea probleme serioase cu auzul, a devenit operator de telegraf in 1863. In acest domeniu s-au manifestat si primele sale inventii, desi primul brevet l-a obtinut pentru un dispozitiv electromagnetic de inregistrat voturi, la 28 octombrie 1868. Experimenteaza, in 1872, un sistem telegrafic de tip duplex, prin care se transmit simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri opuse.

Citeste mai departe...
 

4 februarie 1746 - S-a nascut Tadeusz Kosciuszko

Imprimare E-mail
miercuri, 03 februarie 2010

 Considerat erou national in nu mai putin de patru tari – Polonia, Belarus, Lituania si Statele Unite – Tadeusz Kosciuszko a fost una dintre cele mai remarcabile personalitati de la cumpana secolelor XVIII-XIX. Nascut intr-un satuc azi disparut, nu departe de orasul Kosava, din Belarus, Kosciuszko era fiul unui boiernas de tara si, pentru a face pe placul mamei sale, care era catolica, a fost botezat de doua ori, ortodox si catolic, primind si numele de Andrei. In 1765 a intrat la Szkola Rycerska (Scoala Cavalerilor), o institutie militara pe care o va absolvi, cu gradul de locotenent, pentru ca apoi sa fie promovat capitan.

Citeste mai departe...
 

28 ianuarie 1225 - S-a nascut Toma d’Aquino

Imprimare E-mail
miercuri, 27 ianuarie 2010

 Venit pe lume la castelul Roccasecca, din apropiere de Napoli, ca al saptelea fiu al contelui Landulf, din familia nobiliara Aquino, Toma a fost trimis de parintii sai inca de la o varsta frageda la manastirea benedictina Monte Cassino. Dupa noua ani de studii, a fost admis la Universitatea din Napoli, unde a studiat cele sapte discipline liberale: gramatica, logica, retorica, aritmetica, geometria, muzica si astronomia. Pasionat de filosofia antica, incepe sa studieze opera lui Aristotel, sub indrumarea unui dascal originar din Irlanda. In 1244, spre marea dezamagire a familiei, care voia sa-l vada abate benedictin, devine calugar dominican.

Citeste mai departe...
 

21 ianuarie 1793 - Executia regelui Ludovic XVI

Imprimare E-mail
miercuri, 20 ianuarie 2010

 Fiu al Delfinului (print mostenitor) Ludovic Ferdinand si stra-stranepot al lui Ludovic XIV, Ludovic Auguste, viitorul Ludovic XVI, s-a nascut pe 23 august 1754, la Versailles si a primit titulatura „duce de Berry”. Mama lui era Marie-Josephe de Saxonia, fiica lui Frederic August II de Saxonia, rege al Poloniei. Neglijat de parinti in favoarea fratelui mai mare, Ludovic, duce de Bourgogne, ducele de Berry si-a gasit refugiul in studiu, dovedindu-se foarte pasionat de latina, istorie si geografie. La moartea tatalui sau, in 1765, Ludovic Auguste a devenit Delfin iar la moartea bunicului va urca pe tron, la putin timp dupa ce implinise 19 ani.

Citeste mai departe...
 

14 ianuarie 1875 - S-a nascut Albert Schweitzer

Imprimare E-mail
miercuri, 13 ianuarie 2010

 Nascut intr-o familie instarita din Alsacia, familie ai carei membri fusesera in majoritate intelectuali de marca – ambii bunici au fost muzicieni, tatal a fost preot protestant – Albert Schweitzer a primit in copilarie si adolescenta o educatie aleasa, urmand apoi studii teologice la Universitatea Strasbourg. A obtinut apoi un doctorat in filosofie, in 1899, cu o dizertatie asupra filosofiei religioase la Kant si in acelasi an a inceput sa predice la biserica St Nicholas din Strasbourg. In 1906 a publicat lucrarea „In cautarea adevaratului Iisus”, care-i va aduce o faima instantanee. In paralel, a urmat o cariera de muzician inceputa in copilarie si a scris o biografie a lui Bach. In 1905, dupa ce se hotarase ca va renunta la amvon pentru a pleca misionar in Africa, el a inceput sa studieze medicina, absolvita in 1913.

Citeste mai departe...
 

7 ianuarie 1598 - Boris Godunov devine tar al Rusiei

Imprimare E-mail
miercuri, 06 ianuarie 2010

 Personaj celebru mai ales in literatura si arta, dar cu un rol destul de redus in istoria Rusiei, Boris Godunov provenea dintr-o familie de origine tatara, apartinand Hoardei de Aur. El era fiul lui Fiodor Ivanovici Godunov, poreclit Krivoi („Chiorul”), un boier cu rang inalt la curtea tarului Ivan cel Groaznic, unde Boris si-a inceput cariera politica. In 1570, el a luat parte la campania din Serpeisk, ca arcas al garzii. In anul urmator, a devenit membru al temutei organizatii Opricina. In 1570, si-a intarit pozitia, casatorindu-se cu Maria Skuratova, fiica abominabilei favorite a lui Ivan, Malyta Skuratova, iar zece ani mai tarziu tarul a ales-o pe sora lui Godunov, Irina, ca sotie pentru fiul sau, tareviciul Fiodor.

Citeste mai departe...
 

24 decembrie 1524 - A murit Vasco da Gama

Imprimare E-mail
sâmbătă, 26 decembrie 2009

 Despre primii ani de viata ai celui ce va deveni unul dintre marii exploatatori ai lumii se cunosc putine lucruri. Totusi, este evident ca Vasco da Gama provenea dintr-o familie nobiliara, tatal sau, Esteban, fiind alcade – primar al orasului Sines si membru al prestigiosului Ordin al Cavalerilor de Santiago. In acest oras a vazut lumina zilei fiul sau, Vasco, fie in 1460, fie in 1469 (ambele date sunt extrem de controversate).

Citeste mai departe...
 

18 decembrie 1538 - Excomunicarea lui Henric VIII

Imprimare E-mail
miercuri, 16 decembrie 2009

 Unul dintre cei mai puternici suverani ai Angliei, Henric VIII si-a legat numele de reforma religioasa a bisericii nationale, reforma care a dus la aparitia anglicanismului. Adevaratul motiv al acestei transformari nu a fost insa unul de natura strict teologica – asa cum se intamplase in cazul Reformei luterane – ci mai curand unul de natura personala: refuzul Papei Clement VII de a anula casatoria regelui cu Caterina de Aragon.

Citeste mai departe...
 

10 decembrie 1198 - A murit Averroes

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2009

 Pe numele adevarat Abu Walid Muhammad Ibn Ahmad Ibn Rushd, dar ramas in constiinta europenilor drept Averroes, acest savant musulman de origine marocana a fost un veritabil spirit renascentist avant la lettre, a carui contributie in filosofie, teologie, logica, psihologie, astronomie, geografie, matematica si fizica a fost absolut remarcabila. Numit de contemporanii arabi „al treilea Aristotel”, acest spirit extrordinar a fost considerat de multi drept adevaratul fondator al gandirii laice, in Europa Occidentala si unul dintre „parintii spirituali ai Europei”. Nascut in 1126, la Cordoba, in familia unui erudit musulman care a fost cadiu in timpul dinastiei Almoravide, Averroes a primit o educatie aleasa, devenind elevul unor faimosi savanti arabi.

Citeste mai departe...
 

3 decembrie 1967 - Primul transplant de inima reusit

Imprimare E-mail
miercuri, 02 decembrie 2009

 Dupa primul transplant de ficat, efectuat cu succes in 1953, in Statele Unite, medicul sud-african Christian Barnard a efectuat o operatie similara si in tara natala, in octombrie 1967. Timp de cativa ani, el experimentase transplanturi cardiace la animale si peste 50 de caini primisera o inima noua la momentul 3 decembrie 1967, cand s-a ivit posibilitatea efectuarii primului transplant uman. Operatia a durat noua ore si „mana dreapta” a lui Barnard a fost fratele sau, Marius, de asemenea chirurg; la interventie a participat o echipa de aproape 30 de oameni.

Citeste mai departe...
 

26 noiembrie 1855 - Moartea lui Adam Mickiewicz

Imprimare E-mail
miercuri, 25 noiembrie 2009

 Simbol prin excelenta, inca din timpul vietii, al suferintelor poporului polonez, atat de greu incercat in zbuciumatul secol XIX, Adam Mickiewicz a fost nu doar un poet remarcabil ci si un om politic vizionar, increzator intr-un viitor fericit al Poloniei reintregite. Nascut pe 24 decembrie 1798 in satul Zaosie, in familia unui avocat, a fost educat de mama sa, Barbara Majewski, o femeie inteligenta si voluntara. Dupa ce a urmat scoala din Nowogrodek, intra la Universitatea din Wilno, fiind pasionat de stiintele umaniste. Aici nimereste intr-un veritabil creuzet revolutionar, plin de idei nationaliste si ateiste.

Citeste mai departe...
 

19 noiembrie 1917 - S-a nascut Indira Gandhi

Imprimare E-mail
miercuri, 18 noiembrie 2009

 Nascuta in sanul familiei Nehru, una dintre cele mai influente din istoria moderna a Indiei, Indira a crescut intr-o atmosfera de intense dezbateri politice, dobandind inca din adolescenta notiunile luptei de idei, careia i se va dedica toata viata. Bunicul ei, Motilal Nehru, a fost un proeminent lider nationalist indian iar tatal, Jawaharlal, una dintre figurile cheie ale miscarii pentru independenta tarii si cel dintai premier al Indiei independente.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 421 - 441 din 614

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Un vis zadarnic: Tinerete fara batranete
» Regele muta, regina cade
» Un studiu secret britanic privind OZN-urile
» Fara arsuri solare
» Sparanghel la cuptor
» Furtuna de foc
» Manastirea Ieronimilor
» Desprafuind o inscriptie
» Misterul castii grecesti din Haifa
» Consumul excesiv de sare dauneaza grav?...
» Machiavelli, pe urmele familiei Borgia
» Cele mai „primejdioase” filme din lume
» Horoscopul saptamanii: 13-19 august 2018
» 9 august 1942 – Mahatma Gandhi este arestat
» Tema: „SOMNUL”
» Deseuri spatiale culese cu navodul
» Un glont cât un razboi mondial
» Cine crede in OZN-uri?
» Mici secrete
» Sufleu cu cârnaciori afumati
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9