Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 20 Aug 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 16 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

7 noiembrie 1944 - Roosevelt este ales a patra oara

Imprimare E-mail
miercuri, 06 noiembrie 2013

 Providentialul presedinte al SUA, Franklin Delano Roosevelt (1882-1945), a fost ales prima oara in 1932, iar cele patru mandate ale sale au durat de la 4 martie 1933 pana la moartea sa, la 12 aprilie 1945 - cu mai putin de o luna pana la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1944 a fost ultima oara cand un presedinte a mai putut candida a patra oara. La 7 noiembrie 1944, democratul Roosevelt l-a invins pe republicanul Dewey.

Citeste mai departe...
 

31 octombrie 1922 - S-a nascut Norodom Sianuk, regele Cambodgiei

Imprimare E-mail
joi, 31 octombrie 2013

 Detinator al unui numar record de diverse functii politice, Norodom Sianuk s-a nascut la 31 octombrie 1922 si a murit la 15 octombrie 2012. El a fost de doua ori rege al Cambodgiei, iar dupa a doua abdicare a fost numit "Parintele patriei". Fiu al regelelui Suramarit, Norodom Sianuk si-a facut educatia scolara la Phnom Penn (capitala tarii) si la Saigon (Vietnam). Dupa moartea bunicului sau, regele Sisowath, Sianuk a fost numit rege de catre Consiliul de Coroana - anul 1941. Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Sianuk a avut o pozitie nationalista, de eliberare de sub influenta Frantei. Astfel, Cambodgia obtine in 1953 independenta fata de statul francez, iar Sianuk abdica prima oara in 1955, in favoarea tatalui sau, preluand postul de prim-ministru.

 

24 octombrie 1931 - Condamnarea lui Al Capone

Imprimare E-mail
joi, 24 octombrie 2013

 Din 1929, Eliot Ness si echipa sa de investigatori ("Incoruptibilii") au cercetat abaterile de la legea prohibitiei ale lui Al Capone. Agentul Frank Wilson si-a dat seama ca infractorul poate fi mai usor acuzat cu ajutorul datelor financiare ale firmelor sale. Gasit vinovat de evaziune fiscala si alte acte de violare a prohibitiei, judecatorul James Herbert Wilkerson l-a pus sub acuzare. Capone a pledat nevinovat, iar oamenii sai au incercat sa mituiasca cativa oficiali din juriul instantei de judecata. Eliot Ness a descoperit tentativa si juriul a fost schimbat in ultimul moment. Astfel, la 17 octombrie a fost gasit vinovat de toate capetele de acuzare, iar la 24 octombrie 1931 judecatorul Wilkerson l-a condamnat la 11 ani de inchisoare - pe atunci era maximumul pedepsei pentru evaziune fiscala.

 

Citeste mai departe...
 

17 octombrie 1777 - Finalul Bataliei de la Saratoga

Imprimare E-mail
joi, 17 octombrie 2013

 In perioada Razboiului de Independenta a SUA, luptele de la Saratoga dintre trupele Regatului Unit al Marii Britanii (UK) si cele ale colonistilor americani s-au soldat cu infrangerea britanicilor, care s-au predat americanilor la 17 octombrie 1777. A fost o victorie decisiva in cadrul Razboiului Revolutionar American (cum este denumit in SUA), intrucat succesul l-a determinat pe regele Frantei, Ludovic al XVI-lea, sa faca o alianta militara cu americanii impotriva Marii Britanii.

Citeste mai departe...
 

10 octombrie 1913 - Finalizarea Canalului Panama

Imprimare E-mail
joi, 10 octombrie 2013

 Un vis de secole al navigatorilor s-a implinit prin realizarea Canalului Panama. La 10 octombrie 1913, presedintele SUA Woodrow Wilson a apasat butonul (tocmai de la Washington, adica de la o departare de peste 6.000 de kilometri) care a aruncat in aer ultimul obstacol stancos care mai obtura mareata constructie. Caci Canalul Panama are 77,1 kilometri lungime si face legatura intre Oceanul Atlantic (Marea Caraibelor) si Oceanul Pacific, prin "taierea" Istmului Panama.

Citeste mai departe...
 

3 octombrie 1990 - Reunificarea Germaniei

Imprimare E-mail
joi, 03 octombrie 2013

 Republica Democrata Germania (infiintata in 1949) s-a unit cu Republica Federala Germania la 3 octombrie 1990. In aceasta zi este celebrata Ziua Unitatii Germane. Mai multe evenimente istorice au pregatit aceasta reunificare (termenul este disputat de istorici, deoarece exista si „Unificarea initiala”, care se refera la formarea Imperiului German in 1871, dupa razboiul franco-prusac si victoria decisiva asupra Imperiului Francez condus de Napoleon al III-lea). Unul dintre aceste evenimente a fost deschi-derea granitelor Ungariei, in mai 1989. Atunci mii de est-germani au plecat in Germania Federala si Austria prin Ungaria. In RDG s-a declansat apoi „Revolutia pasnica” si primele alegeri libere la 18 martie 1990 – liderul comunist est-german Erich Honecker isi daduse demisia la 18 octombrie 1989.

Citeste mai departe...
 

26 septembrie 1087 - Incoronarea lui William al II-lea al Angliei

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 Fiu al lui William Cuceritorul (primul rege al Angliei incoronat la Londra, care a devenit capitala in locul puternicei localitati Winchester), William al II-lea sau Wiliam cel Rosu a domnit intre 1087 si 1100. A fost educat in spirit cazon si asa s-a comportat toata viata, fiind un om cu temperament vulcanic si un bun strateg. Cu cei trei frati ai sai (Robert, Richard si Henry) a avut relatii tensionate inca din copilarie. Ei obisnuiau sa se sicaneze intre ei si, in general, William a avut comportamentul cel mai straniu. De altfel, un cronicar contemporan il descria astfel: „fata rosie, parul galben, ochi de culori diferite, statura medie, burta bombata..”

Citeste mai departe...
 

19 septembrie 1356 - Batalia de la Poitiers

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 Componenta importanta a celebrului Razboi de 100 de ani (dintre Anglia si Franta), Batalia de la Poitiers s-a desfasurat la 19 septembrie 1356 si s-a soldat cu victoria uluitoare a englezilor. Acestia erau condusi de nimeni altul decat temutul "Print Negru" - porecla data fiului cel mare al regelui Angliei Edward al III-lea, pe numele sau Edward de Woodstock, print de Aquitania. Porecla se referea atat la armura neagra pe care o purta cu insistenta, cat si la vitejia si cruzimea cu care raspandea moartea printre inamici. Victoria englezilor a fost neasteptata deoarece efectivele lor erau doar de 6.000 de ostasi (arcasi plus infanterie), iar oastea franceza, condusa de Jean al II-lea cel Bun (in imagine) avea aproape 15.000 de ostasi.

Citeste mai departe...
 

12 septembrie 1953 - Casatoria lui John F. Kennedy

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 In mai 1952, un jurnalist pe nume Charles Bartlett aranjeaza o intalnire intre John F. Kennedy (deja membru al Congresului SUA, adica al Parlamentului) si Jacqueline Bouvier, nascuta in 1929, cu 13 ani mai tanara decat John - de fapt, intre amici, el era "Jack" si ea era "Jackie". Desi Jack era foarte ocupat cu alegerile parlamentare, cei doi si-au anuntat logodna la 25 iunie 1953, iar la 12 septembrie acelasi an s-au casatorit (ambii romano-catolici). Ceremonia religioasa s-a desfasurat la Biserica Sfanta Maria din Newport (Rhode Island), cu o mesa condusa de arhiepiscopul de Boston Richard Cushing (ulterior devenit cardinal) in fata a peste 700 de invitati. Ceremonia civila (receptia) s-a petrecut la ferma Hammersmith, pe care John a numit-o de atunci "Casa Alba estivala".

Citeste mai departe...
 

5 septembrie 1638 - S-a nascut Ludovic al XIV-lea

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 Fiu al lui Ludovic al XIII-lea si al Annei Theresa a Spaniei, Ludovic al XIV-lea (Casa de Bourbon) s-a nascut la 5 septembrie 1638, in castelul Saint-Germain-en-Laye (19 kilometri de Paris). Parintii sai erau casatoriti de 23 de ani cand a venit pe lume, de aceea a fost considerat o minune divina si a fost poreclit "Louis-Dieu Donné" (Cel Daruit de Dumnezeu). Si, intr-adevar, de-a lungul lungii sale domnii (72 de ani si 110 zile, cea mai lunga dintre monarhiile europene), datorita meritelor exceptionale, a mai fost denumit "Cel Mare" si Regele Soare".

Citeste mai departe...
 

29 august 1533 - Moare ultimul împarat incas

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 În perioada cuceririlor spaniole în America de Sud, moartea împaratului incas Atahualpa a fost edificatoare pentru atitudinea ibericilor fata de localnici. Scopul cuceritorilor era de a-i coverti pe bastinasi la crestinism si a înfiinta colonii pe teritoriile ocupate. Daca nu erau îndeplinite aceste deziderate, atunci se foloseau metode razboinice. Atahualpa (1497-1533) a fost fiul lui Hayana Capac, nascut pe teritoriul de azi al Ecuadorului, unde probabil s-a nascut si viitorul împarat. Dupa moartea lui Capac, cei doi frati – Atahualpa si Huascar – nu s-au înteles cu privire la succesiune (tatal nu numise un urmas la tron) si a pornit un lung razboi civil. Fiecare dintre frati si-a format o armata personala. În cele din urma, gratie celor trei generali care au trecut de partea lui Atahualpa, acesta a fost numit împarat. Întreaga familie a lui Huascar a fost ucisa si capitala Cuzco ocupata.

Citeste mai departe...
 

22 august 1854 - S-a nascut Milan I, rege al Serbiei

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Pentru sapte ani, din 1882 pâna în 1889, Milan I a fost rege al Serbiei, el abdicând fara explicatii si lasându-si fiul cel mare, Alexandr, la tron. El s-a nascut la Marasesti, la 22 august 1854, unde tatal sau Milos Obrenovic era în exil. Mama lui Milan I a fost Elena Maria Catargiu, fiica de boier din Moldova. Dar putin dupa nasterea sa, tatal sau a murit iar el a fost adoptat legal de catre printul Mihailo Obrenovic al III-lea, care s-a ocupat temeinic de educatia lui. În 1868 Milan devine „print al Serbiei”.

Citeste mai departe...
 

15 august 1769 - S-a nascut Napoleon Bonaparte

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 Provenind dintr-o familie de elita a societatii corsicane, Napoleone di Buonaparte (numele la nastere) a fost al doilea copil din cei sapte ai familiei lui Carlo si a venit pe lume la 15 august 1769, la Ajaccio, insula Corsica. Carlo fusese ambasador la Curtea lui Ludovic al XVI-lea, iar mama Letizia a fost cea care i-a insuflat disciplina. La zece ani, Napoleon este trimis în Franta continentala, la un seminar teologic, pentru a învata temeinic limba lui Voltaire. Se spune ca viitorul lider al natiunii franceze nu a scris niciodata corect frantuzeste.

Citeste mai departe...
 

8 august 1879 - S-a nascut Emiliano Zapata

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Lider important al Revolutiei Mexicane (care a debutat in 1910) si figura de legenda a mexicanilor, Emiliano Zapata Salazar (1879-1919) s-a nascut intr-o familie saraca de tarani din Anenecuilco, statul Morelos. Inaintasii sai erau indieni nativi din tribul Nahua si spanioli. A avut o educatie limitata, caci a trebuit sa se ocupe de gospodarie, in absenta tatalui.  In acele vremuri, presedinte al Mexicului era Porfirio Diaz (din 1876), care ii proteja pe marii proprietari ai fermelor uriase ("hacieandas"), conform unui sistem feudal neschimbat de secole. Foarte multi muncitori agricoli depindeau de acesti latifundiari, care limitau dupa bunul plac veniturile si drepturile taranilor. In aceste circumstante, Sfatul batranilor din comuna natala il alege pe Zapata sef, desi avea pe atunci doar 30 de ani. Dar au avut incredere in ambitia si energia lui de a face reforme in legatura cu pamanturile. Si asa s-a si intamplat.

Citeste mai departe...
 

1 august 527 - Justinian I devine imparat

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 Incoronarea lui Flavius Petrus Justinianus Augustus drept imparat al Imperiului Roman de Rasarit, la 1 august 527, a reprezentat un mare succes, caci Justinian I (numele dupa intronare) urma sa domneasca 38 de ani cu realizari uluitoare pentru acea epoca. El a fost ultimul imparat roman care a avut drept limba principala latina. Justinian I s-a nascut in Balcani, in 482, fiind traco-roman sau iliro-roman. Inainte de a deveni imparat, a fost un apropiat sfatuitor al lui Justin I.

Citeste mai departe...
 

25 iulie 1943 - Mussolini este eliminat din guvern

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 In contextul debarcarii victorioase a aliatilor in Sicilia (iulie 1943), mai multi membri ai guvernului italian s-au intors impotriva lui Mussolini, printre acestia fiind si confidentul sau Dino Grandi si ginerele Galeazzo Ciano. La 24 iulie 1943 s-a reunit Marele Consiliu al Fascismului, care voteaza cu 19 la 7 contra lui Mussolini. Acesta se preface ca a fost doar un vot consultativ, si a doua zi se prezinta la rege ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Dar regele Vittorio Emmanuele al III-lea il anunta, la 25 iulie 1943, ca a fost inlocuit cu Pietro Badoglio, general si marchiz de Sabotino (1871-1956).

 

Citeste mai departe...
 

18 iulie 1918 - S-a nascut Nelson Mandela

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 Presedinte al Africii de Sud in intervalul 1994-1999, Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 in localitatea Mvezo din districtul Umtata. Era descendent al unor conducotari de triburi. A fost singurul membru al familiei care a urmat scoala, iar o profesoara i-a dat numele de „Nelson” (conform unui obicei local). Mandela si-a continuat studiile la colegiu si apoi la Universitatea Fort Hare, unde s-a imprietenit cu Oliver Tambo. Ulterior, Nelson Mandela si-a completat studiile de drept la mai multe facultati pe unde a fost obligat sa se mute din cauza activitatilor anti-apartheid. Si asta pentru ca in 1948 a venit la putere in Africa de Sud Patidul National, care a instituit politica de discriminare rasiala.

Citeste mai departe...
 

11 iulie 1974 - Este descoperita "Armata de teracota"

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 Uriasele grupari de statui intitulate "Soldati pedestri si cavalerie" si supranumite "Armata de teracota" au fost descoperite la 11 iulie 1974 de catre un grup de localnici din zona Lington, provincia Shaan-Xi. Era vorba despre o imensa necropola a imparatului chinez Qin Shi Huang, realizata intre 210-209 i.Ch. pentru a-l proteja dupa moarte.

Citeste mai departe...
 

4 iulie 1776 - Semnarea Declaratiei de Independenta

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 Intre 1607-1733, Anglia infiinteaza 13 colonii pe coasta rasariteana a Americii de Nord. Colonistii britanici adusesera cu ei nu doar dorinta de imbogatire rapida, ci si traditia constitutionala engleza, care isi avea originea in Magna Charta Libertatum. Ei recunosteau autoritatea regelui Angliei care numea aici un guvernator dar aveau propriile institutii de conducere. Cu toate eforturile lor insa, nu aveau aceleasi drepturi ca englezii insulari printre care acela de a avea reprezentanti in Parlamentul Englez. Guvernul britanic le impunea tot felul de impozite si taxe, din ce in ce mai mari. In 1765 s-a impus "Legea Timbrului" prin care toate actele trebuiau redactate numai pe hartie timbrata.

Citeste mai departe...
 

27 iunie 1898 - Joshua Slocum finalizeaza inconjurul lumii

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 O mare performanta individuala a unui navigator solitar s-a inregistrat la 27 iunie 1898, cand marinarul si aventurierul canadian (naturalizat american) a sosit in portul Newport, statul american Rhode Island. Slocum navigase de unul singur in jurul lumii pe o ambarcatiune construita de el insusi, denumita "Spray". Joshua Slocum s-a nascut in Canada (provincia Nova Scotia), in 1844. Pe la varsta de opt ani a fugit de acasa pe un vas, dorind sa fie marinar-ucenic. A fost adus acasa si tatal sau l-a luat la munca in atelierul unde fabrica cizme de piele pentru pescari. Insa Joshua nu mai suferea atmosfera de acasa, cu multi copii si saracie, si a plecat definitiv pe mare la 16 ani, cand a murit mama sa.

Citeste mai departe...
 

20 iunie 1837 - Regina Victoria isi incepe domnia

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Fiica a printului Edward, duce de Kent, si nepoata a regelui George al III-lea, Victoria accede la tron la 18 ani, la 20 iunie 1837, si va avea o domnie fabuloasa de 63 de ani si sapte luni - cea mai lunga in cadrul monarhilor englezi si cea mai lunga domnie feminina din lume. De la 1 mai 1876, ea a mai purtat si titlul de imparateasa a Indiei. Regina Victoria a fost ultima reprezentanta a casei de Hanovra. Regimul care exista in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei era monarhie constitutionala.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 566

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comorile ascunse din „gunoiul ADN”
» O mare victorie în Pacific
» Cazul Vasile Rudan
» Bronz uniform, de lunga durata
» Cartofi cu smântâna la cuptor
» Misterele unui miracol viu
» Biserica Precista Mare din Roman
» Apa si melancolia
» El Pital de Veracruz, imensa cetate a populatiei Nahu
» Autorepararea infarctului
» Caldura mare? Beti ceaiuri!
» Un roman al supravietuirii
» Banderas, eternul amant latin
» Horoscopul saptamanii: 14-20 august 2017
» 10 august 1397 – S-a nascut Albert al II-lea al Germaniei
» Tema: „MUNCA SI MESTESUGURI”
» Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni
» Primul razboi al secolului XX
» „Fata padurii” si fenomenul OZN
» Tineretea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9