Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 24 Mar 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 9 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

27 iunie 1898 - Joshua Slocum finalizeaza inconjurul lumii

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 O mare performanta individuala a unui navigator solitar s-a inregistrat la 27 iunie 1898, cand marinarul si aventurierul canadian (naturalizat american) a sosit in portul Newport, statul american Rhode Island. Slocum navigase de unul singur in jurul lumii pe o ambarcatiune construita de el insusi, denumita "Spray". Joshua Slocum s-a nascut in Canada (provincia Nova Scotia), in 1844. Pe la varsta de opt ani a fugit de acasa pe un vas, dorind sa fie marinar-ucenic. A fost adus acasa si tatal sau l-a luat la munca in atelierul unde fabrica cizme de piele pentru pescari. Insa Joshua nu mai suferea atmosfera de acasa, cu multi copii si saracie, si a plecat definitiv pe mare la 16 ani, cand a murit mama sa.

Citeste mai departe...
 

20 iunie 1837 - Regina Victoria isi incepe domnia

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Fiica a printului Edward, duce de Kent, si nepoata a regelui George al III-lea, Victoria accede la tron la 18 ani, la 20 iunie 1837, si va avea o domnie fabuloasa de 63 de ani si sapte luni - cea mai lunga in cadrul monarhilor englezi si cea mai lunga domnie feminina din lume. De la 1 mai 1876, ea a mai purtat si titlul de imparateasa a Indiei. Regina Victoria a fost ultima reprezentanta a casei de Hanovra. Regimul care exista in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei era monarhie constitutionala.

Citeste mai departe...
 

13 iunie 823 - S-a nascut Carol cel Plesuv

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Unul dintre nepotii marelui imparat european care a fost Carol cel Mare,  ramas in istorie cu porecla de Carol cel Plesuv, s-a nascut la 13 iunie 823, la Frankfurt. Porecla nu se refera la un detaliu fizic, ci face aluzie la faptul ca acest rege al Francilor nu ar fi avut un teritoriu al sau bine stabilit - ceea ce in realitate nu a fost adevarat. Fiul lui Carol cel Mare, Ludovic cel Pios, a fost rege al Aquitaniei si al francilor. El a avut patru fii: Lothair I, Pepin de Aquitania, Ludovic germanul (cu prima nevasta) si Carol cel Plesuv (cu Judith, a doua sotie).

Citeste mai departe...
 

6 iunie 1523 - Gustav Vasa devine regele Suediei

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Considerat in Suedia drept erou al luptei de eliberare contra Danemarcei, Gustav Vasa este numit rege al Suediei de catre adunarea nobiliara la 6 iunie 1523. Inca din 1521, in perioada razboaielor contra trupelor lui Christian al II-lea al Danemarcei, Gustav a fost numit "Protector al tarii". Trebuie precizat de la bun inceput ca alegerea lui Gustav I al Suediei a reprezentat o mare schimbare politica a tarii: din monarhie medievala electiva (regele ales de nobili si impartind puterea cu acestia), Suedia a devenit o monarhie ereditara incepand cu Casa dinastica Vasa (actualmente, in Suedia domneste Casa de Bernadotte). De altfel, acest rege energic a introdus mai multe reforme importante in modul de administrare a tarii, unele dintre ele nefiind pe placul unor paturi sociale care au organizat rebeliuni.

Citeste mai departe...
 

30 mai 1574 - Henric al III-lea devine regele Frantei

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 Ultimul suveran al Casei de Valois, Henric al III-lea a fost al patrulea fiu al lui Henric al II-lea si al Caterinei de Medici. Pentru ca se credea ca nu va ajunge la tronul Frantei, el a primit titlul de monarh al Uniunii Polono-Lituaniene in 1573. Insa cum fratii sai mostenitori ai tronului au murit tineri, Henric al III-lea devine rege al Frantei la 30 mai 1574 si va domni pana la moarte, in 1589, cand a fost asasinat.

Citeste mai departe...
 

23 mai 1813 - Simon Bolivar devine "Eliberatorul"

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 In 1813, ofiterului Simon Bolivar i se acorda comanda armatei in New Granada (Columbia de azi), sub directia Congresului unificat al Provinciilor Granada, care lupta impotriva Coroanei spaniole. Cu acel prilej este inaugurata "Admirabila campanie", denumire sub care sunt cunoscute amplele actiuni de eliberare a unor natiuni, sub conducerea lui Simon Bolivar. Astfel, la 23 mai 1813, Bolivar intra victorios in Merida, anuntand independenta acestei provincii venezuelene. Lupte au continuat si armata lui Bolivar a iesit victorioasa, astfel incat la 6 august 1813 a fost proclamata "Restaurarea Republicii Venezuela"...

Citeste mai departe...
 

16 mai 1926 - A murit Mehmet al VI-lea, ultimul sultan otoman

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 Mehmet al VI-lea a fost cel de-al 36-lea sultan al Imperiului Otoman, care a domnit de la 3 iulie 1918 si pana la 1 noiembrie 1922. Ceremonia de primire a Sabiei lui Osman (manifestare festiva care se petrece la cel mult doua saptamani de la ascensiunea la tron) s-a produs la complexul funerar Eyup, Constantinopol, la 4 iunie 1918. Ca frate al lui Mehmed al V-lea, el a succedat la tron drept cel mai varstnic membru masculin al Casei Osman, dupa sinuciderea lui Yussuf Izzettin Efendi, fiul lui Abdulaziz. Odata cu primirea Sabiei lui Osman, Mehmet al VI-lea a devenit al 36-lea padisah (cel mai mare rang al suveranilor, insemnand si "Regele cel Mare").

Citeste mai departe...
 

9 mai 1949 - Rainier al III-lea devine print de Monaco

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 Apartinand Casei dinastice Grimaldi, fondata in 1160 in Republica Genoa, Italia, printul Rainier al III-lea a preluat conducerea Principatului Monaco la 9 mai 1949, cand bunicul sau, Ludovic al II-lea, Duce de Valentinois, a decedat. Acesta avea o fiica, Charlotte, mama lui Rainier al III-lea, care a cedat drepturile de mostenitoare la tron in favoarea fiului sau, inca din 1944.  Venirea la tron a printului Rainier al III-lea s-a datorat si faptului ca tatal sau, Pierre de Polignac a fost exclus din linia mostenitoare, dupa divortul care s-a pronuntat in 1933. Charllotte a plecat la iubitul sau italian, parasindu-si sotul, despre care prietenii spuneau ca ar fi homosexual.

Citeste mai departe...
 

2 mai 1896 - S-a nascut Regina-mama Elena de Romania

Imprimare E-mail
joi, 02 mai 2013

 Principesa de Romania si Danemarca, viitoare sotie a lui Carol al II-lea si mama a lui Mihai I de Romania, Elena s-a nascut la Atena, la 2 mai 1896. A fost fiica regelui Constantin I al Greciei si a Sophiei de Prusia. A avut trei frati care au fost regi in Grecia - George al II-lea, Alexander si Paul - si doua surori, Irene si Katherine.

Citeste mai departe...
 

25 aprilie 1792 - Rouget de Lisle compune "La Marseillaise"

Imprimare E-mail
joi, 25 aprilie 2013

 In plin razboi dus de o coalitie europeana contra Frantei revolutionare, la 25 aprilie 1792 primarul din Strasbourg il roaga pe Rouget de Lisle (tanar inginer cu rangul de capitan) sa compuna un cantec de razboi pentru imbarbatarea armatei franceze greu incercate. Iar de Lisle compune o melodie in ritm de mars dedicata unui erou de origine germana care lupta pentru cauza Revolutiei franceze, si anume maresalul Nicolas, conte de Luckner din Bavaria. Titlul initial al mobilizatorului mars era "Cantec de razboi pentru Armata Rinului". Numele de "La Marseillaise" a fost adoptat dupa ce un mare grup de voluntari a intrat in Paris, la 30 iulie 1792, condus de medicul, proaspat absolvent, François Mireur. Aceasta initiativa a fost preluata si de Garda Nationala care din armata regala a devenit atunci forta republicana.

Citeste mai departe...
 

18 aprilie 1480 - S-a nascut Lucrezia Borgia

Imprimare E-mail
luni, 22 aprilie 2013

 Personaj controversat al jocurilor politice din perioada Renasterii, o autentica "femeie fatala" folosita de familia sa pentru consolidarea puterii, Lucrezia Borgia s-a nascut la 18 aprilie 1480, cu 12 ani inainte ca tatal sau, Rodrigo Borgia (spaniol aragonez) sa ajunga suveran pontif cu numele de Alexander al VI-lea. Se spune despre Lucrezia ca a devenit simbolul machiavelismului de cea mai joasa speta, in care coruptia politica este asociata cu coruptia sexuala. Natura a fost generoasa cu fiica viitorului papa (si a amantei sale, Vannozza dei Cattanei): avea parul blond lung pana la genunchi, o figura adorabila si un piept bine proportionat.

Citeste mai departe...
 

11 aprilie 1912 - Titanicul pleaca in cursa

Imprimare E-mail
joi, 11 aprilie 2013

 La ora 11,10 dimineata, in data de 11 aprilie 1912, Royal Mail Ship (RMS) Titanic pleca in cursa spre New York din Queenstown, Irlanda. Istoria tragediei mentioneaza ca in acel ultim port, pe nava s-au mai urcat 113 pasageri pentru clasa a III-a, 7 pasageri pentru clasa a II-a. In ultimul moment coboara 7 pasageri (nu se cunosc motivele). De semnalat si ca un membru al echipajului, John Coffey, a dezertat de la misiune, ascunzandu-se intr-un sac de posta care a fost aruncat la tarm.

Citeste mai departe...
 

4 aprilie 1968 - Martin Luther King Jr. este asasinat

Imprimare E-mail
joi, 04 aprilie 2013

 Presedintele Lyndon Johnson a declarat ziua de 7 aprilie 1968 zi de doliu national, in urma asasinarii la 4 aprilie a pastorului, activistului si liderului pentru drepturi civile ale populatiei afro-americane, Martin Luther King Jr. Drama se petrecuse la Motelul Lorraine din Memphis. Martin Luther era prezent acolo pentru a sustine muncitorii din sistemul public sanitar, aflati in greva. La ora 18,01, pe cand se afla in balconul camerei 306 (pe care o folosea in mod traditional) - unde tinuse mai multe discursuri -, un foc de arma l-a strapuns mortal si a murit o ora mai tarziu, la spital.

Citeste mai departe...
 

28 martie 1910 - S-a nascut Ingrid, regina Danemarcei

Imprimare E-mail
joi, 28 martie 2013

 Al treilea copil al regelui Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei si al printesei Margaret de Connaught, Ingrid Victoria Sophia, viitoare regina a Danemarcei s-a nascut la 28 martie 1910, la Stockholm. Mama sa a murit pe cand se afla in a opta luna de sarcina cu Ingrid, iar tatal ei s-a casatorit, trei ani mai tarziu, cu Lady Louise Mountbatten, care ii era verisoara de gradul II. In 1928, Ingrid l-a intalnit pe printul de Tara Galilor, Edward al III-lea, dar era verisoara si cu acesta, veriga comuna fiind regina Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii. In cele din urma, Ingrid s-a casatorit cu printul mostenitor al Danemarcei si Islandei, Frederick (desi si cu acesta era verisoara de gradul III). Nunta s-a desfasurat in 1935 si a fost un mare eveniment media.

Citeste mai departe...
 

21 martie 1413 - Henry al V-lea devine regele Angliei

Imprimare E-mail
joi, 21 martie 2013

 Al doilea monarh din partea Casei Lancaster care devine rege, Henry al V-lea s-a nascut la Monmouth, }ara Galilor, in 1386 si a murit la doar treizeci si sase de ani, de dizenterie. Tatal sau a fost Henry al IV-lea, iar mama a fost Mary de Bohun, care a murit inainte ca sotul sau sa acceada la tron. Henry s-a dovedit a fi din adolescenta o fire militaroasa. A fost aproape de tatal sau in momentele dificile ale diverselor rebeliuni din regat, inca de la 16 ani. In timpul Bataliei de la Shrewsbury, dintre armata regelui Henry al IV-lea si cea a rebelului Henry Hotspur (1403), viitorul rege Henry al V-lea a fost grav ranit de o sageata, care i s-a infipt in obraz.

Citeste mai departe...
 

14 martie 1820 - S-a nascut Victor Emanuel al II-lea, rege al Italiei

Imprimare E-mail
joi, 14 martie 2013

 Figura proeminenta a oamenilor politici italieni, regele Victor Emanuel al II-lea (Vittorio Emanuele, in italiana) a fost denumit, in deplina legitimitate, "Padre della Patria". Si asta pentru ca el a stiut sa actioneze strategic militar si politic astfel incat sa-si atinga telul suprem, unficarea Italiei. Se poate spune ca acest rege este simbolul miscarii nationale italiene numite "Risorgimento". Nascut la 14 martie 1820, Victor Emanuel a fost crescut si educat la Florenta, pregatit sa devina duce de Savoia si rege al Sardiniei. In anul 1849, printr-un act de demnitate, tatal sau (Carol Albert) abdica, dupa infrangerea din fata austriecilor de la Novara. Victor Emanuel al II-lea devine rege al Sardiniei si incepe o politica abila de armistitii cu dusmanii tarii, constient ca unificarea Italiei (impartita in multe formatiuni statale) este un proces indelungat.

Citeste mai departe...
 

7 martie 1876 - Graham Bell breveteaza telefonul

Imprimare E-mail
joi, 07 martie 2013

 La 14 februarie 1876, la Oficiul de Brevete al SUA (din Washington) se petrece un fapt mai putin obisnuit: Elisha Gray si Alexander Graham Bell depun, la distanta de cateva ore, cate o cerere de brevetare a unuia si aceluiasi aparat de transmitere a vocii la distanta. Norocosul care a primit brevetul de "Inventator al telefonului" a fost Bell, iar aceasta decizie a fost contestata indelung, dar fara rezultate concrete.

Citeste mai departe...
 

28 februarie 1986 - Asasinarea lui Olof Palme

Imprimare E-mail
joi, 28 februarie 2013

 Fara garda personala, in seara zilei de 28 februarie 1986, prim-ministrul Suediei Olof Palme pleca de la un cinematograf din centrul capitalei (Stockholm), impreuna cu sotia, Lisbet. Un necunoscut s-a apropiat din spatele lor si a tras cu un revolver in amandoi. Olof Palme a murit dupa miezul noptii, iar sotia a supravietuit. Nici astazi nu se stie cine a fost asasinul lui Olof Palme (1927-1986), care a fost prim-ministru al Suediei in doua mandate (1969-1976 si 1982-1986). El devenise membru al Parlamentului de la 30 de ani. Desi provenea dintr-o familie aristocratica, Palme a fost un social-democrat convins si a fost liderul partidului omonim mai multi ani.

Citeste mai departe...
 

21 februarie 1728 - S-a nascut tarul Petru al III-lea al Rusiei

Imprimare E-mail
joi, 21 februarie 2013

 Figura controversata in istoria monarhilor rusi, Petru al III-lea a accesat la tron la 34 de ani si dupa sase luni a fost inlaturat si asasinat in circumstante dubioase. El s-a nascut la 21 februarie 1728, la Kiel (Germania), pe atunci Ducatul Holstein-Hottorp. Mama lui a murit putin dupa nastere, iar matusa Elizabeta, devenita imparateasa a Rusiei, a decis ca nepotul sau sa se casatoreasca cu Frederica, verisoara de rangul doi.

Citeste mai departe...
 

14 februarie 1888 - Inaugurarea Ateneului Roman

Imprimare E-mail
joi, 14 februarie 2013

 Situata pe Calea Victoriei din Bucuresti, in partea nordica a Pietei Palatului, cladirea Ateneului Roman a fost construita intre 1886 si 1888, inaugurarea facandu-se la 14 februarie, desi unele lucrari au continuat pana in 1894. Pentru a strange fonduri pentru o parte din constructii, s-a folosit sloganul "Dati un leu pentru Ateneu!" Aceasta subscriptie publica a fost valabila timp de 28 de ani.

Citeste mai departe...
 

7 februarie 1693 - S-a nascut Anna, imparateasa Rusiei

Imprimare E-mail
joi, 07 februarie 2013

 Nepoata a lui Petru I cel Mare si fiica a lui Ivan al V-lea, Anna Romanov a fost imparateasa a Rusiei intre 1730 si 1740. S-a nascut la 7 februarie (stil nou) 1693. Intronarea ei s-a facut printr-o decizie istorica a Consiliului suprem de coroana, din cauza faptului ca predecesorul ei, Petru al II-lea, nu a avut copii. De fapt, acesta a domnit de la 11 la 14 ani, cand a murit de variola.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 547

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Sfidarea robotilor: oamenii sa devina cyborgi!
» Gloriosul William al Angliei
» Revista RUFOR (1994-1996)
» Lifting natural
» Supa de spanac
» Mafioti fara frontiere
» Schitul Pietreni
» Nudul ca vocatie
» Paradisul cormoranilor pescari
» Prematurii si riscul pentru sanatatea lor viitoare
» Spuneti adio oboselii!
» Eseuri despre „facerea” literaturii
» Kurt Russell – triumful modestiei
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2017
» 16 martie 1815 – Printul Willem devine rege al olandezilor
» Tema: „PRINTI SI PRINTESE”
» Ce s-ar intampla daca am ramane 24 de ore fara Internet?
» Terorism „rosu” japonez
» Exista o baza secreta OZN in Lacul Vidraru?
» Ten de star
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» "Teapa" gripei aviare
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9