Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

26 iunie 1908 - S-a nascut Salvador Allende

Imprimare E-mail
joi, 26 iunie 2014

 Al 29-lea presedinte al statului Chile, Salvador Allende s-a nascut la 26 iunie 1908, la Santiago de Chile. El a candidat de trei ori fara succes la presedintia statului, iar in 1970 a castigat alegerile. A fost un presedinte cu vederi profunde de stanga, fapt care i-a atras criticile din ce in ce mai virulente din partea opozitiei de dreapta. Dupa trei ani de conducere cu reforme de stanga, o lovitura militara l-a indepartat de la putere, iar moartea lui este inca neelucidata complet.

 

Citeste mai departe...
 

19 iunie 1623 - S-a nascut Blaise Pascal

Imprimare E-mail
joi, 19 iunie 2014

 Copil de geniu si important matematician francez, unul dintre primii inventatori ai unui calculator aritmetic, fizician si scriitor remarcabil, Blaise Pascal s-a nascut la 12 iunie 1623, la Clermont-Ferrand, in familia unui profesor de matematica. Lui ii datoram aforismul „Omul este o trestie ganditoare”. Orfan de mama de la trei ani, Blaise are o interdictie de la tatal sau: nu va studia matematica pana la 15 ani. Dar, provocat de aceasta ciudata initiativa, copilul de geniu studiaza pe ascuns geometria si face descoperiri importante.

Citeste mai departe...
 

12 iunie 1924 – S-a nascut George H.W. Bush

Imprimare E-mail
joi, 12 iunie 2014

 Al 41-lea presedinte al SUA (1989-1993), cunoscut si sub numele de „George Bush Senior” si „Bush 41”, s-a nascut la 12 iunie 1924 in statul Massachusetts, in familia senatorului Prescott Bush. „Seniorul” a detinut functii foarte importante in stat. Inainte de a fi presedinte a fost vicepresedinte timpde doua mandate (1981-1989) si Director al Agentiei Centrale de Investigatii (doar 357 de zile, incepand din 30 ianuarie 1976). A avut si importante functii bancare in statul Texas si in privinta politicii externe a SUA.

Citeste mai departe...
 

5 iunie 1878 - S-a nascut Pancho Villa

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iunie 2014

 Unul dintre importantii lideri militari ai Revolutiei mexicane (1910-1920) a fost Jose Doroteo Arango Arambula, zis Pancho Villa, nascut la 5 iunie 1878. A venit pe lume în familia unui taran sarac din statul mexican Durango si, orfan de tata, si-a ajutat mama la cresterea fratilor. La 16 ani, dupa propriile marturisiri, devine bandit dupa ce ucide un vecin care-i violase o sora. Pleaca în statul Chihuahua (mai mare si mai prosper decât Durango) si intra în banda lui Ignacio Parra. Se ocupa cu furturi si tâlharii, în special împotriva marilor proprietari de „hacienda” (mari proprietati imobiliare).

Citeste mai departe...
 

29 mai 1917 – S-a nascut John F. Kennedy

Imprimare E-mail
joi, 29 mai 2014

 Al 35-lea presedinte al SUA, John Fitzgerald Kennedy, s-a nascut la 29 mai 1917, la Brookline, statul Massachusetts, si si-a indeplinit mandatul de la 20 ianuarie 1961 si pana la 22 noiembrie 1962, cand a fost asasinat. A fost cel mai tanar presedinte ales in functie (Theodore Roosevelt avea si el 43 de ani cand i-a luat locul presedintelui asasinat McKinley, in 1901), la 43 de ani.

Citeste mai departe...
 

22 mai 1455 - Incepe Razboiul celor Doua Roze

Imprimare E-mail
joi, 22 mai 2014

 Celebra serie de conflicte militare dinastice din cadrul Casei Regale a Plantagenetilor, cunoscuta sub denumirea de „Razboiul celor Doua Roze”, a debutat oficial la 22 mai 1455. Cele doua forte combatante au fost ostirile Casei de Lancaster, sustinatoare ale mostenitorului minor Henry al VI-lea – simbol heraldic Trandafir Rosu – si trupele Casei de York – Trandafirul Alb –, conduse de pretendentul la tronul Angliei Richard, duce de York. Cu toate ca ambele ramuri nobiliare apartineau aceleasi „tulpini regale”, si anume Plantagenet, o veche disputa pe viata si pe moarte izbucnise atunci cand Henry de Bolinbroke, un Lancaster, isi alungase varul, Richard al II-lea (York), de pe tronul Angliei si se incoronase ca regele Henry al IV-lea. Era anul 1399, si de atunci cele doua Case dinastice s-au vanat reciproc pentru ascensiunea la tron, folosindu-se de unele ambiguitati ale regulilor de succesiune.

Citeste mai departe...
 

15 mai 1955 – Tratatul de Independenta a Austriei

Imprimare E-mail
joi, 15 mai 2014

 Puterile aliate in cel de-al Doilea Razboi Mondial – Regatul Unit al Marii Britanii, Franta, SUA si URSS – au semnat la 15 mai 1955 Tratatul de Independenta a Austriei. Documentul a fost parafat la Palatul Belvedere (foto) din Viena si a intrat in vigoare la 27 iulie 1955. Titlul complet al documentului a fost „Tratat de reinfiintare a unei Austrii independente si democratice, semnat la Viena la 15 mai 1955”.

Citeste mai departe...
 

mai 1884 – S-a nascut Harry S. Truman

Imprimare E-mail
duminică, 11 mai 2014

 Cel de-al 33-lea presedinte al SUA, Harry S. Truman, s-a nascut la 8 mai 1884 în statul Missouri, într-o familie de fermieri. Dupa un obicei scotian, initiala „S” nu reprezinta vreun nume, ci este un semn de respect fata de unele rude care aveau prenume începând cu acea litera. Truman a avut doua mandate prezidentiale, între 1945 si 1953, într-o perioada foarte dificila din punct de vedere al relatiilor internationale de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Istoricii consemneaza ca Harry Truman a fost ultimul presedinte al SUA fara studii de colegiu terminate.

Citeste mai departe...
 

1 mai 1769 - S-a nascut Ducele de Wellington

Imprimare E-mail
joi, 01 mai 2014

 Comandant sef al Armatei Britanice pana in clipa mortii, feldmaresalul Duce de Wellington s-a nascut in Irlanda, la Dublin, la 1 mai 1769. El a fost eroul care l-a invins definitiv pe Napoleon Bonaparte in decisiva Batalie de la Waterloo (1815). De asemenea, el l-a alungat si pe fratele lui Bonaparte, Joseph (pus rege al Spaniei), in 1813. Uriase merite militare a avut si in campaniile din India (marea victorie a britanicilor in Batalia de la Seringapatam, din 1799). Istoricii amintesc de fabuloasa sa cariera militara, care cuprinde peste saizeci de batalii cu participare directa, in calitate de comandant si strateg. Din acest punct de vedere, gandirea defensiva a lui Wellington a fost cea care l-a umilit pe Napoleon Bonaparte si l-a facut pe ducele irlandez faimos in toata Europa.

Citeste mai departe...
 

24 aprilie 1898 - Spania declara razboi SUA

Imprimare E-mail
sâmbătă, 26 aprilie 2014

 In conditiile in care SUA considera ca interesele sale economice in Cuba (insula aflata sub controlul Coroanei spaniole) sunt lezate, administratia de la Washington – in fruntea careia se afla atunci presedintele William McKinley (foto) – da un ultimatum Spaniei pentru a renunta la Cuba. Cum spaniolii nici nu au vrut sa auda despre cedarea vreunui petic de pamant, Madridul declara razboi SUA la 24 aprilie 1898. A doua zi, Washingtonul declara razboi impotriva trupelor spaniole din mult dorita insula.

Citeste mai departe...
 

17 aprilie 1894 – S-a nascut Nikita Hrusciov

Imprimare E-mail
duminică, 20 aprilie 2014

 Urmasul lui Stalin la conducerea URSS, Nikita Hrusciov s-a nascut la 17 aprilie 1894 in gubernia Kursk (azi federatia Rusa). A copilarit in Ucraina si s-a calificat ca miner. Din adolescenta a activat in sindicat si apoi in randul bolsevicilor. A luptat in Primul Razboi Mondial si apoi a ocupat functii de conducere la Kiev si Moscova. Din 1934 a fost primit in Partidul Comunist al URSS si apoi a avansat, in 1939, in Biroul (Prezidiul) Politic.

Citeste mai departe...
 

10 aprilie 1864 - Maximilian I devine împarat

Imprimare E-mail
joi, 10 aprilie 2014

 In urma unei campanii începute în 1861 – când trupele franceze invadeaza Mexicul din ordinul lui Napoleon al III-lea –, printul Maximilian Joseph este proclamat împarat al Mexicului la 10 aprilie 1864. În acest mod, se deschidea calea monarhica în acea tara care înainte de atacurile franceze era republica. Contextul istoric al întronarii lui Maximilian I (1832-1867) a fost urmatorul: presedintele Benito Suarez a refuzat sa mai plateasca datoriile catre tarile debitoare: Marea Britanie, Spania si Franta. Situatia a determinat Franta sa înceapa ceea ce unii istorici au numit „aventura mexicana”.

Citeste mai departe...
 

3 aprilie 1922 - Stalin devine liderul Partidului Comunist Sovietic

Imprimare E-mail
miercuri, 02 aprilie 2014

 La 3 aprilie 1922 s-a produs un eveniment cu profunde consecinte in istoria URSS si a Europei in general: Lenin (care era seful guvernului sovietic), cu ajutorul lui Lev Kamenev (mare om politic in Consiliul Comisarilor Poporului) il numeste pe Iosif Stalin secretar general al Partidului Comunist Sovietic. Stalin va detine aceasta functie pana in 1952, iar cand a decedat, la 5 martie 1953, era presedintele Consiliului de Ministri (el necedand puterea decat prin moarte).

Citeste mai departe...
 

27 martie 1785 – S-a nascut Ludovic al XVII-lea

Imprimare E-mail
miercuri, 26 martie 2014

 Al doilea fiu al lui Ludovic al XVI-lea, regele detronat de Revolutia Franceza, s-a nascut la 27 martie 1785 si a trait, dupa varianta oficiala, doar zece ani, murind în 1795 în temnita parisiana numita „Templul” (o fortareata medievala construita de Cavalerii templieri). Soarta acestui copil, numit si Printul mostenitor si „Fiu al Frantei” a fost una foarte cruda, în circumstantele în care tulburarile politice cauzate de trecerea brutala de la monarhie la republica au generat mii de victime omenesti.

Citeste mai departe...
 

20 martie 1811 - S-a nascut François Napoleon Bonaparte

Imprimare E-mail
joi, 20 martie 2014

 Singurul fiu legitim al lui Napoleon Bonaparte a fost François Charles Joseph Napoleon Bonaparte, print imperial, rege al Romei, print de Parma si avand si eticheta de „Franz, duce de Reichstadt” (porecla de „Franz” s-a datorat bunicului sau maternal, Franz II, ultimul imparat al Sfantului Imperiu Roman). Mama printului a fost a doua sotie a lui Napoleon, Maria Luisa de Austria, imparateasa-consort (1810-1814).

Citeste mai departe...
 

13 martie 1741 - S-a nascut imparatul Joseph al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 13 martie 2014

 Unul dintre cei mai luminati monarhi ai secolului al XVIII-lea, Joseph al II-lea s-a nascut la 13 martie 1741 si a fost fiul imparatului Francis I si al Mariei Theresa. Sora sa a fost Maria Antoanetta, viitoarea sotie a regelui Frantei Ludovic al XVI-lea, executata de revolutionari in 1792. Joseph al II-lea a fost conducatorul Sfantului Imperiu Roman, o entitate statala multietnica din centrul Europei, avand drept principal teritoriu pe cel al Germaniei. Acest imperiu – care se voia urmasul Imperiului Roman de Apus – a existat intre 962 (incoronarea lui Otto I) si 1806 (ultimul imparat fiind Francis al II-lea). In consecinta, Joseph al II-lea a avut mai multe titluri, precum rege in Germania, rege al Ungariei, Croatiei si Boemiei, arhiduce al Austriei.

Citeste mai departe...
 

6 martie 1882 - Milan Obrenovic devine regele Serbiei

Imprimare E-mail
joi, 06 martie 2014

 Print al Serbiei pana in acel an, Milan Obrenovic devine rege al Serbiei la 6 martie 1882. El s-a nascut in 1854 la Marasesti, in Moldova, unde familia sa era exilata din 1842. Tatal sau a fost Milos Obrenovic (1829-1861), iar mama sa a fost Elena Maria Catargiu (Marija Obrenovic). Pe linie dinastica, Milan a fost nepotul printului Serbiei Milos Obrenovic; acesta a condus Serbia intre 1815 si 1839 si 1858-1860. Curand dupa nastere, parintii sai divorteaza si Milan este preluat de tatal sau. Dar acesta moare in 1861, pe cand Milan avea sapte ani.

Citeste mai departe...
 

27 februarie 272 - S-a nascut Constantin cel Mare

Imprimare E-mail
joi, 27 februarie 2014

 Primul imparat crestin al Imperiului Roman, Constantin cel Mare, s-a nascut la 27 februarie anul 272 (foarte probabil), in Dardania, provincia Moesia (zona a Balcanilor unde traiau ilirii, celtii si tracii). Tatal sau a fost Flavius Constantius, nascut in Dardania, iar mama a fost Elena, nascuta in zona Borforului. Imparatul Constantin cel Mare mai este cunoscut in istorie drept Constantin I si Sfantul Constantin. El este considerat sfant de catre Bisericile crestine orientale si de catre anglicani (pentru romano-catolici doar mama sa, Elena, este sfanta).

Citeste mai departe...
 

20 februarie 1901 – S-a nascut Muhammad Naguib

Imprimare E-mail
joi, 20 februarie 2014

 Primul presedinte al Republicii Egipt a fost Muhammad Naguib, nascut la 20 februarie 1901 la Khartoum, Sudan (pe atunci unit cu Egiptul). A copilarit in Sudan, iar tatal sau, ofiter de cariera, voia sa-l indeparteze de viata militara pentru a nu deveni un simplu subordonat al britanicilor (tara era atunci sub dominatia Marii Britanii). Naguib a urmat studii de drept si a fost absolvent in stiinte politice. A dovedit o mare apetenta pentru insusirea limbilor straine. A invatat franceza, engleza, germana si italiana. Insa el a militat si pentru invatarea limbii ebraice la colegiile din Cairo si Alexandria, din cauza dificultatilor lingvistice din perioada Razboiului din Palestina, 1948.

Citeste mai departe...
 

13 februarie 1917 - A fost arestata Mata Hari

Imprimare E-mail
duminică, 16 februarie 2014

 Una dintre cele mai faimoase spioane din secolul XX, Mata Hari, a fost arestata definitiv la 13 februarie 1917, pe când se afla în camera ei din Hotelul Elysée Palace din Paris. A fost ultima zi de libertate pentru dansatoarea acuzata ca spioneaza pentru Germania (Primul Razboi Mondial urma sa se încheie în 1918). Pe numele sau adevarat Margaretha Geertruida Zelle, Mata Hari s-a nascut în 1876, la Leeuwarden, Olanda. La 18 ani, raspunzând unui anunt de ziar, ea se casatoreste cu capitanul Rudolf McLeod si naste doi copii (Norman în 1897 si Louise în 1898).

Citeste mai departe...
 

6 februarie 1911 - S-a nascut Ronald Reagan

Imprimare E-mail
duminică, 09 februarie 2014

 Al 40-lea presedinte al SUA, Ronald Reagan, s-a nascut la 6 februarie 1911 la Tampico, Illinois, avand inaintasi irlandezi si scotieni. A fost botezat in cultul „Discipolilor lui Christos” (rit protestant), dar ulterior s-a convertit la presbiterianism – protestanti reformati. In 1932 a absolvit Colegiul Eureka (arte liberale), angajandu-se apoi la un post de radio drept comentator sportiv (10 dolari pe meci). Vocea l-a recomandat pentru actorie si a semnat un contract cu studiourile Warner Bros. A jucat in mai multe filme incepand cu 1937. Ultima productie in care a avut un rol de bandit a fost in 1964. In 1967 avea sa devina guvernator de California (opt ani). A jucat alaturi de Bette Davis, Humphery Bogart si Errol Flynn. Rolul sau preferat a fost cel al unui paralitic (din „King Row”, 1942), replica de neuitat fiind „Unde-i restul corpului meu?”

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 598

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Coridoarele memoriei
» Sunetul „sferelor inalte”
» Apelul unui fost inalt oficial american
» Snitel umplut
» Sfaturi utile
» Dat in urmarire: aurul nazistilor
» Turnul Belem din Lisabona
» Dreptul de a visa
» Calatori in... lumea stelara
» „Tristetea” neuronului adormit
» Bijuteria Marii Uniri
» Actori transformati de rolurile lor
» Horoscopul saptamanii: 23-29 aprilie 2018
» 19 aprilie 2011 – Fidel Castro demisioneaza
» Tema: „CHINA”
» Spaima in fata inteligentei artificiale
» Un monarh razboinic
» Invazie extraterestra in luna mai?
» Crema de ficat cu oua
» Solutii rapide pentru un obraz stralucitor
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9