Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 19 Jan 2018
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

3 aprilie 1922 - Stalin devine liderul Partidului Comunist Sovietic

Imprimare E-mail
miercuri, 02 aprilie 2014

 La 3 aprilie 1922 s-a produs un eveniment cu profunde consecinte in istoria URSS si a Europei in general: Lenin (care era seful guvernului sovietic), cu ajutorul lui Lev Kamenev (mare om politic in Consiliul Comisarilor Poporului) il numeste pe Iosif Stalin secretar general al Partidului Comunist Sovietic. Stalin va detine aceasta functie pana in 1952, iar cand a decedat, la 5 martie 1953, era presedintele Consiliului de Ministri (el necedand puterea decat prin moarte).

Citeste mai departe...
 

27 martie 1785 – S-a nascut Ludovic al XVII-lea

Imprimare E-mail
miercuri, 26 martie 2014

 Al doilea fiu al lui Ludovic al XVI-lea, regele detronat de Revolutia Franceza, s-a nascut la 27 martie 1785 si a trait, dupa varianta oficiala, doar zece ani, murind în 1795 în temnita parisiana numita „Templul” (o fortareata medievala construita de Cavalerii templieri). Soarta acestui copil, numit si Printul mostenitor si „Fiu al Frantei” a fost una foarte cruda, în circumstantele în care tulburarile politice cauzate de trecerea brutala de la monarhie la republica au generat mii de victime omenesti.

Citeste mai departe...
 

20 martie 1811 - S-a nascut François Napoleon Bonaparte

Imprimare E-mail
joi, 20 martie 2014

 Singurul fiu legitim al lui Napoleon Bonaparte a fost François Charles Joseph Napoleon Bonaparte, print imperial, rege al Romei, print de Parma si avand si eticheta de „Franz, duce de Reichstadt” (porecla de „Franz” s-a datorat bunicului sau maternal, Franz II, ultimul imparat al Sfantului Imperiu Roman). Mama printului a fost a doua sotie a lui Napoleon, Maria Luisa de Austria, imparateasa-consort (1810-1814).

Citeste mai departe...
 

13 martie 1741 - S-a nascut imparatul Joseph al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 13 martie 2014

 Unul dintre cei mai luminati monarhi ai secolului al XVIII-lea, Joseph al II-lea s-a nascut la 13 martie 1741 si a fost fiul imparatului Francis I si al Mariei Theresa. Sora sa a fost Maria Antoanetta, viitoarea sotie a regelui Frantei Ludovic al XVI-lea, executata de revolutionari in 1792. Joseph al II-lea a fost conducatorul Sfantului Imperiu Roman, o entitate statala multietnica din centrul Europei, avand drept principal teritoriu pe cel al Germaniei. Acest imperiu – care se voia urmasul Imperiului Roman de Apus – a existat intre 962 (incoronarea lui Otto I) si 1806 (ultimul imparat fiind Francis al II-lea). In consecinta, Joseph al II-lea a avut mai multe titluri, precum rege in Germania, rege al Ungariei, Croatiei si Boemiei, arhiduce al Austriei.

Citeste mai departe...
 

6 martie 1882 - Milan Obrenovic devine regele Serbiei

Imprimare E-mail
joi, 06 martie 2014

 Print al Serbiei pana in acel an, Milan Obrenovic devine rege al Serbiei la 6 martie 1882. El s-a nascut in 1854 la Marasesti, in Moldova, unde familia sa era exilata din 1842. Tatal sau a fost Milos Obrenovic (1829-1861), iar mama sa a fost Elena Maria Catargiu (Marija Obrenovic). Pe linie dinastica, Milan a fost nepotul printului Serbiei Milos Obrenovic; acesta a condus Serbia intre 1815 si 1839 si 1858-1860. Curand dupa nastere, parintii sai divorteaza si Milan este preluat de tatal sau. Dar acesta moare in 1861, pe cand Milan avea sapte ani.

Citeste mai departe...
 

27 februarie 272 - S-a nascut Constantin cel Mare

Imprimare E-mail
joi, 27 februarie 2014

 Primul imparat crestin al Imperiului Roman, Constantin cel Mare, s-a nascut la 27 februarie anul 272 (foarte probabil), in Dardania, provincia Moesia (zona a Balcanilor unde traiau ilirii, celtii si tracii). Tatal sau a fost Flavius Constantius, nascut in Dardania, iar mama a fost Elena, nascuta in zona Borforului. Imparatul Constantin cel Mare mai este cunoscut in istorie drept Constantin I si Sfantul Constantin. El este considerat sfant de catre Bisericile crestine orientale si de catre anglicani (pentru romano-catolici doar mama sa, Elena, este sfanta).

Citeste mai departe...
 

20 februarie 1901 – S-a nascut Muhammad Naguib

Imprimare E-mail
joi, 20 februarie 2014

 Primul presedinte al Republicii Egipt a fost Muhammad Naguib, nascut la 20 februarie 1901 la Khartoum, Sudan (pe atunci unit cu Egiptul). A copilarit in Sudan, iar tatal sau, ofiter de cariera, voia sa-l indeparteze de viata militara pentru a nu deveni un simplu subordonat al britanicilor (tara era atunci sub dominatia Marii Britanii). Naguib a urmat studii de drept si a fost absolvent in stiinte politice. A dovedit o mare apetenta pentru insusirea limbilor straine. A invatat franceza, engleza, germana si italiana. Insa el a militat si pentru invatarea limbii ebraice la colegiile din Cairo si Alexandria, din cauza dificultatilor lingvistice din perioada Razboiului din Palestina, 1948.

Citeste mai departe...
 

13 februarie 1917 - A fost arestata Mata Hari

Imprimare E-mail
duminicã, 16 februarie 2014

 Una dintre cele mai faimoase spioane din secolul XX, Mata Hari, a fost arestata definitiv la 13 februarie 1917, pe când se afla în camera ei din Hotelul Elysée Palace din Paris. A fost ultima zi de libertate pentru dansatoarea acuzata ca spioneaza pentru Germania (Primul Razboi Mondial urma sa se încheie în 1918). Pe numele sau adevarat Margaretha Geertruida Zelle, Mata Hari s-a nascut în 1876, la Leeuwarden, Olanda. La 18 ani, raspunzând unui anunt de ziar, ea se casatoreste cu capitanul Rudolf McLeod si naste doi copii (Norman în 1897 si Louise în 1898).

Citeste mai departe...
 

6 februarie 1911 - S-a nascut Ronald Reagan

Imprimare E-mail
duminicã, 09 februarie 2014

 Al 40-lea presedinte al SUA, Ronald Reagan, s-a nascut la 6 februarie 1911 la Tampico, Illinois, avand inaintasi irlandezi si scotieni. A fost botezat in cultul „Discipolilor lui Christos” (rit protestant), dar ulterior s-a convertit la presbiterianism – protestanti reformati. In 1932 a absolvit Colegiul Eureka (arte liberale), angajandu-se apoi la un post de radio drept comentator sportiv (10 dolari pe meci). Vocea l-a recomandat pentru actorie si a semnat un contract cu studiourile Warner Bros. A jucat in mai multe filme incepand cu 1937. Ultima productie in care a avut un rol de bandit a fost in 1964. In 1967 avea sa devina guvernator de California (opt ani). A jucat alaturi de Bette Davis, Humphery Bogart si Errol Flynn. Rolul sau preferat a fost cel al unui paralitic (din „King Row”, 1942), replica de neuitat fiind „Unde-i restul corpului meu?”

Citeste mai departe...
 

30 ianuarie 1948 - A fost asasinat Mahatma Gandhi

Imprimare E-mail
joi, 30 ianuarie 2014

 Proeminenta personalitate a secolului XX, Mahatma Gandhi (1869-1948) a fost simbolul luptei pentru independenta Indiei (de sub dominatia britanica) si promotorul miscarilor nationaliste de protest si nesupunere prin nonviolenta. Din 1921 si-a asumat rolul de lider al Congresului National African, calitate care i-a oferit prilejul sa lupte impotriva saraciei, discriminarii femeilor si disensiunilor etnice. Dar problema etnica in India era una foarte delicata si marele Gandhi a platit cu viata.

 

Citeste mai departe...
 

23 ianuarie 1719 - Se infiinteaza Principatul Liechtenstein

Imprimare E-mail
miercuri, 22 ianuarie 2014

 Tara in totalitate alpina din centrul Europei, Principatul Liechtenstein a fost infiintat ca urmare a decretului dat de imparatul Sfantului Imperiu Roman, Charles al VI-lea, la 23 ianuarie 1719. Suveranul a decis atunci ca cetatile Vaduz si Schellenberg sa se uneasca si sa formeze teritoriul cu demnitatea de "principat", ca stat suveran al imperiului. Trebuie subliniat faptul ca si Vaduz si Schellenberg erau domeniile familiei Liechtenstein, iar primul principe al noului stat a fost bunul prieten al lui Charles al VI-lea, Anton Florian Liechtenstein (foto, care a domnit pana in 1721 si a fost urmat de fiul sau Joseph Adam), care era si cavaler al Ordinului Lana de Aur.

 

Citeste mai departe...
 

16 ianuarie 1836 - S-a nascut regele Francisco al II-lea

Imprimare E-mail
miercuri, 15 ianuarie 2014

 Ultimul suveran al Regatului celor Doua Sicilii a fost Francisco al II-lea din dinastia de Bourbon. El s-a nascut la 16 ianuarie 1836, tatal sau fiind Ferdinand al II-lea al celor Doua Sicilii, iar mama sa a fost Maria Christina de Savoia. Ceea ce istoria Italiei numeste Regatul celor Doua Sicilii (care a existat doar intre 1816 si 1860) a reprezentat comuniunea dintre Regatul Siciliei si Regatul Napoli, cu capitala la Napoli. Francisco al II-lea a fost ultimul rege al acestui regat efemer, caci in 1861 Regatul celor Doua Sicilii a fost incorporat in Regatul Sardiniei, formand Regatul Italiei (17 martie 1861).

Citeste mai departe...
 

9 ianuarie 1913 - S-a nascut Richard Nixon

Imprimare E-mail
joi, 09 ianuarie 2014

 Primul presedinte al SUA care si-a dat demisia a fost Richard Nixon, nascut la 9 ianuarie 1913, in California. Intr-o foarte scurta carte de vizita, numele sau este legat de terminarea Razboiului din Vietnam, de apropierea de Republica Populara Chineza, dar si de implicarea dovedita in "Scandalul Watergate". Dupa finalizarea colegiului (1934), Nixon a absolvit Universitatea de Drept din Durham (Carolina de Nord). In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a inrolat in Marina, iar ulterior si-a inceput cariera de politician in Congresul SUA (senator din 1950). S-a remarcat ca anti-comunist in "Cazul Alger Hiss" (spion sovietic), apoi presedintele Dwight Eisenhower l-a ales vicepresedinte (Partidul Republican), functie in care a activat opt ani.

Citeste mai departe...
 

26 decembrie 1893 - Nu-i de mirare, s-a nascut Mao

Imprimare E-mail
joi, 26 decembrie 2013

 Considerat „Parintele” Republicii Populare Chineze (proclamata în 1949), Mao Tse Dung (cu apelativul obisnuit de „Presedintele Mao”) s-a nascut la 26 decembrie 1893 în Shaoshan, regiunea Hunan (sud-estul Chinei, strabatuta de Fluviul Albastru). A avut un tata foarte sever, care-l batea adesea, fiind temperat doar de mama sa, o credincioasa budhista. Si Mao a fost crescut în aceasta credinta, apoi a învatat la scoala sistemul confucianist, dar spre finele adolescentei a abandonat si confucianismul.

Citeste mai departe...
 

19 decembrie 1906 - S-a nascut Leonid Brejnev

Imprimare E-mail
joi, 19 decembrie 2013

 Lider al Uniunii Sovietice timp de 18 ani, din 1964 pana in 1982, Leonid Ilici Brejnev s-a nascut la 19 decembrie 1906 la Kamenskoe (Ucraina), intr-o familie a unui fierar. Absolva un institut tehnic si devine inginer metalurg. Dupa o scurta perioada in care este tanchist, Brejnev opteaza pentru cariera politica si devine "comisar politic militar". In aceasta calitate, se remarca in timpul "Marii epurari" executate cu brutalitate de Stalin (1937-39) prin demascarea "dusmanilor de clasa".

Citeste mai departe...
 

12 decembrie 1792 - S-a nascut Alexandru Ipsilanti

Imprimare E-mail
miercuri, 11 decembrie 2013

 Membru al unei proeminente familii fanariote grecesti (Fanar era un cartier de elita al Constantinopolului, unde era situat Patriarhatul Ecumenic), Alexandru Ipsilanti s-a nascut la 12 decembrie 1792, in familia lui Constantin Ipsilanti. Acesta a avut un rol cheie in acea familie, fiind mare dragoman al Portii, conducator al Moldovei si Tarii Romanesti (Valahia) si devenind print de Moldova prin casatoria cu Ralu, fiica lui Alexandru Callimachi, fost print al Moldovei.

Citeste mai departe...
 

5 decembrie 1925 - S-a nascut Anastasio Somoza

Imprimare E-mail
joi, 05 decembrie 2013

 Presedinte al statului Nicaragua (cea mai mare tara din America Centrala), Anastasio Somoza a avut doua mandate: 1967-1972 si 1974-1979. In realitate, ca lider al Garzii Nationale (Armata din Nicaragua), el a fost conducatorul tarii intre 1967 si 1979. "Dinastia Somoza" detinea puterea din 1936. Anastasio Somoza Debayle (numele mamei) s-a nascut la 5 decembrie 1925, fiind al treilea copil al cuplului Garcia si Salvadora. A fost educat si instruit in Nicaragua si SUA (unde a absolvit US Military Academy, in 1946). Tatal sau, Garcia, care incredintase functii importante membrilor familiei, l-a numit pe Anastasio sef al Armatei, devenind al doilea om in stat.

Citeste mai departe...
 

28 noiembrie 1943 - Conferinta de la Teheran

Imprimare E-mail
miercuri, 27 noiembrie 2013

 Pentru prima oara de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, liderul URSS Iosif Stalin, presedintele SUA Franklin D. Roosevelt si prim-ministru al Marii Britanii (UK) Winston Churchill se intalnesc la Conferinta de la Teheran (Iran), care a inceput la 28 noiembrie si s-a terminat la 1 decembrie 1943. "Cei trei Granzi" (cum au fost porecliti) au discutat probleme esentiale cu privire la deschiderea unui nou front impotriva lui Hitler si alte probleme postbelice. Istoricii subliniaza ca Stalin a fost cel care a dominat conferinta, avand in vedere relativ recenta victorie uriasa a URSS in Batalia de la Kursk (iulie-august 1943).

Citeste mai departe...
 

21 noiembrie 1694 - S-a nascut Voltaire

Imprimare E-mail
miercuri, 20 noiembrie 2013

 François-Marie Arouet, iluministul care a semnat cu pseudonimul "Voltaire" s-a nascut la 21 noiembrie 1694, in familia unui avocat din Paris. A fost educat la un colegiu al iezuitilor (membri ai "Societatii lui Iisus", congregatie romano-catolica infiintata de Ignatio de Loyola in 1534), insa atitudinea si ideile lui Voltaire despre religie ii vor aduce si necazuri. Atras de literatura si limbi straine, Voltaire si-a pacalit o vreme tatal, facandu-l sa creada ca vrea sa devina avocat. Scrie poezii, dar este trimis sa studieze dreptul in Normandia. Acolo descopera prima iubire, o protestanta (Catherine Olympe), iar tatal se opune vehement...

 

Citeste mai departe...
 

14 noiembrie 1889 - S-a nascut Jawaharlal Nehru

Imprimare E-mail
joi, 14 noiembrie 2013

 Arhitectul independentei Indiei - sub tutela lui Mahatma Gandhi - si "parintele Indiei moderne", Jawaharlal Nehru a fost primul prim-ministru al Indiei, intre 15 august 1947 si 27 mai 1964 (la 15 august 1947 India a fost declarata independenta de catre Parlamentul Marii Britanii, dupa ce cu o zi inainte Pakistanul fusese declarat natiune independenta de catre acelasi Parlament de la Londra; Republica India a fost proclamata la 26 ianuarie 1950). Reamintim ca din 1858 guvernul britanic detinea controlul asupra teritoriilor care vor deveni din 1876 "Imperiul Indian" (India, Pakistan, Bangladesh), regina Victoria devenind si imparateasa a Indiei.

Citeste mai departe...
 

7 noiembrie 1944 - Roosevelt este ales a patra oara

Imprimare E-mail
miercuri, 06 noiembrie 2013

 Providentialul presedinte al SUA, Franklin Delano Roosevelt (1882-1945), a fost ales prima oara in 1932, iar cele patru mandate ale sale au durat de la 4 martie 1933 pana la moartea sa, la 12 aprilie 1945 - cu mai putin de o luna pana la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1944 a fost ultima oara cand un presedinte a mai putut candida a patra oara. La 7 noiembrie 1944, democratul Roosevelt l-a invins pe republicanul Dewey.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 586

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Botii inteligenti si manipularea energetica
» Marea confruntare Kennedy-Hrusciov
» Fisiere OZN ale oficialitatilor din Noua Zeelanda
» Pastravi cu ghimbir la cuptor
» Sani mai fermi
» Supervulcanul care ne ameninta planeta
» Manastirea Moisei
» Nudul clasic si realist
» Primele tatuaje figurative ale omenirii
» Tusea este de mai multe feluri
» Leguma si leac pentru toata lumea
» Corespondenta unor amanti celebri
» Actori trisori la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 22-28 ianuarie 2018
» 18 ianuarie 1701 – Frederick I devine regele Prusiei
» Tema: „MUZE”
» Egiptenii au vazut o eclipsa de soare acum 3225 de ani
» Cetatea Caral si arhitectura moderna
» Italia, de la imperiu la republica
» Regulamente militare americane pentru OZN-uri
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9