Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 28 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 15 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

19 septembrie 1356 - Batalia de la Poitiers

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 Componenta importanta a celebrului Razboi de 100 de ani (dintre Anglia si Franta), Batalia de la Poitiers s-a desfasurat la 19 septembrie 1356 si s-a soldat cu victoria uluitoare a englezilor. Acestia erau condusi de nimeni altul decat temutul "Print Negru" - porecla data fiului cel mare al regelui Angliei Edward al III-lea, pe numele sau Edward de Woodstock, print de Aquitania. Porecla se referea atat la armura neagra pe care o purta cu insistenta, cat si la vitejia si cruzimea cu care raspandea moartea printre inamici. Victoria englezilor a fost neasteptata deoarece efectivele lor erau doar de 6.000 de ostasi (arcasi plus infanterie), iar oastea franceza, condusa de Jean al II-lea cel Bun (in imagine) avea aproape 15.000 de ostasi.

Citeste mai departe...
 

12 septembrie 1953 - Casatoria lui John F. Kennedy

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 In mai 1952, un jurnalist pe nume Charles Bartlett aranjeaza o intalnire intre John F. Kennedy (deja membru al Congresului SUA, adica al Parlamentului) si Jacqueline Bouvier, nascuta in 1929, cu 13 ani mai tanara decat John - de fapt, intre amici, el era "Jack" si ea era "Jackie". Desi Jack era foarte ocupat cu alegerile parlamentare, cei doi si-au anuntat logodna la 25 iunie 1953, iar la 12 septembrie acelasi an s-au casatorit (ambii romano-catolici). Ceremonia religioasa s-a desfasurat la Biserica Sfanta Maria din Newport (Rhode Island), cu o mesa condusa de arhiepiscopul de Boston Richard Cushing (ulterior devenit cardinal) in fata a peste 700 de invitati. Ceremonia civila (receptia) s-a petrecut la ferma Hammersmith, pe care John a numit-o de atunci "Casa Alba estivala".

Citeste mai departe...
 

5 septembrie 1638 - S-a nascut Ludovic al XIV-lea

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 Fiu al lui Ludovic al XIII-lea si al Annei Theresa a Spaniei, Ludovic al XIV-lea (Casa de Bourbon) s-a nascut la 5 septembrie 1638, in castelul Saint-Germain-en-Laye (19 kilometri de Paris). Parintii sai erau casatoriti de 23 de ani cand a venit pe lume, de aceea a fost considerat o minune divina si a fost poreclit "Louis-Dieu Donné" (Cel Daruit de Dumnezeu). Si, intr-adevar, de-a lungul lungii sale domnii (72 de ani si 110 zile, cea mai lunga dintre monarhiile europene), datorita meritelor exceptionale, a mai fost denumit "Cel Mare" si Regele Soare".

Citeste mai departe...
 

29 august 1533 - Moare ultimul împarat incas

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 În perioada cuceririlor spaniole în America de Sud, moartea împaratului incas Atahualpa a fost edificatoare pentru atitudinea ibericilor fata de localnici. Scopul cuceritorilor era de a-i coverti pe bastinasi la crestinism si a înfiinta colonii pe teritoriile ocupate. Daca nu erau îndeplinite aceste deziderate, atunci se foloseau metode razboinice. Atahualpa (1497-1533) a fost fiul lui Hayana Capac, nascut pe teritoriul de azi al Ecuadorului, unde probabil s-a nascut si viitorul împarat. Dupa moartea lui Capac, cei doi frati – Atahualpa si Huascar – nu s-au înteles cu privire la succesiune (tatal nu numise un urmas la tron) si a pornit un lung razboi civil. Fiecare dintre frati si-a format o armata personala. În cele din urma, gratie celor trei generali care au trecut de partea lui Atahualpa, acesta a fost numit împarat. Întreaga familie a lui Huascar a fost ucisa si capitala Cuzco ocupata.

Citeste mai departe...
 

22 august 1854 - S-a nascut Milan I, rege al Serbiei

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Pentru sapte ani, din 1882 pâna în 1889, Milan I a fost rege al Serbiei, el abdicând fara explicatii si lasându-si fiul cel mare, Alexandr, la tron. El s-a nascut la Marasesti, la 22 august 1854, unde tatal sau Milos Obrenovic era în exil. Mama lui Milan I a fost Elena Maria Catargiu, fiica de boier din Moldova. Dar putin dupa nasterea sa, tatal sau a murit iar el a fost adoptat legal de catre printul Mihailo Obrenovic al III-lea, care s-a ocupat temeinic de educatia lui. În 1868 Milan devine „print al Serbiei”.

Citeste mai departe...
 

15 august 1769 - S-a nascut Napoleon Bonaparte

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 Provenind dintr-o familie de elita a societatii corsicane, Napoleone di Buonaparte (numele la nastere) a fost al doilea copil din cei sapte ai familiei lui Carlo si a venit pe lume la 15 august 1769, la Ajaccio, insula Corsica. Carlo fusese ambasador la Curtea lui Ludovic al XVI-lea, iar mama Letizia a fost cea care i-a insuflat disciplina. La zece ani, Napoleon este trimis în Franta continentala, la un seminar teologic, pentru a învata temeinic limba lui Voltaire. Se spune ca viitorul lider al natiunii franceze nu a scris niciodata corect frantuzeste.

Citeste mai departe...
 

8 august 1879 - S-a nascut Emiliano Zapata

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Lider important al Revolutiei Mexicane (care a debutat in 1910) si figura de legenda a mexicanilor, Emiliano Zapata Salazar (1879-1919) s-a nascut intr-o familie saraca de tarani din Anenecuilco, statul Morelos. Inaintasii sai erau indieni nativi din tribul Nahua si spanioli. A avut o educatie limitata, caci a trebuit sa se ocupe de gospodarie, in absenta tatalui.  In acele vremuri, presedinte al Mexicului era Porfirio Diaz (din 1876), care ii proteja pe marii proprietari ai fermelor uriase ("hacieandas"), conform unui sistem feudal neschimbat de secole. Foarte multi muncitori agricoli depindeau de acesti latifundiari, care limitau dupa bunul plac veniturile si drepturile taranilor. In aceste circumstante, Sfatul batranilor din comuna natala il alege pe Zapata sef, desi avea pe atunci doar 30 de ani. Dar au avut incredere in ambitia si energia lui de a face reforme in legatura cu pamanturile. Si asa s-a si intamplat.

Citeste mai departe...
 

1 august 527 - Justinian I devine imparat

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 Incoronarea lui Flavius Petrus Justinianus Augustus drept imparat al Imperiului Roman de Rasarit, la 1 august 527, a reprezentat un mare succes, caci Justinian I (numele dupa intronare) urma sa domneasca 38 de ani cu realizari uluitoare pentru acea epoca. El a fost ultimul imparat roman care a avut drept limba principala latina. Justinian I s-a nascut in Balcani, in 482, fiind traco-roman sau iliro-roman. Inainte de a deveni imparat, a fost un apropiat sfatuitor al lui Justin I.

Citeste mai departe...
 

25 iulie 1943 - Mussolini este eliminat din guvern

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 In contextul debarcarii victorioase a aliatilor in Sicilia (iulie 1943), mai multi membri ai guvernului italian s-au intors impotriva lui Mussolini, printre acestia fiind si confidentul sau Dino Grandi si ginerele Galeazzo Ciano. La 24 iulie 1943 s-a reunit Marele Consiliu al Fascismului, care voteaza cu 19 la 7 contra lui Mussolini. Acesta se preface ca a fost doar un vot consultativ, si a doua zi se prezinta la rege ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Dar regele Vittorio Emmanuele al III-lea il anunta, la 25 iulie 1943, ca a fost inlocuit cu Pietro Badoglio, general si marchiz de Sabotino (1871-1956).

 

Citeste mai departe...
 

18 iulie 1918 - S-a nascut Nelson Mandela

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 Presedinte al Africii de Sud in intervalul 1994-1999, Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 in localitatea Mvezo din districtul Umtata. Era descendent al unor conducotari de triburi. A fost singurul membru al familiei care a urmat scoala, iar o profesoara i-a dat numele de „Nelson” (conform unui obicei local). Mandela si-a continuat studiile la colegiu si apoi la Universitatea Fort Hare, unde s-a imprietenit cu Oliver Tambo. Ulterior, Nelson Mandela si-a completat studiile de drept la mai multe facultati pe unde a fost obligat sa se mute din cauza activitatilor anti-apartheid. Si asta pentru ca in 1948 a venit la putere in Africa de Sud Patidul National, care a instituit politica de discriminare rasiala.

Citeste mai departe...
 

11 iulie 1974 - Este descoperita "Armata de teracota"

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 Uriasele grupari de statui intitulate "Soldati pedestri si cavalerie" si supranumite "Armata de teracota" au fost descoperite la 11 iulie 1974 de catre un grup de localnici din zona Lington, provincia Shaan-Xi. Era vorba despre o imensa necropola a imparatului chinez Qin Shi Huang, realizata intre 210-209 i.Ch. pentru a-l proteja dupa moarte.

Citeste mai departe...
 

4 iulie 1776 - Semnarea Declaratiei de Independenta

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 Intre 1607-1733, Anglia infiinteaza 13 colonii pe coasta rasariteana a Americii de Nord. Colonistii britanici adusesera cu ei nu doar dorinta de imbogatire rapida, ci si traditia constitutionala engleza, care isi avea originea in Magna Charta Libertatum. Ei recunosteau autoritatea regelui Angliei care numea aici un guvernator dar aveau propriile institutii de conducere. Cu toate eforturile lor insa, nu aveau aceleasi drepturi ca englezii insulari printre care acela de a avea reprezentanti in Parlamentul Englez. Guvernul britanic le impunea tot felul de impozite si taxe, din ce in ce mai mari. In 1765 s-a impus "Legea Timbrului" prin care toate actele trebuiau redactate numai pe hartie timbrata.

Citeste mai departe...
 

27 iunie 1898 - Joshua Slocum finalizeaza inconjurul lumii

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 O mare performanta individuala a unui navigator solitar s-a inregistrat la 27 iunie 1898, cand marinarul si aventurierul canadian (naturalizat american) a sosit in portul Newport, statul american Rhode Island. Slocum navigase de unul singur in jurul lumii pe o ambarcatiune construita de el insusi, denumita "Spray". Joshua Slocum s-a nascut in Canada (provincia Nova Scotia), in 1844. Pe la varsta de opt ani a fugit de acasa pe un vas, dorind sa fie marinar-ucenic. A fost adus acasa si tatal sau l-a luat la munca in atelierul unde fabrica cizme de piele pentru pescari. Insa Joshua nu mai suferea atmosfera de acasa, cu multi copii si saracie, si a plecat definitiv pe mare la 16 ani, cand a murit mama sa.

Citeste mai departe...
 

20 iunie 1837 - Regina Victoria isi incepe domnia

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Fiica a printului Edward, duce de Kent, si nepoata a regelui George al III-lea, Victoria accede la tron la 18 ani, la 20 iunie 1837, si va avea o domnie fabuloasa de 63 de ani si sapte luni - cea mai lunga in cadrul monarhilor englezi si cea mai lunga domnie feminina din lume. De la 1 mai 1876, ea a mai purtat si titlul de imparateasa a Indiei. Regina Victoria a fost ultima reprezentanta a casei de Hanovra. Regimul care exista in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei era monarhie constitutionala.

Citeste mai departe...
 

13 iunie 823 - S-a nascut Carol cel Plesuv

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Unul dintre nepotii marelui imparat european care a fost Carol cel Mare,  ramas in istorie cu porecla de Carol cel Plesuv, s-a nascut la 13 iunie 823, la Frankfurt. Porecla nu se refera la un detaliu fizic, ci face aluzie la faptul ca acest rege al Francilor nu ar fi avut un teritoriu al sau bine stabilit - ceea ce in realitate nu a fost adevarat. Fiul lui Carol cel Mare, Ludovic cel Pios, a fost rege al Aquitaniei si al francilor. El a avut patru fii: Lothair I, Pepin de Aquitania, Ludovic germanul (cu prima nevasta) si Carol cel Plesuv (cu Judith, a doua sotie).

Citeste mai departe...
 

6 iunie 1523 - Gustav Vasa devine regele Suediei

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Considerat in Suedia drept erou al luptei de eliberare contra Danemarcei, Gustav Vasa este numit rege al Suediei de catre adunarea nobiliara la 6 iunie 1523. Inca din 1521, in perioada razboaielor contra trupelor lui Christian al II-lea al Danemarcei, Gustav a fost numit "Protector al tarii". Trebuie precizat de la bun inceput ca alegerea lui Gustav I al Suediei a reprezentat o mare schimbare politica a tarii: din monarhie medievala electiva (regele ales de nobili si impartind puterea cu acestia), Suedia a devenit o monarhie ereditara incepand cu Casa dinastica Vasa (actualmente, in Suedia domneste Casa de Bernadotte). De altfel, acest rege energic a introdus mai multe reforme importante in modul de administrare a tarii, unele dintre ele nefiind pe placul unor paturi sociale care au organizat rebeliuni.

Citeste mai departe...
 

30 mai 1574 - Henric al III-lea devine regele Frantei

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 Ultimul suveran al Casei de Valois, Henric al III-lea a fost al patrulea fiu al lui Henric al II-lea si al Caterinei de Medici. Pentru ca se credea ca nu va ajunge la tronul Frantei, el a primit titlul de monarh al Uniunii Polono-Lituaniene in 1573. Insa cum fratii sai mostenitori ai tronului au murit tineri, Henric al III-lea devine rege al Frantei la 30 mai 1574 si va domni pana la moarte, in 1589, cand a fost asasinat.

Citeste mai departe...
 

23 mai 1813 - Simon Bolivar devine "Eliberatorul"

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 In 1813, ofiterului Simon Bolivar i se acorda comanda armatei in New Granada (Columbia de azi), sub directia Congresului unificat al Provinciilor Granada, care lupta impotriva Coroanei spaniole. Cu acel prilej este inaugurata "Admirabila campanie", denumire sub care sunt cunoscute amplele actiuni de eliberare a unor natiuni, sub conducerea lui Simon Bolivar. Astfel, la 23 mai 1813, Bolivar intra victorios in Merida, anuntand independenta acestei provincii venezuelene. Lupte au continuat si armata lui Bolivar a iesit victorioasa, astfel incat la 6 august 1813 a fost proclamata "Restaurarea Republicii Venezuela"...

Citeste mai departe...
 

16 mai 1926 - A murit Mehmet al VI-lea, ultimul sultan otoman

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 Mehmet al VI-lea a fost cel de-al 36-lea sultan al Imperiului Otoman, care a domnit de la 3 iulie 1918 si pana la 1 noiembrie 1922. Ceremonia de primire a Sabiei lui Osman (manifestare festiva care se petrece la cel mult doua saptamani de la ascensiunea la tron) s-a produs la complexul funerar Eyup, Constantinopol, la 4 iunie 1918. Ca frate al lui Mehmed al V-lea, el a succedat la tron drept cel mai varstnic membru masculin al Casei Osman, dupa sinuciderea lui Yussuf Izzettin Efendi, fiul lui Abdulaziz. Odata cu primirea Sabiei lui Osman, Mehmet al VI-lea a devenit al 36-lea padisah (cel mai mare rang al suveranilor, insemnand si "Regele cel Mare").

Citeste mai departe...
 

9 mai 1949 - Rainier al III-lea devine print de Monaco

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 Apartinand Casei dinastice Grimaldi, fondata in 1160 in Republica Genoa, Italia, printul Rainier al III-lea a preluat conducerea Principatului Monaco la 9 mai 1949, cand bunicul sau, Ludovic al II-lea, Duce de Valentinois, a decedat. Acesta avea o fiica, Charlotte, mama lui Rainier al III-lea, care a cedat drepturile de mostenitoare la tron in favoarea fiului sau, inca din 1944.  Venirea la tron a printului Rainier al III-lea s-a datorat si faptului ca tatal sau, Pierre de Polignac a fost exclus din linia mostenitoare, dupa divortul care s-a pronuntat in 1933. Charllotte a plecat la iubitul sau italian, parasindu-si sotul, despre care prietenii spuneau ca ar fi homosexual.

Citeste mai departe...
 

2 mai 1896 - S-a nascut Regina-mama Elena de Romania

Imprimare E-mail
joi, 02 mai 2013

 Principesa de Romania si Danemarca, viitoare sotie a lui Carol al II-lea si mama a lui Mihai I de Romania, Elena s-a nascut la Atena, la 2 mai 1896. A fost fiica regelui Constantin I al Greciei si a Sophiei de Prusia. A avut trei frati care au fost regi in Grecia - George al II-lea, Alexander si Paul - si doua surori, Irene si Katherine.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 559

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9