Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 28 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 14 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

20 februarie 1901 – S-a nascut Muhammad Naguib

Imprimare E-mail
joi, 20 februarie 2014

 Primul presedinte al Republicii Egipt a fost Muhammad Naguib, nascut la 20 februarie 1901 la Khartoum, Sudan (pe atunci unit cu Egiptul). A copilarit in Sudan, iar tatal sau, ofiter de cariera, voia sa-l indeparteze de viata militara pentru a nu deveni un simplu subordonat al britanicilor (tara era atunci sub dominatia Marii Britanii). Naguib a urmat studii de drept si a fost absolvent in stiinte politice. A dovedit o mare apetenta pentru insusirea limbilor straine. A invatat franceza, engleza, germana si italiana. Insa el a militat si pentru invatarea limbii ebraice la colegiile din Cairo si Alexandria, din cauza dificultatilor lingvistice din perioada Razboiului din Palestina, 1948.

Citeste mai departe...
 

13 februarie 1917 - A fost arestata Mata Hari

Imprimare E-mail
duminică, 16 februarie 2014

 Una dintre cele mai faimoase spioane din secolul XX, Mata Hari, a fost arestata definitiv la 13 februarie 1917, pe când se afla în camera ei din Hotelul Elysée Palace din Paris. A fost ultima zi de libertate pentru dansatoarea acuzata ca spioneaza pentru Germania (Primul Razboi Mondial urma sa se încheie în 1918). Pe numele sau adevarat Margaretha Geertruida Zelle, Mata Hari s-a nascut în 1876, la Leeuwarden, Olanda. La 18 ani, raspunzând unui anunt de ziar, ea se casatoreste cu capitanul Rudolf McLeod si naste doi copii (Norman în 1897 si Louise în 1898).

Citeste mai departe...
 

6 februarie 1911 - S-a nascut Ronald Reagan

Imprimare E-mail
duminică, 09 februarie 2014

 Al 40-lea presedinte al SUA, Ronald Reagan, s-a nascut la 6 februarie 1911 la Tampico, Illinois, avand inaintasi irlandezi si scotieni. A fost botezat in cultul „Discipolilor lui Christos” (rit protestant), dar ulterior s-a convertit la presbiterianism – protestanti reformati. In 1932 a absolvit Colegiul Eureka (arte liberale), angajandu-se apoi la un post de radio drept comentator sportiv (10 dolari pe meci). Vocea l-a recomandat pentru actorie si a semnat un contract cu studiourile Warner Bros. A jucat in mai multe filme incepand cu 1937. Ultima productie in care a avut un rol de bandit a fost in 1964. In 1967 avea sa devina guvernator de California (opt ani). A jucat alaturi de Bette Davis, Humphery Bogart si Errol Flynn. Rolul sau preferat a fost cel al unui paralitic (din „King Row”, 1942), replica de neuitat fiind „Unde-i restul corpului meu?”

Citeste mai departe...
 

30 ianuarie 1948 - A fost asasinat Mahatma Gandhi

Imprimare E-mail
joi, 30 ianuarie 2014

 Proeminenta personalitate a secolului XX, Mahatma Gandhi (1869-1948) a fost simbolul luptei pentru independenta Indiei (de sub dominatia britanica) si promotorul miscarilor nationaliste de protest si nesupunere prin nonviolenta. Din 1921 si-a asumat rolul de lider al Congresului National African, calitate care i-a oferit prilejul sa lupte impotriva saraciei, discriminarii femeilor si disensiunilor etnice. Dar problema etnica in India era una foarte delicata si marele Gandhi a platit cu viata.

 

Citeste mai departe...
 

23 ianuarie 1719 - Se infiinteaza Principatul Liechtenstein

Imprimare E-mail
miercuri, 22 ianuarie 2014

 Tara in totalitate alpina din centrul Europei, Principatul Liechtenstein a fost infiintat ca urmare a decretului dat de imparatul Sfantului Imperiu Roman, Charles al VI-lea, la 23 ianuarie 1719. Suveranul a decis atunci ca cetatile Vaduz si Schellenberg sa se uneasca si sa formeze teritoriul cu demnitatea de "principat", ca stat suveran al imperiului. Trebuie subliniat faptul ca si Vaduz si Schellenberg erau domeniile familiei Liechtenstein, iar primul principe al noului stat a fost bunul prieten al lui Charles al VI-lea, Anton Florian Liechtenstein (foto, care a domnit pana in 1721 si a fost urmat de fiul sau Joseph Adam), care era si cavaler al Ordinului Lana de Aur.

 

Citeste mai departe...
 

16 ianuarie 1836 - S-a nascut regele Francisco al II-lea

Imprimare E-mail
miercuri, 15 ianuarie 2014

 Ultimul suveran al Regatului celor Doua Sicilii a fost Francisco al II-lea din dinastia de Bourbon. El s-a nascut la 16 ianuarie 1836, tatal sau fiind Ferdinand al II-lea al celor Doua Sicilii, iar mama sa a fost Maria Christina de Savoia. Ceea ce istoria Italiei numeste Regatul celor Doua Sicilii (care a existat doar intre 1816 si 1860) a reprezentat comuniunea dintre Regatul Siciliei si Regatul Napoli, cu capitala la Napoli. Francisco al II-lea a fost ultimul rege al acestui regat efemer, caci in 1861 Regatul celor Doua Sicilii a fost incorporat in Regatul Sardiniei, formand Regatul Italiei (17 martie 1861).

Citeste mai departe...
 

9 ianuarie 1913 - S-a nascut Richard Nixon

Imprimare E-mail
joi, 09 ianuarie 2014

 Primul presedinte al SUA care si-a dat demisia a fost Richard Nixon, nascut la 9 ianuarie 1913, in California. Intr-o foarte scurta carte de vizita, numele sau este legat de terminarea Razboiului din Vietnam, de apropierea de Republica Populara Chineza, dar si de implicarea dovedita in "Scandalul Watergate". Dupa finalizarea colegiului (1934), Nixon a absolvit Universitatea de Drept din Durham (Carolina de Nord). In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a inrolat in Marina, iar ulterior si-a inceput cariera de politician in Congresul SUA (senator din 1950). S-a remarcat ca anti-comunist in "Cazul Alger Hiss" (spion sovietic), apoi presedintele Dwight Eisenhower l-a ales vicepresedinte (Partidul Republican), functie in care a activat opt ani.

Citeste mai departe...
 

26 decembrie 1893 - Nu-i de mirare, s-a nascut Mao

Imprimare E-mail
joi, 26 decembrie 2013

 Considerat „Parintele” Republicii Populare Chineze (proclamata în 1949), Mao Tse Dung (cu apelativul obisnuit de „Presedintele Mao”) s-a nascut la 26 decembrie 1893 în Shaoshan, regiunea Hunan (sud-estul Chinei, strabatuta de Fluviul Albastru). A avut un tata foarte sever, care-l batea adesea, fiind temperat doar de mama sa, o credincioasa budhista. Si Mao a fost crescut în aceasta credinta, apoi a învatat la scoala sistemul confucianist, dar spre finele adolescentei a abandonat si confucianismul.

Citeste mai departe...
 

19 decembrie 1906 - S-a nascut Leonid Brejnev

Imprimare E-mail
joi, 19 decembrie 2013

 Lider al Uniunii Sovietice timp de 18 ani, din 1964 pana in 1982, Leonid Ilici Brejnev s-a nascut la 19 decembrie 1906 la Kamenskoe (Ucraina), intr-o familie a unui fierar. Absolva un institut tehnic si devine inginer metalurg. Dupa o scurta perioada in care este tanchist, Brejnev opteaza pentru cariera politica si devine "comisar politic militar". In aceasta calitate, se remarca in timpul "Marii epurari" executate cu brutalitate de Stalin (1937-39) prin demascarea "dusmanilor de clasa".

Citeste mai departe...
 

12 decembrie 1792 - S-a nascut Alexandru Ipsilanti

Imprimare E-mail
miercuri, 11 decembrie 2013

 Membru al unei proeminente familii fanariote grecesti (Fanar era un cartier de elita al Constantinopolului, unde era situat Patriarhatul Ecumenic), Alexandru Ipsilanti s-a nascut la 12 decembrie 1792, in familia lui Constantin Ipsilanti. Acesta a avut un rol cheie in acea familie, fiind mare dragoman al Portii, conducator al Moldovei si Tarii Romanesti (Valahia) si devenind print de Moldova prin casatoria cu Ralu, fiica lui Alexandru Callimachi, fost print al Moldovei.

Citeste mai departe...
 

5 decembrie 1925 - S-a nascut Anastasio Somoza

Imprimare E-mail
joi, 05 decembrie 2013

 Presedinte al statului Nicaragua (cea mai mare tara din America Centrala), Anastasio Somoza a avut doua mandate: 1967-1972 si 1974-1979. In realitate, ca lider al Garzii Nationale (Armata din Nicaragua), el a fost conducatorul tarii intre 1967 si 1979. "Dinastia Somoza" detinea puterea din 1936. Anastasio Somoza Debayle (numele mamei) s-a nascut la 5 decembrie 1925, fiind al treilea copil al cuplului Garcia si Salvadora. A fost educat si instruit in Nicaragua si SUA (unde a absolvit US Military Academy, in 1946). Tatal sau, Garcia, care incredintase functii importante membrilor familiei, l-a numit pe Anastasio sef al Armatei, devenind al doilea om in stat.

Citeste mai departe...
 

28 noiembrie 1943 - Conferinta de la Teheran

Imprimare E-mail
miercuri, 27 noiembrie 2013

 Pentru prima oara de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, liderul URSS Iosif Stalin, presedintele SUA Franklin D. Roosevelt si prim-ministru al Marii Britanii (UK) Winston Churchill se intalnesc la Conferinta de la Teheran (Iran), care a inceput la 28 noiembrie si s-a terminat la 1 decembrie 1943. "Cei trei Granzi" (cum au fost porecliti) au discutat probleme esentiale cu privire la deschiderea unui nou front impotriva lui Hitler si alte probleme postbelice. Istoricii subliniaza ca Stalin a fost cel care a dominat conferinta, avand in vedere relativ recenta victorie uriasa a URSS in Batalia de la Kursk (iulie-august 1943).

Citeste mai departe...
 

21 noiembrie 1694 - S-a nascut Voltaire

Imprimare E-mail
miercuri, 20 noiembrie 2013

 François-Marie Arouet, iluministul care a semnat cu pseudonimul "Voltaire" s-a nascut la 21 noiembrie 1694, in familia unui avocat din Paris. A fost educat la un colegiu al iezuitilor (membri ai "Societatii lui Iisus", congregatie romano-catolica infiintata de Ignatio de Loyola in 1534), insa atitudinea si ideile lui Voltaire despre religie ii vor aduce si necazuri. Atras de literatura si limbi straine, Voltaire si-a pacalit o vreme tatal, facandu-l sa creada ca vrea sa devina avocat. Scrie poezii, dar este trimis sa studieze dreptul in Normandia. Acolo descopera prima iubire, o protestanta (Catherine Olympe), iar tatal se opune vehement...

 

Citeste mai departe...
 

14 noiembrie 1889 - S-a nascut Jawaharlal Nehru

Imprimare E-mail
joi, 14 noiembrie 2013

 Arhitectul independentei Indiei - sub tutela lui Mahatma Gandhi - si "parintele Indiei moderne", Jawaharlal Nehru a fost primul prim-ministru al Indiei, intre 15 august 1947 si 27 mai 1964 (la 15 august 1947 India a fost declarata independenta de catre Parlamentul Marii Britanii, dupa ce cu o zi inainte Pakistanul fusese declarat natiune independenta de catre acelasi Parlament de la Londra; Republica India a fost proclamata la 26 ianuarie 1950). Reamintim ca din 1858 guvernul britanic detinea controlul asupra teritoriilor care vor deveni din 1876 "Imperiul Indian" (India, Pakistan, Bangladesh), regina Victoria devenind si imparateasa a Indiei.

Citeste mai departe...
 

7 noiembrie 1944 - Roosevelt este ales a patra oara

Imprimare E-mail
miercuri, 06 noiembrie 2013

 Providentialul presedinte al SUA, Franklin Delano Roosevelt (1882-1945), a fost ales prima oara in 1932, iar cele patru mandate ale sale au durat de la 4 martie 1933 pana la moartea sa, la 12 aprilie 1945 - cu mai putin de o luna pana la terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 1944 a fost ultima oara cand un presedinte a mai putut candida a patra oara. La 7 noiembrie 1944, democratul Roosevelt l-a invins pe republicanul Dewey.

Citeste mai departe...
 

31 octombrie 1922 - S-a nascut Norodom Sianuk, regele Cambodgiei

Imprimare E-mail
joi, 31 octombrie 2013

 Detinator al unui numar record de diverse functii politice, Norodom Sianuk s-a nascut la 31 octombrie 1922 si a murit la 15 octombrie 2012. El a fost de doua ori rege al Cambodgiei, iar dupa a doua abdicare a fost numit "Parintele patriei". Fiu al regelelui Suramarit, Norodom Sianuk si-a facut educatia scolara la Phnom Penn (capitala tarii) si la Saigon (Vietnam). Dupa moartea bunicului sau, regele Sisowath, Sianuk a fost numit rege de catre Consiliul de Coroana - anul 1941. Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Sianuk a avut o pozitie nationalista, de eliberare de sub influenta Frantei. Astfel, Cambodgia obtine in 1953 independenta fata de statul francez, iar Sianuk abdica prima oara in 1955, in favoarea tatalui sau, preluand postul de prim-ministru.

 

24 octombrie 1931 - Condamnarea lui Al Capone

Imprimare E-mail
joi, 24 octombrie 2013

 Din 1929, Eliot Ness si echipa sa de investigatori ("Incoruptibilii") au cercetat abaterile de la legea prohibitiei ale lui Al Capone. Agentul Frank Wilson si-a dat seama ca infractorul poate fi mai usor acuzat cu ajutorul datelor financiare ale firmelor sale. Gasit vinovat de evaziune fiscala si alte acte de violare a prohibitiei, judecatorul James Herbert Wilkerson l-a pus sub acuzare. Capone a pledat nevinovat, iar oamenii sai au incercat sa mituiasca cativa oficiali din juriul instantei de judecata. Eliot Ness a descoperit tentativa si juriul a fost schimbat in ultimul moment. Astfel, la 17 octombrie a fost gasit vinovat de toate capetele de acuzare, iar la 24 octombrie 1931 judecatorul Wilkerson l-a condamnat la 11 ani de inchisoare - pe atunci era maximumul pedepsei pentru evaziune fiscala.

 

Citeste mai departe...
 

17 octombrie 1777 - Finalul Bataliei de la Saratoga

Imprimare E-mail
joi, 17 octombrie 2013

 In perioada Razboiului de Independenta a SUA, luptele de la Saratoga dintre trupele Regatului Unit al Marii Britanii (UK) si cele ale colonistilor americani s-au soldat cu infrangerea britanicilor, care s-au predat americanilor la 17 octombrie 1777. A fost o victorie decisiva in cadrul Razboiului Revolutionar American (cum este denumit in SUA), intrucat succesul l-a determinat pe regele Frantei, Ludovic al XVI-lea, sa faca o alianta militara cu americanii impotriva Marii Britanii.

Citeste mai departe...
 

10 octombrie 1913 - Finalizarea Canalului Panama

Imprimare E-mail
joi, 10 octombrie 2013

 Un vis de secole al navigatorilor s-a implinit prin realizarea Canalului Panama. La 10 octombrie 1913, presedintele SUA Woodrow Wilson a apasat butonul (tocmai de la Washington, adica de la o departare de peste 6.000 de kilometri) care a aruncat in aer ultimul obstacol stancos care mai obtura mareata constructie. Caci Canalul Panama are 77,1 kilometri lungime si face legatura intre Oceanul Atlantic (Marea Caraibelor) si Oceanul Pacific, prin "taierea" Istmului Panama.

Citeste mai departe...
 

3 octombrie 1990 - Reunificarea Germaniei

Imprimare E-mail
joi, 03 octombrie 2013

 Republica Democrata Germania (infiintata in 1949) s-a unit cu Republica Federala Germania la 3 octombrie 1990. In aceasta zi este celebrata Ziua Unitatii Germane. Mai multe evenimente istorice au pregatit aceasta reunificare (termenul este disputat de istorici, deoarece exista si „Unificarea initiala”, care se refera la formarea Imperiului German in 1871, dupa razboiul franco-prusac si victoria decisiva asupra Imperiului Francez condus de Napoleon al III-lea). Unul dintre aceste evenimente a fost deschi-derea granitelor Ungariei, in mai 1989. Atunci mii de est-germani au plecat in Germania Federala si Austria prin Ungaria. In RDG s-a declansat apoi „Revolutia pasnica” si primele alegeri libere la 18 martie 1990 – liderul comunist est-german Erich Honecker isi daduse demisia la 18 octombrie 1989.

Citeste mai departe...
 

26 septembrie 1087 - Incoronarea lui William al II-lea al Angliei

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 Fiu al lui William Cuceritorul (primul rege al Angliei incoronat la Londra, care a devenit capitala in locul puternicei localitati Winchester), William al II-lea sau Wiliam cel Rosu a domnit intre 1087 si 1100. A fost educat in spirit cazon si asa s-a comportat toata viata, fiind un om cu temperament vulcanic si un bun strateg. Cu cei trei frati ai sai (Robert, Richard si Henry) a avut relatii tensionate inca din copilarie. Ei obisnuiau sa se sicaneze intre ei si, in general, William a avut comportamentul cel mai straniu. De altfel, un cronicar contemporan il descria astfel: „fata rosie, parul galben, ochi de culori diferite, statura medie, burta bombata..”

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 169 - 189 din 559

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9