Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

9 aprilie 1413 – Încoronarea lui Henric al V-lea al Angliei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Apartinând Casei dinastice Lancaster, Henric al V-lea al Angliei a fost încoronat la 9 aprilie 1413, pe când avea douazeci si sapte de ani. Era doar al doilea monarh al Lancasterilor si a mai fost numit Henry de Monmouth, dupa castelul în care s-a nascut. A fost fiul lui Henric al IV-lea. Când a venit pe lume, rege era controversatul Richard al II-lea, care l-a exilat pe tatal lui Henric si a luat copilul în custodie. Numai ca în 1399 Richard este alungat de pe tron si Henric al IV-lea devine rege. Fiul sau primeste titlul de Print de Wales si Duce de Lancaster...

Citeste mai departe...
 

2 aprilie 742 – S-a nascut imparatul Carol cel Mare

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Una dintre cele mai importante figuri istorice europene ale Evului Mediu a fost Carol cel Mare, supranumit „Parintele Europei”. El s-a nascut la 2 aprilie 742. Data este certa, dar asupra anului au existat discutii, fiind posibil sa se fi nascut cinci ani mai tarziu. Nu se cunoaste cu precizie locul nasterii, care poate fi pe teritoriul actualui oras Aachen (Germania) sau Ličge (Belgia). Carol a fost primul fiu al lui Pepin cel Scurt, rege al francilor, si al Bertradei din Laon.

Citeste mai departe...
 

26 martie 1027 – Incoronarea imparatului Conrad al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Preluind tronul dupa moartea lui Henri al II-lea cel Sfant, imparatul Conrad al II-lea zis cel Batran a fost incoronat la 26 martie 1027 drept suveran al Sfantului Imperiu Roman. Acesta era un complex multi-etnic din centrul Europei, avand Regatul German drept cel mai vast teritoriu. Din aceeasi entitate statala mai faceau parte Regatul Boemiei, Regatul Burgundiei si Regatul Italie. Sfantul Imperiu Roman a rezistat pana in anul 1806, in vremea lui Napoleon Bonaparte.

Citeste mai departe...
 

19 martie 1629 – S-a nascut tarul Aleksei I al Rusiei

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Fiu al tarului Mihail I Romanov (primul lider rus al dinastiei Romanov), Aleksei Mihailovici, viitor tar al „Intregii Rusii”, s-a nascut la 19 martie 1629, la Moscova. mama sa a fost Eudoxia Stresneva, a doua sotie a tarului Mihail. La 12 iulie 1645, Aleksei a acces la tron dupa moartea tatalui sau. Acesta fusese dat in grija marelui boier Boris Morozov.

Citeste mai departe...
 

12 martie 1918 – Moscova redevine capitala Rusiei

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Indelungata istorie a Moscovei a cunoscut în ziua de 12 martie 1918 un eveniment epocal: ca urmare a Revolutiei bolsevice din 1917 (soldata cu abdicarea tarului Nicolae al II-lea, colapsul guvernului imperial, crearea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse etc.), Moscova a fost declarata capitala a RSFSR si ulterior a URSS. Metropola redevenea astfel centrul politic si administrativ al tarii, dupa ce Petru cel Mare îsi fixase capitala la Sankt Petersburg, în 1712. Acest oras de la Marea Baltica fusese construit din 1703.

Citeste mai departe...
 

5 martie 1133 – S-a nascut Henric al II-lea al Angliei

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Henric al II-lea Plantagenetul, rege al Angliei si Lord al Irlandei, s-a nascut la 5 martie 1133 in Franta, la LeMans, ca fiu al lui Geoffrey conte de Anjou si al Matildei, fiica a lui Henric I si duce al Normandiei. Matilda ar fi trebuit sa ocupe tronul Angliei dupa moartea tatalui sau, insa varul Stephen de Blois a acces la tron si a izbucnit un razboi civil. Caracterul dur si optimismul debordant al lui Henric erau mostenite de la inaintasul sau direct Wiliam Cuceritorul (rege al Angliei intre 1066 si 1087). Henric a avut o educatie aleasa, cu invatati francezi si englezi, insa si o educatie militara foarte dura.

Citeste mai departe...
 

26 februarie 1861 – S-a nascut Ferdinand I al Bulgariei

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Apartinand Casei regale Saxa-Coburg si Gotha, Ferdinand I al Bulgariei s-a nascut la Viena la 26 februarie 1861. A fost fiul printului August de Saxa-Coburg si Gotha si al printesei Clémentine de Orléans. De confesiune romano-catolica, Ferdinand a devenit print-domnitor (cneaz) in anul 1887, dupa ce cneazul Alexander de Battenburg a abdicat (1886). Pe atunci, Ferdinand era ofiter in armata austro-ungara. El a fost ales cu majoritate in Marea Adunare Nationala a Bulgariei. Tronul fusese oferit initial unui print danez si chiar regelui Romaniei. Ascensiunea lui Ferdinand nu a fost privita cu ochi buni de Casele regale din Europa, multi considerandu-l prea delicat si „afemeiat”. Numai ca noul print-domnitor a avut un succes major in primele doua decenii ale domniei sale.

Citeste mai departe...
 

19 februarie 1942 – Atac asupra Australiei

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 Pentru prima oara în istoria acestei tari-continent, la 19 februarie 1942 Australia a fost atacata de o forta straina. Forte aeriene japoneze, reprezentate de 242 de aparate de bombardament, au atacat importantul port Darwin din nordul Australiei. Loviturile bombardierelor nipone au vizat si doua aeroporturi ale aceluiasi oras (deschis la Marea Timor).

Citeste mai departe...
 

12 februarie 1809 - S-a nascut Abraham Lincoln

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Presedintele celei mai mari crize morale si constitutionale din istoria SUA, Abraham Lincoln, s-a nascut la 12 februarie 1809 în familia lui Thomas Lincoln, la o ferma din statul Kentucky. Era o familie foarte religioasa, apartinând cultului baptist, care, printre altele, interzicea consumul de alcool si sclavia. Dar Abraham Lincoln a fost mai degraba un sceptic, desi frecventa cu familia biserica. Era un bun cunoscator al Bibliei si de mic a avut pasiunea lecturii.

Citeste mai departe...
 

5 februarie 1286 – Încoronarea lui Philippe al IV-lea al Frantei

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 Cunoscut si sub porecla de „Regele de marmura” sau „Regele de Fier”, Philippe al IV-lea al Frantei si al Navarrei a fost încoronat la 5 februarie 1286, la Reims (oras important în istoria monarhiei franceze, în regiunea Champagne-Ardenne, la 130 de kilometri de Paris). Facând parte din Casa dinastica Capet, Philippe s-a nascut în 1268, la Palatul Fontainebleau, ca fiu al lui Philippe al III-lea cel Plesuv si al Isabellei de Aragon. La opt ani ani a devenit prim mostenitor al tronului, dupa moartea fratelui mai mare Louis. Ulterior a murit si un frate mai mic, iar pentru ambele decese a fost suspectata mama vitrega Maria de Brabant. În adolescenta, desi unii apropiati îi spuneau „Philippe cel Frumos”, din cauza atitudinii sale inflexibile a fost poreclit si „Statuia”.

Citeste mai departe...
 

29 ianuarie 1843 – S-a nascut William McKinley

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 Al 25-lea presedinte al SUA a fost William McKinley, care a îndeplinit primul mandat între 1897 si 1901, iar din al doilea mandat a îndeplinit numai sase luni, el fiind asasinat la 14 septembrie 1901. William McKinley s-a nascut la Niles, statul Ohio, într-o familie cu ascendenti englezi si scotieni. Parintii sai erau de confesiune metodista (ramura a crestinilor protestanti) si William a fost toata viata un om religios. Dupa ce a urmat un an de colegiu, el s-a înrolat la izbucnirea Razboiului de secesiune (sau Razboiul civil american) ca soldat la infanterie, în 1861. Dupa razboi, în 1865, McKinley a urmat studii de avocatura, fiind admis în barou în 1867. În 1871 s-a casatorit cu Ida Saxon. Cei doi copii ai lor au murit devreme, în copilarie.

Citeste mai departe...
 

22 ianuarie 1440 – S-a nascut Ivan al III-lea al Rusiei

Imprimare E-mail
duminică, 25 ianuarie 2015

 Marele print al Moscovei (denumirea oficiala) Ivan al III-lea Vasilievici s-a nascut la Moscova, la 22 ianuarie 1440, fiind fiul marelui print al Moscovei Vasili al II-lea. Acesta a avut o lunga domnie (1425-1462), în timpul careia s-a desfasurat „Marele razboi feudal”. În istoria Rusiei, Ivan al III-lea Vasilievici este privit ca un mare cuceritor si întregitor al natiei, întrucât în timpul domniei sale foarte lungi (1462-1505) teritoriul Rusiei aproape ca s-a triplat.

Citeste mai departe...
 

15 ianuarie 1929 – S-a nascut Martin Luther King Jr.

Imprimare E-mail
duminică, 18 ianuarie 2015

 Proeminent luptator pentru drepturile civile ale populatiei de culoare din SUA, pastorul Martin Luther King Jr. s-a nascut la 15 ianuarie 1929 în Atlanta, Georgia. Nascut sub numele de Martin King, el a primit si supranumele de „Luther” la initiativa tatalui sau, dupa o vizita în Germania, în 1934, la Congresul mondial al aliantei baptiste (în onoarea reformatorului german Martin Luther). În 1964, Martin Luther King a primit Premiul Nobel pentru pace pentru combaterea rasismului prin metode nonviolente.

Citeste mai departe...
 

8 ianuarie 1959 – Charles de Gaulle devine presedinte

Imprimare E-mail
duminică, 11 ianuarie 2015

 Dupa alegerile de la finele anului 1958, Charles de Gaulle devine presedintele celei de-a Cincea Republici Franceze, la 8 ianuarie 1959. Procentul sau electoral a fost de 78 la suta. El a câstigat si al doilea mandat, la alegerile din 1965. La 29 aprilie 1969, de Gaulle a demisionat din functia de presedinte al statului. Charles de Gaulle s-a nascut în 1890 la Lille (nordul Frantei), tatal sau, Henri, fiind un aristocrat, iar mama, Jeanne, fiica unor industriasi prosperi. Stramosii sai au detinut ranguri nobiliare militare. Catolic devotat, el alege în 1908 cariera militara la scoala de elita din Saint-Cyr, apoi face studii diplomatice.

Citeste mai departe...
 

25 decembrie 800 – Carol cel Mare a jucat totul cu coroana pe masa

Imprimare E-mail
vineri, 26 decembrie 2014

 Regele al francilor din anul 768 si pâna la moarte, în anul 814, Carol cel Mare a fost încoronat Imperator Augustus la 25 decembrie anul 800, de catre papa Leon al III-lea. Acel urias eveniment al istoriei Evului Mediu timpuriu al Europei a fost considerat drept o reînviere a Imperiului Roman de Apus, iar Carol cel Mare sau „Charlemagne” este vazut drept fondatorul Frantei si Germaniei, el fiind realizatorul primului imperiu în Europa occidentala de la prabusirea Romei.

Citeste mai departe...
 

18 decembrie 1913 – S-a nascut Willy Brandt

Imprimare E-mail
joi, 18 decembrie 2014

 Cancelar al Republicii Federale Germane intre 1969 si 1974, Willy Brandt – pe numele sau real Herbert Ernst Carl Frahm – s-a nascut la 18 decembrie 1913 in orasul Li ber Lübeck (Imperiul German pe atunci). A fost crescut de mama sa Martha Frahm si nu si-a cunoscut niciodata tatal. Dupa ce a absolvit liceul a devenit ucenic la un broker, in domeniul transporturilor navale. A intrat in „Tineretul Socialist” al Partidului Social Democrat in 1929. In 1933 a fugit in Norvegia pentru a scapa de persecutiile nazistilor. Ulterior, in timpul Razboiului Civil din Spania, a fost reporter. Cand Germania nazista a ocupat Norvegia, a fost arestat. A reusit sa scape si sa se refugieze in Suedia si apoi in Norvegia.

Citeste mai departe...
 

11 decembrie 1936 – Edward al VIII-lea al Marii Britanii abdica

Imprimare E-mail
joi, 11 decembrie 2014

 Fiul cel mare al regelui George al V-lea si al reginei consort Mary, Edward al VIII-lea a domnit doar intre 20 ianuarie si 11 decembrie 1936. Cand a implinit 16 ani, el a devenit print de Wales (Tara Galilor). A urcat pe tronul Marii Britanii dupa moartea tatalui sau, dovedindu-se de la inceput un „nonconformist” fata de regulile politice si de protocol al Casei regale.

Citeste mai departe...
 

4 decembrie 1816 – James Monroe devine presedintele SUA

Imprimare E-mail
sâmbătă, 06 decembrie 2014

 Alegerile prezidentiale din SUA, din anul 1816, au durat de la 1 noiembrie pana la 4 decembrie. Presedinte a fost desemnat James Monroe, membru al Partidului Democrat-Republican de Virginia, victorios in fata lui Rufus King, membru al Partidului Federalist. De mentionat ca Partidul Democrat-Republican (sau „Adeptii lui Jefferson”) s-a scindat ulterior (1824) in Democrat si Republican. Votul popular in stil american a fost de 68,2 la 30,9 pentru Monroe.

Citeste mai departe...
 

27 noiembrie 1095 – Este lansata Prima Cruciada

Imprimare E-mail
joi, 27 noiembrie 2014

 Pentru pontificatul papei Urban al II-lea (foto) si pentru istoria Evului Mediu, data de 27 noiembrie 1095 este una esentiala: atunci a decis suveranul pontif declansarea Primei Cruciade, cu scopul cuceririi Ierusalimului de sub controlul musulmanilor. Cruciadele au fost campanii militare organizate de Biserica Romano-Catolica, iar oficial s-au desfasurat noua Cruciade. Ultima a fost intre anii 1271 si 1272. La hotararea de organizare a Primei Cruciade a contribuit in mod decisiv ajutorul cerut de imparatul Imperiului Bizantin Alexis Comnenios (domnie 1081-1118).

Citeste mai departe...
 

20 noiembrie 270 – S-a nascut împaratul roman Maximinus al II-lea

Imprimare E-mail
sâmbătă, 22 noiembrie 2014

 Intrat în istorie drept unul dintre ultimii persecutori ai crestinilor din imperiu, împaratul roman Maximinus al II-lea s-a nascut în anul 270 d.Ch. Cunoscut si sub numele de Maximinus Daza, este foarte posibil ca acest suveran sa fi avut tata de origine daca, iar mama sa era sora viitorului împarat Galerius (cel care a dat Edictul de Toleranta a crestinilor, în anul 311).

Citeste mai departe...
 

13 noiembrie 1312 – S-a nascut Edward al III-lea al Angliei

Imprimare E-mail
joi, 13 noiembrie 2014

 Incoronat la 1 februarie 1327, Edward al III-lea al Angliei s-a nascut la 13 noiembrie 1312, la Windsor Castle (resedinta regala din tinutul Berckshire, construita în secolul XI dupa invazia Angliei de catre William Cuceritorul). Edward al III-lea sau Edward de Windsor este remarcat de istoricii englezi pentru succesele sale militare si pentru restaurarea autoritatii monarhice în Anglia, dupa domnia dezastruoasa a tatalui sau, regele Edward al II-lea.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 148 - 168 din 595

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pasi Ă®ntr-o expozitie
» Un secol de la ultima mare nenorocire
» Cei trei magnifici la ceas de taina
» Sfarsitul proiectului militar OZN
» Cotlete cu sos picant
» Sfaturi utile
» Lumina lichida – superfluidul viitorului
» Muzeul Guggenheim – Bilbao
» Inima de artist
» Udumbara, floarea care se deschide o data la 3.000 de ani
» Dureri netratate, dureri „medicamentoase”
» Nebunii frumosi ai marilor ecrane
» Horoscopul saptamanii: 26 martie – 1 aprilie 2018
» 22 martie 1508 – Amerigo Vespucci, navigator sef al Spaniei
» Tema: „RASCOALE”
» Cel mai vechi computer din lume
» Cand „Pactul de Otel” s-a topit
» Inregistrari radar ale unor OZN-uri
» Musaca de ciuperci
» Reconsiderati exercitiile fizice
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9