Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

28 ianuarie 1457 – S-a nascut Henric al VII-lea al Angliei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 30 ianuarie 2016

 Intemeietor al dinastiei Tudorilor si apartinând ramurii Lancaster a Casei regale a Plantagenetilor, Henric al VII-lea a venit pe lume la 28 ianuarie 1457, în Palatul Pembroke din Tara Galilor. A fost unicul fiu al lui Edmund Tudor, conte de Richmond, si al Margaretei Beaufort, contesa de Richmond – care avea 13 ani când l-a nascut. Genealogia acestui rege, atât din partea tatalui, cât si din partea mamei, este atât de întortocheata, încât l-ar pune în încurcatura si pe Shakespeare. Si asta pentru ca pretentiile la tron erau discret ascunse în ramurile stufoase ale înaintasilor.

Citeste mai departe...
 

21 ianuarie 1793 – Executia lui Ludovic al XVI-lea

Imprimare E-mail
sâmbătă, 23 ianuarie 2016

 Regele Frantei Ludovic al XVI-lea a cazut victima Revolutiei franceze, cu toate concesiile pe care le-a facut revolutionarilor. El a fost arestat la 13 august 1792 si inchis in Templul din Paris. Si asta cu toate ca acceptase sa renunte la monarhia absoluta de drept divin si sa fie un suveran constitutional. Lovitura de gratie a fost abolirea monarhiei in Franta, la 21 septembrie 1792, decizie luata de Adunarea Nationala.

Citeste mai departe...
 

14 ianuarie 1972 – Margareta a II-a devine regina Danemarcei

Imprimare E-mail
marţi, 19 ianuarie 2016

 Prima regina din istoria Danemarcei, Margareta a II-a a devenit suverana tarii sale la 14 ianuarie 1972, imediat dupa moartea tatalui sau, regele Frederick al IX-lea. Ea nu a fost dupa nastere mostenitor principal al tronului, întrucât legea de atunci nu permitea ca femeile sa acceada la rangul suprem în stat.

Citeste mai departe...
 

7 ianuarie 1325 - Afonso al IV-lea devine regele Portugaliei

Imprimare E-mail
duminică, 10 ianuarie 2016

 Singurul fiu legitim al regelui Denis al Portugaliei, Afonso al IV-lea a acces la tron la 7 ianuarie 1325, anul în care a împlinit treizeci si patru de ani. A facut parte din Casa de Burgundia, ramura portugheza sau „Alfonsina”, înfiintata în 1093. Elizabeth de Aragon l-a nascut pe Afonso la Lisabona. Dar, desi era succesor legitim al tatalui sau, Denis al Portugaliei, s-a creat o situatie incerta privind urmasul la tron, si asta din cauza preferintei regelui pentru un fiu nelegitim, nascut cu trei ani mai înainte de nasterea lui Afonso, în 1289. Una dintre amantele suveranului, Aldonca Toha îl nascuse pe Afonso Sanchez, pe care Denis îl diviniza si pe care l-a preferat la tron.

Citeste mai departe...
 

31 decembrie 1880 – S-a nascut generalul George Marshall

Imprimare E-mail
marţi, 29 decembrie 2015

 Unul dintre marii generali americani care au avut un rol major în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost George Marshall, nascut la 31 decembrie 1880 în Uniontown, Pennsylvania. Venit pe lume într-o familie din „clasa mijlocie”, George absolva Institutul militar din Virginia, în 1901. A fost locotenent în timpul razboiului dintre Phlipine si SUA.

Citeste mai departe...
 

24 decembrie 1943 – Decizie cruciala a aliatilor

Imprimare E-mail
duminică, 27 decembrie 2015

 În perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 24 decembrie 1943, presedintele SUA Franklin Delano Roosevelt a decis ca generalul Dwight Eisenhower sa devina „Comandantul suprem al aliatilor în Europa”. Drept consecinta directa, Eisenhower a fost cel care a organizat si comandat esentiala Operatiune Overlord – invazia din Normandia a aliatilor, urmata de asaltul asupra fortelor naziste în Germania.

Citeste mai departe...
 

17 decembrie 1538 – Excomunicarea regelui Henric al VIII-lea al Angliei

Imprimare E-mail
joi, 17 decembrie 2015

 La data de 17 decembrie 1538, papa Paul al III-lea a semnat „Bulla” prin care regele Angliei Henric al VIII-lea este excomunicat de catre Biserica Romano-Catolica. Papa a consemnat mai multe „sacrilegii” facute de rege, printre care anularea casatoriei cu Catherine de Aragon (fara acord papal) si casatoria cu Anne Boleyn. In motivatia papala mai sunt incluse si: autodeclararea lui Henry al VIII-lea drept „Lider suprem al Bisericii Angliei”, represiunile impotriva catolicilor, dizolvarea manastirilor si alte gesturi „imorale” la adresa unor altare din unele catedrale (printre care si cel al lui Thomas Becket din Capela Trinitatii a Catedralei din Canterbury – loc de pelerinaj european).

Citeste mai departe...
 

10 decembrie 1901 – Debuteaza decernarea Premiilor Nobel

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2015

 La 10 decembrie 1901, Fundatia Nobel a acordat pentru prima oara, prin intermediul Comitetelor Nobel (care au primit nominalizarile) Premiile Nobel. Acea premiera istorica a recompensarii unor personalitati, conform testamentului lui Alfred Nobel, i-a desemnat drept laureati pe: fizicianul Willhelm Röntgen (descoperitorul razelor X, la concurenta cu Philipp Lenard, descoperitorul razelor catodice); pentru chimie au fost peste 20 de nominalizari, iar câstigatorul a fost Jacobus van’t Hoff (studii de termodinamica chimica).

Citeste mai departe...
 

3 decembrie 1989 – Finalul „Razboiului rece”

Imprimare E-mail
vineri, 04 decembrie 2015

 In zilele de 2 si 3 decembrie 1989, in Insula Malta s-a derulat o istorica intalnire la varf intre presedintele SUA, George H.W. Bush, si liderul URSS, Mihail Gorbaciov. Acea intalnire se desfasura la putine saptamani dupa caderea Zidului Berlinului. La finele intrevederii, in 3 decembrie, cei doi conducatori de stat au declarat ca „razboiul rece” s-a incheiat. Odata cu acea declaratie, Intalnirea la varf din Malta devenea cea mai importanta intelegere dupa Conferinta de la Ialta, desfasurata intre 4 si 11 februarie 1945.

Citeste mai departe...
 

26 noiembrie 1346 – Incoronarea lui Carol al IV-lea, regele romanilor

Imprimare E-mail
joi, 26 noiembrie 2015

 Monarh apartinand Casei dinastice de Luxemburg, Carol al IV-lea a fost incoronat „Rege al romanilor” (Rex Romanorum) la 26 noiembrie 1346, la Bonn. Printii electori (Colegiul electoral al Sfantului Imperiu Roman) l-au preferat in dauna lui Louis al IV-lea. In acea vreme functiona in acest imperiu dinastia electiva. Carol al IV-lea s-a nascut in 1316 la Praga, fiind fiul lui Jean de Boemia si al Elisabetei. Numele de botez a fost Wenceslaus. Unchiul sau a fost Carol al IV-lea al Frantei (ultimul rege al Capetienilor, domnind intre 1322-1328) si Wenceslaus a copilarit la Paris. In 1323 s-a casatorit cu Blanche de Valois si cu ocazia confirmarii papale si-a luat numele de Carol.

Citeste mai departe...
 

19 noiembrie 1917 – S-a nascut Indira Ghandi

Imprimare E-mail
duminică, 22 noiembrie 2015

 Fiica a lui Jawarharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei independente (1947), Indira Ghandi s-a nascut la 19 noiembrie 1917, in casta Brahmin. Localitatea nasterii este Allahabad, in nordul Indiei, in statul Uttar Pradesh. Acel oras este sfant pentru hindusi, datorita „Stalpului lui Ashoka” ridicat aici in anul 240 i.Ch. Tatal sau, Nehru, era un proeminent membru al Congresului National Indian, lider al miscarii de independenta. Mama sa a fost Kamala.

Citeste mai departe...
 

12 noiembrie 1990 – Incoronarea lui Akihito

Imprimare E-mail
duminică, 15 noiembrie 2015

 Actualul imparat al Japoniei, al 126-lea in ordinea traditionala nipona, este Akihito. El a urcat pe tron pe 7 ianuarie 1989, imediat dupa moartea tatalui sau, imparatul Hirohito. In Japonia functioneaza cea mai veche monarhie ereditara in ceea ce priveste continuitatea. Akihito este primul fiu si al cincilea copil al lui Hirohito si s-a nascut in 1933 la Palatul Imperial din Tokyo.

Citeste mai departe...
 

5 noiembrie 1912 – Woodrow Wilson devine presedinte al SUA

Imprimare E-mail
marţi, 10 noiembrie 2015

 In anul 1912, in SUA s-au desfasurat alegeri generale (prezidentiale) intr-un mod diferit de cel din zilele noastre. Si asta pentru ca au candidat trei politicieni: presedintele in functie William Howard Taft (care-si incheia mandatul inceput in 1909), din partea Partidului Republican; Theodore Roosevelt din partea Partidului Progresist (desprins din cel Republican si poreclit „Elanul”); Woodrow Wilson din partea Partidului Democratic. La 5 noiembrie 1912, rezultatul alegerilor a fost: Wilson 42 la suta, Roosevelt 27 la suta, Taft 23 la suta. Woodrow Wilson devenea singurul democrat ales in perioada 1892-1932.

Citeste mai departe...
 

29 octombrie 1922 – Mussolini este desemnat prim-ministru

Imprimare E-mail
joi, 29 octombrie 2015

 Dupa un mars spre Roma inceput la 27 octombrie 1922, pe când cei peste 30.000 de fascisti imbracati in camasi negre s-au apropiat de capitala dorind sa preia puterea, regele Vittorio Emanuele al III-lea l-a desemnat prim-ministru pe Benito Mussolini, evitând astfel izbucnirea unui razboi civil. Initiatorul miscarii fasciste din Italia devenea astfel cel mai tânar prim-ministru din istoria tarii – pâna la numirea lui Matteo Renzi din 2014.

Citeste mai departe...
 

22 octombrie 1978 – Investitura papei Ioan Paul al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 22 octombrie 2015

 La numai 58 de ani, cardinalul polonez Karol Jozef Vojtyla primeste investitura eclesiastica la 22 octombrie 1978, procedura simplificata dupa ce se renuntase la ceremonia de incoronare papala. Cardinalii au ingenuncheat in fata lui, au jurat credinta si i-au sarutat inelul. Pe cardinalul polonez Wyszynski l-a oprit când a dorit sa-i sarute inelul si nu l-a lasat sa ingenuncheze, imbratisându-l... Un papa mai tânar fusese doar Pius al IX-lea, investit  la 54 de ani.

Citeste mai departe...
 

15 octombrie 1917 – Mata Hari este executata

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 Acuzata de spionaj in favoarea Germaniei, in perioada Primului Razboi Mondial, Mata Hari a fost executata prin impuscare de catre un pluton de executie francez, la 15 octombrie 1917, pe cand implinise 41 de ani. Margaretha Geertruida Zelle s-a nascut in 1876, in Olanda, la Neeuwarden. A fost fiica lui Adam Zelle, un investitor bogat, detinatorul unui centru comercial. Dupa falimentul afacerii s-a angajat ca educatoare. La 18 ani, ea a citit un anunt matrimonial al capitanului Rudolf McLeod, care traia in Indiile Olandeze (azi Indonezia) si cauta o nevasta. Cei doi s-au casatorit la Amsterdam, in 1895. Apoi s-au stabilit in Insula Java si au avut doi copii. Viitoarea dansatoare intrase intr-o familie aristocratica si nivelul de trai era foarte ridicat.

Citeste mai departe...
 

8 octombrie 1912 – Primul Razboi Balcanic

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 La data de 8 octombrie 1912, într-un context international defavorabil Imperiului Otoman, Regatul Muntenegru declara razboi turcilor. Câteva zile mai târziu, la 17 octombrie, celelalte tari din Liga Balcanica, adica Bulgaria, Grecia si Serbia, declara si ele razboi aceluiasi inamic. Mari puteri europene, în special Franta si Imperiul Austro-Ungar, au încercat în zadar sa opreasca acest conflict.

Citeste mai departe...
 

1 octombrie 1553 – Incoronarea reginei Maria I a Angliei

Imprimare E-mail
joi, 01 octombrie 2015

 Dupa ce si-a inceput domnia la 19 iulie 1553, regina Maria I Tudor a Angliei si Irlandei a fost incoronata la 1 octombrie 1553. Ceremonia s-a desfasurat la Westminster Abbey, fiind condusa de episcopul de Wincester Stephen Gardiner. Acesta avea aceeasi confesiune precum regina, adica romano-catolica, si fusese inchis din acest motiv in Turnul Londrei. Maria, o catolica infocata, i-a acordat si importanta functie de Lord Cancelar. De altfel, conflictele dure intre catolici si protestanti au caracterizat domnia acestei suverane, poreclita si „Bloody Mary” (Maria cea Sangeroasa).

Citeste mai departe...
 

24 septembrie 1180 – Moartea împaratului bizantin Manuel I

Imprimare E-mail
joi, 24 septembrie 2015

 Disparitia acestui monarh bizantin, spre finele secolului XII, a reprezentat un punct de cotitura în destinul Imperiului Bizantin si a zonei mediteraneene. Manuel I Komnenos a fost considerat un împarat de „origine divina” si multe generatii dupa el l-au considerat „cel mai binecuvântat suveran”. Manuel Komnenos a fost a patrulea fiu al lui Ioan al II-lea Komnenos si al Piroscai de Ungaria. Prin urmare, nimeni nu se astepta ca el sa acceada tatalui sau la tron. Însa în anul 1143, dupa lupte sângeroase împotriva turcilor, tatal sau îl considera cel mai demn sa-i urmeze la tron, datorita faptelor de vitejie si inteligentei dovedite în cursul luptelor.

Citeste mai departe...
 

17 septembrie 1787 – Constitutia SUA este adoptata

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Conventia Constitutionala a Statelor Unite ale Americii, care a avut rolul istoric de a definitiva constitutia acestei tari, a declarat adoptata „Constitutia SUA” la data de 17 septembrie 1787. Membrii Conventiei (congresului) incepusera sa lucreze la acest document in data de 21 februarie 1787 si reuniunea membrilor s-a desfasurat la Philadelphia (a doua capitala a SUA), statul Pennsylvania. La 4 martie 1789 a intrat in vigoare Constitutia SUA, definind SUA ca un stat federal alcatuit din state suverane si conduse de un guvern federal. Doar 13 state erau componente ale SUA pe atunci, toate foste colonii britanice. Trebuie subliniat ca la acea data, Razboiul pentru Independenta a SUA, care incepuse in 1775, nu se terminase.

Citeste mai departe...
 

10 septembrie 1967 – Marele referendum din Gibraltar

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 Desi are un teritoriu foarte restrans, importanta strategica a statului Gibraltar a iesit inca o data in evidenta cu prilejul referendumului din 10 septembrie 1967. Atunci, populatia cu drept de vot a acestui stat a fost chemata sa raspunda la doua intrebari cu valoare istorica: „Doriti suveranitate britanica?” si „Doriti suveranitate spaniola?” Rezultatul a fost coplesitor in favoarea ramanerii sub „tutela” Marii Britanii, caci 99,64 la suta dintre votanti au exprimat aceasta dorinta.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 106 - 126 din 595

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 6,00 lei
- 2 luni: 12,00 lei
- 3 luni: 18,00 lei
- 4 luni: 24,00 lei
- 5 luni: 30,00 lei
- 6 luni: 36,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pasi Ă®ntr-o expozitie
» Un secol de la ultima mare nenorocire
» Cei trei magnifici la ceas de taina
» Sfarsitul proiectului militar OZN
» Cotlete cu sos picant
» Sfaturi utile
» Lumina lichida – superfluidul viitorului
» Muzeul Guggenheim – Bilbao
» Inima de artist
» Udumbara, floarea care se deschide o data la 3.000 de ani
» Dureri netratate, dureri „medicamentoase”
» Nebunii frumosi ai marilor ecrane
» Horoscopul saptamanii: 26 martie – 1 aprilie 2018
» 22 martie 1508 – Amerigo Vespucci, navigator sef al Spaniei
» Tema: „RASCOALE”
» Cel mai vechi computer din lume
» Cand „Pactul de Otel” s-a topit
» Inregistrari radar ale unor OZN-uri
» Musaca de ciuperci
» Reconsiderati exercitiile fizice
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9