Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 25 Jun 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 1 vizitator online

ASTAZI IN ISTORIE

21 mai 996 - Incoronarea împaratului Otto al III-lea

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Al patrulea monarh al dinastiei Ottoniene, împaratul Sfântului Imperiu Roman Otto al III-lea a fost încoronat la 21 mai anul 996, dupa ce a împlinit vârsta de saisprezece ani. Tatal sau, Otto al II-lea, a murit pe când fiul sau avea numai trei ani. Atunci a fost numit rege al Germaniei, în cadrul unei ceremonii la catedrala din Aachen, în anul 983. Pentru regenta s-a luptat cu înversunare varul sau, Henry al II-lea, duce de Bavaria, dar tentativa a esuat si mama lui Otto, Teophanu a preluat regenta.

Citeste mai departe...
 

14 mai 1316 – S-a nascut împaratul Charles al IV-lea

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Apartinând casei regale de Luxemburg, Charles al IV-lea s-a nascut la 14 mai 1316 la Praga (numele sau în ceha fiind „Karel”). A fost fiul regelui John zis „cel Orb”, rege al Boemiei si rege titular al Poloniei, fiind primul fiu al împaratului Henry al VII-lea al Sfântului Imperiu Roman. Mama lui Karel a fost Elizabeth, printesa de Boemia. Viitorul împarat a primit o educatie tipic frantuzeasca, el învatând cinci limbi: latina, germana, ceha, franceza si italiana.

Citeste mai departe...
 

7 mai 1892 – S-a nascut Josip Broz Tito

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Maresal al Iugoslaviei si „arhitect al celei de-a Doua Iugoslavii”, Josip Broz Tito s-a nascut la 7 mai 1892 la Kumrovec, in nordul Croatiei. A fost al saptelea copil al lui Franjo si Mariei Broz. A lucrat ca ucenic de mecanic si, cu ocazia zilei de 1 mai 1910, auzind de miscarea muncitoreasca, a intrat in Partidul Social-Democratic din Croatia. A lucrat in mai multe fabrici (printre care si „Daimler”) si in 1913 s-a inrolat in Armata austro-ungara. S-a remarcat pentru bravura in Primul Razboi Mondial (a luptat contra Rusiei), iar in luptele din Bucovina a fost ranit si luat prizonier. A fost arestat in 1917, dar a reusit sa evadeze sarind din tren.

Citeste mai departe...
 

30 aprilie 1946 – S-a nascut Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Actualul rege al Suediei este Carl al XVI-lea Gustaf, care si-a inceput domnia la 15 septembrie 1973. El i-a succedat la tron bunicului sau Gustaf al VI-lea Adolf, care a domnit din 1950 si pana la moarte, in 1973. Carl Gustaf este fiul printului Gustaf Adolf, duce de Västerbotten, si al printesei Sibylla de Saxa-Coburg si Gotha. Regele s-a nascut in Palatul Haga din Solna, districtul Stockholm si a fost crestinat in rit protestant-lutheran de catre arhiepiscopul de Uppsala. Drept nasi a avut mai multe capete incoronate europene, apoi a primit titlul de duce de Jämtland. Tatal sau, printul Gustaf nu a mai apucat sa acceada la tron pentru ca a murit intr-un tragic accident de avion la 26 ianuarie 1947, pe aeroportul din Copenhaga.

Citeste mai departe...
 

23 aprilie 1348 – Fondarea Ordinului Jartierei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Cel mai prestigios ordin cavaleresc din Anglia si, in general, din Marea Britanie, este Ordinul Jartierei, fondat in mod oficial la 23 aprilie 1348 de catre regele Edward al III-lea al Angliei. In ceea ce priveste prestigiul social in Anglia, acest ordin este pe locul trei, dupa „Crucea reginei Victoria” si „Crucea regelui George”. Ordinul Jartierei este dedicat Sfantului Gheorghe, patronul spiritual al Angliei.

Citeste mai departe...
 

16 aprilie 1319 – S-a nascut regele Jean al II-lea al Frantei

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 Monarhul francez Jean al II-lea, cunoscut si sub porecla „Jean cel Bun”, s-a nascut la 16 aprilie 1319 la Le Mans, Franta. El a apartinut Casei dinastice Valois. Tatal sau a fost Philip al VI-lea al Frantei, incoronat pe cand Jean avea noua ani. Aceasta ascensiune la tron a starnit multe controverse, din cauza urmasilor lui Philip cel Frumos, mort in 1314.

Citeste mai departe...
 

9 aprilie 1413 – Încoronarea lui Henric al V-lea al Angliei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Apartinând Casei dinastice Lancaster, Henric al V-lea al Angliei a fost încoronat la 9 aprilie 1413, pe când avea douazeci si sapte de ani. Era doar al doilea monarh al Lancasterilor si a mai fost numit Henry de Monmouth, dupa castelul în care s-a nascut. A fost fiul lui Henric al IV-lea. Când a venit pe lume, rege era controversatul Richard al II-lea, care l-a exilat pe tatal lui Henric si a luat copilul în custodie. Numai ca în 1399 Richard este alungat de pe tron si Henric al IV-lea devine rege. Fiul sau primeste titlul de Print de Wales si Duce de Lancaster...

Citeste mai departe...
 

2 aprilie 742 – S-a nascut imparatul Carol cel Mare

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Una dintre cele mai importante figuri istorice europene ale Evului Mediu a fost Carol cel Mare, supranumit „Parintele Europei”. El s-a nascut la 2 aprilie 742. Data este certa, dar asupra anului au existat discutii, fiind posibil sa se fi nascut cinci ani mai tarziu. Nu se cunoaste cu precizie locul nasterii, care poate fi pe teritoriul actualui oras Aachen (Germania) sau Ličge (Belgia). Carol a fost primul fiu al lui Pepin cel Scurt, rege al francilor, si al Bertradei din Laon.

Citeste mai departe...
 

26 martie 1027 – Incoronarea imparatului Conrad al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Preluind tronul dupa moartea lui Henri al II-lea cel Sfant, imparatul Conrad al II-lea zis cel Batran a fost incoronat la 26 martie 1027 drept suveran al Sfantului Imperiu Roman. Acesta era un complex multi-etnic din centrul Europei, avand Regatul German drept cel mai vast teritoriu. Din aceeasi entitate statala mai faceau parte Regatul Boemiei, Regatul Burgundiei si Regatul Italie. Sfantul Imperiu Roman a rezistat pana in anul 1806, in vremea lui Napoleon Bonaparte.

Citeste mai departe...
 

19 martie 1629 – S-a nascut tarul Aleksei I al Rusiei

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Fiu al tarului Mihail I Romanov (primul lider rus al dinastiei Romanov), Aleksei Mihailovici, viitor tar al „Intregii Rusii”, s-a nascut la 19 martie 1629, la Moscova. mama sa a fost Eudoxia Stresneva, a doua sotie a tarului Mihail. La 12 iulie 1645, Aleksei a acces la tron dupa moartea tatalui sau. Acesta fusese dat in grija marelui boier Boris Morozov.

Citeste mai departe...
 

12 martie 1918 – Moscova redevine capitala Rusiei

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Indelungata istorie a Moscovei a cunoscut în ziua de 12 martie 1918 un eveniment epocal: ca urmare a Revolutiei bolsevice din 1917 (soldata cu abdicarea tarului Nicolae al II-lea, colapsul guvernului imperial, crearea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse etc.), Moscova a fost declarata capitala a RSFSR si ulterior a URSS. Metropola redevenea astfel centrul politic si administrativ al tarii, dupa ce Petru cel Mare îsi fixase capitala la Sankt Petersburg, în 1712. Acest oras de la Marea Baltica fusese construit din 1703.

Citeste mai departe...
 

5 martie 1133 – S-a nascut Henric al II-lea al Angliei

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Henric al II-lea Plantagenetul, rege al Angliei si Lord al Irlandei, s-a nascut la 5 martie 1133 in Franta, la LeMans, ca fiu al lui Geoffrey conte de Anjou si al Matildei, fiica a lui Henric I si duce al Normandiei. Matilda ar fi trebuit sa ocupe tronul Angliei dupa moartea tatalui sau, insa varul Stephen de Blois a acces la tron si a izbucnit un razboi civil. Caracterul dur si optimismul debordant al lui Henric erau mostenite de la inaintasul sau direct Wiliam Cuceritorul (rege al Angliei intre 1066 si 1087). Henric a avut o educatie aleasa, cu invatati francezi si englezi, insa si o educatie militara foarte dura.

Citeste mai departe...
 

26 februarie 1861 – S-a nascut Ferdinand I al Bulgariei

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Apartinand Casei regale Saxa-Coburg si Gotha, Ferdinand I al Bulgariei s-a nascut la Viena la 26 februarie 1861. A fost fiul printului August de Saxa-Coburg si Gotha si al printesei Clémentine de Orléans. De confesiune romano-catolica, Ferdinand a devenit print-domnitor (cneaz) in anul 1887, dupa ce cneazul Alexander de Battenburg a abdicat (1886). Pe atunci, Ferdinand era ofiter in armata austro-ungara. El a fost ales cu majoritate in Marea Adunare Nationala a Bulgariei. Tronul fusese oferit initial unui print danez si chiar regelui Romaniei. Ascensiunea lui Ferdinand nu a fost privita cu ochi buni de Casele regale din Europa, multi considerandu-l prea delicat si „afemeiat”. Numai ca noul print-domnitor a avut un succes major in primele doua decenii ale domniei sale.

Citeste mai departe...
 

19 februarie 1942 – Atac asupra Australiei

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 Pentru prima oara în istoria acestei tari-continent, la 19 februarie 1942 Australia a fost atacata de o forta straina. Forte aeriene japoneze, reprezentate de 242 de aparate de bombardament, au atacat importantul port Darwin din nordul Australiei. Loviturile bombardierelor nipone au vizat si doua aeroporturi ale aceluiasi oras (deschis la Marea Timor).

Citeste mai departe...
 

12 februarie 1809 - S-a nascut Abraham Lincoln

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Presedintele celei mai mari crize morale si constitutionale din istoria SUA, Abraham Lincoln, s-a nascut la 12 februarie 1809 în familia lui Thomas Lincoln, la o ferma din statul Kentucky. Era o familie foarte religioasa, apartinând cultului baptist, care, printre altele, interzicea consumul de alcool si sclavia. Dar Abraham Lincoln a fost mai degraba un sceptic, desi frecventa cu familia biserica. Era un bun cunoscator al Bibliei si de mic a avut pasiunea lecturii.

Citeste mai departe...
 

5 februarie 1286 – Încoronarea lui Philippe al IV-lea al Frantei

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 Cunoscut si sub porecla de „Regele de marmura” sau „Regele de Fier”, Philippe al IV-lea al Frantei si al Navarrei a fost încoronat la 5 februarie 1286, la Reims (oras important în istoria monarhiei franceze, în regiunea Champagne-Ardenne, la 130 de kilometri de Paris). Facând parte din Casa dinastica Capet, Philippe s-a nascut în 1268, la Palatul Fontainebleau, ca fiu al lui Philippe al III-lea cel Plesuv si al Isabellei de Aragon. La opt ani ani a devenit prim mostenitor al tronului, dupa moartea fratelui mai mare Louis. Ulterior a murit si un frate mai mic, iar pentru ambele decese a fost suspectata mama vitrega Maria de Brabant. În adolescenta, desi unii apropiati îi spuneau „Philippe cel Frumos”, din cauza atitudinii sale inflexibile a fost poreclit si „Statuia”.

Citeste mai departe...
 

29 ianuarie 1843 – S-a nascut William McKinley

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 Al 25-lea presedinte al SUA a fost William McKinley, care a îndeplinit primul mandat între 1897 si 1901, iar din al doilea mandat a îndeplinit numai sase luni, el fiind asasinat la 14 septembrie 1901. William McKinley s-a nascut la Niles, statul Ohio, într-o familie cu ascendenti englezi si scotieni. Parintii sai erau de confesiune metodista (ramura a crestinilor protestanti) si William a fost toata viata un om religios. Dupa ce a urmat un an de colegiu, el s-a înrolat la izbucnirea Razboiului de secesiune (sau Razboiul civil american) ca soldat la infanterie, în 1861. Dupa razboi, în 1865, McKinley a urmat studii de avocatura, fiind admis în barou în 1867. În 1871 s-a casatorit cu Ida Saxon. Cei doi copii ai lor au murit devreme, în copilarie.

Citeste mai departe...
 

22 ianuarie 1440 – S-a nascut Ivan al III-lea al Rusiei

Imprimare E-mail
duminică, 25 ianuarie 2015

 Marele print al Moscovei (denumirea oficiala) Ivan al III-lea Vasilievici s-a nascut la Moscova, la 22 ianuarie 1440, fiind fiul marelui print al Moscovei Vasili al II-lea. Acesta a avut o lunga domnie (1425-1462), în timpul careia s-a desfasurat „Marele razboi feudal”. În istoria Rusiei, Ivan al III-lea Vasilievici este privit ca un mare cuceritor si întregitor al natiei, întrucât în timpul domniei sale foarte lungi (1462-1505) teritoriul Rusiei aproape ca s-a triplat.

Citeste mai departe...
 

15 ianuarie 1929 – S-a nascut Martin Luther King Jr.

Imprimare E-mail
duminică, 18 ianuarie 2015

 Proeminent luptator pentru drepturile civile ale populatiei de culoare din SUA, pastorul Martin Luther King Jr. s-a nascut la 15 ianuarie 1929 în Atlanta, Georgia. Nascut sub numele de Martin King, el a primit si supranumele de „Luther” la initiativa tatalui sau, dupa o vizita în Germania, în 1934, la Congresul mondial al aliantei baptiste (în onoarea reformatorului german Martin Luther). În 1964, Martin Luther King a primit Premiul Nobel pentru pace pentru combaterea rasismului prin metode nonviolente.

Citeste mai departe...
 

8 ianuarie 1959 – Charles de Gaulle devine presedinte

Imprimare E-mail
duminică, 11 ianuarie 2015

 Dupa alegerile de la finele anului 1958, Charles de Gaulle devine presedintele celei de-a Cincea Republici Franceze, la 8 ianuarie 1959. Procentul sau electoral a fost de 78 la suta. El a câstigat si al doilea mandat, la alegerile din 1965. La 29 aprilie 1969, de Gaulle a demisionat din functia de presedinte al statului. Charles de Gaulle s-a nascut în 1890 la Lille (nordul Frantei), tatal sau, Henri, fiind un aristocrat, iar mama, Jeanne, fiica unor industriasi prosperi. Stramosii sai au detinut ranguri nobiliare militare. Catolic devotat, el alege în 1908 cariera militara la scoala de elita din Saint-Cyr, apoi face studii diplomatice.

Citeste mai departe...
 

25 decembrie 800 – Carol cel Mare a jucat totul cu coroana pe masa

Imprimare E-mail
vineri, 26 decembrie 2014

 Regele al francilor din anul 768 si pâna la moarte, în anul 814, Carol cel Mare a fost încoronat Imperator Augustus la 25 decembrie anul 800, de catre papa Leon al III-lea. Acel urias eveniment al istoriei Evului Mediu timpuriu al Europei a fost considerat drept o reînviere a Imperiului Roman de Apus, iar Carol cel Mare sau „Charlemagne” este vazut drept fondatorul Frantei si Germaniei, el fiind realizatorul primului imperiu în Europa occidentala de la prabusirea Romei.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 106 - 126 din 559

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Primul robot umanoid printat 3d
» Batalia pentru Dardanelle
» Cazul Certesti – 1996
» Tratamente cosmetice de succes
» Friptura marinata din carne de porc
» Ziua in care masinile scriu poezii
» Manastirea Dervent
» Umor suprarealist
» Eniovden – o sarbatoare a Soarelui si a focului
» Exista un virus al nebuniei?
» Iedera, nu doar o planta decorativa
» Mishima, onoare si dezamagire
» Twin Peaks 2017 – mai straniu, mai socant, mai incitant
» Horoscopul saptamanii: 19-25 iunie 2017
» 15 iunie 1330 – S-a nascut Edward, „Printul negru”
» Tema: „INFERNUL”
» Pitagora, matematician si guru
» Cum se primesc invadatorii
» Intâlniri la Bâlea Lac si in Muntii Ciucas
» 4 masti eficiente
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9