Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 20 Jan 2018
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 11 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

Sumerienii - intelepti si turbulenti

Imprimare E-mail
miercuri, 01 august 2007

 Se stie ca sumerienii au fost inventatorii scrisului, adica ai primului ansamblu de simboluri care au redat limbile folosite: hurita (vorbita in Siria), hitita (in Turcia), urarteana (in Armenia), elamita (in Iran) etc. Cele mai vechi dintre aceste semne se situeaza in jurul anilor 3300 i.Ch. E vorba de asa numitele logograme, semne-cuvinte ce reprezinta un obiect sau o actiune.

Citeste mai departe...
 

Tablitele din Tell Shiukh

Imprimare E-mail
miercuri, 18 iulie 2007

 Sapaturile efectuate in Siria au scos la iveala  texte cu caractere cuneiforme din secolul VII i.Ch. ce atesta, printre altele, amplasamentul orasului antic Burmarina, a carui localizare fusese ignorata pana in prezent. Sapaturile, efectuate de o echipa de arheologi sirieni, italieni si francezi, au debutat in 1995.

New layer...
Citeste mai departe...
 

Civilizatia mamutului

Imprimare E-mail
miercuri, 11 iulie 2007

 Vanatoarea de mamuti nu se improvizeaza. (Ne aflam in „prezentul" preistoric.) E nevoie de o lunga ucenicie, inca din copilarie, pentru a invata cum sa vii de hac unui colos. Sa-i cunosti obiceiurile. Punctele slabe. Sa apreciezi cat mai bine unghiurile de atac. Sa te apropii de el cu prudenta. Pentru a sterge mirosul propriului corp, vanatorii isi acopereau torsul cu fecale de mamut.

Citeste mai departe...
 

Rituri funerare

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iulie 2007

 Conform mitologiei Egiptului, zeul Osiris a fost asasinat si ciopartit de catre fratele sau Seth care i-a aruncat resturile in Nil. Din fericire, acestea au fost recuperate si conservate de catre sotia si sora sa si zeul a revenit la viata.
 Incepand cu mileniul III i.Ch., riturile funerare egiptene sunt influentate de acest mit. Rituri care vizeaza conservarea si revitalizarea corpului. Solutia? Mumificarea.

Citeste mai departe...
 

Mitul unui regat crestin

Imprimare E-mail
miercuri, 27 iunie 2007

 In Evul Mediu, in mediile regale europene circula o poveste extraordinara. Este vorba de un preot crestin, putred de bogat, de undeva din estul Persiei, care ar fi repurtat o mare victorie impotriva armatelor persane si a celor din Media (Iran). Preotul s-a indreptat dupa aceasta confruntare spre Ierusalim pentru a se intalni cu cruciatii veniti din Europa, undeva pe malul Tigrului. Dupa ce i-a asteptat in zadar, s-a intors in regatul sau, strabatut de un fluviu magic.

Citeste mai departe...
 

Valurile de migratii in America

Imprimare E-mail
miercuri, 20 iunie 2007

 Populatia biologica originara de pe continentul american ar fi conservat tipul morfologic al primilor oameni moderni aparuti in Africa subsahariana in urma cu 200.000 de ani, inainte de a se raspandi spre est acum 70.000 de ani si de a ajunge in America. Cel de-al doilea val, cu caracteristici mongoloide, ar fi provenit din nord-estul Asiei (tipul mongoloid) inlocuind, in urma cu 12.000 de ani, primul val de emigranti paleoamericani.

Citeste mai departe...
 

Americani in varsta de... 60.000 de ani!

Imprimare E-mail
miercuri, 13 iunie 2007

 Noile datari (ale pietrelor taiate) si ipoteze au plasat colonizarea continentului in urma cu 30.000 de ani. Sau chiar 60.000 de ani! Uneltele din piatra (unii specialisti contesta faptul ca ar fi fost taiate de mana omului, considerandu-le rodul unui fenomen natural) proveneau din cele mai vechi straturi geologice din Pedra Furada, fiind compatibile cu cele din urma cu 30 sau 40.000 de ani gasite in alte parti ale lumii, in estul Asiei sau in Africa.

Citeste mai departe...
 

Cand a pus omul prima oara piciorul in America?

Imprimare E-mail
miercuri, 06 iunie 2007

 Oamenii de stiinta n-au reusit sa lamureasca problema vechimii prezentei umane pe continentul american. Preocuparile in acest sens debuteaza in secolul XVI, locuitorii acestui pamant fiind considerati descendenti ai lui Adam si Eva, ai lui Noe, descendenti ai unor triburi din Israel, ai fenicienilor, vikingilor, bascilor, ba chiar si ai atlantilor...

Citeste mai departe...
 

Cine au fost misteriosii hicsosi?

Imprimare E-mail
miercuri, 23 mai 2007

 Suntem in Egiptul secolului XVIII i.Ch. Regatul Nilului, aflat sub puterea celei de-a XII-a dinastii a faraonilor, dormiteaza pe patul de lauri ai gloriei. Dintr-o data, somnul e intrerupt brutal de un cataclism. Un cutremur? Nicidecum. Un lucru mai cumplit: o invazie! „Nu stiu cum a fost posibil. Cred ca zeii si-au intors dintr-o data fata de la noi. Din regiunile de vest au aparut invadatori dintr-o rasa necunoscuta, care au pus stapanire pe Egipt fara ca poporul nostru sa opuna rezistenta.” Cine a spus aceste cuvinte? Manethon, un preot-istoric care a trait insa in Egipt 1500 de ani mai tarziu.  Din relatarile sale aflam ca orasele au fost incendiate, templele distruse, numerosi barbati masacrati.

Femeile si copiii au fost crutati dar au luat drumului sclaviei. Invadatorii, supranumiti Aamu (asiatici), erau probabil nomazi veniti din Palestina. Manethon, care scria in greaca, i-a numit si hicsosi, adica „printi din tari straine”. Au construit in Delta Nilului cetatea Avaris, capitala lor – unde au instalat o garnizoana cu aproximativ 240.000 de soldati! Sunt cunoscute domniile a sapte regi hicsosi, primul fiind Salitis.

In lungile lor perioade de domnie, recordul il detine Apophis: 61 de ani! Au controlat in special nordul Egiptului. Fara indoiala, au dispus de o armata bine echipata. Printre armele necunoscute egiptenilor figura o sabie curbata si un arc cu o constructie speciala, mult mai puternic decat cele ale egiptenilor. In plus dispuneau de numerosi cai si de care de lupta. Dupa doua sute de ani de prezenta in Egipt, sunt vanati de printi veniti de Theba care vor deschide larg portile Noului Imperiu.

Regina din Saba

Legenda spune ca in secolul XI i.Ch., o mare caravana ar fi trecut portile Ierusalimului. Era escorta reginei Saba, suverana unui regat indepartat si foarte bogat. Regina a venit sa-l intalneasca pe marele rege Solomon, pentru a se convinge de legendara sa intelepciune. Dupa ce e primita la palat ii cere sa-i raspunda unor intrebari enigmatice. Raspunsurile regelui o cuceresc si-i intaresc credinta ca Solomon este unsul lui Dumnezeu. Dupa care, se pregateste sa se intoarca in misterioasa sa tara, fara sa-i mai dea vreodata de stire puternicului suveran.

Regina din Saba isi datoreaza renumele Vechiului Testament si Coranului. Ambele carti relateaza, cu unele diferente, intalnirea sa cu Solomon, puternicul si inteleptul rege al Israelului. Regina e mentionata deopotriva in legende crestine etiopiene. Aici se mentioneaza faptul ca ar fi avut un fiu cu Solomon, pe nume Menelik. Se spune ca, regina din Saba ar fi domnit in vechea capitala a regatului etiopian, Aksum. Ruinele descoperite au fost insa construite dupa presupusa epoca in care a trait regina, cu cel putin o mie de ani mai tarziu. Nu a fost descoperita nici o urma care sa-i ateste domnia si regatul.

O ipoteza e legata de actualul Yemen, in sudul Peninsulei Arabice. Istoricii ar fi gasit aici urme ale unui prosper regat si ale capitalei sale, Marib. Au gasit si o lista in care era mentionati regii din epoca lui Solomon. Despre regina, nici un cuvant. Sa fie acest personaj doar un mit? Sau poate regatul ei se afla in alta parte?

DORIN MARAN

 

Comorile piratilor

Imprimare E-mail
miercuri, 16 mai 2007

 Cine n-a visat in copilarie, in urma lecturilor sau a vizionarii unor filme, sa intre in pielea unui pirat care spinteca marile in cautarea unor comori, aflate in corabiile atacate, ascunse apoi in insule pustii? Acest mit universal care asociaza piratii si comorile lor e constituit din simboluri ale libertatii absolute si ale unor averi fabuloase obtinute rapid.

Citeste mai departe...
 

Caravana de aur

Imprimare E-mail
miercuri, 09 mai 2007

Un tanar negustor berber a facut o lunga calatorie prin regatul Mali, plecand in anul 1330 din orasul Sidjilmassa, din nordul Saharei, spre curtea regala. Un periplu relatat in cateva scrisori adresate unui prieten.

Citeste mai departe...
 

Cea mai veche ceramica din lume

Imprimare E-mail
miercuri, 02 mai 2007

 In urma cu peste 26.000 de ani, vanatorii-culegatori ce traiau in Moravia au inventat ceramica. Au produs insa mai degraba figurine de animale si de femei si nu obiecte utilitare, probabil in scopuri rituale. Dupa cateva mii de ani, tehnica folosita pare sa se fi pierdut in mod paradoxal. Obiecte din argila arsa au fost descoperite in mai multe situri: Dolni Vestonice, Pavlov sau Predmosti.

Citeste mai departe...
 

Herculanum – orasul aristocratilor

Imprimare E-mail
miercuri, 25 aprilie 2007

 Asa cum reiese din denumirea sa, Herculanum e legat de figura mitica a lui Hercule, care ar fi fondat orasul locuit in secolele VII-V i.Ch. de etrusci si greci. Ultimele cercetari indica faptul ca Herculanum si Pompei, au origine etrusca. Istoria lor va avea insa destine paralele pana la sfarsitul razboiului civil si inceputul ocupatiei romane, intre anii 89-80 i.Ch.

Citeste mai departe...
 

Adam si Eva vor fi resuscitati

Imprimare E-mail
miercuri, 18 aprilie 2007

 Mostenitor al Muzeului etnografic din Trocadero, fondat in 1878, Muzeul Omului a fost creat cu ocazia Expozitiei universale din 1937. S-a constituit din Cabinetele de curiozitati si din Cabinetul regal (care isi are originea in secolul al XVI-lea) la care s-au adaugat fondurile de antropologie si preistorie ale muzeului. Un muzeu consacrat stiintelor vietii si stiintelor omului.

Citeste mai departe...
 

In cautarea neoliticului

Imprimare E-mail
miercuri, 11 aprilie 2007

 Nici un sit funerar sau resturi umane n-au fost localizate pe o raza de 50 de km, ceea ce confirma caracterul efemer al ocuparii acestor taramuri. Asemenea siturilor destinate unui habitat temporar, cel din Sagan-Zaba e dificil de interpretat, spre a distinge inceputul... sfarsitului neoliticului, perioada ce ii intereseaza pe specialisti.

Citeste mai departe...
 

O civilizatie disparuta in mod misterios

Imprimare E-mail
joi, 05 aprilie 2007

 In urma cu 8000 de ani, un popor de vanatori-culegatori a disparut brutal in sudul Siberiei. Un fenomen misterios datorat probabil unei bulversari climatice. O echipa de oameni de stiinta incearca sa afle adevarul.  Un sit aflat pe malul locului Baikal. Locul e strajuit de doua imense faleze intunecate, nelinistitoare, intre care se afla un luminis.

Citeste mai departe...
 

Un muzeu in mijlocul Mediteranei

Imprimare E-mail
miercuri, 28 martie 2007

 In mijlocul Marii Mediterane intre Peninsula Italica si Africa se afla un mic arhipelag plin de bogatii arheologice, arhitecturale, artistice si naturale care atrag anual peste 1,5 milioane de vizitatori. Insulele, un adevarat muzeu in aer liber, sunt pline de porturi mici, de golfuri izolate si salbatice, cu stanci abrupte si plaje nisipoase.

Citeste mai departe...
 

Zeii de foc din Costa Rica

Imprimare E-mail
miercuri, 21 martie 2007

 Arenal. Un colos inalt de 1680 m; cel mai important din tara. „Urletele” si avalansele de piatra de pe flancuri n-au incetat din 1968 cand a avut loc marea eruptie. Inainte de aceasta data, era considerat un vulcan stins. Trezirea „Zeului de foc” cum il considerau indigenii, a fost atat de puternica incat a devastat o intindere de 12 km patrati facand sa dispara satele Pueblo Nuevo si Tabacon.

Citeste mai departe...
 

Perfectiunea artei grecesti

Imprimare E-mail
miercuri, 14 martie 2007

 Sculptura greaca e poate cel mai cunoscut aspect al artei grecesti, o arta exprimand idealul, perfectiunea plastica fiind cea prin care se incearca abandonarea reprezentarii fidele a naturii. Din pacate, doar o mica parte din productia sculpturala greaca ne-a parvenit. Multe dintre capodoperele descrise in literatura greaca s-au pierdut sau au ajuns in contemporaneitate mutilate iar altele doar sub forma de cópii, mai mult sau mai putin fidele, din epoca romana.

Citeste mai departe...
 

Ceramica greaca

Imprimare E-mail
miercuri, 07 martie 2007

 Aparuta in Orientul Apropiat, arta ceramicii atinge in Grecia antica un inalt nivel de calitate artistica, constituind o marturie a vietii si a culturii vechilor greci. Numarul obiectelor ceramice grecesti repertoriate este urias dar nu reprezinta decat o infima parte din productia epocii (peste 50.000 de vaze provin doar din Atena). Intre anii 1050-900 i.Ch., obiectele ceramice erau decorate cu linii, semicercuri, cercuri concentrice, desenate cu mana sau cu pensula.

Citeste mai departe...
 

Prabusirea imperiului

Imprimare E-mail
miercuri, 28 februarie 2007

 Cea de-a doua ipoteza a declinului maiasilor se refera la conflictele armate. Maiasii nu erau un popor pacifist. Erau antrenati frecvent in razboaie. Se stie ca practicau sacrificiile umane (nu se stie insa cu ce ocazii si cu ce frecventa) si e de presupus ca adversarii lor constituiau viitoarele ofrande, alimentand sacrificiile destinate „imbanzirii” Universului, fortelor sale ascunse. E greu insa de presupus ca aceasta ar fi unica motivatie a razboaielor purtate. Arheologii americani au scos in evidenta evenimente de o violenta considerabila care s-ar fi derulat incepand cu anul 760 in jurul cetatii Seibal.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 400 - 420 din 455

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Botii inteligenti si manipularea energetica
» Marea confruntare Kennedy-Hrusciov
» Fisiere OZN ale oficialitatilor din Noua Zeelanda
» Pastravi cu ghimbir la cuptor
» Sani mai fermi
» Supervulcanul care ne ameninta planeta
» Manastirea Moisei
» Nudul clasic si realist
» Primele tatuaje figurative ale omenirii
» Tusea este de mai multe feluri
» Leguma si leac pentru toata lumea
» Corespondenta unor amanti celebri
» Actori trisori la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 22-28 ianuarie 2018
» 18 ianuarie 1701 – Frederick I devine regele Prusiei
» Tema: „MUZE”
» Egiptenii au vazut o eclipsa de soare acum 3225 de ani
» Cetatea Caral si arhitectura moderna
» Italia, de la imperiu la republica
» Regulamente militare americane pentru OZN-uri
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9