Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 30 May 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 5 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 Mormant din flori. In urma cu 13.700 de ani, natufienii, prima populatie umana care a devenit sedentara, isi asezau mortii pe paturi de flori si plante aromate, precum menta salbatica si frunzele de salvie. Descoperirea vestigiilor unor astfel de morminte a fost facuta recent de arheologi israelieni de la Universitatea din Hasifa, intr-o pestera de pe Muntele Carmel. Acest obicei funerar, semnalat pentru prima oara arheologic, a fost descris in cazul lui Homo Sapiens in documente antice irakiene.

Citeste mai departe...
 

Roma desfatarilor

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 Conform contractului social roman, imparatii erau obligati sa asigure cetatenilor sarbatori publice, curse de cai, lupte cu gladiatori etc. Cine suporta uriasele cheltuieli aferente? O parte din bani provenea din visteria imparatului, o alta era asigurata de bogatasi care aveau acces la unele functii politice, de senatori si de preoti. Romanii erau foarte atrasi de cursele de cai (hergheliile erau aduse in special din Asia Mica) organizate in hipodromul Circus Maximus, utilizat din secolul al IV-lea i.Ch., in care incapeau 150.000 de persoane!, intreceri comparabile ca interes cu palpitantele curse de formula 1. Conducatorii de care erau adulati si pariurile curgeau. Deseori se puneau in joc sume enorme. Unul dintre ei (Diocles) a intrat triumfal in istoria competitiilor cu cele 1462 de curse câstigate, consemnate pe placa mormântului sau.

Citeste mai departe...
 

Imperiul desfatarilor

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Pentru a-si asigura popularitatea, imparatii romani ofereau alimente, circ – panem et circenses – libertate si placeri, de la imbaiatul in terme cu facilitati suplimentare pâna la urmarirea luptelor gladiatorilor care se desfasurau in strada, in arene, apoi in incinta Coliseumului. Asta nu inseamna ca in Roma, ca si in alte orase sau cetati ale Republicii si apoi ale Imperiului, cetatenii traiau intr-o permanenta sarbatoare. Practicau diverse meserii, lucrau pamântul, aveau obligatia de a studia arta razboiului, de a participa la antrenamente fizice si de lupta. Unele cartiere erau desemnate pentru practicarea diverselor meserii: confectionarea de bijuterii, obtinerea parfumurilor, gastronomie, morarit, confectionarea de haine si uniforme militate, armuri, armament etc. Serviciile publice erau propuse si organizate, sub arcadele forurilor, de senatori, avocati, notari.

Citeste mai departe...
 

Credinte cu radacini adanci

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 In contextul credintelor pagâne, oamenii au recurs din timpuri stravechi la diverse reprezentari, simboluri, mituri etc. In centrul interesului lor s-au aflat si arborii, o punte intre pamânt si cer, inzestrati cu puteri magice si terapeutice. Sute de astfel de arbori continua sa fie venerati. In numeroase regiuni ale globului exista arbori adulati, cu presupuse capacitati magice care vindeca boli, aduc dragostea in viata persoanelor singure, succes in afaceri, pe cele mai multe ofrande aduse acestora fiind scrise doleantele. Ritualurile care trezesc energiile subtile al copacilor sunt diverse. Copacul este inconjurat de un alai de credinciosi rotindu-se in jurul lui in timp ce se roaga. Pe unii arbori sunt instalate troite cu figurine reprezentând-o pe Maica Domnului sau diversi sfinti.

Citeste mai departe...
 

Margele din meteoriti

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Noua "margele" tubulare corodate si fisurate, care faceau parte dintr-un colier, au fost descoperite intr-o necropola din Gerzeh, la sud de Cairo, in 1911. Piesele au fost apoi achizitionate de un muzeu din Manchester. De-abia in urma cu doua luni au fost supuse analizelor de catre o echipa de specialisti britanici, realizate cu un microscop electronic cu baleiaj. Rezultatele au fost surprinzatoare. Podoabele, care proveneau din epoca predinastica, au fost realizate prin anii 3300 i.Ch. din fier de origine meteoritica, atestand prima si unica - pana la eventuale noi descoperiri - utilizare a fierului (metalurgia a debutat dupa cateva milenii).

Citeste mai departe...
 

Regina metropolelor

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 Un oras cu o constelatie de constructii impozante, spectaculoase, un complex de lucrari menit sa asigure confort si agrement locuitorilor al caror numar a ajuns in secolul al IV-lea d.Ch. la aproximativ 1 milion. Descoperirea retroactiva, mediata, a Romei imperiale este la fel de fascinanta si socanta ca cea a New Yorkului sau a Shanhaiului de catre un turist amator. Imparatul Augustus avea obiceiul de a se lauda cu faptul ca a mostenit un oras din caramida pe care a inlocuit-o cu marmura. Proiectele sale arhitecturale, extrem de ambitioase, care vor schimba semnificativ infatisarea Romei vor fi continuate in viziuni proprii de succesorii sai pana in secolul al IV-lea d.Ch.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Fresce tombale. Un monument funerar degajat din pamant in 2008 in orasul Shuozhu (la 330 kilometri sud-vest de Beijing) a fost jefuit de cateva ori, fiind golit de toate obiectele existente (au fost furate si ramasitele pamantesti ale unui barbat si ale unei femei, nu insa si sarcofagul). Ar fi disparut si frescele tombale, de o frumusete remarcabila (hotii au sectionat cateva suprafete urmand sa gaseasca o solutie pentru a le decupa dar au intervenit la timp – de asta data! – autoritatile care au reusit sa aresteze cativa dintre jefuitori). Dupa ce mormantul a fost pazit, o serie de arheologi l-au studiat, avand la dispozitie si marturisirile celor arestati.

Citeste mai departe...
 

Portul faraonului

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 O echipa de arheologi franco-egipteana a facut recent o descoperire exceptionala: un sit portuar vechi de peste 4500 de ani pe tarmul Marii Rosii. De aici plecau corabiile care aprovizionau santierele destinate constructiei piramidelor din Vechiul imperiu egiptean, in timpul domniei faraonului Kheops. In situl Quadi al-Jarf de pe tarmul occidental al Marii Rosii, aflat la 120 de kilometri sud fata de Canalul de Suez, se afla cel mai vechi port maritim cunoscut.

Citeste mai departe...
 

Abundenta resurselor

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 In perioada sa de apogeu din timpul domniei imparatului Traian (98-117), Imperiul roman se intindea pe o suprafata de 4 milioane de kilometri patrati. Impresionanta cifra a fost consemnata dupa moartea sa din anul 117. Imperiul se intindea din Britania (Marea Britanie) pana in Siria, de pe malurile Rinului si ale Dunarii, pana in regiuni ale Africii. Datele complete legate de resursele imperiului nu sunt consemnate statistic, dar au putut fi, in linii mari, deduse din studiul unor texte si al descoperirilor arheologice. O prima constatare: fiecare tinut aflat sub stapanire romana avea un potential de resurse specifice de care, in cea mai mare parte, peninsula nu dispunea. Rolul primordial in asigurarea prosperitatii imperiului il juca agricultura, culturile de cereale, de grau in speta, indispensabile consumului alimentar.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 "Mitica" lume subpamanteana. Utilizarea unui nou robot teleghidat, nu pe Marte ci sub piramida Sarpelui cu pene din Teotihuacan, denumita si Cetatea Zeilor, s-a soldat cu detectia a trei camere funerare subterane necunoscute, sapate in urma cu 2000 de ani pentru demnitari ai anticei cetati. Doua dintre acestea aflate la extremitatea tunelului degajat anul trecut, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, nu au fost descoperite de radarul cu detectie in sol GPR. Robotul, denumit Tlaloc II-TC, conceput de ingineri francezi, dotat cu senile, brate mecanice, scanere si camere video, a transmis imagini din tunel si din incaperile descoperite, imagini care te introduc intr-o lume mitica, misterioasa, tulburatoare, in care te intampina, frecvent, diverse obiecte: masti din lemn incrustate cu pietricele - unele infricosatoare - obiecte din ceramica, ustensile din silex, oseminte etc. Cele mai multe sunt obiecte-ofranda, descoperite si in cadrul misiunilor anterioare. Ultima inventariere a indicat un numar stupefiant: 70.000.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Babilon "stramutat". Conform opiniei englezoaicei Stephanie Dalley de la Universitatea din Oxford, specialista in cultura Asiriei si in studiul limbilor orientale antice, miticele gradini suspendate din Babilon (pe teritoriul Irakului) ar fi existat in secolul al VII-lea i.Ch., dar nu in capitala Mesopotamiei (aflata in sud) ci spre nord, in apropiere de Ninive, pe teritoriul dusmanilor asirieni. Ceea ce ar explica, de pilda, absenta lor din descrierile lui Herodot legate de Babilon. Orientalista a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat timp de 10 ani limbile orientale vechi. Si-a dat seama ca localizarea gresita a miticelor gradini a fost facuta din cauza unor erori de traducere identificate in scrierile babiloniene si asiriene pe aceasta tema.

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani (2)

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Prin ingeniozitatea de care au dat dovada puterea si negustorii, din punct de vedere politic si comercial, acestia au reusit sa se impuna pe numeroase piete ale lumii. In viziunea specialistilor, Amalfi reprezinta prima putere "capitalista" din bazinul mediteranean. In secolul al X-lea, o mare parte din negustorii amalfitani se instaleaza definitiv in Constantinopol, pe tarmurile Cornului de Aur. Se aprovizioneaza cu marfuri pretioase: bijuterii, perle, parfumuri, tamaie, tesaturi si produse agricole, in special, grane, practicand si comertul ilicit. In anul 940, un ambasador al Sfantului Imperiu scrie intr-un raport: "Negustorii venetieni si amalfitani reusesc sa treaca prin vamile bizantine si sa vanda tesaturi din bumbac destinate exclusiv Curtii imperiale".

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Inainte ca Genova, Pisa sau Venetia sa-si dezvolte comertul pe cale maritima, acest oras-cetate cu titlu de republica a creat importante retele comerciale, dominand apele Mediteranei. Malurile abrupte ale golfului Salerne umbresc apele Mediteranei care devin de un albastru inchis. Din apropierea acestui colt de rai se prelinge, serpuind printre palmieri si pini, o sosea care duce spre Amalfi, un mic oras cu 5000 de locuitori aflat la 40 de kilometri de Neapole. Dinspre uscat, accesul se face prin porti monumentale din bronz aduse tocmai din Constantinopol in secolul al XI-lea.

 

Citeste mai departe...
 

Alegoriile labirintului

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Labirintul a fost descris in Antichitate ca un arhetip proiectat si realizat la Cnossos de catre legendarul arhitect Dedal pentru regele Minos din Creta. Rolul labirintului era de a-l tine inchis pe Minotaur, o creatura mitologica, jumatate om, jumatate taur, ucisa de catre eroul atenian Tezeu. Acesta a fost ajutat de Ariadna care i-a oferit un ghem de ata pentru a gasi calea spre iesire. Prin aceasta evocare mitica a intrat in constiinta lumii moderne. Radacinile labirintului se afla insa in credinte primitive, cea mai simpla forma fiind gravata pe stanci incepand cu epoca bronzului. Este vorba de un circuit spiralat, un motiv intalnit in situri din majoritatea continentelor, menit sa alunge spiritele malefice.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 Sub cenusa. Ultimele sapaturi realizate in situl Joya de Ceren din Salvador au adus un surplus de informatii, unele inedite, legate de viata cotidiana a mayasilor si de practicile lor agricole. Au fost descoperite vase din ceramica, diverse ustensile, case, numeroase urme (resturi) de arbori fructiferi plantati in jurul acestora si resturi de manioc, porumb si malanga (un tubercul care n-a fost niciodata asociat agriculturii mayase) in pamant arat. Excelenta stare de conservare a acestor vestigii a fost posibila datorita stratului de cenusa vulcanica care acoperea totul (eruptia a avut loc in preajma anului 600 d.Ch.). Nu au fost gasite oseminte umane, o confirmare a faptului ca mayasii stiau sa interpreteze preludiul unei eruptii, reusind sa se mobilizeze pentru a se indeparta in timp util de lava, migrand spre locuri sigure.

Citeste mai departe...
 

"Fantanile" mayasilor

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 Retelele subterane naturale care aprovizionau civilizatia maya cu apa, ascund oseminte ale victimelor ucise in cadrul unor ritualuri sacrificiale si reprezentari ale artei murale, acestea din urma fiind necunoscute pana in urma cu un an. De-a lungul litoralului din Yucatan (Mexic) peisajul este marcat de lacuri denumite generic "gauri albastre" "incrustate" adesea in padurea luxurianta. Mayasii care ocupau regiunea intre secolele al IV-lea i.Ch. si al IX-lea d.Ch. le numeau tz'onot (cenotes, in spaniola; cenote, in romaneste). Unele au o anvergura redusa (6-8 metri), dar adancimile lor ajung pana la 338 de metri, comunicand prin vaste galerii subterane care se intind pe zeci de kilometri. Acestea se mai intalnesc in unele regiuni carstice de pe glob (in insule din Pacific, in Australia etc.). Pana acum au fost explorate si cartografiate 350 din cele 6.000-7.000 inventariate.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 Cetatea de sub "stadion". In timpul lucrarilor de escavare aferente constructiei unui stadion de fotbal din marginea orasului Bir Mokadem, aflat la 40 de kilometri vest de Tebessa (Algeria), cupele escavatoarelor s-au izbit de o infrastructura dura. Lucrarile au fost sistate, sapaturile fiind continuate cu unelte clasice, dupa ce arheologii sositi la fata locului au identificat prezenta unor structuri istorice. Pana acum au fost degajate de pamant galerii construite din pietre, o moara antica si un imens urcior din pamant ars care urmeaza sa fie datate. O descoperire importanta printre multe altele. In ultimele decenii au mai fost scoase la lumina silozuri, rezervoare de apa din piatra, ruinele unor cladiri din perioadele punica, romana si bizantina, in 500 de situri arheologice si vestigiile romane ale orasului Tebessa, care purta denumirea de Thevest, cel de-al doilea oras construit de romani in Africa de Nord dupa Cartagina (din Tunisia). Sapaturile continua, odata cu operatiunile de prezervare ale vestigiilor si de promovare a turismului.

Citeste mai departe...
 

Copilaria zeilor

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 In secolul al V-lea i.Ch., Herodot (484-425 i.Ch.) a scris in opera sa Istorii despre originea zeilor greci, fara de care Iliada si Odiseea n-ar fi prins viata. Un subiect abordat si in Teogonia lui Hesiod. Odata cu aparitia stiintei istorice si a mitologiei comparate in secolul al XIX-lea, numerosi cercetatori au continuat studiile lui Herodot si au incercat sa reconstituie formarea panteonului zeilor greci. In 1957, doi cercetatori britanici au reusit sa decripteze misterioasa scriere a civilizatiei miceniene. Pe unele dintre tablitele descoperite, inscriptionate cu 4 secole inainte de Homer - descoperite in Grecia continentala si in insula Creta - alaturi de numele unor divinitati necunoscute, aparea cea mai mare parte a zeitatilor grecesti: Zeus, Poseidon, Hera, Hermes, Athena si chiar orientalul Dionisos; Apollo si Afrodita erau insa absenti.

Citeste mai departe...
 

Geniul constructorilor romani (2)

Imprimare E-mail
joi, 02 mai 2013

 Apeductele au ajuns pana in castelele construite in zonele inalte ale Romei si ale altor orase. Distributia apei sub presiune era binevenita, locuitorii nemaifiind pusi in situatia de a sapa puturi adanci, cu eforturi considerabile. Apeductele erau construite, alternativ, pe orizontala si in panta pentru a asigura scurgerea apei. Imbinarea conductelor in zona sectiunilor in care planul devenea inclinat presupunea o tehnica eficace de nituire care sa asigure o etanseitate perfecta. Totul erau calculat in asa fel incat presiunea apei sa ajunga la aproximativ 2 bari si sa asigure necesarul de apa cetatenilor, in permanenta, indiferent de anotimp.

Citeste mai departe...
 

Geniul constructorilor romani

Imprimare E-mail
joi, 25 aprilie 2013

 Imparatii romani au fost mereu animati de ambitia de a conferi Romei o aura de monumentalitate fara egal, pentru a o impune marilor puteri din lume. Dar, in acelasi timp, au fost preocupati de proiecte care sa faciliteze deplasarea legiunilor, a carelor cu provizii etc. si sa asigure confortul cetatenilor. Templele, forurile, teatrele, palatele construite de imparatii romani au avut o putere de fascinatie asupra populatiei mai mica decat lucrarile civile. Populatia a fost, fireste, impresionata de arhitectura monumentala a Romei si a cetatilor imperiului dar a apreciat mai mult apeductele, drumurile pavate, termele etc. Cele mai multe orase ale imperiului dispuneau de apa curenta, de terme, drumuri si trotuare pavate, bazine colectoare de apa uzata etc.

Citeste mai departe...
 

Viata secreta a adancurilor

Imprimare E-mail
luni, 22 aprilie 2013

 Mediterana este una dintre marile cele mai bogate in specii de animale si de vegetale. Un loc de intalnire al climatului temperat cu cel tropical, favorabil dezvoltarii ecosistemelor submarine. Rechini, delfini, ton rosu, vulpi si pisici de mare, recife de corali, anemone luxuariante, crustacee care-si etaleaza orgolios multitudinea de culori dispuse in configuratii simetrice realizate parca de artisti plastici ori pe calculator. Amintim si murena-vrajitoare, un peste rapitor vorace, cu bot de crocodil si dinti in forma de spin care isi petrece cea mai mare parte din timp in nisele rocilor, asteptand aparitia prazilor; crabul cu nasturi care traieste pe fundul apelor lor adancimi de cel mult 10 metri; crevetele japonez (cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri) care a evadat din crescatorii ajungand in Mediterana prin Canalul de Suez s.a.m.d. O adevarata imparatie a formelor de viata subacvatica, o mare parte evoluand pe fundul marii.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 423

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» „Papusile conectate” pot deveni spioni?
» Criza Berlinului
» Intalniri cu „umanoizi”
» Masti de sezon
» Ghiveci cu carne de vita
» Traditii si „traditii”
» Sanctuarul Itsukushima
» Umbrele pesimismului
» Satul inghetat
» Infectii... de vreme buna
» Combaterea retentiei de apa
» Un mare poet, Georges Brassens
» Cinefili, vi se pregateste ceva!
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2017
» 25 mai 1791 – S-a nascut imparatul vietnamez Minh Mang
» Tema: „APA”
» De la hidrogenul din Univers la apa de mare
» Revolutie-avertisment pentru tarul Rusiei
» Opiniile unui astronaut roman
» Starul sezonului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9