Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 18 Nov 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 4 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

„Stiinta” terapiilor ancestrale

Imprimare E-mail
joi, 20 februarie 2014

 Au fost semnalate practici medicale preistorice, izolate, incredibile, cum ar fi, de pilda, operatii sumare, in urma carora tesuturile de suprafata erau sterilizate cu fierul inrosit in foc, sau plombarea danturii cariate. Cunostiintele medicale au evoluat, fireste, de-a lungul timpului. Documentele antice care s-au pastrat pana in zilele noastre, originale sau compilate, releva o gama variata de tratamente, unele dintre ele fiind de actualitate si la inceputurile Evului Mediu. Debutul medicinii antice este legat de civilizatia sumeriana.

 

Citeste mai departe...
 

Stramosii observatoarelor din pietre

Imprimare E-mail
duminică, 16 februarie 2014

 Incepând cu mileniul al V-lea i.Ch., departe de Stonehenge si de Carnac, cei dintâi megaliti din istoria umanitatii au fost construiti in Africa. Cei din Nabta, de pilda, la sud de Egipt, au o vechime de peste 6500 de ani. Au fost descoperite cinci aliniamente de megaliti, cei mai inalti atingând 3 metri si o greutate de peste 10 tone fiecare.  In acea vreme, aici se afla o oaza, populata de sute de indivizi inca din mileniul al IX-lea, vitala si pentru nomazii din regiune. Au fost studiate, inclusiv fragmentele, unele reconstituite, raspândite pe sol, incepând cu anul 1999, de o echipa de arheologi americani si polonezi care au depistat si vestigii ale ocupatiei fostei oaze. Este vorba despre morminte tumulus ce contineau câteva ramasite umane si numeroase oseminte de bovine si ovine, sacrificate probabil in cadrul unor ritualuri.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
duminică, 09 februarie 2014

 Arta miniaturala. Sanctuarul antic situat la 10 kilometri de Giziantep, la sud de Anatolia, a rasplatit munca unei echipe de arheologi germani cu o comoara de mare pret: peste 600 de obiecte din cuart, pietre semipretioase, ceramica; in special amulete si sigilii. Amuletele au forme si culori diverse, dar ceea ce le confera valoare artistica sunt decoratiunile fine, gravate cu un rafinament remarcabil. Au fost realizate intre secolele al VII-lea si al IV-lea i.Ch. in zona in care au fost descoperite, iar o buna parte in ariile babiloniene, in Persia si Levant. Dincolo de valoarea lor artistica, prezinta interes in studiul evolutiei credintelor practicate de populatiile respective.

 

Citeste mai departe...
 

Ceremonii pentru viata vesnica

Imprimare E-mail
joi, 30 ianuarie 2014

 In toate marile civilizatii ale Antichitatii au fost evocate in documente, pe stele, pictate sau sculptate, reprezentari ale lumii de dincolo in care defunctii urmau sa-si gaseasca fericirea vesnica. Constiinta eternitatii s-a impus insa pregnant din vremuri preistorice. Moartea reprezinta o forma de trecere in lumea vietii vesnice, o renastere. Pentru reprezentantii puterii, trecerea era legata de dorinta de a-si pastra rangul, prerogativele sau o forma nedefinita de putere. In aceasta perspectiva au fost concepute ceremonii, rituri, obiceiuri funerare, asociate unei mari diversitati de obiecte, utile in lumea necunoscuta, si de ofrande dedicate zeilor.

Citeste mai departe...
 

Eleganta elitelor romane

Imprimare E-mail
miercuri, 22 ianuarie 2014

 Elitele din societatea romana antica isi consacrau 2-3 ore pe zi pentru infrumusetare si tinuta. Un adevarat ceremonial in care erau implicati sclavi specializati in coafura, machiaj, de care beneficiau atat femeile cat si barbatii.

Citeste mai departe...
 

Comori vegetale din Egiptul antic

Imprimare E-mail
miercuri, 15 ianuarie 2014

 Importanta rolului pe care l-au jucat florile in ceremoniile funerale sau in impodobirea faraonilor a fost neglijata de cea mai mare parte dintre egiptologi. Descoperirea in Zürich a unei colectii de flori, constituite in secolul al XIX-lea, reprezentand ofrande funerare din Egiptul antic (din urma cu 3000 de ani) a repus in discutie aceasta traditie.

 

Citeste mai departe...
 

Trei decenii in cautarea unei epave

Imprimare E-mail
joi, 09 ianuarie 2014

 In 2001, Steve Libert, un vanator de epave american, a descoperit in lacul Michigan din apropiere de Poverty Island, o scandura bizara cu o lungime de aproximativ 6 metri, ingropata pe jumatate in sedimente. S. Libert, care este si presedinte al Grupului de explorare a Marilor Lacuri, a presupus ca este vorba de o ramasita a epavei corabiei Griffon, scufundata in secolul al XVII-lea. O epava pe care a cautat-o timp de peste trei decenii, cercetarile presupunand un cost de peste 1 milion de dolari!

Citeste mai departe...
 

File din istoria piperata a ,,condimentului de aur”

Imprimare E-mail
joi, 26 decembrie 2013

 A fost odata ca niciodata... o batrâna suferinda, tintuita in pat care avea presentimentul ca nu peste multa vreme va trece in lumea de dincolo. Se obisnuise cu ideea si astepta sfârsitul cu seninatate. Este un fel de-a spune seninatate pentru ca femeia nu voia sa moara inainte de a i se implini o dorinta, singura a carei implinire putea sa-i aduca impacarea deplina cu inevitabilul sfârsit. ~si dorea cu ardoare... un bob de piper. Numai ca in zona izolata in care locuia impreuna cu nepoata sa, o copila de 6-7 ani, piperul lipsea cu desavârsire. Copila n-a stat pe gânduri in urma rugamintii bunicii de a-i aduce pretiosul condiment si, dupa ce a umplut o desaga cu merinde, a plecat in lume. A strabatut tinuturi indepartate si in cele din urma, dupa multe peripetii, a izbândit. A invelit bine bobul de piper ca sa nu se piarda si l-a vârât in desaga.

Citeste mai departe...
 

Ofrande inghitite de sedimente

Imprimare E-mail
joi, 19 decembrie 2013

 Sute de obiecte-ofranda preincase datand din perioada cuprinsa intre anii 500 si 1050 d.Ch. au fost descoperite pe fundul lacului Titicaca din Bolivia. Obiecte din aur, ceramica si pietre semipretioase (jad, lapislazuli), obiecte din piele, frunze de coca reprezentand animale, figuri zoomorfe, realizate cu o maiestrie artistica remarcabila.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
miercuri, 11 decembrie 2013

 Cea mai veche vinoteca din Orientul Apropiat. O echipa de arheologi israelieni si francezi a descoperit in situl Tel Kabri o pivnita - cu o vechime de 3700 de ani - in care erau depozitate 40 de urcioare pentru vin. Depozitul se afla in interiorul unui vechi palat, in apropierea salii in care se organizau banchete la care erau adesea invitati demnitari straini carora li se oferea, printre altele, "meniul casei": capre fripte la protap si vinuri aromatizate.

Citeste mai departe...
 

Traditie si inovatii

Imprimare E-mail
joi, 05 decembrie 2013

 In primele secole ale mileniului I, Europa a cunoscut o lunga perioada de criza, de stagnare relativa, in vreme ce Orientul prospera. Rarele documente ale epocii si descoperirile arheologice atesta faptul ca pe acest fond s-au produs inventii dar, mai ales, inovatii. Au fost optimizate sistemele hidraulice, angrenajele morilor dotate cu roti dintate, arbore cu cama iar ancestralele carute au fost echipate cu accesorii din fier. In domeniul agriculturii s-a produs, probabil, singura inventie din epoca. Este vorba de "asolamentul trienal".

Citeste mai departe...
 

"Imperiul celest" (2)

Imprimare E-mail
miercuri, 27 noiembrie 2013

 Realizarile exceptionale intr-o mare diversitate de domenii ale civilizatiei chineze din timpul dinastiei Song (secolele X-XIII) au marcat istoria din perioada respectiva. Inflorirea economiei a fost stimulata, semnificativ, de o serie de inventii: praful de pusca, tiparnita cu piese mobile, busola magnetica, diverse masini de razboi etc. Caravanele asigurau un comert prosper intre China si Asia Centrala, intensificat si de transportul marfurilor pe cursul fluviilor si al canalelor prevazute cu ecluze (acestea apar in Europa de-abia in secolul al XIV-lea), rute care se intindeau pe distante de peste 50.000 de kilometri!

Citeste mai departe...
 

"Imperiul celest"

Imprimare E-mail
miercuri, 20 noiembrie 2013

 "Renastere", "Varsta de aur"; "Intrare in lumea moderna", sunt titluri apreciative ce abunda sub pana istoricilor care se refera la epoca de inflorire a Chinei din timpul dinastiei Song (960-1279) cand cea mai mare parte a Chinei Centrale a fost reunificata si cand a fost realizat un puternic si eficace sistem administrativ, pe fondul unei puternice expansiuni demografice si al constructiei unui mare numar de cetati. S-au extins schimburile comerciale, preocuparile celor alesi spre cunoasterea stiintifica si a dezvoltarii culturale, s-au produs realizari exceptionale in domeniul inovatiilor tehnice, premise fundamentale pentru inflorirea civilizatiei Song.

Citeste mai departe...
 

Reconstituirea bucatariei romane

Imprimare E-mail
joi, 14 noiembrie 2013

 Panzele maestrilor din Evul Mediu sau din perioada Renasterii care ilustreaza mesele imbelsugate, cu delicatese aranjate cu rafinament, ale suveranilor, inaltilor prelati, nobililor etc., din Antichitate sau din Evul Mediu, au incitat mereu opinia publica. Cum erau pregatite preparatele puse pe mesele celor avuti din diverse popoare antice? Ale persilor, egiptenilor etc. Dar ale romanilor? In lucrarea De recoquinaria scrisa de gastronomul roman Apicius, diversele texte ale agronomilor, cronicarilor si informatiile furnizate de descoperiri arheologice (picturi, mozaicuri etc.) au incitat si numerosi specialisti care au incercat sa reconstituie bucataria romana in care apare frecvent sosul garum, despre care am mai vorbit (maruntaie de peste macerat indelung in saramura).

Citeste mai departe...
 

Grandoarea toltecilor

Imprimare E-mail
miercuri, 06 noiembrie 2013

 Intre secolele al VII-lea si al XII-lea, economia si cultura Mexicului au cunoscut o inflorire fara precedent. Si aceasta, in primul rand datorita civilizatiei toltecilor care au fondat un vast stat. Cel caruia i s-au atribuit realizari exceptionale - palate cu peretii interiori acoperiti cu aur, mozaicuri, picturi, cu incaperi doldora de obiecte artizanale confectionate din metale (semi)pretioase, sidef, lemn din esente rare, aranjate cu un gust impecabil, in care formele, culorile, atmosfera creata triumfa, a fost regele-preot Quetzalcoatl care avea resedinta in Tula.

Citeste mai departe...
 

Portile maramuresene

Imprimare E-mail
joi, 31 octombrie 2013

 Maramuresul este una dintre acele regiuni din tara in care arhitectura populara si cultuala se distinge prin particularitati specifice, de inalta valoare traditionala si estetica. Ne referim la bisericile din lemn dar si la porti, unele monumentale, comparate adesea cu arcuri de triumf. Secole de-a randul, Maramuresul (dar si Banatul si Ardealul) au fost sub ocupatie austriaca lasand urme adanci in contextul arhitectural, al sistemului de organizare administrativa si nu in ultimul rand, al mentalitatii, conduitei in viata sociala, al educatiei... (organizarea social-administrativa a functionat pana in secolul al XIX-lea). Portile din lemn de stejar cu acoperisul din sindrila, inclinat, de-o parte si de alta, din stalpi si un fruntar (partea superioara), au inceput sa fie construite la inceputul perioadei de ocupatie, in secolul al XVIII-lea.

Citeste mai departe...
 

Rute pentru sclavi

Imprimare E-mail
joi, 24 octombrie 2013

 O vasta retea de galerii sapate sub monumentala resedinta a imparatului Hadrian (73-139) din Tivoli, in apropiere de Roma - un complex de cladiri - destinata circulatiei sclavilor si a transportului de materiale, a fost descoperita si degajata integral. Reteaua tentaculara (tunelurile au o latime cuprinsa intre 2,40 si 5 metri si o lungime totala de peste 700 de metri) a fost sapata sub acest domeniu imperial care se intindea pe o suprafata de 120 hectare. Galeriile au fost pietruite pentru a permite circulatia (se efectua in ambele sensuri), a carelor si saretelor care asigurau transportul sclavilor si aprovizionarea cu alimente si diverse materiale.

Citeste mai departe...
 

Marturiile unui mit

Imprimare E-mail
joi, 17 octombrie 2013

 Numele cetatii Angkor, o capitala khmera efemera, fondata in secolul al X-lea, a fost reperat in documentele unui calator chinez din secolul al XIII-lea. Primii europeni care au explorat grandioasele ruine si monumentele cetatii au fost membrii unei expeditii franceze, in 1866. O expeditie din care a facut parte arheologul si desenatorul Louis Delaporte. In secolul al XIV-lea, Franta si Anglia, in special, au organizat numeroase misiuni arheologice in lume, Egiptul fiind una dintre tintele provocatoare. Dar si China. Numai ca imperiul dinastiei Qing interzicea relatiile directe cu Occidentul. Din fericire existau cateva porturi in care occidentalilor li se permitea accesul. Alte tinte au fost teritoriile anticei Mesopotamia si cele ale Cambodgiei.

Citeste mai departe...
 

Toate marfurile "duc" la Roma

Imprimare E-mail
joi, 10 octombrie 2013

 In urma cu 2000 de ani, in perioada de apogeu, sub domnia imparatului Traian (98-112), Imperiul roman era atat de extins incat o patrime din populatia globului traia sub legea romana. Consolidarea economiei si a finantelor s-a datorat in mare parte organizarii riguroase a sistemului de aprovizionare cu marfuri aduse din teritoriile cucerite dar si dezvoltarii comertului privat. Marele beneficiar era Roma palatelor cu incaperi ornamentate cu aur si sidef, cu terme luxoase si temple. Aici ajungeau din toate colturile lumii cereale, ulei de masline, vin, mirodenii, vin materii prime (materiale de constructie, piele etc.), amfore, bijuterii, perle, blanuri, diverse produse manufacturate si, inevitabil, sclavi (reprezentau o treime din populatia peninsulei).

Citeste mai departe...
 

„Ingeri” pentru zei

Imprimare E-mail
joi, 03 octombrie 2013

 Analiza firelor de par ale unor corpuri de copii incasi sacrificati in urma cu sase secole a scos in evidenta faptul ca acestia consumasera, cu cateva luni inainte de ceremonia sacrificiala, frunze de coca si alcool. In anul 1999 au fost descoperite intr-o cavitate sapata in pamantul inghetat din varful muntelui vulcanic Llullaillaco – la o altitudine de 6760 de metri – aflat la granita dintre Peru si Argentina, trei corpuri ale unor copii incasi (doua fete si un baiat in varsta de 5, 13 si, respectiv, 4 ani) aflate intr-o excelenta stare de conservare. Nu a fost o premiera; incepand cu anul 1954 in aceeasi zona au fost exhumate corpurile inghetate a unui numar de 15 copii, aflate acum in diverse muzee, majoritatea fiind expuse in Muzeul de antropologie din Salta, Argentina.

Citeste mai departe...
 

Antoniu si Cleopatra, impreuna pe o noua moneda

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 Dragostea dintre Antoniu si Cleopatra a facut o cariera stralucitoare, neegalata in istorie. Povestea a atins apogeul in vremurile noastre, in special in context cinematografic. De-a lungul timpurilor a mai fost evocata in documente, imortalizata de-a lungul timpului de pictori, sculptori, romancieri. Chipurile lor au fost reprezentate insa si pe monede, cu atat mai pretioase cu cat s-au pastrat doar sase. Pana in urma cu o luna, cand o noua moneda li s-a alaturat (este un fel de-a spune pentru ca celelalte sunt raspandite in diverse tari). Este vorba de o piesa din bronz purtand pe o fata chipul Cleopatrei, iar pe cealalta, al lui Marc Antoniu, contururile fiind foarte clare. A fost identificata printre ruinele temeliilor unei case din Tel Bethsaida (Israel) ridicata in secolul I. Specialistii considera ca monedele au fost batute in anul 35 i.Ch. pentru a marca victoria lui Antoniu asupra partilor. Nu printr-o scena de razboi ci prin evocarea iubirii pentru preafrumoasa regina.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 446

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» LCHF, o alimentatie revolutionara
» In urma lui Napoleon al III-lea
» Sa renuntam la ipoteza extraterestra?
» Cotlete cu ciuperci
» Efect natural
» Halucinatiile olfactive
» Manastirea Lacuri
» Arta si paradox
» A 8-a minune naturala a lumii
» Cea mai mare forta a omului: MENTALUL
» Vanilia – un medicament pentru mai multe boli
» O muza misterioasa
» Actori si regizori cu nabadai
» Horoscopul saptamanii: 20-26 noiembrie 2017
» 16 noiembrie anul 42 i.Ch – S-a nascut imparatul Tiberius
» Tema: „CU PLUTA...”
» Saturn este cubul negru sau planeta Nibiru?
» Insulele Galapagos in doliu
» Noi detalii privind cazul Pascagoula
» Ciuperci cu piept de curcan
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9