Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 24 Apr 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 9 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

Regina metropolelor

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 Un oras cu o constelatie de constructii impozante, spectaculoase, un complex de lucrari menit sa asigure confort si agrement locuitorilor al caror numar a ajuns in secolul al IV-lea d.Ch. la aproximativ 1 milion. Descoperirea retroactiva, mediata, a Romei imperiale este la fel de fascinanta si socanta ca cea a New Yorkului sau a Shanhaiului de catre un turist amator. Imparatul Augustus avea obiceiul de a se lauda cu faptul ca a mostenit un oras din caramida pe care a inlocuit-o cu marmura. Proiectele sale arhitecturale, extrem de ambitioase, care vor schimba semnificativ infatisarea Romei vor fi continuate in viziuni proprii de succesorii sai pana in secolul al IV-lea d.Ch.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Fresce tombale. Un monument funerar degajat din pamant in 2008 in orasul Shuozhu (la 330 kilometri sud-vest de Beijing) a fost jefuit de cateva ori, fiind golit de toate obiectele existente (au fost furate si ramasitele pamantesti ale unui barbat si ale unei femei, nu insa si sarcofagul). Ar fi disparut si frescele tombale, de o frumusete remarcabila (hotii au sectionat cateva suprafete urmand sa gaseasca o solutie pentru a le decupa dar au intervenit la timp – de asta data! – autoritatile care au reusit sa aresteze cativa dintre jefuitori). Dupa ce mormantul a fost pazit, o serie de arheologi l-au studiat, avand la dispozitie si marturisirile celor arestati.

Citeste mai departe...
 

Portul faraonului

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 O echipa de arheologi franco-egipteana a facut recent o descoperire exceptionala: un sit portuar vechi de peste 4500 de ani pe tarmul Marii Rosii. De aici plecau corabiile care aprovizionau santierele destinate constructiei piramidelor din Vechiul imperiu egiptean, in timpul domniei faraonului Kheops. In situl Quadi al-Jarf de pe tarmul occidental al Marii Rosii, aflat la 120 de kilometri sud fata de Canalul de Suez, se afla cel mai vechi port maritim cunoscut.

Citeste mai departe...
 

Abundenta resurselor

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 In perioada sa de apogeu din timpul domniei imparatului Traian (98-117), Imperiul roman se intindea pe o suprafata de 4 milioane de kilometri patrati. Impresionanta cifra a fost consemnata dupa moartea sa din anul 117. Imperiul se intindea din Britania (Marea Britanie) pana in Siria, de pe malurile Rinului si ale Dunarii, pana in regiuni ale Africii. Datele complete legate de resursele imperiului nu sunt consemnate statistic, dar au putut fi, in linii mari, deduse din studiul unor texte si al descoperirilor arheologice. O prima constatare: fiecare tinut aflat sub stapanire romana avea un potential de resurse specifice de care, in cea mai mare parte, peninsula nu dispunea. Rolul primordial in asigurarea prosperitatii imperiului il juca agricultura, culturile de cereale, de grau in speta, indispensabile consumului alimentar.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 "Mitica" lume subpamanteana. Utilizarea unui nou robot teleghidat, nu pe Marte ci sub piramida Sarpelui cu pene din Teotihuacan, denumita si Cetatea Zeilor, s-a soldat cu detectia a trei camere funerare subterane necunoscute, sapate in urma cu 2000 de ani pentru demnitari ai anticei cetati. Doua dintre acestea aflate la extremitatea tunelului degajat anul trecut, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, nu au fost descoperite de radarul cu detectie in sol GPR. Robotul, denumit Tlaloc II-TC, conceput de ingineri francezi, dotat cu senile, brate mecanice, scanere si camere video, a transmis imagini din tunel si din incaperile descoperite, imagini care te introduc intr-o lume mitica, misterioasa, tulburatoare, in care te intampina, frecvent, diverse obiecte: masti din lemn incrustate cu pietricele - unele infricosatoare - obiecte din ceramica, ustensile din silex, oseminte etc. Cele mai multe sunt obiecte-ofranda, descoperite si in cadrul misiunilor anterioare. Ultima inventariere a indicat un numar stupefiant: 70.000.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Babilon "stramutat". Conform opiniei englezoaicei Stephanie Dalley de la Universitatea din Oxford, specialista in cultura Asiriei si in studiul limbilor orientale antice, miticele gradini suspendate din Babilon (pe teritoriul Irakului) ar fi existat in secolul al VII-lea i.Ch., dar nu in capitala Mesopotamiei (aflata in sud) ci spre nord, in apropiere de Ninive, pe teritoriul dusmanilor asirieni. Ceea ce ar explica, de pilda, absenta lor din descrierile lui Herodot legate de Babilon. Orientalista a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat timp de 10 ani limbile orientale vechi. Si-a dat seama ca localizarea gresita a miticelor gradini a fost facuta din cauza unor erori de traducere identificate in scrierile babiloniene si asiriene pe aceasta tema.

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani (2)

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Prin ingeniozitatea de care au dat dovada puterea si negustorii, din punct de vedere politic si comercial, acestia au reusit sa se impuna pe numeroase piete ale lumii. In viziunea specialistilor, Amalfi reprezinta prima putere "capitalista" din bazinul mediteranean. In secolul al X-lea, o mare parte din negustorii amalfitani se instaleaza definitiv in Constantinopol, pe tarmurile Cornului de Aur. Se aprovizioneaza cu marfuri pretioase: bijuterii, perle, parfumuri, tamaie, tesaturi si produse agricole, in special, grane, practicand si comertul ilicit. In anul 940, un ambasador al Sfantului Imperiu scrie intr-un raport: "Negustorii venetieni si amalfitani reusesc sa treaca prin vamile bizantine si sa vanda tesaturi din bumbac destinate exclusiv Curtii imperiale".

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Inainte ca Genova, Pisa sau Venetia sa-si dezvolte comertul pe cale maritima, acest oras-cetate cu titlu de republica a creat importante retele comerciale, dominand apele Mediteranei. Malurile abrupte ale golfului Salerne umbresc apele Mediteranei care devin de un albastru inchis. Din apropierea acestui colt de rai se prelinge, serpuind printre palmieri si pini, o sosea care duce spre Amalfi, un mic oras cu 5000 de locuitori aflat la 40 de kilometri de Neapole. Dinspre uscat, accesul se face prin porti monumentale din bronz aduse tocmai din Constantinopol in secolul al XI-lea.

 

Citeste mai departe...
 

Alegoriile labirintului

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Labirintul a fost descris in Antichitate ca un arhetip proiectat si realizat la Cnossos de catre legendarul arhitect Dedal pentru regele Minos din Creta. Rolul labirintului era de a-l tine inchis pe Minotaur, o creatura mitologica, jumatate om, jumatate taur, ucisa de catre eroul atenian Tezeu. Acesta a fost ajutat de Ariadna care i-a oferit un ghem de ata pentru a gasi calea spre iesire. Prin aceasta evocare mitica a intrat in constiinta lumii moderne. Radacinile labirintului se afla insa in credinte primitive, cea mai simpla forma fiind gravata pe stanci incepand cu epoca bronzului. Este vorba de un circuit spiralat, un motiv intalnit in situri din majoritatea continentelor, menit sa alunge spiritele malefice.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 Sub cenusa. Ultimele sapaturi realizate in situl Joya de Ceren din Salvador au adus un surplus de informatii, unele inedite, legate de viata cotidiana a mayasilor si de practicile lor agricole. Au fost descoperite vase din ceramica, diverse ustensile, case, numeroase urme (resturi) de arbori fructiferi plantati in jurul acestora si resturi de manioc, porumb si malanga (un tubercul care n-a fost niciodata asociat agriculturii mayase) in pamant arat. Excelenta stare de conservare a acestor vestigii a fost posibila datorita stratului de cenusa vulcanica care acoperea totul (eruptia a avut loc in preajma anului 600 d.Ch.). Nu au fost gasite oseminte umane, o confirmare a faptului ca mayasii stiau sa interpreteze preludiul unei eruptii, reusind sa se mobilizeze pentru a se indeparta in timp util de lava, migrand spre locuri sigure.

Citeste mai departe...
 

"Fantanile" mayasilor

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 Retelele subterane naturale care aprovizionau civilizatia maya cu apa, ascund oseminte ale victimelor ucise in cadrul unor ritualuri sacrificiale si reprezentari ale artei murale, acestea din urma fiind necunoscute pana in urma cu un an. De-a lungul litoralului din Yucatan (Mexic) peisajul este marcat de lacuri denumite generic "gauri albastre" "incrustate" adesea in padurea luxurianta. Mayasii care ocupau regiunea intre secolele al IV-lea i.Ch. si al IX-lea d.Ch. le numeau tz'onot (cenotes, in spaniola; cenote, in romaneste). Unele au o anvergura redusa (6-8 metri), dar adancimile lor ajung pana la 338 de metri, comunicand prin vaste galerii subterane care se intind pe zeci de kilometri. Acestea se mai intalnesc in unele regiuni carstice de pe glob (in insule din Pacific, in Australia etc.). Pana acum au fost explorate si cartografiate 350 din cele 6.000-7.000 inventariate.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 Cetatea de sub "stadion". In timpul lucrarilor de escavare aferente constructiei unui stadion de fotbal din marginea orasului Bir Mokadem, aflat la 40 de kilometri vest de Tebessa (Algeria), cupele escavatoarelor s-au izbit de o infrastructura dura. Lucrarile au fost sistate, sapaturile fiind continuate cu unelte clasice, dupa ce arheologii sositi la fata locului au identificat prezenta unor structuri istorice. Pana acum au fost degajate de pamant galerii construite din pietre, o moara antica si un imens urcior din pamant ars care urmeaza sa fie datate. O descoperire importanta printre multe altele. In ultimele decenii au mai fost scoase la lumina silozuri, rezervoare de apa din piatra, ruinele unor cladiri din perioadele punica, romana si bizantina, in 500 de situri arheologice si vestigiile romane ale orasului Tebessa, care purta denumirea de Thevest, cel de-al doilea oras construit de romani in Africa de Nord dupa Cartagina (din Tunisia). Sapaturile continua, odata cu operatiunile de prezervare ale vestigiilor si de promovare a turismului.

Citeste mai departe...
 

Copilaria zeilor

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 In secolul al V-lea i.Ch., Herodot (484-425 i.Ch.) a scris in opera sa Istorii despre originea zeilor greci, fara de care Iliada si Odiseea n-ar fi prins viata. Un subiect abordat si in Teogonia lui Hesiod. Odata cu aparitia stiintei istorice si a mitologiei comparate in secolul al XIX-lea, numerosi cercetatori au continuat studiile lui Herodot si au incercat sa reconstituie formarea panteonului zeilor greci. In 1957, doi cercetatori britanici au reusit sa decripteze misterioasa scriere a civilizatiei miceniene. Pe unele dintre tablitele descoperite, inscriptionate cu 4 secole inainte de Homer - descoperite in Grecia continentala si in insula Creta - alaturi de numele unor divinitati necunoscute, aparea cea mai mare parte a zeitatilor grecesti: Zeus, Poseidon, Hera, Hermes, Athena si chiar orientalul Dionisos; Apollo si Afrodita erau insa absenti.

Citeste mai departe...
 

Geniul constructorilor romani (2)

Imprimare E-mail
joi, 02 mai 2013

 Apeductele au ajuns pana in castelele construite in zonele inalte ale Romei si ale altor orase. Distributia apei sub presiune era binevenita, locuitorii nemaifiind pusi in situatia de a sapa puturi adanci, cu eforturi considerabile. Apeductele erau construite, alternativ, pe orizontala si in panta pentru a asigura scurgerea apei. Imbinarea conductelor in zona sectiunilor in care planul devenea inclinat presupunea o tehnica eficace de nituire care sa asigure o etanseitate perfecta. Totul erau calculat in asa fel incat presiunea apei sa ajunga la aproximativ 2 bari si sa asigure necesarul de apa cetatenilor, in permanenta, indiferent de anotimp.

Citeste mai departe...
 

Geniul constructorilor romani

Imprimare E-mail
joi, 25 aprilie 2013

 Imparatii romani au fost mereu animati de ambitia de a conferi Romei o aura de monumentalitate fara egal, pentru a o impune marilor puteri din lume. Dar, in acelasi timp, au fost preocupati de proiecte care sa faciliteze deplasarea legiunilor, a carelor cu provizii etc. si sa asigure confortul cetatenilor. Templele, forurile, teatrele, palatele construite de imparatii romani au avut o putere de fascinatie asupra populatiei mai mica decat lucrarile civile. Populatia a fost, fireste, impresionata de arhitectura monumentala a Romei si a cetatilor imperiului dar a apreciat mai mult apeductele, drumurile pavate, termele etc. Cele mai multe orase ale imperiului dispuneau de apa curenta, de terme, drumuri si trotuare pavate, bazine colectoare de apa uzata etc.

Citeste mai departe...
 

Viata secreta a adancurilor

Imprimare E-mail
luni, 22 aprilie 2013

 Mediterana este una dintre marile cele mai bogate in specii de animale si de vegetale. Un loc de intalnire al climatului temperat cu cel tropical, favorabil dezvoltarii ecosistemelor submarine. Rechini, delfini, ton rosu, vulpi si pisici de mare, recife de corali, anemone luxuariante, crustacee care-si etaleaza orgolios multitudinea de culori dispuse in configuratii simetrice realizate parca de artisti plastici ori pe calculator. Amintim si murena-vrajitoare, un peste rapitor vorace, cu bot de crocodil si dinti in forma de spin care isi petrece cea mai mare parte din timp in nisele rocilor, asteptand aparitia prazilor; crabul cu nasturi care traieste pe fundul apelor lor adancimi de cel mult 10 metri; crevetele japonez (cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri) care a evadat din crescatorii ajungand in Mediterana prin Canalul de Suez s.a.m.d. O adevarata imparatie a formelor de viata subacvatica, o mare parte evoluand pe fundul marii.

Citeste mai departe...
 

Izvoare sacre (2)

Imprimare E-mail
joi, 11 aprilie 2013

 Izvoarele miraculoase atribuite unor forte supranaturale au atras, in perioada de crestinizare (din Franta), mania Bisericii care a reusit, de-a lungul timpului, sa convinga pelerinii ca puterile tamaduitoare ale apelor si cele legate de implinirea dorintelor sunt atribuite unor sfinti. Cercetarile legate exclusiv de virtutile supranaturale ale izvoarelor Senei nu au dus la descoperirea vreunui obiect-ofranda. Nici documentele studiate, legate de aceasta zona din Côte-d'Or nu au relevat existenta unui cult al apei. A existat insa in aceste locuri un cult galo-roman pentru zeita Sequana, protectoare a apelor, care a functionat vreme indelungata, din anii 40 i.Ch. pana la sfarsitul secolului al IV-lea d.Ch. Intr-un muzeu din Dijon exista aproximativ 1500 de obiecte: femei si barbati, planse anatomice din lemn cu reprezentari ale organelor interne umane, monede etc. descoperite in straturile sedimentare ale izvoarelor Senei si in imprejurimi dedicate zeitei. Un arsenal asemanator a fost descoperit si in situl Chamaliers.

Citeste mai departe...
 

Izvoare sacre

Imprimare E-mail
joi, 04 aprilie 2013

 Casatorii, vindecari, fecunditate, recolte abundente... Toate astea faceau parte din aspiratiile, credintele populatiilor romane si galeze bazate pe puterile miraculoase ale unor izvoare. In scrisorile sale, un important specialist francez in studii folclorice, Paul Sebillot (1843-1918) vorbeste despre doua "fantani sacre" (o sintagma consacrata) ale caror ape vindeca nenumarate boli. Una dintre acestea se afla pe o panta a Muntelui Saint Rigaut, apa fiind benefica in tratarea epilepsiei, reumatismului, a afectiunilor respiratorii, ale esofagului, a infertilitatii etc.

Citeste mai departe...
 

Fascinanta poveste a unei insule

Imprimare E-mail
joi, 28 martie 2013

 S-a intamplat dintr-o data (in vara anului 1964): la 30 de kilometri de coastele islandeze, apele Atlanticului au inceput sa freamate, sa se involbureze, sa fiarba. Pescarii care se aflau la cativa kilometri departare au fost martorii acestui fenomen terifiant, prima manifestare vizibila fiind o coloana de vapori de peste 10 kilometri care s-a indreptat spre cer. Apoi, din adancuri au tasnit mase uriase de lava si cenusa vulcanica. Un fenomen cu o evolutie infernala, dar nicidecum singular in aceasta parte a Atlanticului. De-a lungul timpului, deversarile vulcanice au dat nastere unui numar de 18 insule irlandeze, ultima fiind Surtsey. Numele provine de la zeul focului din mitologia nordica. N-a avut parte, multa vreme, de liniste. S-a consolidat in doua luni, dar in urmatorii ani, dupa noi eruptii, si-a marit suprafata, ajungand la 2,65 km2 si o inaltime de 175 metri deasupra nivelului oceanului.

Citeste mai departe...
 

Mitul Dragonului

Imprimare E-mail
joi, 21 martie 2013

 Benefic sau malefic, aceasta creatura apare in majoritatea bestiarelor din lume. In viziunea Bisericii, era unul dintre simbolurile Diavolului. In Apocalipsa se vorbeste despre un nou semn care a aparut pe cer: un urias dragon, rosu ca focul, cu sapte capete si zece coarne, fiecare cap fiind impodobit cu o diadema. Acesta se avanta spre o femeie care tocmai a nascut pentru a devora fatul. In acele circumstante au intervenit arhanghelul Mihail si ingerii sai pentru a infrunta dragonul care s-a prabusit pe pamant (in Biblie apare sub diverse denumiri, precum Leviathan - monstru marin - sau Behenot, care traia pe uscat).

Citeste mai departe...
 

Misterele populatiei Lapita

Imprimare E-mail
joi, 14 martie 2013

 De zeci de ani, arheologi si paleontologi efectueaza expeditii si cercetari pentru a reconstitui istoria si cultura populatiei lapita care a colonizat Oceania. Numeroase descoperiri au spulberat unele din misterele acestei populatii care continua sa incite interesul cercetatorilor. Se stie ca prin anii 1300 i.Ch., o populatie constituita in cea mai mare parte din marinari a inceput sa exploreze miile de insule ale Pacificului de Sud, occidental si central: Arhipelagul Vanuatu, insulele Fidji, Tonga, Samoa... De unde veneau acesti indivizi, denumiti lapita (dupa numele sitului in care arheologii au descoperit pentru prima oara, in 1953, vestigii ceramice apartinand culturii lor)? Sunt stramosii tuturor populatiilor Oceaniei sau doar polinezieni? S-au constituit dintr-o populatie unica si omogena sau din grupuri diferentiate?

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 418

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?
» Hitler suparat pe Vatican
» Patru intâlniri OZN ale unui pilot militar
» Spirit tribal
» Spaghete cu carne
» Filiera columbiana
» Manastirea Parincea
» Urias talent venetian
» Platoul Bolurilor, un misterios sit arheologic
» Poveste adevarata despre zaharul „ascuns”
» „Usturoiul salbatic” – un tezaur de sanatate
» Duel intre sculpturi
» Filme celebre, dar... niciodata facute
» Horoscopul saptamanii: 24-30 aprilie 2017
» 20 aprilie 1808 – S-a nascut Napoleon al III-lea
» Tema: „COCOSUL”
» Supercomputerele ne pot prelungi viata
» Tronul si puterea
» OZN-urile interesate de instalatiile militare
» Secrete ale machiajului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» "Teapa" gripei aviare
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9