Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 27 Mar 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 9 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 "Mitica" lume subpamanteana. Utilizarea unui nou robot teleghidat, nu pe Marte ci sub piramida Sarpelui cu pene din Teotihuacan, denumita si Cetatea Zeilor, s-a soldat cu detectia a trei camere funerare subterane necunoscute, sapate in urma cu 2000 de ani pentru demnitari ai anticei cetati. Doua dintre acestea aflate la extremitatea tunelului degajat anul trecut, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, nu au fost descoperite de radarul cu detectie in sol GPR. Robotul, denumit Tlaloc II-TC, conceput de ingineri francezi, dotat cu senile, brate mecanice, scanere si camere video, a transmis imagini din tunel si din incaperile descoperite, imagini care te introduc intr-o lume mitica, misterioasa, tulburatoare, in care te intampina, frecvent, diverse obiecte: masti din lemn incrustate cu pietricele - unele infricosatoare - obiecte din ceramica, ustensile din silex, oseminte etc. Cele mai multe sunt obiecte-ofranda, descoperite si in cadrul misiunilor anterioare. Ultima inventariere a indicat un numar stupefiant: 70.000.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Babilon "stramutat". Conform opiniei englezoaicei Stephanie Dalley de la Universitatea din Oxford, specialista in cultura Asiriei si in studiul limbilor orientale antice, miticele gradini suspendate din Babilon (pe teritoriul Irakului) ar fi existat in secolul al VII-lea i.Ch., dar nu in capitala Mesopotamiei (aflata in sud) ci spre nord, in apropiere de Ninive, pe teritoriul dusmanilor asirieni. Ceea ce ar explica, de pilda, absenta lor din descrierile lui Herodot legate de Babilon. Orientalista a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat timp de 10 ani limbile orientale vechi. Si-a dat seama ca localizarea gresita a miticelor gradini a fost facuta din cauza unor erori de traducere identificate in scrierile babiloniene si asiriene pe aceasta tema.

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani (2)

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Prin ingeniozitatea de care au dat dovada puterea si negustorii, din punct de vedere politic si comercial, acestia au reusit sa se impuna pe numeroase piete ale lumii. In viziunea specialistilor, Amalfi reprezinta prima putere "capitalista" din bazinul mediteranean. In secolul al X-lea, o mare parte din negustorii amalfitani se instaleaza definitiv in Constantinopol, pe tarmurile Cornului de Aur. Se aprovizioneaza cu marfuri pretioase: bijuterii, perle, parfumuri, tamaie, tesaturi si produse agricole, in special, grane, practicand si comertul ilicit. In anul 940, un ambasador al Sfantului Imperiu scrie intr-un raport: "Negustorii venetieni si amalfitani reusesc sa treaca prin vamile bizantine si sa vanda tesaturi din bumbac destinate exclusiv Curtii imperiale".

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Inainte ca Genova, Pisa sau Venetia sa-si dezvolte comertul pe cale maritima, acest oras-cetate cu titlu de republica a creat importante retele comerciale, dominand apele Mediteranei. Malurile abrupte ale golfului Salerne umbresc apele Mediteranei care devin de un albastru inchis. Din apropierea acestui colt de rai se prelinge, serpuind printre palmieri si pini, o sosea care duce spre Amalfi, un mic oras cu 5000 de locuitori aflat la 40 de kilometri de Neapole. Dinspre uscat, accesul se face prin porti monumentale din bronz aduse tocmai din Constantinopol in secolul al XI-lea.

 

Citeste mai departe...
 

Alegoriile labirintului

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Labirintul a fost descris in Antichitate ca un arhetip proiectat si realizat la Cnossos de catre legendarul arhitect Dedal pentru regele Minos din Creta. Rolul labirintului era de a-l tine inchis pe Minotaur, o creatura mitologica, jumatate om, jumatate taur, ucisa de catre eroul atenian Tezeu. Acesta a fost ajutat de Ariadna care i-a oferit un ghem de ata pentru a gasi calea spre iesire. Prin aceasta evocare mitica a intrat in constiinta lumii moderne. Radacinile labirintului se afla insa in credinte primitive, cea mai simpla forma fiind gravata pe stanci incepand cu epoca bronzului. Este vorba de un circuit spiralat, un motiv intalnit in situri din majoritatea continentelor, menit sa alunge spiritele malefice.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 Sub cenusa. Ultimele sapaturi realizate in situl Joya de Ceren din Salvador au adus un surplus de informatii, unele inedite, legate de viata cotidiana a mayasilor si de practicile lor agricole. Au fost descoperite vase din ceramica, diverse ustensile, case, numeroase urme (resturi) de arbori fructiferi plantati in jurul acestora si resturi de manioc, porumb si malanga (un tubercul care n-a fost niciodata asociat agriculturii mayase) in pamant arat. Excelenta stare de conservare a acestor vestigii a fost posibila datorita stratului de cenusa vulcanica care acoperea totul (eruptia a avut loc in preajma anului 600 d.Ch.). Nu au fost gasite oseminte umane, o confirmare a faptului ca mayasii stiau sa interpreteze preludiul unei eruptii, reusind sa se mobilizeze pentru a se indeparta in timp util de lava, migrand spre locuri sigure.

Citeste mai departe...
 

"Fantanile" mayasilor

Imprimare E-mail
joi, 23 mai 2013

 Retelele subterane naturale care aprovizionau civilizatia maya cu apa, ascund oseminte ale victimelor ucise in cadrul unor ritualuri sacrificiale si reprezentari ale artei murale, acestea din urma fiind necunoscute pana in urma cu un an. De-a lungul litoralului din Yucatan (Mexic) peisajul este marcat de lacuri denumite generic "gauri albastre" "incrustate" adesea in padurea luxurianta. Mayasii care ocupau regiunea intre secolele al IV-lea i.Ch. si al IX-lea d.Ch. le numeau tz'onot (cenotes, in spaniola; cenote, in romaneste). Unele au o anvergura redusa (6-8 metri), dar adancimile lor ajung pana la 338 de metri, comunicand prin vaste galerii subterane care se intind pe zeci de kilometri. Acestea se mai intalnesc in unele regiuni carstice de pe glob (in insule din Pacific, in Australia etc.). Pana acum au fost explorate si cartografiate 350 din cele 6.000-7.000 inventariate.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 16 mai 2013

 Cetatea de sub "stadion". In timpul lucrarilor de escavare aferente constructiei unui stadion de fotbal din marginea orasului Bir Mokadem, aflat la 40 de kilometri vest de Tebessa (Algeria), cupele escavatoarelor s-au izbit de o infrastructura dura. Lucrarile au fost sistate, sapaturile fiind continuate cu unelte clasice, dupa ce arheologii sositi la fata locului au identificat prezenta unor structuri istorice. Pana acum au fost degajate de pamant galerii construite din pietre, o moara antica si un imens urcior din pamant ars care urmeaza sa fie datate. O descoperire importanta printre multe altele. In ultimele decenii au mai fost scoase la lumina silozuri, rezervoare de apa din piatra, ruinele unor cladiri din perioadele punica, romana si bizantina, in 500 de situri arheologice si vestigiile romane ale orasului Tebessa, care purta denumirea de Thevest, cel de-al doilea oras construit de romani in Africa de Nord dupa Cartagina (din Tunisia). Sapaturile continua, odata cu operatiunile de prezervare ale vestigiilor si de promovare a turismului.

Citeste mai departe...
 

Copilaria zeilor

Imprimare E-mail
joi, 09 mai 2013

 In secolul al V-lea i.Ch., Herodot (484-425 i.Ch.) a scris in opera sa Istorii despre originea zeilor greci, fara de care Iliada si Odiseea n-ar fi prins viata. Un subiect abordat si in Teogonia lui Hesiod. Odata cu aparitia stiintei istorice si a mitologiei comparate in secolul al XIX-lea, numerosi cercetatori au continuat studiile lui Herodot si au incercat sa reconstituie formarea panteonului zeilor greci. In 1957, doi cercetatori britanici au reusit sa decripteze misterioasa scriere a civilizatiei miceniene. Pe unele dintre tablitele descoperite, inscriptionate cu 4 secole inainte de Homer - descoperite in Grecia continentala si in insula Creta - alaturi de numele unor divinitati necunoscute, aparea cea mai mare parte a zeitatilor grecesti: Zeus, Poseidon, Hera, Hermes, Athena si chiar orientalul Dionisos; Apollo si Afrodita erau insa absenti.

Citeste mai departe...
 

Geniul constructorilor romani (2)

Imprimare E-mail
joi, 02 mai 2013

 Apeductele au ajuns pana in castelele construite in zonele inalte ale Romei si ale altor orase. Distributia apei sub presiune era binevenita, locuitorii nemaifiind pusi in situatia de a sapa puturi adanci, cu eforturi considerabile. Apeductele erau construite, alternativ, pe orizontala si in panta pentru a asigura scurgerea apei. Imbinarea conductelor in zona sectiunilor in care planul devenea inclinat presupunea o tehnica eficace de nituire care sa asigure o etanseitate perfecta. Totul erau calculat in asa fel incat presiunea apei sa ajunga la aproximativ 2 bari si sa asigure necesarul de apa cetatenilor, in permanenta, indiferent de anotimp.

Citeste mai departe...
 

Geniul constructorilor romani

Imprimare E-mail
joi, 25 aprilie 2013

 Imparatii romani au fost mereu animati de ambitia de a conferi Romei o aura de monumentalitate fara egal, pentru a o impune marilor puteri din lume. Dar, in acelasi timp, au fost preocupati de proiecte care sa faciliteze deplasarea legiunilor, a carelor cu provizii etc. si sa asigure confortul cetatenilor. Templele, forurile, teatrele, palatele construite de imparatii romani au avut o putere de fascinatie asupra populatiei mai mica decat lucrarile civile. Populatia a fost, fireste, impresionata de arhitectura monumentala a Romei si a cetatilor imperiului dar a apreciat mai mult apeductele, drumurile pavate, termele etc. Cele mai multe orase ale imperiului dispuneau de apa curenta, de terme, drumuri si trotuare pavate, bazine colectoare de apa uzata etc.

Citeste mai departe...
 

Viata secreta a adancurilor

Imprimare E-mail
luni, 22 aprilie 2013

 Mediterana este una dintre marile cele mai bogate in specii de animale si de vegetale. Un loc de intalnire al climatului temperat cu cel tropical, favorabil dezvoltarii ecosistemelor submarine. Rechini, delfini, ton rosu, vulpi si pisici de mare, recife de corali, anemone luxuariante, crustacee care-si etaleaza orgolios multitudinea de culori dispuse in configuratii simetrice realizate parca de artisti plastici ori pe calculator. Amintim si murena-vrajitoare, un peste rapitor vorace, cu bot de crocodil si dinti in forma de spin care isi petrece cea mai mare parte din timp in nisele rocilor, asteptand aparitia prazilor; crabul cu nasturi care traieste pe fundul apelor lor adancimi de cel mult 10 metri; crevetele japonez (cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri) care a evadat din crescatorii ajungand in Mediterana prin Canalul de Suez s.a.m.d. O adevarata imparatie a formelor de viata subacvatica, o mare parte evoluand pe fundul marii.

Citeste mai departe...
 

Izvoare sacre (2)

Imprimare E-mail
joi, 11 aprilie 2013

 Izvoarele miraculoase atribuite unor forte supranaturale au atras, in perioada de crestinizare (din Franta), mania Bisericii care a reusit, de-a lungul timpului, sa convinga pelerinii ca puterile tamaduitoare ale apelor si cele legate de implinirea dorintelor sunt atribuite unor sfinti. Cercetarile legate exclusiv de virtutile supranaturale ale izvoarelor Senei nu au dus la descoperirea vreunui obiect-ofranda. Nici documentele studiate, legate de aceasta zona din Côte-d'Or nu au relevat existenta unui cult al apei. A existat insa in aceste locuri un cult galo-roman pentru zeita Sequana, protectoare a apelor, care a functionat vreme indelungata, din anii 40 i.Ch. pana la sfarsitul secolului al IV-lea d.Ch. Intr-un muzeu din Dijon exista aproximativ 1500 de obiecte: femei si barbati, planse anatomice din lemn cu reprezentari ale organelor interne umane, monede etc. descoperite in straturile sedimentare ale izvoarelor Senei si in imprejurimi dedicate zeitei. Un arsenal asemanator a fost descoperit si in situl Chamaliers.

Citeste mai departe...
 

Izvoare sacre

Imprimare E-mail
joi, 04 aprilie 2013

 Casatorii, vindecari, fecunditate, recolte abundente... Toate astea faceau parte din aspiratiile, credintele populatiilor romane si galeze bazate pe puterile miraculoase ale unor izvoare. In scrisorile sale, un important specialist francez in studii folclorice, Paul Sebillot (1843-1918) vorbeste despre doua "fantani sacre" (o sintagma consacrata) ale caror ape vindeca nenumarate boli. Una dintre acestea se afla pe o panta a Muntelui Saint Rigaut, apa fiind benefica in tratarea epilepsiei, reumatismului, a afectiunilor respiratorii, ale esofagului, a infertilitatii etc.

Citeste mai departe...
 

Fascinanta poveste a unei insule

Imprimare E-mail
joi, 28 martie 2013

 S-a intamplat dintr-o data (in vara anului 1964): la 30 de kilometri de coastele islandeze, apele Atlanticului au inceput sa freamate, sa se involbureze, sa fiarba. Pescarii care se aflau la cativa kilometri departare au fost martorii acestui fenomen terifiant, prima manifestare vizibila fiind o coloana de vapori de peste 10 kilometri care s-a indreptat spre cer. Apoi, din adancuri au tasnit mase uriase de lava si cenusa vulcanica. Un fenomen cu o evolutie infernala, dar nicidecum singular in aceasta parte a Atlanticului. De-a lungul timpului, deversarile vulcanice au dat nastere unui numar de 18 insule irlandeze, ultima fiind Surtsey. Numele provine de la zeul focului din mitologia nordica. N-a avut parte, multa vreme, de liniste. S-a consolidat in doua luni, dar in urmatorii ani, dupa noi eruptii, si-a marit suprafata, ajungand la 2,65 km2 si o inaltime de 175 metri deasupra nivelului oceanului.

Citeste mai departe...
 

Mitul Dragonului

Imprimare E-mail
joi, 21 martie 2013

 Benefic sau malefic, aceasta creatura apare in majoritatea bestiarelor din lume. In viziunea Bisericii, era unul dintre simbolurile Diavolului. In Apocalipsa se vorbeste despre un nou semn care a aparut pe cer: un urias dragon, rosu ca focul, cu sapte capete si zece coarne, fiecare cap fiind impodobit cu o diadema. Acesta se avanta spre o femeie care tocmai a nascut pentru a devora fatul. In acele circumstante au intervenit arhanghelul Mihail si ingerii sai pentru a infrunta dragonul care s-a prabusit pe pamant (in Biblie apare sub diverse denumiri, precum Leviathan - monstru marin - sau Behenot, care traia pe uscat).

Citeste mai departe...
 

Misterele populatiei Lapita

Imprimare E-mail
joi, 14 martie 2013

 De zeci de ani, arheologi si paleontologi efectueaza expeditii si cercetari pentru a reconstitui istoria si cultura populatiei lapita care a colonizat Oceania. Numeroase descoperiri au spulberat unele din misterele acestei populatii care continua sa incite interesul cercetatorilor. Se stie ca prin anii 1300 i.Ch., o populatie constituita in cea mai mare parte din marinari a inceput sa exploreze miile de insule ale Pacificului de Sud, occidental si central: Arhipelagul Vanuatu, insulele Fidji, Tonga, Samoa... De unde veneau acesti indivizi, denumiti lapita (dupa numele sitului in care arheologii au descoperit pentru prima oara, in 1953, vestigii ceramice apartinand culturii lor)? Sunt stramosii tuturor populatiilor Oceaniei sau doar polinezieni? S-au constituit dintr-o populatie unica si omogena sau din grupuri diferentiate?

Citeste mai departe...
 

Campionul colosilor

Imprimare E-mail
joi, 07 martie 2013

 Intr-un santier deschis in Angeac-Charente, Franta, cupa unui escavator s-a izbit de un os de mari dimensiuni: un femur de dinozaur cu o lungime de 2,20 metri, cel mai mare descoperit vreodata in lume. Sapaturile au continuat cu mare prudenta pentru a se depista alte fragmente apartinand acestui colos care a trait in urma cu 130 miliarde de ani. Dupa ce femurul a fost curatat, specialistii au realizat la fata locului un mulaj. Din pacate, n-au mai fost descoperite decat un metacarpian (53 centimetri), un fragment de vertebra codala de cateva kilograme si dinti cu o lungime de 4-6 centimetri care nu erau folositi pentru a sfasia, ci doar pentru a smulge vegetalele sau radacinile din sol, si alte elemente osoase apartinand altor specii.

Citeste mai departe...
 

Extremistii evolutiei

Imprimare E-mail
joi, 28 februarie 2013

 Reptile uriase, cameleoni liliputani si multe, multe alte animale bizare s-au dezvoltat si au format ecosisteme "inchise" si restranse in diverse insule; medii izolate in care accesul si "evadarea" sunt dificile. Majoritatea animalelor insulare beneficiaza de un habitat stabil, aproape lipsit de agenti perturbatori, de concurenti, specii invazive, pradatori; conditii pe care nu le intalnesc pe continente. Un beneficiu pentru confortul animalelor, contraproductiv insa pentru evolutia unora dintre ele. Sa vorbim despre cateva dintre ele.

Citeste mai departe...
 

Mitul ursului

Imprimare E-mail
joi, 21 februarie 2013

 Suita de legende si ritualuri stravechi legate de imaginea ursului, a perpetuat, diferentiat, in diverse culturi europene si in cele ale unor populatii din America de Nord. Era considerat un animal dotat cu puteri cosmice si un simbol al fecunditatii. La sfarsitul lui februarie, cand asprimile iernii se fac inca resimtite in satele catalane din Haut-Vallespir (Pirineii Orientali) populatia face ultimele pregatiri pentru a celebra el dia de l'as, ziua Ursului in cadrul unui ritual atipic.

Citeste mai departe...
 

Obiecte vii si magice (2)

Imprimare E-mail
joi, 14 februarie 2013

 Fascinatia exercitata de pietrele (semi)pretioase si credinta in virtutile lor exceptionale i-au indemnat pe savantii Antichitatii dar mai ales pe cei din Evul Mediu sa le studieze, sa le piseze in creuzet, amestecandu-le cu diverse produse si sa observe efectele lor, in special, in cazul unor maladii. Rezultatele studiilor si experimentelor au fost transpuse in lapidarii (tratate despre proprietatile curative si magice ale pietrelor). La sfarsitul primului mileniu, cultura izvorata din credintele legate de virtutile curative si supranaturale ale pietrelor (semi)pretioase a inceput sa se diferentieze. Se poate vorbi de doua directii: crestina si pagana. In prima categorie se incadreaza, de pilda, celebrul Lapidariu crestin bazat in mare parte pe Apocalipsa dupa Ioan si pe textele legate de cele douasprezece pietre ale temeliilor Ierusalimului celest (un concept), care a facut obiectul numeroaselor interpretari religioase si alegorice.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 414

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Sfidarea robotilor: oamenii sa devina cyborgi!
» Gloriosul William al Angliei
» Revista RUFOR (1994-1996)
» Lifting natural
» Supa de spanac
» Mafioti fara frontiere
» Schitul Pietreni
» Nudul ca vocatie
» Paradisul cormoranilor pescari
» Prematurii si riscul pentru sanatatea lor viitoare
» Spuneti adio oboselii!
» Eseuri despre „facerea” literaturii
» Kurt Russell – triumful modestiei
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2017
» 16 martie 1815 – Printul Willem devine rege al olandezilor
» Tema: „PRINTI SI PRINTESE”
» Ce s-ar intampla daca am ramane 24 de ore fara Internet?
» Terorism „rosu” japonez
» Exista o baza secreta OZN in Lacul Vidraru?
» Ten de star
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare
» Corp ceresc condamnat la moarte


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9