Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 25 Sep 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
miercuri, 11 decembrie 2013

 Cea mai veche vinoteca din Orientul Apropiat. O echipa de arheologi israelieni si francezi a descoperit in situl Tel Kabri o pivnita - cu o vechime de 3700 de ani - in care erau depozitate 40 de urcioare pentru vin. Depozitul se afla in interiorul unui vechi palat, in apropierea salii in care se organizau banchete la care erau adesea invitati demnitari straini carora li se oferea, printre altele, "meniul casei": capre fripte la protap si vinuri aromatizate.

Citeste mai departe...
 

Traditie si inovatii

Imprimare E-mail
joi, 05 decembrie 2013

 In primele secole ale mileniului I, Europa a cunoscut o lunga perioada de criza, de stagnare relativa, in vreme ce Orientul prospera. Rarele documente ale epocii si descoperirile arheologice atesta faptul ca pe acest fond s-au produs inventii dar, mai ales, inovatii. Au fost optimizate sistemele hidraulice, angrenajele morilor dotate cu roti dintate, arbore cu cama iar ancestralele carute au fost echipate cu accesorii din fier. In domeniul agriculturii s-a produs, probabil, singura inventie din epoca. Este vorba de "asolamentul trienal".

Citeste mai departe...
 

"Imperiul celest" (2)

Imprimare E-mail
miercuri, 27 noiembrie 2013

 Realizarile exceptionale intr-o mare diversitate de domenii ale civilizatiei chineze din timpul dinastiei Song (secolele X-XIII) au marcat istoria din perioada respectiva. Inflorirea economiei a fost stimulata, semnificativ, de o serie de inventii: praful de pusca, tiparnita cu piese mobile, busola magnetica, diverse masini de razboi etc. Caravanele asigurau un comert prosper intre China si Asia Centrala, intensificat si de transportul marfurilor pe cursul fluviilor si al canalelor prevazute cu ecluze (acestea apar in Europa de-abia in secolul al XIV-lea), rute care se intindeau pe distante de peste 50.000 de kilometri!

Citeste mai departe...
 

"Imperiul celest"

Imprimare E-mail
miercuri, 20 noiembrie 2013

 "Renastere", "Varsta de aur"; "Intrare in lumea moderna", sunt titluri apreciative ce abunda sub pana istoricilor care se refera la epoca de inflorire a Chinei din timpul dinastiei Song (960-1279) cand cea mai mare parte a Chinei Centrale a fost reunificata si cand a fost realizat un puternic si eficace sistem administrativ, pe fondul unei puternice expansiuni demografice si al constructiei unui mare numar de cetati. S-au extins schimburile comerciale, preocuparile celor alesi spre cunoasterea stiintifica si a dezvoltarii culturale, s-au produs realizari exceptionale in domeniul inovatiilor tehnice, premise fundamentale pentru inflorirea civilizatiei Song.

Citeste mai departe...
 

Reconstituirea bucatariei romane

Imprimare E-mail
joi, 14 noiembrie 2013

 Panzele maestrilor din Evul Mediu sau din perioada Renasterii care ilustreaza mesele imbelsugate, cu delicatese aranjate cu rafinament, ale suveranilor, inaltilor prelati, nobililor etc., din Antichitate sau din Evul Mediu, au incitat mereu opinia publica. Cum erau pregatite preparatele puse pe mesele celor avuti din diverse popoare antice? Ale persilor, egiptenilor etc. Dar ale romanilor? In lucrarea De recoquinaria scrisa de gastronomul roman Apicius, diversele texte ale agronomilor, cronicarilor si informatiile furnizate de descoperiri arheologice (picturi, mozaicuri etc.) au incitat si numerosi specialisti care au incercat sa reconstituie bucataria romana in care apare frecvent sosul garum, despre care am mai vorbit (maruntaie de peste macerat indelung in saramura).

Citeste mai departe...
 

Grandoarea toltecilor

Imprimare E-mail
miercuri, 06 noiembrie 2013

 Intre secolele al VII-lea si al XII-lea, economia si cultura Mexicului au cunoscut o inflorire fara precedent. Si aceasta, in primul rand datorita civilizatiei toltecilor care au fondat un vast stat. Cel caruia i s-au atribuit realizari exceptionale - palate cu peretii interiori acoperiti cu aur, mozaicuri, picturi, cu incaperi doldora de obiecte artizanale confectionate din metale (semi)pretioase, sidef, lemn din esente rare, aranjate cu un gust impecabil, in care formele, culorile, atmosfera creata triumfa, a fost regele-preot Quetzalcoatl care avea resedinta in Tula.

Citeste mai departe...
 

Portile maramuresene

Imprimare E-mail
joi, 31 octombrie 2013

 Maramuresul este una dintre acele regiuni din tara in care arhitectura populara si cultuala se distinge prin particularitati specifice, de inalta valoare traditionala si estetica. Ne referim la bisericile din lemn dar si la porti, unele monumentale, comparate adesea cu arcuri de triumf. Secole de-a randul, Maramuresul (dar si Banatul si Ardealul) au fost sub ocupatie austriaca lasand urme adanci in contextul arhitectural, al sistemului de organizare administrativa si nu in ultimul rand, al mentalitatii, conduitei in viata sociala, al educatiei... (organizarea social-administrativa a functionat pana in secolul al XIX-lea). Portile din lemn de stejar cu acoperisul din sindrila, inclinat, de-o parte si de alta, din stalpi si un fruntar (partea superioara), au inceput sa fie construite la inceputul perioadei de ocupatie, in secolul al XVIII-lea.

Citeste mai departe...
 

Rute pentru sclavi

Imprimare E-mail
joi, 24 octombrie 2013

 O vasta retea de galerii sapate sub monumentala resedinta a imparatului Hadrian (73-139) din Tivoli, in apropiere de Roma - un complex de cladiri - destinata circulatiei sclavilor si a transportului de materiale, a fost descoperita si degajata integral. Reteaua tentaculara (tunelurile au o latime cuprinsa intre 2,40 si 5 metri si o lungime totala de peste 700 de metri) a fost sapata sub acest domeniu imperial care se intindea pe o suprafata de 120 hectare. Galeriile au fost pietruite pentru a permite circulatia (se efectua in ambele sensuri), a carelor si saretelor care asigurau transportul sclavilor si aprovizionarea cu alimente si diverse materiale.

Citeste mai departe...
 

Marturiile unui mit

Imprimare E-mail
joi, 17 octombrie 2013

 Numele cetatii Angkor, o capitala khmera efemera, fondata in secolul al X-lea, a fost reperat in documentele unui calator chinez din secolul al XIII-lea. Primii europeni care au explorat grandioasele ruine si monumentele cetatii au fost membrii unei expeditii franceze, in 1866. O expeditie din care a facut parte arheologul si desenatorul Louis Delaporte. In secolul al XIV-lea, Franta si Anglia, in special, au organizat numeroase misiuni arheologice in lume, Egiptul fiind una dintre tintele provocatoare. Dar si China. Numai ca imperiul dinastiei Qing interzicea relatiile directe cu Occidentul. Din fericire existau cateva porturi in care occidentalilor li se permitea accesul. Alte tinte au fost teritoriile anticei Mesopotamia si cele ale Cambodgiei.

Citeste mai departe...
 

Toate marfurile "duc" la Roma

Imprimare E-mail
joi, 10 octombrie 2013

 In urma cu 2000 de ani, in perioada de apogeu, sub domnia imparatului Traian (98-112), Imperiul roman era atat de extins incat o patrime din populatia globului traia sub legea romana. Consolidarea economiei si a finantelor s-a datorat in mare parte organizarii riguroase a sistemului de aprovizionare cu marfuri aduse din teritoriile cucerite dar si dezvoltarii comertului privat. Marele beneficiar era Roma palatelor cu incaperi ornamentate cu aur si sidef, cu terme luxoase si temple. Aici ajungeau din toate colturile lumii cereale, ulei de masline, vin, mirodenii, vin materii prime (materiale de constructie, piele etc.), amfore, bijuterii, perle, blanuri, diverse produse manufacturate si, inevitabil, sclavi (reprezentau o treime din populatia peninsulei).

Citeste mai departe...
 

„Ingeri” pentru zei

Imprimare E-mail
joi, 03 octombrie 2013

 Analiza firelor de par ale unor corpuri de copii incasi sacrificati in urma cu sase secole a scos in evidenta faptul ca acestia consumasera, cu cateva luni inainte de ceremonia sacrificiala, frunze de coca si alcool. In anul 1999 au fost descoperite intr-o cavitate sapata in pamantul inghetat din varful muntelui vulcanic Llullaillaco – la o altitudine de 6760 de metri – aflat la granita dintre Peru si Argentina, trei corpuri ale unor copii incasi (doua fete si un baiat in varsta de 5, 13 si, respectiv, 4 ani) aflate intr-o excelenta stare de conservare. Nu a fost o premiera; incepand cu anul 1954 in aceeasi zona au fost exhumate corpurile inghetate a unui numar de 15 copii, aflate acum in diverse muzee, majoritatea fiind expuse in Muzeul de antropologie din Salta, Argentina.

Citeste mai departe...
 

Antoniu si Cleopatra, impreuna pe o noua moneda

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 Dragostea dintre Antoniu si Cleopatra a facut o cariera stralucitoare, neegalata in istorie. Povestea a atins apogeul in vremurile noastre, in special in context cinematografic. De-a lungul timpurilor a mai fost evocata in documente, imortalizata de-a lungul timpului de pictori, sculptori, romancieri. Chipurile lor au fost reprezentate insa si pe monede, cu atat mai pretioase cu cat s-au pastrat doar sase. Pana in urma cu o luna, cand o noua moneda li s-a alaturat (este un fel de-a spune pentru ca celelalte sunt raspandite in diverse tari). Este vorba de o piesa din bronz purtand pe o fata chipul Cleopatrei, iar pe cealalta, al lui Marc Antoniu, contururile fiind foarte clare. A fost identificata printre ruinele temeliilor unei case din Tel Bethsaida (Israel) ridicata in secolul I. Specialistii considera ca monedele au fost batute in anul 35 i.Ch. pentru a marca victoria lui Antoniu asupra partilor. Nu printr-o scena de razboi ci prin evocarea iubirii pentru preafrumoasa regina.

Citeste mai departe...
 

Simbol al puterii

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 O echipa franceza de restauratori a descoperit recent fire de par incrustate in sigilii regale. Studiile intreprinse au relevat faptul ca prezenta acestora era legata de o credinta asociata puterii. In atelierul de restaurare a sigiliilor din Arhivele nationale franceze, unul dintre specialisti a observat in sigiliul regelui Childebert al III-lea (683-711) un detaliu bizar: fire integrate in ceara pe efigia chipului regal (pe inelele care parafau sigiliile era scos in evidenta relieful facial al regelui). De unde proveneau aceste fire? Au fost studiate si alte sigilii care urmau sa fie expediate in Italia pentru a fi expuse (la Venetia) in expozitia intitulata "Roma si barbarii". La microscop au aparut deslusit fire de par. Erau prea multe, asa incat ipoteza hazardului (a alipirii intamplatoare) a fost exclusa. Dintre cele 50 de sigilii merovingiene si carolingiene supuse observatiilor la microscop electric, 11 prezentau aceasta particularitate, un semn adiacent al puterii regilor franci (si un mod de a intari valoarea unui document) denumiti "reges criniti" (regi parosi): Charlemagne, Thierry al III-lea, Pepin le Bref etc.

Citeste mai departe...
 

Varsta de aur a catedralelor

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 Progresele tehnice inregistrate intre secolele al XI-lea si al XIII-lea au produs schimbari importante in societatile europene ale Evului Mediu, care si-au pus in mod pregnant amprenta asupra constructiei de catedrale. In raport cu cele romane, sobre, robuste, catedralele gotice, adevarate capodopere arhitecturale, sunt mai "suple" (zidurile, coloanele din piatra au grosimi reduse, sunt mai inalte si interiorul mai luminos). Timp de doua secole si jumatate, arhitectii si constructorii, animati de efervescenta creatoare, au incercat sa gaseasca solutii tehnice care sa permita constructia de catedrale cu o stabilitate maximala, cat mai incapatoare, in care lumina sa se reverse generos; cat mai inalte si mai aratoase.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 Mormant din flori. In urma cu 13.700 de ani, natufienii, prima populatie umana care a devenit sedentara, isi asezau mortii pe paturi de flori si plante aromate, precum menta salbatica si frunzele de salvie. Descoperirea vestigiilor unor astfel de morminte a fost facuta recent de arheologi israelieni de la Universitatea din Hasifa, intr-o pestera de pe Muntele Carmel. Acest obicei funerar, semnalat pentru prima oara arheologic, a fost descris in cazul lui Homo Sapiens in documente antice irakiene.

Citeste mai departe...
 

Roma desfatarilor

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 Conform contractului social roman, imparatii erau obligati sa asigure cetatenilor sarbatori publice, curse de cai, lupte cu gladiatori etc. Cine suporta uriasele cheltuieli aferente? O parte din bani provenea din visteria imparatului, o alta era asigurata de bogatasi care aveau acces la unele functii politice, de senatori si de preoti. Romanii erau foarte atrasi de cursele de cai (hergheliile erau aduse in special din Asia Mica) organizate in hipodromul Circus Maximus, utilizat din secolul al IV-lea i.Ch., in care incapeau 150.000 de persoane!, intreceri comparabile ca interes cu palpitantele curse de formula 1. Conducatorii de care erau adulati si pariurile curgeau. Deseori se puneau in joc sume enorme. Unul dintre ei (Diocles) a intrat triumfal in istoria competitiilor cu cele 1462 de curse câstigate, consemnate pe placa mormântului sau.

Citeste mai departe...
 

Imperiul desfatarilor

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Pentru a-si asigura popularitatea, imparatii romani ofereau alimente, circ – panem et circenses – libertate si placeri, de la imbaiatul in terme cu facilitati suplimentare pâna la urmarirea luptelor gladiatorilor care se desfasurau in strada, in arene, apoi in incinta Coliseumului. Asta nu inseamna ca in Roma, ca si in alte orase sau cetati ale Republicii si apoi ale Imperiului, cetatenii traiau intr-o permanenta sarbatoare. Practicau diverse meserii, lucrau pamântul, aveau obligatia de a studia arta razboiului, de a participa la antrenamente fizice si de lupta. Unele cartiere erau desemnate pentru practicarea diverselor meserii: confectionarea de bijuterii, obtinerea parfumurilor, gastronomie, morarit, confectionarea de haine si uniforme militate, armuri, armament etc. Serviciile publice erau propuse si organizate, sub arcadele forurilor, de senatori, avocati, notari.

Citeste mai departe...
 

Credinte cu radacini adanci

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 In contextul credintelor pagâne, oamenii au recurs din timpuri stravechi la diverse reprezentari, simboluri, mituri etc. In centrul interesului lor s-au aflat si arborii, o punte intre pamânt si cer, inzestrati cu puteri magice si terapeutice. Sute de astfel de arbori continua sa fie venerati. In numeroase regiuni ale globului exista arbori adulati, cu presupuse capacitati magice care vindeca boli, aduc dragostea in viata persoanelor singure, succes in afaceri, pe cele mai multe ofrande aduse acestora fiind scrise doleantele. Ritualurile care trezesc energiile subtile al copacilor sunt diverse. Copacul este inconjurat de un alai de credinciosi rotindu-se in jurul lui in timp ce se roaga. Pe unii arbori sunt instalate troite cu figurine reprezentând-o pe Maica Domnului sau diversi sfinti.

Citeste mai departe...
 

Margele din meteoriti

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Noua "margele" tubulare corodate si fisurate, care faceau parte dintr-un colier, au fost descoperite intr-o necropola din Gerzeh, la sud de Cairo, in 1911. Piesele au fost apoi achizitionate de un muzeu din Manchester. De-abia in urma cu doua luni au fost supuse analizelor de catre o echipa de specialisti britanici, realizate cu un microscop electronic cu baleiaj. Rezultatele au fost surprinzatoare. Podoabele, care proveneau din epoca predinastica, au fost realizate prin anii 3300 i.Ch. din fier de origine meteoritica, atestand prima si unica - pana la eventuale noi descoperiri - utilizare a fierului (metalurgia a debutat dupa cateva milenii).

Citeste mai departe...
 

Regina metropolelor

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 Un oras cu o constelatie de constructii impozante, spectaculoase, un complex de lucrari menit sa asigure confort si agrement locuitorilor al caror numar a ajuns in secolul al IV-lea d.Ch. la aproximativ 1 milion. Descoperirea retroactiva, mediata, a Romei imperiale este la fel de fascinanta si socanta ca cea a New Yorkului sau a Shanhaiului de catre un turist amator. Imparatul Augustus avea obiceiul de a se lauda cu faptul ca a mostenit un oras din caramida pe care a inlocuit-o cu marmura. Proiectele sale arhitecturale, extrem de ambitioase, care vor schimba semnificativ infatisarea Romei vor fi continuate in viziuni proprii de succesorii sai pana in secolul al IV-lea d.Ch.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Fresce tombale. Un monument funerar degajat din pamant in 2008 in orasul Shuozhu (la 330 kilometri sud-vest de Beijing) a fost jefuit de cateva ori, fiind golit de toate obiectele existente (au fost furate si ramasitele pamantesti ale unui barbat si ale unei femei, nu insa si sarcofagul). Ar fi disparut si frescele tombale, de o frumusete remarcabila (hotii au sectionat cateva suprafete urmand sa gaseasca o solutie pentru a le decupa dar au intervenit la timp – de asta data! – autoritatile care au reusit sa aresteze cativa dintre jefuitori). Dupa ce mormantul a fost pazit, o serie de arheologi l-au studiat, avand la dispozitie si marturisirile celor arestati.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 437

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Spre o generatie a copiilor modificati genetic?
» De la diversiune la dictatura
» Reincarnari?
» Farmec delicat
» Perisoare de curcan cu sos de smantana
» Vitrina cu jucarii horror
» Arcul de Triumf din Paris
» Lumea sub lupa
» Celebra, dar... necunoscuta
» Tigareta electronica, pericol public
» Laptisorul de matca, elixirul vietii
» Un subtil exercitiu de admiratie
» Cand starurile debuteaza cu stangul
» Horoscopul saptamanii: 11-17 septembrie 2017
» 7 septembrie 1533 – S-a nascut Elizabeth I a Angliei
» Tema: „MUNICIPIUL CRAIOVA”
» Sperante pentru o viata mai lunga?
» O tragedie regala unica
» Cazul M.G.
» Ritualuri stravechi, cat se poate de actuale
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9