Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 26 Jul 2017
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
FORUM
STIRI
BILETE DE AVION
PROGRAM TV
FELICITARI
VREMEA
PROGRAM CINEMA
MAGAZIN .RO
DESPRE NOI
CONTACT
User Menu
Avem 3 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

Marturiile unui mit

Imprimare E-mail
joi, 17 octombrie 2013

 Numele cetatii Angkor, o capitala khmera efemera, fondata in secolul al X-lea, a fost reperat in documentele unui calator chinez din secolul al XIII-lea. Primii europeni care au explorat grandioasele ruine si monumentele cetatii au fost membrii unei expeditii franceze, in 1866. O expeditie din care a facut parte arheologul si desenatorul Louis Delaporte. In secolul al XIV-lea, Franta si Anglia, in special, au organizat numeroase misiuni arheologice in lume, Egiptul fiind una dintre tintele provocatoare. Dar si China. Numai ca imperiul dinastiei Qing interzicea relatiile directe cu Occidentul. Din fericire existau cateva porturi in care occidentalilor li se permitea accesul. Alte tinte au fost teritoriile anticei Mesopotamia si cele ale Cambodgiei.

Citeste mai departe...
 

Toate marfurile "duc" la Roma

Imprimare E-mail
joi, 10 octombrie 2013

 In urma cu 2000 de ani, in perioada de apogeu, sub domnia imparatului Traian (98-112), Imperiul roman era atat de extins incat o patrime din populatia globului traia sub legea romana. Consolidarea economiei si a finantelor s-a datorat in mare parte organizarii riguroase a sistemului de aprovizionare cu marfuri aduse din teritoriile cucerite dar si dezvoltarii comertului privat. Marele beneficiar era Roma palatelor cu incaperi ornamentate cu aur si sidef, cu terme luxoase si temple. Aici ajungeau din toate colturile lumii cereale, ulei de masline, vin, mirodenii, vin materii prime (materiale de constructie, piele etc.), amfore, bijuterii, perle, blanuri, diverse produse manufacturate si, inevitabil, sclavi (reprezentau o treime din populatia peninsulei).

Citeste mai departe...
 

„Ingeri” pentru zei

Imprimare E-mail
joi, 03 octombrie 2013

 Analiza firelor de par ale unor corpuri de copii incasi sacrificati in urma cu sase secole a scos in evidenta faptul ca acestia consumasera, cu cateva luni inainte de ceremonia sacrificiala, frunze de coca si alcool. In anul 1999 au fost descoperite intr-o cavitate sapata in pamantul inghetat din varful muntelui vulcanic Llullaillaco – la o altitudine de 6760 de metri – aflat la granita dintre Peru si Argentina, trei corpuri ale unor copii incasi (doua fete si un baiat in varsta de 5, 13 si, respectiv, 4 ani) aflate intr-o excelenta stare de conservare. Nu a fost o premiera; incepand cu anul 1954 in aceeasi zona au fost exhumate corpurile inghetate a unui numar de 15 copii, aflate acum in diverse muzee, majoritatea fiind expuse in Muzeul de antropologie din Salta, Argentina.

Citeste mai departe...
 

Antoniu si Cleopatra, impreuna pe o noua moneda

Imprimare E-mail
vineri, 27 septembrie 2013

 Dragostea dintre Antoniu si Cleopatra a facut o cariera stralucitoare, neegalata in istorie. Povestea a atins apogeul in vremurile noastre, in special in context cinematografic. De-a lungul timpurilor a mai fost evocata in documente, imortalizata de-a lungul timpului de pictori, sculptori, romancieri. Chipurile lor au fost reprezentate insa si pe monede, cu atat mai pretioase cu cat s-au pastrat doar sase. Pana in urma cu o luna, cand o noua moneda li s-a alaturat (este un fel de-a spune pentru ca celelalte sunt raspandite in diverse tari). Este vorba de o piesa din bronz purtand pe o fata chipul Cleopatrei, iar pe cealalta, al lui Marc Antoniu, contururile fiind foarte clare. A fost identificata printre ruinele temeliilor unei case din Tel Bethsaida (Israel) ridicata in secolul I. Specialistii considera ca monedele au fost batute in anul 35 i.Ch. pentru a marca victoria lui Antoniu asupra partilor. Nu printr-o scena de razboi ci prin evocarea iubirii pentru preafrumoasa regina.

Citeste mai departe...
 

Simbol al puterii

Imprimare E-mail
joi, 19 septembrie 2013

 O echipa franceza de restauratori a descoperit recent fire de par incrustate in sigilii regale. Studiile intreprinse au relevat faptul ca prezenta acestora era legata de o credinta asociata puterii. In atelierul de restaurare a sigiliilor din Arhivele nationale franceze, unul dintre specialisti a observat in sigiliul regelui Childebert al III-lea (683-711) un detaliu bizar: fire integrate in ceara pe efigia chipului regal (pe inelele care parafau sigiliile era scos in evidenta relieful facial al regelui). De unde proveneau aceste fire? Au fost studiate si alte sigilii care urmau sa fie expediate in Italia pentru a fi expuse (la Venetia) in expozitia intitulata "Roma si barbarii". La microscop au aparut deslusit fire de par. Erau prea multe, asa incat ipoteza hazardului (a alipirii intamplatoare) a fost exclusa. Dintre cele 50 de sigilii merovingiene si carolingiene supuse observatiilor la microscop electric, 11 prezentau aceasta particularitate, un semn adiacent al puterii regilor franci (si un mod de a intari valoarea unui document) denumiti "reges criniti" (regi parosi): Charlemagne, Thierry al III-lea, Pepin le Bref etc.

Citeste mai departe...
 

Varsta de aur a catedralelor

Imprimare E-mail
joi, 12 septembrie 2013

 Progresele tehnice inregistrate intre secolele al XI-lea si al XIII-lea au produs schimbari importante in societatile europene ale Evului Mediu, care si-au pus in mod pregnant amprenta asupra constructiei de catedrale. In raport cu cele romane, sobre, robuste, catedralele gotice, adevarate capodopere arhitecturale, sunt mai "suple" (zidurile, coloanele din piatra au grosimi reduse, sunt mai inalte si interiorul mai luminos). Timp de doua secole si jumatate, arhitectii si constructorii, animati de efervescenta creatoare, au incercat sa gaseasca solutii tehnice care sa permita constructia de catedrale cu o stabilitate maximala, cat mai incapatoare, in care lumina sa se reverse generos; cat mai inalte si mai aratoase.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
vineri, 06 septembrie 2013

 Mormant din flori. In urma cu 13.700 de ani, natufienii, prima populatie umana care a devenit sedentara, isi asezau mortii pe paturi de flori si plante aromate, precum menta salbatica si frunzele de salvie. Descoperirea vestigiilor unor astfel de morminte a fost facuta recent de arheologi israelieni de la Universitatea din Hasifa, intr-o pestera de pe Muntele Carmel. Acest obicei funerar, semnalat pentru prima oara arheologic, a fost descris in cazul lui Homo Sapiens in documente antice irakiene.

Citeste mai departe...
 

Roma desfatarilor

Imprimare E-mail
joi, 29 august 2013

 Conform contractului social roman, imparatii erau obligati sa asigure cetatenilor sarbatori publice, curse de cai, lupte cu gladiatori etc. Cine suporta uriasele cheltuieli aferente? O parte din bani provenea din visteria imparatului, o alta era asigurata de bogatasi care aveau acces la unele functii politice, de senatori si de preoti. Romanii erau foarte atrasi de cursele de cai (hergheliile erau aduse in special din Asia Mica) organizate in hipodromul Circus Maximus, utilizat din secolul al IV-lea i.Ch., in care incapeau 150.000 de persoane!, intreceri comparabile ca interes cu palpitantele curse de formula 1. Conducatorii de care erau adulati si pariurile curgeau. Deseori se puneau in joc sume enorme. Unul dintre ei (Diocles) a intrat triumfal in istoria competitiilor cu cele 1462 de curse câstigate, consemnate pe placa mormântului sau.

Citeste mai departe...
 

Imperiul desfatarilor

Imprimare E-mail
miercuri, 21 august 2013

 Pentru a-si asigura popularitatea, imparatii romani ofereau alimente, circ – panem et circenses – libertate si placeri, de la imbaiatul in terme cu facilitati suplimentare pâna la urmarirea luptelor gladiatorilor care se desfasurau in strada, in arene, apoi in incinta Coliseumului. Asta nu inseamna ca in Roma, ca si in alte orase sau cetati ale Republicii si apoi ale Imperiului, cetatenii traiau intr-o permanenta sarbatoare. Practicau diverse meserii, lucrau pamântul, aveau obligatia de a studia arta razboiului, de a participa la antrenamente fizice si de lupta. Unele cartiere erau desemnate pentru practicarea diverselor meserii: confectionarea de bijuterii, obtinerea parfumurilor, gastronomie, morarit, confectionarea de haine si uniforme militate, armuri, armament etc. Serviciile publice erau propuse si organizate, sub arcadele forurilor, de senatori, avocati, notari.

Citeste mai departe...
 

Credinte cu radacini adanci

Imprimare E-mail
luni, 19 august 2013

 In contextul credintelor pagâne, oamenii au recurs din timpuri stravechi la diverse reprezentari, simboluri, mituri etc. In centrul interesului lor s-au aflat si arborii, o punte intre pamânt si cer, inzestrati cu puteri magice si terapeutice. Sute de astfel de arbori continua sa fie venerati. In numeroase regiuni ale globului exista arbori adulati, cu presupuse capacitati magice care vindeca boli, aduc dragostea in viata persoanelor singure, succes in afaceri, pe cele mai multe ofrande aduse acestora fiind scrise doleantele. Ritualurile care trezesc energiile subtile al copacilor sunt diverse. Copacul este inconjurat de un alai de credinciosi rotindu-se in jurul lui in timp ce se roaga. Pe unii arbori sunt instalate troite cu figurine reprezentând-o pe Maica Domnului sau diversi sfinti.

Citeste mai departe...
 

Margele din meteoriti

Imprimare E-mail
joi, 08 august 2013

 Noua "margele" tubulare corodate si fisurate, care faceau parte dintr-un colier, au fost descoperite intr-o necropola din Gerzeh, la sud de Cairo, in 1911. Piesele au fost apoi achizitionate de un muzeu din Manchester. De-abia in urma cu doua luni au fost supuse analizelor de catre o echipa de specialisti britanici, realizate cu un microscop electronic cu baleiaj. Rezultatele au fost surprinzatoare. Podoabele, care proveneau din epoca predinastica, au fost realizate prin anii 3300 i.Ch. din fier de origine meteoritica, atestand prima si unica - pana la eventuale noi descoperiri - utilizare a fierului (metalurgia a debutat dupa cateva milenii).

Citeste mai departe...
 

Regina metropolelor

Imprimare E-mail
joi, 01 august 2013

 Un oras cu o constelatie de constructii impozante, spectaculoase, un complex de lucrari menit sa asigure confort si agrement locuitorilor al caror numar a ajuns in secolul al IV-lea d.Ch. la aproximativ 1 milion. Descoperirea retroactiva, mediata, a Romei imperiale este la fel de fascinanta si socanta ca cea a New Yorkului sau a Shanhaiului de catre un turist amator. Imparatul Augustus avea obiceiul de a se lauda cu faptul ca a mostenit un oras din caramida pe care a inlocuit-o cu marmura. Proiectele sale arhitecturale, extrem de ambitioase, care vor schimba semnificativ infatisarea Romei vor fi continuate in viziuni proprii de succesorii sai pana in secolul al IV-lea d.Ch.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 25 iulie 2013

 Fresce tombale. Un monument funerar degajat din pamant in 2008 in orasul Shuozhu (la 330 kilometri sud-vest de Beijing) a fost jefuit de cateva ori, fiind golit de toate obiectele existente (au fost furate si ramasitele pamantesti ale unui barbat si ale unei femei, nu insa si sarcofagul). Ar fi disparut si frescele tombale, de o frumusete remarcabila (hotii au sectionat cateva suprafete urmand sa gaseasca o solutie pentru a le decupa dar au intervenit la timp – de asta data! – autoritatile care au reusit sa aresteze cativa dintre jefuitori). Dupa ce mormantul a fost pazit, o serie de arheologi l-au studiat, avand la dispozitie si marturisirile celor arestati.

Citeste mai departe...
 

Portul faraonului

Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2013

 O echipa de arheologi franco-egipteana a facut recent o descoperire exceptionala: un sit portuar vechi de peste 4500 de ani pe tarmul Marii Rosii. De aici plecau corabiile care aprovizionau santierele destinate constructiei piramidelor din Vechiul imperiu egiptean, in timpul domniei faraonului Kheops. In situl Quadi al-Jarf de pe tarmul occidental al Marii Rosii, aflat la 120 de kilometri sud fata de Canalul de Suez, se afla cel mai vechi port maritim cunoscut.

Citeste mai departe...
 

Abundenta resurselor

Imprimare E-mail
joi, 11 iulie 2013

 In perioada sa de apogeu din timpul domniei imparatului Traian (98-117), Imperiul roman se intindea pe o suprafata de 4 milioane de kilometri patrati. Impresionanta cifra a fost consemnata dupa moartea sa din anul 117. Imperiul se intindea din Britania (Marea Britanie) pana in Siria, de pe malurile Rinului si ale Dunarii, pana in regiuni ale Africii. Datele complete legate de resursele imperiului nu sunt consemnate statistic, dar au putut fi, in linii mari, deduse din studiul unor texte si al descoperirilor arheologice. O prima constatare: fiecare tinut aflat sub stapanire romana avea un potential de resurse specifice de care, in cea mai mare parte, peninsula nu dispunea. Rolul primordial in asigurarea prosperitatii imperiului il juca agricultura, culturile de cereale, de grau in speta, indispensabile consumului alimentar.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2013

 "Mitica" lume subpamanteana. Utilizarea unui nou robot teleghidat, nu pe Marte ci sub piramida Sarpelui cu pene din Teotihuacan, denumita si Cetatea Zeilor, s-a soldat cu detectia a trei camere funerare subterane necunoscute, sapate in urma cu 2000 de ani pentru demnitari ai anticei cetati. Doua dintre acestea aflate la extremitatea tunelului degajat anul trecut, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, nu au fost descoperite de radarul cu detectie in sol GPR. Robotul, denumit Tlaloc II-TC, conceput de ingineri francezi, dotat cu senile, brate mecanice, scanere si camere video, a transmis imagini din tunel si din incaperile descoperite, imagini care te introduc intr-o lume mitica, misterioasa, tulburatoare, in care te intampina, frecvent, diverse obiecte: masti din lemn incrustate cu pietricele - unele infricosatoare - obiecte din ceramica, ustensile din silex, oseminte etc. Cele mai multe sunt obiecte-ofranda, descoperite si in cadrul misiunilor anterioare. Ultima inventariere a indicat un numar stupefiant: 70.000.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 27 iunie 2013

 Babilon "stramutat". Conform opiniei englezoaicei Stephanie Dalley de la Universitatea din Oxford, specialista in cultura Asiriei si in studiul limbilor orientale antice, miticele gradini suspendate din Babilon (pe teritoriul Irakului) ar fi existat in secolul al VII-lea i.Ch., dar nu in capitala Mesopotamiei (aflata in sud) ci spre nord, in apropiere de Ninive, pe teritoriul dusmanilor asirieni. Ceea ce ar explica, de pilda, absenta lor din descrierile lui Herodot legate de Babilon. Orientalista a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat timp de 10 ani limbile orientale vechi. Si-a dat seama ca localizarea gresita a miticelor gradini a fost facuta din cauza unor erori de traducere identificate in scrierile babiloniene si asiriene pe aceasta tema.

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani (2)

Imprimare E-mail
joi, 20 iunie 2013

 Prin ingeniozitatea de care au dat dovada puterea si negustorii, din punct de vedere politic si comercial, acestia au reusit sa se impuna pe numeroase piete ale lumii. In viziunea specialistilor, Amalfi reprezinta prima putere "capitalista" din bazinul mediteranean. In secolul al X-lea, o mare parte din negustorii amalfitani se instaleaza definitiv in Constantinopol, pe tarmurile Cornului de Aur. Se aprovizioneaza cu marfuri pretioase: bijuterii, perle, parfumuri, tamaie, tesaturi si produse agricole, in special, grane, practicand si comertul ilicit. In anul 940, un ambasador al Sfantului Imperiu scrie intr-un raport: "Negustorii venetieni si amalfitani reusesc sa treaca prin vamile bizantine si sa vanda tesaturi din bumbac destinate exclusiv Curtii imperiale".

Citeste mai departe...
 

Odiseea negustorilor amalfitani

Imprimare E-mail
joi, 13 iunie 2013

 Inainte ca Genova, Pisa sau Venetia sa-si dezvolte comertul pe cale maritima, acest oras-cetate cu titlu de republica a creat importante retele comerciale, dominand apele Mediteranei. Malurile abrupte ale golfului Salerne umbresc apele Mediteranei care devin de un albastru inchis. Din apropierea acestui colt de rai se prelinge, serpuind printre palmieri si pini, o sosea care duce spre Amalfi, un mic oras cu 5000 de locuitori aflat la 40 de kilometri de Neapole. Dinspre uscat, accesul se face prin porti monumentale din bronz aduse tocmai din Constantinopol in secolul al XI-lea.

 

Citeste mai departe...
 

Alegoriile labirintului

Imprimare E-mail
joi, 06 iunie 2013

 Labirintul a fost descris in Antichitate ca un arhetip proiectat si realizat la Cnossos de catre legendarul arhitect Dedal pentru regele Minos din Creta. Rolul labirintului era de a-l tine inchis pe Minotaur, o creatura mitologica, jumatate om, jumatate taur, ucisa de catre eroul atenian Tezeu. Acesta a fost ajutat de Ariadna care i-a oferit un ghem de ata pentru a gasi calea spre iesire. Prin aceasta evocare mitica a intrat in constiinta lumii moderne. Radacinile labirintului se afla insa in credinte primitive, cea mai simpla forma fiind gravata pe stanci incepand cu epoca bronzului. Este vorba de un circuit spiralat, un motiv intalnit in situri din majoritatea continentelor, menit sa alunge spiritele malefice.

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 30 mai 2013

 Sub cenusa. Ultimele sapaturi realizate in situl Joya de Ceren din Salvador au adus un surplus de informatii, unele inedite, legate de viata cotidiana a mayasilor si de practicile lor agricole. Au fost descoperite vase din ceramica, diverse ustensile, case, numeroase urme (resturi) de arbori fructiferi plantati in jurul acestora si resturi de manioc, porumb si malanga (un tubercul care n-a fost niciodata asociat agriculturii mayase) in pamant arat. Excelenta stare de conservare a acestor vestigii a fost posibila datorita stratului de cenusa vulcanica care acoperea totul (eruptia a avut loc in preajma anului 600 d.Ch.). Nu au fost gasite oseminte umane, o confirmare a faptului ca mayasii stiau sa interpreteze preludiul unei eruptii, reusind sa se mobilizeze pentru a se indeparta in timp util de lava, migrand spre locuri sigure.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 429

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!

Abonamentul se poate face fie direct la redactie (pentru aceasta trebuie sa completati mandatul postal pe care il obtineti de la orice Oficiu Postal dupa modelul reprodus mai jos, achitand pentru: 1 luna 6,00 lei; 2 luni 12,00 lei; 3 luni 18,00 lei; 4 luni 24,00 lei; 5 luni 30,00 lei; 6 luni 36,00 lei), fie prin Oficiile Postale (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

CONTACT

Telefon:
021. 317. 89. 65
021. 317. 89. 66

GSM
0722. 625. 622
 
Fax
021.317. 89.65
 
Email:

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Calatorie in creierul unei mumii egiptene
» Razboi pentru insorita Californie
» Acei vizitatori inalti
» Valentele mentei
» Ficatei de pui cu vin
» Pitagora si flexitarismul
» Manastirea Golia
» Mesterul si „sfantul Nicu”
» Catedrala de Cristal
» Infarctul miocardic acut si primele reactii
» Visinele previn bolile cardiovasculare
» V, de la Vanessa si Virginia
» Harrison Ford – eternul aventurier
» Horoscopul saptamanii: 17-23 iulie 2017
» 13 iulie 100 i.Ch. – S-a nascut Gaius Iulius Caesar
» Tema: „SURORI”
» Leaganul omenirii s-a mutat in Europa
» Independenta cantoanelor din Alpi
» Urmarind si mama, si fiica
» Cum va recapatati aspectul seducator?
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Hernia de disc, o boala la moda
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9